تاریکترین مرحله بازار خرسی
با سقوط قیمت تا محدوده ۲۰ هزار دلار، بسیاری از معیارهای کلان، خبر از ورود بازار به عمیقترین مرحله بازار خرسی میدهند. شرایط فاندامنتال بیتکوین بسیار افت کرده است و سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهای خود را در ضرر خرج می کنند.
بار دیگر هفته ای آشفته و متلاطم برای بیتکوین و کریپتوکارنسیهای دیگر رقم خورد. حمایت ۳۱ هزار دلاری شکسته شد و قیمت تا کف جدید ۲۵ هزار دلاری پیش رفت. هنوز هم شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر جهان، مهم ترین عامل این آشفته بازار است. نرخ تورمی که توسط CPI به مقدار ۸.۶ درصد اعلام شده، بسیار بالاتر از انتظار بوده است. همچنین در صبح روز دوشنبه منحنی نرخ بهره اوراق قرضه خزانه داری آمریکا رو به پایین تمایل پیدا کرد ( افراد دیدگاه نزولی به بازار پیدا کردند).در شاخص دلار آمریکا نیز روند صعودی جهشی ایجاد شده و دهمین کندل نزولی بیتکوین بسته شده است.
معیار RVT وارد نواحی میشود که تا کنون در بازار خرسی به آن نرسیده و به همین جهت نشاندهنده این است که میزان کاربرد و حجمی که در شبکه بیتکوین جابهجا میشود، بیش از پیش کاهش پیدا کرده است.
برخلاف اینکه گروههای میگو ( دارای کمتر از یک بیتکوین ) و نهنگ (دارای بیش از ده هزار بیتکوین ) به انباشت خود ادامه می دهند، هنوز قیمت نتوانسته است حمایت مناسب و محکمی پیدا کند و با اینکه بسیاری از معیارهای بیتکوین به نواحی اشباع فروش رسیدند، باز هم بیتکوین همگام با بازارهای مالی سنتی حرکت کرده و ضعیف تراز گذشته عمل میکند.
در این شماره، خواهیم دید که این بازار چگونه در تاریکترین روزهای خود قرار گرفته است. قیمت توان بالا ماندن روی قیمت خرید ( Realized Price) افراد را ندارد و تشویش بازار به حدی رسیده که سرمایهگذاران بلندمدت دیگر تمایلی به هولد کردن ندارند.
قیمت در نزدیکی Realized Price
قیمت با حرکت در ناحیه ۲۰ هزار دلار، به Realized Price ,یکی از مهمترین و اساسیترین معیارهای آنچین نزدیک میشود.
این معیار نشان میدهد که بیتکوینهای موجود برای آخرین بار به صورت میانگین در چه قیمتی جابهجا شدهاند.
هم اکنون Realized Price در قیمت ۲۳,۴۳۰ هزار دلار قرار دارد. این معیار به ندرت قیمت بازار را لمس میکند و در گذشته تنها در اوج ناامیدی بازار این اتفاق رخ داده است. مارس ۲۰۲۰ و مورد دیگر در اواخر بازار خرسی ۲۰۱۸ ، آخرین دفعاتی بود که افراد بازار غالبأ در ضرر بیتکوین های خود را هولد میکردند.
معیار MVRV Z-score قیمت بازار را با Realized price مقایسه میکند. با کمک این ابزار می توان دریافت که بازار تا چه حد از " ارزش حقیقی" خود فاصله گرفته است و میتواند نواحی را که بازار بالاتر و پایینتر از ارزش حقیقی خود قرار دارد، مشخص کند.
زمانی که این معیار به خط مشکی برسد، معمولا به این معناست که بازار به آخرین مراحل بازار خرسی رسیده است. هم اکنون بازار تنها به مقدار 0.26 با این خط مشکی فاصله دارد که در حال حاضر نشان می دهد این ناحیه به اصطلاح ارزان است؛ مخصوصا اگر جهشی صعودی در این معیار شکل بگیرد.
با این حال در بازارهای خرسی قبلی، قبل از منفی شدن مقدار معیار MVRV-Z، بازار خرسی به اتمام رسیده است و البته ممکن است برای مدتی در این حالت قرار بگیرد ( این وضعیت برای بازار ۲۰۱۸ چند ماه طول کشید و برای سال ۲۰۱۵ به مدت یک سال).
عده ای از هولدرهای بیتکوین از مقاومت دست میکشند
از آغاز روند نزولی ماه نوامبر، انواع رفتار سرمایهگذاران و نحوه خرجکردن آنها را مشاهده کردیم. با مشاهده تغییر رفتار سرمایهگذاران میتوان دید که هیجانات و احساسات بازار تا چه مقدار دچار تغییر و تحول شده است.
نمودار زیر ، با بررسی میزان و مدت زمان انباشت و یا توزیع تعداد بیتکوینها، این تغییرات را مشخص میکند. به طور کلی میزان انباشت/توزیع تمام گروه های سرمایهگذاران را نشان میدهد.
· دسامبر ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱ - با خرید افراد جدید در بازار گاوی و قدرت گرفتن بازار ، قیمت تا ۶۴ هزار دلار صعود کرد.
· ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۱ - تقاضا در بازار کاهش یافت به دلیل اینکه GBTC کمتر از قیمت اسپات معامله شده بود و مرحله توزیع کردن بیتکوینها بازار آغاز شد.
· اکتبر ۲۰۲۱ تا ژانویه ۲۰۲۲ - پس از ATH ، تقاضا افزایش یافت اما مدتی بعد وباره فروکش کرد.
· ژانویه ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۲ - نامنظم شدن انباشت و توزیع که به علت سقوط LUNA-UST ، شدت پیدا کرد.
در حال حاضر، شدت انباشت به مدت یک ماه در مقدار ۰.۸ قرار دارد که افزایش موجودی کل بازار را نشان می دهد. چنین تغییری در میزان انباشت، نشاندهنده این نکته است که سرمایهگذاران نسبت به قیمت های زیر ۲۰ هزار دلار، دیدگاه مثبتی پیدا کردند.
با کمک به نمودار زیر مشاهده میکنیم که آیا بازار در حال حاضر به هولد کردن تمایل دارد یا به خرج کردن. معیار Liveliness نسبت میان روز- کوینهای نابودشده (توزیع) و روز- کوینهایتولید شده (انباشت) را نشان می دهد؛ بنابراین با نواحی توزیع و انباشت هماهنگ است.
این معیار از ماه اوت سال ۲۰۲۱ در روند نزولی قرار داشته است. با توجه به اینکه در حال حاضر هولدرها تنها عضو فعال بازار هستند، بیتکوین فعلا در مرحلهای قرار دارد که روز- کوین ها بیشتر تولید و کمتر خرج میشوند.
اما با این حال، با توجه به شمارههای قبلی، با اینکه تنها هولدرها بر بازار مسلط هستند، برای جذب فشار فروش، تقاضای کافی به بازار وارد نکردهاند.
نمودار زیر نشان می دهد که در ۹۰ روز گذشته، چه مقدار از حالت انباشت یا توزیع بازار، تغییر پیدا کرده است( رنگ بنفش). از مهاجرت ماینرها در جولای ۲۰۲۱، بازار در حالت انباشت قرارداشته است؛ اما اخیرا، مرحله تولید روز-کوین( انباشت)، قدرت خود را از دست داده و در حالتی خنثی قرار گرفته است. این حالت، بلاتکلیفی در بازار را نشان میدهد و به عبارتی به دلیل کمتر کردن ریسک معاملات اسپات ایجاد شده است.
با توجه به نمودار زیر میتوانیم مقدار موجودی هولدرها را بررسی کنیم و ببینیم که هولدرها چه مقدار بیتکوین انباشت و یا خرج میکنند.
طبق میزان غیرفعال بودن بیتکوینهای موجود، در ماه تقریبا بین ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار بیتکوین به موجودی هولدرها اضافه میشود. این مقدار اضافه شدن موجودی از اوایل ماه می تا ۶۴ درصد کاهش پیدا کرد که به عبارتی ضعیف شدن روند انباشت را نشان میدهد.
در ۱۸ ماه گذشته، شاهد تغییر و تحول دیدگاه سرمایهگذاران متفاوت بودهایم. در دو مرحلهای که قیمت به ۳۰ هزاردلار رسید( می تا جولای ۲۰۲۱ و اکنون) ، دیدگاه صعودی سرمایهگذاران از تمام محدوده های قیمتی قبل در این چرخه بیشتر شده است.
دودستگی در بازار
تا کنون مشخص شده که برخلاف تقاضای کم بازار و عدم موفقیت در تشکیل حمایتی محکم، سرمایهگذاران قیمت زیر ۳۰ هزار دلار را برای خرید ارزان میدانند.
در نمودار زیر خواهیم دید که کدام گروه از سرمایهگذاران بیشترین سهم را در انباشت داشتهاند.
نمودار زیر مشخص میکند که کدام گروه از سرمایهگذاران به چه میزان توزیع و انباشت دارند.
گروه میگوها ( دارای کمتر از یک بیتکوین) و نهنگها ( دارای بیش از ۱۰ هزار بیتکوین، صرافی ها و ماینرها) از زمانی که قیمت وارد محدوده ۲۵ هزار تا ۳۲ هزار دلار شده، شدت انباشت این گروه ها بسیار بیشتر شده است و حتی در کاهش قیمتهای دو ماه اخیر نیز، این گروه ها از شدت انباشت خود نکاستند.
گروه خرچنگ تا کوسه ( افرادی دارای یک تا صد بیتکوین هستند)، ابتدا روند انباشت یکنواختی داشتند؛ اما به دلیل سقوط قیمتی اخیر بیشتر خرجکننده بودند. به عبارتی این گروه ها اعتماد خود را نسبت به بازار از دست دادند.
انباشت شدیدی که در هفتههای اخیر با مقدار ۰.۹ مشاهده میکنیم، توسط گروه بزرگ نهنگ ها و گروه کوچک میگو ها انجام میشود. جالب است بدانید که گروه نهنگ ها از قیمت ۴۵ هزاردلار تا ۳۵ هزار دلار ( ناحیه A) قدرتمندترین فروشندگان بودند ولی در حال حاضر از قیمت ۲۵ هزار دلار تا ۳۲ هزار ( ناحیه B) بیشترین انباشت را دارند.
نمودار زیر مشخص میکند که در ۳۰ روز اخیر موجودی میگوها چه مقدار تغییر کرده و این گروه اکنون چه مقدار بیتکوین نگهداری میکند.
با اینکه درحال حاضر میزان انباشت این گروه بسیار ضعیف تر شده است؛ اما در ۱۸ ماه گذشته، گروه میگوها بیشترین و شدیدترین میزان انباشت را داشته اند. از سقوط Luna در نهم ماه می، به موجودی این هولدرهای کوچک ۲۰,۸۶۳ هزار بیتکوین اضافه شد.
اگر با دید وسیع تری مشاهده کنیم، از ATH ماه نوامبر میگوها ۹۶.۳ هزار بیتکوین به موجودی خود اضافه کردند.این مقدار افزایش موجودی معادل ۰.۴۵۱ درصد موجودی در گردش و ۴۸.۶ درصد بیتکوین هایی است که در این مدت زمان تولید شده اند.
در نمودار زیر مشاهده میکنید که چطور سهم بیتکوین گروه میگوها در روند افزایشی قرار گرفته است. به نظر میرسد که سقوط قیمت تاثیر چندانی بر این گروه نگذاشته است زیرا همچنان به انباشت خود ادامه میدهند.
گروه دیگری که اخیرا بیشترین انباشت را داشته است، نهنگ ها هستند. نمودار زیر میزان تغییر موجودی این گروه را در ۹۰ روز اخیر نشان میدهد. با توجه به این نمودار مشاهده میکنیم که این گروه نیز در محدوده قیمتی ۲۵ هزار تا ۳۲ هزار دلار مشغول انباشت کردن بوده است. در بیشترین ورودی ماهانه، این گروه ۱۴۰ هزار بیتکوین به موجودی خود اضافه کرده است که سبب شده میزان موجودی آنها از ماه نوامبر به ۳۰۶,۳۵۸ بیتکوین برسد.
نمودار زیر با رنگهای متفاوت نشان میدهد که گروه هولدرهای مختلف برای آخرین بار چه مقدار بیتکوین، در چه قیمت هایی جابهجا کردهاند.
با توجه به نمودار زیر تعداد زیادی بیتکوین توسط گروههای مختلف بین قیمتهای ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار دلار بین افراد جابهجا شدهاند. با این حال تعداد کمی بیتکوین بین قیمتهای ۲۷ هزاردلار تا ۲۰ هزار جابهجا شده است و ممکن است به این معنا باشد که این ناحیه نوسانات شدیدی خواهد داشت و همچنین شاید بازار از این نقاط حمایت نکند.
افت فاندامنتال بیتکوین
معیار RVT ، با مقایسه Realized cap و حجم جابهجا شده روزانه، میزان کاربرد شبکه(حجمی که جابهجا میشود) را نسبت به ارزش حقیقی (Realized cap) شبکه مشخص میکند.
چهارچوب اصلی در تحلیل معیار RVT:
· اگر این معیار مقداری بالا و روندی صعودی نشان دهد، به معنای کاربرد پایین این شبکه است.
· اگر مقدار پایین و روند نزولی نشان دهد، به این معناست که میزان کاربرد شبکه بالاست.
· درصورتی که روندی خنثی داشته باشد، که میزان کاربرد شبکه پایدار و در حالتی متعادل قرار دارد.
محدوده قرمز، مقدار RVT هشتاد و یا بالاتر را نشان میدهد که به عبارتی ارزش شبکه (Realized cap) در این منطقه هشتاد برابر حجم تراکنشهای شبکه است. این حالت به این معناست شبکه آنچین فعالیت ناچیزی دارد که براثر ضعف قیمت ایجاد شده و تمام افرادی را که نسبت به کاهش قیمت واکنش نشان دادند، از بازار خارج کرده است.
در فازهای خرسی قبلی معمولا زمانی که شبکه کمترین میزان کاربرد را داشت، کف بازار خرسی در همان مکان ایجاد شده است.اگر میزان کاربرد شبکه افزایش پیدا کند و روند RVT به سمت پایین بشکند، احتمالا نشان از بهبود شرایط فاندامنتال بازار دارد.
اما درحال حاضر، از سال ۲۰۱۰ میزان RVT در بالاترین مقدار خود قرار دارد و در صورتی که به بالاتر از این محدوده قدم بگذارد، به نواحی خواهد رسید که تا به حال نمونهی آن را در بازارهای خرسی گذشته مشاهده نکردیم. به عبارتی ارزش شبکه بسیار بیشتر از میزان فعالیت و کاربرد شبکه خواهد بود.
این معیار نیز قادر به مقایسه بین ارزش و کاربرد شبکه است، اما با این تفاوت که میانگین روز- کوین خرج شده در شبکه را در نظر میگیرد.
این نمودار مشخص میکند که به ازای هر تراکنش به صورت میانگین چه تعداد روز-کوینهای خرجشده است. این معیار Market cap را با میزان غیرفعال بودن بیتکوینها مقایسه میکند؛ بنابراین نشان میدهد که بازار با خرجشدن بیتکوینها، چه مقدار
از ارزش خود منحرف شده است.
در حال حاضر این معیار در پایینترین نواحی قرار گرفته است که به عبارتی یعنی ارزش بازار نسبت به روز-کوین های نابود شده در شبکه پایین تر است. در نمونه های قبلی که این معیار تا این حد پایین آمده، معمولا با تسلیم و حداکثر فشار روانی بازار خرسی همراه بوده است.
با توجه به ضعف معیار liveliness و عملکرد هولدرها ، چنین شرایطی نشاندهنده این نکته است هولدرهای قدیمی از شبکه خارج شدهاند.
حتی مطمئنترین افراد میدان را خالی می کنند
سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت، کاملا با یکدیگر متفاوت هستند و به همین جهت اولویتهای متفاوتی دارند.
سرمایهگذاران کوتاهمدت به قیمت واکنش بیشتری نشان میدهند زیرا قیمت خرید آنها به قیمت فعلی بازار نزدیکتر است.
سرمایهگذاران بلندمدت معمولا به عنوان هولدر شناخته میشوند که واکنش بسیار کمتری به قیمت دارند. این گروه به احتمال بیشتری نوسانات و کاهش قیمت را برای رسیدن به سود در بلندمدت تحمل میکند.
معیار Spent price، میانگین روزانه قیمت خرید بیتکوینهای خرجشده را نشان میدهد.
برای یافتن واگرایی میان میزان خرجکردن سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت، میتوانیم این معیار را به دو قسمت تقسیم کنیم.
سرمایهگذاران بلندمدت نسبت به سرمایهگذاران کوتاهمدت احتمال بسیاری کمتری وجود دارد که بیتکوینهایی را با میانگین قیمت خرید بالاتری خرج کنند؛ اما زمانی چنین اتفاقی رخ میدهد که بازار تسلیم شده باشد و حتی سرسخت ترین هولدرها نیز میدان را خالی کنند.
نمودار زیر میانگین قیمت خرید بیتکوینهای خرج شده سرمایهگذاران بلندمدت را به نسبت سرمایهگذاران کوتاهمدت مقایسه میکند.
در نمودار زیر مشاهده میکنیم که در حال حاضر سرمایهگذاران بلندمدت قیمت خرید بالاتری از سرمایهگذاران کوتاهمدت دارند. چنین حالتی معمولا در عمیقترین مراحل بازار خرسی اتفاق افتاده است که در سال ۲۰۲۰، به مدت ۵۲ روز و در سال ۲۰۱۴ ، به مدت ۵۱۴ روز ادامه داشته است. پس از این مراحل کاهش ۴۰ تا ۶۵ درصدی را مشاهده میکنیم.
نمودار زیر قیمت خرید کل بازار را با قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت مقایسه کرده است و مشاهده میکنیم که این دو معیار در حال نزدیک شدن به هم هستند. در حالت عادی معمولا سرمایهگذاران بلندمدت پایینترین قیمت خرید را دارند، به این علت که اغلب در قیمتهای پایین و ارزانتر خریداری میکنند.
قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت از پایین، در حال نزدیک شدن به قیمت خرید کل بازار است. این حالت به این معناست که این سرمایهگذاران بلندمدت بیش از باقی افراد بازار در ضرر قرار گرفتهاند. در نمونههای قبلی که قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت بالاتر از قیمت خرید کل بازار قرار گرفته، بازار تاریک ترین روزهای خرسی را سپری کرده است.
مرور هفته
بیتکوین وارد تاریکترین مرحله و عمیقترین بازار خرسی شده است. قیمت به سختی خود را بالای Realized Price ( قیمت خرید ) نگه داشته است و حجم تراکنشهای شبکه به شدت افت کرده است. معمولا بین ۸ تا ۲۴ ماه گذشت زمان لازم است تا کف نهایی بازار در این دوره مشخص شود.
سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهایی را که قیمت خرید بالاتری از سرمایهگذاران کوتاهمدت داشتند خرج میکنند و نسبت به کل بازار کمترین سودآوری را داشتند. در نمونههای قبلی چنین حالتی خبر از شروع دوره نهایی و دردناک برای تمام افراد باقیمانده بازار داشت که متاسفانه با کاهش قیمت ۴۰ تا ۶۴ درصدی همراه بوده است.
اکنون تمام بازار به اطمینان و حمایت هولدرها چشم دوخته است.
برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و دادهها میتوانید به این قسمت (Changelog) مراجعه کنید.
· پیشخوان جدید برای کاربران حرفه ای: GN engine room
· گزینه جدید 5y به پیشخوان معیارها اضافه شد
· گزینه if در پیشخوان اصلاح شد
· عملیات Save در پیشخوان ساده شد و در Workbench قابلیت کلیک کردن روی گزینه قیمت ایجاد شد
· شماره 17 Uncharted Newsletter منتشر شد
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.