Batan Bankalar
Geçtiğimiz hafta, 2023'teki dijital varlık alanı için en hızlı tempolu ve kesinlikle en önemli olaylardan biri olarak şekillendi. Sadece birkaç gün içinde, ABD'de hepsi sektördeki firmalara hizmet veren üç ana bankacılık kurumu gönüllü tasfiyeye girdi veya ABD düzenleyicileri tarafından kayyuma alındı.
- Silvergate (SI) 8 Mart'ta düzenli bir şekilde gönüllü olarak tasfiye edileceğini ve sermayenin tamamının mevduat sahiplerine iade edileceğini açıkladı.
- ABD'nin en büyük 16. bankası olan Silicon Valley Bank (SIVB) 12 Mart'ta FDIC tarafından kapatılarak kayyuma devredildi ve 209 milyar dolarlık banka iflası ABD tarihindeki en büyük ikinci iflas oldu.
- Signature Bank New York (SBNY) da Federal Rezerv'in konuyla ilgili duyurusuna göre 12 Mart itibariyle kapatıldı.
Her üç kurum için de, tutulan rezervler veya FDIC ve ABD düzenleyicilerinin mevduat garantileri yoluyla mevduatların tamamının iade edilmesi beklenmektedir. Birçok büyük dijital varlık firması ve bu bankacılık ortaklarından birini veya birden fazlasını kullanan stablecoin ihraççıları ile hafta sonu değişken bir hafta sonu oldu. Özellikle USDC'yi ihraç eden Circle'ın SVB'de tuttuğu 3,3 milyar dolarlık nakit parayı bildirmesi ve 1 dolarlık sabitin geçici olarak kırılması için koşullar yaratması ilgi çekiciydi.
Bu sayıda, zincir üstünde ve daha geniş piyasa yapısı içinde ortaya çıkan bazı önemli etkilere odaklanacağız:
- Birkaç sabit coinin 1 $'dan sabitlenmesinin yanı sıra hakimiyetin Tether'e (USDT) doğru kayması.
- Dijital varlık piyasasından, hem sabit coinlerde hem de iki ana coin olan BTC ve ETH'de gözlemlenebilen net sermaye çıkışları.
- Yüksek işlem hacimlerine ve spekülatif ilgiye rağmen vadeli işlem açık pozisyonlarında görülen döngüsel düşük seviyeler BTC için 22 bin $'a ve ETH için 1,6 bin $'a doğru patlayıcı bir ralliye yol açtı.
🪟 Zincirde Bu Hafta raporumuzda yer alan tüm çizelgeleri görüntüleyin.
Bitcoin kendini birkaç popüler ve geniş çapta gözlemlenen teknik analiz fiyatlandırma modelleri arasında ticaret yaparken bulur. Şubat ayında 200 haftalık ve 365 günlük hareketli ortalamada (~25.0k) direnç bulduktan sonra, fiyatlar bu hafta 200 günlük ve 111 günlük ortalamayı (~19.8k $) ziyaret etti ve ardından ralli yaptı.
Bunun, BTC'nin 200 haftalık MA'nın altında işlem gördüğü tarihteki ilk döngü olduğuna dikkat çekilerek, piyasa bu açıdan yeni bir bölgede.
LUNA-UST projesinin çöküşünden bu yana ilk kez, USDC'nin kısmen desteksiz kalması korkusuyla bu hafta stabilcoin fiyatlarında da dalgalanma gördük. USDC 0,88$ gibi düşük bir seviyeden işlem görürken, onu DAI 0,89$ ile yakından takip etti ve DAI'nin yaklaşık %65,7'sinin stablecoin teminatıyla desteklenmesinin bir sonucu oldu.
Hem Gemini'nin GUSD'si hem de Paxos'un USDP'si 1 $'lık sabitlerinin biraz altına düşerken, BUSD ve Tether fiyatların primli işlem gördüğünü gördü.
Özellikle Tether, hafta sonunun büyük bir bölümünde 1,01 ila 1,03 $ arasında bir primin ortaya çıktığını gördü. Ağır bir şekilde düzenlenen ABD bankacılık sektöründen kaynaklanan daha geniş bir bulaşma korkusunun ortasında Tether'in güvenli bir liman olarak görülmesi biraz ironik.
DAI örneğinde, sabit coinler, 2020'nin ortalarından bu yana istikrarlı bir şekilde artan bu eğilimle, onu destekleyen baskın teminat biçimi haline gelmiştir. USDC, doğrudan teminatın yaklaşık %55,5'ini ve kullanılan çeşitli Uniswap likidite pozisyonlarının önemli bir bölümünü oluşturuyor ve toplamda tüm teminatın yaklaşık %63'ünü temsil ediyor.
Bu olay, merkezi olmayan bir stabilcoin olduğu iddia edilen DAI için daha uzun vadeli sonuçlara ilişkin tartışmalara yol açmaktadır. Ancak bu olay, DAI'nin fiyatının teminat karışımı (tokenize edilmiş gerçek dünya varlıklarında %12,4'lük ek bir oran da içeriyor) aracılığıyla geleneksel bankacılık sistemine ne kadar yakından bağlı olduğunu gösteriyor.
2022'nin ortalarında belirttiğimiz gibi, stabilcoin piyasasındaki Tether hakimiyeti 2020'nin ortalarından bu yana yapısal bir düşüş içindeydi. Bununla birlikte, BUSD'ye karşı son düzenleyici hamleler ve bu haftanın USDC ile ilgili endişeleri ile Tether hakimiyeti yeniden %57,8'in üzerine çıktı.
USDC, Ekim 2022'den bu yana %30 ila %33 arasında bir hakimiyet sağladı, ancak Pazartesi günü itfa penceresi yeniden açıldığında arzın azalıp azalmayacağı görülecek. BUSD, ihraççı Paxos'un yeni basımı durdurması ve Kasım ayında %16,6 olan hakimiyetin bugün sadece %6,8'e düşmesiyle son aylarda dramatik bir düşüş yaşadı.
Toplam Sermaye Çıkışları
Dijital varlık piyasasına gerçek sermaye giriş ve çıkışlarının tahmini zor olabilir, ancak çoğu durumda sermaye başlangıçta iki ana para (BTC ve ETH) veya sabit paralar yoluyla akar. Bu nedenle, BTC ve ETH için Gerçekleşen Değer ile başlıca sabit coinlerin dolaşımdaki arzının birleşimi oldukça sağlam bir gösterge sağlamaktadır.
Burada, toplam piyasanın bu yöntemle yaklaşık 677 milyar dolarlık bir değere sahip olduğunu ve bir yıl önce belirlenen 851 milyar dolarlık ATH'den yaklaşık %20 düştüğünü görebiliriz. BTC %56,4, ETH %24,5, USDT, USDC ve BUSD %17,9 ve LTC %1,2'lik bir hakimiyete sahiptir.
30 günlük değişim bazında Şubat ayı, Nisan 2022'den bu yana sektöre ilk net sermaye girişinin yaşandığı ay oldu ve aylık +5,8 Milyar $ ile zirve yaptı ve esas olarak BTC ve ETH tarafından yönetildi. Ancak geçtiğimiz ay, piyasada -5,97 milyar $'lık tersine bir çıkış görüldü ve bunun %80'i stabil coin kullanımından (öncelikle BUSD) ve %20'si BTC ve ETH'de gerçekleşen kayıplardan kaynaklandı.
Silikon Vadisi Bankası'nın iflas haberiyle birlikte yatırımcılar BTC ve ETH'ye sığındı ve izlediğimiz borsalarda kayda değer çıkışlar yaşandı. Dolaşımdaki tüm BTC'lerin yaklaşık %0,144'ü ve tüm ETH'lerin %0,325'i borsa rezervlerinden çekilerek FTX çöküşüne benzer bir öz saklama tepki modeli sergilemiştir.
ABD doları bazında, geçtiğimiz ay borsalardan 1,8 milyar doların üzerinde toplam BTC ve ETH çıkışı gerçekleşti. Bu, göreceli olarak büyük bir miktar olmasa da, özellikle mevcut zorlayıcı düzenleme ortamında net borsa çıkışlarını gözlemlemek, kayda değer bir yatırımcı güvenine işaret etmektedir.
Öte yandan iki büyük sabit coin, borsalara ayda 1,8 milyar ila 2,3 milyar dolar arasında net giriş gördü. Bunun BUSD'nin borsalardan ayda -6,8 milyar $ gibi göz kamaştırıcı bir oranda akmasıyla fazlasıyla dengelendiğini belirtmek önemlidir. Dolayısıyla, bir dereceye kadar 'sabit coin değiştirme' gerçekleşiyor olabilir.
Bununla birlikte, genel olarak, piyasadan gelen BTC ve ETH çıkış tepkisi, güvenilir olmayan varlıkların kendi kendine gözetimi için dikkate değer bir değeri yansıtan bir stabilcoin girişi gibi görünmektedir.
Vadeli İşlemlerde Büyük Oranda Tasfiyeler
Son olarak, vadeli işlem piyasaları aracılığıyla ifade edilen tepkiyi değerlendireceğiz. Bu hafta, iki büyük varlık için toplam açık pozisyonların dönemsel ve son yılların en düşük seviyelerine gerilediği görüldü. Bitcoin vadeli işlem pozisyonları 7,75 milyar $ nominal değere sahip ve toplam açık pozisyonların yaklaşık %63'ünü temsil ediyor.
Vadeli işlem hacmi için, Bitcoin hakimiyeti yaklaşık %60 ile benzer ve hacimler, FTX sonrası ve yıl sonu durgunluğunun ardından yeniden toparlandı. Toplam ticaret hacmi yaklaşık 58,2 milyar $/gün ve 2022 boyunca görülen seviyelere eşdeğer.
Bu haftaki dalgalı fiyat hareketleri kısmen bir dizi long ve short tasfiyesinden kaynaklandı. 19,8 bin $'a kadar olan satışlarda, BTC long pozisyonlarındaki yaklaşık 85 milyon $ likidite edildi. Bunu, 22 bin $'ın üzerine geri dönüşte yaklaşık 19 milyon dolarlık kısa pozisyonların tasfiyesi izledi.
Bu ralliye giden yolda, sürekli swap piyasalarındaki fonlama oranları aşırı bir gerileme seviyesine girdi. Yatırımcılar kısa BTC ve ETH olmak için sırasıyla -%27,1 ve -%48,9 yıllık fonlama oranları ödüyordu. Tüccarlar ayrıca ETH'de çok daha fazla shorta yöneldi ve BTC:ETH makası %21,8'e ulaşarak FTX satışlarından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Bu durum ETH vadeli işlem piyasalarındaki likidasyonları şiddetlendirdi. Piyasanın 1,6 k $'ın üzerine çıkması üzerine 48 milyon $'ın üzerinde Short'lar likide edildi; bu da BTC'ye kıyasla 2,5 kat daha fazla nominal değerin zorla kapatıldığını gösteriyor.
Bu durum, ETH piyasalarının son zamanlarda spekülatif ilgiyi ifade etmek için daha yoğun bir şekilde kullanıldığını ve oynaklığı şiddetlendirdiğini göstermektedir.
Kısa Vadeli Sahiplerin (STH'ler) zincir üstü tepkisi ile kaldıraçlı vadeli işlem piyasalarındaki tepkiyi üst üste koyan son bir grafikle kapanışı yapacağız. Grafikte STH-SOPR eksi 1 🔵, yıllığa göre düzenlenmiş vadeli işlem fonlama oranı 🟠 üzerine çizilmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:
- Tanımladığımız 155 günlük yaş eşiğine göre, yerel zirvelerin yakınında satın alanlar hariç, neredeyse tüm STH coinleri muhtemelen karda.
- STH-SOPR (eksi 1) -%3,8'lik bir değer elde etmiştir ki bu nispeten büyük bir gerçekleşmiş kayıptır ve şu anda yerel 'en iyi alıcıların' harcamalara hakim olduğunu göstermektedir.
- STH-SOPR'nin yönü ve performansı fonlama oranları ile korelasyon gösterme eğilimindedir. Her iki metrik de BTC piyasasının farklı, ancak anlamlı ölçüde büyük bir alt kümesini yansıtmaktadır; biri spot/zincir üstü, diğeri ise kaldıraçlı vadeli işlemleri temsil etmektedir.
Bu bağlamda, bu hafta harcanan coinlerin çoğunluğunun zarar eden yerel en iyi alıcılar olduğu görülüyor (diğer sahipler nispeten hareketsiz). Bu durum, vadeli işlemlerin keskin bir gerilemeye girmesinden ve tüccarların spekülatif pozisyon açmasından hemen önce meydana geldi.
Banka mevduatlarının garanti altına alındığına dair haberler ortaya çıkınca, güçlü bir ralli BTC'yi tekrar 22 bin doların üzerine, ETH'yi ise 1,6 bin doların üzerine çıkararak piyasanın büyük bir kısmını hazırlıksız yakaladı.
Özet ve sonuçlar
2023'ün en önemli haftalarından birinin ardından, dijital varlık endüstrisi ABD'de üç kripto dostu bankacılık kurumundan yoksun ve kendisini giderek daha sert bir düzenleyici ortamın içinde buluyor. Geleneksel finans piyasalarının hafta sonu kapalı olmasıyla birlikte, birkaç sabit coin 1$'lık sabitten sapma yaşadı ve Pazar günü garantili mevduat haberlerinin filtrelenmesiyle toparlandı.
Yatırımcıların tepkisi, sabit coinlerin borsalara net bir şekilde aktarılması ve bunun yerine BTC ve ETH'nin gözetim altına alınmasıyla FTX sonrası ortama biraz benzer oldu. Ancak daha geniş ölçekte, sektör geçen ay yaklaşık 5,9 milyar dolarlık net sermaye çıkışı yaşadı.
Sektör ve aslında küresel finans sistemi keşfedilmemiş sularda kalmaya devam ediyor. Bu hafta birçok açıdan Satoshi'nin ilk etapta güvenilmez, kısıtlı, dijital bir varlık yaratmasının nedenlerini güçlendiriyor.
️️🏴☠️