Kaldıraçlı Short İşlemler ve Spot Talebi
"Bitcoin’de mevcut düşüşün 82. gününe girilirken türev piyasalarda işlem açan yatırımcıların daha fazla düşüş yönlü olarak işleme girdiği görülüyor. Bunun yanısıra, on-chain verileri yükselişin söz konusu olabileceğini gösteriyor."
Bitcoin’de mevcut düşüşün 82. gününe girilirken türev piyasalarda işlem açan yatırımcıların daha fazla düşüş yönlü olarak işleme girdiği görülüyor. Bunun yanısıra, on-chain verileri yükselişin söz konusu olabileceğini gösteriyor.
Bitcoin piyasası düşmeye devam ederek Pazartesi günü 33.424$ ile Temmuz 2021'den bu yana en düşük işlem gören fiyatına ulaştı. Fiyatlar şu anda 82 gündür bir düşüş trendinde ve özellikle türev piyasalarda negatif duyarlılık yükseldi. Perpetual(sürekli) swap işlemleri için fonlama oranları negatif bölgede işlem gördü ve satım opsiyonu hacimlerinin belirgin şekilde arttığı opsiyon piyasalarında kayda değer bir geri dönüş gördük.
Bir önceki bültenimizde, klasik bir Bitcoin ayısına benzediğini iddia ettiğimiz üstün gelen arz dinamiklerini ve ağ karlılığını incelemiştik. Bu haftanın baskısında, denklemin diğer tarafını yakalamak için odağımızı arzdan, talep değerlendirmesine kaydırıyoruz. On-chain araçlar hem arz hem de talep hakkında fikir verebilir ve arka planda yerleşik makro düşüş görünümüyle, şimdi temel talep profilinin bir piyasa dibi belirleyebilmek için yeterli olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz.
Çeviriler
Bu Hafta On-chain İspanyolca, İtalyanca, Çince, Japonca ve Türkçe'ye çevriliyor.
Onchain Haftalık Pano
Week Onchain Haber Bülteni, burada bulunan tüm özellikli çizelgeleri içeren canlı bir panoya sahiptir. Bu gösterge tablosu ve kapsanan tüm metrikler, her hafta Salı günleri yayınlanan Video Raporumuzda daha ayrıntılı olarak incelenmektedir. Youtube Kanalımızı ziyaret edin ve abone olun ve daha fazla video içeriği ve metrik eğitimi için Video Portalımızı ziyaret edin.
Negatiflik Türev Piyasalarda Hakim
2021 boyunca, vadeli işlem piyasalarındaki işlem hacimleri makro düşüş yaşadı ve Mart 2021'de 80 Milyar $/gün iken Ocak 2022'de 40 Milyar $/gün'ün altına düştü. 33 bin dolara düşüş, işlem hacminde önemli bir artış yaşandı ve günde 60 milyar dolara yakın bir değere ulaştı.
Binance, bu hafta tüm sözleşmelerin %52,5'inden fazlasını temsil eden vadeli işlem hacminin en büyük payına sahip olarak dominant borsa olmaya devam ediyor.
Vadeli işlem açık faizi, özellikle perpetual(sürekli) swaplar için, nispeten düşük işlem hacimlerinde bile dikkate değer ölçüde yüksek kaldı. Bitcoin piyasa değerinin bir yüzdesi olarak, perpetual swaplara (mor) açık faiz, tarihsel olarak yüksek bir değer olarak %1.3 civarında seyrediyor ve bu durum genellikle bir kaldıraç azaltma olayının habercisi olarak yorumlanabilir.
Tüm vadeli işlem piyasalarında (perpetual swaplar dahil) açık faiz, piyasa değerinin (turuncu) %1.9'unda yükselmiştir, ancak bu benzer değerlerde alanın ortasına daha yakındır. Bu gözlem, mevcut vadeli işlem kaldıracının büyük çoğunluğunun kalıcı sözleşme(perpetual contract) yatırımcıları tarafından tutulduğunu göstermektedir (Çoğunlukla Binance üzerinde).
Bu yüksek kaldıraç ve sürekli takas piyasalarının(perpetual swap) ilişkisi, kaldıracın en yoğun olarak uygulandığı fonlama oranlarına, piyasa durumu ve yönü hakkında bir fikir edinmek amacıyla bakabiliriz. Fonlama oranlarının Ocak ayının büyük bir bölümünde negatif işlem görmesi, sürekli takas piyasalarında orta ölçekli bir short hareketinin olduğunu gösterir nitelikte.
Benzer bir olumsuzluk opsiyon piyasalarında da görülüyor ve Put/Call(Satım/Alım) oranı birkaç ayın en yüksek seviyesi olan %59'a yükseldi. Bu durum, yatırımcıların piyasa 6 ayın en düşük seviyelerinde işlem görse bile, tercihlerini alımlardan ziyade hala satım yönlü işlem açtıklarını gösteriyor.
Türev piyasalarda long’tan short’a doğru bu gözlemlenebilir kayma ile, vadeli işlem tasfiyelerinin hakimiyeti short’a doğru kaymaya başladı. Yüksek olumsuzluk, yüksek kaldıraç ve genel bir short eğilimi ile, yakın vadede potansiyel bir short-squeeze(short işlemlerin tasfiyesi) görülmesi muhtemel olabilir.
On-chain Taleplerini Değerlendirme
Onchain araçları kullanarak piyasa talebini değerlendirmenin hassas noktaları vardır ve piyasa katılımcılarının ve harcanan coin hacimlerinin varış yerlerinin (yani borsaların giriş/çıkışları, HODLer cüzdanlarının giriş/çıkışları vb.) anlaşılmasını gerektirir. Bu hafta üç temel alandan olan talebe odaklanacağız:
- Cüzdan büyümesi ve birikim/dağıtım eğilimleri.
- Borsalara giren/çıkan fon akışı.
- 'Gerçeğe uygun değeri' ölçmek için bir yerleşim katmanı olarak ağ kullanımı.
İlk olarak, oldukça temel ve basit bir metriğe, sıfır olmayan(içerisinde küçük te olsa bir meblağ bulunan) cüzdan bakiyelerinin sayısına bakıyoruz. Genel olarak konuşursak, Bitcoin ağı büyük ölçekli bir yatırımcının piyasadan çıkışını (2017’de tepe noktadan satışlar) yaşadığında, yatırımcılar cüzdanlarından birçok UTXO harcar, borsalara para yatırır ve daha sonra bu arzı az sayıda büyük bakiye cüzdanında birleştirir.
Hatırlayacağımız üzere, böyle bir cüzdan temizliği 2017 zirvesinin ardından geçen yıl Mayıs ayında nispeten daha küçük oranda bir çıkış olarak yaşanmıştı. Her iki durumda da, piyasa sakinleştiğinde, genellikle ayı piyasasının orta aşaması civarında, alıcıların yeniden birikim yapmaya başlamasıyla birlikte, sıfırdan farklı adres sayısındaki yükseliş, trendine devam etti.
Grafikte gördüğümüz sıfırdan büyük cüzdanlardaki artış, son 3 aydaki düşüşlerden etkilenmeden yukarı yönlü hareketine devam etmiş. Bu hareket, 2019’daki mini ayı dönemini ve sonrasında 40.16M adres sayısına ulaşarak yeni ATH yapmadan önceki dönemini anımsatıyor.
< 1BTC (karides) tutan küçük boyutlu cüzdanlar da bu düzeltmeden etkilenmemiş görünüyor ve bu cüzdanlarda tutulan arz artmaya devam ediyor. Bu artan arz büyüme hızı, ilki Mart 2020'den sonra ve yine Mayıs 2021'den sonra olmak üzere iki makro artış gördü. Bitcoin'in tarihinde sürekli artan bir yapı olarak göz önüne alındığında, bu, tüm piyasa koşullarında hayatta kalan büyüyen bir "yüklü satışçılar" ve HODLer sınıfına işaret ediyor.
Coin arzını daha çeşitlendirerek sınıflandırmak için, cüzdanların harcama modellerine dayalı olarak Likit olmayan, Likit ve Yüksek Likit arz olarak adlandırılan gruplamaları kullanıyoruz (metodolojisine göz atın). Piyasa değerinin bir oranı olarak haritalandığında, Likit Olmayan arzın (mavi) yüzdesi artık dolaşımın %76,2'sine ulaşarak Aralık 2017’deki seviyelerine geri dönmüştür. Bu coinler, çok az veya hiç harcama geçmişi olmayan cüzdanlarda tutulur ve bu nedenle, kuvvetle muhtemel birikim modunda olan bir cüzdan grubunu yansıtır.
2018 ve Mayıs-Temmuz 2021 gibi ayı dönemleri (kırmızı bölgeler), likit olmayan arzdaki büyük düşüşlerle noktalanır. Bu, soğuk cüzdanlardan büyük miktarda kripto para harcandığı ve daha sonra yeni satın almalar ile bu satışların absorbe edildiğini gösterir.
Mart 2020 sonrası gibi boğa dönemlerinde (yeşil bölgeler), birikim gerçekleştikçe ve talep satılan paraları absorbe ettikçe, genellikle likit olmayan arz artışı görür.
İlginç bir şekilde, mevcut piyasada düşüş devam ediyor fakat likit olmayan arz ise belirgin bir artış içinde. Yalnızca bu hafta, arzın %0.27'sinden fazlası (~51k BTC) likit cüzdanlardan likit olmayan cüzdanlara taşındı. Makro düşüş zemininde bu durum, Mayıs-Temmuz 2021'e benzer bir bullish bir arz uyuşmazlığının geçerli olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Borsa bakiyeleri, Likit ve Yüksek Likidite arz metriklerinin büyük bileşenlerinden biridir ve bu nedenle, yukarıda yapılan gözlemleri doğrulamak için giriş ve çıkış akışlarına bakmak mantıklıdır. Borsa net pozisyon değişikliği, izlediğimiz borsalardaki bu net aylık coin girişini (yeşil) ve çıkışını (kırmızı) gösteren bir ölçümdür.
Bu hafta, ayda 45 bin ila 59 bin BTC arasındaki oranlarla oldukça yüksek büyüklükte net çıkışlar gördük. Bu, likit olmayan arzdaki (~51k BTC) artışla birleşiyor ve borsadan çekilen coinlerin bir kısmının soğuk cüzdanlara taşınmış olabileceğini gösteriyor.
Sonuç olarak, toplam borsa rezervleri birkaç yılın en düşük seviyelerine gerileyerek dolaşımdaki arzın %13,27'sine ulaştı. Bunun, Mayıs-Temmuz 2021 düşüşünde gözlemlenen piyasa tepkisinden çok farklı olduğunu belirtmek önemlidir:
- Her iki dönem de ATH'den %50'nin üzerinde fiyat düşüşü yaşadı.
- Mayıs-Temmuz 2021, likit olmayan arzda %1.5 dolaşım arzına eşit bir düşüşün yanı sıra borsalara net girişlerde 164 bin BTC'nin (dolaşımın %0,84'ü) üzerinde olduğunu gördü.
- Mevcut düşüş, Kasım ATH'sinden bu yana borsa bakiyelerinin 42,9 bin BTC (dolaşımın %0,28'i) düştüğünü görürken, likit olmayan arz dolaşımdaki arzın %0,86'sı kadar arttı.
İki dönemde de eşdeğer ölçekte düşüş olmasına rağmen, borsa rezervleri ve coin likiditesindeki eğilimler zıt yönlerde seyrediyor. Mevcut ortam, arz emilimi konusunda belirgin şekilde daha fazla yükseliş potansiyeline sahip ve korku içinde harcanan ve satılan çok daha az coin var.
Yükselişte Ağ Kullanımları
Bitcoin birçok insan için pek çok şeydir ve bunlardan biri de değer için bir yerleşim katmanıdır. Teoride, Bitcoin bir ağ olarak ne kadar çok değer kazanırsa, o kadar fazla fayda sağlanır ve aynı zamanda ağın değeri o kadar yüksek olmalıdır ve bunun tersi de geçerlidir.
2017'deki zirvede, yerleşim hacimlerinde günde 10 milyar doların üzerine çıkarak zirveye ulaştı. Bunu hızlı bir şekilde, sadece birkaç ay içinde, günde 2 milyar dolara eşit derecede inanılmaz bir %80'lik düşüş izledi. Coşku hızlıca geldi ve sonra kayboldu.
Ekim 2020'den bu yana pazar çok farklı.
Yukarıda bahsedilen %50+ düşüşlerin her ikisi sırasında, yerleşim hacimleri zirvelerden önemli ölçüde düştü. Ancak taban değeri, düşüş trendleri (kırmızı bölgeler) sırasında bile büyümeye devam etti. Bu, piyasa değeri, yatırımcıların tutumu ve biriktirilen değer arttıkça Bitcoin'in daha sürdürülebilir ve hatta büyüyen bir faydasını gösteriyor olacak.
Bu yerleşim hacimlerinin göstergesi de Ekim 2020'den bu yana küçük ölçekli işlemlerden (<100 bin ABD Doları) uzaklaşarak; yüksek net değere ve kurumsal boyuttaki değerlere (>1 milyon ABD Doları) doğru ulaşarak büyük bir değişim gördü.
10 Milyon Dolar'dan fazla büyüklükteki işlemler, şimdi belirlenen hacmin %45'ine hakimken, 1 Milyon Dolar'ın üzerindeki büyüklükler (ağdaki varlık sayısı bazında) %70'in üzerine hakimdir. Büyük boyutlu işlemler, 2021 boyunca bu yüksek hakimiyeti sürdürdü ve aslında bu düzeltme sırasında daha yüksek zirve yaptı.
Son olarak, ağ yerleşim hacmini tahmini bir fiyata (Willy Woo tarafından geliştirilen metodoloji) eşleştiren NVT Oranını kullanarak tahmini bir fiyatlandırma modeli oluşturabiliriz.. Piyasa fiyatı şu anda daha hızlı 28 günlük (yeşil) ve daha yavaş 90 günlük (pembe) NVT fiyat modelleri arasında işlem görüyor ve Bitcoin'i şu anda 'gerçeğe uygun değer' bölgesine sokuyor.
90 günlük NVT fiyatını bir oran alırsak, şu anda tarihsel olarak değer düşüklüğü olarak kabul edilen düşük seviyelerde işlem gören bir 'NVT Premium' değerini verir. Piyasa değerine göre takas hacimlerinin bu kadar yüksek olduğu önceki örneklere bakacak olursak, ayı piyasalarında veya Aralık 2018 ve Mart 2020 gibi makro piyasa diplerinde güçlü yükseliş hareketlerinden önce gelmişti.
Özet
Önceki raporumuzda mevcut arz dinamiklerini araştırıp, bunların çoğu tarihi Bitcoin ayı piyasasının özelliği olduğunu belirlemiştik. Bu hafta, mevcut piyasa yapısı ile Mayıs-Temmuz 2021'deki en son düşüş dönemi arasında belirgin bir fark ortaya koyan denklemin temel talep tarafına bakmak için perspektifimizi değiştirdik.
Her ikisi de fiyatta %50'den fazla düşüş yaşarken, mevcut piyasada her halükarda birikim yapmaya devam eden kalıcı bir HODLer sınıfı var gibi görünüyor. On-chain’deki yerleşim hacimleri düşüş yaşıyor, ancak piyasa değerine göre artıyor, bu da Bitcoin'in artık bir döngü zirvesinden ziyade "gerçeğe uygun değere" daha yakın olduğunu gösteriyor.
Bu arada, türev piyasalar daha fazla satış yönlü işlem açıyor gibi görünüyor. Bir makro ayı bağlamında, bu şu soruyu akla getiriyor; Piyasa riskten korunmak için geç mi kaldı, yoksa kaldıraçlı olumsuzluktaki bu zirveyi sarsmak için yukarı yönlü bir düzeltme mi gerekiyor?
Ürün Güncelleştirmeleri
Tüm ürün güncellemeleri, iyileştirmeler ve metrikler ve verilerdeki manuel güncellemeler, referans olması için tüm değişiklikler günlüğümüze kaydedilir.
- FTX cüzdanlarını değiştirmek için iyileştirmeler.
- Desteklenen madenciler listesine FoundryUSAPool, LuxorTech, MaraPool, SBICrypto, TerraPool, ArkPool, UKRPool, SigmaPool ve SpiderPool eklendi.
- BinancePool, Poolin, BTC.com ve 1THash&58COIN cüzdanlarında iyileştirmeler.
- Mt. Gox Trustee Balance and Wrapped BTC (WBTC) Balance yayınlandı.
- Uncharted Newsletter Edition #7 Haber Bülteni Sürüm #7 Yeniden Başlatıldı.