اعمال فشار SEC علیه Binance و Coinbase
طی هفته گذشته با شکایات سازمان SEC علیه Binance و Coinbase، مجددا شاهد فشارهای قانونگذاران نسبت به بازار ارزهای دیجیتال بودیم. هر دو صرافی به دلیل معامله و لیست کردن توکنهایی که به زعم سازمان SEC، اوراق بهادار غیرقانونی به شمار میروند، در معرض شکایات پی در پی قرار گرفتند و همچنین خدمات استیکنیگ این دو پلتفورم نیز به دلیل نقض قوانین اوراق بهادار غیرقانونی اعلام شدند. در ادامه، صرافی Binance تحت اتهامات بیشتری از جمله معاملات جعلی و انتقال دارایی کاربران خود به نهادهای مختلف در خارج از صرافی، قرارگرفت.
با انتشار این اخبار در روز پنجم ژوئن، بازار اتریوم ۵.۴٪ و بیتکوین ۶.۸٪ افت قیمت داشت. هر دو بازار هنگام انتشار اخبار مرتبط با Coinbase در روز بعد به ثبات قیمت رسیدند. اما تا اواخر هفته گذشته اتریوم با کاهش قیمت ۸.۲٪ ضعف بیشتری را تجربه کرد و بیتکوین ۶.۸٪ ریزش داشت.
با توجه به جدیت این اتهامات و نظارتهای روزافزون نهادهای قانونی بر دنیای ارزهای دیجیتال، در این گزارش با بررسی جریان ورودی و خروجی صرافیها، واکنش سرمایهگذاران را به این اخبار ارزیابی خواهیم کرد.
جریان خروجی از صرافیها
بلافاصله پس از انتشار اخبار Binance جریان خروجی قابلتوجهی از این صرافیها آغاز شد. در نمودار زیر میزان ذخایر اتریوم، بیتکوین و استیبلکوینهای Binance را در طول دو هفته اخیر مشاهده میکنیم.
طی هفتهی اخیر سرمایهگذاران به صورت مستمر دارایی خود را از Binance خارج کردند؛ به طوری که حدود ۱.۶ میلیارد دلار از ذخایر استیبل کوینها، معادل ۲۰.۹٪ از کل موجودی این صرافی کاهش یافت. البته ذخایر بیتکوین و اتریوم این صرافی هر کدام به ترتیب با کاهش ۵.۷٪ و ۷.۱٪، نسبتاً ریزش کمتری را تجربه کردند.
علیرغم اینکه جریان خروجی قابلتوجهی از Binance مشاهده کردیم، با این حال باید توجه داشته باشیم که این صرافی بزرگترین ذخایر موجود را در اختیار دارد و ذخایر بیتکوین و اتریوم آن همچنان قابلتوجه هستند. البته ذخایر استیبلکوین این صرافی از نوامبر ۲۰۲۲ با ارزش ۲۶میلیارد دلار تا کنون به ارزش ۶.۵ میلیارد دلار رسیده است.
شکایات قبلی SEC علیه استیبلکوین BUSD سبب توقف ضرب این استیبلکوین شد و در حال حاضر صرفاً قابلیت بازخرید شدن دارد. بنابراین یکی از علتهای مهم ریزش در ذخایر استیبلکوینها کاهش موجودی BUSD است.
از طرفی صرافی Coinbase ریزش بسیار کمتری را در ذخایر خود تجربه کرده است؛ به طوری که ذخایر استیبلکوینهای این صرافی طی هفته اخیر تغییر چندانی نداشته و ذخایر بیتکوین آن ۰.۵٪ کاهش داشته است.
البته طی دو هفته گذشته حدود ۸٪ کل ذخایر اتریوم (۲۹۱ هزار اتریوم) Coinbase از این صرافی خارج شده است. به نظر میرسد که عمده علت خروج این میزان اتریوم به دلیل غیرقانونی اعلام شدن خدمات استیکینگ این صرافی باشد.
تفکیک حجم ورودی به صرافیها
اگر جریان ورودی و خروجی صرافیها را بر اساس ارزش دلاری تراکنشها در نظر بگیریم، طی هفته اخیر شاهد تفاوت رفتاری سرمایهگذاران مختلف خواهیم شد:
🔵 تراکنشهایی که ارزش آنها کمتر از ۱۰ میلیون دلار است، طی هفته گذشته به صورت خالص، روزانه ۱۳۰ میلیون دلار از صرافیها خارج کردهاند.
🔴 تراکنشهایی که ارزش آنها بیش از ۱۰ میلیون دلار است، طی هفته گذشته، به صورت خالص روزانه بین ۱۵ تا ۳۰ میلیون دلار به صرافیها واریز کردهاند.
از حجم ورودی و خروجی سرمایهگذاران مختلف در صرافیها میتوان اینگونه برداشت کرد که سرمایهگذاران سازمانی نسبت به سرمایهگذاران خرد بسیار بیشتر تحتتاثیر اقدامات قانونی SEC قرار دارند و بنابراین باید این جریان ورودی و خروجی را در هفتههای آتی زیر نظر داشت
در نمودار زیر حجم دلاری ورودی و خروجی صرافیها را مشاهده میکنید. طبق این نمودار جریان ورودی و خروجی غالبا یکدیگر را پوشش میدهند و این هفته مجموع واریزی و برداشتی صرافیها با ۷۰ درصد افزایش به ۸۴۵ میلیون دلار رسید.
البته حجم تراکنشهای برداشتی در چند روز اخیر ۱۰ درصد از تراکنشهای واریزی بیشتر بود؛ به این معنا که حفاظت شخصی از داراییها همچنان روش مورد قبول عدهای از سرمایهگذاران است. هنگام فروپاشی صرافی FTX نیز چنین رفتاری را از افراد مشاهده میکنیم.
مجموع حجم ورودی بیتکوین به صرافیها 🟠را میتوان به چند دسته تقسیم بندی کرد و سپس از این طریق میتوان دریافت که چه افرادی نسبت به اخبار اخیر واکنش بیشتری نشان دادهاند:
🔴 ۷۶.۴ درصد حجم ورودی (معادل ۲۳ هزار بیتکوین) متعلق به سرمایهگذاران کوتاهمدت است.
🔵 ۱.۹ درصد حجم ورودی (معادل ۵۷۰ بیتکوین) متعلق به سرمایهگذاران بلندمدت است.
🟢۲۱.۷ درصد حجم ورودی (معادل ۶.۵۳ هزار بیتکوین) مرتبط با تراکنشهای بین صرافیهاست.
سرمایهگذاران کوتاهمدت معمولاً حدود ۶۰٪ از جریان ورودی به صرافی ها را تشکیل میدهند؛ بنابراین این دسته از افراد در هفته اخیر نسبت به دیگر سرمایهگذاران، فعالتر بوده و میانگین خرید آنها بسیار به ناحیه فعلی نزدیک است. از طرفی تراکنشهای میان صرافیها نیز غالبا حدود ۳۵ درصد از تبادلات به صرافیها را تشکیل میدهد. به این معنا که اغلب افراد حفاظت شخصی از دارایی خود را به انتقال آن به صرافیهای دیگر ترجیح میدهند.
طبق نمودار زیر سرمایهگذاران کوتاهمدت طی هفته اخیر صرفاً حدود ۰.۹۳٪ از کل دارایی خود را به صرافیها فرستادند. البته این میزان ورودی توسط این گروه همچنان به محدوده ۱٪ نرسیده است؛ اما نسبت به فاز صعودی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ قابلتوجه است.
از طرفی سرمایهگذاران بلندمدت همچنان آرامش خود را حفظ کرده و واکنش هیجانی به اخبار اخیر نشان ندادهاند. این سرمایهگذاران صرفاً ۰.۰۰۴٪ از دارایی خود را به صرافیها فرستادند و ۶۶٪ از روزهای معاملاتی جریان ورودی سنگینتری به صرافیها داشتهاند.
عدم تمایل افراد به نقد کردن معاملات
در نمودارهای قبل مشاهده کردیم که حجم بسیار اندکی از کوینها به صرافیها منتقل شدند. اکنون با توجه به سود و زیانی که هنگام انتقال کوینها به صرافیها نقد شده است؛ مجدداً به این نکته پی میبریم که سود و زیان نقد شده طی دو هفته اخیر بسیار ناچیز بوده است.
از میان تمام کوینهایی که به صرافیها منتقل شده، تعداد کمی از آنها اخیراً به سودآوری رسیدهاند زیرا این کوینها در نزدیکی نواحی قیمتی فعلی خریداری شدند.
این واکنش مختصر به اخبار گسترش یافته، همگی نشانگر این نکته است که افراد به روند بازار اطمینان دارند و از طرفی به دلیل سودآوری بالقوه بسیار اندک تمایلی به عرضه شدید دارایی خود ندارند؛ بنابراین به طور کلی رفتاری خنثی از خود نشان میدهند.
نمودار زیر حجم سود و زیان نقد شده را نسبت به ارزش حقیقی بازار بیتکوین در نظر میگیرد و از این طریق احتمال فشار فروش را میسنجد. از آنجایی که حجم سود و زیان نقد شده در هفته اخیر به پایینترین نواحی رسیده، خطر فشار فروش بسیار اندک است. زیرا حجم سود و زیانی که در حال حاضر در بازار نقد میشود نسبت به ارزش حقیقی فعلی بازار ( معادل ۳۹۱ میلیارد دلار) بسیار اندک است. معمولاً زمانی که افراد تمایل و انگیزهای برای ادامه فعالیت ندارند، خطر فشار فروش بسیار پایین است.
همانطور که مشاهده میکنیم حجم تبادلات شبکه نیز به پایینترین حد ممکن رسیده است. مخصوصا طی هفته گذشته جهش قابلتوجهی را در حجم تراکنشهای شبکه مشاهده نکردیم و در حال حاضر روزانه صرفاً حدود ۲.۸۵ میلیارد دلار در شبکه جابهجا میشود.
در نمودار زیر حجم سود و زیان نقد شده در برابر حجم تبادلات شبکه در نظر گرفته شده است. همانطور که مشاهده میکنید این نمودار همانند نمودار قبل، در روندی نزولی قرار گرفته است و نشانگر عدم تمایل افراد به ادامه فعالیت خود در بازار است.
فاز خرسی طولانی سال گذشته اثرات منفی بسیاری بر جو روانی و شرایط اقتصادی سرمایهگذاران داشته است. اکنون بر اساس این نمودارها این مفهوم را به خوبی مشاهده کردیم.
مرور هفته
سازمان SEC آمریکا، با اعلام شکایات بسیار سنگین خود علیه Binance و Coinbase آشکارا به جنگ با بازار ارزهای دیجیتال میشتابد. در پی این اقدامات، به دلیل نگرانی برخی از کاربران، ذخایر این دو صرافی طی هفته گذشته با کاهش مواجه شد. به استثنای ذخایر استیبلکوین Binance ،جریان ورودی و خروجی این دو صرافی چندان غیرعادی نبود. اکنون باید دید که سرمایهگذاران در هفتههای آتی به نتایج این شکایات چه واکنشی نشان خواهند داد.
در میانمدت به نظر میرسد که بسیاری از افراد کوتاهمدت کوینهای خود را به دلیل کاهش ریسک معاملات خود، برای فروش به صرافیها منتقل کرده باشند. اما سود و زیان نقد شده توسط این افراد، به خصوص سرمایهگذاران بلندمدت بسیار ناچیز بوده و به این معناست که ظاهراً سرمایهگذاران خرد چندان تحتتاثیر این جریانات قرار نگرفتهاند.
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.