2022 Η Χρονιά On-Chain

Καθώς η χαοτική χρονιά του 2022 πλησιάζει στο τέλος της, διερευνούμε την κατάσταση των αγορών του Bitcoin, του Ethereum και των Stablecoin. Αυτή είναι η ανασκόπηση της χρονιάς και το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για το φέτος. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σ’ ένα συναρπαστικό 2023.

2022 Η Χρονιά On-Chain

Το 2022 ήταν μια από τις πιο χαοτικές, ασταθείς και οικονομικά βίαιες χρονιές, όχι μόνο για τον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και για τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών να πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών και μετά από δεκαετίες εξαιρετικά χαλαρών και εύκολων πιστωτικών συνθηκών, η σύσφιξη των συνθηκών αυτών προκάλεσε σοβαρές και ταχείες μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η έκδοση του The Week On-chain θα είναι η τελευταία μας για φέτος (εκτός και αν κάποιο σημαντικό γεγονός μας εμπνεύσει για ένα encore). Ως εκ τούτου, θα δώσουμε μια υψηλού επιπέδου επισκόπηση της χρονιάς που πέρασε και πού βρισκόμαστε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το 2023. Σε αυτό το κομμάτι θα καλύψουμε:

 • Την Αστάθεια, τα Παράγωγα και την μόχλευση Προθεσμιακών Συμβολαίων.
 • Την σοβαρότητα των πραγματοποιημένων ζημιών κατά το τελευταίο έτος.
 • Την Δομή και τις συγκεντρώσεις αποθέματος Bitcoin στην αλυσίδα.
 • Την χαλάρωση στον τομέα της εξόρυξης Bitcoin.
 • Την δυναμική του αποθέματος του Ethereum μετά τη Συγχώνευση.
 • Τις εξελισσόμενες τάσεις στην κυριαρχία της κατανάλωσης gas Ethereum.

Τις μεταβαλλόμενες τάσεις και την κυριαρχία των Stablecoin στις αγορές.


Από την ομάδα της Glassnode: Προς όλους μας τους αναγνώστες του Week On-Chain και τα μέλη της Glassnode, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την υποστήριξή και τις αναγνώσεις σας αυτήν την χρονιά. Ελπίζουμε να απολαύσατε την ανάγνωση των εβδομαδιαίων μας αναλύσεων, και να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία της Glassnode, τόσο, όσο κι εμείς απολαύσαμε την συγγραφή και την κατασκευή τους.

Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για την περίοδο των γιορτών και ανυπομονούμε για μια ακόμα συναρπαστική χρονιά το 2023.


Ένα Ήσυχο Μέλλον

Μετά από μια πραγματικά χαοτική χρονιά, η αγορά Bitcoin έχει γίνει πολύ ήσυχη μέσα στον Δεκέμβριο. Η βραχυπρόθεσμη πραγματοποιηθείσα αστάθεια για το BTC βρίσκεται επί του παρόντος σε πολυετή χαμηλά επίπεδα 22% (1 εβδομάδα) και 28% (2 εβδομάδες), επιτυγχάνοντας το χαμηλότερο καθεστώς αστάθειας από τον Οκτώβριο του 2020.

Live Advanced Chart

Οι όγκοι των προθεσμιακών συμβολαίων είναι παρομοίως πεσμένοι, και τώρα αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών. Τόσο η αγορά του BTC όσο και η αγορά του ETH διαπραγματεύονται σήμερα παρόμοιους όγκους μεταξύ των $9.5B και $10.5B την ημέρα. Αυτό δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο της περιορισμένης ρευστότητας, της εκτεταμένης απομόχλευσης και της αδυναμίας πολλών γραφείων δανεισμού και συναλλαγών στον χώρο.

Live Professional Chart

Το Ανοιχτό Ενδιαφέρον (Open Interest) στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την κατάρρευση του FTX. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την Αναλογία Μόχλευσης (Leverage Ratio), που υπολογίζεται ως ο λόγος μεταξύ του Ανοικτού Ενδιαφέροντος των Προθεσμιακών Συμβολαίων (Futures Open Interest) και της αντίστοιχης κεφαλαιοποίησης της αγοράς των περιουσιακών στοιχείων.

Η συγκέντρωση και η εκκαθάριση της μόχλευσης των προθεσμιακών συμβολαίων τον Νοέμβριο ήταν ιδιαιτέρως πιο σοβαρή για το ETH, πιθανότατα ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των υπολειπόμενων «συναλλαγών συγχώνευσης». Το ανοιχτό ενδιαφέρον για το ETH μειώθηκε από 4,75% σε 3,10% της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς. Ο δείκτης μόχλευσης του BTC κορυφώθηκε μια εβδομάδα πριν από τις αγορές του ETH και έκτοτε έχει μειωθεί από 3,46% σε 2,50% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς τον τελευταίο μήνα.

Live Professional Chart

Τόσο τα ημερολογιακά συμβόλαια όσο και τα swaps μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin διαπραγματεύονται σε κατάσταση οπισθοδρόμησης, με ετήσια βάση -0,3% και -2,5% αντίστοιχα. Διαρκείς περίοδοι οπισθοδρόμησης είναι ασυνήθιστες, με τη μόνη παρόμοια περίοδο να είναι η παγίωση μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2021. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά είναι σχετικά «αντισταθμισμένη» για περαιτέρω καθοδικό κίνδυνο, ή/και βαρύτερη με τους βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους.

Live Dashboard

Επιστροφή στην Αγορά

Η φούσκα της πλεονάζουσας ρευστότητας από την εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής το 2020-21 δημιούργησε ένα ετήσιο ρεκόρ συνολικών πραγματοποιηθέντων κερδών στην αλυσίδα. Πάνω από 455 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια κέρδη αποκόμισαν οι επενδυτές Bitcoin που μετακίνησαν κεφάλαια στην αλυσίδα, με το μέγιστο να σημειώνεται αμέσως μετά το Ιστορικό Υψηλό του Νοεμβρίου 2021.

Έκτοτε, επικράτησε ένα καθεστώς πτωτικής αγοράς και η αγορά έχει επιστρέψει πάνω από 213 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε πραγματοποιηθείσες απώλειες. Αυτό ισοδυναμεί με το 46,8% των κερδών της ανοδικής αγοράς του 2020-21, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο σε σχετικό μέγεθος με την πτωτική αγορά του 2018, όπου η αγορά επέστρεψε το 47,9%.

Live Advanced Chart

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (Long-Term Holders), οι οποίοι σε αυτόν τον κύκλο πραγματοποίησαν δύο από τις μεγαλύτερες σχετικές απώλειες στην ιστορία. Μέχρι τον Νοέμβριο, οι απώλειες των LTH κορυφώθηκαν στο -0,10% της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς (Market Cap) ανά ημέρα, συγκρίσιμες σε κλίμακα μόνο με τα χαμηλά του κύκλου του 2015 και του 2018. Το ξεπούλημα του Ιούνιου είναι εξίσου εντυπωσιακό στο -0,09% της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς ανά ημέρα, με έντονη την κυριαρχία των LTHs που κλειδώνουν απώλειες από -50% έως -80%.

Available in the Engine Room for Professionals

Μακροπρόθεσμη Θεώρηση

Παρά αυτές τις θεαματικά μεγάλες απώλειες, η ηλικία του αποθέματος των νομισμάτων και η τάση για διακράτηση (HODLing) από αυτούς που παραμένουν, συνεχίζει να αυξάνεται. Το απόθεμα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων έχει αντιστρέψει πλήρως τις δαπάνες πανικού μετά το φιάσκο του FTX, φτάνοντας σε νέο Ιστορικό Υψηλό  13,908M BTC (72,3% του κυκλοφορούντος αποθέματος).

Η σχεδόν γραμμική ανοδική τάση αυτής της μετρικής αντικατοπτρίζει τη μεγάλη συσσώρευση νομισμάτων που σημειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022, αμέσως μετά το γεγονός της απομόχλευσης που ενέπνευσε η 3AC και οι αποτυχημένοι δανειστές του χώρου.

Live Professional Chart

Το παρακάτω διάγραμμα παρέχει μια εικόνα της πυκνότητας και της κατανομής του αποθέματος των νομισμάτων, χρωματισμένη ανά ηλικιακή κατηγορία.

 • Τα θερμά χρώματα υποδηλώνουν μια έντονη κατανομή από παλαιότερα νομίσματα, που συνήθως παρατηρείται στις κορυφές της αγοράς και στους πάτους της εγκατάλειψης.
 • Τα ψυχρότερα χρώματα υποδηλώνουν ωρίμανση, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύουν και κρατάνε τα νομίσματα.
 • Οι πιο σκούρες ράβδοι υποδηλώνουν μεγαλύτερη πυκνότητα νομισμάτων (και το αντίστροφο για τις πιο ανοιχτού χρώματος ράβδους).

Μετά από κάθε πτωτική πορεία της αγοράς του 2022, μπορούμε να δούμε ότι η πυκνότητα της επ-αναδιανομής νομισμάτων (και συνεπώς της επανα-συσσώρευσης) έχει αυξηθεί. Ειδικότερα, ξεχωρίζει η ζώνη Ιουνίου-Οκτωβρίου 2022, με πολλά νομίσματα να αποκτήθηκαν μεταξύ $18k και $24k, τα οποία πλέον γερνούν στη ζώνη των 6 μηνών και άνω (εξ ου και το αυξανόμενο απόθεμα των LTH παραπάνω).

Available in the Engine Room for Professionals

Δύσκολες Ώρες για τους Εξορύκτες

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσαρμογή δυσκολίας (difficulty adjustment) προς τα κάτω μετά από τη Μεγάλη Μετανάστευση των Εξορυκτών (Great Mining Migration) τον Ιούλιο του 2021. Η δυσκολία μειώθηκε κατά 7,32%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ρυθμού κατακερματισμού (hashrate) απενεργοποιήθηκε, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πίεσης του εισοδήματος.

Live Advanced Chart

Ως αποτέλεσμα, οι κορδέλες κατακερματισμού (hash-ribbons) έχουν αντιστραφεί για άλλη μια φορά, με τη διασταύρωση να συμβαίνει στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή πίεση στη βιομηχανία εξόρυξης ώστε ορισμένοι να θέτουν εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό εξόρυξης (ASIC rigs). Αυτό συνήθως συνδέεται με τη ροή εσόδων των εξορυκτών που πέφτει κάτω από τα έξοδα OPEX (operation expenses, έξοδα διαχείρισης), καθιστώντας την εξόρυξη ασύμφορη.

Live Advanced Chart

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η τιμή του κατακερματισμού (hash) βρίσκεται μόλις και μετά βίας πάνω από τα χαμηλά όλων των εποχών. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές spot (~$17k) είναι 70% υψηλότερες από ότι ήταν τον Οκτώβριο του 2020 (~$10k), το σύνολο της ισχύος κατακερματισμού (hashpower), που ανταγωνίζεται για να βρει το επόμενο block του Bitcoin, είναι τώρα 70% υψηλότερη.

Live Advanced Chart

Μετά τη Συγχώνευση

Η Συγχώνευση του Ethereum (Ethereum Merge), που ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, ήταν αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό μηχανικό επίτευγμα της χρονιάς. Για να οπτικοποιήσετε την αμεσότητα του γεγονότος, το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το μέσο και το διάμεσο διάστημα δημιουργίας block κατά τη διάρκεια του 2022. Είναι άμεσα σαφές το σημείο που έληξε η φυσική και πιθανολογική μεταβλητότητα της Τεκμηρίωσης Εργασίας (Proof-of-Work) και πού τέθηκε σε ισχύ ο ακριβής, προκαθορισμένος χρόνος δημιουργίας block των 12 δευτερολέπτων του Proof-of-Stake.

Live Advanced Chart

Μετά τη Συγχώνευση, ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών (validators) αυξήθηκε κατά 13,3%, με περισσότερους από 484k επικυρωτές να λειτουργούν πλέον. Αυτό ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ETH που είναι staked σε 15.618M ETH, που ισοδυναμεί με το 12,89% του κυκλοφορούντος αποθέματος.

Live Advanced Dashboard

Μαζί με τη μετάβαση σε Proof-of-Stake, η νομισματική πολιτική του Ethereum προσαρμόστηκε σε ένα σημαντικά χαμηλότερο πρόγραμμα εκπομπών (emission schedule). Ο ονομαστικός ρυθμός έκδοσης (μπλε) είναι περίπου +0,5%, ωστόσο μετά την εφαρμογή, μέσω της EIP1559, του μηχανισμού καύσης (burn mechanism) (κόκκινο), αυτό αντισταθμίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε περίπου +0,1% σε μια τυπική ημέρα. Αυτό συγκρίνεται με καθαρό ρυθμό πληθωρισμού +3,9% πριν από τη συγχώνευση, δείχνοντας πόσο δραματική ήταν η αλλαγή στην έκδοση.

Live Advanced Dashboard

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μεταβολή του αποθέματος του ETH μετά την Συγχώνευση έχει μόλις μετατραπεί σε καθαρό αποπληθωρισμό, με το τρέχων απόθεμα του νομίσματος να είναι τώρα    -242 ETH χαμηλότερα από ό, τι ήταν κατά τη Συγχώνευση. Αυτό συγκρίνεται με το εκτιμώμενο 1,044 εκατ. ETH που θα είχαν τεθεί σε κυκλοφορία σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα έκδοσης.

Live Advanced Dashboard


Προσλαμβάνουμε αναλυτή Ethereum.

Εάν είστε αναλυτής που ειδικεύεται στο Ethereum, στο DeFi και τα συναφή οικοσυστήματα (ή γνωρίζετε κάποιον που ειδικεύεται), παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Αναζητούμε έναν ανώτερο αναλυτή Ethereum για να ενταχθεί στην ομάδα μας, να πρωτοπορήσει και να προωθήσει τον τομέα των αναλύσεων on-chain σε αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα.


Απομόχλευση των DeFi

Με μια τόσο ακραία πτώση στις τιμές των token και μια σοβαρή συρρίκνωση της ρευστότητας, η συνολική αξία που έχει κλειδωθεί στο DeFi (Decentralized Finance – Αποκεντρωμένων Χρηματοοικονομικών) έχει μειωθεί δραματικά. Αφού έφτασε στο μέγιστο των $160B στο Ιστορικό Υψηλό της αγοράς τον Νοέμβριο του 2021, το DeFi TVL (Total Value Locked – Συνολική Κλειδωμένη Αξία) έχει μειωθεί περισσότερο από $120.3B (-75%). Αυτό φέρνει την αξία των εξασφαλίσεων DeFi στα $39.7B, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2021.

Live Advanced Chart

Η κυριαρχία της κατανάλωσης gas ανά τύπο συναλλαγής κατέδειξε επίσης μια μεταβαλλόμενη προτίμηση της αγοράς κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πρωτόκολλα DeFi κυριαρχούσαν μεταξύ 25% και 30% της συνολικής κατανάλωσης gas από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί σε μόλις 14%.

Σε έναν παρόμοιο κύκλο άνθησης - κατάρρευσης, οι συναλλαγές που σχετίζονται με NFT αντιπροσώπευαν το 20% έως 38% της χρήσης gas μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά τώρα έχουν επίσης μειωθεί στο 14% της κυριαρχίας. Τα Stablecoin έχουν διατηρήσει σταθερή κυριαρχία από 5% έως 6% καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Live Advanced Dashboard

Εκροές Stablecoin

Τα Stablecoin έχουν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του κλάδου από το 2020, με 3 από τα 6 κορυφαία περιουσιακά στοιχεία, με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, να είναι πλέον Stablecoin. Το συνολικό απόθεμα των Stablecoin κορυφώθηκε στα $161.5B τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο έκτοτε παρατηρήθηκαν εξαγορές μεγάλης κλίμακας που ξεπέρασαν τα $14.3B.

Συνολικά αυτό αντανακλά καθαρές εκροές κεφαλαίων από το χώρο μεταξύ -$4B και -$8B ανά μήνα. Ωστόσο, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι αυτό αντανακλά μόλις το 8% του μέγιστου αποθέματος των Stablecoin, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλειοψηφία αυτού του κεφαλαίου εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή τη νέα μορφή ψηφιακού δολαρίου.

Live Advanced Dashboard

Υπήρξαν επίσης αξιοσημείωτες αλλαγές στην κυριαρχία του σχετικού αποθέματος των σταθερών νομισμάτων.

 • Το BUSD ξεχωρίζει, έχοντας αυξήσει το μερίδιο αγοράς του από 10% σε 16% το 2022 και αντιπροσωπεύοντας πλέον $22.0B σε συνολική αξία ενεργητικού.
 • Το Tether έχει διατηρήσει ένα σχετικά σταθερό μερίδιο αγοράς 45% έως 50%, παρά τη συνολική εξαγορά USDT ύψους $18.42B  από τον Μάιο.
 • Η κυριαρχία του USDC κορυφώθηκε στο 38% τον Ιούνιο, αλλά έκτοτε έχει πέσει στο 31,3%, αντιπροσωπεύοντας πλέον αξία $44,75B.
Live Advanced Dashboard

Ενώ τα Stablecoin αντιμετωπίζουν επί του παρόντος εξαγορές και καθαρές εκροές κεφαλαίων, ο όγκος των μεταβιβάσεων στο Ethereum συνέχισε να αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022. Οι συνολικοί όγκοι μεταφοράς για τα Stablecoin ήταν σταθεροί γύρω στα $16B ανά ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021-22, αλλά συνέχισαν να ανεβαίνουν μεταξύ $20B και $30B ανά ημέρα από τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του ξεπουλήματος υψηλής αστάθειας τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο, ο συνολικός όγκος μεταφοράς Stablecoin κορυφώνεται μεταξύ $37B και $51B, γεγονός που υποδηλώνει ακραία ζήτηση για ρευστότητα σε δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια γεγονότων απομόχλευσης.

Live Advanced Dashboard

Περίληψη και Συμπεράσματα

Φέτος, τόσο το BTC όσο και το ETH έφτασαν σε απώλειες που ξεπέρασαν το -75% από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο. Από τον Μάιο, αυτό διακόπτεται από ένα ευρείας κλίμακας και μαζικό γεγονός απομόχλευσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική πιστωτική συρρίκνωση, πολυάριθμες πτωχεύσεις, την ατυχή κατάρρευση ενός ponzi εγχειρήματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (LUNA-UST) και δυστυχώς αυτό που φαίνεται να είναι απάτη, στην περίπτωση του FTX.

Το 2022 ήταν μια βίαιη χρονιά και οδήγησε την αστάθεια και τους όγκους σε χαμηλά πολλών ετών καθώς η ρευστότητα και η κερδοσκοπία στερεύουν. Με τους κερδοσκόπους να έχουν φύγει, το απόθεμα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (Long-term Holder) του Bitcoin έχει ωθήσει σε ένα ακόμη Ιστορικό Υψηλό και οι επενδυτές φαίνεται να μπαίνουν στο παιχνίδι με αυξανόμενο όγκο νομισμάτων σε κάθε πτωτική πορεία της τιμής. Η Συγχώνευση του Ethereum (Ethereum Merge) εκτελέστηκε επίσης με επιτυχία τον Σεπτέμβριο, και τα Stablecoin συνεχίζουν να αποδεικνύουν μια σημαντική προσαρμογή στην αγορά.

Η ανθεκτικότητα των αποκεντρωμένων συστημάτων οικοδομείται με πολλά χρόνια δοκιμασιών και πληγές μαχών, ωστόσο τελικά αυτά είναι τα γεγονότα που σφυρηλατούν την ομάδα των HODLer, τους αγοραστές της τελευταίας ευκαιρίας. Μετά από όλες τις προκλήσεις του 2022, ο κλάδος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να στέκεται όρθιος, τα διδάγματα να μαθαίνονται και τα Bitcoin block συνεχίζουν να βρίσκονται.

Ανεξάρτητα από το τι έρχεται με το 2023, πιστεύουμε ότι αυτός ο κλάδος θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τα εργαλεία και τα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάλυση, τη μελέτη και την κατανόηση του γιατί.


Αποποίηση ευθυνών: Το παρόν ενημερωτικό δελτίο δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα στοιχεία παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter

For automated alerts on core on-chain metrics and activity on exchanges, visit our Glassnode Alerts Twitter