ناتوانی در بازگشت روند
در این هفته، بیتکوین بعد از این که از روند خنثی چندماهه خارج شد، دوباره به محدوده نوسانی قبلی خود بازگشت. قیمت نتوانست بالای این محدوده قدرت خود را حفظ کند. همچنین نشانههای خروج سود توسط عدهای از سرمایه گذاران از بازار در این هفته دیده شد.
عملکرد این هفته بازار ضعیفتر از هفته گذشته بود. قیمت از ۴۷,۱۰۲ دلار به ۴۱,۱۸۳ دلار کاهش پیدا کرد. قیمت که از اواسط ژانویه، چند ماه ساختاری خنثی به خود گرفته بود، موفق به شکست این ناحیه شد؛ اما نتوانست قدرت صعودی خود را حفظ کند. در حرکت صعودی اخیر، از فعالیت onchain و نوع خرج کردن بازار، برداشت سود سرمایه گذاران را می توان دید. به علاوه این که هنوز شاهد ورود افراد و تقاضای جدید به بازار نیستیم.
این هفته، روند تجدید قوای بازار را در نوع فعالیت آنچین و سودآوری شبکه بررسی خواهیم کرد تا میزان رشد و سلامت کاربری شبکه بیتکوین را بسنجیم. همچنین خواهیم دید که میزان کارمزد بیتکوینی تراکنشها و پاداش بلاکها به پایینترین مقدار خود رسیده؛ در حالی که میزان رقابت میان ماینرها برای استخراج بهشدت افزایش پیدا کرده است.
خلاصه نکات مهم این هفته:
· این هفته بیتکوین قدرت صعودی خود را حفظ نکرد و به محدوده قیمتی قبلی بازگشت.
· از میزان فعالیت فعلی آنچین می توان دریافت که تعداد کاربران و تقاضا برای بازار تنها اندکی رشد داشته و بازار همچنان تحت سلطه هولدرهاست.
· با بررسی نحوه خرج کردن بیتکوینها، می توان دریافت که بیتکوینها کمتر در ضرر خرج میشوند و افراد بیشتر در حال ذخیره سود خود هستند و به عبارت دیگر حدود ۵۸ درصد حجم تراکنشها در حال برداشت سود هستند.
· میانگین کارمزدهای تراکنش بیتکوین فعلاً به پایینترین مقدار خود نزدیک میشود و از دلایل آن می توان پذیرش همگانی Segwit، transaction batching (یک دسته کردن تراکنشها) و درنتیجه عدم نیاز به فضای بیشتر در بلاک ها را نام برد.
· برخلاف این موارد، درآمد دلاری ماینرها در مقایسه با هاوینگ قبلی ۱۵۰ درصد رشد داشته و میزان هش ریت و سختی شبکه به بالاترین میزان خود رسیدهاند.
میزان فعالیت آنچین همچنان در حال کاهش است
یکی ابزارهای قدرتمندی که در شناخت چرخههای بیتکوین به کار میرود، “سطح فعالیت آنچین” است. این مفهوم بهطور کلی یعنی به چه میزان کاربران فعال شبکه با انجام تراکنشها، از فضای بلاکهای شبکه استفاده میکنند. با استفاده از معیارهایی مانند تعداد دسته-آدرسها/ تک-آدرسهای فعال، تعداد تراکنشها، میزان شلوغی mempool و همچنین تراکنشهای پرداختشده به ماینرها می توان از میزان فعالیت شبکه اطلاع یافت.
در این هفته رشد و تجدید قوای کاربری شبکه در این معیارها بهسختی مشاهده میشود. تعداد دسته-آدرسهای فعال(مانند کاربران فعال روزانه) همچنان در سطوح پایهای قرار دارد که در شش سال اخیر ایجاد شده است. بنابراین تعداد فعلی دسته-آدرسهای فعال با میزان ۲۹۸ هزار آدرس در روز، در انتهای سقف این کانال قرار دارد و در صورت بالاتر رفتن پایداراین مقدار، می توان به ادامه روند و گذر از این کانال امید داشت.
تعداد تراکنشهای شبکه فعلاً حدود 225 هزار تراکنش در روز است و این تعداد به تعداد تراکنشهای بازار خرسی 2019 نزدیک است. بنابراین قدرت خاصی در این میزان مشاهده نمیشود. معیارتعداد دسته-آدرسهای فعال توانسته از نواحی پایین ماه می تا جولای بازگردد اما از نواحی اوج بازار گاوی خود بسیار دور است (به رنگ سبز مشخص شده).
نکته حائز اهمیت اینجاست که با یک دیدگاه بلندمدت، هر دوی این معیارها در یک روند صعودی هستند، حتی در بازار خرسی! به این معنا که تعداد کلی کاربران شبکه بهطور مداوم رشد میکند. این کاربرها (یا هولدرها) سرمایه گذارانی هستند که به قیمت حساسیت نشان نمیدهند و یا کاربرانی هستند که علیرغم شرایط نامشخص بازار، انباشت میکنند.
زمانی که برای فضای بلاکها تقاضای کمی وجود داشته باشد، شبکه خلوت میشود و میزان کارمزد تراکنشها نیز پایین میآید. از ماه می، کل کارمزدی که به ماینرها پرداخت شده به پایینترین مقدار خود نزدیک شده است. بنابراین این مورد مانند نکات بالا، کاهش فعالیت شبکه را نشان میدهد.
باید توجه داشت که چندین عامل بر میزان ازدحام شبکه و کارمزدهای پرداختشده تأثیرگذار هستند. پذیرش همگانی آپگرید SegWit و transaction batching (تراکنش دستهای) ازجمله این عوامل هستند. نمودار زیر نشان میدهد که از ماه ژوئن ۲۰۲۱, میزان استفاده از Segwit جهش صعودی داشته زیرا کیف پولها و صرافی های بیشتری این تکنولوژی را به کار بردند.
نمودار بعدی انواع خروجی تراکنش های بیتکوین را نشان داده است. استفاده از تکنولوژی SegWit بعد از ژوئن ۲۰۲۱، جهش صعودی داشته است. تراکنشهایی که از نوع SegWit هستند، در هر بلاک فضای بیشتری را برای جا گرفتن تراکنشهای بیشتر ایجاد میکنند(کاهش ازدحام و شلوغی شبکه) و همینطور این تراکنشها کارمزد کمتری دارند.
در بازار فعلی، یکی از علتهایی که باعث کاهش قیمت کارمزدها شده، همین مورد است و این مسأله در این رشته توییت (Alex Thorn Galaxy Digital) بهخوبی شرح داده شده است. البته باید توجه داشت که کاهش تقاضا برای فضای بلاک و کاهش فعالیت شبکه در اثر بازار خرسی، مهمترین عامل کاهش کارمزد تراکنش هاست.
رقابت ماینرها به بالاترین حد خود میرسد
با وجود این که کارمزد تراکنشها به پایینترین حد خودش رسیده (کارمزد بهصورت بیتکوینی)، اما رقابت بین ماینرها به بالاترین میزان خود میرسد. دشواری ماینینگ به ATH جدید رسیده و هر بلاک بیتکوین برای حل شدن به ۱۲۲.۷۸ زتاهش احتیاج دارد.
می توان اینطور مثال زد که فرض کنیم هرکدام از ۷.۹۳۸ میلیارد نفر در کره زمین، یک SHA256 هش را در هر ده دقیقه ۱۵.۵ تریلیارد بار حدس بزنند تا بتوانند هر بلاک را حل کنند. خارقالعاده است.
میزان هش ریت فعلاً بین ۱۹۰ و ۲۱۵ اکساهش در ثانیه، حرکت میکند. از ATH قبلی خود، درست قبل از ممنوعیت ماینینگ در چین، این میزان حدود ۲۰ درصد افزایش داشته است. از ژوئن پارسال میزان هش ریت همچنان رشد کرده و در بازار خرسی و شرایط منفی سیاسی که فعلاً با آن روبه رو هستیم، به رشد خود ادامه داده است.
رقابت میان ماینرها شدیدتر شده است؛ زیرا قصد دارند با استفاده از ارزانترین منبع انرژی و هزینه تأسیسات، نسبت قیمت بیتکوین/انرژی را آربیتراژ کنند. با افزایش رقابت بین ماینرها، دستگاههای ماینر و تعداد ریگ ها بیشتر شده و در بلندمدت درآمد ماینرها به ازای هش، کاهش مییابد. نمودار زیر در مقیاس لگاریتمی نشان داده که رقابت برای پاداش حل بلاکها چقدر بوده و اینکه در بلندمدت این پاداش کمتر خواهد شد.
علیرغم رقابت شدید ماینرها و کاهش پاداش بیتکوینی به ازای هر بلاک، درآمد دلاری ماینرها ۱۵۰ درصد بیشتر از درآمدی است که هنگام هاوینگ ۲۰۲۰ داشتهاند. ماینرها فعلاً به ازای هر اکساهش حدود ۲۷۰ هزار دلار درآمد دارند. این میزان درآمد ۴۰ درصد بیشتر از درآمد آنها در تسلیم بازار خرسی سال ۲۰۱۸ است. زیرا آن زمان قیمت بین محدوده ۳ هزار دلار تا ۴ هزار دلار حرکت میکرد و پاداش حل بلاک دو برابر پاداش کنونی بود.
سودآوری شبکه
برای بررسی فشار فروش احتمالی و این که آیا سرمایه گذاران بیشتر در حال هولد هستند و یا برداشت سود؛ باید معیار سودآوری شبکه را بررسی کنیم.
چارت زیر نشان میدهد که چند درصد از بازار فعلاً در حالت ضرر قرار دارند. میزان درصد تک-آدرسها(صورتی) , دسته-آدرسها(سبز) و میزان موجودی (آبی) که در حالت سود قرار دارند، بهعنوان شاخصهای سودآوری شبکه در نمودار زیر مشخص شده است. بازار خرسی فعلی مانند چرخههای قبلی شرایط وخیمی ندارد و تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد از بازار در ضرر محقق نشده هستند. هنوز فشار فروش مانند چرخههای قبل، باعث نزول و فرورفتن بازار در ضرر نشده است.
توجه کنید که بیتکوین ها و UTXO های بیشتری در قیمتهای ارزانتر برای آخرین بار جا به جا میشوند بنابراین در بلندمدت انتظار میرود روند این معیارها صعودی باشد.
فعلاً ۱۳.۶۶ درصد موجودی که در ضرر محقق نشده قرار گرفته متعلق به سرمایه گذاران بلندمدت بوده و این میزان، تقریباً با فشار فروشی که در بازار گاوی سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ ایجاد کردند، برابر است. در سابقه بیتکوینهای در تملک سرمایه گذاران بلندمدت، خرج شدن و فروخته شدن کمتر رخ داده و میبینیم که در سال ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰ چطور در عمیقترین ضررها دوام آوردند.
در بازارهای خرسی قبلی، بیش از ۳۵ درصد کل موجودی، بیتکوینهای سرمایه گذاران بلندمدت بودند که در حالت ضرر هولد شدند؛ یعنی ۲.۵ برابر تعداد بیتکوین هایی که فعلاً در بازار در حالت ضرر هستند.
سرمایه گذاران کوتاهمدت در مقایسه با سرمایه گذاران بلندمدت بیتکوین های کمتری را در اختیار دارند(۱۸.۷۴ درصد موجودی). اما اخیراً جهشی در سودآوری این گروه ایجاد شده است. زمانی که بازار از محدوده قیمتی خنثی عبور کرد، سرمایه گذاران جدیدی که در قیمتهای ۳۳ هزار تا ۴۲ هزار خرید کرده بودند ( به این معنا که سرمایه گذاران این ناحیه را مناسب خرید می دانستند) به حالت سود محقق نشده بازگشتند؛ این مورد در مقایسه با ژانویه امسال که ۱۰۰ درصد تمام بیتکوینهای سرمایه گذاران کوتاهمدت در ضرر قرار گرفتند، بسیار مثبت است. افزایش سودآوری سرمایه گذاران مخصوصاً سرمایه گذاران کوتاه مدتی که نسبت به قیمت حساس هستند، احتمال فشار فروش هیجانی را کاهش میدهد.
در حرکت صعودی اخیر، جهشی در ذخیره سود مشاهده کردیم و همینطور شاهد کاهش ضرر محقق شده بودیم. از ژانویه که حدود ۲۰ هزار بیتکوین در روز ضرر محقق شده داشت که به ۸.۳ هزار بیتکوین در ضرر محقق شده رسیدیم. در بازارهای خرسی میزان ضرر محقق شده بالاست و یا ثابت میماند. بازار از اواخر نوامبر بیش از ۸.۳ هزار بیتکوین در روز ضرر محقق کرده است.
در کنار محقق شدن ضرر بیتکوینها، از اواسط فوریه، در بازار روزانه ۱۳.۳ هزار بیتکوین، سود محقق شده است. این مقدار سود محقق شده نسبت به گذشته، خیلی شدید نیست؛ اما مانعی برای صعود قیمت خواهد بود. افزایش محقق شدن سود معمولاً در بازار گاوی عادیست که در آن تقاضای افراد جدید میتواند بیتکوینهای عرضهشده را جذب کند و باعث صعود قیمت شود.
و سرانجام، میبینیم که بیشتر حجم تراکنش ها، در حالت سود خرج شدهاند. به عبارت دیگر ۵۸ درصد تراکنشها در حالت برداشت سود هستند.این یعنی بازار از ماه دسامبر از حالت ضرر محقق شده، خارج شده است.
معمولاً افزایش میزان ضرر محقق شده، در بازار خرسی رخ میدهد و تغییر حالت به سمت سود محقق شده یعنی جو بازار در حال تغییر بوده و تقاضای جدید میتواند فشار فروش را خنثی کند. اما با توجه به اینکه قیمت هنوز نتوانسته قدرت خود را حفظ کند؛ یعنی تقاضای بازار کافی نبوده و سرمایه گذاران در هر جهش قیمت، سود خود را از بازار خارج میکنند.
مرور هفته
بیتکوین در این هفته، بعد ازینکه از محدوده قیمتی خنثی خود خارج شد، دوباره به همان سطح قبلی بازگشت. بنابراین قیمت قدرت کافی برای حفظ روند صعودی نداشت و به همین دلیل عدهای از سرمایه گذاران سود خود را از بازار خارج کردند.
معیارهایی مانند تعداد تراکنشها و تعداد کاربران فعال که فعالیت آنچین را بررسی میکنند؛ قدرت چندانی برای تجدیدقوا نداشتند.این اتفاق تسلط هولدرها را به بازار و ورود تعدادی سرمایهگذار جدید (خریداران جدید) به بازار را نشان میدهد.
با وجود تمام این موارد ذکر شده، بهبود میزان سودآوری شبکه نشان داد که از ماه ژانویه سرمایه گذاران دوباره شروع به انباشت کردند. سود آوردی شبکه در این بازار نسبت به بازارهای خرسی قبلی روند بسیار سالمتری را پیش گرفته است.
کاهش تقاضا برای فضای بلاک باعث کاهش کارمزد تراکنشهای پرداختشده به ماینرها شده است و اکنون میبینیم که پاداش بیتکوینی هر بلاک در پایینترین مقدار خود قرار دارد. اما با این حال، رقابت بیسابقهای میان ماینرها شکل گرفته است و درآمد دلاری آنها از هاوینگ قبلی ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرده و میزان هش ریت ۲۰ درصد بالاتر از ماه می ۲۰۲۰ است.