خروج سرمایه از بازار در اثر افزایش معاملات زیانآور
تمام سرمایهای که از فاز صعودی سال گذشته جذب بازار شده بود، اکنون به دلیل وقوع یکی از بزرگترین بحرانهای نقدینگی در کل تاریخ رمزارزها، از بازار بیتکوین خارج شده است. همچنین تعداد تراکنشهای شبکه نسبتاً افزایش یافته، اما این تراکنشها دارای حجم قابلتوجهی نیستند.
پس از گذشت چندین هفته متلاطم ناشی از انحطاط صرافی FTX، بیتکوین در تلاش برای کفسازی قیمت، قدرت خود را در محدوده کف چرخه فعلی حفظ کرده است. در هفته گذشته قیمت با افزایش قابلتوجه ۱۰ درصدی از محدوده کف قیمتی ۱۶,۰۶۵ دلار به ۱۷,۱۹۷ دلار رسید.
در گزارش این هفته خواهیم دید که سرمایهگذاران در اثر یکی از بزرگترین بحرانهای نقدینگی که تاکنون بازار رمزارزها تجربه کرده، چه میزان زیانآور بودهاند. همچنین تاثیرات رخدادهای اخیر را بر میزان فعالیت افراد و تقاضای آنها برای انجام تراکنش در شبکه بررسی خواهیم کرد تا وضعیت فعلی بازار را بهتر ارزیابی کنیم.
افزایش زیانآوری سرمایهگذاران
در ابتدای گزارش باید بررسی کنیم که در چند هفته اخیر تمام سرمایهگذاران بازار، در معاملات خود چه میزان ضرر نقد کردهاند.
ریزش قیمت در ماه ژوئن امسال و سقوط صرافی FTX ، هردو رخدادی بودند که سبب تسلیم بسیاری از سرمایهگذاران شدند؛ به طوری که در تاریخ بیتکوین بسیار کمسابقه به نظر میرسد.
هنگام سقوط صرافی FTX، سرمایهگذاران تنها در طول یک روز، حدود ۴.۴۳۵ میلیارد دلار در معاملات خود ضرر نقد کردند. با این حال اگر این میزان ضرر را به صورت میانگین هفتگی در نظر بگیریم، چندان هنگفت به نظر نمیرسد و در حال کاهش است.
از طرف دیگر اگر حجم ضرر نقد شده در هفتههای اخیر را با ضرر نقد شده در ریزش قیمت ماه ژوئن امسال مقایسه کنیم، خواهیم دید که سرمایهگذاران در ماه ژوئن به مدت ۲ هفته متوالی، روزانه ۷۰۰ میلیون دلار ضرر نقد کردند.
برای تکمیل تحلیل قبل، نسبت میان سود و ضرر نقد شده را ارزیابی میکنیم. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید نسبت میان سود و ضرر نقد شده به پایینترین ناحیه خود رسیده است.
به عبارتی میزان ضرری که اخیراً در معاملات سرمایهگذاران زیانآور نقد شده، چهارده برابر سود نقد شده سرمایهگذاران سودآور است.
در چرخههای گذشته، هر زمانی که معاملات به این اندازه زیانآور بودهاند، بازار در حال تلاش برای تغییر روند مشاهده شده است.
اکنون معیار Realized Cap را بررسی میکنیم. این معیار حجم سرمایه دلاری شبکه را نشان میدهد. با استفاده از این معیار میتوان دریافت که پس از تشکیل سقف در هر چرخه بازار، چه میزان ثروت از شبکه خارج شده است.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، پس از ریزش قیمت در اواسط سال ۲۰۲۱، میزان ثروت دلاری یا Realized Cap بازار، روند صعودی پیدا کرد. این روند صعودی میتواند اینگونه تعبیر شود که سرمایهگذاران با صعود بیشتر قیمت سود معاملات خود را نقد کرده و به دلیل افزایش سود معاملات، سرمایه موجود در بازار روند صعودی پیدا کرده است.
با توجه به نمودار، پس از سقوط پروژه LUNA در ماه می ۲۰۲۲، حجم قابل توجهی از ثروت دلاری از بازار بیتکوین خارج شد؛ زیرا افرادی که در نزدیکی سقف قیمت وارد بازار شده بودند، پس از ریزش قیمت زیان هنگفتی نقد کردند و این سبب خروج حجم قابلتوجهی از سرمایه بازار شد.
در حال حاضر مشاهده میکنیم تمام ثروتی که در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ وارد بازار شده بود، اکنون با نقد شدن زیانهای سنگین، از بازار خارج شده و پاکسازی تقریبا کاملی در شبکه رخ داده است.
اکنون ثروت دلاری فعلی شبکه را با فازهای خرسی قبل مقایسه میکنیم، تا مشخص شود در چرخه فعلی نسبت به چرخههای قبل چه میزان سرمایه از شبکه خارج شده است:
· در چرخه ۲۰۱۰-۲۰۱۱، به طور خالص ۲۴ درصد سرمایه دلاری بازار بیتکوین از شبکه خارج شد.
· در چرخه ۲۰۱۷-۲۰۱۸، حدود ۱۶.۵ درصد ثروت بازار از شبکه خارج شد که تقریباً به خروج ۱۷ درصدی ثروت در این چرخه نزدیک است.
· در چرخه ۲۰۱۴-۲۰۱۵، حدود ۱۴ درصد ثروت دلاری بازار از شبکه خارج شد که این چرخه تاکنون کمترین میزان خروجی سرمایه از شبکه را داشته است.
بنابراین با توجه به موارد فوق، میزان سرمایه دلاری که در این چرخه از شبکه خارج شده، میان تمام چرخهها، مقام .سوم خروجی سرمایه را دارد و از میزان خروجی سرمایه در چرخه ۲۰۱۸ پیشی گرفته است
حجم زیانی که سرمایهگذاران در شش ماه اخیر نقد کردهاند، در تاریخ بازار بسیار کمسابقه بوده است. پس از این مرحله، فشار مالی و روانی ناشی از معاملات زیانآور سرمایهگذاران به تدریج در حال کاهش یافتن است اما در نتیجه سبب شد تا تمام نقدینگی مازادی که در طول ۱۸ ماه اخیر جذب بازار شده، از شبکه خارج شود.
بنابراین به نظر میرسد که گمانهزنیهای هیجانی و معاملات کوتاهمدتی که در سال ۲۰۲۱ بازار را فراگرفته بود، تاکنون به طور کامل پاکسازی شده باشند.
افزایش تقاضا برای انجام تراکنش در شبکه
با مشاهده میزان درآمد ماینرها از تراکنشهای شبکه، میتوان دریافت که کاربران برای گنجاندن تراکنشهای خود در بلاکهای بعدی شبکه بیتکوین چه میزان تقاضا دارند و یا به عبارتی کاربران برای انجام تراکنش خود چه مقدار حاضر به پرداخت کارمزد آن هستند.
اگر نرخ کارمزد ماهیانه را با نرخ سالیانه آن مقایسه کنیم، میتوانیم میزان تقاضای کاربران را مشاهده کنیم.
اگر میزان شتاب کارمزدها بیش از عدد ۱ باشد 🔵 به این معناست که درآمد ماهیانه ماینرها از طریق کارمزد تراکنشها نسبت به میانگین سالیانه آن افزایش یافته است.
اگر میزان شتاب کارمزدها کمتر از عدد ۱ باشد🔴، به این معناست که درآمد ماهیانه ماینرها از تراکنشها نسبت به میانگین سالیانه آن کاهش یافته است.
هنگامی که فازهای نزولی برای مدتی طولانی ادامه پیدا میکنند، میزان فعالیت کاربران در شبکه بسیار کاهش یافته و در نتیجه درآمد کارمزدی ماینرها نیز بسیار کاهش پیدا میکند.
سپس زمانی که بسیاری از افراد بازار به دلیل ریزش ناگهانی قیمت تسلیم شدهاند، قیمت پایین بیتکوین، عدهای از سرمایهگذاران را برای خرید و فعالیت دوباره در شبکه ترغیب خواهد کرد. در این مرحله فروشندگان از بازار خارج شده و از طرف دیگر افرادی که به دنبال بهترین قیمت برای خرید بیتکوین هستند، وارد بازار میشوند؛ بنابراین این افزایش تقاضای سرمایهگذاران موجب جهش میزان کارمزدها و در پی آن، افزایش درآمد کارمزدی ماینرها خواهد شد.
اکنون باید توجه داشت که آیا جهش صعودی که اخیراً در درآمد کارمزدی ماینرها مشاهده کردیم، صرفاً مقطعی است و یا اینکه میتواند برای تغییر جهت بازار پایدار بماند.
تحلیل قبل را میتوان با مشاهده تعداد دستهآدرسهای فعال شبکه و طبق چهارچوب زیر تأیید کرد:
اگر این معیار زیر عدد ۱ باشد 🔵، به این معناست که فعالیت دستهآدرسها در شبکه نسبتاً افزایش یافته است.
اگر این معیار زیر عدد ۱ باشد🔴، به این معناست که فعالیت دستهآدرسهای شبکه کاهش یافته است.
طبق نمودار زیر مشاهده میکنیم که کاهش قیمت اخیر موجب شده تا سرمایهگذاران بسیاری برای انجام تراکنشهای خود به شبکه هجوم بیاورند و این معیار پس از رالی صعودی تا ۴۸ هزار دلار در آوریل ۲۰۲۲، برای اولین بار از ناحیه تعادلی خود فراتر رفت.
درصورتی که این معیار قدرت خود را در بالای عدد ۱ حفظ کند، میتوان امید بیشتری به تغییر روند بازار داشت.
در نمودار زیر تعداد تراکنشهای موفق شبکه و اینکه روند این تراکنشها به چه میزان از میانگین سالیانه خود فاصله گرفته، مشخص شده است.
این معیار میانگین ۱۴ روزه تمام تراکنشهای موفق شبکه را نشان میدهد (خط صورتی رنگ)؛ همچنین با استفاده از چند محدوده آماری مشخص میکند که این معیار از میانگین سالیانه خود(⚫️) چه میزان فاصله گرفته است.
طبق این نمودار، کاهش ناگهانی تعداد تراکنشها در ماه می سال ۲۰۲۱ نمونهی بارز کاهش فعالیت کاربران در شبکه است که نمونه مشابه آن را در اوایل سال ۲۰۱۸ مشاهده میکنیم.
پس از می ۲۰۲۱، تعداد تراکنشهای شبکه به آرامی و پیوسته به سمت محدوده میانگین سالانه حرکت کرده که در اواخر سال ۲۰۱۸ نیز چنین حالتی مشاهده میشود.
به طور کلی ثبات روند تعداد تراکنشهای موفق شبکه در شش ماه اخیر نشان میدهد که تقاضای کاربران برای انجام تراکنش در شبکه به تعادل رسیده است.
اما از طرفی حجم انتقال یافته و یا به عبارتی حجم تراکنشهای شبکه در حال کاهش است.
با توجه به حجم تراکنشهایی در حال حاضر در شبکه انجام میشوند، به نظر میرسد که بر خلاف افزایش نسبی تعداد تراکنشهای شبکه، افراد فعال در شبکه حجم قابل توجهی را در شبکه جابهجا نمیکنند و در واقع حجم این تراکنشها به پایینترین نواحی خود رسیده است.
زمانی که تعداد تراکنشهای شبکه نسبتاً افزایش پیدا کند، اما از طرفی حجم تراکنشها در حال کاهش باشد، احتمالاً به این معناست که اغلب سرمایهگذاران و معامله گران خرد در شبکه فعالیت دارند و سهم بازیگران بزرگ در بازار کمتر است.
نمودار زیر تراکنشهای شبکه را به تفکیک میزان حجم نشان میدهد. طبق این نمودار سهم تراکنشهای کوچک (تا ۱۰۰ هزار دلار) ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده و از محدوده ۱۰ تا ۱۲ درصدی چرخه ۲۰۲۰-۲۰۲۲ عبور کرده است.
معیار RVT، ارزش و یا مجموع ثروت بازار (Realized Cap) را نسبت به حجم تراکنشهای شبکه در نظر میگیرد. طبق نمودار زیر حتی بعد از اینکه حجم قابلتوجهی از ثروت بازار از شبکه خارج شد و موجب کاهش مجموع سرمایه بازار شد، همچنان ثروت شبکه نسبت به حجم تراکنشهای شبکه بسیار بالاست؛ بنابراین هنوز میزان کاربرد شبکه نسبت به ثروت و سرمایه دلاری آن بسیار پایین است.
به طور کلی تقاضای کاربران برای فعالیت در شبکه و انجام تراکنش افزایش یافته است؛ اما این روند افزایشی هنوز به صورت پایدار در نمودارها ظاهر نشده و در مراحل اولیه خود قرار دارد. از طرفی حجم این تراکنشها به پایینترین نواحی خود رسیده است.
قیمت خرید سرمایهگذاران مختلف به عنوان سطح مقاومتی
اکنون به دو معیار مهمی که میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران را مشخص میکنند، میپردازیم.
در پایینترین نواحی چرخههای گذشته، قیمت به این دو معیار رسیده است:
معیار Balanced Price🔵: اختلاف میان قیمتی که بیتکوین در آن خریداری شده (Realized Price) و قیمتی که بیتکوین در آن جابهجا میشود، محاسبه میکند. به عبارت دیگر اختلاف میان قیمتی که برای خرید بیتکوین پرداخت میشود و قیمتی که بیتکوین در آن خرج میشود، در نظر میگیرد. این معیار برای تخمین قیمت عادلانه بیتکوین بررسی میشود و در حال حاضر در محدوده ۱۵ هزار دلار قرار دارد.
معیار Delta Price 🟣: اختلاف میان Realized Price (میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران) و میانگین قیمت تمام روزهای معاملاتی بیتکوین است. این معیار در حال حاضر در محدوده ۱۲ هزار دلار قرار دارد.
در کف قیمتی چرخههای قبل، قیمت بیتکوین میان دو معیار Balanced Price و Delta price معامله شده و تاکنون حدود ۳ درصد از روزهای معاملاتی بیتکوین، در این محدوده سپری شده است.
اخیراً به دلیل سقوط صرافی FTX، قیمت به طور مختصر در محدوده میانی این دو معیار، به عبارتی بین قیمت ۱۵ هزار دلار و ۱۲ هزار دلار قرار گرفت و سپس با افزایش نسبی قیمت، سطح Delta price را به عنوان حمایت پذیرفت.
اکنون برای اینکه مشخص شود چه نواحی مانند سدی قدرتمند در مقابل قیمت خواهند ایستاد، باید قیمت خرید تمام سرمایهگذاران 🟠 و زیرمجموعه آن، قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت 🔵 و سرمایهگذاران کوتاهمدت 🔴 را ارزیابی کنیم.
با توجه به نمودار، سطح قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت اخیراً به نواحی پایینتر حرکت کرده، زیرا در ماه نوامبر حجم بسیاری از بیتکوینها در این محدوده قیمتی جابهجا شدهاند.
همچنین مشاهده میکنیم که تمام سطوح قیمت خرید مختلف بین محدوده ۱۸ هزار دلار تا ۲۲.۹ هزار دلار متمرکز شدهاند.
نزدیکی این سطوح به یکدیگر به این معناست که قیمت خرید اغلب سرمایهگذاران بازار در یک ناحیه مشترک واقع شده و به همین جهت اغلب سرمایهگذاران به نواسانات قیمتی واکنش مشابهی خواهند داشت.
همچنین حاکی از این نکته است که پس از پاکسازی کامل بازار، اکنون اغلب افراد اعم از سرمایهگذاران جدید و قدیمی، دیدگاه تقریباً یکسانی نسبت به فرصتها و ریسکهای بازار دارند.
مرور هفته
فشار مالی و معاملات زیانآوری که سرمایهگذاران در شش ماه اخیر متحمل شدند، بسیار سرسامآور بود. با این حال به نظر میرسد که حجم زیان معاملات بازار به تدریج کاهش پیدا کند.
همچنین در بخش فعالیت کاربران شبکه میتوان گفت که افزایش نسبی تعداد تراکنشها و میزان تقاضای افراد برای انجام تراکنش در شبکه، تغییر مثبتی در این بخش ایجاد کرده است. با این حال، در کنار این تغییر مثبت، افزایش حجم این تراکنشها لازمهی پایداری روند مثبت کاربرد شبکه است. در حال حاضر حجم بیتکوینی که در شبکه منتقل میشود به پایینترین نواحی خود رسیده و تراکنشهای کمحجم نشان از افزایش فعالیت سرمایهگذاران و معاملهگران خرد دارد.
نزدیکی هر چه بیشتر قیمت خرید سرمایهگذاران مختلف بیتکوین، یکی از رخدادهای نادر اما بسیار روشنگری است که نشان میدهد اغلب سرمایهگذاران بازار نسبت به فرصتهای ایجادشده بازار و ریسکهای آن دیدگاه مشابهی دارند و از نظر سودآوری تقریباً در جایگاه مشترکی قرار گرفتهاند.
شبکه های اجتماعی ما:
اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.