تهدید یا فرصت؟
بازار با جهش صعودی خود بعد از ماجرای صرافی FTX و گذر از ناحیه کلیدی Realized Price (۱۹.۷ هزار دلار)، موجب غافلگیری بسیاری از سرمایهگذاران شد و متعاقباً واکنش آنها را نسبت به تغییر شرایط بازار برانگیخت.
در این گزارش در پی جهش صعودی اخیر نگاهی به تغییر رفتار سرمایهگذاران کوتاهمدت، سرمایهگذاران بلندمدت و ماینرها خواهیم داشت. در این جهش صعودی، برای ماینرها و سرمایهگذاران کوتاهمدت فرصتی ایجاد شده است تا سود معاملات خود را برداشت کرده و از بازار خارج شوند. از طرف دیگر درهمین هنگام با سرسختی سرمایهگذاران بلندمدت روبهرو خواهیم شد که علیرغم رشد قیمت، بیش از شش ماه بیتکوینهای خود را خرج نکرده اند و میزان موجودی آنها مجدداً در حال شکست رکوردی جدید است.
در این گزارش با بررسی واکنش سرمایهگذاران کوتاهمدت و بلندمدت، خواهیم دید که سودآوری بازار چه تاثیری در رفتار سرمایهگذاران ایجاد کرده است.
شما میتوانید تمامی نمودارهای این گزارش هفتگی را داخل داشبورد مشاهده کنید.
عبور احتمالی از ناحیه پرخطر
با جهش قیمت از ۲۱ تا ۲۳ هزار دلار، بازار موفق به عبور از چندین ناحیه مهم در معیارهای ارزشگذاری آنچین شد. این نواحی به این لحاظ حائز اهمیت هستند که گذر قیمت از آنها همواره سبب تغییر الگوی رفتاری سرمایهگذاران شده است.
در نمودار زیر دو معیار قیمتگذاری بیتکوین را مشاهده می کنید:
🟢معیار Investor Price که از اختلاف میان Realized Cap و Thermocap حاصل شده است. این معیار میانگین قیمت خرید بیتکوینهایی که توسط ماینرها خرج شده است، مشخص میکند و در حال حاضر تخمین آن از ارزش بیتکوین ۱۷.۴ هزار دلار است.
🟣معیار Deltacap که از اختلاف میان Realized Cap و میانگین قیمت تمام روزهای معاملاتی بیتکوین حاصل شده است. این معیار از ترکیب دو مفهوم آنچین و تکنیکال ایجاد شده و هماکنون تخمین آن از قیمت بیتکوین ۱۱.۴ هزار دلار است.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، بازار در فاز ۲۰۱۸-۲۰۱۹ و فاز فعلی، مدت زمان یکسانی را میان دو معیار Investor Price و Delta Price گذرانده است. این نوع شباهت به این معناست که بازار در عمیقترین مراحل این دو فاز نزولی به یک میزان تحت فشار بوده است.
علاوه بر مدت زمان تشکیل ناحیه کف قیمتی که در نمودار قبل به آن اشاره شد، میتوانیم میزان فشردگی میان دو معیار Investor price و Delta Price را مشخص کنیم تا دریابیم که بازار بیتکوین با چه شدتی زیر ارزش حقیقی خود قرار داشته است. همانطور که در نمودار قبل مشاهده کردید هنگامی که میان این دو معیار فشردگی ↕️ رخ میدهد ، Realized Cap بازار یا مقدار سرمایهی موجود بیتکوین، به همان میزان از بازار خارج میشود.
میزان فشردگی (Compression) به این صورت محاسبه میشود:
Compression = (Investor Price - Delta Price)/Spot Price
با توجه به سابقه روند فشردگی میان این دو معیار، ناحیهای مشخص بر مبنای مفهوم فشردگی (۰.۱۵ - ۰.۲ 🟥) تشکیل شده است. میتوان با استفاده از این ناحیه تشخیص داد که چه زمانی بازار مرحله تشکیل کف قیمتی را آغاز کرده ↗️ و چه زمانی در حال پایان دادن به این مرحله ↘️ است.
اکنون با بررسی قیمت فعلی بازار و میزان فشردگی در نمودار زیر میتوان دریافت که پس از عبور بازار از قیمت ۲۸.۳ هزار دلار، مرحله تشکیل کف قیمتی در این چرخه پایان مییابد.
امیدواری مجدد
پس از بررسی مدلهای ارزشگذاری، اکنون برای ارزیابی میزان مقاومت بازار باید به دیگر مفاهیم آنچین بپردازیم.
با مشاهده میزان بیتکوینهایی که در موقعیت سود بالقوه قرار گرفتهاند، میتوان دریافت که بازار چه هنگام در حال تجدید قواست و چگونه از مرحله تشکیل کف قیمتی ( که اغلب معاملات زیانآور هستند) 🟥 به مرحله تعادل میان سودآوری و زیانآوری میرسد 🟧. تا زمانی که میانگین هفتگی سودآوری بیتکوینهای موجود بین ۵۵ تا ۸۰ درصد واقع شده است، میتوان گفت بازار همچنان در مرحله گذر از تشکیل کف قیمتی به سر میبرد.
صعود قیمت از ۱۶ تا ۲۳ هزار دلار، موجودی بیتکوینهای سودآور را از ۵۵ درصد به ۶۷ درصد رساند.
افزایش ۱۲ درصدی بیتکوینهای سودآور در طول چهارده روز، در مقایسه با چرخههای گذشته یکی از پرشتاب ترین جهشهای صعودی در میزان سودآوری بازار بوده است. این سودآوری ناگهانی بازار حاکی از این نکته است که بسیاری از بیتکوینها زیر قیمت ۲۳.۳ هزار دلار جابهجا/خرید و فروش شده اند.
هنگامی که سودآوری بالقوه بازار (میزان سودی که هنوز توسط سرمایهگذاران نقد نشده است) ناگهان افزایش پیدا میکند، بسیاری از سرمایهگذاران به این سودآوری واکنش نشان میدهند و به نقد کردن سود معاملات خود ترغیب میشوند. از طریق معیار سود و زیان نقد شده (Realized Loss/Profit)، میتوان واکنش سرمایهگذاران را مشاهده کرد.
سود و زیان نقد شده از اختلاف میان قیمت فروش و قیمت خرید بیتکوینها حاصل میشود. این نمودار مجموع سود نقد شده🟢، مجموع زیان نقد شده🔴 و حجم خالص سود و ضرر نقد شده🔵 را به صورت میانگین هفتگی مشخص میکند. همچنین به منظور مقایسه سودآوری چرخههای مختلف بازار، این معیارها نسبت به Market Cap بازار در نظر گرفته شدهاند.
از آغاز فاز خرسی در ماه نوامبر ۲۰۲۱، بازار از طرف سرمایهگذاران تا کنون دو مرتبه شاهد تسلیمی سنگین بوده است. در اولین مرتبه به طور خالص ۲.۹ درصد زیان در معاملات بازار نقد شد و در دومین مرتبه زیان نقد شده خالص، ۳.۷ درصد ارزش بازار بود. پس از گذشت دورهای بسیار زیانآور که در اثر فشارهای مالی گوناگون در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ به بازار تحمیل شده بود، اکنون با افزایش نسبی قیمت، اغلب معاملات سودآور هستند که خبر از بهبود شرایط بازار میرساند.
فرصتی برای سرمایهگذاران جدید
زمانی که بازار مدت زمان طولانی را در حال تشکیل کف قیمتی (یا سقف قیمتی) میگذراند، سرمایهگذاران جدید نقش مهمی را درایجاد رالی صعودی مقطعی (و یا اصلاح قیمت) ایفا میکنند. اگر سرمایهگذاران کوتاهمدتی را که هماکنون در موقعیت سودآوری قرار دارند مشاهده کنیم، میتوانیم رفتار سرمایهگذاران جدید را ارزیابی کنیم.
در فازهای نزولی بازار معمولا بیش از ۹۷.۵ درصد بیتکوینهای سرمایهگذاران کوتاهمدت در موقعیت زیانآور قرار میگیرد 🟥 و به همین جهت فروشندگان بازار انگیزهی خود را برای فروش از دست میدهند. از طرف دیگر زمانی که بیش از ۹۷.۵ درصد سرمایهگذاران کوتاهمدت در موقعیت سودآور قرار بگیرند، این افراد معمولا فرصت را غنیمت شمرده و با برداشت سود و یا در نقطهای سربهسر از بازار خارج میشوند.
رشد قیمت تا سطح ۲۳ هزار دلار، سود بالقوه سرمایهگذاران کوتاهمدت را به ۹۷.۵ درصد رساند. این میزان سود بالقوه از نوامبر ۲۰۲۱ تاکنون برای سرمایهگذاران کوتاهمدت بیسابقه بوده است. البته همانطور که سودآوری این گروه از سرمایهگذاران با جهشی قابل توجهی همراه بود، به همان اندازه احتمال ایجاد فشار فروش از سوی این افراد وجود دارد.
در معیار Spent Volume Age Bands، تمام بیتکوینهایی که در گردش بازار خرج و یا جابهجا شده به صورت گروههای سنی مختلف مشخص شده اند. طبق نمودار زیر مشاهده میکنیم که چگونه پس از دورهای بسیار بیتحرک و غیر فعال برای بیتکوینهای جوان بازار، به دلیل افزایش سودآوری اخیر بیتکوینهایی که بین ۱ هفته تا ۱ ماه عمر داشتند، اخیراً بیش از گروههای سنی دیگر در معاملات خرج شده اند.
بنابراین روند صعودی فعلی زمانی پایداری لازم را خواهد داشت که میان تقاضای سرمایهگذاران و بیتکوینهایی که به بازار عرضه میشود تعادلی برقرار باشد.
با این حال صرف مشاهده رفتار سرمایهگذاران کوتاهمدت و میزان سودآوری آنها، ارزیابی کاملی از شرایط بازار نخواهد بود. از این جهت باید به رفتار و واکنش سرمایهگذاران بلندمدت نیز بپردازیم زیرا بسیاری از این سرمایهگذاران از چرخه ۲۰۲۱-۲۰۲۲ در بازار حضور دارند و هماکنون در موقعیت زیانآور به سر میبرند.
معیارLTH-MVRV 🟠میانگین آخرین قیمت خرید/جابهجایی (Realized Price) سرمایهگذاران بلندمدت را در مقایسه با قیمت بازار در نظر میگیرد تا از این طریق مشاهده شود که سرمایهگذاران بلندمدت چه میزان در موقعیت سود/زیان بالقوه قرار دارند.
با توجه به این نمودار، قیمت بازار طی دوره ۶.۵ ماهه سرانجام از میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت (۲۲.۶ هزار دلار) عبور کرد. با گذشت قیمت از این سطح، اکنون بسیاری از سرمایهگذاران بلندمدت تنها اندکی بالاتر از نقطه سربهسر معاملات خود قرار دارند.
اکنون اگر مدت زمانی که این معیار زیر عدد ۱ قرار گرفته است را با چرخههای قبل مقایسه کنیم، متوجه شباهت این چرخه به چرخه ۲۰۱۸-۲۰۱۹ خواهیم شد.
علیرغم اینکه سرمایهگذاران بلندمدت از نواحی کمتر ارزشگذاری شده خود در حال خارج شدن هستند، از طرفی از اوایل دسامبر سال گذشته به موجودی این گروه ( که بیش از ۶ ماه سن دارند 🔵) ۳۰۱ هزار بیتکوین اضافه شده است. این افزایش موجودی سرمایهگذاران بلندمدت نشان از اطمینان آنها به روند صعودی اخیر بازار دارد.
به عبارت دیگر پس از نابودی صرافی FTX به صورت ماهیانه ۳۱۴ هزار بیتکوین از موجودی سرمایهگذاران بلندمدت خارج میشد؛ اما اخیرا به صورت ماهیانه ۱۰۰ هزار بیتکوین به موجودی این گروه افزوده میشود.
فروش ماینرها در رالی صعودی
ماینرها نیز مانند سرمایهگذاران کوتاهمدت از افزایش قیمت اخیر بهره کافی را برده و اندکی از فشار مالی خود کاستهاند.
معیار Puell Multiple 🟠نسبت میان درآمد دلاری روزانه ماینرها و درآمد سالیانه آنهاست. این نمودار نشان میدهد که درآمد ماینرها نسبت به اوایل ژانویه امسال ۲۵۴ درصد رشد داشته است و همچنین در طی فاز خرسی کنونی تحت فشار شدید مالی قرار داشتهاند.
بهبود درآمد دلاری ماینرها موجب تغییر رفتار آنها شده است؛ به طوری که به صورت ماهیانه ۸.۵ هزار بیتکوین به سرمایه خود میافزودند اما از هشتم ژانویه امسال از ذخایر خود ۵.۶ هزار بیتکوین خرج کردهاند که این میزان برداشت سود سبب شده تا موجودی آنها از ابتدای سال به طور خالص در روند منفی قرار بگیرد.
مرور هفته
بازار با رشد قیمت خود تا سطح ۲۳ هزار دلار مجدداً فرصت سودآوری را برای بسیاری از سرمایهگذاران فراهم کرد. عبور قیمت از نواحی مهم معیارهای ارزشگذاری آنچین، حجم قابلتوجهی از موجودی در گردش بازار را برای کسب سودآوری در شرایط مساعدتری قرار داد.
البته پدید آمدن رشد قیمت پس از گذشت فاز نزولی طولانی مدت، عدهای از سرمایهگذاران را به خروج از بازار ترغیب میکند. پس از مشاهده رفتار سرمایهگذاران میتوان گفت که سرمایهگذاران کوتاهمدت و ماینرها از فرصت سودآوری بازار بهره برده و بخشی از سرمایه خود را نقد کردهاند.
از طرف دیگر با وجود صعود قیمت، موجودی سرمایهگذاران بلندمدت همچنان در حال رشد است و شاهد سرسختی و مقاومت این گروه از سرمایهگذاران در مقابل خروج و برداشت سود از بازار هستیم. اکنون با توجه به اینکه سرمایهگذاران بلندمدت تاثیرات مهمی بر روند کلان بازار دارند، باید در چند هفته آینده به طور ویژه حرکات این گروه از سرمایهگذاران را زیر نظر داشت.
شبکه های اجتماعی ما:
اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.