Η Αποπομπή Των Τουριστών Του Bitcoin

Το Bitcoin έχει κλειδώσει σε μια από τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τιμών στην ιστορία, με τις τιμές να διαπραγματεύονται σε πτώση -37,9% τον Ιούνιο. Το Bitcoin έχει δει μια σχεδόν πλήρη αποπομπή των τουριστών της αγοράς, αφήνοντας την αποφασιστικότητα των HODLers ως την τελευταία γραμμή.

Καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 πλησιάζει στο τέλος του, το Bitcoin έχει καταγράψει μία από τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τιμών στην ιστορία. Οι τιμές διαπραγματεύτηκαν με πτώση -37,9% τις τελευταίες 30 ημέρες, ανταγωνιζόμενες μόνο την πτωτική αγορά του 2011, για το στέμμα του χειρότερου μήνα στην ιστορία. Για μια αίσθηση της κλίμακας, οι τιμές του BTC το 2011 ήταν κάτω από 10 δολάρια.

Οι τιμές του Bitcoin σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, «χωνεύοντας» τις απώλειες του μήνα και διατηρώντας ένα σταθερό εύρος συναλλαγών γύρω από το ATH του 2017 στα $20k. Η αγορά άνοιξε με υψηλό στα $21.471, διαπραγματεύτηκε σε σύντομο χαμηλό στα μέσα της εβδομάδας στα $18.741, πριν συσπειρωθεί για να κλείσει στα $19.139.

Με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο να παραμένουν αυξημένες, και τα σύννεφα μιας πιθανής ύφεσης να διαφαίνονται, η αγορά παραμένει σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτό είναι εμφανές στην απόδοση και τη δραστηριότητα του Bitcoin στην αλυσίδα, η οποία έχει μετρίως μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Με τη δραστηριότητα του δικτύου να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που συμπίπτουν με τη βαθύτερη φάση της πτωτικής αγοράς του 2018 και του 2019, φαίνεται ότι έχει λάβει χώρα μια σχεδόν πλήρης εκκαθάριση του τουρισμού της αγοράς.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που παραμένει φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με μια σταθερή τάση συσσώρευσης υψηλών πεποιθήσεων και αυτοδιαχείρισης (self-custody). Τα υπόλοιπα των ανταλλακτηρίων εξαντλούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα υπόλοιπα Shrimp (γαρίδα) και Whale (φάλαινα) αυξάνονται σημαντικά.

Με τέτοιες πολύπλοκες και αναμφισβήτητα αποκλίνουσες δυνάμεις της αγοράς, σε αυτή την έκδοση, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις βασικές τάσεις που αναδύονται στις επιδόσεις της αλυσίδας και στην κατανομή των αποθεμάτων για το Bitcoin.

Live Chart

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Το Τέλος Του Τουρισμού Στο Bitcoin

Μια από τις πιο θεμελιώδεις έννοιες στην ανάλυση του Bitcoin είναι η αξιολόγηση της δραστηριότητας εντός της αλυσίδας. Η ιδέα είναι να εντοπιστεί η σχετική δύναμη ή αδυναμία στη βάση χρηστών, ιδίως για να εντοπιστούν οι αλλαγές στον μακροσκοπικό χαρακτήρα του δικτύου.

  • Η υψηλή δραστηριότητα είναι συχνά συνώνυμη με την εισροή νέας ζήτησης, την αυξημένη κερδοσκοπία και συνδέεται συνήθως με τις ανοδικές αγορές (φαίνεται με πράσινο χρώμα παρακάτω).
  • Η χαμηλή δραστηριότητα είναι συχνά συνώνυμη με σημαντικά μειωμένη ζήτηση και μειωμένο ενδιαφέρον από τους τουρίστες της αγοράς και είναι χαρακτηριστική στις πτωτικές αγορές (φαίνεται με κόκκινο χρώμα παρακάτω).

Όπως θα διερευνήσουμε προσεχώς, σχεδόν το σύνολο των μετρήσεων της δραστηριότητας στην αλυσίδα δείχνουν ότι ο αριθμός και η δραστηριότητα των χρηστών του δικτύου πλησιάζουν στον βαθύτερο ιστορικό πάτο της πτωτικής αγοράς. Το δίκτυο του Bitcoin πλησιάζει σε μια κατάσταση όπου σχεδόν όλες οι κερδοσκοπικές οντότητες και οι τουρίστες της αγοράς έχουν εκκαθαριστεί πλήρως από αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Η δραστηριότητα των διευθύνσεων, για παράδειγμα, έχει μειωθεί κατά 13% από πάνω από 1 εκατ. ημερησίως τον Νοέμβριο, σε μόλις 870k ημερησίως σήμερα. Αυτό υποδηλώνει μικρή αύξηση των νέων χρηστών καθώς επίσης και αγώνα για τη διατήρηση των υφιστάμενων.

Live Chart

Μια πιο εξελιγμένη έκδοση αυτής της μετρικής είναι ο Αριθμός των Ενεργών Οντοτήτων (Number of Active Entities), ο οποίος επωφελείται από τους αλγορίθμους ομαδοποίησης που χρησιμοποιούμε. Αυτές οι μέθοδοι συγκεντρώνουν πολλαπλές διευθύνσεις και τις αντιστοιχούν σε οντότητες εντός της αλυσίδας, παρέχοντας μια πιο ακριβή και σαφή απεικόνιση της πιο πιθανής βάσης ενεργών χρηστών.

Οι Ενεργές Οντότητες (Active Entities) σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο μετά το ATH του Νοεμβρίου 2021, καθώς οι συμμετέχοντες υπολόγιζαν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή έχει έκτοτε διαλυθεί και έχει πλέον εδραιώσει την επικρατούσα πτωτική τάση. Υπάρχουν περίπου 244 χιλιάδες Ενεργές Οντότητες ανά ημέρα, οι οποίες κινούνται γύρω από το κατώτερο άκρο του καναλιού χαμηλής δραστηριότητας που είναι χαρακτηριστικό των πτωτικών αγορών (φαίνεται με κόκκινο χρώμα).

Η διατήρηση των HODLers είναι πιο εμφανής σε αυτή τη μέτρηση, καθώς οι Ενεργές Οντότητες έχουν γενικά πλάγιο-καθοδική τάση, ενδεικτική ενός σταθερού βασικού φορτίου χρηστών.

Live Chart

Η εγκατάλειψη των συμμετεχόντων μπορεί να παρατηρηθεί με σαφήνεια μέσω της κατάρρευσης του Entities Net Growth (Οντότητες με Καθαρή Ανάπτυξη), το οποίο δείχνει τη διαφορά μεταξύ των νέων και των οντοτήτων που αποχωρούν από την αλυσίδα. Με εξαίρεση δύο μεγάλες εξάρσεις κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του LUNA και του ξεπουλήματος στα τέλη Ιουνίου, οι συνολικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι τουλάχιστον ανιαροί.

Πιο πρόσφατα, ο ρυθμός αύξησης της βάσης χρηστών έχει υποχωρήσει σε περίπου 7 χιλ. καθαρές νέες οντότητες ανά ημέρα, κάτι παρόμοιο με τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των χειρότερων επιπέδων της πτωτικής αγοράς του 2018, και του 2019.

Live Chart

Το Βασικό Φορτίων Των HODLer

Ο αριθμός των διευθετημένων συναλλαγών δίνει περαιτέρω εικόνα της ζήτησης για τον χώρο στα blocks (block space) και της χρήσης του δικτύου σε κάθε δεδομένη ημέρα. Η αξιολόγηση του αριθμού των συναλλαγών είναι ελαφρώς πιο διαφοροποιημένη από την αξιολόγηση των ενεργών Διευθύνσεων/Οντοτήτων για δύο λόγους.

  • Τα όρια του διαθέσιμου χώρου στα blocks (block space) δημιουργούν ένα όριο στη χωρητικότητα των συναλλαγών με τα τέλη να αποτελούν τη βαλβίδα αποσυμπίεσης (τα οποία είναι πολύ χαμηλά, υποδεικνύοντας σχεδόν καμία παρατηρήσιμη συμφόρηση).
  • Η αυξανόμενη αποδοτικότητα της τεχνολογίας συναλλαγών, όπως η ομαδοποίηση (batching) και το SegWit, τα οποία και τα δύο γνώρισαν μεγάλης κλίμακας αυξήσεις στην υιοθέτηση μέχρι το 2020.

Εξαιρετικά απότομες μειώσεις στον αριθμό των συναλλαγών παρατηρούνται στο τέλος των ανοδικών αγορών τον Ιανουάριο του 2018 και τον Μάιο του 2021. Μετά από λίγους μήνες ανάκαμψης, η ζήτηση συναλλαγών παρατηρείται να κινείται πλάγια σε όλη τη διάρκεια της πτωτικής περιόδου. Αυτό υποδηλώνει τόσο μια στασιμότητα της νεοεισερχόμενης ζήτησης, αλλά και μια πιθανή διατήρηση ενός βασικού φορτίου χρηστών (των HODLers).

Live Chart

Για να ενισχυθεί αυτό το σημείο, ο αριθμός των διευθύνσεων με μη μηδενικό υπόλοιπο συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας στο νέο ανώτατο όριο των 42,2 εκατ. και μόνο ελάχιστα επηρεασμένος από την πρόσφατη υποχώρηση της εγκατάλειψης.

Το δίκτυο του Bitcoin βλέπει συχνά μια σημαντική εκκαθάριση των πορτοφολιών κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων ξεπουλήματος και στις αρχές των πτωτικών αγορών, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν και ξοδεύουν τα πάντα.

  • Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018 σημειώθηκε μια έκρηξη -7 εκατ. διευθύνσεων, η οποία ξεκίνησε την πτωτική αγορά και ισοδυναμούσε με το 24,4% του συνόλου. Αυτή παραμένει η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί.
  • Απρίλιο έως Μάιο του 2021 σημειώθηκε μια κατάρρευση -1 εκατομμυρίου Μη Μηδενικών Διευθύνσεων (Non-Zero addresses) εν μέσω της Μεγάλης Μετανάστευσης Των Εξορυκτών (Great Miner Migration), μια μείωση 2,8% και μια αρκετά ήπια αντίδραση σε σύγκριση με το 2018.
  • Μάιο του 2022 σημειώθηκε μια απομάκρυνση -430k διευθύνσεων, μια μείωση της τάξης του 1% και σημαντικά λιγότερο σοβαρή από την περίοδο Απρ-Μάιος 21 παρά τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών.

Μετά το 2018, η σοβαρότητα της εγκατάλειψης των Μη Μηδενικών Διευθύνσεων μπορεί να θεωρηθεί ότι μειώνεται, υποδεικνύοντας ένα αυξανόμενο επίπεδο αποφασιστικότητας στους μέσους συμμετέχοντες στο Bitcoin.

Live Chart

Η δραστηριότητα εντός της αλυσίδας παραμένει εξαιρετικά υποτονική και βρίσκεται πειστικά στον πάτο της πτωτικής αγοράς. Σχεδόν όλοι οι περιθωριακοί αγοραστές και πωλητές φαίνεται να έχουν τελικά εγκαταλείψει και εξαφανιστεί από το δίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό αφήνει μόνο ένα βασικό φορτίο των HODLers με την υψηλότερη αποφασιστικότητα που έχει απομείνει. Υπάρχουν λίγες ενισχύσεις που έρχονται στην πλευρά της ζήτησης του Bitcoin, και έτσι οι τιμές διορθώνονται μέχρι αυτοί οι HODLers να μπορέσουν να θέσουν τον πάτο.

Ανταλλαγή Αποκλίσεων

Τα ανταλλακτήρια παραμένουν το κεντρικό στοιχείο της υποδομής της αγοράς Bitcoin, με εκατοντάδες εκατομμύρια, έως δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία Bitcoin να ρέουν μέσω της αλυσίδας κάθε μέρα. Ο αριθμός των καταθέσεων και αναλήψεων, τείνει να παρουσιάζει υψηλό βαθμό ευαισθησίας και συσχέτισης με τις τιμές spot.

Σε γενικές γραμμές, τόσο οι καταθέσεις όσο και οι αναλήψεις ακολουθούν την τάση των τιμών, με υψηλά γύρω από τις κορυφές των ανοδικών αγορών, όταν η εισροή κερδοσκοπικής ζήτησης είναι υψηλότερη. Οι αναλήψεις (πράσινο) είναι συχνά λιγότερες σε αριθμό σε σχέση με τις καταθέσεις (ροζ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανταλλακτήρια επεξεργάζονται πολλαπλές αναλήψεις πελατών σε μια ενιαία συναλλαγή, ενώ οι καταθέσεις επεξεργάζονται σε ατομική βάση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δοθεί εκ νέου προσοχή στην αυτοδιαχείριση (self-custody) των περιουσιακών στοιχείων της αλυσίδας, με μια σειρά από υπηρεσίες δανεισμού να διακόπτουν τις καταθέσεις και τις αναλήψεις των χρηστών. Ίσως ως απάντηση σε αυτό το ατυχές συμβάν, να βλέπουμε επί του παρόντος πως αυξάνονται οι αναλήψεις από τα ανταλλακτήρια, ενώ ο αριθμός των καταθέσεων συνεχίζει να μειώνεται.

Αυτό είναι ιστορικά ασυνήθιστο, με λίγα παρόμοια παραδείγματα τα τελευταία 5 χρόνια.

Live Chart

Μπορούμε επίσης να αξιολογήσουμε την κυριαρχία των ανταλλακτηρίων σε σχέση με την δραστηριότητα ως αναλογία όλων των συναλλαγών στο δίκτυο. Από αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε τις κορυφές και τα χαμηλά επίπεδα της δραστηριότητας των επενδυτών και να προσδιορίσουμε τις αλλαγές στη δομή της αγοράς με βασικό φορτίο.

Η κυριαρχία των συναλλαγών μέσω ανταλλακτηρίων έφτασε στο αποκορύφωμά της σχεδόν αμέσως μετά τις δύο κορυφές της ανοδικής αγοράς το 2017 και πάλι το 2021, καταλαμβάνοντας το 80% έως 94% του συνόλου των δραστηριοτήτων. Αυτό σηματοδοτεί την τελευταία ανάσα και την εισροή του τουρισμού στην αγορά, καθώς οι νέοι συμμετέχοντες αγοράζουν στην κορυφή, ακριβώς πριν από την πτώση της τιμής, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το δίκτυο.

Η κυριαρχία των συναλλαγών στα ανταλλακτήρια έχει υποστεί μια μακρά αποτοξίνωση από το υψηλό του Μαΐου 2021 και φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 50%. Αυτό επιβεβαιώνει τις προηγούμενες παρατηρήσεις μας ότι η αγορά πλησιάζει σε ένα καθεστώς υπό την ηγεσία των HODLer.

Live Chart

Τα αποθέματα των ανταλλακτηρίων συνεχίζουν να υφίστανται αναλήψεις μεγάλης κλίμακας, με τα συνολικά υπόλοιπα να μειώνονται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά από τον Ιούλιο του 2018. Τα συνολικά υπόλοιπα στα ανταλλακτήρια έχουν δει συνολική εκροή -750k BTC από τον Μάρτιο του 2020. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρήθηκαν εκροές περίπου 142,5k BTC μόνο, ένα αξιοσημείωτο 18,8% του συνόλου.

Οι εκροές των ανταλλακτηρίων σε αυτή την κλίμακα, ειδικά μπροστά σε μια τόσο ακραία πτωτική δράση των τιμών είναι ενδιαφέρουσες και θα αναλύσουμε περαιτέρω αυτές τις ροές στις επόμενες ενότητες.

Live Chart

Μπορούμε να παρατηρήσουμε τις μεταβολές αυτών των αποθεμάτων ανά μεμονωμένο ανταλλακτήριο, όπου βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα απόκλιση σε εξέλιξη:

  • Η Coinbase συνεχίζει να βλέπει καθαρές εκροές νομισμάτων, με συνολική μείωση -450k BTC τα τελευταία δύο χρόνια. Το υπόλοιπο της Coinbase έχει μειωθεί με μια επίμονη κλιμακωτή συνάρτηση από 10k έως 30k BTC. Αυτά τα νομίσματα μεταφέρονται σε νέα πορτοφόλια που δεν συνδέονται με την οντότητα Coinbase. Αυτά μπορεί να είναι λύσεις διαχείρισης για ιδρύματα, δεδομένου του μεγέθους της κατοχής τους.
  • Η Binance, από την άλλη πλευρά, έχει δει μια καθαρή αύξηση υπολοίπου περίπου +300k BTC κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η Binance έχει πλέον πάρει την θέση της Coinbase ως το ανταλλακτήριο με τη μεγαλύτερη προσφορά Bitcoin, όπως τονίστηκε από το TXMC αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα με έναν ιστορικά κακό μήνα απόδοσης των τιμών, τα ανταλλακτήρια είδαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας σε ρυθμό εκροών -150k BTC/μήνα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια τυπική μείωση του υπολοίπου κατά 5,0% έως 6,0% του συνόλου μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλημμύρα νομισμάτων στα ανταλλακτήρια που σημειώθηκε τον Μάιο-Ιούνιο του 2021.

Live Chart

Πού Πήγαν Όλα Τα Νομίσματα

Η μεγαλύτερη Μεταβολή Της Καθαρής Θέσης Του Ανταλλακτηρίου (Exchange Net Position Change) που έχει καταγραφεί συμπληρώνεται από τη μεγαλύτερη Μεταβολή Του Μη Ρευστού Κυκλοφορούν (Illiquid Supply Change) από τον Ιούνιο του 2017. Το μη ρευστό κυκλοφορούν (Illiquid supply) αυξήθηκε κατά 223k BTC τον Ιούλιο, αντανακλώντας μια μεγάλης κλίμακας μετακίνηση νομισμάτων προς πορτοφόλια με μικρό έως καθόλου ιστορικό δαπανών (γενικά μιλώντας. αυτά δεν είναι ανταλλακτήρια).

Και πάλι, αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση τόσο με τον Μάιο του 2021, όσο και κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του LUNA, όπου και στις δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκε κατάρρευση της τιμής που αντανακλάται από την κατάρρευση του Μη Ρευστού Κυκλοφορούν  (Illiquid Supply).

Live Chart

Καθώς τα Ανταλλακτήρια συνολικά συνεχίζουν να εξαντλούνται, βλέπουμε να πραγματοποιείται επιθετική συσσώρευση τόσο από τους μεγαλύτερους (10k+ BTC) όσο και από τους μικρότερους (<1 BTC) συμμετέχοντες στο Bitcoin. Τόσο οι Shrimps όσο και οι Whales έχουν δει σχεδόν τέλεια αποτελέσματα (μπλε) στη μετρική Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Trend Accumulation Score) από τα μέσα Μαΐου, υποδεικνύοντας ότι το υπόλοιπό τους στην αλυσίδα έχει αυξηθεί σημαντικά και με συνέπεια.

Οι ομάδες που κατέχουν 10 έως 10k BTC είναι σχεδόν απόλυτα ουδέτερες, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή στις συνολικές τους συμμετοχές.

Live Metric in the Glassnode Engine Room

Εμβαθύνοντας περισσότερο σε αυτό, μπορούμε να δούμε ότι οι Shrimps προσθέτουν στο υπόλοιπό τους με ρυθμό 60,46k BTC ανά μήνα, τον πιο επιθετικό ρυθμό στην ιστορία. Αυτό ισοδυναμεί με το 0,32% της κυκλοφορούσας ρευστότητας ανά μήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ρυθμός επέκτασης του υπολοίπου των Shrimp ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο ATH του Δεκεμβρίου 2017, όταν οι τιμές ήταν επίσης στα $20k.

Η ομάδα των Shrimp βλέπει σαφώς τα $20k ως ελκυστική τιμή, αν και αυτή τη φορά η αγορά τείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Live Chart

Τέλος, το παρακάτω γράφημα προέρχεται από τις μετρήσεις μας για τον όγκο των Whale προς/από το ανταλλακτήριο, όπου ως Whale ορίζεται μια οντότητα με > 1k BTC (εξαιρουμένων των εξορυκτών και των ανταλλακτηρίων).

Καθαρά, οι whales έχουν αποσύρει 8,69 εκατ. BTC από τα ανταλλακτήρια που παρακολουθούμε και οι κύκλοι συσσώρευσης και διανομής τους φαίνεται να συσχετίζονται καλά με την απόδοση των τιμών της αγοράς. Από τον Απρίλιο του 2022, ο όγκος των ανταλλαγών των whale ήταν κατά κύριο λόγο αναλήψεις, φτάνοντας σε ένα σημαντικό ποσοστό 140k BTC/μήνα τον Ιούνιο. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 5 ετών, το οποίο ξεπερνά μόνο η διόρθωση του Ιανουαρίου 2021.

Live Chart

Συμπεράσματα

Η δραστηριότητα του Bitcoin στην αλυσίδα βρίσκεται σταθερά σε έδαφος πτωτικής αγοράς και η πιο πρόσφατη χρήση του δικτύου υποδηλώνει ότι έχει γίνει σχεδόν πλήρης εκκαθάριση όλων των τουριστών της αγοράς. Η ζήτηση για χώρο στα blocks (block space) είναι χαμηλή και η αύξηση των χρηστών του δικτύου είναι στην καλύτερη περίπτωση ισχνή.

Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, η αγορά βιώνει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες αποκλίσεις. Παρά την ιστορικά κακή πορεία του έτους και τώρα τον χειρότερο μήνα απόδοσης των τιμών από το 2011, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονα υπονοούμενα HODLer.

Τα αποθέματα των ανταλλακτηρίων συνεχίζουν να αποστραγγίζονται, καθώς οι συμμετέχοντες βρίσκουν νέα δυναμική προς την αυτοδιαχείριση (self custody). Αυτά τα νομίσματα φαίνεται να εισρέουν σε πορτοφόλια χωρίς ιστορικό δαπανών, και η αύξηση του υπολοίπου και η δραστηριότητα αναλήψεων στα ανταλλακτήρια τόσο της ομάδας Shrimp όσο και της ομάδας Whale βρίσκονται σε ιστορικά επιθετικά επίπεδα.

Η πτωτική αγορά του Bitcoin βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και στο πέρασμά της, οι HODLers της τελευταίας καταφυγής είναι οι τελευταίοι που στέκονται όρθιοι.


Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, οι βελτιώσεις και οι μη αυτόματες ενημερώσεις μετρήσεων και δεδομένων καταγράφονται στο αρχείο καταγραφής αλλαγών για αναφορά σας.

• Η νέα αρχική σελίδα του Glassnode είναι ζωντανή στο Glassnode.com

• Βελτιώσεις στους πίνακες εργαλείων: Μονάδα βίντεο, δυνατότητα κύλισης πλαισίου κειμένου, αναδιαμόρφωση μεγέθους.

• Ενημερώσεις Workbench: κάνοντας κλικ στις συναρτήσεις θα επικολληθούν στο πεδίο εισαγωγής τύπου και οι χρήστες μπορούν πλέον να προσθέσουν πολλές μετρήσεις ταυτόχρονα.

• Κυκλοφόρησαν νέες μετρικές: Lightning Network Base Fee (Median), Lightning Network Fee Rate (Median), Lightning Network Gini Coefficient (Capacity Distribution), Lightning Network Gini Coefficient (Channel Distribution), Lightning Network Node Connectivity