Μη σταθερά νομίσματα

Η αγορά του Bitcoin διένυσε μια εβδομάδα για τα βιβλία της ιστορίας, το LUNA/UST αξίας 40Β$ υπερ-πληθωρίστηκε και κατέρρευσε, 80 χιλιάδες BTC πουλήθηκαν από την LFG, η ισοτιμία του Tether τεστάρεται, μειώνεται το supply των Stablecoins κατά $7.5B, αγγίζοντας την Πραγματοποιημένη Τιμή.

Μη σταθερά νομίσματα

Η αγορά του Bitcoin διένυσε μια εβδομάδα για τα βιβλία της ιστορίας, το LUNA/UST αξίας 40Β$ υπέρ-πληθωρίστηκε και κατέρρευσε, 80 χιλιάδες BTC πουλήθηκαν από την LFG, η ισοτιμία του Tether τεστάρεται,  μειώνεται το supply των Stablecoins κατά $7.5B,  αγγίζοντας την Πραγματοποιημένη Τιμή.

Η προηγούμενη εβδομάδα στάθηκε ιστορική για την αγορά κρυπτονομίσματων με μεγάλη μεταβλητότητα και δύο stablecoins, το UST και  USDT έγιναν το επίκεντρο του χάους.  Στο διάστημα των 2 ημερών, δύο από τα 10 κορυφαία digital assets βάσει κεφαλαιοποίησης (LUNA και UST) εξαφάνισαν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτικής αξίας. Το UST έχασε εντελώς την 1:1 αναλογία του προς το δολάριο (peg), ενώ η τιμή του LUNA κυριολεκτικά κατέρρευσε στα $0.00001 αφού το supply του είχε υπερ-πληθωριστεί. Συνεπώς, το Luna Foundation Guard (LFG)  για να διατηρήσει την ισοτιμία με το δολάριο χρησιμοποίησε τα προσφάτως αποκτηθέντα αποθεματικά, δηλαδή 80,394 BTC, αλλά χωρίς επιτυχία.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, στο αποκορύφωμα της είδησης της αποσύνδεσης της ισοτιμίας 1:1 του UST, η αγορά έδειξε προσωρινή φοβία και για την ποιότητα της προσδεδεμένης ισοτιμίας του Tether (USDT). Το USDT διαπραγματευόταν στα  χαμηλά επίπεδα των $0.9565, ωστόσο ανέκαμψε μέσα σε 24 ώρες και τώρα η τιμή του είναι στο λιγότερο χαμηλό $0.998.

Εν μέσω της πτώσης της κεφαλαιοποίησης των Stablecoin, και κάτω από το βάρος της πώλησης σε BTC αξίας 3,275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την LFG, το Bitcoin υποχώρησε 21,2% στα 26.513 δολάρια. Είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2020 και φυσικά βάζει μεγάλο μέρος της αγοράς σε οικονομική πίεση.

Στο ενημερωτικό δελτίο αυτής της εβδομάδας θα καλύψουμε αυτά τα τρία βασικά θέματα, και συγκεκριμένα:

·        Η δυναμική της αγοράς UST και LUNA. Τι συνέβη στα κυκλοφορούντα LUNA και UST και πως αναπτύχθηκαν τα LFG Bitcoin αποθεματικά.

·        Η σύντομη αποσύνδεση του USDT και πώς επηρέασε την αντίληψη της αγοράς για άλλα σταθερά νομίσματα όπως το USDC, το BUSD και το DAI.

·        Οι τιμές του Bitcoin διαπραγματεύονται χαμηλά προς την Πραγματοποιημένη Τιμή, η οποία ιστορικά είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης και η αξιοσημείωτη αντίδραση των αγορών σε αυτό το γεγονός.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, και Φαρσί, Πολωνικά και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στo Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερο περιεχόμενο βίντεο και metrics σεμινάρια.

Η θεαματική και αντανακλαστική πτώση του LUNA

Τα τελευταία χρόνια η αγορά είδε τα stabecoins να ανεβαίνουν, να αυξάνονται και να αποτελούν πλέον ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς όλων των digital assets. Στις 8 Μαΐου, τα stablecoins απέσπασαν περισσότερα από 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μεταξύ USDT, USDC, BUSD, DAI και UST.

Ενώ τα Stablecoins έχουν τις μεταξύ τους ιδιαιτερότητες, γενικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις τύπους:

·        Ενεχυριασμένα (USDT, USDC, BUSD)

·        Υπέρ ενεχυριασμένα από κρύπτο (DAI)

·        Αλγορυθμικά (UST).

Στην περίπτωση του UST και LUNA, ο αλγοριθμικός σχεδιασμός επέτρεψε στους χρήστες του να μετατρέψουν 1 UST σε LUNA αξίας 1 $ (και αντίστροφα), ανεξάρτητα από την τιμή αγοράς και των δύο. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνε μείωση του supply του LUNA (και συχνά αυτό ανεβάζει την τιμή) όταν υπάρχει ζήτηση για UST. Ωστόσο, αυτό αντανακλαστικά λειτουργεί και αντίστροφα, όταν η ζήτηση πέφτει και οι τιμές κινούνται προς τα κάτω, η προσφορά του LUNA θα μπορούσε να (και έγινε) υπέρ-πληθωριστεί.

Η  αναλογία 1:1 στο UST με το δολάριο άρχισε να σπάει στις 9 Μαΐου, όπου το LUNA διαπραγματευόταν γύρω στα $60 (~49,5% κάτω από το $119 ATH). Για τις 36 ώρες που ακολουθήσαν, η τιμή του LUNA έπεσε κάτω από το 0,1 $ και η ισοτιμία UST με το δολάριο έπεσε στα 0,30 $ με 0,82 $. Αυτό υπερφόρτωσε το πρωτόκολλο του μηχανισμού εξαγοράς, καθώς οι χρήστες πανικοβλήθηκαν και εξισορρόπησαν κερδοσκοπικά την ανταλλαγή 1 UST για LUNA αξίας 1 $, διογκώνοντας την προσφορά και μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το LUNA διαπραγματεύεται για $0,0002 (πτώση 99,9998% από το ATH) και το UST σταθεροποιείται γύρω στα 0,1251 $, πολύ κάτω από το επιθυμητό peg του $1.

Το μέγεθος του πληθωρισμού στο supply του LUNA φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, όπου η προσφορά UST (πράσινο, RHS) είναι σε γραμμική κλίμακα, ενώ το LUNA supply (κόκκινο, LHS) είναι σε λογαριθμική κλίμακα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, εξαργυρώθηκαν 7,5 δισεκατομμύρια UST (40% του supply), ενώ παράλληλα το supply του LUNA διογκώθηκε από 343 εκατομμύρια σε πάνω από 6,53 τρισεκατομμύρια, με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 99.263.840%.

Σε ένα σημείο, στις 13 Μαΐου, το δίκτυο του LUNA σταμάτησε ως αποτέλεσμα επιπτώσεων που ήρθαν σε δεύτερο χρόνο, όσον αφορά τη σταθερότητα και τη διακυβέρνηση του δικτύου λόγω του υπέρ-διογκούμενου supply.

Καθώς η ισοτιμία του UST διαπραγματευόταν χαμηλότερα, το Luna Foundation Guard άρχισε να χρησιμοποιεί τα πρόσφατα αποκτηθέντα αποθέματα Bitcoin σε μια προσπάθεια να την σταθεροποιήσει. Τα συνολικά αποθέματά τους είχαν αυξηθεί στα 80.394 BTC τους τελευταίους μήνες, με τις μεγαλύτερες εξαγορές να πραγματοποιούνται μεταξύ 21 Μαρτίου και 5 Μαΐου. Η συνολική πραγματοποιηθείσα αξία των αποθεμάτων τους, με τα νομίσματα που αποτιμήθηκαν τη στιγμή που προστέθηκαν στο πορτοφόλι τους, ήταν 3,275 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα πορτοφόλια άδειασαν πλήρως σε ένα χρονικό διάστημα 21,5 ωρών μεταξύ 9 και 10 Μαΐου.

Live Workbench Chart

Το αποθεματικό του LFG σε Bitcoin άδειασε σε τρεις δόσεις όπως φαίνεται παρακάτω. Η πρώτη δόση μετακίνησε περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια σε αξία (22.189 BTC) στις 3:30 στις 9 Μαΐου, καθώς το peg UST υποχώρησε στα 0,98 δολάρια. Η δεύτερη δόση των 30.000 BTC (916 εκατομμύρια $) πραγματοποιήθηκε 15 ώρες αργότερα και η τελική δόση των 28.205 BTC (873 εκατομμύρια $) άδειασε το πορτοφόλι 6,5 ώρες αργότερα.

Μια σειρά εισροών συναλλάγματος ισοδύναμου μεγέθους (εμφανίζεται με μπλε χρώμα) σημειώθηκε μεταξύ 18:30 της 9ης Μαΐου και 01:10 της 10ης Μαΐου, καθώς τα coins μετακινήθηκαν μεταξύ custodians από τους market makers που συνδέονται με το LFG. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, ο αρχικός προορισμός αυτών των coins ήταν οι εξής:

·        52.189 BTC στάλθηκαν σε Gemini μέσω OTC desk (τα οποία γρήγορα μετακινήθηκαν αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Binance).

·        28.205 BTC στάλθηκαν στην Binance σε απευθείας μεταφορά.

Live Workbench Chart

Έκτοτε το LFG επιβεβαίωσε ότι σχεδόν όλα τα Bitcoin πωλήθηκαν και από τις 16 Μαΐου, έχουν απομείνει μόλις 313 BTC στο απόθεμα του.

Τα συνολικά συναλλαγματικά υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά περίπου 88.000 BTC στη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι υψηλότερα από τα 80.394 που χρησιμοποιήθηκαν από το LFG. Αυτό σηματοδοτεί ότι αυτά τα γεγονότα ενεργοποίησαν ένα φαινόμενο αλυσιδωτής αντίδρασης και πανικού, καθώς οι επενδυτές Bitcoin προσέθεσαν σε αυτή την πίεση από την πλευρά των πωλήσεων. Μεγάλη εκροή κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε στην Coinbase στις 14 Μαΐου, αν και δεν φαίνεται ότι η Coinbase ήταν αποδέκτης νομισμάτων του LFG.

Live Chart

Μεταδοτικότητα αστάθειας των coins

Σαν να μην προηγήθηκε αρκετά χάος στην διάρκεια της εβδομάδας, στις 11 Μαΐου, το Tether (USDT), το οποίο είναι το μεγαλύτερο σταθερό νόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς, είδε το peg του να δέχεται πίεση. Ενώ το UST ήταν σημαντικό σε μέγεθος (21 δισ. $), πολλοί θεωρούν ότι το USDT, μεγέθους 83 δισ. $, είναι συστημικά σημαντικότερο για την αγορά στην τρέχουσα μορφή του. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι είναι το κυρίαρχο ζεύγος τιμών σε πολλά ανταλλακτήρια.

Στο χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 11ης Μαΐου έως το μεσημέρι της 12ης Μαΐου, το USDT διαπραγματευόταν κάτω από το peg του 1$ στο χαμηλό των 0,9565$, πριν ανακάμψει εντός 36 ωρών για να διαπραγματευτεί με ελαφρά έκπτωση 0,998$. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλα σημαντικά stablecoins όπως το USDC, BUSD και DAI παρουσίασαν premium 1% έως 2%, καθώς οι επενδυτές κινούνταν προς assets που αντιλήφθηκαν ότι διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο παράσυρσης.

Στην διάρκεια της χειρότερης πίεσης το Tether ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου ότι οι εξαργυρώσεις παραμένουν ανοιχτές και ενεργές και ότι $2 δισεκατομμύρια ήταν ήδη σε φάση εξαργύρωσης.

Αν ρίξουμε μια ματιά στο supply του USDT, μπορούμε να δούμε ότι πράγματι, πάνω από 7,485 δισεκατομμύρια δολάρια USDT έχουν εξαγορασθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Το total USDT supply συρρικνώθηκε από τα 81,237 δισεκατομμύρια δολάρια ATH, σε 75,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως σημειώσαμε στα reports των τελευταίων εβδομάδων, η πρόσφατη συρρίκνωση των stablecoin supply κατά 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία, κυρίως λόγω του USDC. Ως εκ τούτου, μια εκροή αυτής της κλίμακας έχει φέρει αυτή την εβδομάδα στην pole position με αυτήν τη μέτρηση.

Live Chart

Επίσης είδαμε ενδιαφέρουσες αλλαγές στα κυκλοφορούντα άλλων Stablecoins αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας πληροφορίες για τις προτιμήσεις της αγοράς σε περιόδους στρες. Το USDC ανέστρεψε την τάση συρρίκνωσης  του supply που υπήρχε από τα τέλη Φεβρουαρίου, με μια αύξηση κατά 2,639 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένης της κυρίαρχης αύξησης του USDC τα τελευταία 2 χρόνια, αυτό μπορεί να είναι ένας δείκτης αλλαγής της προτίμησης της αγοράς από το USDT και προς το USDC ως το προτιμώμενο stablecoin.

Live Chart

Ένα άλλο stablecoin που σημείωσε δραματική αλλαγή στο supply του ήταν το DAI, το οποίο είδε συρρίκνωση κατά 24,4%, καθώς έκαψε 2,067 δισεκατομμύρια δολάρια. Το DAI είναι ένα stablecoin με υπέρ-ενεχυριασμό (over-collateralized), το οποίο υποστηρίζεται από άλλα digital assets που έχουν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Maker. Το supply του DAI θα συρρικνωθεί όταν οι οφειλέτες κλείσουν τη θέση τους αποπληρώνοντας και καίγοντας τα DAI.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι από επιλογή ή από ανάγκη σε περίπτωση ρευστοποίησης των vaults. Ωστόσο, παρά την υψηλή αστάθεια στα collateral assets, την αυξημένη ζήτηση για DAI και τα γεγονότα ρευστοποίησης, το DAI κατάφερε να διατηρήσει μια ισχυρή δέσμευση $1, αν τη διαπραγμάτευση της ισοτιμίας σε πολύ μικρό premium.

Live Chart

Βαριές απώλειες On-chain

Καθώς εκτυλίχθηκε η συντριβή του LUNA, τα coins που αποκτήθηκαν από το LFG κινήθηκαν στην αλυσίδα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ό,τι όταν αγοράστηκαν. Καθώς το peg USDT ήταν επίσης υπό πίεση, οι τιμές έσπασαν κάτω από το επίπεδο στήριξης των 29 χιλιάδων δολαρίων που καθορίστηκε τον Ιούλιο του 2021. Αυτό οδήγησε στην πραγματικότητα όλους τους επενδυτές από τον κύκλο του 2021-22 σε ζημία και προκάλεσε σημαντική και εκτεταμένη καθαρή απώλεια.

Οι καθαρές απώλειες που σημειώθηκαν από το σύνολο των συναλλαγών on-chain ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο συνεχόμενες ημέρες, κάτι που ισοδυναμεί με τα μεγαλύτερα γεγονότα capitulation στην ιστορία (το μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη συνολικά).

Μόνο το LFG, συνεισέφερε με πραγματοποιηθείσα ζημιά 703,7 εκατομμυρίων δολαρίων επί του συνόλου. Σημείωση, αυτό αντικατοπτρίζει τις απώλειες μεταξύ της εισροής και της  εκροής σε coins από το πορτοφόλι LFG, και δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσθετες απώλειες που λήφθηκαν καθώς το BTC διαπραγματεύτηκε για UST και υπέρ-πληθωρισμένο LUNA.

Live Chart

Καθώς το Bitcoin market μεγαλώνει σε μέγεθος, είναι φυσικό οι απώλειες σε USD να μπορεί και θα είναι μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία μέτρηση «σχετικής πραγματοποιηθείσας απώλειας» διαιρώντας την ημερήσια πραγματοποιηθείσα απώλεια σε όλο το δίκτυο με το Realized Cap για να συγκρίνουμε την ανάπτυξη μεταξύ των κύκλων.

Εδώ μπορούμε να δούμε ότι το capitulation του LUNA, ακόμα και υπό αυτό το πρίσμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα ζημιών τα τελευταία 5 χρόνια, προκαλώντας συνολικές απώλειες που ισοδυναμούν με 0,28% του Realized Cap. Αυτό είναι συγκρίσιμο με:

·        Την αρχή και το τέλος του ξεπουλήματος στο bear market του 2018

·        Το κραχ λόγω COVID τον Μάρτιο του 2020

·        Το sell-off του Μαΐου 2021, το οποίο με ενδιαφέρον γιορτάζει την 1η επέτειό του αυτή την εβδομάδα.

Live Workbench Chart

Προσιτή πραγματοποιημένη τιμή

Η Πραγματοποιημένη Τιμή είναι μια από τις παλαιότερες και πιο θεμελιώδεις ενδείξεις στην on-chain ανάλυση. Υπολογίζεται διαιρώντας το Realized Cap, το οποίο είναι το άθροισμα όλων των coin values τη στιγμή που μετακινήθηκαν για τελευταία φορά, σε  σχέση με το supply που κυκλοφορεί. Έτσι, αντανακλά μια εκτίμηση της βάσης του συνολικού κόστους όλων των coins στο supply.

Ιστορικά, το Realized Price παρείχε υγιή στήριξη κατά τη διάρκεια των bear markets και παρείχε σήματα σχηματισμού πάτου της αγοράς, όταν η τιμή της αγοράς διαπραγματεύεται κάτω από αυτήν. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους προηγούμενους κύκλους πτωτικής αγοράς και το χρονικό διάστημα όπου οι τιμές διαπραγματεύτηκαν κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή.

Μπορεί να φανεί ότι με την πάροδο του χρόνου, κάθε bear cycle έχει λιγότερη σχετική διάρκεια κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή. Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αποτέλεσμα του market awareness σχετικά με αυτό, (ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2018). Ο Μάρτιος του 2020 παραμένει η πιο αξιοσημείωτη απόκλιση, με μόλις 7 ημέρες κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή, αντί για μήνες όπως φάνηκε σε προηγούμενους κύκλους.

Καθώς η αγορά έφτασε στο εβδομαδιαίο χαμηλό τιμής των $26.513, το Realized Price διαπραγματευόταν στα $24k. Όταν η αγορά κατέρρευσε υπό το βάρος των πωλήσεων BTC του LFG, την κατακρήμνιση της αποθηκευμένης αξίας σε LUNA και UST και τον φόβο de-peg για το Tether, οι τιμές spot έπεσαν σε διαφορά 9,5% με την Πραγματοποιημένη Τιμή.

Ως αποτέλεσμα των συνολικών πραγματοποιηθεισών ζημιών που περιγράφονται παραπάνω, το Realized Cap μειώθηκε κατά 7,92 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας εκροή κεφαλαίου από το δίκτυο Bitcoin και προκαλώντας μείωση της Πραγματοποιημένης Τιμής κατά 60 $ στα 23.940 $.

Live Chart

Παρά την μεταβλητότητα, ωστόσο, οι «ταύροι» στην αγορά φάνηκε να ανταποκρίθηκαν έντονα καθώς οι τιμές έπεσαν προς την Πραγματοποιημένη Τιμή. Το γράφημα και ο πίνακας παρακάτω δείχνουν τον βαθμό τάσης συσσώρευσης, του οποίου οι τιμές θα επανέλθουν σε τιμές πιο κοντά στο 1, όταν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς προσθέτει στα on-chain balances.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, όταν η αγορά βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο, ο Δείκτης Τάσης Συσσώρευσης αντιστράφηκε από πολύ αδύναμες τιμές κάτω από το 0,3, ανοδικά στο 0,796. Υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin στα 30,000 δολάρια, το Score επανήλθε σε τιμές πάνω από 0,9 για το υπόλοιπο της εβδομάδας, υποδηλώνοντας ότι υπήρξε ισχυρή δραστηριότητα από πλευράς αγοράς.

Live Chart

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί περαιτέρω εξετάζοντας τις διάφορες ομάδες πορτοφολιών που συμμετείχαν. Βλέπουμε μια γρήγορη αναστροφή από την ασθενή συσσώρευση (< 0,3, θερμά χρώματα) σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών στις αρχές Μαΐου, σε ισχυρή συσσώρευση στις περισσότερες κατηγορίες αυτήν την εβδομάδα (> 0,7, ψυχρά χρώματα).

Οι μικροί κάτοχοι (< 1 BTC) ήταν μακράν οι μεγαλύτεροι συσσωρευτές και υποστηρίχθηκαν από τα whales με περισσότερα από 10 χιλιάδες BTC (που περιλαμβάνει το υπόλοιπο του LFG που ήταν πλήρως διανεμητικό). Η ομάδα πορτοφολιών που κατέχουν 100 BTC έως 10 χιλιάδες BTC παρέμειναν τα πιο αδύναμα στην καθαρή τους συσσώρευση.

Η παρατήρηση είναι ότι ενώ τα συναλλαγματικά υπόλοιπα των ανταλλακτηρίων αυξήθηκαν, οι πραγματοποιηθείσες απώλειες βρέθηκαν σε ιστορικά επίπεδα και το LFG ξεφόρτωσε 80,000 BTC, η συνολική αγορά ακόμα και έτσι στο υπόλοιπό της. Αυτό το εξαιρετικό distribution έχει αντίκτυπο που θα προσδώσει σημαντική βαρύτητα στο Accumulation Trend Score την τελευταία εβδομάδα.

Unreleased metric from the Glassnode Engine Room

Σύνοψη και συμπεράσματα

Τα γεγονότα της εβδομάδας ήταν ιστορικής φύσης, ωστόσο από πολλές απόψεις ευθυγραμμίζεται με τα χαρακτηριστικά ενός textbook digital asset bear market. Υπήρξαν διάφορα παραδείγματα μεγάλων projects κρυπτονομισμάτων που αποδείχθηκαν ασταθή και τελικά κατέρρευσαν υπό το βάρος τους. Τέτοια γεγονότα συνήθως επισπεύδονται από την πτωτική πίεση της τιμής μιας bear market, καθώς η ζήτηση μειώνεται και τα πειραματικά συστήματα (τα οποία συχνά υπόκεινται σε μόχλευση) βρίσκονται υπό πίεση.

Καθώς τα stablecoins ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο ως υποδομή της βάσης της αγοράς, οι αναταράξεις μιας αποσύνδεσης de-pegging , ειδικά στο μεγαλύτερο stablecoin  το USDT , θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Το διπλό momentum από το de-pegging του UST και USDT, με περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία LUNA/UST να εξαϋλώνονται , και με το LFG να προσθέτει πίεση 80 χιλιάδες BTC από τη μεριά των πωλητών, δημιουργήθηκε μια τέλεια καταιγίδα. Αυτό το γεγονός θα προσελκύσει επίσης αναμφίβολα τα ρυθμιστικά φώτα της δημοσιότητας με μεγαλύτερο ρυθμό και επείγουσα ανάγκη.

Μένει να δούμε αν απαιτείται πλήρης επιστροφή στην Πραγματοποιημένη Τιμή για να φρενάρει το bear market και αν ναι, εάν είναι για μήνες, εβδομάδες, ημέρες ή για λίγο. Ίσως αυτές οι μέρες να είναι πίσω μας, αν η συσσώρευση που παρατηρήσαμε είναι ενδεικτική της στήριξης που είναι διατεθειμένοι να υποβάλουν οι «ταύροι» στο εύρος των $20 χιλιάδων. Σημειώστε επίσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πληθώρα δυνάμεων μακροοικονομικής, πληθωριστικής και νομισματικής πολιτικής που λειτουργούν ως αντίθετοι άνεμοι. Ο δρόμος μπροστά πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι δύσκολος.

Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, βελτιώσεις και μη αυτόματες ενημερώσεις σε metrics και data καταγράφονται στο αρχείο changelog για τις παραπομπές σας.

  • Ακολουθήστε μας και επικοινωνήστε μαζί μας Twitter
  • Συμμετέχετε στο Telegram κανάλι μας.
  • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις.
  • Για on–chain metrics and graphs δραστηριότητας, επισκεφτείτε το Glassnode Studio
  • Για  αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις σε κυρίως on–chain metrics και δραστηριότητα ανταλλακτηρίων, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter

Αποποίηση ευθύνης: Αυτή η αναφορά δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν θα βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.