مسیری پر پیچ و خم برای بلوغ بیتکوین های جوان
هنگام تسلیم بازار در سقوط اخیر، بسیاری از بیتکوینها از مالکیت سرمایهگذاران ضعیف خارج شده و به افرادی که در پایینترین قیمت حاضر به خریداری شدند، منتقل شده اند. در این گزارش با در نظر گرفتن گروه سنی، جا به جایی بیتکوینها را میان سرمایهگذاران بررسی خواهیم کرد.
با اعلامیه جدید کاهش نرخ تورم، بیتکوین مانند داراییهای پر ریسک دیگر به رالی صعودی که اخیراً شاهد آن بودیم، ادامه داد. در هفته گذشته قیمت بیتکوین از محدوده ۲۲,۷۷۸ دلار تا ۲۴,۹۷۴ دلار افزایش پیدا کرد.
در این گزارش ، به بلوغ سنی بیتکوینها خواهیم پرداخت. منظور از بلوغ سنی، روند باقیماندن و به اصطلاح هولد شدن بیتکوین در کیفپول سرمایهگذاران است. معمولاً بیتکوینها هرچه مدت زمان طولانیتری هولد شوند، به معنای استقامت و عدم حساسیت سرمایهگذار به قیمت تلقی میشود. پس از این ارزیابی، به این موضوع خواهیم پرداخت که در کف قیمتی چه افرادی بیتکوینهای خود را فروختند و چه کسانی آن ها را خریداری کردند.
در این گزارش طول عمر بیتکوینها را بررسی خواهیم کرد؛ همچنین خواهیم دید که در هر گروه سنی چه مقدار ثروت دلاری و بیتکوینی نهفته است و سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاه مدت پس از ریزش قیمتی، بیتکوینهای خود را چگونه خرج میکنند.
گسترش قلمرو بیتکوین های بالغ
یکی از روشهای بررسی و تحلیل چرخههای توزیع و انباشت بیتکوین، مشاهده تعداد بیتکوینهایی است که به مدت یک سال خرج نشدهاند.
· بازه زمانی توزیع بیتکوین ها غالبا در فاز صعودی بازار رخ میدهد؛ زیرا افرادی که دارای بیتکوینهای پیرتری باشند، برای کسب سود، به جابهجایی و یا به اصطلاح خرج کردن بیتکوینهای خود تشویق میشوند که باعث کاهش میزان بیتکوین هایی با سن بالای یک سال می شود.
· بازه زمانی انباشت بیتکوین ها غالبا در فاز نزولی بازار رخ میدهد؛ زیرا با کاهش شدید قیمت، افراد سودآوری بسیار کمتری داشته و به خرج کردن بیتکوینهای خود تمایل کمتری نشان میدهند. در این بازه زمانی ترجیح میدهند بیتکوینهای خود را هولد کنند که این سبب افزایش سن بیتکوینهای بیش از یک سال میشود.
در ماه می ۲۰۲۲ تعداد بیتکوینهایی که بیش از یک سال سن دارند به ۶۵ درصد و به ATH خود رسید. در حال حاضر درصد این بیتکوینها کمی پایینتر از این سطح قرار دارد و این نشان میدهد که سرمایهگذاران در بازه زمانی می تا جولای ۲۰۲۱، پس از مهاجرت ماینرها، به سرمایهگذاری خود اطمینان داشته و بیتکوینهای خود را خرج نکردند. بر اساس نمودار زیر، روند افزایش سن بیتکوین(هولد شدن) و روند خرج شدن آنها متعادل است و در این فاز نزولی، امیدوارکننده به نظر میرسد.
🔔پیشنهاد برای تنظیم هشدار: در صورتی که معیار Percent of Supply Last Active 1+ Years سطح 65.72 درصد را بشکند، به ATH جدید رسیده و به معنای احتمال ایجاد سقف جدید در این معیار خواهد بود.
در نمودار زیر با تفکیک بیتکوینها به صورت سه گروه سنی ۶-۱۲ ماه، ۱-۲ سال و ۲-۳ سال، میتوان این موضوع را دقیقتر بررسی کرد. نمودار HODL waves میزان درصد بیتکوینهایی که برای حداقل زمان ممکن در گروههای سنی مختلف بیتکوین هولد شده باشند، نشان می دهد. با کمک این معیار میتوان رفتار خریداران چرخه ۲۰۲۰-۲۰۲۲ را مشاهده کرد و دریافت که این گروه، اکنون اولین فاز خرسی خود را تجربه میکنند.
درصد بیتکوینهای گروه سنی ۶ تا ۱۲ ماه، پس از مهاجرت ماینرها افزایش پیدا کرد زیرا این گروه در قیمتهای پایین، حاضر به خرج کردن بیتکوینهای خود نشدند. درصد بیتکوینهای این گروه با درصد بیتکوینهای گروه سنی ۱ تا ۲ سال، همزمان با یکدیگر رشد کردند. پس از ATH سال ۲۰۲۱، به سن گروه سنی ۶ تا ۱۲ ماه اضافه شده تا اینکه بیتکوین های این گروه به گروه سنی ۱ تا ۲ سال ملحق شدند.
معیار Realized Cap HODL waves ، حجم دلاری که در این گروههای سنی وجود دارد، مشخص میکند. با توجه به نمودار زیر، حجم دلاری( بر اساس آخرین قیمتی که بیتکوین ها در آن جا به جا شدند.) این گروهها ۵۲ درصد افزایش پیدا کرده که اکنون ۶۳ درصد Realized Cap کل بازار را تشکیل میدهد.
· سرمایهگذاران این گروهها نسبت به قیمت واکنش کمتری نشان داده و کمتر بیتکوینهای خود را خرج کردند. برخلاف صعود قیمت تا سقف خود در نوامبر ۲۰۲۱ و از طرف دیگر تسلیم بازار در می ۲۰۲۲ تا کنون، به سن بیتکوینهای این گروهها اضافه میشود.
· ثروت پول هوشمند در بازار در روند صعودی قرار گرفته و حجم آن از ۲۲۰ میلیارد دلار تا ۲۶۷ میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است.
· به طور کلی ۳۷ درصد بیتکوینهای در گردش بازار ( ۷ میلیون بیتکوین)، ۶۳ درصد ثروت دلاری( بر اساس آخرین قیمت جابه جایی و یا آخرین قیمت خرید محاسبه می شود) شبکه را نشان میدهد.
در هر چرخه بازار، بیتکوینهای بسیاری میان سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت بازار جابه جا میشود. در نمودار زیر، معیار Realized HODL ratio حجم و یا ثروت دلاری بیتکوینهایی که در گروه سنی یک هفته قرار دارند را با حجم دلاری بیتکوینهای ۱ تا ۲ ساله مقایسه میکند.
این معیار را میتوان در این چهارچوب بررسی کرد:
· اگر این معیار در روند صعودی قرار بگیرد، میتواند به این معنا باشد که ثروت و یا حجم دلاری که در اختیار سرمایهگذاران جدید قرار دارد به نسبت سرمایهگذاران بلندمدت بیشتر است. غالباً چنین حالتی در اوج صعود قیمت و سقف بیتکوین رخ میدهد.
· اگر این معیار روندی نزولی داشته باشد، به این معناست که ثروت دلاری بیتکوینهای پیرتر متعلق به سرمایهگذاران بلندمدت، نسبتاً بیشتر است. چنین حالتی معمولاً نشان از هولد و انباشت بلندمدت سرمایهگذاران دارد.
· اگر این معیار در محدودهای خنثی نوسان داشته باشد، به این معناست که ثروت میان بیتکوینهای سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت به صورت متعادل، جابهجا میشود. چنین حالتی میتواند هنگام تشکیل سقف بازار و همچنین هنگام تشکیل کف قیمتی بازار رخ دهد.
در حال حاضر معیار RHODL در روند نزولی قدرتمندی قرار گرفته و حجم ثروت بازار بیشتر در اختیار سرمایهگذاران بلندمدت و صبور بازار قرار دارد.
با بررسی تعداد بیتکوینهایی که در اختیار سرمایهگذاران بلندمدت قرار دارد، رفتار این سرمایهگذاران صبور و با اطمینان، بهتر مشخص خواهد شد. توجه داشته باشید که اگر بیتکوین به مدت حداقل ۱۵۵ روز هولد شده و خرج نشود، به عنوان بیتکوین سرمایهگذار بلندمدت به شمار میرود (رنگ آبی). ۱۵۵ روز پیش به ماه مارس مربوط میشود که در این زمان قیمت پس از سقوط از ATH، تا قیمت ۴۶ هزار دلار، شاهد رالی صعودی بود. با مشاهده تعداد بیتکوینهای سرمایهگذاران بلندمدت به دو نکته خواهیم رسید:
· از ATH ماه نوامبر ۲۰۲۱، تعداد بیتکوینهای این گروه، از از ۱۳.۵۶ تا ۱۳.۲۷ میلیون بیتکوین کاهش پیدا کرد؛ به عبارتی ۳۰۰ هزار بیتکوین از موجودی سرمایهگذاران بلندمدت کم شد.
· از سقوط قیمت در ماه می ۲۰۲۲، تعداد بیتکوینهای سرمایهگذاران بلندمدت به طور پیوسته در روند نزولی قرار گرفت و ۱۴۰ هزار بیتکوین از موجودی سرمایهگذاران بلندمدت کاهش پیدا کرد. پس از سقوط LUNA بیتکوینهای بیشتری توسط سرمایهگذاران بلندمدت خرج شدند؛ به همین سبب میزان موجودی این گروه در روند نزولی مختصری قرار گرفته است.
توجه داشته باشید، برای اینکه تسلیم کامل سرمایهگذاران بلندمدت رخ دهد، لزوماً نیازی به روند نزولی شدید بیتکوینهای سرمایهگذاران بلندمدت نیست. معمولاً در تسلیم سرمایهگذاران بلندمدت روند موجودی آنها کمی به پایین حرکت میکند؛ زیرا ضعیفترین سرمایهگذاران از بازار خارج میشوند و افرادی با دید بلندمدت جایگزین آنها میشوند.
بیتکوینهای در گردش را میتوان از سه جهت بررسی کرد: بیتکوینهای سرمایهگذاران بلندمدت، بیتکوینهای سرمایهگذاران کوتاهمدت و بیتکوینهایی که در صرافی نگه داشته میشوند.
ابتدا موجودی صرافیها را بررسی میکنیم. موجودی بیتکوین صرافیها از مارس ۲۰۲۰، هر سال بیش از حجم سال قبل کاهش پیدا میکند.
با کاهش هر چه بیشتر قیمت، میزان خروجی بیتکوین از صرافیها کاهش پیدا میکند. از این روند میتوان دریافت که تقاضا برای داراییهای با امکان حفظ حریم و مالکیت شخصی، میان سرمایهگذاران بزرگ و کوچک وجود دارد.
پس از ماه می ۲۰۲۲، هنگام نابودی LUNA، به طور خالص ۱۰۰ هزار بیتکوین از صرافیها خارج شد. این میزان بیتکوین تنها ۳.۲ درصد کل بیتکوینهایی است که از مارس ۲۰۲۰ تا کنون از صرافیها خارج شده است.
اکنون به بیتکوینهایی که در خارج از صرافی هولد میشنوند خواهیم پرداخت؛ بیتکوین سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت.
در بخش قبل اشاره کردیم که از موجودی بیتکوین سرمایهگذاران بلندمدت ۲۰۰ هزار بیتکوین کاهش پیدا کرده است؛ این میزان موجودی با وجود اینکه در می ۲۰۲۲، به ATH خود رسید، در ۱۲ ماه اخیر در محدودهای مشخص حرکت می کند. این نوع حرکت به این معناست که میان تعداد بیتکوین های ورودی و خروجی گروه سرمایه گذران بلندمدت تعادل برقرار است.
از طرف دیگر پس از تسلیم بازار، به موجودی بیتکوینهای کوتاهمدت ۳۳۰ هزار بیتکوین افزوده شد.
از نابودی LUNA در ماه می، به طور خالص ۳۰۰ هزار بیتکوین از موجودی سرمایهگذاران بلندمدت و صرافیها کاهش پیدا کرده و به موجودی سرمایهگذاران کوتاهمدت اضافه شدهاست. با توجه به کاهش قیمت در این بازه زمانی، این حرکت نوعی تسلیم به شمار میرود؛ زیرا افزایش موجودی سرمایهگذاران کوتاهمدت، به این معناست که هنگام سقوط قیمت خریدارانی بیتکوینها را در قیمتهای پایینتر خریداری کردند.
واگرایی مثبت
اساسا این بیتکوینها به گروه سرمایهگذاران کوتاهمدت منتقل شدند. از هشتم مارس ۲۰۲۲ هنگام نابودی LUNA، به موجودی سرمایهگذاران بلندمدت ۳۳۰ هزار بیتکوین اضافه شد.این سرمایهگذاران، هنگام تشکیل سقف فاز صعودی، شدت انباشت بالایی دارند (آبی)؛ اما در چند فاز نزولی هم چنین حالتی رخ داده است (قرمز):
· یک بار در اوایل سال ۲۰۱۵ و بار دیگر در اواخر فاز خرسی سال ۲۰۱۵ به حجم ۳۰۰ هزار بیتکوین به موجودی سرمایه گذاران کوتاهمدت اضافه شد.
· رالی صعودی که در فاز خرسی بین آوریل تا جولای ۲۰۱۹.
· تسلیم بازار در مارس ۲۰۲۰.
· سقوط بازار در ژوئن ۲۰۲۲ زیر ۲۰ هزار دلار سقف چرخه قبلی، ۳۰۰ هزار بیتکوین به موجودی سرمایهگذاران کوتاهمدت اضافه شد.
سرمایهگذاران کوتاهمدت معمولاً در حوالی سقف قیمتی خرید کرده و در کف قیمتی میفروشند؛ اما مواردی که در بالا ذکر شده، به طور استثنا رخ دادند.افزایش موجودی بیتکوینهای کوتاهمدت در اثر کاهش شدید قیمت و خروج بیتکوینهای کوتاهمدت در سقف بازار گاوی رخ میدهد.
چنین حالت هایی به این معناست که بیتکوینها به خریداران جدیدی مننقل شدند که قیمت خرید پایینتری داشته و نسبت افرادی با قیمت بالاتر، در شرایط بهتری قرار دارند.
در بخش قبل مشخص شد که جهش ناگهانی در تعداد بیتکوینهای کوتاهمدت احتمالاً به دلیل خرید افرادیست در کف قیمتی بیتکوین خرید کردند. چنین حالتی را میتوانیم در میزان موجودی بیتکوینهای جوانتر از سه ماه مشاهده کنیم. موجودی این گروه در سال ۲۰۱۵، (سه بار ) در نوامبر ۲۰۱۸، مارس ۲۰۲۰ و در آخرین سقوط قیمتی جهش صعودی را تجربه کرد.
همچنین جهش صعودی موجودی کوتاه مدت در پایینترین ناحیه آن رخ میدهد. این نکته میتواند به نشانهی خروج نهایی فروشندگان از بازار باشد که پس از فاز انباشت، نوبت برداشت بیتکوینها از گردش بازار فرا میرسد.
ثروت دلاری بیتکوینهایی که زیر ۳ ماه سن دارند، پس از تشکیل سقف مارس ۲۰۲۱، روند نزولی خود را آغاز کرد. این حالت به دلیل انباشت بیتکوینها( خرج نکردن آنها) و از طرف دیگر به این دلیل است که بیتکوینها پس از خرج شدن در فاز خرسی با قیمت کمتری خریداری میشوند. واگرایی مثبتی میان ثروت دلاری بیتکوینهای جوان(Realized Cap HODL Wave) و میزان موجودی بیتکوینهای جوان (HODL Waves) شکل گرفته است. جهش صعودی که در میزان موجودی این بیتکوینهای جوان شکل گرفته در میزان ثروت دلاری آنها صورت نگرفته است؛ زیرا با وجود این که ۳۰۰ هزار بیتکوین به موجودی این گروه افزوده شد، اما قیمت این بیتکوینها از ۵۰-۶۰ هزار دلار به ۲۰-هزار دلار رسید که قیمت بسیار پایین تری است.
تمام این نکات نشان میدهد که احتمالاً در چندین ماه اخیر، شاهد تسلیم مهمی در بازار بودهایم؛ اما اکنون ثبات و مقاومت در بازار بر عهدهی سرمایهگذاران جدید است.
مرور هفته
در گزارش این هفته برای تعیین مالکیت بیتکوینهای در گردش بازار، به میزان موجودی و ثروت سرمایهگذاران کوتاهمدت و بلندمدت پرداختیم. در چندین ماه اخیر پس از تسلیم همگانی افراد، ثروت بازار به میزان قابل توجهی میان سرمایهگذاران جابه جا شده و سپس شاهد انباشت سرمایهگذاران جدید بودهایم.
پس از سقوط LUNA، میزان موجودی سرمایهگذاران بلندمدت به طور مختصر کاهش پیدا کرد. از طرف دیگر موجودی این سرمایهگذاران در محدودهای ثابت حرکت میکند و به این معناست که صرفا عدهی محدودی از سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهای خود را خرج کردند و تسلیم همگانی در این گروه رخ نداده است.
در خلاف این جهت، میان میزان موجودی سرمایهگذاران کوتاه مدت و میزان ثروت دلاری این گروه، واگرایی مثبتی ایجاد شده است. این واگرایی به این معناست که عدهای از سرمایهگذاران در پایینترین قیمتها بیتکوین خریداری کردند و اکنون ۳۰۰ هزار بیتکوین را با قیمت خرید پایین تر در اختیار خود دارند. اکنون باید توجه داشت که این گروه تا چه زمانی بیتکوینهای خود را هولد می کنند.
برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و دادهها میتوانید به این قسمت(Changelog) مراجعه کنید.
- چندین معیار جدید معرفی شد: Provably Lost, Probably Lost, Options Implied Volatility Smile و Options Implied Volatility Term Structure
- · لیبل موجودی بیتکوین در صرافی FTX اصلاح شد
- پشتیبانی جدید از SHIB، SAND ، APE و توکن های sETH erc20
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.