مقدمات تغییر جهت بازار
طی گذشت یک ماه پرنوسان، بیتکوین از چندین سطح مهم روانی عبور کرده و اکنون در بالای این سطوح در حال تثبیت است. به عبارتی اکنون بسیاری از سرمایهگذاران به صورت میانگین در موقعیتهای سودآور قرار دارند و از این رو، به نظر میرسد که روند کلان بازار برای تغییر جهت مستعد تر باشد.
بیتکوین در طول یک ماه اخیر دوره پرنوسانی را پشت سر گذاشت و با رشد اخیر قیمت، هماکنون بالای چندین سطح از قیمت خرید سرمایهگذاران مختلف در حال تثبیت است. با وجود اینکه قیمت در طول هفته گذشته با حرکت تا سطح ۲۲.۶ هزار دلار، ریزش ۶.۲ درصدی را تجربه کرد، اما در حال حاضر سرمایهگذاران به صورت میانگین در موقعیتهای سودآور قرار گرفتهاند (سود خود را نقد نکردهاند) و طبق چندین معیار کلان آنچین، احتمال تغییر جهت بازار نسبت به قبل تقویت شده است.
در گزارش این هفته به این موضوع خواهیم پرداخت که در اثر رشد اخیر قیمت، سرمایهگذاران مختلف چه میزان از معاملات خود را نقد کردهاند. همچنین بررسی خواهیم کرد که سرمایهگذاران بهجای هولد کردن بیتکوینهای خود، چه میزان تمایل برای نقد کردن معاملات خود دارند و هنگامی که بیتکوینهای در گردش بازار میان افراد جابهجا میشوند، چه رابطهای میان سرمایهگذاران جدید و سرمایهگذاران قدیمیتر مشاهده میشود. از این رو هدف نهایی این گزارش شناخت الگوهای رفتاری جدید در بازار است تا از این طریق بتوانیم احتمال تغییر روند بازار را بررسی کنیم.
شما میتوانید تمامی نمودارهای این گزارش هفتگی را در داشبورد مشاهده کنید.
🔔هشدارهایی که در این گزارش پیشنهاد میشوند، در Glassnode Studio قابل تنظیم هستند.
سودآوری مجدد سرمایهگذاران
در ابتدا به میزان سود دلاری که در معاملات چرخه قبلی بازار نقد شده است میپردازیم. همانطور که مشاهده میکنید، به دلیل سیاستهای انبساطی پولی بیسابقه در سال ۲۰۲۰، پس از ماه اکتبر سرمایهگذاران سود خارقالعادهای در معاملات خود نقد کردند. به همین ترتیب از ژانویه سال ۲۰۲۱ این میزان سودآوری در معاملات ناگهان افت پیدا کرد و تا دو سال بعد، تمام سود حاصل شده مجددا از بازار پس گرفته شد.
رشد قیمت بیتکوین بار دیگر موجب سودآوری معاملات سرمایهگذاران شده است؛ اما این میزان سودآوری محتاطانه، نسبت به سودآوری سرخوشانهای که بازار در چرخه ۲۰۲۱-۲۰۲۲ تجربه کرده بود، قابل مقایسه نیست.
پس از ماه ژانویه ۲۰۲۱، زیان معاملات بازار به صورت عمیقتری گسترش پیدا کرد و هنگام ریزش ناگهانی قیمت در ماه می، حجم معاملات زیانآور برای اولین بار به اوج خود رسید.
با این حال حجم زیانی که در حال حاضر در معاملات بازار نقد میشود، به تدریج به محدوده عادی خود، یعنی روزانه ۲۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است و به طور کلی روندی نزولی در میزان زیانآوری بازار پدیدار شد. البته حجم زیانی را که هنگام سقوط LUNA و FTX در معاملات بازار نقد شدند، باید جزء موارد استثنا در نظر گرفت.
اگر نسبت میان حجم سود نقد شده و حجم زیان نقد شده بازار را ملاحظه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که کدام یک از این جبهه بر بازار غلبه پیدا کردهاند. پس از ریزش ناگهانی قیمت در سقف قیمتی ماه می ۲۰۲۱، غلبه معاملات زیانآور به بازار آغاز شد. همچنین معیار Realized P/L که در نمودار زیر نسبت میان سود و زیان نقد شده را مشخص میکند، به زیر محدوده ۱ رسید و با هر ریزش قیمت، از این محدوده بیشتر فاصله گرفت.
اما در حال حاضر مشاهده میکنیم که پس از خروج نقدینگی گستردهای که در آوریل ۲۰۲۲ شاهد آن بودیم، اکنون معاملات بازار به سودآوری پایداری دست یافتهاند و از این جهت یکی از نخستین نشانههای تحول در سودآوری بازار شمرده میشود.
🔔 پیشنهاد تنظیم هشدار: در صورتی که معیار Realized P/L مجدداً به زیر محدوده ۱ برسد، به معنای غلبه معاملات زیانآور و نقد شدن معاملات سرمایهگذارانی است که قیمت خرید بالاتری داشتهاند.
معیاری که در نمودار زیر مشاهده میکنید، مجموع کل سود و زیان نقد شده بازار را نسبت به ارزش بازار (Realized Cap) مشخص میکند.
اگر از این دیدگاه به بازار توجه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که مجموع سود و زیانی که اخیراً توسط سرمایهگذاران نقد شده، نسبت به ارزش بازار بیتکوین بسیار ناچیز است. بنابراین حجم معاملات سودآور و زیانآور اخیر بازار را نمیتوان با اوج سرخوشی سرمایه گذاران در فاز صعودی بازار و همچنین تسلیم آنها هنگام سقوط صرافی FTX مقایسه کرد.
به طور کلی از این نمودار میتوان اینگونه نتیجه گرفت که تمام بیتکوینهایی که اخیراً چه در معاملات سودآور و چه در معاملات زیانآور خرج شدهاند، در نزدیکی محدوده قیمتی فعلی خریداری شده بودند؛ بنابراین به همین دلیل حجم سود و زیان نقد شده این معاملات نسبت به موارد قبل قابلتوجه نیست.
موقعیتهای سودآور
نمودار زیرنسبت حجم سود نقد نشده و حجم زیان نقد نشده بازار را مشخص میکند. طبق این معیار با کمک رالی صعودی اخیر، بیتکوین از قیمت خرید میانگین سرمایهگذاران بازار فراتر رفته و این حرکت بازار، سرمایه گذاران را مجددا در موقعیتهای سودآور قرار داده است. معیار NUPL 🔵که میزان خالص موقعیتهای سودآور یا زیانآور معاملات بازار را نشان میدهد، اخیراً از محدوده منفی خود (محدودهای که اغلب معاملات در حالت زیان هستند اما هنوز نقد نشدهاند) خارج شده است.
اگر مدت زمانی را که معیار NUPL در چرخههای نزولی قبل، در محدوده منفی خود قرار گرفته بود مشاهده کنیم، الگوی مشابهی را میان این چرخهها مییابیم. بر اساس این معیار چرخه فعلی( ۱۶۶ روز)، چرخه نزولی ۲۰۱۱۲۰۱۲ (۱۵۷ روز) و چرخه نزولی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ (۱۳۴ روز) از الگوی تقریباً مشابهی پیروی میکنند. البته چرخه ۲۰۱۵-۲۰۱۶ بیش از چرخههای دیگر در فاز نزولی قرار داشت و به همین دلیل معیار NUPL در این چرخه دو برابر چرخه فعلی، در محدوده منفی قرار گرفت.
نمودار زیر نسبت میان کل سود نقد نشده معاملات بازار و میانگین سالیانه آن را نشان میدهد و با این معیار تغییر جهت بازار را در مقیاس کلان مشخص میکند.
بیتکوین با عبور خود از میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران مختلف بازار، موجب کاهش فشارهای مالی و بهبود شرایط سرمایهگذاران شد. این معیار 🔵 هماکنون در حال تلاش برای عبور کامل از محدوده متعادل خود است. اگر به چرخههای نزولی قبل توجه کنیم، شباهت بسیاری در تجدیدقوای بازار میان چرخه نزولی ۲۰۱۵، ۲۰۱۸ و چرخه فعلی مشاهده میکنیم. طبق رفتار چرخههای قبل، زمانی که این معیار به طور کامل موفق به عبور از این محدوده متعادل شده، جهت بازار نیز به طور کلی تغییر یافته است.
همانطور که مشاهده میکنیم مدتزمانی که این معیار در زیر محدوده متعادل خود قرار داشته، میان چرخههای مختلف بازار تقریبا مشابه است.
از نسخههای مختلف معیار SOPR میتوان برای بررسی سودآوری معاملات سرمایهگذاران مختلف بازار بهره برد.
طبق سودآوری معاملات سرمایهگذاران کوتاه مدت 🔴 میتوان مشاهده کرد که اکنون این معیار به صورت پایدار در بالای سطح ۱ حرکت میکند. سرمایهگذاران کوتاهمدت پس از گذشت ۲۶۸ روز در ناحیه زیان آور، سرانجام از این ناحیه عبور کرده و دوباره به معاملات سودآور دست یافتهاند. همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، این معیار آخرین مرتبه درماه مارس سال ۲۰۲۰ پس از گذشت مدت زمانی طولانی، موفق به عبور از سطح ۱ شده بود.
طبق سودآوری معاملات تمام سرمایهگذاران بازار 🔵 مشاهده می کنیم که اغلب سرمایه گذاران بازار پس از تحمل زیانآوری بسیارعمیق، دوباره در معاملات خود سودآور هستند.
با بررسی سودآوری معاملات سرمایهگذاران بلندمدت، مشاهده میکنیم که از سقوط پروژه LUNA تاکنون، این سرمایهگذاران دائما در معاملات خود زیانآور بودند. اگر چه که این سرمایهگذاران در ۹ ماه اخیر زیان بسیاری را متحمل شدند، اما در حال حاضر شاهد افزایش تدریجی سودآوری معاملات این سرمایهگذاران هستیم.
تغییر ساختار
نمودار زیر رفتار سرمایهگذاران بلندمدت را در هر چرخه نمایان میسازد. این معیار مشخص میکند که میان اطمینان سرمایهگذاران بلندمدت و تمایل آنها برای نقد کردن معاملات خود چه میزان تعادل وجود دارد.
· مقادیر بالاتر در این معیار، به این معناست که سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهای بیشتری خرج میکنند.
· مقادیر پایینتر در این معیار، به این معناست که سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهای کمتری خرج میکنند.
با نزدیک شدن این معیار🟠 به ناحیه متعادل خود، به نظر میرسد که در روند بازار تغییرات اساسی در حال شکلگیری باشد. از حرکت این معیارمیتوان اینگونه برداشت کرد که سرمایهگذاران بلندمدت تمایل بیشتری برای خرج کردن بیتکوینهای خود و انجام معاملات یافتهاند.همانطور که مشاهده میکنید، زمانی که این معیار در چرخههای قبل موفق به عبور از ناحیه متعادل خود شده، بازار ازحالت انفعال و هولد بیتکوینها، به سودآوری بالا تغییر حالت داده است و همچنین سرمایه موجود در بازار از سرمایهگذاران قدیمی به دست سرمایهگذاران جدید و ریسکپذیرتر انتقال یافته است.
در نمودار زیر میزان سرمایه بیتکوینهایی که سن آنها کمتر از ۳ ماه است، به تفکیک مشخص میکند تا از این طریق تغییر مالکیت سرمایه موجود در بازار بهتر نمایان شود. ازاین نمودار میتوان دو نکته مهم برداشت کرد:
· میزان سرمایهای که در اختیار سرمایهگذاران جدیدتر قرار دارد، گرچه به میزانی اندک، اما در حال افزایش است. بنابراین زمانی که ثروت سرمایهگذاران جدید در حال افزایش باشد، حاکی از این نکته است که این ثروت از سرمایهگذاران قدیمیتر به دست این سرمایهگذاران انتقال یافته است.
· همانطور که مشاهده میکنید در چرخههای قبل، عمق نقاط عطف 🔵 این نمودار، به عبارتی نواحی که ثروت سرمایهگذاران کوتاهمدت به پایینترین حد خود میرسد، شباهت بسیاری با یکدیگر دارند.
همچنین با استفاده از نسخهی دیگر معیار قبلی، میتوانیم مشاهدات خود را از تحلیل قبل تکمیل کنیم. این نمودار میزان ثروتی که در اختیار بیتکوینهایی را که ۱ هفته سن دارند با میزان ثروتی که در اختیار بیتکوینهای ۱ تا ۲ ساله قرار دارد مقایسه میکند و با ایجاد معیاری کلان، تعادل میان آنها را میسنجد.
اگر این معیار در مقادیر بالاتر حرکت کند، به این معناست که اغلب ثروت بازار در اختیار سرمایهگذاران جدید قرار دارد.
اگر این معیار در مقادیر پایینتر حرکت کند، به این معناست که اغلب ثروت بازار در اختیار سرمایهگذاران بلندمدت قرار دارد.
هنگام بررسی این معیار باید توجه داشت که میزان تغییر روند و جهت این معیار اهمیت بیشتری نسبت به مقدار مطلق آن دارد. در حال حاضر این معیار به ناحیه متعادل خود دست یافته و در حال تکمیل عبورخود از این محدوده است؛ بنابراین شاهد انتقال ثروت میان سرمایهگذاران قدیمی و سرمایهگذاران جدیدتر هستیم.
اکنون که تعادل میان ثروت سرمایهگذاران را مشاهده کردیم، به نسخهی دیگری از معیار قبلی میپردازیم. این نسخه از معیار، ثروت دلاری سرمایهگذاران بلندمدتی را که بین ۶ ماه تا ۲ سال بیتکوینهای خود را هولد کردهاند(تنها در یک چرخه حضور داشتند)، با ثروت سرمایهگذاران کوتاهمدتی که سن بیتکوینهایشان بین ۱ روز تا ۱ ماه است، مقایسه میکند و از این طریق نحوه انتقال ثروت بازار را در هر چرخه مشخص میکند.
میزان ثروتی که در اختیار گروه سنی بیتکوینهای ۶ ماه تا ۲ ساله قرار دارد، زمانی از این گروه سنی خارج میشود که با افزایش بیشتر سن، به گروه سنی بالاتری منتقل شوند و یا اینکه خرج شده و با ملحق شدن به جوانترین گروه سنی، عمر خود را از نو آغاز کنند. در حال حاضر طبق نمودار زیر به صورت ناگهانی حجم قابلتوجهی از ثروت سرمایهگذاران بلندمدت چرخه قبلی به خریداران جدیدتر انتقال پیدا کرده است.
همانطور که مشاهده میکنید، در تمام چرخههای نزولی قبل، انتقال عظیم سرمایه میان سرمایهگذاران، به نشانهی تغییر روند کلان بازار بوده است.
مرور هفته
پس از گذشت چرخه نزولی بیرحمانه و طولانی مدت بعلاوه تاثیرات مخرب بحران نقدینگی در بازار، اکنون نشانههای پاکسازی کامل بازار را از هیجانات و رفتارهای سرخوشانه سرمایهگذاران مشاهده میکنیم و از این جهت ممکن است با تغییر روند بازار مواجه شویم. چنین تحولاتی غالبا با تغییرات اساسی در سهم معاملات سودآور و زیانآور بازار همراه هستند که به نظر میرسد، هماکنون شاهد چنین تغییراتی در بازار باشیم.
با این حال روندی که اخیرا در بازار شکل گرفته است، از نظر زمانی به مقدار کافی ادامه نیافته و از نظر حجم معاملات سودآور و زیانآور، هنوز نسبت به ارزش بازار به مقدار قابل توجهی نرسیده است. همانطور که در گزارش هفتگی شماره ۴۵ به آن اشاره شد، در ۱۲ ماه گذشته، ثروت سرمایهگذاران بلندمدت به صورت پایدار به سرمایهگذاران کوتاهمدت انتقال پیدا کرده است. اکنون با مشاهده میزان ثروتی که سرمایهگذاران کوتاهمدت در اختیار دارند، این انتقال ثروت سرمایهگذاران بلندمدت (که غالبا معاملات زیانآوری دارند) را به گروه سرمایهگذاران کوتاهمدت مشاهده کردیم.
به نظر میرسد که بازار در حال عبور از این فاز نزولی باشد و احتمالا خود را برای ورود به چرخهای جدید آماده کند. اگر چرخههای نزولی قبل را به عنوان نقشهی راهنما در نظر بگیریم، مشاهده خواهیم کرد که بازار برای قدم گذاشتن به مرحلهای جدید، مسیر پر فراز نشیبی را پیش روی خود خواهد داشت (به عنوان مثال فاز نزولی ۲۰۱۵ و ۲۰۱۹). دوران گذر از فاز نزولی غالباً در بطن روندی کلان، همراه با حرکات مقطعی پرنوسان در هر دو جهت بازار شکل گرفته است.
شبکه های اجتماعی ما:
اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.