بازار، زیر قیمت خرید سرمایه گذاران

قیمت بیتکوین به مدت یک ماه، زیر میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران واقع شده و بر اساس شواهد بسیاری، بازار به مقدار کافی در فاز تسلیم به سر برده است؛ بنابراین ممکن است در آینده‌ای نزدیک، شاهد تشکیل کف قیمتی باشیم‌.

بازار، زیر قیمت خرید سرمایه گذاران

در این هفته، کندل هفتگی از قیمت ۱۸,۹۹۹ دلار با جهش صعودی مختصری به انتهای محدوده قیمتی فعلی، ۲۱,۵۹۶ دلار رسید و دمی را به آسودگی گذراند. با اعلام نرخ تورم ۹.۱ درصدی توسط CPI، رکورد ۴۰ ساله این نرخ  شکسته شد و این خبر در آغاز هفته، با واکنش‌ شدیدی از سمت بازارهای مالی همراه بود. بعلاوه بحران‌‌ و فشارهای مالی، بسیاری از مناطق جهان دچار ناآرامی مدنی شده و با کمبود منابع و افزایش قیمت انرژی دست و پنجه نرم می‌کنند.

در چنین شرایطی بازار بیتکوین و دیگر رمزارزها، اخیراً سنگین‌ترین و سریع‌ترین افت قیمت را در تاریخچه خود تجربه کردند. شوک قیمتی، حجم بسیاری از وثیقه‌های معاملاتی را از بازار خارج کرده و سبب شده که بازار به زیر میانگین قیمت خرید (Realized Price) سرمایه‌گذاران برسد.

در این شماره، برای تحلیل روند بازار، مقدار ضرری که سرمایه‌گذاران نقد کرده ( بیتکوین‌های خرج شده) و آن‌ مقدار ضرری را که هنوز نقد نکرده اند ( بیتکوین‌های هولد شده)، بررسی خواهیم کرد. در ادامه خواهیم دید که آیا فروشندگان بازار مانند کف قیمتی فازهای خرسی قبل، از فروش بیتکوین‌های خود دست کشیده‌ و یا به اصطلاح خسته شده‌اند یا خیر‌. با ارزیابی این نکات احتمال تشکیل کف قیمتی در نواحی ۲۰ هزار دلار را بررسی خواهیم کرد.

آب از سر سرمایه‌گذاران گذشته است

در آغاز این بخش به مفهوم ارزش نقد شده ( Realized Value) و ارزش نقد نشده (Unrealized Value) می‌پردازیم تا پیش‌زمینه‌ای برای درک بهتر تحلیل‌های این گزارش باشد.

· ارزش نقدشده (بیتکوین‌های خرج شده)، اختلاف میان قیمت فروش بیتکوین و قیمت خرید آن است. به عنوان مثال، فردی ۰.۵ بیتکوین را در قیمت ۴۰ هزار دلار خریداری کرده و از صرافی خارج می‌کند. پس از مدتی آن بیتکوین را به صرافی منتقل می‌کند تا آن را در قیمت ۲۰ هزار دلار بفروشد. ارزش نقد شده این معامله به این صورت محاسبه می‌شود :
(  ۴۰۰۰۰ - ۲۰۰۰۰ ) × ۰.۵ =  ۱۰۰۰۰ - در این معامله ۱۰ هزار دلار ضرر، نقد شده است؛ بنابراین ضرر نقد شده، ۱۰۰۰۰ دلار است.

· ارزش نقد نشده (بیتکوین‌های خرج نشده)، اختلاف میان قیمت فعلی بیتکوین و قیمتی که بیتکوین در آن خریداری شده است. اکنون اگر آن فرد ۰.۵ بیتکوین خود خرج نکرده باشد، با توجه به قیمت فعلی بیتکوین در ۲۱ هزار دلار، ارزش نقد نشده این شخص به این صورت محاسبه می‌شود:
(۴۰۰۰۰ - ۲۱۰۰۰ ) =   ۹۵۰۰- این شخص ۹۵۰۰ دلار ضرر خود را هنوز نقد نکرده و بیتکوین خود را هولد می‌کند؛ بنابراین ضرر نقد نشده آن ۹۵۰۰ دلار است.

معیار Realized Price به عنوان یکی از معروف‌ترین ابزارهای آنچین شناخته می‌شود. این معیار به معنای میانگین قیمت خرید و یا به عبارت دیگر، قیمتی است که سرمایه‌گذاران در آن قیمت، بیتکوین‌های خود را خریداری کرده‌اند. در حال حاضر Realized Price بیتکوین، ۲۲,۰۹۲ دلار است و قیمت بیتکوین ۲۱,۰۹۲ دلار؛ در این صورت تمام سرمایه‌گذاران به طور میانگین در ۴.۶۷ درصد ضرر نقدنشده قرار گرفتند، یا به عبارت دیگر هنوز با فروش بیتکوین‌های خود این ضرر را نقد نکرده‌اند.

نمودار زیر نشان می‌دهد که در فازهای خرسی قبل، کف قیمتی بازار ، زیر قیمت Realized Price ایجاد شده و سپس به مرحله انباشت رسیده است. در تاریخچه بیتکوین، مدت زمانی که تاکنون بازار زیر سطح Realized Price قرار گرفته، معمولا بین ۷ تا ۳۰۱ روز متغیر بوده است.

اگر فاز خرسی مارس ۲۰۲۰ را نادیده بگیریم (زیرا روند بازار در این بازه زمانی بسیار سریع تغییر کرد)، تعداد روزهایی که بازار زیر سطح Realized Price سپری کرده، به صورت میانگین ۱۹۷ روز است. در فاز خرسی که اکنون شاهد آن هستیم، تاکنون ۳۵ روز را زیر این سطح سپری کرده‌ایم.

Live Advanced Workbench

معیار MVRV ratio ، نسبت بین قیمت بازار و قیمت خرید را مشخص می‌کند. با استفاده از این معیار می‌توان دریافت که قیمت بازار به چه میزان از قیمت خرید سرمایه‌گذاران فاصله گرفته و چه میزان سود و یا ضرر را هنوز نقد نکرده اند.

· اگر مقدار این معیار عددی بالاتر از یک باشد ( نارنجی)، یعنی بیتکوین‌های بسیاری سودآور هستند و هنوز نقده‌ نشده‌اند. معمولاً اعداد بالای ۳ نشانه اوج فاز صعودی بازار است.

· اگر این معیار در روند نزولی باشد ( آبی)، به این معناست که سودآوری بیتکوین‌ها کاهش پیدا کرده است؛ زیرا قیمت شروع به افت کرده  و سرمایه‌گذاران با فروش بیتکوین‌های خود به افراد جدید بازار، در حال نقد‌کردن سود خود هستند. به همین دلیل بین ATH ماه آوریل و نوامبر ۲۰۲۱ و معیار MVRV واگرایی منفی مشاهده می‌شود.

· اگر این معیار مقداری کمتر از ۱ را نشان دهد ( قرمز)، به این معناست که قیمت بیتکوین زیر میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران است. چنین حالتی معمولاً در آخرین مراحل بازار خرسی و هنگام تشکیل کف قیمتی  رخ داده است.

پیشنهاد تنظیم هشدار  : درصورتی که از عدد ۱ عبور کند، به معنای عبور از سطح مهم Realized Price است و می‌تواند به عنوان قدرت بیشتر بازار در ادامه روند تعبیر شود.

Live Advanced Workbench

در کنار معیار Realized Price، چندین معیار آنچین تا کنون در اواخر فاز خرسی، به عنوان سطح حمایتی قیمت ظاهر شدند.

· Delta Price، به عنوان ابزاری 'نیمه فاندامنتال و نیمه تکنیکال' شناخته می‌شود و اختلاف بین Realized Price(میانگین قیمت خرید) و میانگین قیمت تمام روزهای معاملاتی بیتکوین است. این معیار در چند فاز خرسی گذشته، هنگام تشکیل کف قیمتی در نقش حمایت ظاهر شده و در حال حاضر قیمت ۱۴,۲۱۵ دلار را نشان می‌دهد ( رنگ قهوه‌ای).

· Balanced Price، از اختلاف میان Realized Price ( میانگین قیمت خرید) و آن قیمتی که بیتکوین هنگام خرج شدن داشته، به دست می‌آید. این معیار را می‌توان به عنوان 'ارزش عادلانه' بیتکوین در نظر گرفت؛ زیرا اختلاف میان قیمتی که برای بیتکوین پرداخت شده و قیمتی که در آن خرج شده است، مشخص می‌کند. این معیار در حال حاضر قیمت ۱۷,۵۵۴ دلار را نشان می‌دهد.

طبق نمودار زیر، در فاز خرسی  ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸، دنباله کندل قیمتی، سطح Delta Price(ناحیه سبز رنگ) را برای مدت بسیار کوتاهی لمس کرد و سپس قیمت برای تشکیل کف در فاز خرسی، بین Balanced Price (سطح پایین)و Realized Price(سطح بالا) به صورت خنثی نوسان داشت.

پیشنهاد تنظیم هشدار :  در صورتی که قیمت  سطح ۱۷,۵۴۵ دلار را رو پایین بشکند، امکان ضعف و افت بیشتر قیمت خواهد بود.

Live Advanced Workbench

جابه شدن بیتکوین‌ها : ضررهای نقد نشده

هنگام تشکیل کف نهایی قیمت، حجم سود و ضررهای نقد نشده بسیار افزایش پیدا می‌کنند؛ زیرا فروشندگانی که تسلیم شدند بیتکوین‌های خود را فروخته اند. از طرف دیگر خریداران جدیدی که در این شرایط حاضر به خرید بیتکوین می‌شوند، نسبت به نوسانات قیمت مقاوم هستند؛ بنابراین در این مدت حجم بیتکوین‌هایی که در ضرر نگه‌داری می‌شود بسیار افزایش پیدا می‌کند.

در این بخش خواهیم دید، افرادی که از چرخه ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ ، بیتکوین خریداری کردند، چه حجمی از ضرر را اکنون تحمل می‌کنند و هنوز آن را نقد نکرده‌اند. با حرکت بازار بین قیمت ۱۷.۶ هزاردلار و ۲۱.۸ هزار دلار، بین ۱۶۵ میلیارد دلار و ۱۹۸ میلیارد دلار ضرر نقد نشده در بازار وجود دارد.

با توجه به نمودار، مقدار ضرری که سرمایه‌گذاران بعد از ATH تحمل می‌کنند بسیار سنگین‌تر از حجم ضرر نقدنشده در ماه می تا جولای ۲۰۲۱ ، در قیمت ۲۹ هزار دلار است (به رنگ  آبی مشخص شده است). علت آن می‌تواند این باشد که بیتکوین‌ها در هنگام رالی صعودی و حتی پس از آن، دوباره میان افراد جابه جا شدند و به همین دلیل واگرایی منفی در معیار MVRV ایجاد شده است.

این نمودار به طور کلی نشان‌ می‌دهد که روند صعودی ماه اوت تا نوامبر ۲۰۲۱، بیشتر به رالی صعودی در فاز خرسی شباهت داشت تا ادامه بازار گاوی.

Live Advanced Workbench

نمودار زیر حجم ضرری را که هنوز نقد نشده باشد، نسبت به حجم Market cap نشان می‌دهد. در حال حاضر حجم ضرر نقد نشده، ۵۵ درصد Market cap است. این حجم ضرر نسبت به مارس ۲۰۲۰ بیشتر بوده و تقریبا به حجم ضرر نقد نشده در فاز خرسی ۲۰۱۸ نزدیک می شود.

در روند خنثی و فاز انباشت بازار، حرکت این معیار به صورت تدریجی، شکل نزولی پیدا می‌کند (سبز). این حالت به این معناست که وضعیت سودآوری هولدرها  در حال بهبودی است:

· بیتکوین‌ها در فاز تسلیم فروخته می‌شوند و توسط سرمایه‌گذاران آینده‌نگر خریداری می‌شوند.

· ضررهایی که نقدنشده باشند، نقد می‌شوند.

· بنابراین بیتکوین‌ها به دست افراد جدیدی که  قیمت خرید پایین‌تری دارند، می‌رسند.

زمانی که قیمت‌ دوباره قدرت خود را برای حرکت صعودی پیدا می‌کند، ضرر نقد نشده این بیتکوین‌ها به سود نقد نشده تبدیل می شود و نقطه‌ی آغازی برای فاز صعودی بعدی خواهد بود.

Live Advanced Chart

برای تأیید این تحلیل، می‌توانیم تمام بیتکوین‌های زیان آور بازار را در نمودار زیر مشاهده کنیم. زمانی که قیمت به ۱۷.۶ هزار دلار سقوط کرد، ۹.۲۱۶ میلیون بیتکوین در ضرر قرار گرفتند و نقد نشدند؛ اما پس از آنکه بازار در روز ۱۸ ژوئن تسلیم شد و در طول یک ماه روند خنثی، به قیمت ۲۱.۲ هزار دلار رسید، حجم بیتکوین‌های ضررآور به ۷.۶۸۰ میلیون کاهش پیدا کرد.

در نتیجه‌ی این رخداد، ۱.۵۳۹ میلیون بیتکوین، آخرین بار بین قیمت ۱۷.۶ هزار دلار تا ۲۱.۲ هزار دلار خریداری شدند؛ بنابراین ۸ درصد بیتکوین‌های در گردش، در این محدوده قیمتی بین افراد معامله شدند.

Live Advanced Chart

در این بخش به حجم بیتکوین‌‌های سودآور سرمایه‌گذاران بلندمدت و کوتاه‌مدت می‌پردازیم. با مشاهده نمودار خواهیم دید که  فازهای خرسی قبلی به نقطه‌ای رسیده اند که هیچ سرمایه‌گذار کوتاه مدتی سودآور نباشد؛ زیرا بازار به زیر قیمت خرید آن‌ها رسیده است.

اگر قیمت از این محدوده خارج شود، تحلیلگران بازار باید دقت داشته باشند که آیا سرمایه‌گذاران بلندمدت سریعاً به سودآوری خود بازمی‌گردند یا خیر؛ زیرا در این صورت بازار با قدرت حرکت خواهد کرد. معمولاً چنین حالتی، پس از هر فاز خرسی مهم (سبز) رخ داده است؛ زیرا سرمایه‌گذارانی که تسلیم شده‌اند، بیتکوین‌های خود را به افرادی فروختند که با قیمت خرید پایین‌تری وارد بازار شده‌اند.

Live Professional Chart

فاز تسلیم عمیق: ضررهایی نقد شده

برای تثبیت شدن کف قیمتی در فاز خرسی، سرمایه‌گذاران باید فاز تسلیم بازار را تحمل کنند. در این مرحله بسیاری از سرمایه‌گذارانی کوتاه‌مدت از بازار خارج شده و قدرت فروش بیشتری در بازار نخواهند داشت.

در ماه می تا ژوئن ۲۰۲۲، بازار دوبار تسلیم شد. اولین بار هنگام سقوط LUNA و سپس در ۱۸ ژوئن، هنگام سقوط قیمت زیر سقف ۲۰۱۷.
به صورت میانگین ماهانه، در اولین تسلیم، سرمایه‌گذاران ۲۷.۷۷ میلیارد دلار ضرر نقد کردند و در دومین تسلیم ۳۴.۵ میلیارد دلار.

Live Advanced Workbench

اگر حجم ضررها را به صورت بیتکوینی در نظر بگیریم، باز هم شاهد ضررهای نقدشده سنگینی خواهیم بود. حجم بیتکوین‌های در ضرر به مقداری است که تنها با سال ۲۰۱۱، زمانی که بیتکوین ۳ دلار قیمت داشت، قابل مقایسه است.
بین ماه می تا جولای، ۵۳۸ هزار بیتکوین  و در ۱۸ ژوئن، ۴۸۰ هزار بیتکوین دیگر در ضرر خرج شدند.

Live Professional Chart

در معیار aSopr نیز می‌توان فازهای تسلیم بازار را مشاهده کرد. زمانی که سود سرمایه‌گذاران کاهش پیدا می‌کند ( آبی)، تا زمانی که به آخرین نقطه فاز تسلیم برسند (قرمز) ،حجم ضرر بسیاری را نقد می‌کنند. فروشندگان بازار بلاخره دست از فروش برداشته و قیمت، قدرت صعودی خود را پیدا می‌کند (سبز).

در صورتی که معیار aSOPR( سود بیتکوین های خرج شده ) از عدد ۱ عبور کند، می‌توان گفت که فاز تسلیم پایان یافته و فاز انباشت سرمایه‌گذاران فرا رسیده است.

پیشنهاد تنظیم هشدار : اگر  SMA چهارده روزه این معیار از عدد ۱ عبور کند، می‌تواند به معنای این باشد که بیتکوین‌ها در سود خرج می‌شوند و احتمال بازگشت روند بازار وجود دارد.

Live Advanced Chart

حجم بیتکوین هایی که در سود جابه جا شدند نیز به فازهای خرسی قبلی شباهت دارد. در فازهای تسلیم ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸، بیش از ۵۸ درصد حجم معاملات با ضرر جابه جا شدند.

هنگام تشکیل کف قیمت، بخش عمده ای از بیتکوین ها در قیمت های پایین تری خریداری شده بودند و بیتکوین ها دیگر به علت ترس و اجبار فروخته نمی شدند.

در حال حاضر ۵۴ درصد حجم معاملات در ضرر جابه جا می‌شوند ( تقریباً ۴۶ درصد دیگر در سود جابه می‌شوند) که این مقدار بسیار به مراحل بازیابی قدرت بازار در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ شباهت دارد. در صورتی که در این معیار شاهد بازگشت روند باشیم، می‌توانیم به بازگشت روند بازار نیز امیدوار باشیم.

پیشنهاد تنظیم هشدار: اگرEMA نود روزه این معیار از ۴۸ درصد عبور کند، می‌تواند نشانه‌ی بازگشت قدرت بازار باشد.

Live Professional Chart

بررسی گروه های سنی بیتکوین

در پایان این گزارش به معیار Realized Cap Hodl wave خواهیم پرداخت. این معیار مجموع دلاری که در بیتکوین سرمایه‌گذاری شده به چند گروه سنی تقسیم می‌کند. در این بخش به دو گروه سنی خواهیم پرداخت. گروه اول بیتکوین‌هایی که ۳ ماه عمر و یا کمتر از ۳ ماه عمر دارند( پول فعال بازار). گروه دوم بیتکوین‌هایی که ۳ ماه و یا بیشتر از آن عمر دارند ( پول هولدرهای بازار ).

کل حجم دلاری که به مدت ۳ ماه وارد بازار شده، در روند نزولی قرار دارد و اکنون کمتر از ۲۰ درصد دلار موجود در بازار را تشکیل می دهد. از چنین حالتی می‌توان دو نکته را برداشت کرد:

بیتکوین‌هایی که پیرتر هستند، در حال حاضر کمتر خرج می‌شوند؛  در غیر این صورت تعداد  بیتکوین‌های جوان تر مانند زمانی که سرمایه‌گذاران بلندمدت سود معاملات خود را ذخیره می‌کنند، بسیار در حال افزایش بود.

سرمایه‌گذاران بلندمدت به تدریج بیتکوین‌های جوان را جمع‌آوری کرده و به کیف‌پول‌های سخت افزاری خود منتقل می‌کنند.( همانطور که در گزارش هفته ۲۷ گفته شد، حجم سنگینی از بیتکوین، از صرافی‌ها خارج شده است).

Live Advanced Chart

سرانجام برای مقایسه با بیتکوین‌های جوان، گروه‌سنی پیرتر را بررسی می‌کنیم. با توجه به نمودار، بیش از ۸۰ درصد حجم دلاری که در بازار سرمایه‌گذاری شده، در بیتکوین‌های پیرتر از ۳ ماه ذخیره شده است( به عبارتی قبل از سقوط LUNA خریداری شده‌اند). برخلاف اینکه بازار تا کنون دو بار تسلیم را پشت سر گذاشته و سرمایه‌گذارانی که مجبور به فروش بیتکوین‌های خود بودند، اغلب از گروه سنی ۶ تا ۱۲ ماه، بیتکوین‌های خود را فروختند( در گزارش هفته ۲۶ )، اما باز هم روند صعودی ثروتی که در بیتکوین ذخیره شده، توسط گروه سنی ۶ تا ۱۲ ماه و ۱ تا ۲ سال حمایت می‌شود.
از این جهت می‌توان که فروشندگان به زودی از فروش بیشتر خود ناامید و درمانده خواهند شد.

Live Advanced Chart

مرور هفته

بازار بیتکوین، به دلیل کمبود وثیقه در معاملات، فروش اجباری و لیکوییدشدن بسیاری از سرمایه‌گذاران ،اصلاح بسیار عمیق و سریعی را در سال ۲۰۲۲ تجربه کرد. قیمت از ATH خود، در طول ۷ ماه به سطحی همانند کف قیمتی سقوط کرد‌. در این گزارش، برای یافتن سطحی که نشانی از خستگی و ناامیدی فروشندگان داشته باشد، بازار را از زاویه ضررهای نقد شده و نقد نشده بررسی کردیم.
نقطه مشترک تمام معیارهایی که در این گزارش بررسی شد، روند نزولی آن ها، همانند فازهای خرسی قبل بود که البته برای تثبیت شدن نیازمند به زمان بیشتری هستند. در پشت صحنه جریانات بحرانی اقتصاد کلان و ناآرامی‌های سیاسی، بیتکوین هنوز توسط هولدرهای سرسخت خود حمایت می‌شود و این احتمال تشکیل کف قیمتی را افزایش می‌دهد.

بروزرسانی محصولات

برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و داده‌ها می‌توانید به این قسمت (Changelog) مراجعه کنید.

·       ما را در توییتر دنبال کنید.

·       به کانال تلگرامی ما بپیوندید.

·       برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.

·       برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.

·       برای دریافت پیام‌های هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت‌ صرافی ها، به صفحه توییتر پیام‌های هشدار مراجعه کنید.

نکته: این هفته‌نامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایه‌گذاری ندارد و تمامی این داده‌ها صرفاً به جهت اطلاع‌رسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.