تسلیم اخیر چه تاثیری در رفتار سرمایهگذاران داشت؟
تغییر رفتار سرمایهگذاران
پس از گذشت چندین هفته آشوبناک، سرانجام بیتکوین در محدوده فشرده ۱۶ هزار دلار به ثبات نسبی دست پیدا کرد. پس از مدتی، با آرام گرفتن هیاهوی صرافی FTX، واکنش سرمایهگذاران نسبت به رویدادهای اخیر را میتوان بسیار روشنتر مشاهده کرد.
اکنون پرسش این است که آیا ریزش قیمت اخیر را باید ادامهی روند نزولی بازار در نظر گرفت و یا اینکه این ریزش قیمت تاثیر عمیقتری بر رفتار سرمایهگذاران داشته است.
از آنجایی که بازار در هفتههای اخیر یکی از سنگینترین فازهای تسلیم را پشت سرگذاشته است، بنابراین در این گزارش به این نکته خواهیم پرداخت که سرمایهگذاران در واکنش به وقایع اخیر در معاملات خود چه میزان سود و زیان نقد کرده و چه میزان از آن را نقد نکردهاند. همچنین خواهیم دید که رفتار بازار پس از رخداد FTX دستخوش چه تغییراتی شده و چه تأثیراتی بر اطمینان سرمایهگذاران و انگیزه فروشندگان داشته است.
قیمت بیتکوین تاکنون به مدت چهار و نیم ماه زیر سطح Realized Price (میانگین آخرین قیمت خرید یا جابهجایی تمام سرمایهگذاران) قرار دارد. در گذشته هر زمانی که قیمت برای مدت زمان قابلتوجهی زیر این سطح قرار گرفته، بازار در حال تلاش برای کفسازی قیمت بوده است. اکنون با استفاده از معیار Accumulation Trend Score میتوان مرحله کفسازی بازار را بهتر نشان داد.
این معیار با تغییر میزان و رنگ، شدت انباشت و توزیع سرمایهگذاران را در ۳۰ روز اخیر نشان میدهد.
· 🟣 اگر مقدار این معیار به عدد ۱ نزدیک باشد، به این معناست که بسیاری از سرمایهگذاران در حال انباشت هستند و به موجودی خود میافزایند.
· 🟡 اگر مقدار این معیار به عدد ۰ نزدیک باشد، به این معناست که اغلب سرمایهگذاران در حال جابهجایی و خرجکردن بیتکوینهای خود هستند و موجودی آنها کاهش مییابد.
انباشت شدیدی که اخیراً بعد از سقوط قیمت توسط تمام سرمایهگذاران انجام شده است، به مراحل پایانی فاز خرسی ۲۰۱۸ شباهت دارد
همچنین مشاهده میکنیم که پس از سقوطهای قابلتوجه قیمت در گذشته بازار، سرمایهگذاران بلافاصله رفتار خود را تغییر داده و به جای خرجکردن بیتکوینهای خود، به موجودی خود افزودند. این نمونهها عبارتند از:
- بازه زمانی نوامبر تا دسامبر ۲۰۱۸، پس از ریزش ۵۰ درصدی قیمت
- مارس ۲۰۲۰، هنگام ریزش قیمت در شیوع COVID
- می ۲۰۲۲، هنگام نابودی پروژه LUNA
- ژوئن ۲۰۲۲، ریزش قیمت به زیر سطح ۲۰ هزار دلار
اکنون میتوانیم میزان انباشت 🟦 و توزیع 🟥 بازار را به تفکیک آدرسهای سرمایهگذاران مختلف مشاهده کرده و ببینیم که کدام گروه از سرمایهگذاران در انباشت بیتکوین، بیشترین مشارکت را دارند.
پس از مشاهده نمودار زیر درمییابیم که رفتار تمام سرمایهگذاران دچار تحولاتی شده است و سرمایهگذاران پس از ریزش قیمتی که اخیراً مشاهده کردیم، از حالت توزیع به انباشت تغییر رویه دادهاند.
از علتهای مهم این تغییر رفتار این است که سرمایهگذاران فرصت را برای انباشت مناسب دیدهاند و علت دیگر آن نیز خروج سرمایه آنها از صرافیها و انتقال آن به آدرسهای شخصی است (گزارش هفتگی شماره ۴۵).
در تمام فازهای خرسی گذشتهی بازار که در بخش قبل به آن اشاره شد، سرمایهگذاران پس از ریزشهای قابلتوجه قیمت، شدت انباشت خود را به میزان مشابه با همین چرخه افزایش دادهاند.
شما میتوانید آدرس گروههای مختلف را به صورت مجزا و بسیار دقیقتر در داشبوردهای تخصصی Glassnode مشاهده کنید:
· تعداد آدرسهای سرمایهگذاران (سطح کاربری پیشرفته): این داشبورد تعداد کل تمام آدرسهای گروه مختلف و تغییر ماهیانه گروهها را نشان میدهد.
· موجودی سرمایهگذاران (سطح کاربری حرفهای ): این داشبورد میزان موجودی هر گروه از سرمایهگذاران و تغییر ماهیانه میزان موجودی را نشان میدهد.
میان تمام گروههای مختلف، میزان موجودی سرمایهگذارانی که دارای کمتر از ۱ بیتکوین هستند (این گروه، میگو نامگذاری شده است)، در پنج ماه اخیر دو مرتبه به بالاترین حد خود رسیده است. این گروه از زمان سقوط صرافی FTX تاکنون ۹۶.۲ هزار بیتکوین به موجودی خود افزوده است. اکنون مجموع ذخایر آنها ۱.۲۱ میلیون بیتکوین و معادل ۶.۳ درصد موجودی در گردش است.
تحت فشار قرار گرفتن سرمایهگذاران جدید
زمانی که حجم بسیار سنگینی از بیتکوینهای سرمایهگذاران در حالت ضرر خرج میشوند و یا به عبارتی سرمایهگذاران حجم ضرر بسیار سنگینی نقد کرده و سپس به طور همگانی تسلیم میشوند، این موارد، همواره یکی از رخدادهای مهمی بوده که بازار را به تغییر روند از فاز نزولی به فاز صعودی سوق داده است. در ماه نوامبر امسال سرمایهگذاران یکی از سنگینترین فازهای تسلیم بازار را تجربه کردند که این مرتبه میان فازهای تسلیم دیگر در مقام چهارم قرار میگیرد. در این مرحله بسیاری از سرمایهگذاران بیتکوینهای خود را در حالت ضرر جابهجا کرده و یا فروختهاند. حجم زیانی که اخیراً در معاملات سرمایهگذاران نقد شده، به ۱۰.۱۶ میلیون دلار رسیده است. این حجم از ضرر نقد شده چهار برابر ضرر نقد شده در دسامبر ۲۰۱۸ و دو برابر ضرر نقد شده در مارس ۲۰۲۰ است.
اکنون میتوانیم با مشاهده رابطه میان قیمت بیتکوین و قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت، فشار مالی این گروه را ارزیابی کنیم. در تمام چرخههای بیتکوین این الگو را مشاهده میکنیم:
· 🟦 فاز صعودی: با اوج گرفتن قیمت، میانگین قیمت خرید بیتکوینهایی که جدیداً خریداری شدهاند، کمتر از قیمت بازار است و به همین دلیل سرمایهگذارانکوتاهمدت دائما سودآور هستند. ( قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت کمتر از قیمت بازار است).
· 🟥 فاز نزولی: با کاهش تدریجی قیمت بازار، قیمت خرید بیتکوینهایی که جدیداً خریداری شدهاند، بیشتر از قیمت بازار است (قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت از قیمت بازار بیشتر است).
از آنجایی که قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت در حال حاضر ۱۸.۸۳ دلار است، این افراد به طور میانگین در پوزیشنهای خود ۱۲ درصد زیانآور هستند.
با بررسی دقیقتر Realized Price (قیمت خرید) سرمایهگذاران کوتاهمدت، میتوان مشخص کرد که بازار چگونه از فاز نزولی به فاز صعودی تغییر جهت میدهد.
· 🟦 پیش از کفسازی قیمت (A): در مراحل اولیه فاز خرسی، میانگین آخرین قیمت خرید تمام سرمایهگذاران بازار (Realized Price) به زیر قیمت بازار میرسد که در این حالت اغلب سرمایهگذاران در پوزیشنهای خود سودآور هستند. (قیمت بازار بالاتر از قیمت خرید تمام سرمایهگذاران بازار است).
· 🟧 ناحیه کفسازی قیمت (B): پس از گذشت یک روند نزولی طولانی، سرانجام اغلب سرمایهگذاران تسلیم میشوند و قیمت بازار تا زیر قیمت خرید تمام سرمایهگذاران کاهش پیدا میکند.
· 🟥 کفسازی نهایی قیمت (C): پس از اینکه بازار با ریزش عمیق قیمت مواجه شد و اغلب فروشندگان تمایل خود را برای فروش از دست دادند، در چنین حالتی به میزان عرضه، تقاضا در بازار ایجاد میشود. به عبارت دیگر میان عرضه و تقاضای بازار تعادل شکل می گیرد. این موارد سبب میشود تا قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت به زیر قیمتخرید تمام سرمایهگذاران بازار برسد و از آنجا که سرمایهگذاران کوتاهمدت با قیمت خرید کمتری وارد بازار شدهاند، نسبت به سرمایهگذاران دیگر در پوزیشنهای سودآور هستند.
در ریزش قیمت هنگام سقوط صرافی FTX و همچنین ریزشهای قبلی که در نمودار مشخص شده است🟥، بسیاری از بیتکوینها در قیمت پایینتری جابهجا شدند.
اکنون میتوانیم حجم ضررهای را که هنوز توسط سرمایهگذاران نقد نشده است، نسبت به Market Cap بازار محاسبه کنیم. معیار Relative Unrealized Loss حجم ضررهای نقدنشده تمام سرمایهگذاران بازار را نسبت به Market Cap بازار در نظر میگیرد.
اگر این معیار را به صورت میانگین هفتگی بررسی کنیم، مشاهده میکنیم که در عمیقترین فازهای خرسی قبل، سرمایهگذاران تا ۵۰ درصد کل Market Cap، زیان معاملات خود را تحمل کرده و آن را نقد نکردهاند.
اخیراً سرمایهگذاران به طور میانگین ۵۶ درصد زیان را تحمل میکنند که این بالاترین مقداری است که تاکنون در این چرخه نقد نشده و با ضرر نقد نشده در کفهای قیمتی فازهای خرسی قبل، قابل مقایسه است.
ضعیفترین عملکرد
معیار Adjusted MVRV Ratio، میزان سودی که در بیتکوینهای بسیار قدیمی و غیرفعال(بیتکوینهایی که بالای هفت سال سن دارند) نگهداری شده، نادیده میگیرد و صرفاً سودآوری سرمایهگذاران فعال بازار را محاسبه میکند.
اگر این معیار بالای عدد ۱ حرکت کند، به این معناست که سرمایهگذاران فعال بازار به صورت میانگین در حالت سود قرار دارند. از طرف دیگر در صورتی که زیر عدد ۱ حرکت کند، نشان از در زیانآور شدن اغلب سرمایهگذاران دارد.
این معیار در حال حاضر عدد ۰.۶۳ را نشان میدهد. به عبارت دیگر به طور میانگین ۳۷ درصد ضرر نقد نشده میان سرمایهگذاران فعال بازار وجود دارد.
در تاریخ بازار، تنها ۱.۵۷ درصد روزهای معاملاتی، معیار Adjusted MVRV کاهش بیشتری داشته است. به عبارتی تنها در ۱.۵۷ درصد از روزهای معاملاتی سود کمتری در اختیار بازار بوده و بازار شرایطی وخیمتر از وضعیت فعلی را تجربه کرده است (این روزها به رنگ 🟣 در نمودار مشخص شده است).
بنابراین اگر میزان سودی را که در اختیار بیتکوینهای بسیار قدیمی و گمشده قرار دارد در نظر نگیریم، به این نتیجه خواهیم رسید که در حال حاضر اغلب سرمایهگذاران فعال، از زمان تشکیل عمق فاز خرسی در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸، در پوزیشنهای خود بسیار زیانآور هستند.
نه تنها میزان ضرری که هنوز توسط سرمایهگذاران نقد نشده، بسیار هنگفت است، بلکه میزان ضرری که اخیراً توسط عدهای دیگر از سرمایهگذاران نقد شده نیز بسیار قابل توجه و در تاریخ بیتکوین کمسابقه است.
در نمودار زیر، معیار aSOPR سود و ضرر نقدهشده معاملات سرمایهگذاران را مشخص میکند. اگر این معیار بالای عدد ۱ حرکت کند به این معناست که اغلب معاملات در سود انجام میشود و اگر زیر عدد ۱ حرکت کند به این معناست که اغلب معاملات زیانآور هستند.
در نمودار زیر هر زمانی که میانگین هفتگی aSOPR 🔵 بیش از حد معمول به سمت بالا 🟢 و به سمت پایین حرکت کند 🔴 با دو معیار دیگر به رنگ سبز و قرمز مشخص شده است که این دو خط، میزان انحراف از میانگین هفتگی aSOPR را نشان میدهند.
پس از ریزش قیمت هنگام سقوط صرافی FTX، میانگین هفتگی aSOPR، بعد از مارس ۲۰۲۰ برای اولین بار به زیر خط قرمز رنگ رسید. این حرکت معیار به این معناست که اغلب معاملات به میزان فراتر از حد معمول خود در زیان نقد شدند. کاهش اخیر این معیار صرفاً با ریزش قیمت در زمان شیوع COVID و تسلیم بازار در دسامبر ۲۰۱۸ قابل مقایسه است.
نمودار زیر مجموع ضرر نقد شدهی خالص هفتگی معاملات را به منظور مقایسه با چرخههای قبل، به واحد بیتکوین نشان میدهد. همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، طی هفته گذشته، حجم معاملات زیانآور بازار معادل ۵۲۱ هزار بیتکوین بوده که این مقدار را میتوان با سنگینترین حجم ضررهایی که در گذشته نقد شده است، مقایسه کرد.
نکته قابل توجه دیگر این است که هنگام سقوط بازار در شیوع COVID ، بازار ۴۴ درصد ریزش قیمت داشت و هنگام سقوط پروژه LUNA، حدود ۳۹ درصد. اکنون پس از ورشکستگی صرافی FTX، بازار با ریزش ۲۶ درصدی، نسبت به دورههای قبل قدرت بیشتری از خود نشان داد.
مرور هفته
سقوط صرافی FTX، یکی از بزرگترین تسلیمهای ناگهانی بازار بیتکوین را رقم زد که در پی این حادثه میلیاردها دلار سرمایه نابود شد. بازار در حال حاضر به ثبات نسبی دست یافته است. اما برای هضم رخدادهای اخیر به زمان بیشتری نیاز دارد.
با این حال طبق مشاهدات انجام شده، شرایط کنونی بازار به عمیقترین نواحی فاز خرسی ۲۰۱۸ شباهت دارد. ریزش قیمت اخیر سبب شد تا زیانی که سرمایهگذاران در معاملات خود نقد کردهاند، از حد معمول خود بسیار فراتر رود. از این جهت سرمایهگذاران فعال بازار، در پوزیشنهای خود ضرر نقد نشده بسیار اندکی را تحمل میکنند؛ به طوری که حجم این مقدار به پایینترین حد خود رسیده است و تنها با کف قیمتی در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ قابل مقایسه است.
سال ۲۰۲۲ تا این لحظه با امواج پرتلاطم خود میزان ثبات و اطمینان بسیاری از هولدرهای بیتکوین را به گونهای محک زده است که در تاریخ بیتکوین کمتر نمونهای مشابه به آن یافت میشود. چند نمونه معدودی که در تاریخ بیتکوین با شرایط فعلی قابل مقایسه هستند، درآخرین مراحل خود نشان از پایان فشار فروش و سپس تغییر روند بازار داشتهاند.
شبکه های اجتماعی جدید ما:
اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.