Azalan Getirilerde Ayı Dönemi

Geçen hafta LUNA ve UST'nin düşüşünün yanı sıra piyasa genelindeki satışların ardından piyasalar bir konsolidasyon dönemine girdi. Bitcoin fiyatları 31.300 $ ile 28.713 $ arasında nispeten dar bir aralıkta işlem gördü.

Bitcoin piyasası art arda sekiz hafta boyunca düşük işlem gördü ve bu şu anda tarihteki en uzun süreli kırmızı haftalık mum dizisi. Bu hafta hem Bitcoin hem de Ethereum için hem kısa vadeli (aylık) hem de uzun vadeli (4 yıl) getiri profiline bakacağız. Mevcutta devam eden düşüşün, bir bütün olarak varlık sınıfının piyasa performansında kayda değer bir düşüş olduğunu görebiliriz.

Ayrıca, türev piyasalarıyla ilgili değerlendirme yapacak olursak, en azından önümüzdeki üç ila altı ay boyunca daha fazla aşağı yönlü korkunun devam edebilecek olduğunu gösteriyor. Onchain tarafına baktığımızda, hem Ethereum hem de Bitcoin blok alanı talebinin birkaç yılın en düşük seviyelerine geldiği ve EIP1559 aracılığıyla ETH yakılma oranının tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğunu görebiliriz.

Düşük fiyat performansını, korkulu türev fiyatlandırmasını ve hem Bitcoin hem de Ethereum'da blok alanı için aşırı derecede düşük talebi bir araya getirerek, talep tarafının büyük olasılıkla sıkıntılı zamanlar görmeye devam edeceği sonucuna varabiliriz.


Çeviriler

Bu hafta On-chain bülteni İspanyolca, İtalyanca, Çince, Japonca, Türkçe, Fransızca, Portekizce, Farsça, Lehçe ve Yunanca'ya çevrilmektedir.

Onchain Haftalık Pano

Haftalık Onchain Haber Bülteni, burada bulunan tüm özellikli çizelgeleri içeren canlı bir panoya sahiptir. Bu gösterge tablosu ve kapsadığı tüm metrikler, her hafta Salı günleri yayınlanan Video Raporumuzda daha ayrıntılı olarak incelenmektedir. Youtube Kanalımızı ziyaret ederek abone olabilir, daha fazla video içeriği ve metrik eğitimi için Video Portalımızı ziyaret edebilirsiniz.


BTC ve ETH Getirileri Düşüyor mu?

Artan piyasa değerlemesi ile Bitcoin'in getiri profillerinin genel olarak azalmasının beklenebileceği konusunda genel bir fikir birliği oluştu. Bu durum aşağıdaki durumları içeren (ancak bunlarla sınırlı kalmayan) bir dizi konuyu yansıtmaktadır:

  • Her iki yöne de hareket etmek için daha fazla sermaye gerektiren daha büyük pazar boyutları.
  • Kurumsal sermayenin tanıtımı, daha gelişmiş ticaret stratejileri ve riskten korunma ve volatiliteyi yakalamak için türevler.
  • Bilgi asimetrilerinin sıkıştırılması ve risk, performans, korelasyonlar ve döngü davranışının daha iyi değerlendirilmesi.

Bitcoin, tarihsel olarak, genellikle halving(yarılanma) olaylarıyla ilişkilendirilen yaklaşık 4 yıllık bir boğa/ayı döngüsü içinde işlem gördü. Aşağıdaki grafik, Bitcoin için periyodik olarak 4 Yıllık Bileşik Yıllık Büyüme Oranını (CAGR) göstermektedir.

CAGR'nin 2015'te %200'ün üzerindeyken bugün %50'nin altına düşmesiyle, uzun vadeli getiri sıkıştırmasını artık görselleştirebiliriz. Özellikle muhtemelen hakim ayı piyasası eğiliminin başlangıç ​​noktası olduğunu iddia ettiğimiz, Mayıs 2021 satışını takiben 4 yıllık-CAGR'daki belirgin düşüşü görebilmekteyiz.

Çalışma Tablosu

Kısa vadede, Bitcoin için Aylık Getiri profilinin -%30'luk ezici bir şekilde olumsuz performansı olduğunu da görebiliriz. Aslında, Bitcoin geçen ay her gün piyasa değerinin %1'ini kaybetti.

Bu negatif getiri, 4 Aralık'taki kaldıraç tasfiyesi sırasında olduğundan biraz daha kötü, ancak Mayıs-Temmuz dönemindeki kadar şiddetli değil. Aylık getirilerin bu denli cansız olduğu dönemler nispeten nadirdir, ancak hemen hemen her zaman ayı piyasalarının başlangıcı ve bitişi gibi yüksek volatilite düşüş olaylarıyla ilişkilendirilir.

Çalışma Tablosu

Son aylarda Ethereum için çok benzer bir getiri profili görebiliriz, ancak nispeten daha düşük bir performans sergileyerek -%34,9 oranında kaldı. Temel özelliklerinde çok sayıda farklılığa rağmen, bu iki varlık arasındaki performans korelasyonunun güçlü kaldığını görebilmekteyiz.

Canlı Grafik

Buna ek olarak, özellikle düşüş trendleri sırasında Bitcoin ve Ethereum CAGR performansı arasında ilginç bir bağlantı görebiliriz. Mart 2020 sonrası belirsizlik döneminde ve yine ayı Mayıs 2021'de başladığından beri, her iki varlığın CAGR profilleri birbirine yaklaştı. Ethereum da zamanla azalan bir getiri profili sergilemekte gibi görünüyor.

ETH, yükseliş trendleri sırasında genel olarak BTC'den daha iyi performans gösterdi, ancak bu farklılıklar zamanla zayıflıyor gibi görünüyor (aşağı yukarı sapmalarla). Daha şiddetli düşüş eğiliminde, ETH CAGR'nin genellikle BTC'den daha düşük performans gösterme eğiliminde olduğu söylenebilir.

Son 12 ayda, her iki varlık için 4 yıllık CAGR, BTC için yaklaşık %100/yıl'dan yalnızca %36/yıl'a ve ETH için %28/yıl'a düşerek bu ayı döneminin şiddetli olduğunu vurgulamış oldu.

Çalışma Tablosu

Bitcoin, piyasa değerlendirmesine göre en büyük dijital varlık olmaya devam ederken, aynı zamanda sürekli gelişen blok zincirler, kripto paralar, protokoller ve tokenler ekosisteminde de var olmaya devam ediyor. Uzun yıllardır ikinci pazar lideri olan Ethereum, genellikle dijital varlık risk eğrisinin geri kalanı için piyasa iştahının artması konusunda bir simge ve öncü olarak görülüyor.

Bu göreceli performansı ve sektör rotasyonunu izlemek için popüler aracımız 'Bitcoin Dominance'dır. Aşağıdaki dominans varyantı, yalnızca Bitcoin ve Ethereum Piyasa Değerlerinin göreceli performansını dikkate alır. Bu makro 'sektör rotasyonunu' çok özel büyük ölçekli göreli performans metriğinde ayrıştırmaya çalışır. Bundan çıkarılacak gözlemler:

  • Düşen BTC Dominans Sapması (yeşil oklar) , yatırımcılar risk eğrisinde daha fazla ilerlemeye başladığından, erken-orta aşama boğa piyasalarının tipik bir örneğidir.
  • Yükselen BTC Dominans Sapması (kırmızı oklar) , risk iştahının azaldığı ve Bitcoin'in daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğu erken aşama ayı piyasalarının tipik bir örneğidir.

Mevcut piyasada ve Kasım ATH'sini takiben, BTC dominansı lehine gelişen bir ayrışma gördük. LUNA ve UST'nin çöküşüyle ​​dijital varlık risk eğrisine yönelik olumsuz ilgi göz önüne alındığında, bu eğilimin takip edilmesi oldukça önemli hale geldi. Ethereum dominansının 2018 ayı piyasasına göre daha uzun süre daha yüksek kaldığı ve ETH'nin yaş ve olgunlukla birlikte daha iyi bir piyasa değeri olduğunu gösterdiği belirtilmelidir.

Çalışma Tablosu

Daha Fazla Düşüş Bekleyen Türevler

Türev piyasalarına değinecek olursak, bu sefer vadeli vadeli işlem getirilerinde BTC ve ETH arasında başka bir bağlantı olduğunu görebiliriz. 2020-22 dönemi boyunca, çok az istisnai dönemlerle her iki varlıktan da yaklaşık olarak eşit 3 milyon periyodik getiri elde edilebilir. Bu durum yatırımcıların likidite ve ticaret hacminin izin verdiği her yerde piyasada mevcut olan her türlü getiriden yararlandığını gösteren başka bir veri kaynağıdır.

Şu anda, 3 aylık periyodik bazda getiri, her iki varlık için de tarihsel olarak çok düşük olan %3.1 civarındadır. Bununla birlikte, bu şu anda ABD 10 yıllık Hazine getirisinden %2.78'den daha yüksek ve bu da sermayenin piyasaya yeniden girmesi için bir neden olabilir.

Çalışma Tablosu

Bununla birlikte, opsiyon piyasaları, özellikle önümüzdeki üç ila altı ay boyunca, kısa vadeli belirsizlik ve aşağı yönlü risk altında fiyatlamaya devam ediyor. Volatilite, geçen hafta piyasa satışları sırasında önemli bir artış yaşadı. Kısa vadeli paranın içinde olduğu açık pozisyonlar IV bölgesini %50'den %110'a iki katından fazla görürken, 6 aylık vadeli IV seçeneği %75'e sıçradı. Bu, çok düşük volatilite IV seviyelerinin epey uzun bir döneminden daha büyük ve keskin bir kırılımdır.

Canlı Grafik

Bu kadar yoğun bir ayı piyasası ve bu kadar düşük fiyat performansı ile piyasanın Put opsiyonları için kayda değer bir tercihi olması sürpriz değil. Açık pozisyon için Put/Call Oranı, piyasa daha fazla aşağı yönlü riskten korunmak istediği için son iki hafta içinde %50'den %70'e yükseldi.

Canlı Grafik

2. çeyreğin sonuna baktığımızda, 25 bin dolar, 20 bin dolar ve 15 bin dolarlık kilit işlem fiyatlarıyla Put opsiyonları için yoğun bir tercih görebiliriz. Açık Call opsiyonları havuzu önemli ölçüde daha düşüktür ve açık pozisyonlar çoğunlukla 40 bin dolarlık kullanım fiyatı civarında yoğunlaşmaktadır.

Bu durum piyasanın en azından yılın ortasına kadar, riskten korunma ve/veya aşağı yönlü fiyat hareketi üzerine spekülasyon yapma konusunda güçlü bir tercihi olduğunu gösteriyor.

Canlı Grafik

Bununla birlikte, daha uzun vadeli olarak, yıl sonunda opsiyonlar açık pozisyonlar dikkate değer ölçüde daha olumlu görünüyor. 70 bin ila 100 bin dolarlık işlem fiyatları etrafında yoğunlaşan Call seçenekleri için açık bir eğilim var. Ayrıca, hakim Put opsiyonu kullanım fiyatları, yıl ortasından daha yüksek fiyat seviyelerinde olan 25 bin dolar ve 30 bin dolar seviyelerinde yer alıyor.

Bu nedenle, opsiyon açık pozisyonların yayılmasına bağlı olarak, piyasanın özellikle yakın vade (2-3 ay) konusunda oldukça belirsiz olduğu görülmektedir. Ancak spekülatörler, daha düşük volatiliteden yararlanıyor ve yıl sonuna kadar daha olumlu bir görüş alıyor gibi görünüyor.

Canlı Grafik

On-Chain Hayalet Kasabalar

Belki de türev piyasalarında ifade edilen kısa vadeli korku ile güçlü bir şekilde birleştiğinde, hem Bitcoin hem de Ethereum'un onchain aktivitesi pek te etkileyici sayılmaz. Sonuç olarak, blok alanı ve bir ağın kullanımı için yüksek talep, genellikle ağ tıkanıklığı ve işlem ücretlerinin artması olarak kendini gösterir. Bitcoin, volatilite sırasında geçen hafta ödenen toplam ücretlerde 2 kat artış görse de, Mayıs 2021'den bu yana günde 10-12BTC civarında düşüyor.

15. Haftada düşük Bitcoin onchain ücret durumuna yol açan nüansı daha fazla ele almıştık, ancak blok alanı için talep eksikliği birincil itici güç olmaya devam ediyor.

Canlı Grafik

Oldukça canlı bir blok zinciri ekosistemine sahip olmasına rağmen, Ethereum da blok alanı talebinin önemli ölçüde azalabildiğini gördü. Ağ çok sayıda uygulamaya, finansal protokole ve coine sahip olsa da, Ethereum'daki gaz fiyatlarının hala düştüğü anlamına geliyor, şu anda sadece 26.2 Gwei'de.

Yüksek profilli NFT Mintlemeleri sırasındaki birkaç ani artış ve geçen haftaki satış dışında, Ethereum gazı fiyatları Aralık ayından bu yana güçlü bir düşüş eğiliminde. Bu kadar düşük ortalama gaz fiyatları, Mayıs-Temmuz 2021'in en düşük seviyeleri ve Mart 2020 sonrası belirsizlik dönemi ile çakışmaktadır.

Canlı Grafik

Ethereum blok alanı için düşük talebin bir diğer etkisi ise, EIP1559 protokol uygulaması aracılığıyla yakılan ETH coinlerinin sayısında net bir azalma olmasıdır. Bored Ape Yacht Club 'Otherside' NFT Mint'lemesi sırasında yakılan 38.940 ETH/günlük bir ATH'ye ulaştıktan sonra, yakma oranı artık tüm zamanların en düşük seviyesinde seyretmekte.

Bu hafta 2.370 ETH yakıldı ve bu durum Mayıs ayının başına kıyasla %50'lik bir düşüş ve mintlenen arzın %18,4'lük bir yakma oranını temsil ediyor (yani, mintlenen ETH'nin %81,6'sı dolaşıma giriyor). %18,4'ü yakmak %0'dan fazla iken, arza ilave coinlerin girmesi olasıdır, zayıflaşan talep sırasında fiyatlar için sıkıntılı bir durum olabilir.

Çalışma Tablosu

Ethereum blok alanı için talebi kapatmak için popüler DeFi tokenleriyle(AAVE, COMP, UNI ve YFI) ilişkili onchain aktivitesini gözden geçirebiliriz. Aşağıdaki çizelgeler, bu tokenlerle etkileşime giren aktif adreslerin sayısını ve her birine aktarılan USD cinsinden hacmi gösterir. Bunlar nispeten basit metrikler ve karşılaştırmalardır, ancak fiyat performansıyla olan ilişkiler oldukça önemlidir.

On-Chain aktivite ile DeFi token fiyat performansı arasında güçlü bir ilişki olduğunu görmekteyiz ve şu anda her ikisi de oldukça sönük kalıyor. Geçen hafta faaliyette hafif bir artış oldu, ancak bunun trendin tersine dönmesi mi yoksa saman alevi gibi hızlıca yanıp sönecek bir başarı mı olduğunu birlikte göreceğiz.

Canlı Tablo

Özet ve sonuçlar

Ayı piyasaları yatırımcılara büyük zararlar yaşatabilir ve bu ayı tam da bunu yaptı diyebiliriz. Piyasa bir kalıcı dip bölgesine yaklaşana kadar, ayılar genellikle iyileşmeden önce daha da kötüleşir. Yukarıdaki bölümlerde gözlemlediğimiz, zayıf fiyat performansı, azalan uzun vadeli getiriler, kısa vadeli türev piyasalarda fiyatlandırılma korkusu ve cansız onchain aktivitenin nispeten tutarlı bir hikayesidir.

Hem Bitcoin hem de Ethereum'un etkisi, dijital varlık piyasasında evrenseldir ve boğa piyasasına göre önemli ölçüde daha düşük kullanım ve talep görmektedir. DeFi tokenleri için daha da fazlası. İç sermaye ve para akış rotasyonunun şu anda BTC'ye doğru olduğuna dair sinyaller var, belki de geçen hafta LUNA ve UST çöküşüyle ​​noktalandı. Yatırımcılar daha güvenli olarak algılanan varlıklara yöneldikleri senaryo, ayı piyasalarının karakteristik yapısını yansıtır.

Bununla birlikte, bu ayı dönemi sektörün ABD Doları'na göre son 12 aylık fiyat performansının olumsuzluğunu korumasıyla, uzun vadeli getiri profillerinde önemli derecede olumsuz bir etki bıraktı.

Yine de, ayı piyasalarının bir sona erme şekli var ama belki de henüz değil. Bununla birlikte, söylendiği gibi, 'ayı piyasalarının büyüklüğü, onu takip edecek boğayı şekillendirir'.


Ürün Güncelleştirmeleri

Referans olması için tüm ürün güncellemeleri ve iyileştirmeler, metrikler, verilerdeki manuel güncellemeler gibi tüm değişiklikler günlüğümüze kaydedilir.


  • Bizi Twitter'dan takip edebilirsiniz.
  • Telegram kanalımıza katılabilirsiniz.
  • Analizler ve detaylı çalışmalar için Glassnode Forum'u ziyaret edebilirsiniz.
  • Onchain metrikleri ve grafikler için Glassnode Studio'ya göz atabilirsiniz.
  • Borsaların onchain metrikleri ve aktiviteleri hakkında otomatik bildirimler için Glassnode Alerts Twitter'ı ziyaret edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Bu rapor herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez. Tüm veriler yalnızca bilgi amaçlı sağlanmaktadır. Burada verilen bilgilere dayanılarak hiçbir yatırım kararı alınmamalıdır. Kendi yatırım kararlarınızdan yalnızca siz sorumlusunuz.