آیا تحمل فشار روانی در کوتاهمدت، سودی در بلندمدت خواهد داشت؟
بازار این هفته نتوانست بر ضعف خود غلبه کند؛ قیمت بیتکوین دوباره به زیر سطح ۴۰ هزار دلار بازگشت و کاهش قیمت آن همچنان ادامه دارد. بااینحال به نظر میآید در پشت پرده، عدهای از سرمایهگذاران به طور مداوم و بیهیاهو، با تقاضا و خرید خود، تسلیم بازار را خنثی کرده و از سقوط شدید قیمت جلوگیری میکنند.
بازار این هفته نتوانست بر ضعف خود غلبه کند؛ به همین خاطر قیمت بیتکوین دوباره به زیر سطح ۴۰ هزار دلار بازگشت و کاهش قیمت آن همچنان ادامه دارد. بااینحال به نظر میآید در پشت پرده، عدهای از سرمایهگذاران به طور مداوم، مصمم و بیهیاهو، با تقاضا و خرید خود، تسلیم همگانی بازار را خنثی کرده و از سقوط شدید قیمت جلوگیری میکنند.
اکنون که قیمت دوباره زیر سطح ۴۰ هزار دلار، یعنی به نقطه آغاز حرکت صعودی ماه مارس بازگشته است؛ باید گفت که سرمایهگذاران این هفته هم بازار ضعیفی را تجربه کردند. بالاترین قیمت در این هفته ۴۱,۴۴۶ ثبت شده و سپس در قیمت ۳۸,۷۲۹ به کف کوتاهمدت جدید رسیده است.
بیتکوین بهشدت با بازارهای سنتی مانند بازار سهام و اوراق قرضه همبستگی دارد؛ به این معنا که بسیار تحتتأثیر حرکات این بازارها قرار می گیرد. فشارها و موانع بسیاری در مقابل اقتصاد جهانی وجود دارد و به همین علت بازارهای سنتی هنوز نتوانستند تقاضا و خریداران ثابتی را به خود جذب کنند. عواملی مانند اختلال در زنجیره تأمین، افزایش بازدهی سود اوراق قرضه، سقف قیمتی جدیدی که در بازار کالا ایجاد شده و درنهایت پدیده تورم، اخیرا شرایط اقتصادی و بازارهای جهانی را بهسرعت متحول کرده است.
بیتکوین به عنوان بازاری نوین،در تمام نقاط جهان بیست و چهارساعته در طول هفته قابل معامله است؛بنابراین تعجبی ندارد اگر قیمت آن تحتتأثیر عوامل مختلف مانند اقتصاد کلان و بازارهای جهانی قرار بگیرد و به آن واکنش نشان دهد.
جمعآوری اطلاعات از بخشهای مختلف و متعدد بازار بیتکوین بسیار مشکل به نظر می آید. اما باتوجه به اینکه بیتکوین، بیشازپیش نسبت به بازارهای جهانی واکنش نشان میدهد، بنابراین بهتر است بدانیم که سرمایهگذاران دقیقاً چگونه و برای چه مدت دارایی خود را هولد میکنند .اینگونه پی میبریم که سرمایهگذاران چه تصمیماتی برای دارایی خود دارند و افراد مختلف بازار تحتتأثیر چه احساساتی عمل میکنند.
در این شماره، رفتار دو گروه از مهمترین سرمایهگذاران بیتکوین را بررسی میکنیم: سرمایهگذاران بلندمدت و سرمایهگذاران کوتاهمدت. این دو گروه،هرکدام بر اساس احتمالی که برای خرج شدن بیتکوین های آنها (در یک بازه حدودا ۶ ماهه) وجود دارد، تعریف و نامگذاری شدهاند. بهعنوانمثال برای سرمایهگذار بلندمدت احتمال کمتری وجود دارد که بیتکوین های خود را خرج کنند اما این احتمال برای سرمایهگذاران کوتاهمدت، بیشتر است.
پس از تحلیل رفتار کلی این دو گروه، میتوانیم نحوه هولد کردن سرمایهگذاران را تشخیص دهیم، احتمال تسلیم همگانی بازار را بسنجیم و ریسکها و فرصتهای بازار را شناسایی کنیم.
محدودهای که از نظر سرمایهگذاران ارزشمند است
در چندین شماره قبل اشاره کردیم که محدوده قیمتی ۳۵ هزار دلار تا ۴۲ هزار دلار، برای سرمایهگذاران بسیار باارزش بوده است. به همین علت از طرف این سرمایهگذاران تقاضای بالایی در این ناحیه، به بازار وارد شده و بیتکوین های بسیاری در این محدوده بین افراد مختلف جابهجا شده است. اما در بازار هنوز موج قدرتمندی از تقاضای افراد را مشاهده نکردیم که بتواند بازار را از این محدوده قیمتی که فعلاً در آن قرار داریم، رهایی دهد. بنابراین این محدوده باز هم قیمت را مانند آهنربا به سمت خود میکشاند و اجازهٔ پیشروی قیمت به بالا و یا حتی پایین این محدوده را نیز نمیدهد.
در دو نمودار بعدی خواهیم دید که بیتکوین ها، در تاریخ ۲۲ ژانویه(نمودار اول) و تاریخ ۲۲ آوریل (نمودار دوم)، برای آخرین بار در چه قیمتی جابهجا شدند و بهعبارتدیگر این معیار مشخص میکند که چه تعداد بیتکوین برای آخرین بار در چه قیمتهایی جابهجا شدهاند.
از ATH نوامبر، قیمت به مدت دو ماه و نیم در روند نزولی قرار داشته و این روند نزولی در قیمت ۳۳ هزار دلار، در تاریخ ۲۲ ژانویه امسال متوقف شده است. در این روز مشخص، موجودی بیتکوین ها، بیشتر بین قیمت ۳۵ هزار دلار و ۶۳ هزار دلار جابهجا شدهاند.
بهطورکلی این نمودار نشان میدهد که هم در روند صعودی که در ماه آگوست تا نوامبر برقرار بوده و نیز روند نزولی ماه نوامبر تا ژانویه، سرمایهگذاران به طور مداوم و مستمر، خواهان و متقاضی بیتکوین بودهاند.
اگر نمودار بالا (آبی) را با نحوه توزیع بیتکوین های کنونی (۱۸ آوریل) بازار مقایسه کنیم، به نکات زیر پی میبریم:
تعداد بسیاری بیتکوین، بین قیمتهای ۳۸ هزار دلار و ۴۵ هزار دلار دوباره انباشت شدند که این مورد بیانگر تقاضای بالا در این محدوده است و به همین علت قیمت فعلی بازار نیز در این محدوده حرکت میکند.
آبی: تعداد بیتکوین هایی که در ۲۲ ژانویه جابهجا شدهاند همچنان تغییر نکرده است. علیرغم این که بازار دوباره به مدت دو و نیم ماه گرفتار محدوده قیمتی خنثی شده، بسیاری از سرمایهگذاران بازار تمایلی به جابهجایی و فروش بیتکوین های خود ندارند؛ حتی اگر مجبور باشند بیتکوین های خود را در ضرر هولد کنند. این نکته بیانگر این است که سرمایهگذاران قدرتمند بازار، بیشتر بیتکوین های خود را در بالای محدوده ۴۰ هزار دلار خریداری کردند.
سبز: بیتکوین هایی که بعد از کف قیمتی ۳۳ هزار دلار در حالت سود جابهجا شدند، اغلب در قیمتهایی بین ۳۲ تا ۳۶ هزار دلار خریداریشدهاند. همچنین، تعداد ۶۰ هزار عدد بیتکوینی که از قیمت ۳ هزار تا ۴ هزار خریداری شده بود، بین قیمتهای ۳۲ تا ۳۶ هزار دلار در حالت سود جابهجا شدند و سود خود را محقق کردند.
قرمز: افرادی که بعد از ATH نوامبر خرید کردند، پس از آن متوجه شدند که روند نزولی هنوز به پایان نرسیده است. هرچه قیمت بیشتر کاهش پیدا میکرد، بیتکوین های خود را در ضرر جابهجا کرده و ضرر خود را محقق کردند.
نتیجهای که از این دو نمودار میتوان گرفت این است که باتوجهبه ضررها و سودهایی که سرمایهگذاران در دو و نیم ماه اخیر محقق کردند، محدوده ۳۵ هزار دلار تا ۴۲ هزار دلار از نظر سرمایهگذاران ناحیهای ارزشمند و فرصتی مناسبی برای انباشت است.
مرز میان سرمایهگذار بلندمدت و کوتاهمدت، روز صد و پنجاه و پنجم از هولدکردن بیتکوین هاست؛ به این معنا که بعد از گذشت ۱۵۵ روز از عمر بیتکوین ها، سرمایهگذار کوتاهمدت به سرمایهگذار بلندمدت تبدیل میشوند. در زمان نگارش این شماره، از ATH نوامبر تقریباً ۵ ماه معادل ۱۵۵ روز میگذرد.
بهعبارتدیگر:
· تقریباً تمام افرادی که بعد از ATH نوامبر خرید کردند، در دسته سرمایهگذاران کوتاهمدت قرار میگیرند؛ زیرا عمر بیتکوین هایی که خریدند هنوز به ۱۵۵ روز نرسیده است. سرمایهگذاران کوتاهمدت معمولاً در نوسانات بازار بیتکوین های خود را خرج میکنند.
· تقریباً تمام افرادی که قبل از ATH نوامبر خرید کردند، سرمایهگذاران بلندمدت هستند؛ زیرا عمر بیتکوین هایشان از ۱۵۵ روز عبور کرده است. این گروه معمولاً بیتکوین های خود را خرج نمیکنند و به انباشت مشغول میشوند تا برای بازار گاوی بعدی آماده باشند.
نمودار زیر نحوه توزیع بیتکوین های فعلی (مانند نمودار اول) بازار را نمایش داده است.اما با این تفاوت که بیتکوین های این نمودار به دو گروه سرمایهگذاران بلندمدت (آبی) و سرمایهگذاران کوتاهمدت (قرمز) تقسیم شده است:
· سرمایهگذاران کوتاهمدت (قرمز): تعداد کمی سرمایهگذار باقیماندهاند که در محدوده ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار دلار خرید کرده باشند و همچنان بیتکوین های خود را هولد کنند. اغلب افرادی که در سقف قیمتی خریدند بهاحتمال زیاد تاکنون تسلیم شدهاند. از جهت دیگر موج تقاضایی که سرمایهگذاران کوتاهمدت بین قیمت ۳۸ هزار تا ۵۰ هزار دلار ایجاد کردند، بیانگر این است که سرمایهگذاران جدید همچنان این محدوده قیمتی را ارزشمند میدانند.
· سرمایهگذاران بلندمدت (آبی): ۱۵.۲ درصد از کل بیتکوین هایی که هماکنون در ضرر محقق نشده هستند، متعلق به سرمایهگذاران بلندمدت است. از این درصد بیتکوین، برخی بیتکوین ها بالای قیمت ۶۰ هزار دلار خرید شدهاند و تاکنون هم خرج نشدهاند. این سرمایهگذاران بلندمدت نوسانات بسیاری را تحمل کردهاند و همچناندارایی خود را حفظ میکنند؛ بنابراین، سرمایهگذاران بلندمدت نسبت به قیمت واکنش هیجانی نشان نمیدهند و احتمالی کمتری وجود دارد که از طرف این سرمایهگذاران فشار فروشی ایجاد شود.
میزان ضرر محقق نشده، بیسابقه است
اکنون که مشخص شد سرمایهگذاران، بیتکوین های خود را از چه قیمتهایی هولد میکنند، میتوانیم احتمال فشار فروش سرمایهگذاران را بررسی کنیم.
نمودار زیر نشان داده که چند درصد از کل بیتکوین هایی که در ضرر هستند متعلق به سرمایهگذاران بلندمدت (آبی) و چند درصد متعلق به سرمایهگذاران کوتاهمدت (قرمز) اند.
۱۵.۲ درصد بیتکوین های ضرر آور کل موجودی بیتکوین، متعلق به سرمایه گذاران بلندمدت و ۱۵ درصد دیگر آن، متعلق به سرمایهگذاران کوتاهمدت است .جمعاً ۳۰ درصد بیتکوین ها در ضرر هولد شدهاند.
بازار فعلی نسبت به بازار خرسی سال ۲۰۱۸ و یا سال ۲۰۲۰، بسیار سودآورتر بوده است زیرا در فازهای خرسی گذشته، سرمایهگذاران بلندمدت بهتنهایی ۳۵ درصد ضرر را به دوش میکشیدند. اکنون در نمودار (فلشهای مشکی) مشاهده میشود که تعداد بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت بسیار افزایش پیدا کرده است زیرا این سرمایهگذاران در قیمتهای مناسب انباشت کردند و فشار روانی ناشی از روند نزولی و کاهش قیمت را متحمل شدند.
بااینحال اگر بازار کنونی را با بازه زمانی می تا جولای ۲۰۲۱ مقایسه کنیم، میبینیم که فعلاً بازار سودآوری مطلوبی نداشته است؛ زیرا اکنون درصدی بیشتری از دارایی سرمایهگذاران بلندمدت در ضرر قرار گرفته است.
برای مشاهده این که بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت به چه سرعتی از حالت ضرر به حالت سود میرسند و یا بهعبارتدیگر سوددهی بازار به چه سرعتی تغییر میکند، اوسیلاتور نمودار زیر را بررسی میکنیم.
به بیان ساده:
· زمانی که مقدار اوسیلاتور مثبت باشد، بیانگر این است که بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت به حالت سودآوری بازگشتند زیرا بعد از انباشت سنگین آنها، قیمت جهش صعودی پیدا میکند.
· زمانی که مقدار اوسیلاتور منفی باشد، یعنی بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت به حالت ضرر بازگشتهاند زیرا اصلاح و یا سقوط ناگهانی قیمت، این سرمایهگذاران را غافلگیر کرده است.
نکته مهم این نمودار این است که اصلاح قیمتی اخیر، سبب شد حجم بسیاری از بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت در حالت ضرر محقق نشده قرار بگیرند. این اتفاق بیانگر این نکته است که میزان حجم بیتکوینی که بین ماه اوت و نوامبر خریداری شده و اکنون زیر بار سنگین ضرر قرار گرفته، در کل تاریخ بازار بیتکوین بینظیر و بسیار مهم است.
اصلاح قیمتی اخیر، بسیاری از سرمایهگذاران بلندمدت را در ضرر محقق نشده فروبرده و فعلاً فشار روانی این ضرر را تحمل میکنند. در گذشته معمولاً چنین میزان حجم ضرری در اواخر فازهای خرسی رخ داده است. پس از آن، بازار بهصورت گسترده دست تسلیم بالا برده و سبب خروج بسیاری از سرمایهگذاران شده است.
حالا اگر سرعت تغییر سوددهی سرمایهگذاران کوتاهمدت را بررسی کنیم، باز هم چنین رفتاری را با شدت بیشتری مشاهده میکنیم. در نمودار زیر مقدار مثبت قابلتوجهی که در ماه اکتبر این نمودار ایجاد شده، به مقدار مثبتی که در روند صعودی سال ۲۰۱۹ ایجاد شده، بسیار شباهت دارد. در این دو نمونه که مقدار مثبت دارند، درصد بسیاری از سرمایهگذاران در مدتزمان کوتاهی از حالت ضرر به حالت سودآوری بازگشتند. (A)
آن چه در این دو نمونه ضرر آور مشخص شده (B) این است که بازار به مدت طولانی در روند نزولی عذابآور قرار گرفته است. تمام خریدارانی که باور داشتند بازار خرسی دیگر پایانیافته است را در خود غرق کرده و در حالت ضرر محقق نشده قرار داده است. بر اساس این معیار، سرعت تغییر سودآوری بازار فعلی و بازار ۲۰۱۹ بسیار قابلتوجه و مهم است.
مهمترین نکتهای که از این قسمت میتوانیم برداشت کنیم این است که تعداد بسیاری از سرمایهگذارانی که بین اوت ۲۰۲۱ و ژانویه ۲۰۲۲ در بازار فعالیت داشتند، کاملاً شاهد این بودند که بازار تا زیر قیمت خرید آنها پایین آمده؛ بنابراین سبب شده که تعداد زیادی بیتکوین دوباره بین افراد جابهجا شود و به مالکیت سرمایهگذاران جدید برسد. در این بازه زمانی مشخص میشود که چه افرادی به بیتکوین اعتقاد راسخ داشتند و چه افرادی در شک و تردید دارایی خود را فروختند.
آیا بازار به مرحله تسلیم همگانی رسیده است؟
مفهوم تسلیم همگانی، تقریباً برای تمام افراد بازار قابلدرک و روشن است. این حالت معمولاً در اواخر بازار خرسی رخ میدهد؛ یعنی زمانی که افراد کاملاً اطمینان و امید خود را ازدستداده باشند. سپس بازار با حجم عظیمی از فشار فروش مواجه میشود و تمام خرسهای باقیمانده را از بازار خارج میکند.
آنچه که تاکنون از بازار پی بردیم را مرور میکنیم:
· اغلب سرمایهگذارانی که بیتکوین های خود را بالای قیمت ۴۰ هزار دلار خرید کرده و همچنان هولد میکنند، سرمایهگذاران بلندمدت هستند (این افراد قبل از این که قیمت به ATH برسد خرید کردند). این گروه از سرمایهگذاران تاکنون نوسانات و فشار روانی بسیاری را تحمل کردند؛ بنابراین نسبت به نوسانات قیمتی حساسیتی نشان نمیدهند. بهاحتمال زیاد فشار فروش ایجاد نخواهند کرد و یا آن را تقویت نمیکنند.
· اغلب سرمایهگذاران کوتاهمدتی که بعد از تشکیل ATH نوامبر و بالای قیمت ۵۰ هزار دلار خرید کردند، تاکنون تسلیم شدهاند. این افراد بیتکوین های خود را در ضرر خرج کردهاند و اکنون توانایی کافی برای ایجاد فشار فروش بیشتر ندارند.
· اغلب سرمایهگذاران هنوز هم محدوده قیمتی ۳۵ هزار تا ۴۲ هزار دلار را ارزشمند میدانند و میزان انباشتی که در این محدوده انجام شده، برای بازار بسیار امیدوارکننده است. البته بازار هنوز قدرت کافی برای عبور از این محدوده قیمتی را ندارد و مرتباً به این ناحیه بازمیگردد.
· در روند اصلاحی اخیر، میزان سرعت بالایی که سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت را به ضرر محقق نشده وارد کرد، در مقایسه با نمونههای گذشته بسیار حائز اهمیت است. این سرعت تغییر سودآوری نشان میدهد که در نوسانات چندین ماه اخیر میزان اعتماد و اطمینان سرمایهگذاران کاملاً محک زده شده و روشن شده که چه افرادی به بیتکوین ایمان دارند.
اکنون این سؤال مطرح میشود که با وجود فشار مالی و روانی که بازار متحمل شده، چه عاملی سبب تسلیم همگانی و خروج سرمایهگذاران از بازار خواهد شد؟
اگر به میزان کاهشی که در قیمت خرید (Realized cap، میانگین تمام قیمتهایی که بیتکوین ها برای آخرین بار در آن جابهجا شده است) سرمایهگذاران کوتاهمدت رخداده، توجه کنیم، به این نکته پی میبریم که به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کرده است. این میزان کاهش در گذشته تنها با دو نمونه قابل مقایسه است که هر دو این موارد در بدترین شرایط بازار خرسی سال ۲۰۱۸ رخ دادهاند.
بر اساس این معیار، سرمایهگذاران کوتاهمدت تا کنون تسلیم شدهاند. کاهش قیمت خریدی ((Realized cap که برای این سرمایهگذاران اتفاق افتاده از میزان کاهشی که در کف قیمتی 29 هزار دلار جولای ۲۰۲۱ رخ داده، دوبرابر بیشتر است.
این بار میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت را بررسی میکنیم. با بررسی این گروه به نکتهای بسیار جالب پی میبریم. مقدار کاهشی که در قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت رخ داده (میانگین قیمت خرید این گروه فعلاً در محدوده ۱۴ هزار دلار قرار دارد)، کاملاً بیسابقه بوده و در تاریخ بیتکوین هیچ مورد قابلمقایسهای ندارد. نمودار زیر مشخص میکند که قیمت خرید کلی سرمایهگذاران بلندمدت، چه مقدار تغییر کرده است.
حالا ببینیم، چه عواملی میتواند باعث کاهش قیمت خرید (Realized Cap) سرمایهگذاران بلندمدت شود:
· سناریو اول، زمانی که سرمایه گذران بلندمدت، نسبت به قیمت خرید کل بازار (Realized Cap)، بیتکوین های بسیار ارزانتری خریده باشند، قیمت خرید کل این گروه کاهش پیدا میکند. به طور مثال یک سرمایهگذار بلندمدت در قیمت 8 هزار دلار بیتکوین خریده باشد که این به نوبه خود میتواند میانگین قیمت خرید کل بازار را پایین بیاورند. اما باتوجهبه بازار فعلی، ازآنجاییکه بازه زمانی ۱۵۵ روزه از ATH نوامبر آغاز شده است؛ یعنی قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت تقریباً در محدوده ۶۰ هزار دلار بوده و بیتکوین ها به قیمت گرانتری خریداری شده است؛ بنابراین این افراد با هولد کردن بیتکوین های گرانقیمت خود، باعث افزایش Realized cap کل بازار میشوند. درنتیجه این سناریو نمیتواند علت کاهش قیمت خرید کل (Realized cap) سرمایهگذاران بلندمدت باشد.
· سناریو دوم: زمانی که سرمایهگذاران بلندمدت، در بار اول با قیمت بالایی بیتکوین بخرند و در خرید دوم، در قیمت پایینتری به موجودی خود اضافه کنند. در این صورت قیمت خرید کل بازار تا حدود کمی کاهش پیدا میکند. به طور مثال افرادی که در قیمت ۵۰ هزار دلار خرید کردند و بار دیگر در ۴۰ هزار دلار خرید داشتند، نمیتوانند به مقدار قابلتوجهی میانگین قیمت خرید کل را پایین بیاورند. اکنون باتوجهبه بازار فعلی، این سناریو بهاندازه قابلتوجهی باعث کاهش قیمت خرید کل بازار (Realized cap) نخواهد شد. زیرا قیمت خرید کل بازار فعلاً ۱۴.۶ هزار دلار است و در نتیجه این سناریو تأثیر بسیار کمی در کاهش قیمت خرید کل بازار خواهد داشت. قیمت خرید سرمایهگذاران فعلی بسیار با قیمت 14.6 هزار دلار فاصله دارد.
· و اما سناریو سوم: بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت که بسیار بالاتر از قیمت خرید کل بازار (۱۴.۶ هزار دلار)، خریداری شده باشند و به علت تسلیم در قیمت پایینتر فروخته شوند، قیمت خرید را بهشدت کاهش میدهند. اکنون در بازار می بینیم که بیتکوین های سرمایهگذاران بلندمدت در محدوده ۶۰ هزار دلار هولد شده و در قیمت پایینتری، بر اثر تسلیمشدن به سرمایهگذاران جدیدتر فروخته شدند. در این صورت این بیتکوین ها تحت مالکیت سرمایهگذاران کوتاهمدت قرار میگیرند و Realized Cap بازار بسیار کاهش پیدا میکند؛ زیرا در بازار سرمایهگذاران بلند مدتی نخواهد بود که با خرید در قیمت بالا و هولد کردن بیتکوین های گرانقیمت خود باعث افزایش Realized cap شوند. بنابراین تنها سرمایهگذاران بلندمدتی در بازار باقی میمانند که از چرخههای قبلی با قیمت بسیار پایینتر خرید کردند و اکنون در میانگین قیمت خرید بازار وزن بیشتری دارند. در نتیجه، این سناریو باعث پایین آمدن قیمت خرید کل سرمایهگذاران بلندمدت شده است.
پس از بررسی سناریوهای بالا پی میبریم که مورد سوم، محتملترین گزینه میان دیگر موارد است؛ زیرا بسیاری از سرمایهگذاران پس از اصلاح قیمتی اخیر غافلگیر شدهاند و پس از تسلیم، بیتکوین های خود را در محدوده ۳۵ هزار تا ۴۲ هزار دلار به سرمایهگذارانی فروختند که این محدوده قیمتی را فرصتی ارزشمند برای خرید میدانند.
مرور و نتیجه هفته
بازار بیتکوین، بازاری جهانی و در تمام ساعات و روزهای هفته فعال است؛ به همین خاطر بسیار تحتتأثیر شرایط مختلف، اخبار ناگهانی اقتصادی و سیاسی جهان و بازارهای سنتی قرار میگیرد. در شرایط فعلی، موانع مختلفی در مقابل بازار قرار گرفته است و برای بررسی احساسات و تصمیمات افراد، باید رفتار سرمایهگذاران کوتاهمدت و بلندمدت بازار را بررسی کرد.
طی پنج ماه اخیر، در ریزش ۵۰ درصدی قیمت، مالکیت بیتکوین ها بین سرمایهگذاران کوتاهمدت و بلندمدت بازار تغییر پیدا کرده است. برخی از سرمایهگذاران بلند مدتی که در بالای قیمت ۵۰ هزار دلار خرید کردند، اصلاح قیمتی اخیر تأثیری بر آنها نداشته و همچنان از دارایی خود نگهداری میکنند.از طرف دیگر برخی دیگر به میزان بیسابقهای کاملاً تسلیم کاهش قیمت شدند.
بسیاری از سرمایهگذاران منتظر کامل شدن تسلیم نهایی بازار هستند. البته باتوجهبه میزان بیتکوین هایی که در ضرر قرار گرفته، شاید در آیندهای نزدیک شاهد تسلیم همگانی بازار باشیم. اما درهرصورت، عدهٔ بسیاری از سرمایهگذاران تاکنون تسلیم شدهاند. تقاضای بسیاری در محدوده ۳۵ هزار دلار تا ۴۲ هزار دلار به بازار وارد شده و بهآرامی فشار فروش را میبلعد.