Κοιμισμένη Μεταβλητότητα

Η αγορά άνοιξε το νέο έτος κοιμισμένη. Η μεταβλητότητα για τα δύο βασικά κρυπτονομίσματα έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέτοιες περίοδοι έχουν προηγηθεί εκρηκτικών κινήσεων της αγοράς, με παραδείγματα να ρίχνουν τις αποτιμήσεις των κρυπτονομισμάτων και να πυροδοτούν νέες ανοδικές αγορές.

Κοιμισμένη Μεταβλητότητα

Η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων άνοιξε το νέο έτος... μένοντας κοιμισμένη. Από την τελευταία έκδοση του ενημερωτικού μας δελτίου στις 12 Δεκεμβρίου (50η Εβδομάδα, 2022), οι αγορές βρίσκονται σχεδόν ακριβώς εκεί που τις αφήσαμε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και από όλη την ομάδα της Glassnode, ελπίζουμε να περάσατε ένα αναζωογονητικό και χαμηλής μεταβλητότητας διάλειμμα και σας καλωσορίζουμε στη σειρά του 2023 του The Week, On-chain.

Με ένα σπάνιο άθλο, το Bitcoin κατάφερε να διαπραγματεύεται μόλις εντός ενός εύρους τιμών $557 για πάνω από τρεις εβδομάδες, με την υψηλότερη τιμή ($16.9k) να βρίσκεται μόλις 3,4% πάνω από το χαμηλό του εύρους των $16.4k. Η περίοδος του τέλους του έτους είναι συνήθως μια ήσυχη περίοδος για όλες τις αγορές, και σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Σε αυτή την πρώτη έκδοση του έτους, θα καλύψουμε τα ακόλουθα θέματα:

 • Εξαιρετικά χαμηλή πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα, η οποία ιστορικά προηγείται εκρηκτικών κινήσεων της αγοράς (και προς τις δύο κατευθύνσεις), με τελευταία παραδείγματα τον Νοέμβριο του 2018 και τον Απρίλιο του 2019.
 • Ηπιότητα στη δραστηριότητα εντός της αλυσίδας για το BTC και το ETH, που συμπίπτει με τη χαμηλή συνολική μεταβλητότητα της αγοράς και δημιουργεί μια αδύναμη βασική γραμμή για το νέο έτος.
 • Ύφεση στην Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση (Realized Capitalization) που υποδεικνύει ότι το 2022 είναι άνετα μία από τις βαθύτερες πτωτικές αγορές μέχρι σήμερα σε σχέση με τις απώλειες κεφαλαίων.

🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard

🔔 Οι έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση μπορούν να οριστούν μέσα στο Glassnode Studio.

Οι αγορές του Bitcoin είναι διαβόητες για τη μεταβλητότητά τους, ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, το διάλειμμα των διακοπών ήταν εξαιρετικά ήσυχο. Η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα τον τελευταίο μήνα για το BTC μειώθηκε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 24,6%, από τα οποία υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις με παρόμοια επίπεδα (σημειωμένα με 🟦). Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα παραδείγματα προηγήθηκαν πολύ μεγαλύτερης μεταβλητότητας στο δρόμο προς τα εμπρός, με τα περισσότερα να διαπραγματεύονται υψηλότερα και μόνο ένα (Νοέμβριος 2018) να διαπραγματεύεται δραματικά χαμηλότερα.

 • Πρώιμη ανοδική αγορά του 2012-13, όπου οι τιμές του BTC κυμαίνονταν μεταξύ $5 και $14.
 • Όψιμη πτωτική αγορά του 2015 και σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας του 2016.
 • Νοέμβριος 2018 αμέσως πριν από μια πτώση της τάξης του -50% σε 1 μήνα.
 • Απρίλιος 2019 πριν από ένα ράλι από τα $4,2k σε μια κορυφή των $14k τον Ιούλιο-2019.
 • Ιούλιος 2020 κατά την προετοιμασία αυτού που έγινε ανοδική αγορά (bull market) του 2020-21 στα $64k.
Live Advanced Chart

Για το ETH υπάρχουν ακόμη λιγότερες ιστορικά ήσυχες περίοδοι, του οποίου η μηνιαία πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα, κατέρρευσε στο 39,8%. Όλες οι σημαντικές περιπτώσεις παρόμοια χαμηλής μεταβλητότητας της αγοράς προηγήθηκαν επίσης ακραίας μεταβλητότητας, με πρωταρχικά παραδείγματα τον Νοέμβριο του 2018 (ξεπούλημα -58%) και τον Ιούλιο του 2020 (άνοδος 2020-21).

Live Advanced Chart

Μια Αδύναμη Βάση για το Bitcoin

Μετατοπίζοντας την εστίασή μας στο χώρο της δραστηριότητας εντός της αλυσίδας, μπορούμε να δούμε ότι η βραχυπρόθεσμη έκρηξη νέων διευθύνσεων Bitcoin που σημειώθηκε μετά το φιάσκο του FTX, έκτοτε έχει ηρεμίσει αισθητά. Ο μηνιαίος μέσος όρος 🔴 των νέων διευθύνσεων επιστρέφει προς την ετήσια μέση βασική γραμμή 🔵, υποδεικνύοντας ότι η χρήση του δικτύου δεν έχει ακόμη εδραιώσει μια πειστική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Η δυναμική των μετρήσεων της δραστηριότητας στην αλυσίδα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την παρακολούθηση της ανάκαμψης των θεμελιωδών μεγεθών του δικτύου, με την περίοδο 2019-20 να αποτελεί βασικό παράδειγμα από το παρελθόν.

🗜️ Συμβουλή για Workbench: Υπάρχουν αρκετοί παρόμοιοι δείκτες δυναμικής που είναι διαθέσιμοι ως Workbench Constructions, οι οποίοι παρατίθενται στην ενότητα Economic Indicators (Οικονομικοί δείκτες)

🔔 Έξυπνη Ιδέα: New Addresses (30D-SMA) που σπάνε κάτω από τα 405k/ημέρα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν επιδείνωση της δραστηριότητας στην αλυσίδα και μια αναστροφή προς την αρνητική δυναμική.

Live Advanced Dashboard

Παρά αυτή τη σύντομη έκρηξη δραστηριότητας των διευθύνσεων, η συνολική αξία σε δολάρια ΗΠΑ που επεξεργάζεται το δίκτυο του Bitcoin βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο ημερήσιος όγκος μεταφοράς έχει καταρρεύσει από τα ύψη των ~$40B το 3ο τρίμηνο του 2022, σε μόλις $5.8B /ημέρα, σήμερα.

Αυτό επιστρέφει τον ημερήσιο όγκο διακανονισμών στα επίπεδα πριν από το 2020 και υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό την αποβολή κεφαλαίων θεσμικού μεγέθους που ρέουν μέσω του δικτύου.

Live Advanced Dashboard

Μπορούμε να το δούμε αυτό στη σχετική κατανομή του όγκου των μεταβιβάσεων, όπου η κυριαρχία (dominance) των συναλλαγών μεγέθους $10M+ έχει συμβάλει πρωταρχικά στην πτώση αυτή. Οι μεταφορές μεγάλου μεγέθους έχουν μειωθεί από 42,8% πριν από την κατάρρευση του FTX, σε μόλις 19,0% σήμερα.

Αυτό υποδηλώνει μια σημαντική ύφεση στις ροές κεφαλαίων θεσμικού μεγέθους και ίσως έναν σοβαρό κλονισμό της εμπιστοσύνης που συμβαίνει μεταξύ αυτής της ομάδας. Μπορεί επίσης να αντανακλά, εν μέρει, και δυστυχώς, την αποβολή των αμφισβητούμενων ροών κεφαλαίων που σχετίζονται με τις οντότητες FTX/Alameda.

Live Professional Chart

Η ζήτηση για Bitcoin blockspace (ο χώρος στα block του Bitcoin) συνεχίζει να παραμένει αδύναμη, με αμελητέες ανοδικές πιέσεις στην αγορά αμοιβών Bitcoin. Το 4ετές Z-Score των εσόδων των εξορυκτών δεν έχει ακόμη σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο προς θετικό έδαφος και παραμένει -0,67 τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον μέσο όρο.

🗜️ Συμβουλή Workbench: Αυτό το διάγραμμα χρησιμοποιεί ένα 4-year Z-Score, εκμεταλλευόμενο τις συναρτήσεις κινητού μέσου sma(m1,1460) και τυπικής απόκλισης std(m1,1460).

Live Advanced Dashboard

Αυτή η ήρεμη δραστηριότητα στην αλυσίδα μπορεί επίσης να φανεί στις συμπιεσμένες ροές ανταλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ τόσο για το BTC όσο και για το ETH. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τις εισροές (+ve) και τις εκροές (-ve) για το Bitcoin 🟠 και το Ether 🔵 που σχετίζονται με τις οντότητες που παρακολουθούμε.

Οι όγκοι εισροών Bitcoin κυμαίνονται σήμερα μεταξύ $350M και $400M ημερησίως, που απέχουν πολύ από τα επίπεδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2021-22. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η διευρυμένη κλίμακα των ροών ανταλλαγών ETH, οι οποίες έχουν αυξηθεί από μόλις 30% κυριαρχία μέχρι τον Μάιο του 2021, σε 42% σήμερα. Σημειώστε ότι η κυριαρχία του  ETH εδώ εξετάζει τις συνολικές ροές ανταλλαγών USD (εισερχόμενες και εξερχόμενες) και υπολογίζεται ως ETH / (BTC+ETH).

Live Advanced Chart

Το Ethereum Παραμένει Ήσυχο

Το δίκτυο Bitcoin δεν είναι το μόνο που βιώνει αυτή την εξαιρετικά ελαφριά χρήση της αλυσίδας, με τη μέση τιμή gas που καταβάλλεται στην αλυσίδα Ethereum να παραμένει κοντά στα χαμηλά επίπεδα του κύκλου. Η μέση τιμή gas από τον Σεπτέμβριο κυμαίνεται μεταξύ 16 και 23 Gwei, επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγίωσης Ιουνίου-Ιουλίου 2021 και τον Μάιο του 2020 λίγο μετά τον πανικό της αγοράς COVID.

🔔 Έξυπνη Ιδέα: Η Mean Gas Price (7D-SMA) που ξεπερνάει τa 30 GWEI θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αύξηση της δραστηριότητας στην αλυσίδα, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για blockspace του Ethereum.

Live Advanced Chart

Αν αναλύσουμε την κατανάλωση gas ανά τομέα, μπορούμε να δούμε ότι αρκετοί τομείς μειώνονται ως προς τη σχετική κυριαρχία τους στην κατανάλωση gas: MEV bots, Bridges (Γέφυρες), πρωτόκολλα DeFi (DeFi protocols) και νομίσματα (tokens - μάρκες) ERC-20. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, αυτοί οι τέσσερις τομείς αντιπροσώπευαν συνολικά το 45,5% της κατανάλωσης gas, με τα πρωτόκολλα DeFi να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατανάλωσης.

Σήμερα, ωστόσο, αυτοί οι τέσσερις τομείς αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ της μέγιστης κυριαρχίας τους και αντιστοιχούν στο 22,6% της κατανάλωσης gas του δικτύου.

Live Advanced Chart

Ο τομέας στον οποίο παρατηρήθηκε πρόσφατη εισροή δραστηριότητας και τράβηξε την προσοχή είναι τα NFTs, τα οποία κυριάρχησαν στην κατανάλωση gas καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και πρόσφατα αυξήθηκαν από το 13% στο 22% της κυριαρχίας.

Σε γενικές γραμμές, οι κορυφαίες αγορές και ερευνητικά σχέδια (projects) των NFT έχουν διατηρήσει ένα πρωταρχικό στήριγμα στην κύρια αλυσίδα του Ethereum και, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη μετανάστευση των υφιστάμενων NFT προς γέφυρες (bridges) και άλλες αλυσίδες. Αυτό είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα αρκετών παραβιάσεων (hacks) υψηλών προφίλ σε γέφυρες, κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς και των χαμηλότερων gas fees  στην κύρια αλυσίδα επί του παρόντος.

Live Advanced Chart

Πραγματοποιημένη Ύφεση

Η Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση (Realized Cap) παραμένει μία από τις σημαντικότερες μετρήσεις στην ανάλυση της αλυσίδας, παρέχοντας ένα κομψό εργαλείο για την παρακολούθηση των εισροών και εκροών κεφαλαίων από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η βασική παραδοχή είναι ότι όταν τα νομίσματα πραγματοποιούν συναλλαγές, η αξία τους αποτιμάται με σφραγίδα τιμής (price stamped), και έτσι αποφεύγεται η αποτίμηση των νομισμάτων που έχουν χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τιμή spot (όπως του Satoshi), όπως γίνεται μέσω της Κεφαλαιοποίηση Αγοράς (Market Cap).

Αν και δεν είναι τέλεια μετρική, η Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση (Realized Cap), είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία για τη μέτρηση των πραγματικών εισροών κεφαλαίου, για τη σύγκριση των αποτιμήσεων μεταξύ περιουσιακών στοιχείων. Λειτουργεί τόσο για να φιλτράρει τα χαμένα νομίσματα, όσο και για να υπολογίζει εν μέρει την αλλαγή όγκου (όπου τα ίδια νομίσματα πραγματοποιούν συνεχώς συναλλαγές) και αντανακλά καλύτερα την πραγματική αξία που επενδύεται από την αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση του Bitcoin (Realized Cap) έχει μειωθεί κατά -18,8% από το Ιστορικό Υψηλό (ATH), αντιπροσωπεύοντας μια καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους -$88.4B από το δίκτυο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη σχετική μείωση στην ιστορία και τη μεγαλύτερη από πλευράς πραγματοποιημένων απωλειών σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτό επαναφέρει την Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση (Realized cap) στα επίπεδα του Μαΐου 2021, αποβάλλοντας όλη την επενδυμένη αξία καθ' όλη τη διάρκεια της δεύτερης κορύφωσης του H2-2021.

Live Advanced Chart

Η Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση του Ethereum (Realized Cap) έχει υποχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη σχετική κλίμακα, μειούμενο κατά -29,2% από το Ιστορικό Υψηλό (ATH) που ορίστηκε τον Ιανουάριο του 2022. Οι επενδυτές του Ether έχουν κλειδώσει συνολικά -$67.1B σε καθαρές πραγματοποιηθείσες απώλειες κατά τη διάρκεια του 2022.

Αυτό τοποθετεί επίσης την επικρατούσα πτωτική αγορά ως τη χειρότερη στην ιστορία σε επίπεδο πραγματοποιημένων ζημιών σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά ακόμη όχι σε σχετική κλίμακα, η οποία επισκιάζεται από την πτωτική αγορά του 2018-19 με μια μείωση 35,8%.

🗜️ Συμβουλή Workbench: Και οι δύο αυτές μετρικές μείωσης κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση cummax(m1), η οποία μοντελοποιεί το ιστορικό υψηλό της μετρικής m1 (παράδειγμα).

Live Advanced Chart

Τέλος, κλείνουμε με μια νέα ερμηνεία της κυριαρχίας στην αγορά (market dominance), με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προαναφερθείσες αδυναμίες που σχετίζονται με την κυριαρχία της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς (Market Cap). Το κύριο ζήτημα με την ευρέως χρησιμοποιούμενη μετρική «κυριαρχία Bitcoin» (Bitcoin dominance) είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των σχετικά μη ρευστοποιήσιμων νομισμάτων (tokens – μάρκες) είναι επιρρεπής σε χειραγώγηση (όπως το FTT και άλλα που υποστηρίζονται από την οντότητα FTX). Ως εκ τούτου, οντότητες με μεγάλα και συχνά μη ρευστοποιήσιμα μερίδια μπορούν να υποστηρίξουν διογκωμένες αποτιμήσεις στα χαρτιά, οι οποίες όμως αποκλίνουν σημαντικά από την υποκείμενη πραγματικότητα της αγοράς.

Το μοντέλο που ακολουθεί παρουσιάζει την απλούστερη εφαρμογή της Realized Cap Dominance (Πραγματοποιημένη Κυριαρχία Κεφαλαίου), η οποία είναι το αντίστοιχο της πιο παραδοσιακής Market Cap Dominance (Κυριαρχία Κεφαλαίου Αγοράς). Έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις σχετικές διαρθρωτικές εισροές/εκροές κεφαλαίων στα δύο σημαντικότερα και πιο ρευστά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το BTC και το ETH.

Αυτό το εργαλείο και η αρχή, μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε καλάθι νομισμάτων και tokens (μάρκες) για την παρακολούθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην κυριαρχία, αντικατοπτρίζοντας καλύτερα τις πραγματικές ροές κεφαλαίων και προεξοφλώντας την έλλειψη ρευστότητας στο απόθεμα (όπως οι μη επενδυμένες κατανομές token, τα θησαυροφυλάκια πρωτοκόλλων ή το χαμένο απόθεμα).

Live Advanced Chart

Περίληψη και Συμπεράσματα

Η περίοδος των διακοπών 2022-23 ήταν ιστορικά ήσυχη, και είναι σπάνιο τέτοιες συνθήκες να παραμένουν για πολύ καιρό. Προηγούμενες περιπτώσεις όπου η μεταβλητότητα του BTC και του ETH ήταν τόσο χαμηλή, προηγήθηκαν εξαιρετικά ασταθών περιβαλλόντων της αγοράς, με προηγούμενα παραδείγματα συναλλαγών να διαπραγματεύονται τόσο υψηλότερα όσο και χαμηλότερα.

Η δραστηριότητα εντός της αλυσίδας για τα δύο σημαντικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, παρά τη βραχυπρόθεσμη άνοδο μετά το φιάσκο του FTX. Χρησιμοποιώντας τόσο τη δραστηριότητα εντός της αλυσίδας όσο και τις πραγματοποιηθείσες μειώσεις της κεφαλαιοποίησης, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι υπερβολές του Η2-2021 έχουν σε μεγάλο βαθμό αποβληθεί από το σύστημα. Η διαδικασία αυτή ήταν επώδυνη για τους επενδυτές, ωστόσο έφερε τις αποτιμήσεις της αγοράς πιο κοντά στα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Σας ευχαριστούμε που επιστρέψατε ως αναγνώστης του The Week On-chain και ανυπομονούμε να καταγράψουμε όλα όσα μας επιφυλάσσει το 2023.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Product Updates

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας σχετικά ήσυχος μήνας για τις αγορές, αλλά η ομάδα της Glassnode εξακολουθούσε να εργάζεται σκληρά για την δημιουργία της νέας λειτουργίας Discovery Page, 4x νέων ταμπλό και 23x Workbench constructions. Δείτε την τελευταία μας Ενημέρωση Product Update for December για μια πλήρη επισκόπηση.

December Product Update


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter