اطمینان تدریجی سرمایه گذاران

پس از اینکه نرخ بهره آمریکا برای چهارمین مرتبه متوالی ۰.۷۵ درصد افزایش پیدا کرد، شاخص دلار با اندکی عقب‌نشینی خود، فرصت مختصری را برای تجدیدقوای بازارهای جهانی به وجود آورد. با این حال بازار اوراق قرضه هنوز با تشویش خود دست و پنجه نرم می‌کند و میزان بازده اوراق خزانه با سر رسید ۳ ماهه (بازده کوتاه‌مدت) بیشتر از بازده بدون ریسک با سررسید ۱۰ ساله (بازده بلندمدت) آن است.

در واکنش‌ به این وقایع، بیتکوین درهفته اخیر افزایش قیمت مختصری را تجربه کرد و سبب شد تا قیمت بازار به میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت، بلندمدت و قیمت خرید کل بازار (Realized Price) نزدیک‌تر شود. در حال حاضر بازار تمام توان خود را برای خارج شدن از عمق فاز خرسی به کار می‌گیرد و هولدرهای مصمم و افرادی که با تقاضای جدید خود به تازگی وارد بازار شدند، از این سطح قیمتی حمایت می‌کنند.

هولدرها مقاوم اند

گزارش این هفته را با بررسی رفتار هولدرهای بیتکوین آغاز می‌کنیم. نمودار HODLer Net Position Change هرگونه تغییری که طی ۳۰ روز اخیر در موجودی هولدرهای بیتکوین ایجاد شده باشد، مشخص می‌کند. همچنین 🟠موجودی بیتکوین‌های هولدشده و یا گم‌شده نیز در نمودار زیر مشخص شده است که این بیتکوین‌ها معمولاً به ندرت جابه‌جا و یا خرج می‌شوند.

هولدرهای بیتکوین قبل از سقوط قیمت می ۲۰۲۱ و پس از آن ، رفتاری کاملاً متفاوت از خود نشان دادند.

🔴 قبل از سقوط قیمت در می ۲۰۲۱، هولدرها به شدت بیتکوین‌های خود را خرج می‌کردند و با برداشت سود خود از بازار، سبب ایجاد سقف قیمتی در این چرخه شدند. بیشترین تعداد بیتکوین هایی که در این بازه زمانی به صورت ماهانه توسط هولدرها خرج شد، ۱۵۰ هزار بیتکوین بود و تا پایان این چرخه حدود ۴۵۰ هزار بیتکوین از موجودی هولدرها خرج شد.

🟢پس از سقوط قیمت در می ۲۰۲۱، هولدرها با تغییر رفتار خود به تدریج از خرج کردن بیتکوین‌های خود دست کشیده و به انباشت مشغول شدند. در این مرحله، هولدرها به صورت ماهانه ۴۰ هزار بیتکوین در ماه انباشت می‌کردند و در طول ۸ ماه مجموعا ۵۰۰ هزار بیتکوین به موجودی خود اضافه کردند.

در این چرخه، مقدار بیتکوین هایی که در چرخه قبل توزیع شده بود، دوباره به طور کامل به موجودی هولدرها بازگشت 🟠 و میزان موجودی بیتکوین‌های هولدشده و گم‌شده را به ATH جدید رساند.

Live Professional Workbench

اکنون باید طرف دیگر معادله، "بیتکوین‌های بسیارجوان" را در نظر بگیریم. این بیتکوین‌ها به صورت فعالانه در معاملات روزانه جابه‌جا و یا  خرج می‌شوند.

طبق نمودار زیر تعداد بیتکوین‌هایی که کمتر از ۶ ماه عمر دارند، از ماه می ۲۰۲۲ به کف تاریخی خود رسیده است و تاکنون در حال کاهش است. کاهش میزان بیتکوین‌های جوان، حضور هولدرها را در بازار پررنگ‌تر می کند.

در ابن بخش Realized Cap HODL wave را بررسی می‌کنیم. این نمودار حجم ثروت دلاری که در گروه‌های سنی مختلف بیتکوین ذخیره شده باشد، نشان می‌دهد. برای اینکه مشخص کنیم چه میزان ثروت در اختیار سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت قرار دارد، ثروت دلاری بیتکوین‌هایی را که کمتر از ۳ ماه عمر دارند، در نمودار زیر بررسی می کنیم.

در حال حاضر ثروتی که در این بیتکوین‌های جوان ذخیره شده به پایین‌ترین حد خود رسیده است و تنها ۱۰ درصد سرمایه دلاری شبکه را تشکیل می‌دهد.

از طرف دیگر ثروت بیتکوین‌هایی که بیش از ۳ ماه دارند، به ATH خود رسیده است. این نوع تقسیم ثروت میان گروه‌‌های سنی مختلف،‌ حاکی از این نکته است که هولدرها بیش از همیشه به شبکه تسلط پیدا کردند و علی‌رغم اینکه بازارهای جهانی با چالش‌های مداوم رو‌به‌رو هستند، این گروه تمایلی به خرج کردن بیتکوین‌های خود ندارند.

Live Advanced Chart

در ادامه بخش قبل، برای اینکه بتوانیم ثروتی که در اختیار بیتکوین‌های جوان و بیتکوین‌های پیر وجود دارد، در مقیاس کلان‌ تر نسبت به یکدیگر مقایسه کنیم، معیار Realized HODL Ratio را بررسی خواهیم کرد

این معیار را می توان در چهارچوب زیر تحلیل کرد:

· روند صعودی RHODL Ratio به معنای افزایش ثروت دلاری خریدارانی است که به تازگی وارد بازار شده‌اند. در فازهای صعودی و سقف‌های بیتکوین، معمولاً شاهد چنین حالتی هستیم.

· روند نزولی RHODL Ratio به این معناست که ثروت دلاری ذخیره شده در بیتکوین‌های پیرتر نسبت به بیتکوین‌های جوان‌تر بیشتر است و سرمایه‌گذاران غالباً به هولد و یا انباشت بیتکوین مشغول هستند.

· روند خنثی RHODL Ratio نشان می‌دهد که ثروت بیتکوین‌های قدیمی و جوان نسبت به یکدیگر متعادل است. معمولاً در سقف های قیمتی و همچنین هنگام انباشت در کف قیمتی چنین حالتی را در بازار مشاهده می‌کنیم.

این معیار از ATH قیمت در ماه نوامبر، روندی نزولی داشت، اما این روند هم‌اکنون در حال خنثی شدن است؛ زیرا به نظر می‌رسد میان ثروت بیتکوین‌های پیر و جوان، تعادلی شکل گرفته باشد. در حال حاضر این روند، به نواحی کف قیمتی بازار ۲۰۱۹-۲۰۱۸ رسیده است و به مدت زمانی یکسان در این ناحیه قرار دارد.

Live Advanced Chart

معیار Adjusted Reserve Risk (نسخه دیگری که توسط hansthered@ ایجاد شده است)، اوسیلاتوری است که نسبت میان میزان انگیزه‌ای که برای خرج‌کردن بیتکوین‌‌ها در بازار وجود دارد و آن میزان از بیتکوین‌های پیر و غیرفعالی در حقیقت خرج شده‌اند، مشخص می‌کند.

روند صعودی Adjusted Reserve Riskبه این معناست که انگیزه برای فروش بیتکوین و برداشت سود بسیار افزایش پیدا می‌کند و بازار غالباً این رفتار را ترجیح می‌دهد.

روند نزولی Adjusted Reserve Riskبه این معناست که سرمایه‌گذاران غالباً بیتکوین‌های خود را هولد می‌کنند و این به رفتار غالب بازار تبدیل شده است.

با کمک معیار Adjusted Reverse Risk، تشکیل فاز انباشت در کف قیمتی را می‌توان در ۳ مرحله مشاهده کرد:

· 🟥 فاز اول: همزمان با تشکیل سقف بازار و سقوط قیمت، انگیزه برای فروش بیتکوین نیز کاهش پیدا می‌کند. به همین جهت فعالیت اغلب معامله‌گران پایان می یابد و پس از مدتی هولد‌کردن به رفتار غالب بازار تبدیل می‌شود.

· 🟧 فاز دوم: بازار برای خرج کردن بیتکوین‌ها کمترین تمایل را نشان می‌دهد. میزان هولد کردن به اوج خود می‌رسد و در همین حال بازار از بدتربن مراحل فاز خرسی عبور می‌کند.

· 🟩 فاز سوم: با ورود تقاضای جدید به بازار، انگیزه برای فروش بیتکوین‌ها و برداشت سود نیز افزایش پیدا می‌کند. در این مرحله کف قیمتی شکل خواهد گرفت.

در حال حاضر به نظر می‌رسد که معیار Adjusted Reserve Risk وارد فاز سوم بازار شده باشد، زیرا هم‌اکنون میزان هولدشدن بیتکوین‌ها به اوج خود رسیده است و احتمالاً انگیزه سرمایه‌گذاران برای فروش و برداشت سود افزایش پیدا کند. به عبارت دیگر افرادی که بیتکوین‌های خود را برای مدت‌زمان طولانی‌تری هولد کرده اند، در آینده احتمالاً بیشترین فشار فروش را ایجاد خواهند کرد.

افزایش تقاضا

در بخش مربوط به  تراکنش های بیتکوین ، تغییراتی هرچند کوچک اما مداوم در حال رخ دادن است. تعداد بیتکوین‌هایی که در تراکنش‌های Mempool منتظر تایید شدن هستند، به طور مداوم افزایش پیدا می‌کنند. این تغییر ساختار تراکنش‌ها می‌تواند از نشانه‌های اولیه افزایش تقاضا باشد. این روند در مراحل اولیه خود قرار دارد اما همچنان باید به آن توجه داست.

اگر به حجم بیتکوین هایی که به صورت روزانه  در تراکنش‌های موفق شبکه جابه‌جا شده می شوند توجه کنیم، خواهیم دید که از بازه زمانی ژانویه تا می ۲۰۲۱، حجم انتقال داده شده در شبکه روزانه حدود ۱۳ میلیارد دلار بود که این حجم پس از کاهش ۷۷ درصدی، امروزه به روزانه ۳ میلیارد دلار رسیده است.

با این حال در این معیار نشانه‌هایی از ثبات اولیه مشاهده می شود و از ماه سپتامبر تا کنون، حجم انتقال داده شده در تراکنش‌های موفق شبکه بین ۳ تا ۴ میلیارد دلار نوسان داشته است.

Live Professional Chart / Advanced Variation

همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره شد، بیتکوین‌های جوان، به عنوان معامله‌گران خرد شناخته می شوند. از زمان سقوط قیمت در ماه می، حضور این معامله‌گران خرد بسیار کمرنگ‌تر شده است. از کاهش تراکنش‌های کم‌حجم روزانه نیز می‌توان چنین نتیجه‌ای گرفت.

در ماه ژانویه ۲۰۲۱ حجم تراکنش‌هایی که بین ۰ تا ۱۰ هزار دلاربودند، ناگهان از حجم  روزانه ۴۳۰ میلیارد دلار ،‌ ۴۹ درصد کاهش پیدا کرده و اکنون به حجم روزانه ۲۲۰ میلیارد دلار رسیده است.

با این حال میزان مشارکت این معامله‌گران خرد اخیرا در تراکنش های شبکه ثبات بیشتری پیدا کرده است. این معامله‌گران به رالی‌های صعودی سریع‌تر واکنش نشان می‌دهند. چنین حالتی را هنگام تشکیل کف قیمتی سال ۲۰۱۸ نیز شاهد بودیم.

Live Professional Chart

از طرف دیگر، نمودار تراکنش‌هایی که بیش از ۱ میلیون دلار ارزش دارند، نسبت به تراکنش‌های خردی که در بخش قبل به آن اشاره شد، متفاوت است. روند این تراکنش‌های حجیم نیز به روند کف قیمتی سال ۲۰۱۸ شباهت دارد. در این بازه زمانی حجم تراکنش‌های بزرگ بسیار کاهش پیدا می‌کند و تا زمانی که روند صعودی به طور کامل تشکیل شود، برای ورود مجدد به بازار منتظر موقعیت مناسب می مانند.

Live Professional Chart

اکنون می‌توانیم مشاهدات دو نمودار قبل را با استفاده از معیار Reletive Activity of Small and Large Entities بسنجیم.

این معیار عدم تقارن مثبت در حجم دلاری تراکنش‌های بیتکوین را در نظر می‌گیرد.

عدم تقارن مثبت یعنی زمانی که  میانگین حجم تراکنش‌ها نسبت به میانه حجم تراکنش‌ها بیشتر باشد. از آنجایی که  تعداد تراکنش‌های کم حجم در بازار نسبت به تراکنش‌های سنگین بسیار بیشتر است، بنابراین میانه تراکنش به سرمایه گذاران خرد نسبت داده می شود و میانگین تراکنش ها به سرمایه گذاران کلان.

🔵 اوسیلاتور آبی رنگ نمودار زیر، از نسبت بین میانگین ۷ روزه و ۳۶۵ روزه میانه تراکنش‌ها به دست آمده و تراکنش های کم حجم یا همان سرمایه‌گذاران کوچک را نشان می‌دهد.

🔴 اوسیلاتور قرمز از نسبت بین میانگین ۷ روزه و ۳۶۵ روزه میانگین تراکنش‌ها حاصل شده و تراکنش‌های سنگین یا سرمایه‌گذاران بزرگ را نشان می‌دهد.

در این نمودار نیز میان میزان فعالیت سرمایه‌گذاران خرد و کلان این چرخه  با میزان فعالیت آن‌ها در کف قیمتی سال ۲۰۱۸ شباهتی وجود دارد. پس از اینکه بازار به دلیل سقوط قیمت تسلیم شد، فعالیت سرمایه‌گذاران خرد در مراحل اولیه بازار صعودی ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ افزایش پیدا کرد. افزایش تراکنش‌های کم‌حجم این سرمایه‌گذاران، تقاضا را دوباره به بازار بازگرداند.

Live Professional Chart / Advanced Variation

نظریه بخش قبل را می‌توان را با استفاده از معیار RVT Ratio نیز اعمال کرد. این معیار تعادل میان ثروت دلاری شبکه و میزان مشارکت سرمایه گذاران شبکه را محاسبه می‌کند. اکنون اگر بخواهیم طبق نظریه قبل حضور معامله‌گران و سرمایه‌گذاران خرد را مشخص کنیم باید میانه این معیار را در نظر بگیریم؛ بنابراین معیار Median RVT Ratioرا بررسی می‌کنیم.

· روند صعودی Median RVT Ratio به این معناست که کاربران تا زمانی شبکه به تعادل برسد از شبکه خارج می شودند.

· روند نزولی Median RVT Ratio به این معناست که تعداد کاربران خرد در شبکه افزایش پیدا کرده است.

· روند با ثبات معیار  Median RVT Ratio زمانی رخ می‌دهد که میزان حضور کاربران خرد نسبت به ثروت دلاری شبکه هماهنگ و نزدیک به هم است؛ زیرا میزان استفاده کاربران از شبکه به تعادل رسیده است. این حالت معمولاً در دوران گذار و تغییر روند بزرگ بازار رخ می‌دهد.

پس از سقوط LUNA-UST، تاکنون تعادلی نسبی میان سرمایه‌گذاران خرد و حجم ثروت شبکه ایجاد شده است؛ زیرا به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و افرادی که  به گمانه‌زنی در بازار علاقه‌مند بودند، از بازار خارج شده اند.

با این حال این معیار در مقایسه با سال ۲۰۱۹، برای تکمیل روند خود در چرخه فعلی به زمان بیشتری نیاز دارد.

Live Professional Workbench

میانگین قیمت خرید سرمایه گذاران به عنوان مقاومت

با حضور نشانه‌های اولیه از ورود تقاضا به شبکه، اکنون باید سطوحی را بررسی کنیم که بازار ممکن است آن ناحیه را برای فروش بیتکوین مناسب بداند، مخصوصا ناحیه‌ای که سرمایه‌گذاران بلندمدت ممکن است در آن دست به فروش بیتکوین‌های خود بزنند. به همین جهت می‌توانیم میانگین آخرین قیمت خرید سرمایه‌گذاران بلندمدت، سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و کل بازار(Realized Price) را ارزیابی می‌کنیم.

🔴میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و 🟠میانگین قیمت خرید کل بازار تقریباً در سطح یکسان ۲۱.۱ هزار دلار قرار دارند. قیمت بازار فعلأ در تلاش برای عبور از این سطح است.

🔵 قیمت خرید سرمایه‌گذاران بلندمدت کمی بالاتر از این دو سطح، در قیمت ۲۳.۵ هزار دلار قرار دارد. این سطح ممکن است برای سرمایه‌گذارانی که نوسانات اخیر را تجربه کرده‌اند اما نسبت به ثبات قیمت در آینده مطمئن نیستند، ناحیه‌ مناسبی برای فروش باشد.

در چند هفته‌‌ی اخیر شاهد کاهش قابل‌توجهی در قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بودیم. همانطور که در گزارش هفتگی ۴۴ به آن اشاره شد، عامل اصلی این کاهش، توزیع مجدد بیتکوین‌های بسیاری در این محدوده قیمتی است. این عامل سبب شده تا قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه مدت به قیمت بازار نزدیک‌تر شود و موقعیت مناسبی را برای افرادی که تازه وارد بازار شد‌ه‌اند، ایجاد کند.

نکته مهم دیگر این است که قیمت خرید سرمایه‌گذاران مختلف بسیار به یکدیگر نزدیک شده‌ است و این سرمایه گذاران صرف نظر از اینکه بیتکوین‌های خود را برای چه مدت زمانی هولد کرده اند، از نظر میانگین آخرین قیمت خرید، تقریباً دریک سطح قرار دارند (هیجانات و اوضاع روانی سرمایه‌گذاران به طور همزمان تغییر پیدا کرده و تقریبا هماهنگ شده است).

Live Professional Workbench

مرور هفته

هولدرهایی که نسبت به قیمت حساسیتی نشان نمی‌دهند، هنوز به مقاومت خود ادامه می دهند که این سبب شده است تا موجودی این هولدرها دوباره به ATH رسید. همچنین ثروت دلاری گروه هولدرها نیز به ATH جدید رسیده است و هم اکنون با قدرت‌گرفتن هولدرهای بازار، انگیزه آن‌ها برای برداشت سود معاملات خود افزایش پیدا می‌کند.

با وجود اینکه هولدرها با هولد کردن بیتکوین‌های خود، محدوده قیمتی فعلی را حفظ کرده‌اند، سرمایه‌گذاران کوتاه مدت نیز باید با تزریق سرمایه خود، وارد بازار شده و به استحکام هر چه بیشتر این سطوح کمک کنند. افزایش نسبی مشارکت این سرمایه‌گذاران را می‌توان در افزایش میزان فعالیت در Mempool و همچنین سرمایه‌گذاران خرد مشاهده کرد. زیرا با وجود اینکه میزان تقاضا برای انجام تراکنش‌ها و کاربرد شبکه به آرامی افزایش پیدا می‌کند اما مطمئناً این رشد ادامه خواهد داشت.

برخلاف شرایط بی‌سابقه و غیر قابل پیشبینی که تاکنون در بازارهای جهانی ایجاد شده است، ساختار قیمت بیتکوین همانند چرخه‌های قبل است؛ زیرا اکنون قیمت در تلاش است تا از میانگین قیمت خرید کل بازار (Realized Price) و همچنین قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت عبور کند. بنابراین امکان واکنش سرمایه‌گذاران به این سطح قیمتی وجود دارد و در چند هفته‌ آینده باید به این سطوح توجه ویژه‌ای داشت؛ زیرا در صورتی که قیمت بتواند با قدرت از این سطوح عبور کند، می‌توان به عنوان اولین نشانه‌های بازگشت قدرت بازار در این مسیر طاقت فرسا باشد.


شبکه های اجتماعی جدید ما:

اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)

· ما را در توییتر دنبال کنید.

· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.

· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.

· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.

· برای دریافت پیام‌های هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت‌ صرافی ها، به صفحه توییتر پیام‌های هشدار مراجعه کنید.

نکته: این هفته‌نامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایه‌گذاری ندارد و تمامی این داده‌ها صرفاً به جهت اطلاع‌رسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.