بازتاب فروپاشی‌های بانکی

بازار ارزهای دیجیتال در هفته‌‌ی گذشت، جنجالی‌ترین روزهای سال ۲۰۲۳ را پشت سر گذاشت. به طوری که تنها در ظرف چند روز، سه موسسه بانکی آمریکایی مرتبط با نهادهای مالی بازار ارزهای دیجیتال، به صورت اختیاری اقدام به انحلال موسسات خود کرده و یا پرونده انحلال خود را در اختیار و مالکیت نهادهای نظارتی آمریکا قرار دادند.


· بانک Silvergate اعلام کرد که در تاریخ هشتم مارس برای بازگرداندن وجوه نقد سرمایه‌گذاران این موسسه، به صورت داوطلبانه و کاملا سازمان‌دهی شده، قصد انحلال و تقسیم دارایی‌های  این موسسه را میان ذی‌نفعان مربوطه‌ دارد.

· بانک Silicon Valley دارنده رتبه شانزدهم در میان بانک‌های برتر آمریکا، با ۲۰۹ میلیارد دلار دارایی، بزرگترین ورشکستگی بانکی آمریکا را به ثبت رساند. این موسسه  در تاریخ ۱۲ مارس تحت مالکیت حقوقی  FDIC، به این سازمان واگذار شد.

· بانک Signature نیز با اعلامیه فدرال رزو در تاریخ دوازدهم مارس به فعالیت خود پایان داد.

انتظار می‌رود که تمام این موسسات، یا از طریق ذخایر پشتوانه خود و یا از طریق ضمانت نهادهای نظارتی برای  سپرده گذاری‌های بانکی، وجوه سپرده شده را به صورت تمام و کمال به سپرده‌گذاران خود پرداخت کنند. از آنجایی که چندین نهاد مالی ارزهای دیجیتال، از جمله صرافی‌ها، موسسات مالی و همچنین تولید‌کنندگان استیبل‌کوین‌، از این موسسات بانکی استفاده کرده و یا به عنوان شرکای بانکی از حمایت و خدمات آن‌ها بهره‌مند شده اند، به همین جهت  فروپاشی این بانک‌ها  مستقیما در روند بازار ارزهای دیجیتال تاثیرگذار بود. از پیامدهای مهم این اخبار، می توان به شرکت Circle ،تولیدکننده استیبل‌کوین USDC اشاره کرد که طبق اعلامیه‌‌ی خود حدود ۳.۳ میلیارد دلار وجه نقد در بانک Silicon valley bank سپرده‌گذاری کرده است. در پی این اعلامیه، بسیاری از داردنگان USDC دارایی خود را بازخرید کرده و سبب کاهش قیمت USDC از ارزش یک دلاری خود شدند.

در این گزارش انعکاس اخبار هفته گذشته را بر بخش‌های مختلف بازار ارزیابی خواهیم کرد:

· عدم پایداری چندین استیبل‌کوین در حفظ ارزش یک دلاری خود، استقبال افراد برای خرید USDT و در نتیجه  افزایش سهم بازار  Tether

· خروج خالص سرمایه از بازار، از طریق استیبل‌کوین‌ها، بیتکوین و اتریوم

· کاهش حجم معاملات باز فیوچرز به محدوده کف چندین ساله، برخلاف صعود قیمت بیتکوین تا ۲۲ هزار دلار و قیمت اتریوم تا ۱.۶ هزار دلار، دراثر افزایش انگیزه معامله‌گران فیوچرز

شما می‌توانید تمامی نمودارهای این گزارش هفتگی را در داشبورد مشاهده کنید.


همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، بیتکوین میان چندین سطح مهم از اندیکاتورهای تکنیکال معامله می‌شود. در ماه فوریه امسال میانگین ۲۰۰ هفته و میانگین متحرک ۳۶۵ روزه، در سطح قیمتی ۲۵ هزار دلار به عنوان ناحیه مقاومتی ظاهر شدند و سپس طی هفته گذشته قیمت، میانگین ۲۰۰ روزه و میانگین ۱۱۱ روزه را  در سطح قیمتی ۱۹ هزار دلار به عنوان ناحیه حمایتی پذیرفته و جهش صعودی خود را آغاز کرده است.

شایان ذکر است که بیتکوین در طول تاریخ فعالیت خود، در حال حاضر برای اولین مرتبه زیر میانگین ۲۰۰ هفتگی خود معامله می‌شود و از دیدگاه این سطح مهم تکنیکال، بازار هم‌اکنون در شرایطی بسیار متفاوت قرار دارد.

Live Advanced Chart

با وجود اینکه هنوز یک سال از فروپاشی پروژه LUNA-UST نگذشته است؛ مجدداً طی هفته اخیر شاهد نوسانات دیگری در قیمت استیبل‌کوین‌ها بوده‌ایم. به دلیل نگرانی سرمایه‌گذاران در رابطه با کمبود ذخایر پشتوانه USDC، این استیبل‌کوین ارزش یک دلاری خود را از دست داد و تا قیمت ۰.۸۸ سنت معامله شد. همچنین حدود ۶۵.۷ درصد از پشتوانه DAI را استیبل‌کوین‌ها  تشکیل داده و به همین دلیل ارزش آن تا ۰.۸۹ سنت ریزش داشته است.

استیبل‌کوین GUSD و USDP نیز اندکی پایین‌تر از ۱ دلار معامله شده؛ در حالی که BUSD وUSDT از قیمت یک دلاری خود عبور کرده‌اند.علی الخصوص  USDT که طی هفته اخیر بین ۱.۰۱ تا ۱.۰۳ دلار معامله شد. البته اعتماد و ترجیح سرمایه‌گذاران برای تبدیل استیبل‌کوین‌های دیگر خود به USDT کمی غیر منتظره به نظر می‌رسد؛ زیرا سرچشمه تمام هیجانات منفی و نگرانی‌های اخیر بازار، نظارت‌های قانونی بانکداری‌ آمریکاست.

Live Advanced Chart

اکنون به بررسی ذخایر پشتوانه استیبل‌کوین DAI می‌پردازیم. همانطور که مشاهده می‌کنید، از اواسط سال ۲۰۲۰ اغلب ذخایر پشتوانه  DAI را استیبل‌کوین‌ها تشکیل‌ داده‌اند. USDC  مستقیما حدود ۵۵.۵ درصد از پشتوانه  DAI را تشکیل می‌دهد  که با احتساب مقداری از استیبل‌کوین‌های موجود در چندین استخر نقدینگی Uniswap ، می‌توان گفت حدود ۶۳ درصد ذخایر پشتوانه DAI از نوع استیبل کوین‌ها هستند.

از این جهت، مباحث و گفتگوی‌های بیشتری در رابطه با آینده‌ی این استیبل‌کوینِ به ظاهر غیرمتمرکز ایجاد خواهد شد. همچنین می‌توان دریافت که به دلیل ذخایر متنوعی (۱۲.۴ درصد ذخایر آن دارایی‌های غیر دیجیتالی توکنایز شده هستند) که به عنوان پشتوانه خود دارد، بسیار تحت‌تاثیر سیستم بانکداری سنتی قرار گرفته است.

همانطور که در این گزارش  به آن اشاره شده، از اواسط سال ۲۰۲۰، سهم USDT  میان استیبل‌کوین‌های دیگر، با روند نزولی رو به رو شد؛ اما با فشارهای قانونی اخیر علیه BUSD و نگرانی‌های مرتبط با USDC ، استیبل‌کوین USDT مجددا ۵۷.۸ درصد سهم بازار را در دست گرفت‌.

استیبل‌کوین USDC از ماه اکتبر بین ۳۰ تا ۳۳ درصد سهم بازار را در اختیار خود داشت؛ اما باید همچنان تاثیرات رخداد های اخیر را بر سهم آتی این استیبل‌کوین در نظر داشت. همچنین به دلیل توقف انتشار BUSD توسط کمپانی  Paxos، طی چند ماه اخیر سهم این استیبل‌کوین  از ۱۶.۶ درصد در ماه نوامبر، در حال حاضر به ۶.۸ درصد رسیده است.

Live Advanced Chart

مجموع سرمایه خروجی

تخمین میزان سرمایه‌ای که به بازار جریان پیدا می‌کند، امر دشواریست؛ اما از آنجاییکه اغلب سرمایه بازار از طریق بیتکوین، اتریوم و استیبل‌کوین‌ها به بازار ورود پیدا می‌کند، می‌توان با در نظر گرفتن ترکیب Realized Cap بیتکوین، اتریوم و استیبل‌کوین‌های مهم، میزان سرمایه ورودی به بازار را محاسبه کرد.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، در حال حاضر مجموع سرمایه حقیقی بازار ۶۷۷ میلیارد دلار است و حجم سرمایه حقیقی ۸۵۱ میلیارد دلاری در سقف قیمتی سال گذشته، تا این مقدار کاهش داشته است. حدود ۵۶.۴ درصد سرمایه حقیقی از طریق بیتکوین، حدود ۲۴.۵ درصد از طریق اتریوم و حدود ۱۷.۹ درصد از طریق USDT به بازار ورود پیدا کرده است. همچنین مجموع سهم USDC ، BUSD و LTC از جریان ورودی بازار ۱.۲ درصد است.

Live Advanced Chart

اگر تغییر حجم سرمایه حقیقی بازار را به صورت ماهیانه بررسی کنیم،‌ مشاهده خواهیم کرد که امسال اولین جریان ورودی خالص به بازار در ماه فوریه رخ داده  و بازار ورود ۵.۸ میلیارد دلار را به عنوان حداکثر حجم ورودی ماهیانه، غالبا از طریق بیتکوین و اتریوم به ثبت رسانده است. اما از طرف دیگر طی یک ماه اخیر حدود ۵.۹۷ میلیارد دلار سرمایه حقیقی از بازار خارج شد که ۸۰ درصد این جریان خروجی به دلیل بازخرید استیبل‌کوین‌ها ( عمدتاBUSD) و ۲۰ درصد باقیمانده به دلیل زیان نقد شده در معاملات بیتکوین و اتریوم است.

Live Advanced Chart

با انتشار اخبار فروپاشی بانک  Silicon Valley، سرمایه‌گذاران، بیتکوین و اتریوم را امن‌ترین دارایی‌های موجود در بازار ارزهای دیجیتال شناختند. در پی این اخبار، حدود ۰.۱۴۴ درصد تمام بیتکوین‌های در گردش و ۰.۳۲۵ درصد اتریوم‌های در گردش بازار از صرافی‌ها خارج شدند وسرمایه‌گذاران همانند واکنشی که نسبت به فروپاشی صرافی FTX داشتند، دارایی خود را به کیف‌پول‌های شخصی خود منتقل کردند.

Live Advanced Chart

درصورتی که میزان خروجی بیتکوین و اتریوم را به صورت دلاری در نظر بگیریم، طی یک ماه اخیر حدود ۱.۸ میلیارد دلار به صورت بیتکوین و اتریوم از صرافی‌ها خارج شده است. البته این مقدار خروجی در مقایسه با جریانات خروجی‌ گذشته بسیار قابل‌توجه نیست؛ اما در شرایط مشوش فعلی، خروج این میزان سرمایه از بازار، اعتماد و اطمینان سرمایه‌گذاران را به این نوع دارایی‌ها بیان می‌کند.

Live Advanced Chart

از طرف دیگر جریان ورودی دو استیبل‌کوین USDT و USDC به صرافی‌ها را به صورت ماهیانه بین ۱.۸ میلیارد دلار تا ۲.۳ میلیارد دلار مشاهده می‌کنیم. البته لازم به ذکر است که این جریان ورودی در مقابل جریان خروجی ۶.۸ میلیارد دلاری BUSD جبران شده و به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاران در حال تعویض استیبل‌کوین‌های خود باشند.

با این حال به طور کلی به نظر می‌رسد که در حال حاضر سرمایه‌گذاران با انتقال استیبل‌کوین به صرافی‌ها و خارج کردن بیتکوین و اتریوم از آن، نسبت به رخدادهای اخیر واکنش‌ نشان داده‌اند و قصد دارند از امن‌ترین دارایی‌های موجود، شخصا نگهداری کنند.

Live Advanced Chart

تخلیه بازار فیوچرز

در این بخش، انعکاس رخدادهای اخیر را بر معامله‌گران فیوچرز ارزیابی خواهیم کرد. در ماه گذشته، حجم معاملات باز‌ فیوچرز بیتکوین و اتریوم به پایین‌ترین محدوده چرخه و همچنین محدوده کف چند ساله خود رسید. معاملات باز فیوچرز بیتکوین با حجم حدودی ۷.۷۵ میلیارد دلار، ۶۳ درصد از تمام معاملات باز را تشکیل می‌دهد.

Live Professional Chart

سهم  معاملات فیوچرز بیتکوین تقریبا ۶۰ درصد و حجم آن  به صورت روزانه تقریباً ۵۸.۲ میلیارد دلار است که تقریبا با حجم معمول در طول سال ۲۰۲۲ برابری می‌کند. همانطور که مشاهده می‌کنید پس از سقوط FTX و رکود آخر سال بازار، حجم معاملات افزایش قابل توجهی داشته‌اند.

Live Professional Chart

نوسانات قیمتی این هفته عمدتاً به دلیل لیکویید شدن معاملات Short و Long فیوچرز رخ داده است. در مسیر حرکت قیمت به سمت ۱۹ هزار دلار،  حدود ۸۵ میلیون دلار به صورت معاملات Long و سپس در صعود قیمت تا ۲۲ هزار دلار، ۱۹ میلیون دلار از معاملات Short لیکویید شدند.

Live Professional Chart

نمودار زیر فاندینگ‌ریت سالیانه معاملات فیوچرز و معاملات اتریوم را با یکدیگر مقایسه می‌کند. در رالی صعودی قیمت، فاندینگ ریت معاملات فیوچرز به نواحی بسیار منفی دست یافته بود؛ به طوری که معامله‌گران بیتکوین برای انجام معاملات  Short  حدود ۲۷.۱ درصد و معامله‌گران اتریوم برای معاملات Short حدود ۴۸.۹ درصد بهره سالیانه پرداخت می‌کنند. همانطور که مشاهده می‌کنید، معامله‌گران نسبت به اتریوم  دیدگاه منفی‌تری داشته‌اند؛ به صورتی که اختلاف نرخ بهره‌‌ای که معامله‌گران اتریوم و بیتکوین برای معاملات Short خود پرداخت کرده‌اند حدود ۲۱ درصد ثبت شده است.

Live Professional Chart

این جهت‌گیری منفی در معاملات، سبب لیکویید شدن بسیاری از معاملات Short در بازار اتریوم شد. در صعود قیمت به سمت ۱.۶ هزار دلار، بیش از ۴۸ میلیون دلار معامله  Short، معادل ۲.۵ برابر حجم معاملاتی که در بازار بیتکوین به اجبار بسته‌شده‌اند، لیکویید شد.

به نظر می‌رسد که معامله‌گران غالبا از بازار اتریوم برای شرط‌بندی کاهش قیمت استفاده کرده و سبب تشدید نوسانات بازار شده‌اند.

Live Professional Chart

در بخش پایانی گزارش، واکنش سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و واکنش  بازار فیوچرز را در کنار یکدیگر ارزیابی خواهیم کرد. نمودار زیر STH- SOPR (سودآوری یا زیان‌اوری سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت )🔵 را در مقایسه با میزان فاندینگ‌ریت سالیانه معاملات فیوچرز به تصویر کشیده است : 🟠

تقریباً تمام بیتکوبن‌هایی که ۱۵۵ روز اخیر خریداری شده‌اند، در موقعیت‌های سودآور قرار دارند، به جز بیتکوین‌هایی که در نزدیکی سقف‌ کوتاه‌مدت قیمت خریداری شدند.

در حال حاضر STH-SOPR در سطح ۳.۸- قرار دارد و حاکی از این نکته است که عده‌ای از سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت، بیتکوین‌های خود را در سقف کوتاه‌مدت قیمت خریداری کرده و به همین دلیل درحال حاضر معاملات خود را در زیان نقد می‌کنند.

معیار STH-SOPR منعکس‌کننده فعالیت درون شبکه‌ای و فاندینگ‌ریت نشان‌دهنده رفتار معاملات اهرمی بازار فیوچرز است؛ به نوعی هردو ارکان مختلفی از بازار بیتکوین را  تشکیل می‌دهند؛ اما همانطور که مشاهده می‌کنید این دو معیار در یک مسیر و هماهنگ با یکدیگر در حرکت اند.

بنابراین اغلب بیتکوین‌هایی که در این هفته زیان‌آور شده‌اند، در سقف کوتاه‌مدت قیمت خریداری شده ‌بودند. با توجه به نمودار به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاران بلافاصله قبل از وقوع  فاندینگ‌ریت منفی معاملات فیوچرز و تمایل معامله‌گران برای انجام معاملات  Short، معاملات خود را در زیان نقد کردند.

پس از انتشار اخبار مبنی برضمانت امکان برداشت سپرده‌های بانکی، بیتکوین در یک جهش قیمتی از سطح ۲۲ هزار دلار عبور کرد و اتریوم نیز از سطح ۱.۶ هزار دلار فراتر رفت.

Live Professional Chart

مرور هفته

فروپاشی سه موسسه بانکی در خلال نظارت‌های روزافزون نهادهای قانونی آمریکا، هفته‌ای بسیار جنجالی را برای بازار ارزهای دیجیتال رقم زد. قبل ازاینکه اخبار مبتنی برامکان برداشت سپرده‌های بانکی منتشر شود، در روزهای تعطیل بازار مالی، به دلیل هیجانات منفی بازار چندین استیبل‌کوین از ارزش یک دلاری خود پایین‌تر معامله شدند.

پس از گسترش این اخبار، سرمایه‌گذاران استیبل‌کوین‌های خود را به صرافی‌ها منتقل کرده و دارایی بیتکوین‌ و اتریوم‌ خود را خارج کردند. دقیقاً پس از فروپاشی صرافی FTX نیز چنین رفتاری را از سرمایه‌گذاران شاهد بودیم. با این حال اگر با نگاهی کلی‌تر به جریان سرمایه بازار بنگریم، در طول یک ماه اخیر، ۵.۹ میلیارد دلار سرمایه خالص از بازار خارج شده است.

در هر صورت دنیای ارزهای دیجیتال و علی‌الخصوص سیستم‌های مالی جهانی در معرض خطرات و رخدادهای غیرمنتظره  قرار دارند. دنیا هر چه بیشتر خود را میان گردباد این حوادث سردرگم می‌یابد، مسیر آرمان ساتوشی مبنی بر خلق دارایی دیجیتالی غیرمتمرکز و کمیاب، روشن تر خواهد شد.


شبکه های اجتماعی ما:

اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)

· ما را در توییتر دنبال کنید.

· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.

· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.

· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.

· برای دریافت پیام‌های هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت‌ صرافی ها، به صفحه توییتر پیام‌های هشدار مراجعه کنید.

نکته: این هفته‌نامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایه‌گذاری ندارد و تمامی این داده‌ها صرفاً به جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شمآست