افزایش نرخ بهره،ضربه ای سخت برای بازار
طبق پیشبینی هفته قبل، با کاهش ۱۰ درصدی سودآوری شبکه، بازار بار دیگر تحتفشار قرار گرفت وقیمت را به ۳۳.۸ هزار دلار رساند. جریان ضعیف سرمایه در ETF های بیتکوین، کاهش موجودی استیبل کوینها و .شتابزدگی سرمایهگذاران برای واریز بیتکوین به صرافیها، همه نشان از ناتوانی بازار دارد
طبق پیشبینی هفته قبل، با کاهش ۱۰ درصدی سودآوری شبکه، بازار بار دیگر تحت فشار قرار گرفت وقیمت را به ۳۳.۸ هزار دلار رساند. جریان ضعیف سرمایه در ETF های بیتکوین، کاهش موجودی استیبل کوینها و شتابزدگی سرمایهگذاران برای واریز بیتکوین به صرافیها، همه نشان از ناتوانی بازار دارد.
خبر افزایش ۰.۵ درصدی نرخ بهره فدرال رزرو، سبب کاهش بیشتر قیمت این هفته شد. بازار در ابتدا به خبر روز سهشنبه بهخوبی واکنش نشان داد و قیمت هفتگی را به ۳۹,۸۸۱ هزار دلار رساند اما این خبر نتوانست تأثیری طولانیمدت بر قیمت داشته باشد؛ بنابراین در روز چهارشنبه با کاهش ۱۳.۸ درصدی، قیمت هفتگی در ۳۳,۸۹۰ دلار بسته شد.
در این شماره، ابتدا وضعیت سودآوری شبکه را بررسی میکنیم؛ سپس باتوجهبه " فشار روانی حداکثری" که هفته قبل به آن پرداختیم، باید ببینیم چه تغییری در میزان سودآوری ایجاد شده است. سرانجام از زوایای زیر، واکنش بازار را به افت قیمتی اخیر بررسی خواهیم کرد:
· تعداد تراکنشهایی که در Mempool بیصبرانه منتظر ثبت شدن هستند
· ورودی و خروجی بیتکوین به صرافیها، بهعنوان شاخصی برای شناسایی جریان سرمایه بازار
· بازارهای فیوچرز ، بررسی لیکویید شدن و یا به اجبار بسته شدن معاملات
· ورود سرمایه به صندوقهای بیتکوینی در کانادا
· اولین افت قابل توجه موجودی استیبل کوینهای مطرح در چند سال اخیر
گاوهای بیتکوین تحتفشارقرار گرفتند
افت قیمت و کاهش سودآوری شبکه در این هفته، حفظ ناحیه حمایتی را برای گاوها بسیار مشکل ساخته و قیمت تاکنون از ATH نوامبر، ۴۹.۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
این مقدار کاهش بسیار قابلتوجه است؛ اما در مقایسه با کاهشی که در بازارهای خرسی قبل اتفاق افتاده، متعادلتر به نظر می رسد. به طور مثال، در جولای ۲۰۲۱، قیمت ۵۴.۲ درصد کاهش داشت. در بازارهای خرسی ۲۰۱۵، ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰، قیمت بیتکوین از ATH بین ۷۷ تا ۸۵.۵ درصد کاهش پیدا کرد.
هفته گذشته، به طور فرضی بررسی کردیم که اگر شبکه ۱۰ درصد دیگر دچار ضرر شود (یعنی تعداد آدرسهای دسته-آدرسها و آدرسهای عادی که در سود قرار دارند،۱۰ درصد کمتر شود) چه اتفاقی خواهد افتاد؟
طبق این فرضیه اشاره کردیم که بازار برای اینکه بهاندازه چرخههای نزولی قبلی تحتفشار روانی قرار بگیرد و سودآوری آن تنها ۶۰ درصد باشد، باید تا قیمت ۳۳.۶ هزار دلار کاهش پیدا کند.نمودار زیر نشان میدهد که بیتکوین ها (آبی)، دسته آدرسها (نارنجی) و آدرسهای عادی (صورتی) چند درصد در حالت سود قرار دارند.
اکنون که بازار به این قیمت پیشبینیشده رسیده، بنابراین سناریوی ما تا حدود زیادی به وقوع پیوسته و ۱۰ درصد شبکه به ضرر محقق نشده دچار شده است. سودآوری هر سه معیاری که به رنگ مختلف در نمودار زیر مشاهده میکنید، از ۷۲ درصد به ۶۰ تا ۶۲ درصد کاهش پیدا کرده است. این مقدار سودآوری که فعلاً در بازار مشاهده میشود با میزان سودآوری که در اواخر سال ۲۰۱۸ و چرخه ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ دیده شده، برابر است. اما بااینحال باید توجه داشت که بعدازاین دو نمونه، بازار برای بار آخر تسلیم شده است؛ بنابراین خطر کاهش بیشتر قیمت همچنان وجود دارد.
اکنون که سه معیار بالا بهصورت هماهنگ با هم حرکت میکنند، میتوانیم برای مشاهده آسانتر، میانگین ۳۰ روزه این سه معیار را محاسبه کرده و شدت تغییر سودآوری کل شبکه را بررسی کنیم. نمودار زیر نشان میدهد که در ۳۰ روز اخیر سرمایهگذاران بیتکوین چه مقدار تحت 'فشار مالی' قرار گرفتند. بهصورت میانگین، در یک ماه اخیر، ۱۵.۵ درصد کل شبکه دچار ضرر شده که هنوز آن را محقق نکرده است.
در سه سال اخیر، این چهارمین افت شدیدی است که در میزان سودآوری اتفاق افتاده است. اگر این مقدار را با ماه جولای و دسامبر ۲۰۲۱ مقایسه کنیم، میبینیم که سودآوری در این دو نمونه حدود ۱۸ تا ۱۹.۱ درصد کاهش پیدا کرده است. شدیدترین افت سودآوری تاریخ بیتکوین، در مارس ۲۰۲۰ رخداده که تنها در چند روز، ۳۵.۴ درصد کل شبکه (مجموع آدرسها، دسته-آدرسها و تمام بیتکوین ها) غرق در ضرر شد.
واکنش آنچین به افت قیمت
طی چند سال اخیر، بازارهای مختلف بیتکوین بسیار گسترده و فعال شدهاند. به همین دلیل برای تحلیل آن، باید مواردی همچون، رفتار بیتکوین های شبکه، حجم بیتکوین صرافیها، صندوقهای سرمایهگذاری (مانند ETF, ETP) ، بازار مشتقات و استیبل کوینها را بررسی کرد.در این قسمت، بازار را از این زوایا تحلیل خواهیم کرد.
نمودار زیر با رنگهای متغیر، شدت انباشت کردن سرمایهگذاران را نشان میدهد. از اواسط ماه آوریل شدت انباشت، کمتر از مقدار ۰.۲ بوده که عموماً یعنی سرمایهگذاران بیشتر در حال فروش و یا جابهجایی بیتکوین های خود هستند و انباشت کمتر صورتگرفته است.
اکنون این شدت انباشت را به تفکیک کیف پول گروههای مختلف سرمایهگذاران بررسی میکنیم. در نمودار زیر، شدت انباشت سرمایهگذارانی که بین ۱ تا ۱۰۰۰ بیتکوین دارند کاهش پیدا کرده است. دسته آدرسهایی که صاحب بیش از ۱۰ هزار بیتکوین هستند، به رنگ قرمز تغییر حالت دادهاند. این گروهها کمترین میزان انباشت را دارند، بیشتر از گروههای دیگر بیتکوین های خود را جابهجا میکنند و بیشتر باعث کاهش قیمت میشوند.
فعلاً سرمایهگذاران خردی که کمتر از یک بیتکوین دارند بیش از همهٔ گروهها در حال انباشت هستند؛ اما شدت انباشت آنها نسبت به ماه فوریه و مارس کمتر شده است.
معمولاً زمانی که بازار تحتفشار روانی و نوسان شدید قرار میگیرد، بسیاری از افراد برای فروش بیتکوین ها و یا کاهش ریسک معاملات خود، باید هر چه سریعتر تراکنش انجام دهند. به همین علت تعداد تراکنشهایی که برای ثبت شدن در Mempool منتظر تأیید ماینرها هستند، افزایش پیدا میکند.نمودار زیر تعداد تراکنشهای داخل Mempool را بر اساس گروه های مختلف تقسیم کرده و به تفکیک رنگ نشان داده است.
با سقوط قیمتی این هفته، ناگهان تعداد ۴۲.۸ هزار تراکنش برای تأیید شدن در Mempool صف کشیدهاند. این میزان تقاضا برای انجام تراکنش از اواسط اکتبر ۲۰۲۱(زمانی که رصد این معیار را آغاز کردیم) بیسابقه بود.
نمودار زیر کل کارمزدی (به بیتکوین) که کاربران برای ثبت شدن تراکنشها پرداختند، نشان داده است. طبق نمودار، افراد برای انجام تراکنشها بسیار عجله به خرج داده اند؛ زیرا مجموع کارمزدی که در آن روز برای تراکنش پرداختند به ۳.۰۷ بیتکوین رسیده است. این مقدار کارمزد نسبت به ۴ دسامبر که قیمت تنها در یک روز ۳۴.۵ درصد سقوط کرد، بیشتر است؛ بنابراین این مقدار بیشترین کارمزدی است که سرمایهگذاران برای تراکنش بیتکوین حاضر به پرداخت آن شدند.
نمودار زیر میزان کارمزدهایی را نشان داده که در تراکنشهای مربوط به صرافیها پرداخت میشود.در این نمودار نیزعجله و اضطراب افراد را برای انجام تراکنش میتوان مشاهده کرد. بعد از سقف قیمتی ماه می، در حال حاضر بیشترین کارمزد برای تراکنش صرافیها پرداخت شده است. پرداخت این میزان کارمزد یعنی افراد در واکنش به نوسانات قیمت، برای کاهش ریسک معاملات و یا فروش بیتکوین های خود بسیار عجله داشتند.
۱۵.۲ درصد از کل کارمزد صرافیها مربوط به تراکنشهای واریزی به صرافی بوده که درصد واریزیها از سقف واریزیهای ۲۰۱۷ (۱۲.۱ درصد) بالاتر رفته و نسبت به مقدار واریزی در سقوط قیمت در می ۲۰۲۱ (۱۶.۸) تنها اندکی کمتر است.
روزانه مقدار بسیار زیادی بیتکوین به صرافیها وارد و از آن خارج میشود. نمودار زیر حجم دلاری که به شبکه بیتکوین وارد شده را به رنگ سبز و حجم خروجی را به رنگ قرمز نشان داده است.از چرخه ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، حداقل میزان جریان خالص صرافیها ۷۵۰ میلیون دلار بوده است.
در سقوط قیمتی این هفته، ورودی و خروجی صرافی ها در مجموع ۳.۱۵ میلیارد دلاربود؛ اما مقدار حجمی که به صرافیها وارد شده (۱.۶۰ میلیارد دلار) کمی بیشتر است. پس از ATH اکتبر تا نوامبر پارسال، این بیشترین حجم ورودی و خروجی صرافیهاست و همچنین، این مقدار با حجم ورودی/خروجی که در سقف ۲۰۱۷ ایجاد شده، برابری میکند.
اکنون اگر به چرخه قبلی توجه میکنیم، کاملا مشخص می شود که جریان سرمایه دلاری شبکه بیتکوین، نسبت به گذشته خود چه مقدار سنگینتر شده است.
واکنشهای خارج از شبکه بیتکوین به افت قیمت
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، بازارهای بیتکوین نسبت به چند سال اخیر بسیار پویا و فعالتر شدهاند؛ به همین خاطر، در کنار تحلیل فعالیتهای داخل شبکه (آنچین)، بررسی فعالیتهای خارج شبکه نیز لازم است تا به عوامل حرکات قیمتی، میزان قدرت بازار و هیجانات سرمایهگذاران پی ببریم.طی دو سال اخیر، چندین ETF بیتکوینی تأسیس شده که سه مورد از این صندوقها متعلق به کشور کاناداست.
در نمودار زیر مجموع ورودی بیتکوین (صورتی) به تمام صندوقهای کانادا را نشان میدهد. مقدار بیتکوینی که به مجموع صندوقهای کانادا وارد شده از ماه نوامبر بسیار قابلتوجه بوده، اما در دوهفته اخیر روند ورود بیتکوین به این صندوقها نزولی است.
به علت سقوط قیمتی اخیر، بیش از ۶.۶۶ هزار بیتکوین در این هفته از این صندوقها خارج شده است.
حجم قراردادهای باز (open interest) نیز تحتتأثیر کاهش قیمت اخیر، فعلاً خنثی حرکت میکند. چند روز قبل از اعلامیه افزایش بهره فدرال رزرو، تقریباً یک میلیارد دلار به حجم قراردادهای باز فیوچرز اضافه شد. اما در چند روز اخیر اکثر این معاملات بهاجبار بسته شدند و بعد از سقوط قیمت در روز پنجشنبه، کل حجم معاملات باز در حدود ۱۴.۳ میلیارد دلار بهصورت خنثی حرکت میکند.
نمودار زیر شدت تغییر روزانه در حجم معاملات باز فیوچرز را نشان داده است.در این نمودار میبینیم که قبل از اعلامیه فدرال رزرو در روز سوم می، ۳۰.۴ هزار بیتکوین به حجم معاملات باز افزوده شده؛ یعنی افراد به روند بازار امید پیدا کردند و دوباره برای شرطبندی قیمت آماده شدند؛ اما روز بعد، معاملات باز به ارزش ۲۵.۴۸ هزار بیتکوین بهاجبار بسته شده است.
با اینکه حجم معاملات بسته شده، بسیار قابلتوجه است اما نسبت به چندین نمونهای که در ۱۲ ماه گذشته رخداده (با رنگ آبی مشخص شده)، کمتر است.بنابراین میزان اهرمی که در معاملات فیوچرز لیکویید و یا به اجبار بسته شده، نمیتواند از دلایل اصلی ریزش قیمت این هفته باشد.
برای حاصل اطمینان بیشتر از این نتیجهگیری، کل حجمی را که در بازار فیوچرز لیکویید شده (شورت و لانگ)، بررسی میکنیم. بهطورکلی، زمانی که میزان استفاده از اهرم در بازار فیوچرز کاهش پیدا میکند، بسیاری از پوزیشنها به دلیل لیکویید شدن، بسته میشود.
اما حداکثر مقداری که از معاملات فیوچرز در این هفته لیکویید شد، ۱۳۵ میلیون دلار بود. این مقدار از ۰.۲ درصد حجمی که در بازار فیوچرز معامله شده، کمتر است. طبق انتظارمان بیشترین حجم لیکویید شدن متعلق به پوزیشنهای لانگ معادل ۶۱.۵ درصد است؛ اما با حجم لیکویید شده قبلی بازار، قابلمقایسه نیست. به طور کلی میتوان گفت، کاهش اهرم و لیکویید شدن معاملات فیوچرز، علت اصلی سقوط قیمت این هفته نبوده و باید دلیل این افت قیمت را در کاهش ریسک معاملات، خروج سرمایه از بازار و در کل هیجانات منفی افراد نسبت به شرایط نا به سامان اقتصادی جهان جستوجو کرد.
در بخش آخر، برای مشاهده میزان ورود و خروج سرمایه از بازار، موجودی استیبل کوینها را بررسی خواهیم کرد. در چندسال اخیر استیبل کوین ها یکی از مهم ترین عوامل رشد بازار کریپتوکارنسی ها بوده اند و میزان ورود و خروج سرمایه به بازار را مشخص می کنند.
از سقوط قیمت در ماه مارس ۲۰۲۰، کل موجودی استیبل کوینهای مطرح (USDT, USDC,BUSD, و DAI) از ۵.۳۳ میلیارد دلار به بالای ۱۵۸.۲۵ دلار رسید؛ یعنی در دو سال اخیر موجودی استیبل کوین ها ۲,۸۶۶ درصد رشد کرده است. بیشترین حجم استیبل کوین به USDT تعلق دارد که ۵۲.۶ درصد موجودی را تشکیل داده و پس از آن USDC با ۳۰.۸ درصد حجم،در مقام دوم استیبل کوین ها قرار می گیرد.
با این حال، از اوایل ماه آوریل، کل حجم استیبل کوین ها ثابت مانده و تا کنون ۳.۲۸۵ میلیارد دلار از آن کاهش پیدا کرده است. از اوایل مارس به تدریج، خروج ۴.۷۷ میلیارد دلار USDC سبب شد که کل موجودی استیبل کوین ها حال کاهش پیدا کند. اما از طرف دیگر حجم USDT در همین فاصله به میزان 2.5 میلیارد دلار به رشد خود ادامه داده است.
نمودار زیر شدت تغییر موجودی استیبل کوینها را بهصورت میانگین ۳۰ روزه، به رنگ آبی نشان داده و سهم USDC را از حجم استیبل کوینها به رنگ قرمز مشخص کرده است.
کاملاً روشن است که از ماه می ۲۰۲۱، USDC بیشترین سهم را در رشد حجم کلی استیبل کوینها داشته است. از طرف دیگر تاکنون چنین حجمی به میزان ۲.۸ میلیارد دلار در ماه از حجم استیبل کوینها خارج نشده است. اکنون با مقایسه موجودی USDC با دیگر استیبل کوینها، درمییابیم که USDC شدیدترین کاهش موجودی را میان استیبل کوین ها تجربه می کند که این به معنای خروج گسترده سرمایه از بازار کریپتوکارنسی هاست.
به دلیل شرایط بحرانی اقتصاد جهان و همبستگی بیتکوین با بازارهای سنتی، شاهد ناتوانی و عدم اطمینان سرمایهگذاران هستیم. همه این نشانهها، بیانگر فشار روانی و عدم تمایل به ریسک بیشتر است.
مرور هفته
بیتکوین با رشد و بلوغ خود توجه بسیاری از مؤسسات مالی بزرگ را به خود جلب کرده و به همین علت بیشازپیش به رخدادهای کلان جهانی و سیاستهای پولی واکنش نشان میدهد. این هفته، بازارها به اعلامیه افزایش نرخ بهره فدرال رزرو بهشدت واکنش نشان دادند و این کمبود نقدینگی در بازار را نمایان میکند.
در این شماره با دید بسیار جامعی به بررسی بازار پرداختیم و فعالیت داخل شبکه و خارج شبکه بیتکوین را ارزیابی کردیم. ضعف و ناتوانی در بخشهای مختلف بازار مشاهده میشود؛ اما عامل اصلی آن بیش از اینکه لیکویید شدن معاملات فیوچرز باشد، به دلیل فشار روانی افراد و اجتناب از پذیرش ریسک بیشترتوسط سرمایهگذاران است. همچنین خروج استیبل کوینها مخصوصاً USDC ، خروج سرمایه از بازاررا نشان می کند.
بازار بیتکوین همچنان تحتتأثیر وضعیت نا به سامان اقتصادی جهان قرار دارد و شرایط فعلی را موقتاً برای سرمایه گذاران دشوارخواهد کرد.
برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و دادهها میتوانید به این قسمت (Changelog) مراجعه کنید.
Options 25 Delta Skew Suite منتشر شد
معیار جدید Entity-adjusted URPD منتشر شد
crypto.com به لیست صرافیهای پشتیبانی شده اضافه شد
گزینه جدید سایت: نمودارهای Workbench اکنون در داشبوردها در دسترس هستند و تاریخچه کامل داده را پشتیبانی میکنند
شماره 14 Uncharted Newsletter منتشر شد
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.