سقوط دومینو ها: فاز تسلیم، بازار را فرا گرفته است

در روز هجدهم ژوئن، بازار به زیر قیمت ۲۰ هزار سقوط کرد و تا کف قیمتی ۱۷,۷۰۸ دلار پیش رفت. با این حال قیمت دوباره توانست در روز یکشنبه به محدوده ۲۰ هزار دلار برگردد. از آن جایی که تنها رمزارز‌ها در روزهای تعطیل هفته قابل معامله بودند، نگرانی درباره شرایط اقتصادی و سیاسی جهان و تقاضا برای دلار، باعث خروج نقدینگی شدید از این بازار شد. در نتیجه‌ی این ریزش سنگین در بازار که بسیاری از مشتریان نهادهای وام‌دهی دنیای DeFi و صرافی‌ها را دچار بحران کمبود وثیقه کرد، در این هفته شاهد تسلیم شدن برخی از دسته‌ بازیگران مهم مانند ماینرها و سرمایه‌گذاران بلندمدت بودیم‌.

در این شماره، به این بررسی شرایط این دسته سرمایه‌گذاران خاص در بازار خواهیم پرداخت تا ببینیم آیا  فشار روانی  حداکثری روی این بازیگران قرار گرفته است یا خیر  .

کم‌ترین میزان سود‌آوری

پایین آمدن قیمت تا زیر سقف سال ۲۰۱۷، آزمون سختی برای سرمایه‌گذاران بود زیرا مشخص شد تا چه حد تحمل فشار مالی و ضرر دارند.
معیار Realized Loss، نشان می‌دهد بیتکوین‌هایی که در قیمت بالاتری خریداری شدند، پس از فروخته‌ شدنشان در قیمت پایین تر، چه مقدار ضرر محقق و یا به اصطلاح نقد کرده‌اند.
در نمودار زیر، میزان ضرر نقد شده به بالاترین حد خود در کل تاریخ بیتکوین رسیده است. به مدت سه روز متوالی، روزانه ۲.۴ میلیارد دلار و در مجموع ۷.۳۲۵ میلیارد دلار ضرر نقد شد. به نظر می‌رسد اضطراب و تشویش بازار ناشی از نقد کردن ضرر سرمایه‌گذاران باشد.

Live Chart

با استفاده از معیار MVRV می‌توانیم ببینیم که هر گروه سرمایه‌گذار نسبت به Realized Price ( میانگین قیمت تمام بیتکوین ها در آخرین قیمتی که جابه‌جا شدند) خود چه میزان سودآوری دارند.
در نمودار زیر سه گروه سرمایه‌گذار را مشاهده می‌کنید: کل بازار ، سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و سرمایه‌گذاران بلندمدت. در حال حاضر هر سه گروه در ضرر هستند و به طور میانگین بیتکوین‌های خود را زیر قیمت خرید نگهداری می‌کنند.

در نمونه‌های قبلی، زمانی که تمام این سه گروه‌ ضرر خود را تحمل کردند و بیتکوین‌های خود را نقد نکردند، با مرحله آخر بازار خرسی مصادف بوده و اکنون با معیار قبلی که به آن اشاره شد، هماهنگ است.

Live Workbench

در هفته‌ی ۲۳ اشاره کردیم، برای مشاهده طول مدت زمان بازار خرسی‌، بهتر است میزان سودآوری در موجودی و معیارهای آدرس محور را بررسی کنیم. در این بخش خواهیم دید که سرمایه‌گذاران در چرخه‌های قبلی تا چه مقدار فشار مالی را تحمل کردند و فروشندگان کجا دست از فروش برداشتند.

از سه زاویه متفاوت می‌توان مرز حداکثر فشار روانی را بررسی کرد:

· معیار Supply in Profit(آبی)، به معنای میزان موجودی که در حالت سود قرار دارد، پس از سقوط قیمت تا ۱۷.۶ هزار دلار، ۴۹ درصد کاهش پیدا کرد و نیم بیشتر موجودی بازار در حالت ضرر هولد شده و هنوز نقد نشده است. در چرخه‌های قبل، کف های بازار خرسی زمانی تشکیل شده که تنها ۴۰ تا ۴۵ درصد بیتکوین‌های بازار در سود باشند.

· معیار) Addresses in Profitنارنجی)، میزان سودآوری آدرس‌ها( کیف‌ پول) را مشخص می‌کند که در نمودار زیر نتیجه‌ای مشابه به Supply in profit دارد. در سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ و سقوط مربوط به COVID، کمترین تعداد کیف پول در حالت سود قرار داشت که در حال حاضر آدرس‌های فعلی نسبت به آن زمان، حدود ۱۰ درصد بیشتر در حالت سود قرار دارند و هنوز در این معیار فشار حداکثری مشاهده نمی‌شود.

· معیار  UTXO in Profit(سبز)، سودآوری بازار را بر اساس UTXO ها مشخص می‌کند. در نمودار زیر ۲۶.۷ درصد تمام UTXO ها در حالت ضرر قرار دارند. در بازارهای خرسی قبلی، کف بازار خرسی زمانی ایجاد شده که ۵۰.۲ تا ۸۱.۱ درصد تمام UTXO ها در ضرر باشند.

· معیار LTH-Supply in Profit (قرمز)، برای اینکه مشخص کند قوی‌ترین سرمایه‌گذاران چه میزان استرس و فشار را تحمل می‌کنند، میزان سودآوری هولدرهای بلندمدت را بررسی می‌کند.در حال حاضر ۳۵ درصد بیتکوین‌های این دسته از سرمایه‌گذاران در ضرر قرار دارد. در چرخه‌های قبلی این گروه بین ۴۲ تا ۵۰ درصد ضرر تحمل کرده است؛ بنابراین هنوز به اندازه فازهای خرسی قبلی زیر بار فشار روانی نرفته‌است‌.

برخی بیتکوین‌ها گمشده تلقی می‌شوند و برخی از آن‌ها برای مدت زمانی بسیار طولانی هولد شده اند؛ به همین دلیل ممکن است با گذشت زمان کف این معیارها در هر چرخه بالاتر برود. همچنین فروشی که در آخر هفته رخ داد، میزان سودآوری و سرمایه‌گذاران را به مرحله ای وارد کرده است که مجبور به تحمل حداکثر فشار روانی و مالی هستند‌.

Live Workbench

ماینرها هم‌اکنون در حال تسلیم شدن هستند

مانند انواع کالا‌های دیگر ، بین قیمت بیتکوین و قیمت تولید آن نیز رابطه ای وجود دارد و بعد از مدتی قیمت کالا به قیمت تولید آن کالا باز می گردد. با ایجاد مدلی میان سختی شبکه و Market Cap ، می‌توانیم به صورت میانگین هزینه تولید بیتکوین‌های ماین شده را  مشخص کنیم.

در حال حاضر هزینه ماین کردن هر بیتکوین به صورت میانگین روی قیمت ۱۷,۶۰۰ هزار دلار قرار گرفته است که به طرز جالبی این هفته بیتکوین چنین قیمتی را لمس کرد‌ و این نکته را نشان می‌دهد که ماینرها تحت فشار مالی بسیاری قرار گرفتند.

Live Workbench

در هفته‌نامه شماره ۲۳ به موضوع افت درآمد ماینرها به علت کاهش سودآوری و افزایش هزینه ماین کردن پرداخته شده است.
با مشاهده رفتار ماینرها می‌توان گفت اکنون در مرحله تسلیم ماینرها هستیم زیرا هش ریت از ATH خود ۱۰ درصد پایین آمده است و  هش ریت ۳۰ روزه و ۶۰ روزه رو به پایین یکدیگر را قطع کردند. به همین جهت می‌توان گفت که دستگاه‌های ماینر به احتمال زیاد خاموش می‌شوند زیرا ماین‌کردن دیگر به صرفه نیست.

Live Chart

با استفاده از این دو ابزار نیز می‌توان فشار وارد شده به ماینرها را تأیید کرد:

معیار Puell Multiple، درآمد دلاری روزانه ماینرها را با درآمد سالانه آن‌ها مقایسه می‌کند و در حال حاضر نشان می‌دهد که درآمد کل ماینرها از میانگین سالانه، ۶۱ درصد پایین‌تر است؛ بنابراین به دلیل کاهش درآمد ماینرها میزان فشار روانی آن‌ها بیشتر شده است.

معیار The difficulty Ribbon Compression، میزان فشار وارد شده به ماینرها را نشان داده و مانند معیار Hash ribbon نشان می دهد که دستگاه‌های ماینرها در حال خاموش شدن هستند. با توجه به اینکه در سختی شبکه روندی صعودی مشاهده کردیم، می‌توان گفت که هزینه ماین‌کردن بیتکوین نیز بیشتر است.

بر اساس این دو مدل، کاهش درآمدی که اکنون ماینرها تحمل می‌کنند بسیار بیشتر از میزانی‌ است که در مهاجرت ماه می ماینرها تجربه کردند. البته ماینرها در بازارهای خرسی  ۲۰۱۸-۲۰۱۹ و ۲۰۱۴-۲۰۱۵ روزگار بدتری گذراندند؛ زیرا در آن بازه زمانی، معیار Puell Multiple به ۰.۳۱ رسیده بود ( یعنی نسبت به میانگین سالانه، درآمد آن‌ها ۶۹ درصد کاهش پیدا کرده بود).

Live Workbench

در نمودار زیر معیار Puell Multiple با مقدار کمتر از  ۰.۶ و معیار Difficult Ribbon Compression کمتر از ۰.۶ با یکدیگر ترکیب شده اند و به صورت ابزار جدیدی به نام Miner capitulation tool به رنگ زرد مشخص شدند که میزان تسلیم شدن ماینرها را نشان می دهد.

همچنین برای تایید تحلیل قبلی، می‌توانیم برای به دست آوردن قیمت خرید بیتکوین‌های ماین‌ شده Realized Price ماینرها را بررسی کنیم که فعلاً در قیمت ۲۶,۱۷۰ دلار قرار دارد.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، در نقاط تسلیمی که با رنگ زرد مشخص شده،  قیمت معمولا زیر Realized Price ماینرها قرار گرفته است. در سقوط قیمتی اخیر تا ۱۷ هزار دلار، چنین ساختاری برای اولین بار از زمان سقوط بیتکوین در سال ۲۰۲۰ ایجاد شد.

Live Workbench

با فشاری که به ماینرها وارد شده، ماهانه بین ۵ هزار تا ۸ هزار بیتکوین از خزانه خارج می‌کنند. این مقدار خروج بیتکوین با تسلیم بازار در سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ قابل مقایسه است. پس از اینکه بیتکوین حمایت ۲۸ هزار دلار را از دست داد، ماینرها دست از خرج کردن برداشتند و به صورت میانگین ماهانه ۲.۲ هزار بیتکوین به خزانه‌شان اضافه کردند.

Live Chart

سرمایه‌گذاران بلندمدت در چند قدمی تسلیم شدن

آتش بازار خرسی به تدریج دامن‌گیر سرمایه‌گذاران بلندمدت می‌شود. این سرمایه‌گذاران تحت فشار بیشتری قرار گرفتند و بسیاری از آن‌ها مجبور شدند که هر چه سریع‌تر بیتکوین‌های خود را بفروشند. این سرمایه‌گذاران در هفته اخیر ۱۷۸ هزار بیتکوین فروختند که معادل ۱.۳۱ درصد تمام بیتکوین‌های این گروه است.

Live Chart

نمودار زیر خرج شدن بیتکوین‌هایی را نشان می‌دهد که به مدت یکسال غیرفعال بودند و خرج نشده‌اند.
در حال حاضر، روزانه بین ۲۰ تا ۳۶ هزار بیتکوین با عمر بالای یک سال خرج می‌شود. چنین میزان خرج شدنی یعنی ترس و وحشت در گروه سرمایه‌گذارانی که اطمینان بیشتری نسبت به بیتکوین داشتند، رخنه کرده است.

با کمک معیار LTH - MVRV، نقاطی را که سرمایه‌گذاران بلندمدت تحت فشار بودند می‌توان مشخص کرد. این معیار نسبت میان قیمت بازار و Realized Price (قیمت خرید) سرمایه‌گذاران بلندمدت را مشخص می‌کند. زمانی که بازار تا ۱۷.۶ هزار سقوط کرد، این معیار تا مقدار ۰.۸۵ پیش رفت. به عبارتی دیگر ۱۵ درصد از ضرر نقد نشده‌ بازار، متعلق به سرمایه‌گذاران بلندمدت است. سقوط اخیر این معیار تقریبا عمیق تر از سقوط مربوط به Covid بود اما هنوز به اندازه بازار خرسی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ عمیق نیست.

Live Chart

با افزایش ضررهای نقد نشده سرمایه‌گذاران بلندمدت، معیار LTH-SOPR نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران بلندمدت با فروش بیتکوین‌های خود، چه مقدار ضرر نقد کردند. این معیار قیمت بازار را با قیمت خرید بیتکوین‌هایی که سرمایه‌گذاران بلندمدت خرج می‌کنند مقایسه می‌کند.

تسلیم سرمایه‌گذاران در چرخه‌های قبلی زمانی اتفاق افتاده است که این معیار، مقداری زیر عدد ۱ را نشان داده است. به عبارتی در این ناحیه سرمایه‌گذاران بلندمدت بلاخره بعد از تحمل بیتکوین‌های ضرر آور خود برای مدتی طولانی، ضرر خود را نقد کردند. این معیار در کف‌ قیمتی بازار خرسی بین محدوده ۰.۴ تا ۰.۶ قرار داشته که به عبارتی ۴۰ تا ۶۰ درصد ضرر توسط سرمایه‌گذاران بلندمدت نقد شده است.

بنابراین میزان ضرری که اکنون سرمایه‌گذاران بلندمدت نقد می‌کنند با میزانی که در مارس ۲۰۲۰ نقد کردند تقریبا برابر است، اما به اندازه ضررهایی که در  سال ۲۰۱۵ و یا کف قیمتی در بازار خرسی ۲۰۱۸ نقد شده، عمیق نیست.

Live Workbench

برای ارزیابی فشار فروش ، می‌توانیم مقدار بیتکوینی که توسط سرمایه‌گذاران بلندمدت فروخته و با جابه‌جا می‌شوند به صورت میانگین ۳۰ روزه ببینیم.
در نمودار زیر می بینیم که سرمایه‌گذاران بلندمدت نسبت به کل موجودی که در اختیار دارند، چه میزان بیتکوین خرج کرده‌اند و این میزان با بازارهای خرسی قبلی چه تفاوتی دارد.

این سرمایه‌گذاران در میانگین ماهانه تقریبا یک درصد موجودی خود را خرج کرده‌اند، این مقدار خرج کردن با مقداری که در سقوط مربوط به کووید و همچنین در دسامبر ۲۰۲۱ خرج شده، تقریباً برابر است. از طرف دیگر این میزان خرج کردن تقریباً دوبرابر مقداری است که در بازار خرسی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ خرج شده است.

توجه داشته باشید که بیشترین خروجی بیتکوین از موجودی سرمایه‌گذاران بلندمدت بیش از آن که در بازار های خرسی رخ دهد( افراد باتجربه با وحشت ‌زده بیتکوین‌های خود را بفروشند) در بازارهای گاوی اتفاق افتاده است ( افراد سود خود را برداشت می‌کنند).

Live Workbench

ردپای درد و وحشت در صرافی‌ها


صرافی‌ مهم‌ترین مکان برای معامله بیتکوین است؛ بنابراین میزان بیتکوینی که به صرافی وارد می‌شود نتیجه‌ی نوسانات و سقوط قیمت را نشان خواهد داد. نمودار زیر تنها مواقعی را نشان می‌دهد که میزان بیتکوینی که به صرافی وارد (قرمز) و یا از آن خارج (سبز) شده است، بیش از یک درصد موجودی صرافی ها باشد.

نمونه‌های مهم این نمودار عبارتند از:

· بازار خرسی ۲۰۱۸- ۲۰۱۹ که به مدت یک ماه، به مقدار بیش از یک درصد تمام موجودی صرافی‌ها، به آن وارد شده است.

· در نابودی LUNA که ۴ درصد میزان موجودی صرافی ها، به آن وارد شد.

· در حال حاضر (۱۸ ژوئن) ۲.۸درصد موجودی صرافی از آن خارج شده است که این مقدار تقریبا با میزان بیتکوینی که پس از سقوط مربوط به Covid از صرافی‌ها خارج شد، برابر است.

بنابراین برخلاف سقوط شدید قیمت در این هفته، ۲.۸ درصد موجودی صرافی‌ها کم شد‌ه است.

Live Workbench

در نمودار زیر مشاهده می‌کنیم، بیتکوین‌هایی که به صرافی منتقل شدند، پس از نقد شدن چه میزان سودآور و ضررآور بودند.

در یک ماه اخیر بیتکوین‌های منتقل شده به صرافی، بیشتر در ضرر نقد شدند و حدود ۱.۵ درصد Market cap بودند.
چنین میزان ضرری که پس از انتقال به صرافی‌ها محقق شده، از میزان ضرر ماه می تا جولای ۲۰۲۱ بیشتر است، اما به حد و اندازه ضرر بازار خرسی ۲۰۱۸-۲۰۱۹؛و سقوط مربوط به کووید نیست.

Live Chart in the Glassnode Engine Room

مرور هفته


بیتکوین از ATH نوامبر ۲۰۲۱ ، تاکنون دو مرحله تسلیم بازار را سپری کرده است. اولین تسلیم بازار به این دلیل ایجاد شد که بنیاد LFG هشتاد هزار بیتکوین خود را فروخت و دومین تسلیم به دلیل پدیده کمبود وثیقه در داخل و خارج از شبکه ، رخ داد.

ماینرها فعلا فشار مالی بسیاری را تحمل می‌کنند زیرا قیمت بیتکوین به هزینه تقریبی ماین کردن هر بیتکوین نزدیک شده است، درآمد آن‌ها زیر میانگین سالانه قرار گرفته و میزان هش‌ریت نیز از ATH خود بسیار فاصله گرفته است.
در هفته‌ای که گذشت بیش از ۷ میلیارد دلار ضرر توسط کل بازار محقق شد و سرمایه‌گذاران بلندمدت در فروش سنگین اخیر، ۱۷۸ هزار بیتکوین، ضرر نقد کردند.

در چند هفته اخیر اشاره شده است که سرمایه‌گذاران بیتکوین یا تحت فشار مالی بسیاری هستند و یا به زودی دچار این درد خواهند شد. فروش سنگین اخیر ، بیشتر به علت فروش اجباری افراد رخ داده  و همچنان باید دید در چند هفته و یا چند ماه آتی فروشندگان از فروش ناامید خواهند شد یا خیر.

معرفی محصول جدید: داشبورد آموزش ها

چهار داشبورد جدید شامل آموزش های ویدیویی، یادداشت های متنی برای کاربران گلسنود آماده کرده ایم تا در کنار یادگیری مفاهیم آنچین، مهارت های خود را گسترش دهند.

· آموزش شماره 1- شناخت سقف ها و کف های بازار

· آموزش شماره 2- معرفی فعالیت های آنچین

· آموزش شماره 3- مفاهیم فاندامنتال ماینینگ بیتکوین

· آموزش شماره 4- معرفی معیارهای مربوط به موجودی بیتکوین


بروزرسانی محصولات

برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و داده‌ها می‌توانید به این قسمت (Changelog) مراجعه کنید.

امکانات جدید داشبورد ها: ویدیو، قابلیت اسکرول کردن در Textbox و تغییر سایز

·       ما را در توییتر دنبال کنید.

·       به کانال تلگرامی ما بپیوندید.

·       برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.

·       برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.

·       برای دریافت پیام‌های هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت‌ صرافی ها، به صفحه توییتر پیام‌های هشدار مراجعه کنید.

نکته: این هفته‌نامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایه‌گذاری ندارد و تمامی این داده‌ها صرفاً به جهت اطلاع‌رسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.