رالی صعودی کوتاه مدت در فاز خرسی؟
پس از ماهها افت شدید بیتکوین و اتریوم، بازار سرانجام در جهشی صعودی، از حالت اشباعفروش خارج شد و پس از جلسهی فدرال رزرو، ریسکپذیری سرمایهگذاران دوباره جان گرفت. اکنون باید پرسید که این جهش قیمتی مثبت، صرفاً حرکتی کوتاهمدت است یا آغاز یک روند صعودی.
با اعلام افزایش ۰.۷۵ درصدی نرخ بهره توسط فدرال رزرو در این هفته، بیتکوین با ۵.۷ درصد رشد و اتریوم با ۷.۶ درصد افزایش قیمت، به این خبر واکنش مثبتی نشان دادند.
در حالی که همگان انتظار کاهش رشد اقتصادی و نرخ تورم را داشتند، پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا، تاثیر افزایش نرخ بهره را بر اقتصاد، از ۲.۲۵ تا ۲.۵ درصد خنثی اعلام کرد و این خبر عمومأ با واکنش مثبت بازارهای جهانی همراه شد.
در این چند هفته اخیر، بیتکوین و اتریوم حرکات قیمتی مثبتی را تجربه کردند و این افزایش قیمت، کمی از فشار روانی هولدرها و خریدارانی که روند نزولی نه ماهه را تحمل کردهاند، میکاهد. سال ۲۰۲۲ برای ارزهای دیجیتال از همان ابتدا، سال امیدوار کنندهای نبود. با این حال پس از گذشت چندین ماه متوالی از تشویش و عدم ریسکپذیری سرمایهگذاران، اکنون سوال اینجاست که آیا این جهش صعودی تنها حرکتی کوتاهمدت است و یا شروع یک روند صعودی بلندمدت؟
برای پاسخ به این سوال در این گزارش، میزان فعالیت کاربران شبکه را مبنا قرار میدهیم و باید این موضوع بررسی کنیم که که آیا موج جدیدی از تقاضا برای ورود به شبکه مشاهده میشود و یا شبکه هنوز تقاضای کافی برای حرکتی قدرتمند ندارد.
🔔 در کنار هرکدام از معیارهای بررسی شده در این گزارش، پیشنهادهایی برای تنظیم هشدار آن معیار قرار داده شده است؛ تا شما بتوانید سطوح مهم و تغییر جهت بازار یا شبکه را آسانتر تشخیص دهید.هر کاربرGlassnode میتواند در Glassnode Studio، هشدار مورد نظر خود را تنظیم کند.
روند خنثی میزان فعالیت کاربران در شبکه
به طور کلی، ورود کاربران و تقاضای جدید برای فعالیت در شبکه، موجب میشود تا میزان کاربرد شبکه به طور پیوسته بالا باشد. با مشاهده میزان کاربرد و موجودی شبکه در مقایسه با چرخههای قبل، می توان عملکرد فعلی بازار را مشخص کرد.
· جهش صعودی در نمودار پایین به این معناست که میزان فعالیت و ورود کاربران به شبکه افزایش پیدا کرده است. عموما در این مرحله، سرمایهگذاران قدیمی بیتکوینهای خود را در حالت سود، جابه جا و یا نقد میکنند و کاربران جدید این بیتکوینها را خریداری میکنند.
· روند نزولی در نمودار زیر به معنای کاهش ناگهانی فعالیت کاربران در شبکه است. در این مرحله فاز خرسی، به فرصت بیشتری برای بازیابی قدرت خود احتیاج دارد؛ زیرا بیتکوین ها از جیب معاملهگران گمانهزن به سرمایهگذاران بلندمدت جابه جا میشود.
با توجه به نمودار زیر، در حال حاضر تعداد آدرسهای فعال هنوز هم در کانال نزولی خود قرار دارد ( کانال قرمز).
همچنین به کانال صعودی اکتبر تا نوامبر توجه کنید. همانطور که مشاهده میکنید، با اینکه قیمت بار دیگر به ATH رسید، اما تعداد آدرسهای فعال در این بازه زمانی نسبت به ATH قبلی بسیار کاهش پیدا کرده و میزان تقاضای کافی به شبکه وارد نشده است. به استثنای چندین جهش صعودی کوتاهمدت تعداد آدرسهای فعال در فاز تسلیم، در حال حاضر هنوز میزان تقاضای قابل توجه و مهمی در شبکه مشاهده نشده است.
🔔پیشنهاد تنظیم هشدار : در صورتی که معیار (14MA) Active Adresessاز ۹۵۰ هزار آدرس عبور کند، میتواند نشانهای برای افزایش فعالیت کاربران، بازگشت قدرت و تقاضای بازار باشد.
با مشاهده تعداد تراکنشهای شبکه در نمودار زیر، مجدداً به این نتیجه خواهیم رسید که میزان تقاضا برای فعالیت در شبکهکافی نیست؛ همچنین ساختار حرکتی این معیار در یک سال گذشته، به بازه زمانی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ شباهت دارد ( به رنگ آبی مشخص شده است).
پس از فروکش کردن تقاضا در می ۲۰۲۱ (رنگ قرمز)، تعداد تراکنشها در روند خنثی و رو به نزول قرار گرفت؛ به این معنا که تنها سرمایهگذاران ثابتقدم در بازار فعالیت دارند.
🔔 پیشنهاد تنظیم هشدار: در صورتی که معیار (Transaction Rate (14 SMA بالای از عدد ۳.۰ عبور کند، میتواند به معنای افزایش فعالیت کاربران در شبکه و بازگشت قدرت و تقاضا به بازار باشد.
به علت کاهش تقاضا برای انجام تراکنش در شبکه، میزان کارمزد بیتکوینی تراکنشها در نمودار زیر، صرفاً با ۱۳.۴ بیتکوین در روز، در پایینترین مقدار خود قرار دارد( رنگ آبی).
همانند فروکش کردن تقاضا در نمودار تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشها، میزان کارمزد بیتکوینی تراکنشها نیز در می ۲۰۲۱ ناگهان سقوط کرد (قرمز) و کارمزد تراکنشها به حداقل میزان ممکن رسیدند.
در فاز صعودی، معمولاً میزان کارمزد تراکنشها قدرت خود را حفظ میکند (سبز) و به این معناست که کاربران، دوباره به فعالیت در شبکه تمایل پیدا کردند. در حال حاضر جهش صعودی در این معیار مشاهده نشده است؛ بنابراین در صورت بازگشت قدرت بازار این معیار میتواند علائمی از تمایل کاربران برای فعالیت در شبکه را نشان دهد.
🔔پیشنهاد برای تنظیم هشدار: در صورتی که معیار( Number of transaction (14SMA از مقدار روزانه ۳۵ بیتکوین عبور کند، به معنای بازگشت قدرت بازار خواهد بود.
با مشاهده میانگین سایز بلاکهای شبکه میتوان موارد بررسی شده را تأیید کرد.
ازدحام شبکه و پر شدن بلاکها از تراکنشها( قرمز) باعث افزایش سایز بلاکها میشود؛ زیرا ماینرها تا حد ممکن تراکنشها را در هر بلاک جای میدهند تا بیشترین درآمد را داشته باشند.
خلوت بودن شبکه و بلاکهای نیمه خالی( آبی) باعث کاهش سایز بلاکها میشود؛ زیرا برای پر کردن و استفاده کامل از فضای بلاک، تراکنش کافی وجود ندارد.
علاوه بر این ، Segwit به عنوان یکی از آپدیتهای فنی بیتکوین وظیفهی استفاده حداکثری از فضای بلاکهای بیتکوین را دارد. قبل از سال ۲۰۲۱، میزان استفاده از Segwitکمتر از ۵۵ درصد بود، به عبارتی حداکثر ظرفیت تراکنشها نسبت به ظرفیت اکنون آنها بسیار کمتر بود. در حال حاضر میزان استفاده از تکنولوژی Segwitبه ۷۲ درصد رسیده و فضای هر بلاک افزایش پیدا کرده است؛ اما در این صورت نیز فضای کنونی بلاکها کاملا پر نشده و نسبت به ظرفیت بلاک ها در ماه می ۲۰۲۱ کمتر است.
این شواهد به این معناست که هولدرها بر شبکه بیتکوین مسلط هستند و از دیدگاه تحلیل میزان فعالیت شبکه، هنوز میزان تقاضای جدیدی وارد بازار نشده است.
از طرف دیگر، حجم بیتکوینهای قفلشده در کانالهای عمومی شبکه لایتنینگ به صورت روزافزون به بالاترین سطح خود میرسد. تعداد کل بیتکوینهای قفل شده ۴,۴۰۵ است که در دو ماه اخیر، با وجود شرایط بحرانی اقتصادی و سیاسی، ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است.
این معیار میزان نقدینگی را نشان میدهد که برای انتقال بیتکوین از طریق کانالهای عمومی لایتنینگ در دسترس کاربران قرار گرفته است. این معیار گسترش اثر شبکهای بیتکوین را به خوبی به تصویر میکشد و شامل موجودی بیتکوین در کانالهای خصوصی ایجاد شده بین دو فرد نمیشود؛ زیرا این اشخاص نود شخصی خود را به مسیر کانالهای عمومی شبکه متصل نکردهاند.
جهش کوتاه در میزان فعالیت کاربران اتریوم
در دوازده ماه گذشته، اتریوم نیز مانند بیتکوین، فراز و نشیبهایی را تجربه کرده و میزان تقاضای کاربران برای انجام تراکنش در این شبکه به تدریج افت کرده است.
با وجود اینکه در چند هفته اخیر، از قیمت اتریوم حرکتی قدرتمند شاهد بودیم، اما کاربران برای انجام تراکنش تمایلی نشان نمی دهند و ازدحام شبکه به پایینترین مقدار خود در چند ماه اخیر رسیده است.
از ماه می ۲۰۲۱، میزان تقاضا برای تراکنشهای اتریوم در افت تدریجی قرار داشت و تنها در چندین هفته اخیر، از خود جهشی قدرتمند نشان داده است. این روند صعودی میتواند در آیندهٰ سازنده باشد و باید به آن توجه داشت.
🔔پیشنهاد تنظیم هشدار:در صورتی که معیار (SMA14)Number of Transactionsاز ۱.۲۵ میلیون عبور کند، احتمالاً به معنای بازگشت قدرت بازار و تقاضای کاربران است.
ممپول شبکه اتریوم نسبت به بیتکوین تراکنشهای بیشتری در خود جای میدهد و به طور پیوسته ۹۹ درصد فضای بلاکهای اتریوم تکمیل میشود. در نتیجه قیمت کارمزدی که برای تراکنشها پرداخت میشود؛ غالبا روش مناسبی برای رصد میزان تقاضای کاربران شبکه است.
با این روش میتوان دریافت که کاربران برای انجام تراکنشهای خود چه مقدار عجله دارند؛ زیرا هرچه برای تأیید تراکنش خود رغبت بیشتری داشته باشند، کارمزد بیشتری برای تراکنشهای خود میپردازند.
در نمودار زیر، این سه معیار مشخص شده است:
· معیار Average Gas Limit : به حداکثر میزان گسی گفته میشود که ماینرها میتوانند در یک بلاک جای دهند (مقدار کارمزد Gasدر حال حاضر ۱۵ میلیون است، اما توسط مکانیزم EIP1559 تا ۳۰ میلیون گسترش پیدا خواهد کرد.)
· معیار Average Gas Consumption per block (قرمز): مقدار کارمزد گسی که به ازای هر بلاک استفاده میشود.
· معیار Median Gas Fee (آبی): میانه مقدار کارمزدی که به صورت Gweiپرداخت میشود. زمانی که تقاضا برای انجام تراکنش افزایش یابد، این مقدار نیز افزایش مییابد و با کاهش تقاضا نیز افت خواهد کرد.
قیمت Gas اتریوم اخیراً به صورت میانه ۷ روزه، تا ۱۷.۵ Gwei کاهش پیدا کرد. از ماه می ۲۰۲۰، این پایینترین میزان کارمزدی است در شبکه پرداخت میشود و تقاضا برای انجام تراکنش به قبل از فاز صعودی و اوج شکوفایی Defi رسیده است.
برخلاف افزایش قیمت اخیر اتریوم، کاربران تا کنون تقاضای جدیدی برای فعالیت در شبکه نشان ندادهاند و به طور کلی فعالیت اتریوم در کف چندین ساله قرار گرفتهاست.
پیشنهاد تنظیم هشدار : در صورتی که معیار معیار 🔔Median Gas Price از ۳۰ Gwei عبور کند، به نشانهی افزایش فعالیت شبکه اتریوم و بازگشت قدرت بازار خواهد بود.
نمودار زیر نشان میدهد که چند درصد از میزان اتریومی که تولید شده، سوزانده میشود. با مشاهده نمودار خواهیم دید که میزان سوزاندهشدن اتریوم نسبت به مکانیزم ضدتورمی EIP1559 ، به پایینترین حد خود رسیده است. تمام اتریومی که اکنون سوزانده میشود، ۱۱ درصد تمام میزان اتریومی است که تولید می شود. اتریوم در شرایطی مشابه تنها سه بار در حالت ضد تورمی قرار گرفته، یا به عبارتی میزان سوزانده شدن اتریوم بیشتر از میزان تولید آن بوده است.
در این صورت، نسبت به مکانیزم ضد تورمی تعبیه شده تحت عنوان EIP1559، اکنون حجم بسیاری از اتریومها در گردش قرار دارند .
جذب سودهای نقد شده
در پایان این گزارش، از دیدگاه معیار SOPR ساختار بیتکوین و اتریوم را بررسی خواهیم کرد. این معیار میانگین سود ( بیش از عدد ۱) یا ضرر ( کمتر از عدد ۱ ) بیتکوینهای خرج شده را مشخص میکند. به طور کلی:
· زمانی که مقدار این معیار بالای عدد ۱ باشد، به این معناست که حجم بسیاری از سود بیتکوینهای خرج شده در حال نقد شدن است و برای جذب این بیتکوینها در بازار تقاضای کافی وجود دارد.
· حمایت فاز صعودی در این معیار همان عدد ۱ SOPR است. سرمایهگذاران در بازگشت روند به ناحیه حمایتی در قیمت خرید خود بیتکوین خریداری میکنند.
· زمانی که مقدار این معیار کمتر از ۱ باشد، به این معناست که حجم ضرر بسیاری هنگام جابهجایی و یا فروش بیتکوینها در حال نقد شدن است و سرمایهگذاران به صورت میانگین زیر قیمت خرید خود، بیتکوینهای خود را میفروشند.
· مقاومت فاز خرسی ، عدد ۱ است که میتواند به عنوان سطح مقاومتی عمل کند و در این حالت سرمایهگذاران بیتکوینهای خود را در قیمت خرید خود هنگام رالی صعودی میفروشند.
از اوائل ژوئن، معیار SOPR بیتکوین اکنون برای بار دوم از عدد ۱ عبور میکند. بازار باید چندین دفعه این سطح را آزمایش کند و اگر با عبور از عدد ۱ ، این مقدار را به عنوان سطح حمایتی تلقی کند، سناریو صعودی ایدهآل تری خواهد بود.
🔔 پیشنهاد تنظیم هشدار: در صورتی که معیارSMA7 )BTC SOPR) از عدد 1 عبور کرده و این سطح را حفظ کند، به معنای بازگشت سودآوری سرمایهگذاران خواهد بود.
میزان معیار SOPR برای اتریوم، با شانس بیشتر از عدد ۱ عبور کرده و تا کنون یک مرتبه به عنوان ناحیه حمایتی عمل کرده است. با این حال با توجه به میزان فعالیت ناچیزی که در معیارهای آنچین مشاهده میکنیم، این معیار ممکن است دوباره به زیر عدد ۱ بازگردد؛ یا به عبارتی سودآوری شبکه اتریوم به حداقل برسد. در این صورت معیار SOPR مانند نمونههای قبلی به صورت مختصر از عدد ۱ عبور میکند و دوباره با شدت به پایین این سطح بازمیگردد (فلشهای قرمز).
🔔پیشنهاد تنظیم هشدار : در صورتی که SOPR (7SMA) به پایین عدد ۱ برسد، به معنای کاهش دوباره سودآوری و احتمال افت بیشتر اتریوم خواهد بود.
مرور هفته
پس از ماهها افت شدید بیتکوین و اتریوم، بازار سرانجام در جهشی صعودی، از حالت اشباعفروش خارج شد و پس از جلسهی فدرال رزرو، ریسکپذیری سرمایهگذاران دوباره جان گرفت.
اما با این حال تقاضای کاربران برای انجام تراکنش قدرت چندانی ندارد و همراه با این رالی صعودی، تاکنون شاهد موجی از تمایل کاربران برای فعالیت در شبکه بیتکوین و اتریوم نبودهایم. در نتیجه این کاهش تقاضا، بلاکهای بیتکوین به صورت نیمهخالی تایید میشوند، میزان کارمزد اتریوم به کف چندین ساله خود و میزان سوزانده شده اتریوم توسط مکانیزم EIP1559 به پایینترین حد خود رسیده است.
البته که بررسی میزان فعالیت شبکه تنها بخشی از تحلیل رفتاری بازار است و افزایش نسبی سودآوری بیتکوین و اتریوم امیدوارکننده هستند. در صورتی که این رالی صعودی ادامه پیدا کند میتوان به تغییر روند بازار امیدوار بود. اما درصورتی که نتواند روند صعودی خود را ادامه دهد، میتوان گفت صرفا شاهد یک جهش صعودی کوتاهمدت هستیم.
برای مشاهده بروزرسانی تمام محصولات اعم از اصلاحات و بروزرسانی دستی معیارها و دادهها میتوانید به این قسمت(Changelog) مراجعه کنید.
- · دو معیار جدید معرفی شد: Probably Lost و Provably Lost
- · بهبود عملکرد Workbench ها: بهبود در سرعت گزینه های min/max، hline و .sma
- پشتیبانی جدید از SHIB، SAND ، APE و توکن های sETH erc20
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.