نوسانات شدیدی در آیندهی نزدیک پیشبینی میشود
بازار فیوچرز و بازارهای مشتقات بیتکوین، احتمالا درآینده نزدیک با نوسانات بالایی روبرو میشوند. در همین حال، میزان فعالیت on-chain، همچنان قاطعانه در قلمرو بازار خرسی باقی مانده است. اما روند صعودی بازار برای به دست آوردن قدرت دوباره خود، به تلاش ادامه میدهد.
بازارهای بیتکوین در این هفته نیز حجم پایینی را تجربه کردند و شاهد حرکت خنثی قیمت بودند. قیمت در این هفته از ۳۷,۶۸۰ دلار شروع به حرکت کرد و در آخر هفته به قیمت ۴۲,۳۱۲ دلار رسید. به واسطه حرکت قیمت در این محدوده فشرده و کاهش نوسانات بازار، احتمال اینکه در آیندهای نزدیک نوسانات شدیدتری رخ دهد، افزایش پیدا کرده است.
در این شماره، برای توصیف عواملی که احتمالاً بازار را به سمت سناریوهای نوسانی سوق دهند، بر سه جنبه اصلی بازار تمرکز میکنیم:
· بررسی میزان تاثیر نواحی جغرافیایی برفشار خرید و فروش در بازار. این میزان به کمک معیارهایی که جدیداً معرفی شده به دست میآید.
· معیار میزان فعالیت on-chain و سرعت پیر شدن موجودی بیتکوینها. این معیارها شدت بازگشت کاربران به شبکه در بازارهای خرسی را مشخص میکند.
· بیان نکاتی در مورد بازارمشتقات که احتمالا در آینده نزدیک با نوسان بالایی روبرو میشود و معامله گرانی که در دو بازار پوزیشن های مخالف هم(بهطور مثال، در بازار اسپات معامله خرید و در بازار فیوچرز معامله شورت باز میکنند) باز میکنند.
خلاصه نکات این هفته
· به نظر میرسد که بیشتر تقاضای خریدی که فعلاً ایجاد شده، از طرف بازارهای آمریکا و اروپا باشد و بیشترین فشار فروش در ساعات معاملاتی بازار آسیا ایجاد شده است.
· میزان کاربرد شبکه بیتکوین و فعالیت on-chain، همچنان در قلمرو بازار خرسی باقی میماند؛ اما با این وجود برای بازیابی قدرت خود تلاش میکند. در صورت این که میزان فعالیت شبکه به سمت بالا جهش پیدا کند، شرایط مساعد است اما در غیر این صورت، به نفع خرسها خواهد بود.
· میزان فشار فروش بیتکوینی که بازار در سقوط قیمتی اخیر جذب کرده، با میزان بیتکوینی که بعد از سقوط مارس ۲۰۲۰ جذب شده، تقریباً برابر است. با وجود این تعادل باید در هفته های آینده به این معیار توجه داشت.
بازارهای مشتقات فعلاً در بازهی است که معمولا در گذشته نوسانات پیشبینیشده پایین بوده و اختلاف کمی میان قیمت بازار فیوچرز و اسپات وجود داشته است. معمولاً بعد از چنین ساختاری، بازار به سمت بالا جهش داشته است.
بازارهای غربی خرید میکنند، بازارهای شرقی فشار فروش ایجاد میکنند
هفته گذشته، سه معیار جدید معرفی شد. این معیارها میزان تغییرات 30 روزه قیمت را در ساعات معاملاتی ایالاتمتحده آمریکا، اروپا و آسیا، رصد میکند.
این معیارها مشخص میکند که کدام نواحی جغرافیایی، تحت تاثیر یک اتفاق فاندامنتال، در میزان فشار خرید-فروش بازار تأثیر میگذارند و کدامیک تحت تأثیر قرارمیگیرند.
از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۲، بازارهای ایالاتمتحده آمریکا و اروپا با رفتاری مشابه به هم، چنین ساختاری داشتند:
· این بازارها بعد از سقوط قیمت در مارس ۲۰۲۰، بهطور کلی در حال انباشت و حمایت از قیمت هستند که این اتفاق عموماً واکنشی به تصویب سیاستهای انبساطی پولی(افزایش عرضه) و کاهش ارزش پول فیات در بانک مرکزی کشورهای غربی است.
· از اواخر سال ۲۰۲۰ تا اوایل بازار صعودی ۲۰۲۱، خرید سنگینی داشتند. بازارهای آمریکا تا ماه ژانویه بیشترین تقاضا را داشتند و بازار اروپا از ماه مارس تا سقف قیمتی می ۲۰۲۱، بیشترین تقاضا را ایجاد کرده است.
· هر دو این مناطق از ماه می تا جولای تسلیم شدند، هرچند که آمریکا از سپتامبر برای بازگشت روند بازار بیشترین خرید را داشت اما آمریکا و اروپا از سقف نوامبر نسبت به ماه اوت خرید کمتری داشتند.
· اروپا فعلاً بیشترین حمایت )خرید (را در بازار ایجاد میکند. اگرچه که تغییرات کلی قیمت کمی مثبت است اما بازار هنوز سیگنالی مبنی بر تقاضای بازار صعودی را از خود نشان نداده است.
بازارهای آسیایی، روایت متفاوتی دارند. در نمودار زیر، آمریکا (آبی) و اروپا (بنفش) را برای مقایسه بین بازارها ترسیم کردیم.
ساختار بازار آسیایی:
· بعد از مارس ۲۰۲۰ معمولاً فشار فروش اصلی را در بازار ایجاد کرده و با توجه به تأثیرات Covid بر اقتصاد جهانی، نشان میدهد که بازار آسیایی، انتظار متفاوتی از بازار داشته است.
· از سه ماه اول تا سه ماه سوم ۲۰۲۱، حضور کمرنگ و تقاضای خرید کمتری از بازار داشته، اگر چه که میزان تقاضای آسیا در کفهای قیمتی اصلاحات بازار گاوی اوج گرفته است.
· در کف قیمتی جولای ۲۰۲۱، بیشترین فشار فروش را وارد کرده و تقاضای خرید آن تنها از ATH اکتبر تا نوامبر، اوج داشته است. این بار، تمام سه ناحیه در سقف خرید کردند، اما میزان تقاضای آسیا از آمریکا و اروپا بیشتر بود.
· در سقوط قیمتی اخیر، بیشترین فشار فروش را ایجاد کرده که از دسامبر ۲۰۲۱ ادامه داشته و احتمالاً واکنشی به خرید سنگینی بوده که در سقف انجام دادهاند.
on-chain همچنان در حال بازیابی است
برای مشاهده میزان تقاضای بیتکوین، تحلیل میزان فعالیتهای on-chain ابزاری مناسب است. این فعالیتها شامل تعداد آدرسهای فعال، تعداد دسته-آدرسهای جدید on-chain، تعداد تراکنشها و حجم تراکنشها میشود. معمولاً در اوایل بازار خرسی، این معیارها فروکش میکنند و در مقابل به تدریج افزایش تقاضای پول هوشمند در قیمتهای پایین خود را نشان میدهد.
توجه داشته باشید که دسته-آدرسهای جدید on-chain، به معنای گروهی از آدرس هاست که هیچگونه ارتباطی با آدرسهای قبلی ندارند. بنابراین این معیار، آن دسته-آدرسهایی را مشخص میکند که جدیداً به شبکه وارد میشدهاند اند و یا دسته-آدرسهای قبلی هستند که با دسته قبلی خود تعاملی ندارند. (برای مثال، سرمایه گذارانی که به دلیل رعایت حریم خصوصی خود، دوباره از آدرسهای قبلی استفاده نمیکنند و UTXO های قبلی را با UTXO های جدید ترکیب نمیکنند)
به وضوح میبینیم که آخرین بازار گاوی با افزایش میزان رشد دسته-آدرسهای on-chain (آبی) شروع شد و پس از آن در یک فروپاشی قابل توجه، جای خود را به بازار خرسی(صورتی) داد. معمولاً در بازارهای خرسی تعداد ورودی نهاد جدید به شبکه بیتکوین ثابت میماند.
نرخ ورود دسته-آدرسهای جدید به شبکه، فعلاً به تعداد ۱۱۰ هزار دسته جدید در روز است که این عدد به روند صعودی مختصری که در سال ۲۰۱۹ رخداده، شباهت دارد و مسیر آن به سمت بالا متمایل است.
در تعداد تراکنشها نیز چنین روندی مشابهی، مشاهده میشود اما با این حال، تعداد ۲۱۵ هزار تراکنشی که فعلاً بهصورت روزانه انجام میشود، کمتر از تعداد تراکنشهای سال ۲۰۱۹ است.
رشد شتابزده در تعداد آدرسهای فعال، تعداد دسته-آدرسهای جدید on-chain و تعداد تراکنشها معمولا یک اتفاق بسیار سازنده و امیدبخش خواهد بود. از جهت دیگر، افت میزان کاربرد شبکه، برای بازار خبری منفی است و باید به عنوان یک نشانه افت تقاضا در بازار، به آن توجه داشت.
نکته لازم به ذکر آن است که در تحلیل آدرسهای فعال/دسته-آدرس جدید و تعداد تراکنشها، یک جنبه از بررسیها را فراموش کردهایم که آن وزن اقتصادی این فعالیت کاربران است. به عبارت دیگر، با اینکه ویژگیهای عمومی معیارهای مربوط به فعالیت در شبکه در این روزها، به بازار خرسی سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ شباهت دارد، اما حجم دلاری تراکنشهای شبکه با آن بازار خرسی نسبتا متفاوت است.
بعد از سقف بازار صعودی سال ۲۰۱۷، تقریباً تمام تراکنشهای جدیدی که قیمت را به سقف ۲۰ هزار دلار کشانده بود، از بازار خارج شدند. در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، حجم مبادلات روزانه به حدود ۱.۵ میلیارد دلار در روز کاهش پیدا کرده بود که برای اولین بار در ماه جولای ۲۰۱۷، چنین حجمی ثبت شده است. تراکنشهای حجیم (به ارزش بیش از ۱ میلیون دلار)، در این بازه زمانی بین ۱۰ تا ۳۰ درصد تمام حجم تراکنشها را تشکیل میداد.
اما در بازار خرسی ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، بااینکه قیمت بیش از ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده بود، حجم تراکنشها همچنان به روند صعودی خود ادامه داد. اکنون تراکنشهای حجیم بهطور ثابت بین ۶۵ تا ۷۰ درصد تراکنشها را تشکیل میدهند.
توجه داشته باشید که حجم تراکنشها در نواحی کف محدوده روند قرار گرفته است. ادامه این کاهش شدید ممکن است به نشانهی کاهش میزان کاربرد شبکه باشد که دیدگاهی نزولی برای بازار را تقویت میکند.
کاهش قیمتی اخیر از ATH نوامبر تا به حال، حدود ۱۳۲ روز به طول انجامیده که به مرز سنی ۱۵۵ روزه ( مرز تبدیل سرمایه از حالت کوتاه مدت به بلندمدت) بسیار نزدیک است؛ دقت کنید که ۱۵۵ روز گذشته در واقع بازار حوالی سقف قیمتی به سر میبرد. به همین جهت، می توان گفت که سرمایه گذاران بلندمدت قبل از سقف بازار خرید کردند و سرمایه گذاران کوتاهمدت در حین و یا بعد از سقف بازار، خرید کردند.
با توجه به این نکته، میبینیم که شدت ذخیره موجودی توسط سرمایه گذاران بلندمدت، از زمان اوج میزان ماه اکتبر به در یک حالت تعادلی به سر برده است. یعنی به همان اندازه که کوینها تازه خریداری شده به کوین بلندمدت تبدیل میشوند، این گروه به همان اندازه کوینهای پیر خود را خرج کردند.
برای بررسی احتمال اینکه آیا سرمایه گذاران کوتاهمدت به سرمایه گذاران بلندمدت تبدیل میشوند یا نه؛ به حجم کوینهای با رده سنی ۳ تا ۶ ماهه در نمودار HOLD Wave دقت میکنیم. این نوار سنی به این علت انتخاب شده که کوینهای این گروه در بدترین شرایط سقوط قیمت، همچنان انباشت و هولد شده است. این احتمالاً به این معناست که مالکان این کوینها، به قیمت حساسیت نشان نمیدهند(همانطور که در شماره نهم به آن اشاره شد، این گروه میتوانستند مانند دیگر گروهها کوینهای خود را خرج کرده و آنها را دوباره توزیع کنند).
حجم کوینهایی که فعلاً به این نوار سنی وارد شدند، ۴۸۰ هزار بیتکوین است که به نظر میرسد حجم زیادی باشد؛ اما نسبت به قبل از حرکات صعودی ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ کمتر است. با این حال، تقریباً به انباشت ۵۱۰ هزار بیتکوین در سال ۲۰۲۰ شباهت دارد که شوک اقتصادی آن سال به شرایط نابه سامان فعلی، تورم کالاها و اختلال در زنجیره تأمین قابلمقایسه است.
ادامه روند صعودی در هر دوی این معیارها سازنده و امیدوارکننده است. در مقابل هر روند نزولی احتمالی این دو معیار، کاهش انباشت را نشان خواهد داد که همراه با افزایش میزان خرج کردن سرمایه گذاران بلندمدت خواهد بود (سرمایه گذاران قدرتمندتر بیتکوین).
قیمتگذاری بازار مشتقات در نوسانات پیش رو
در هفتهنامه ای که در اواسط فوریه (هفته هفتم) منتشر شد، خاطرنشان کردیم که به دلیل تأثیرات افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه مارس، چگونه بازار مشتقات در بلاتکلیفی و احساس خطر، قیمتگذاری میشد. این هفته فدرال رزرو انتظار دارد که افزایش نرخ بهره بین ۰.۲۵ تا ۰.۵ درصد باشد و بازارهای فیوچرز و بازارهای آپشن هردو در کوتاهمدت نوسان بالایی برای بازار پیشبینی میکنند.
روند نمودار Term Structure (ساختار زمانی نشان میدهد که روند قیمتگذاری قراردادهای فیوچرز تا تاریخهای انقضایشان در آینده به چه صورت است) برای بازار فیوچرز یا همچنان هموار باقی مانده، و یا تا ماه آوریل برای تمام صرافی ها در حالت تخفیف رخ بوده است. به عبارتی تنها با ۴.۴۶ درصد premium سالانه (وجه تضمین، مبلغی که بابت خرید یک قرارداد آپشن پرداخت میشود) قراردادها تا آخر بسته شده است که عدم تقاضا را در بازار آپشن نشان میدهد.
میزان نوسان ضمنی(انتظار بازار از نواسانات در آینده) که در بازارهای آپشن تأثیر گذار بوده، در هفتههای اخیر افزایش پیدا کرده است. این نکته برخلاف حرکت قیمت در محدودهای خنثی رخ داده که باعث فشردگی نوسان ضمنی شده بود.
نوسانات ضمنی بازار آپشن در نواحی بین ۶۰ تا ۸۰ درصد دیده میشود که در گذشته بعد از این ناحیه، نوسانات بازار بهشدت اوج گرفته است. چنین نوسانات شدیدی در سال ۲۰۲۱، شامل سقوط قیمت در ماه می، لیکویید شدن معاملات شورت در ماه جولای و صعود قیمت به سمت ATH در ماه اکتبر هستند.
اگر به میزان اهرم در بازار فیوچرز دقت کنیم، میبینیم که حجم معاملات باز یا open intrest روند صعودی ثابتی دارد و به ۱.۹۴ درصد market cap بیتکوین نزدیک میشود. در طول سال ۲۰۲۱، زمانی که نسبت اهرم بیش از ۲.۰ درصد market cap بوده، معمولاً محدوده بسیار خطرناکی بوده و پس از آن، بازار به شدت مستعد کاهش ریسک معاملات خود بوده است (زمانی معاملات شورت و یا معاملات لانگ لیکویید میشوند).
با توجه به عملکرد ضعیف بازارها (هم بیتکوین و هم بازارهای سنتی) در چند ماه اخیر، احتمالاً دو عامل باعث این امر شده است:
· معاملات دوطرفه و بدون ریسک معاملهگران: زیرا سرمایه گذاران از هر فرصتی برای ایجاد بازده اسمی مثبت (میزان سودی که قبل از محاسبه مالیات، هزینه تراکنشها و میزان تورم، به دست میآید.) استفاده میکنند.
· افرادی که از طریق معاملات شورت و هج کردن، ریسک معاملات خود را کاهش میدهند، بهجای این که در بازار اسپات دارایی خود را با فروش به خطر بیاندازند (در هفتهنامه شماره ۷ کاملاً توضیح داده شده است.)
درنتیجهی افزایش تقاضا برای دریافت سود از بازار فیوچرز در این سقوط قیمتی، میبینیم که Rolling basis 3 ماهه (میزان بازدهی که همزمان از معامله خرید در اسپات و معامله فروش در بازار فیوچرز با تاریخ انقضای ۳ ماهه، به دست میآید) به مقدار بازده سالانه ۳.۵ درصد فشرده شده است. فشردگی اختلاف قیمت بازار اسپات و بازار فیوچرز تا این حد، تنها در سپتامبر سال ۲۰۲۰، کفهای قیمتی ماه ژوئن تا جولای ۲۰۲۱ دیده شده است که بعد از هر دو مورد، در بازار شاهد حرکات پرقدرت صعودی بودهایم.
موردی که باید به آن بپردازیم حجم معاملات باز open interest در بازارهای فیوچرز دائمی(قرارداد هایی که تاریخ انقضا ندارد) است.
در این نمودار می بینیم که ارزش معاملات یا open interest در قراردادهای دائمی معادل ۱.۲۸ درصد market cap بیتکوین است که این مقدار در گذشته ناحیه بسیار پرخطری را نشان داده است. همچنین به این معناست که بازار فعلا ترجیح می دهد به جای اینکه سرمایه خود را به قرارداد های با تاریخ انقضا انتقال دهد، آن را به بازارهای قراردادهای دائمی منتقل کند. این یعنی عدم قطعیت از روند بلندمدت.
اگر با استفاده از فاندینگ ریت قراردادهای دائمی(به رنگ صورتی) بتوانیم rolling basis سالانه (میزان بازدهی که همزمان از معامله خرید اسپات با معامله فروش در بازار فیوچرز با تاریخ انقضای ۳ ماهه، به دست میآید) را به دست آوریم، میتوانیم آن را با نرخ بازدهی rolling premium سهماهه قراردادهای تاریخ انقضا دار(آبی) مقایسه کنیم. با این مشاهدات به نتایج زیر میرسیم:
· میزان basis (اختلاف قیمت بازار اسپات و قیمت بازار فیوچرز) در معاملات فیوچرز دائمی نسبت به معاملات فیوچرز با تاریخ انقضا، نوسان بیشتری دارد. این تفاوت احتمالاً به این دلیل است که میزان تقاضا برای اهرم در معاملات دائمی، که به دقت بازار اسپات را با استفاده دنبال میکند، افزایش پیدا کرده است. وجود مکانیزم فاندینگ ریت برای معاملهگران انگیزهای ایجاد کرده تا بتوانند از جهت مخالف نیز معامله کنند و باعث تشدید این تفاوت basis ها بشود.
· زمانهایی که basis (اختلاف قیمت بازار اسپات و فیوچرز) در معاملات دائمی فیوچرز پایینتر از basis سهماهه باشد؛ این ناحیه در گذشته نشان داده که بازار به صورت کوتاه مدت زیر قیمت حقیقی خود قرار دارد (به رنگ سبز مشخصشده). این ناحیه یا در اصلاحات بازار صعودی و یا در روند نزولی ادامهدار، خود را نشان داده است.
· از جهت دیگر، زمانی که basis قرار دادهای دائمی از basis قرارداد سهماهه بیشتر است، معمولاً نشان دهندهی سقف کوتاه مدت بازار بوده است. چرا که تقاضا برای اهرم در بازار فیوچرز دائمی، عرضه بیش از حد ایجاد کرده و در مقابل معاملهگران با استفاده فاندینگ ریت، معامله آربیتراژ(یعنی موقعیتی که بتوان یک دارایی را در بازاری خرید و در بازار دیگری فروخت بهطوریکه از اختلاف قیمت دو بازار بتوان سود برد) انجام میدهند.
· میزان basis معاملات دائمی فیوچرز از اواسط نوامبر در زیر basis قرارداد سهماهه رفته و فعلاً در حال عبور از این خط است. بعلاوه مشاهدات بالا که نشان داده roliing basis سه ماهه نسبت به گذشته پایین است، این یعنی ساختار بازار تغییر کرده و نوسانات بیشتری پیش روی بازار است.
به تفسیر دیگر، بیشتر تعداد معاملات، در پوزیشن های بیخطر هستند(معاملات دوطرفه) و احتمالاً به دنبال فرصتی مناسب هستند تا سرمایه خود را وارد بازار کنند.
مرور و نتیجهگیری هفته
بازار بیتکوین از ATH نوامبر به مدت ۱۳۲ روز است که در روند نزولی قرارگرفته و قیمت برای بیش از دو ماه، در محدوده قیمتی فعلی حرکت میکند. این باعث شده که بازده معاملات دوطرفه کاهش پیدا کند و نوسانات ضمنی در بازار آپشن کمتر شود.
در شرایط فعلی، نوسانات ضمنی در حال افزایش است و نسبت اهرم در بازارهای فیوچرز به نواحی پرهیجان نزدیک میشود. در گذشته نشان دادهشده که بعد از چنین ساختاری از بازار، نوسانات بسیاری مانند ماه می و اوت ۲۰۲۱ رخ خواهد داد. بنابراین احتمال وقوع نوسانات قوی در بازار انتظار میرود.
روند فعالیت on-chain و موجودی شبکه، همچنان در نواحی بازار خرسی قرار دارند و کمی در مسیر پیش روی خود بلاتکلیف هستند. اگر بازار با افزایش فعالیت on-chain، قدرت خود را نشان دهد و همینطور کوینها بیشتر به سمت گروه سرمایه گذاران بلندمدت بروند، این شرایط به نفع خریداران و دیدگاه صعودی خواهد بود. در غیر این صورت خرسها از این شرایط بهرهمند میشوند.
به نظر میرسد که فنر بازار آماده رها شدن باشد و شاهد نوسانات بسیاری در آینده خواهیم بود.
بروزرسانی محصولات
برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و دادهها میتوانید به این قسمت (Changelog) مراجعه کنید.
· معیار جدید Accumulation Trend Score(روند انباشت)
· معیار جدید Supply by TxOut Type(بررسی موجودی بر اساس نوع خروجی تراکنش)
· شماره 11 هفته نامه Uncharted منتشر شد.
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد. تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.