Satılık Kaç Bitcoin Var?
Yönetici Özeti
- ABD ve Asya'daki en büyük borsalara atfedilen fon akışının analizi, Asya işlem saatlerinde güçlü bir birikim olduğunu gösterirken, ABD piyasaları 2023'te daha zayıf bir talep göstermiştir.
- Bu makalede tanıtılan bir çerçeveyi kullanarak, fiyat keşfine aktif olarak katılan coin hacmini izole eden 'sıcak arz' kavramını kullanarak talep genişlemesi (veya daralması) dönemlerini tespit ediyoruz.
- 2023'teki kısa vadeli holder davranışının analizi, piyasa psikolojisinin 2022'deki düşüş ortamından değiştiğini ve son rallinin destek görevi gören maliyet tabanlarından kaynaklandığını göstermektedir.
🪟 Bu raporda yer alan tüm grafikleri Zincirde Bu Hafta Panosunda görüntüleyebilirsiniz.
Bölgesel Duyarlılık Analizleri
Geçtiğimiz haftalarda SEC, ABD'deki en büyük iki kripto para borsasına baskı uyguluyordu. Ancak bu hafta, en büyük küresel varlık yöneticisi olan Blackrock'un öncülüğünde spot Bitcoin ETF başvurularına yoğun bir hücum yaşandı. Buna karşılık olarak BTC 25 bin dolardan 31 bin doların üzerine çıkarak yeni yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Ralliye ABD'deki 🔵 tüccarlar öncülük ederken, onları Avrupadaki 🟠 ve son olarak Asya'daki 🔴 tüccarlar takip etti.
Fiat kullanan kuruluşlar (borsalar) aracılığıyla kripto para akışlarını değerlendirerek bu bölgesel değişimler için bir çerçeve keşfedebiliriz. Bunu elde etmek için, CoinGecko tarafından sıralanan ABD ve Asya bölgelerinden ilk üç borsayı inceledik.
ABD (On-shore): Coinbase, Kraken ve Gemini
Asya (Off-shore): Binance, OKX ve Huobi
Haftalık ortalama BTC net akışına odaklanmak, davranışlarındaki bazı ilginç kalıpları ortaya çıkarıyor. 2020-2021 boğa piyasasının ilk aşamalarında, LUNA olayı ve FTX düşüşü, güçlü bir birikim rejimine ve kendi kendine muhafaza tercihine yol açtı. Çoğu borsa günlük 5 bin-10 bin BTC net çıkış yaşamıştır.
Bununla birlikte, Binance birçok kez tam tersi bir davranış sergilemiş, büyük giriş hacimleri piyasa satış olaylarına ve düşüş trendlerine eşlik etmiştir. Bu durum kısmen, yatırımcıların varlıklarını daha riskli olarak algılanan borsalardan (FTX gibi) uzaklaştırıp dünyanın en büyük borsasına yöneltmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Ayrıca borsaları merkezlerine göre (On- vs Off-shore) kategorize edebilir ve ardından her bir alt kategori için toplam net akışları toplayabiliriz.
Aşağıdaki grafik her bir bölge için aylık kümülatif net akışı göstermektedir. Kasım-2022 ve Ocak-2023 arasındaki dip keşif aşamasında her iki bölgenin de net çıkışlar (birikim) gördüğünü gözlemleyebiliriz. Tersine, LUNA çöküşünden sonra ve 2023'ün büyük bölümünde, Off-shore borsaları net girişler görürken, ABD merkezli yatırımcılar biriktirdikçe veya nötr kaldıkça On-shore borsaları net çıkışlar görüyor.
Gözlemciler bu göstergeyi, dış etkenlere tepki veren bölgesel piyasa duyarlılığı değişimlerini izlemek için kullanabilir. Örneğin, BinanceUS ve Coinbase'e karşı açılan SEC davasının duyurulmasının ardından, her iki bölge de kayda değer borsa çıkışları yoluyla fiyat düzeltmesine tepki verdi. Şu anda, off-shore borsalar net çıkışlarda -37,7 bin BTC/ay gösterirken, on-shore borsalardaki alım baskısı -3,2 bin BTC/ay'a gerilemiştir.
Sıcak Arz Üzerinden Talep Ölçümü
Son bültenlerimizde, uzun vadeli tercihleri olan yatırımcılardan HODL'culara doğru süregelen servet transferine dikkat çekmiştik. Bu artan likidite azlığı modeli, önceki tüm Bitcoin boğa piyasalarının temel bir bileşenidir. Bununla birlikte, bir 'arz şoku' fiyat keşfini olumlu yönde etkileyebilirken, trendin sürdürülebilirliği hala piyasaya giren yeni talep akışına bağlıdır.
Talebin yönünün önemi göz önüne alındığında, zincir üstü ölçümleri kullanarak talep genişlemesini (veya daralmasını) izlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz. Bu amaca ulaşmak için, talebin vekil bir temsili olarak oldukça aktif olan arzın momentumunu ölçeceğiz.
💡 Sermaye akışlarının ölçülmesi, dolaşımdaki arzın yüksek aktiflikteki bölgesinin büyüklüğündeki değişikliklerden ölçülebilir.
Başka bir deyişle, piyasaya yeni talep girdiğinde, mevcut yatırımcılar genellikle kripto paralarını daha yüksek fiyatlardan işlem yaparak ve dağıtarak tepki verirler. Bu nedenle, eski coinlerin 🟦 harcanması, daha genç arz 🟥 bölgesinin genişlemesini gerektirir.
'Genç arzı', yakın vadede harcanma olasılığı yüksek olan ve son 155 gün içinde hareket eden tüm coin'ler (Kısa Vadeli Elde Tutanlar) olarak tanımlayarak başlıyoruz. Bununla birlikte, daha derine bakabilir ve 'Sıcak Arz' olarak tanımlayacağımız genç arz bölgesinin yalnızca en likit ve oldukça aktif alt kümesini izole edebiliriz.
Sıcak Arz
Aşağıdaki formülü kullanarak, herhangi bir kripto para alt bölümünün i hızını hesaplayabiliriz.
Hız_i = Günlük Hacim_i / Arz Boyutu_i
Aşağıdaki grafik, aşağıdaki piyasalar için tüm zamanların ortalama hızını göstermektedir:
- Sürekli Vadeli İşlemler Piyasası 🔵 (hız = işlem hacmi bölü açık pozisyonlar).
- Spot Piyasa (<1 hafta coin) 🔴 (hız = zincir üstündeki hacim bölü arz < 1hafta).
- Spot Piyasa (<1 ay coin) 🟠 (hız = zincir üstündeki hacim bölü arz < 1ay).
Hem sürekli vadeli işlem piyasalarının hem de 1 haftadan küçük arzın hızı birden fazladır. Bir sonraki yaş dilimindeki (1 ay) kripto paraları ele alırsak, hız birin altına düşer ve daha yaşlı coinlerin daha düşük harcama olasılığına sahip olduğu fikrini güçlendirir.
Bu Sıcak Arz 🟥'ın büyüklüğünü bir perspektife oturtmak için, bu arz bölgesi Sürekli Açık Pozisyonlar 🟪, Dolaşımdaki Toplam Arz 🟧 ve (Muhtemelen) Kayıp Arz ⬛ ile karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Buradan çıkarılacak ilginç sonuç, Bitcoin'in tüm tarihi boyunca fiyatlandırma sürecinin toplam dolaşımdaki arzın nispeten küçük bir kısmı tarafından yönlendirilmiş olmasıdır.
Ortalama büyüklüğü 0,67 milyon BTC ve maksimum 2,2 milyon BTC olan Sıcak Arz, toplam arzın %3,5 ila %11,3'ünü temsil etmektedir. Bu oran, Temmuz-2010'da Bitcoinin ilk işlem gördüğü fiyattan bu yana işlem görmemiş olan muhtemelen kayıp coinlerin hacmiyle (1.46 milyon BTC ~ %7.2) karşılaştırılabilir.
Sürekli Vadeli İşlemler Açık Pozisyonlar (472 bin BTC) ve Sıcak Arz (511 bin BTC) da aşağıda gösterildiği gibi benzer büyüklükte olup, yaklaşık 983 bin BTC'lik (~29,5 milyar $) bir hacmin şu anda satış için 'mevcut' olduğunu ve bunun yarısından biraz azının spot BTC olduğunu göstermektedir.
Fiyat hareketi ile bu Sıcak Arz ve Sürekli Vadeli İşlemler bileşenlerindeki değişiklikler arasındaki karşılıklı ilişkiyi de gösterebiliriz. Aşağıdaki grafik, bu bölgelerdeki 90 günlük Net Pozisyon Değişikliği'ne bakmaktadır; burada piyasaya 🟥 giren ve 🟩 çıkan sermaye akışının yönünü ve büyüklüğünü belirleyebiliriz.
Geçmiş boğa piyasaları ve şiddetli kapitülasyon olayları boyunca, 250 bin ila 500 bin BTC arasında değer genellikle piyasaya sürülür. Uzun süreli ayı piyasaları sırasında, benzer büyüklükte bir hacim birikir ve bu Sıcak Arz grubundan (HODLers tarafından satın alınan ve tutulan) çıkmak için yeterince uzun süre piyasadan çıkarılır.
Sıcak arzdaki bu genişlemelerden kaynaklanan fiyat hareketi üzerindeki etki aşağıdaki grafikte gösterilmektedir. Son 5 yılda, büyüklükleri çeyrek başına 400 bin BTC ile 900 bin BTC arasında değişen yedi büyük sermaye girişi dalgası olmuştur. Bunlar %26 ile %154 arasında değişen piyasa hareketleri ile ilişkilendirilmiştir.
Bu grafikten, Mt. Gox fonları (137 bin BTC) ve ABD hükümeti tarafından el konulan bitcoin (204k BTC) gibi büyük arz kaynaklarının tasfiyesinin potansiyel etkisini de karşılaştırabiliriz. Buradan, benzer talep girişlerinin tek bir çeyreğinin her iki kaynaktan gelen dağıtımın tamamını absorbe edebileceğini görebiliriz.
On-Chain Maliyet Tabanlarında Tepki
18. Hafta raporumuzda, döngü pivot noktaları sırasında kısa vadeli sahip davranışının önemini gösterdik. 2023 yılına kadar, fiyat ile Kısa Vadeli Sahipler-Maliyet Tabanı 🔴 arasında güçlü destek sağladığı iki önemli kesişme olmuştur.
Hem uzun vadeli 🟦 hem de kısa vadeli sahip🟥 maliyet tabanı için haftalık değişim oranı geçen hafta sıfıra doğru düştü ve 26 bin $ civarında istikrarlı bir dengeye ulaşıldığını yansıttı. Bu durum, yatırımcı psikolojisinin 2022 ayı zihniyetinden uzaklaştığını ve başabaş seviyelerinin çıkış likiditesi almak yerine pozisyon oluşturmak için bir fırsat olarak algılanmasına doğru kaydığını göstermektedir.
Ayrıca Kısa Vadeli Sahip MVRV göstergesinde de güçlü bir tepki görebiliriz, MVRV = 1 başabaş seviyesinden güçlü bir şekilde tepki verir.
Bu oran şu anda 1,12 seviyesinde olup, kısa vadeli varlık sahibi grubun ortalama olarak %12 karda olduğunu göstermektedir. Bu metrik 1,2 (~33,2 bin $) ile 1,4 (~38,7 bin $) arasındaki seviyeleri aştığında, yatırımcılar giderek daha büyük gerçekleşmemiş karlar elde ettiklerinden, piyasa düzeltmeleri riski artma eğilimindedir.
Kapanış için STH-SOPR göstergesinde sunulan yıllık Kısa Vadeli Sahip harcama davranışına bakıyoruz. Olası tepki noktalarını belirlemek için bir araç olarak 90 günlük ± standart sapma bantlarını kullanarak üst ve alt bantları çizdik. Son haftalarda birçok kez, 30 bin doların üzerine çıkmadan önce 25,1 bin dolar olarak belirlenen son düşük seviye de dahil olmak üzere, alt bandın 🟢 altında gerçekleşen spot satıcı tükenmesini tespit edebiliriz.
Özet ve Sonuç
ABD'de kurumsal ETF başvuruları yoğun bir şekilde devam ederken, ABD kaynaklı talebin canlandığına dair ilk işaretleri gördük. Bu durum, 2023 yılında ABD'den gelen talebin göreceli olarak zayıfladığı ve Asya'daki borsaların bugüne kadarki en güçlü birikim yılını yaşadığı bir dönemin ardından geldi.
Yeni bir büyük spot BTC alıcısının masada olması ihtimaliyle, mevcut BTC arz hacmini değerlendirmek için bir çerçeve ve yeni talebin genişlemesini (veya daralmasını) değerlendirmek için bir araç seti geliştirdik.
Kısa Vadeli Sahipler grubunun davranışlarını inceleyerek kapanışı yapıyoruz ve bu grubun piyasa psikolojisinin 2022'deki ayı piyasası bunalımından farklılaştığını gözlemliyoruz. Bu kişilerin davranışları, 'başa baş' seviyelerinin, mevcut çıkış likiditesini likide etmek yerine pozisyonlara ekleme yapmak için bir fırsat olarak yeni keşfedilen bir algıya işaret ediyor.