Αυτή η φορά είναι διαφορετική;

Σχεδόν όλοι οι μακροσκοπικοί δείκτες για το Bitcoin σημειώνουν ιστορικά χαμηλά, σηματοδοτώντας πιθανό σχηματισμό κατώτερου ορίου. Διαπραγματεύονται σε μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενα παρόμοια επίπεδα. Σήματα κατώτερου ορίου αναβοσβήνουν. Το ερώτημα είναι, θα είναι αυτή τη φορά διαφορετικά;

Αυτή η φορά είναι διαφορετική;

Μετά από έναν ευμετάβλητο και απαιτητικό μήνα, τον Ιούνιο οι τιμές του Bitcoin έχουν αρχίσει να παγιώνονται γύρω από το επίπεδο του ATH του τελευταίου κύκλου των $20k, δίνοντας στους επενδυτές μια στιγμή να σταματήσουν και να προβληματιστούν. Οι τιμές όντως διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα αυτή την εβδομάδα, προερχόμενες από το χαμηλό των $18.067 και ανεβαίνοντας στο υψηλό των $21.783.

Η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βίωσε πρόσφατα ένα εκτεταμένο γεγονός απομόχλευσης, το οποίο οδήγησε πολλές αποτιμήσεις σε χαμηλά επίπεδα που θεωρούνται ακραία, τόσο σε ιστορικό όσο και σε στατιστικό πλαίσιο. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε δύο ερευνητικά άρθρα που παρέχουν λεπτομερή ανάλυση αυτού του γεγονότος της απομόχλευσης, καλύπτοντας τόσο την αγορά του Bitcoin όσο και την αγορά του Ethereum. Αυτά θα παράσχουν το πρόσθετο πλαίσιο που θα υποστηρίζει το ενημερωτικό δελτίο αυτής της εβδομάδας:

Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε μια εκτίμηση του κατά πόσον είναι πιθανό να σχηματιστεί ένα κατώτατο όριο της πτωτικής αγοράς του Bitcoin εντός του τρέχοντος εύρους τιμών. Θα βασιστούμε τόσο σε μετρήσεις εντός της αλυσίδας, όσο και σε τεχνικές και κυκλικές μετρήσεις. Θα διερευνήσουμε επίσης αν υπάρχει παρατηρήσιμη απώλεια της πεποίθησης των επενδυτών, ειδικά σε σχέση με τους Μακροπρόθεσμους Κατόχους.

Σημείωση: Αυτή η έκδοση του ενημερωτικού δελτίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των μετρήσεων της Glassnode Advanced και διαθέτει ένα πιο πλήρως εξοπλισμένο ταμπλό για να βοηθήσει τα μέλη μας να περιηγηθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Χαρτογραφώντας τα βάθη

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα, τόσο από τεχνικό όσο και από on-chain υπόβαθρο, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τα χαμηλά σημεία των πτωτικών αγορών του Bitcoin. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τα χαμηλά του 2015, του 2018 και του Μαρτίου 2020 για σύγκριση και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη συμβολή  μεταξύ των μοντέλων.

Υπάρχουν πέντε μοντέλα που εμφανίζονται στο παρακάτω διάγραμμα, τα οποία παρατίθενται με σειρά από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο:

 • 🔴 Ο Πολλαπλασιαστής Mayer (Mayer Multiple) 0,6 ($23.380). Η τιμή διαπραγματεύεται με έκπτωση 40% στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, με μόλις το 3,4% των ημερών διαπραγμάτευσης να κλείνουν σε ή κάτω από αυτό το επίπεδο.
 • 🟠 Η Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price) ($22.500) που είναι η συνολική βάση του κόστους των αποθεμάτων των νομισμάτων, συνήθως παρέχει αντίσταση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού πάτου. Το 14% όλων των ημερών διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει κάτω από αυτήν.
 • 🔵 Κινητός Μέσος Όρος 200 Εβδομάδων(200 Week Moving Average) ($22.390), ο οποίος ιστορικά παρέχει στήριξη κατά την τελική φάση της εγκατάλειψης της πτωτικής αγοράς, και μόνο το 1% των ημερών έχει κλείσει κάτω από αυτόν.
 • 🟢 Τιμή Ισορροπίας (Balance Price )($17.980), η οποία αντιπροσωπεύει την καταστροφή των νομισματικών ημερών και αντικατοπτρίζει μια τιμή αγοράς που αντιστοιχεί στην αξία που καταβλήθηκε για τα νομίσματα, μείον την αξία που τελικά πραγματοποιήθηκε. Μόλις το 3% των ημερών διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει κάτω από αυτό το μοντέλο.
 • 🟣 Τιμή Delta (Delta Price) ($15.750) που είναι η διαφορά μεταξύ της Πραγματοποιημένης Τιμής και της Μέσης Τιμής όλων των εποχών. Αυτό το επίπεδο δεν έχει παραβιαστεί ποτέ σε βάση κλεισίματος και έχει παράσχει την απόλυτη τελική στήριξη στις πτωτικές αγορές.

Στην τρέχουσα αγορά, οι τιμές spot ($21.300) διαπραγματεύονται κάτω από την Πραγματοποιημένη Τιμή, κάτω από την ζώνη 0,6 του Πολλαπλασιαστή Mayer και τον ΜΟ των 200 εβδομάδων, ενώ πρόσφατα έσπασαν κάτω από την Ισορροπημένη Τιμή κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος της 18ης Ιουνίου στα $17.600.

Μόνο 13 από τις 4.360 ημέρες διαπραγμάτευσης (0,2%) έχουν δει ποτέ παρόμοιες συνθήκες, που συνέβησαν σε μόλις δύο προηγούμενα γεγονότα, τον Ιανουάριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2020. Τα σημεία αυτά σημειώνονται με πράσινο χρώμα στο παρακάτω διάγραμμα.

Live Advanced Workbench

Η μετρική Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) συνεχίζει να επιστρέφει υψηλές τιμές άνω του 0,9 καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι οντότητες Whale (Φάλαινες) (>10k BTC) και Shrimp (Γαρίδες) (< 1BTC) προσθέτουν σημαντικά στο υπόλοιπό τους στην αλυσίδα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπάρχουν έξι περίοδοι με παρόμοιες διαδρομές, οι οποίες εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Το Ράλι της Ανοδικής Αγοράς (Bull Market Rallies), όπως στα μέσα του 2019 και το 1ο τρίμηνο του 2021, όπου η εισροή νέας ζήτησης ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, συχνά με τους πρώτους επενδυτές να είναι στην πλευρά των πωλήσεων.

2. Η μετά τον Νοέμβριο του 2021 ATH που μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως βουτιά αγοραστών που δυστυχώς ήταν πολύ νωρίς.

3. Τα κατώτατα σημεία της πτωτικής αγοράς (Bear Market Bottoms ), όπως ο Νοέμβριος 2018 και ο Μάρτιος 2020. Πρόκειται για περιόδους όπου η ζήτηση από την πλευρά των αγοραστών υπερκαλύπτει τελικά την προσφορά και καθιερώνει ένα σημαντικό μακροοικονομικό χαμηλό.

Live Advanced Chart

Κυκλικά Χαμηλά

Η μετρική του Αποθεματικού Κινδύνου (Reserve Risk) έχει επίσης βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτή η μέτρηση επιβαρύνεται σημαντικά όταν υπάρχει υπερβολική συμπεριφορά HODLing (διακράτησης) και συσσώρευση νομισμάτων (coinday) εντός της προσφοράς. Αυτό δείχνει ότι παρά τη σοβαρή καθοδική δράση των τιμών του 2022, οι επενδυτές Bitcoin συνολικά παραμένουν γενικά σταθεροί στο να κρατούν τα νομίσματά τους (για το καλύτερο ή το χειρότερο).

Τέτοια βαθιά χαμηλά σε αυτή τη μέτρηση συμπίπτουν μόνο με τα τέλη της πτωτικής του 2015, και τα γεγονότα του ακραίου κραχ (flash crash) του Μαρτίου 2020.

Live Advanced Chart

Παρομοίως, η Ροή Αδράνειας (Dormancy Flow) έχει φτάσει σε ένα χαμηλό επίπεδο όλων των εποχών (δεν λαμβάνουμε υπόψη τα πρώιμα δεδομένα πριν από το 2011). Ενώ ο Κίνδυνος Αποθεμάτων (Reserve Risk) καταγράφει τη συσσώρευση νομισμάτων (συμπεριφορά διακράτησης - HODLing), η Ροή Αδράνειας σταθμίζει την Κεφαλαιοποίηση (Market Cap) έναντι της καταστροφής νομισμάτων (δαπάνες HODLers).

Αυτό που σηματοδοτεί αυτή η μετρική είναι ότι η Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς του Bitcoin είναι τώρα πολύ χαμηλή σε σχέση με την αξία της καταστροφής των νομισμάτων. Με άλλα λόγια, το περιουσιακό στοιχείο διαπραγματεύεται κάτω από την τεκμαιρόμενη δίκαιη αξία, δεδομένης της αξίας που ρευστοποιούν οι HODLers. Αυτό συμβαίνει γενικά όταν τα παλαιότερα νομίσματα που ξοδεύονται, είναι από τον τρέχοντα κύκλο (δηλαδή παλιά, αλλά όχι αρχαία). Θα επανέλθουμε σε αυτή την ιδέα αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Μια απαισιόδοξη ερμηνεία εδώ θα μπορούσε να είναι ότι βλέπουμε μια περίοδο ιστορικά χαμηλής ζήτησης, η οποία είναι απλώς ανίκανη να απορροφήσει την κατανεμημένη προσφορά από τους επενδυτές. Η πιο εποικοδομητική ερμηνεία είναι ότι η αγορά έχει επεκταθεί υπερβολικά προς τα κάτω, και είναι λανθασμένα αποτιμημένη σε σχέση με την πεποίθηση της βάσης των κατόχων.

Live Advanced Chart

Η εμπειρία των επενδυτών από το HODLing Bitcoin για πάνω από 1 χρόνο είναι μια εμπειρία υψηλής μεταβλητότητας και συνεπώς απαιτεί μια υγιή θέση και ισχυρή πεποίθηση για να αποφύγετε να κλονιστείτε.

Με αυτό κατά νου, ο τελευταίος κυκλικός ταλαντωτής σε αυτή την ακολουθία είναι ο λόγος RHODL, ο οποίος αποτυπώνει τη σχετική ισορροπία πλούτου μεταξύ νομισμάτων ηλικίας 1-2 ετών και νομισμάτων ηλικίας 1 εβδομάδας.

Με τον λόγο RHODL να πλησιάζει τα χαμηλά της μακροπεριοχής, αυτό δείχνει ότι το απόθεμα των νομισμάτων κυριαρχείται σταθερά και σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους πιο μακροπρόθεσμους, πιο έμπειρους επενδυτές. Αντίθετα, υπάρχει μια σαφής έλλειψη νεότερων, πιο άπειρων επενδυτών, ένα γεγονός που είναι περισσότερο συνώνυμο με τις κορυφές της ανοδικής αγοράς σε προχωρημένο στάδιο, όπου η βάση των επενδυτών είναι κορεσμένη από νέα και άπειρη ζήτηση.

Live Advanced Chart

Έτσι, μπορούμε να δούμε ισχυρή συμβολή μεταξύ του Κινδύνου Αποθεμάτων (Reserve Risk), της Ροής Αδράνειας (Dormancy Flow) και του δείκτη RHODL, τα οποία υποδηλώνουν ότι η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από επενδυτές με ισχυρές θέσεις και υψηλή πεποίθηση.

Η υπόθεση για το σχηματισμό πάτου του Bitcoin είναι μια υπόθεση που εδράζεται στην παρατηρήσιμη κυριαρχία των επενδυτών με ισχυρά χέρια, σε ιστορικά σημαντικά χαμηλά σε πολυάριθμους μακρο-ταλαντωτές και σε μια ισχυρή συμβολή με τις τιμές που κυμαίνονται σε απόσταση αναπνοής από διάφορα μοντέλα τιμολόγησης της πτωτικής αγοράς.

Ωστόσο, μπορούν αυτοί οι HODLers να διατηρήσουν τις θέσεις τους;


Νέα έρευνα Glassnode: Μια Πτωτική Αγορά Ιστορικών Διαστάσεων

Καθώς οι τιμές του Bitcoin και του Etheruem βυθίζονται κάτω από τα υψηλά του κύκλου 2017-18, ποσοτικοποιούμε το μέγεθος της στατιστικής απόκλισης από πολυάριθμα μέσα «δίκαιης αξίας». Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η πτωτική αγορά του 2021-22 είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική στην ιστορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε την τελευταία μας έρευνα εδώ.

A Bear of Historic Proportions

Σφυρηλατώντας τα χαμηλά

Υπάρχουν μια χούφτα μετρήσεις που σηματοδοτούν ότι η αγορά βρίσκεται στη διαδικασία να σφυρηλατήσει ένα επώδυνο κατώτατο όριο, που πιθανότατα περιγράφεται καλύτερα ως εγκατάλειψη και είσοδος σε μια περίοδο επανά-συσσώρευσης.

Η γενική τάση των Ενεργών Διευθύνσεων (Active Addresses) μας παρέχει έναν αρκετά καλό οδικό χάρτη για την πρόοδο σε πολλές φάσεις της δομής της αγοράς Bitcoin. Οι ανοδικές παρορμήσεις είναι αρκετά σαφείς (πράσινο), ενώ οι πτωτικές αγορές τείνουν να ταλαντεύονται πλάγια ή να αλέθουν υψηλότερα καθώς η αγορά ανακάμπτει.

Οι ενεργές διευθύνσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές σε περίπου ~800k ανά ημέρα και είναι κυμαινόμενες εντός του καναλιού της ανοδικής αγοράς (κόκκινο). Όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, αυτό υποστηρίζει τη θέση ότι παραμένουν μόνο οι HODLers. Ως εκ τούτου, το 2022 υπήρξε μια διαδικασία διόρθωσης των τιμών προς το κατώτατο όριο τιμών που η ζήτησή τους είναι επαρκής..

Live Chart

Τα προηγούμενα κατώτατα όρια της πτωτικής αγοράς είχαν όλα φτάσει στο κατώτατο σημείο τους σε ένα Ποσοστό Αποθεμάτων σε Κέρδη (Percent Supply in Profit) της τάξης του 40-45%. Με άλλα λόγια, περισσότερο από το ήμισυ των αποθεμάτων των νομισμάτων ήταν σε απώλεια. Κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος στα $17,6k, η αγορά έφτασε λίγο κάτω από το 50% των αποθεμάτων σε κέρδος, προκαλώντας μια σημαντική εγκατάλειψη και ένα γεγονός αναδιανομής νομισμάτων (που καλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα).

Το καθαρό αποτέλεσμα αυτής της ανακατανομής είναι ότι ένας μεγάλος όγκος BTC έχει πλέον αλλάξει χέρια κάτω από τα $20k. Αν θεωρήσουμε το ~40-45% των αποθεμάτων σε κέρδη ως ένα πιθανό κατώτατο όριο της πτωτικής αγοράς, πόσο μακριά πρέπει να πέσει τώρα η τιμή για να βυθίσει ένα επιπλέον ~5-10% των αποθεμάτων σε απώλεια;

Live Advanced Chart

Στο διάγραμμα URPD που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε ότι περίπου 1,43 εκατομμύρια BTC άλλαξαν χέρια μεταξύ του πρόσφατου χαμηλού $17,6k και της τρέχουσας τιμής των $21,6k. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πρόσφατη ανακατανομή των αποθεμάτων, και το γεγονός της εγκατάλειψης, μια επανάληψη αυτών των χαμηλών θα έθετε σε απώλεια μια ισοδύναμη ποσότητα αποθεμάτων όπως κατά τη διάρκεια προηγούμενων κατώτατων ορίων της πτωτικής αγοράς.

Live Professional Chart

Η δομή της αγοράς του aSOPR μοιάζει επίσης με ένα γεγονός βαθιάς εγκατάλειψης, όπου ο μέσος όρος των νομισμάτων που ξοδεύτηκαν είχε απώλειες -7%. Η προηγούμενη πρώιμη φάση της πτωτικής αγοράς μπορεί να υποστηριχθεί ότι περιλαμβάνει τόσο τα μέσα του 2021, όσο και όλο το 2022, όπως φαίνεται στο μπλε χρώμα, το οποίο είναι παρόμοιο με τη δομή τόσο του 2018 όσο και του 2019.

Live Advanced Chart

Νέα έρευνα Glassnode:  Απομόχλευση Αποκεντρωμένων Χρηματοοικονομικών (DeFi Deleveraging)

Η αγορά Αποκεντρωμένων Χρηματοοικονομικών (DeFi) του Ethereum βρίσκεται σε μια δραματική απομόχλευση, με πάνω από $124B σε κεφάλαιο να έχουν εκχυλιστεί σε μόλις έξι εβδομάδες. Η βάση των επενδυτών του Ethereum είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό σε απώλεια στις θέσεις spot και κλειδώνει σε ιστορικά μεγάλες πραγματοποιημένες απώλειες (realized losses).

Διαβάστε την τελευταία μας έρευνα εδώ.

The Great DeFi Deleveraging

Έχουμε Κλονίσει Την Εμπιστοσύνη Των HODLer;

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, το απόθεμα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH) μειώθηκε κατά περίπου 181,8k BTC, επιστρέφοντας το συνολικό υπόλοιπο στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο, αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 7,16% των αποθεμάτων που προστέθηκε μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2021. Εάν αυτή η μέτρηση μειωθεί περαιτέρω, θα σηματοδοτήσει περαιτέρω πίεση από την πλευρά των πωλήσεων και πιθανή επιδείνωση της πεποίθησης για την Μακροπρόθεσμη Κατοχή (LTH). Ωστόσο, μια καθυστέρηση και ακόμη και μια ανάκαμψη θα λειτουργούσε έντονα ενάντια σε αυτή την αντίληψη.

Live Professional Chart

Σε αυτή την τελευταία ενότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε κατά πόσον η πεποίθηση αυτών των Bitcoin HODLers έχει κλονιστεί, δεδομένου ότι αποτελούν την τελική γραμμή άμυνας. Θα το κάνουμε αυτό εκτιμώντας την ηλικία των νομισμάτων που ξοδεύονται σε σχέση με την ακόλουθη θέση:

 • Εάν οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι (LTHs) που ξοδεύουν προέρχονται κυρίως από τον κύκλο 2021-22, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μια κλασική εγκατάλειψη, καθώς οι επενδυτές που κρατούν νομίσματα με απώλεια, μέσω μεγάλης μεταβλητότητας, τελικά εγκαταλείπουν.
 • Εάν οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι (LTHs) που ξοδεύουν προέρχονται από τον κύκλο πριν από το 2020, είναι πιο πιθανό να αντανακλά μια εκτεταμένη απώλεια πεποίθησης σε ορισμένους από τους ισχυρότερους και μακροβιότερους πιστούς του Bitcoin.

Θα αναλύσουμε περαιτέρω ποιο υποσύνολο των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTHs) οδηγεί σε αυτή την πίεση δαπανών των 181,8k BTC, εξετάζοντας τις ολοένα και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για να αποδώσουμε ένα κατά προσέγγιση βάρος σε κάθε ομάδα.

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τα Αποθέματα ηλικίας άνω των 6 μηνών. Αυτά τα αποθέματα έχουν μειώθηκε κατά 168,5k BTC τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι το όριο των Μακροπρόθεσμων Κατόχων είναι ~5 μηνών, αυτό σημαίνει πως εκτιμάται τα 13,3k BTC που δαπανήθηκαν ήταν ηλικίας 5-6 μηνών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 7,3% του συνόλου.

Live Advanced Workbench

Για τα νομίσματα ηλικίας άνω του 1 έτους, το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 65,72% σε 64,93% της κυκλοφορούσας προσφοράς, που αντιστοιχεί σε 150,7k BTC. Έτσι, περίπου το 9,8% των αποθεμάτων των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH) αποδίδεται σε νομίσματα ηλικίας 6-12 μηνών.

Συνεχίζοντας αυτή τη λογική, μπορούμε να δούμε ότι οι δαπάνες νομισμάτων ηλικίας άνω του 1 έτους αντιπροσωπεύουν περίπου το 82,9% των BTC που δαπανήθηκαν από τους Μακροπρόθεσμους Κατόχους, το οποίο αποτελεί τη μερίδα του λέοντος των δαπανών κατά τη διάρκεια της εγκατάλειψης του Ιουνίου.

Live Advanced Chart

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη το Απόθεμα που δραστηριοποιήθηκε τελευταία φορά πριν από 2  και πλέον χρόνια, μπορούμε να δούμε ότι έχει λίγο-πολύ σταθεροποιηθεί γύρω στο 44,5% της κυκλοφορούσας προσφοράς από τον Απρίλιο του 2022.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι από τα 181,8k BTC που δαπανήθηκαν από τους Μακροχρόνιους Κατόχους (Long-Term Holders), περίπου:

 • Το 82,9% αποδίδεται σε νομίσματα ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών.
 • Το 9,8% αποδίδεται σε νομίσματα ηλικίας μεταξύ 6 και 12 μηνών.
 • Το 7,3% αποδίδεται σε νομίσματα ηλικίας μεταξύ 5 και 6 μηνών.

Συνεπώς, το συμπέρασμά μας είναι ότι η πρόσφατη εγκατάλειψη των Μακροπρόθεσμων Κατόχων οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επενδυτές του κύκλου 2020-22 και είναι πιθανότατα αντιπροσωπευτική ενός κλασικού γεγονότος εγκατάλειψης και όχι απώλειας της πεποίθησης των πολύ μακροπρόθεσμων επενδυτών του Bitcoin.

Live Advanced Chart

Σύνοψη και Συμπεράσματα

Στο σημερινό μακροοικονομικό πλαίσιο, όλα τα μοντέλα και τα ιστορικά προηγούμενα είναι πιθανό να δοκιμαστούν. Με βάση την τρέχουσα τοποθέτηση των τιμών του Bitcoin σε σχέση με τα ιστορικά μοντέλα κατώτερων ορίων, η αγορά βρίσκεται ήδη σε ένα εξαιρετικά απίθανο επίπεδο, με μόνο το 0,2% των ημερών διαπραγμάτευσης να βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες.

Οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι βίωσαν μια καθυστερημένη, αλλά φαινομενικά κλασική εγκατάλειψη τον Ιούνιο, η οποία καθοδηγήθηκε κυρίως από επενδυτές του κύκλου 2020-21. Σχεδόν όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες για το Bitcoin, που κυμαίνονται από τους τεχνικούς έως τους on-chain, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που συμπίπτουν με τον σχηματισμό κατώτατου ορίου της πτωτικής αγοράς σε προηγούμενους κύκλους. Πολλοί διαπραγματεύονται σε επίπεδα με μόλις μονοψήφιες ποσοστιαίες μονάδες προηγούμενης ιστορίας σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις πολύ μεγάλες στατιστικές αποκλίσεις προς τα κάτω που διερευνήσαμε στο πρόσφατο κομμάτι της ανάλυσής μας.

Με τόσα πολλά σήματα σχηματισμού πάτου να αναβοσβήνουν, το ερώτημα είναι, θα είναι αυτή τη φορά διαφορετικά;

Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις του προϊόντος, οι βελτιώσεις και οι χειροκίνητες ενημερώσεις των μετρήσεων και των δεδομένων καταγράφονται στο changelog για την αναφορά σας.

 • Η νέα αρχική σελίδα της Glassnode είναι διαθέσιμη στο Glassnode.com
 • Βελτιώσεις στους πίνακες ελέγχου: Ενότητα βίντεο, δυνατότητα κύλισης πλαισίου κειμένου, αναδιαμορφωμένο μέγεθος.
 • Κλωνοποίηση διαγραμμάτων εργασίας με περιγραφή.

Παρουσίαση νέου προϊόντος: Dashboards

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κυκλοφορήσουμε τέσσερα νέα προκαθορισμένα ταμπλό, οδηγούς βίντεο και γραπτές σημειώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους χρήστες της Glassnode να εξερευνήσουν και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε έννοιες της αλυσίδας, ξεκινώντας με το Bitcoin.

 • Ακολουθήστε μας και επικοινωνείτε μαζί μας στο Twitter
 • Μπείτε στο Telegram κανάλι
 • Επισκεφτείτε Glassnode Forum για μακρές συζητήσεις και ανάλυση.
 • Για on-chain μετρικά και διαγράμματα δραστηριότητας, επισκεφτείτε Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις με βάση τις βασικές μετρήσεις on-chain και τη δραστηριότητα στις ανταλλακτήρια, επισκεφθείτε το Glassnode Alerts Twitter

Αποποίηση: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει καμία επενδυτική συμβουλή. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και εσείς είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.