بستری حرفه‌ای برای معاملات NFTها

علی‌رغم فشار نهادهای قانونگذاری بر بازار، بخش کاربری شبکه اتریوم همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد. با ایجاد تکاپویی تازه در بازار NFTها، پلتفورم‌‌ Blur، با روش ترغیب معامله‌گران و جذب نقدینگی برای کسب هر چه بیشتر سهم معاملاتی بازار، با OpenSea، رقیب اصلی خود در حال رقابت است.

بستری حرفه‌ای برای معاملات  NFTها

با وجود اینکه نهادهای قانونگذاری آمریکا صرافی‌های متمرکز را مورد هدف خود قرار دادند، با این حال بازار ارزهای دیجیتال همچنان برای ادامه روند خود مصمم است. طی هفته گذشته بازار اتریوم چندین روز از روند خود بازماند اما در روزهای پایانی هفته در سطح ۱۶۵۰ دلار نوسان داشت و از محدوده‌‌ای که قبل از سقوط FTX به آن دست یافته بود، عبور کرد.

یکی از جدیدترین پلتفورم‌های معاملاتی NFT به نام Blur،  اخیراً با ایجاد تغییر و تحولاتی در سبک معاملات خود، NFTها را مجددا در مرکز توجهات علاقه‌مندان  قرار داد و به عنوان رقیب اصلی OpenSea ظاهر شد. در این گزارش به این موضوع خواهیم پرداخت که پلتفورم OpenSea در مقابل این رقیب تازه نفس، با چه چالش‌هایی مواجه شده است. همچنین خواهیم دید که پلتفورم Blur چه تاثیراتی در سهم بازار OpenSea داشته و با تمرکز بر تسهیل فعالیت معامله‌گران حرفه‌ای در بازار NFTها، سبب چه هنجارشکنی‌هایی خواهد شد. در ادامه، تاثیر رونق مجدد بازار NFTها را در میزان فعالیت شبکه اتریوم جستجو خواهیم کرد و خواهیم دید که  تکاپویی که اخیرا در دنیای NFTها ایجاد شده، تا چه اندازه قادر به ترغیب کاربران جدید به فعالیت در شبکه بوده است.

تاثیر اندک اقدامات قانونگذاران در روند بازار

پس از ماجرای سقوط صرافی FTX، صرافی‌های دیجیتال بیش از پیش تحت نظارت سازمان‌های قانون‌گذاری آمریکا قرار گرفتند. در چند هفته اخیر سازمان SEC به دلیل عدم  مطابقت خدمات استیکینگ صرافی Kraken با قوانین آمریکا، شکایتی علیه این صرافی تنظیم کرده و آن را موظف به پرداخت جریمه ۳۰ میلیون دلاری کرده است. طی توافقی میان SEC و Kraken ،  این صرافی در تاریخ هشتم فوریه، خدمات استیکینگ خود را از دسترس کاربران آمریکایی خارج کرد.

Live Advanced Chart

اندکی پس از این توافق، کمپانی PAXOS ، تولیدکننده استیبل‌کوین BUSD در تاریخ سیزدهم فوریه اعلام کرد که به دلیل فشارهای نظارتی اداره خدمات مالی ایالات نیویورک، تولید و انتشار استیبل‌کوین BUSDرا در تاریخ  ۲۱ فوریه متوقف خواهد کرد. دارندگان استیبل‌کوین BUSD نیز سریعاً دارایی BUSD خود را به استیبل‌کوین‌های دیگر، عمدتاً USDT تبدیل کردند. به دلیل بازخرید ۵.۰۵۲ میلیارد دلار BUSD ، از تاریخ هشتم فوریه ارزش بازار این استیبل‌کوین ۳۱.۲ درصد ریزش داشت.

پیش از اعلامیه کمپانی Paxos، سهم BUSD در بازار استیبل‌کوین‌ها، ۱۱ درصد، معادل ۱۳۶ میلیارد دلار بود. پس از توقف تولید آن، Tether با ۵۴ درصد سهم، بیشترین تسلط را بر بازار استیبل‌کوین‌ها یافت. بر خلاف رویدادهای اخیر در دنیای استیبل‌کوین‌ها، DAI به عنوان استیبل‌کوینی غیر متمرکز و ضد سانسور جایگاه خود را میان کاربران نیافته و همچنان سهم قابل‌توجهی از بازار را به خود اختصاص نداده است.

Live Advanced Chart

کارمزد Gas مجددا در حال رشد است

نمودار زیرهزینه کارمزد اغلب کاربران شبکه را (که به عبارتی به آن میانه کارمزد Gas نیز گفته میشود) مشخص می‌کند. در طول نه ماه اخیر هزینه تراکنش‌های اغلب کاربران حدود ۱۰ تا ۲۰ Gwei بوده است. به عبارت دیگر کاربران برای یک تراکنش معمولی به صورت میانگین ۰.۵ سنت و برای تراکنش‌های مرتبط با قراردادهای هوشمند ۲ دلار پرداخت کرده‌اند. این کارمزدهای بسیار پایین، در مقابل کارمزدهای سه رقمی که کاربران در فاز صعودی گذشته پرداخت کرده‌اند، قابل مقایسه نیست. هرچه کارمزدهای پرداخت شده Gas پایین‌تر باشد؛ یعنی کاربران تقاضای کمتری برای پر کردن فضای بلاک‌های شبکه دارند و به همین جهت شبکه اتریوم و تمام امکانات مختص به آن، کاربرد کمتری دارد؛ که البته این شرایط در فاز نزولی بسیار عادی است.

با این حال اگر روند کارمزدهای Gasشبکه اتریوم را از آغاز سال تاکنون بررسی کنیم، افزایش تدریجی و پیوسته‌ای در این روند مشاهده خواهیم کرد. در حال حاضر کارمزد Gas تراکنش‌ها از محدوده‌ای که در رخدادهای ناگهانی مانند ماجرای  FTX و هجوم کاربران به صرافی Binance مشاهده کردیم، عبور کرده و به ۳۸ Gwei رسیده است. افزایش مرحله به مرحله کارمزدهای Gas حاکی از این نکته است که احتمالاً موج جدیدی از فعالیت کاربران را در شبکه نظاره‌گر باشیم.

Live Chart

بازار NFTها بار دیگر توجهات را به خود جلب کرد

اگر میزان Gas مصرف شده در انواع تراکنش‌های شبکه را با دقت بیشتری بررسی کنیم، مشاهده خواهیم کرد که علت اصلی افزایش نسبی فعالیت در شبکه اتریوم، رشد دوباره بازار NFT هاست. در پایان سال ۲۰۲۲ فعالیت کاربران در شبکه دچار افت شدیدی شده بود؛ اما اکنون مشاهده می‌کنیم که در دو ماه متوالی، Gas مصرف شده در تراکنش‌های NFT تا ۹۷ درصد افزایش داشته است. به نظر می‌رسد که بازار NFT ها همانند چرخه‌های گذشته، به موج دیگری از شکوفایی خود در حال نزدیک شدن باشد.

ما میزان Gas مصرف شده را بهترین معیار برای ارزیابی میزان فعالیت در شبکه اتریوم عنوان کرده‌ایم؛ شما می‌توانید علت این انتخاب را به صورت عمیق‌تر در این مقاله مطالعه کنید.

از دلایلی که اخیرا بازار NFTها توجهات بسیاری را به خود جلب کرده، تاسیس کالکشن‌های جدید NFT توسط بزرگترین بازیگران این بازار، از جمله Yuga Labs,Dooodles و Moonbirdsعنوان شده است؛ اما اگر میزان مصرف Gas شبکه را در طول دو هفته اخیر با دقت بیشتری بررسی کنیم، خواهیم دید که عمدتاً به دلیل Airdrop پروژه‌ای به نام Blur، تقاضا برای Gas در تراکنش‌های شبکه افزایش داشته است.

رقابت Blur و OpenSea

پلتفورم Blur، به عنوان پلتفورمی تازه‌کار برای خرید و فروش NFTها و همچنین تجمیع‌کننده تمام NFTها از پلتفورم‌های دیگر، در ماه اکتبر سال گذشته تاسیس شد و تا کنون پای در جایگاه رقیب قدرتمند خود، Opensea گذاشته است. Blur از زمان تاسیس، حدود ۷۸ درصد از سهم معاملات NFTها را تصاحب کرده و با Airdrop توکن خود در تاریخ چهاردم فوریه، OpenSea را مغلوب خود ساخت. Blur با تمرکز بر معامله ‌گران حرفه‌ای،  به عرصه NFT ها پا گذاشته است. این پلتفورم برای تراکنش‌های معاملاتی خود کارمزدی دریافت نمی‌کند و پرداخت حق امتیاز برای خالق NFT‌ ها در این پلتفورم کاملاً اختیاری است.

طی هفته گذشته توکن Blur حدود ۱۳ درصد از ارزش خود را از دست داد، اما Airdrop آن، دوباره توجهات را به خود جلب کرده است. در نتیجه سهم Blurاز معاملات بازار ۳۴ درصد افزایش یافت و سبب شد تا سهم بازار OpenSea، از ۳۶ درصد تا ۱۵ درصد کاهش یابد. OpenSea نیز در اقدامی غافلگیرکننده تجدید نظری در سیاست‌های کارمزدی پلتفورم خود داشت؛ اما همچنان موفق به کسب مجدد سهم معاملاتی خود از بازار نشد.

پلتفورم OpenSea با وجود واکنش به رقیب تازه نفس خود نتوانست نفوذ خود را در بازار NFT ها پس بگیرد؛ از این رو باید علت عدم موفقیت OpenSea را در تفاوت‌های کاربری میان این دو پلتفورم جستجو کرد. از جمله این تفاوت‌ها می‌توان به این نکته اشاره کرد که OpenSea عمدتا طراحان و کلکسیونرهای NFT را جذب پلتفورم خود کرده ؛ اما Blur  برای معامله‌گران حرفه‌ای طراحی شده است.

از آنجاییکه هر کدام از NFT ها منحصربفرد هستند، نمی‌توان  صرفاً بر اساس حجم معاملاتی آن‌ها نسبت به تعداد کل NFT ها نقدینگی بازار را محاسبه کرد؛ زیرا مقدار حاصل شده ممکن است کاملاً گمراه‌کننده باشد. بنابراین باید تعداد معاملات روزانه هر کاربر به صورت مجزا در نظر گرفته شود تا حجم دقیق‌تری از معاملات در گردش بازار را ارائه دهد. نمودار زیر نشان می‌دهد که هر پلتفورم به چه میزان در یافتن خریدارانی که متمایل به خرید NFT های کالکشن مورد نظرهستند، موفق بوده‌اند.

همانطور که مشاهده می‌کنید، در پلتفورم Blur، به عنوان برنده این رقابت، به ازای هر کاربر روزانه ۴ تا ۵ معامله انجام می‌شود؛ اما از طرف دیگر در پلتفورم OpenSea به صورت میانگین هر کاربر روزانه ۲ معامله انجام می‌دهد. هر چه تعداد معاملات فروش بیشتر باشد، فروشندگان بیشتری تمایل به لیست کردن NFT خود در آن پلتفورم خواهند داشت که در نهایت خریداران بیشتری را نیز جذب خود خواهد کرد.

تصمیمی که پلتفورم OpenSea برای کاهش میزان کارمزدها و عدم پرداخت حق امتیاز  اتخاذ کرد، به نوعی واکنشی اجباری در مقابل موفقیت رقیب خود بود. از طرفی این تصمیمات ممکن است موجب ساختارشکنی‌ها و تغییر ماهیت  بازار NFT ها شود؛ زیرا هم‌اکنون این دو پلتفورم در رقابت با یکدیگر، تمرکز خود را از طراحان و کلکسیونرهای NFT به معامله‌گران NFT منعکس کرده‌اند. به همین جهت ارزشگذاری NFT ها ممکن است دستخوش تغییراتی شود و NFT ها را تبدیل به نسخه‌ی دیگری از این نوع دارایی‌ها کند.

از آنجاییکه NFT ها بر اساس ویژگیهای منحصربه‌فرد، کمیابی و افراد مرتبط با پروژه مورد نظر ارزشگذاری می‌شوند، تعیین قیمت برای این آثار تا کنون دشوار بوده است و قیمت آن‌ها اغلب  بر اساس دستکاری‌های عده‌ای از معامله‌گران بازار تعیین شده است. با ورود بازارسازان و افزایش تعداد معاملات، NFT ها نزدیک به ارزش واقعی خود معامله می‌شوند.

اکنون در نمودار زیر مشاهده می‌کنیم که حجم و سودآوری فروش NFTها در هر کدام از این دو پلتفورم چه مقدار بوده است. پلتفورم Blur در معاملات فروش خود با حجم بین ۰.۳ تا ۱.۳ اتریوم، بسیار سودآورتر از رقیب خود ظاهر شده است. حجم فروش OpenSea به مدت چندین ماه همچنان در محدوده ۰.۲ اتریوم باقی مانده است. البته باید توجه داشت که حجم فروش بالاتر، صرفا به این معنا نیست که آن پلتفورم به سودآوری بالاتری رسیده؛ همچنین می‌تواند به این معنا باشد که در پلتفورم مورد نظر، برای خرید NFT ها قیمت بالاتری پیشنهاد می‌شود.

تاثیر اندک Blur  در میزان فعالیت شبکه اتریوم

پلتفورم Blur با جلب توجهات به خود، سبب شد تا تقاضا برای پر کردن فضای بلاک‌های شبکه به شدت افزایش یابد. روند صعودی تقاضا برای انجام تراکنش در بلاک‌های شبکه، تاثیر مستقیمی بر افزایش کارمزدهای شبکه و سوزانده شدن اتریوم‌های بیشتری در شبکه دارد. اما این تغییرات مثبت همچنان سبب افزایش کاربری شبکه اتریوم نشده است. البته که اخیراً میزان فعالیت کاربران در شبکه به طور کلی رشد داشته است؛ اما تعداد آدرس‌های جدید شبکه همچنان نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد پایین‌تراست. بعلاوه، طبق نمودار زیر میانگین ماهیانه آدرس‌های جدید شبکه همچنان زیر سطح میانگین سالیانه آن قرار دارد.

از این رو می‌توان نتیجه گرفت اغلب کاربرانی که اخیرا مجذوب  پلتفورم‌های NFT شدند، عمدتاً از کاربران قبلی این پلتفورم‌ها بوده‌ند و پلتفورم‌ها موفق به جذب کاربرانی جدید به فعالیت در شبکه اتریوم نشده‌‌اند. بنابراین باید گفت که پلتفورم Blur، OpenSea و دیگر پلتفورهای مرتبط، همچنان برای حفظ کاربران قبلی خود با یکدیگر رقابت می‌کنند.

Live Workbench Chart

مرور هفته

پلتفورم Blur با استراتژی‌هایی برای ترغیب کاربران و تمرکز برجذب نقدینگی، سبب شده تا بسیاری از معامله‌گران حتی پس از اولین  Airdrop آن انگیزه‌ی بیشتری برای ادامه فعالیت در این پلتفورم داشته باشند. با مشاهده پتانسیل Blur به نظر می‌رسد که این پلتفورم قادر باشد به یکی از مهمترین ارکان صنعت NFT ها تبدیل شود. Blur اخیرا تاریخ توزیع دومین Airdrop خود را اعلام کرده و آن را به عنوان پاداشی برای اولین کاربران وفادار خود در نظر گرفته است. اکنون باید دید آیا می‌تواند از این طریق کاربران جدیدی را به پلتفورم خود جذب کند یا خیر.

در حال حاضر تمرکز پلتفورم‌های  NFT بر تسهیل هر چه بیشتر معاملات برای معامله‌گران حرفه‌ای است. به همین جهت میان این پلتفورم‌ها رقابت روزافزونی برای جذب معامله‌گران ایجاد شده است که قاعدتاً با کاهش کارمزدهای معاملات، این بازی به نفع معامله‌گران خواهد بود. از طرفی طراحان NFT ممکن است به دلیل حذف حق امتیاز آثار خود، انگیزه خود را برای فعالیت بیشتر از دست بدهند.

همچنان باید اشاره کرد که موج اخیر NFT ها قادر به تشویق کاربران جدید و همچنین جذب نقدینگی قابل‌توجهی به اکوسیستم اتریوم نبوده است. البته این شرایط کاملا به نحوه فعالیت معامله‌گران  NFT در آینده بستگی دارد. درهر صورت، همچنان امکان خلق ارزش برای شبکه اتریوم در قالب کسب پاداش‌های بیشتر از طریق MEV، فرصت‌های معاملاتی  arbitrage و ایجاد زیر ساخت‌های جدید خواهد بود.


شبکه های اجتماعی ما:

اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)

· ما را در توییتر دنبال کنید.

· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.

· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.

· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.

· برای دریافت پیام‌های هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت‌ صرافی ها، به صفحه توییتر پیام‌های هشدار مراجعه کنید.

نکته: این هفته‌نامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایه‌گذاری ندارد و تمامی این داده‌ها صرفاً به جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شمآست