خرج شدن بیتکوینهای پیر، افزون بر شایعاتی پیرامون عرضه داراییهای Mt.Gox و دولت آمریکا
در پی اخبار جعلی مبنی بر عرضه داراییهای Mt.Gox و ولتهای تحت کنترل دولت آمریکا، بازار با فشار فروش ناگهانی مواجه شد و همچنین بازگشت ۳.۲ هزار بیتکوین بسیار قدیمی به گردش فعال شبکه، نوساناتی را برای بازار به همراه داشت.
بازار بیتکوین از اواسط ماه مارس میان رنج قیمتی ۲۷هزار دلار تا ۳۰ هزار دلار نوسان داشت و طی هفته گذشته از سطح ۲۷.۱ هزار دلار به ۲۹.۹ هزار دلار رسید. در میان این رالی صعودی، شایعاتی کذب مبنی برعرضه داراییهای Mt.Gox و ولتهای تحت کنترل دولت آمریکا در رسانهها پخش شد. همچنین برخی از هولدرهای قدیمی (دارای بیتکوینهایی با سن بیش از ۷سال) با جابهجایی دارایی خود در شرایط کمبود نقدینگی بازار، موجب ریزش ۱.۵ هزار دلاری قیمت بیتکوین شدند.
در این گزارش، ابتدا به این موضوع خواهیم پرداخت که این وقایع در ایجاد نوسانات هفته گذشته چه تاثیراتی ایجاد کردهاند و سپس با توجه به تاثیر سرمایهگذاران کوتاهمدت در روند اصلاحی اخیر، میزان ورود تقاضا را به بازار بررسی خواهیم کرد.
شما میتوانید تمامی نمودارهای این گزارش هفتگی را در داشبورد مشاهده کنید.
جابهجابی بیتکوینهای پیر
در نمودار اول حجم بیتکوینهای خرج شده از گروه سنی ۷ تا ۱۰ سال و در نمودار دوم حجم بیتکوینهای خرج شده از گروه سنی بالای ۱۰ سال را بررسی میکنیم. همانطور که مشاهده میکنید، طی هفته گذشته از میان این دو رنج سنی حدود ۳.۲ هزار بیتکوین جابهجا شده است که اغلب این بیتکوینهای خرج شده، قبل از سال ۲۰۱۳ خریداری شده بودند.
پس از بررسی دقیق این آدرسها میتوان گفت که این تراکنشها مربوط تراکنشهای داخلی نیستند. به عبارتی مالکان این بیتکوینها به منظور مدیریت داراییهای خود، کوینها را به دیگر آدرسهای خود منتقل نکردهاند. اما در هر صورت حجم این تراکنشها نسبت تراکنشهای قبلی بیتکوینهای پیر، چندان قابل مقایسه نیست.
اگر با دید وسیعتری به موجودی بیتکوینهای بسیار پیر توجه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که از تولد بیتکوین تا کنون، تنها ۴.۲۵ میلیون بیتکوین به سن ۷سالگی رسیده و در این مدت زمان خرج نشده است. از این تعداد بیتکوینهای بسیار پیر، تا کنون ۳۵۶ هزار بیتکوین معادل ۸.۳ درصد موجودی در گردش بازار، خرج شده است. ۳.۹ میلیون بیتکوین دیگر (معادل ۲۰ درصد موجودی در گردش) همچنان ساکن هستند و به احتمال زیاد گم شده اند.
با بررسی ولتهای صرافی Mt.Gox مشاهده خواهیم کرد که دارایی این صرافی همچنان ۱۳۷,۸۹۰ بیتکوین است و از سال ۲۰۱۸ تا کنون هیچ بیتکوینی از این ولتها خرج نشده است. البته انتظار میرود که در سال جاری مقداری از دارایی این صرافی به بازار عرضه شود و از آنجایی که مجموع ارزش این داراییها ۳.۹۳ میلیارد دلار است، همچنان باید به این نمودار توجه داشت.
دارایی دولت آمریکا نیز همچنان ۲۰۵,۵۱۴ بیتکوین است. این بیتکوینها هنگام هک صرافی Bitfinex در سال ۲۰۱۶ و بازار سیاه Silk Road در سال ۲۰۱۲ مصادره شده و آخرین بار ۹,۸۶۱ بیتکوین از این دارایی به صرافی Coinbase منتقل شده است.
بررسی میزان تقاضای بازار
همانطور که در دو گزارش اخیر (شماره ۱۲ و ۱۴) اشاره شده است میتوان با استفاده از حجم بیتکوینهای جوانتر از شش ماه میزان تقاضای بازار را بررسی کرد.
نمودار زیر میزان ثروت بیتکوینی سرمایهگذاران جوان را نشان میدهد. افزایش حجم ثروت این گروه در رالی صعودی به معنای ورود سرمایه جدید به بازار است. همچنین میتواند به این معنا باشد که سرمایهگذاران پیرتر در حال نقد کردن دارایی خود هستند و از ورود سرمایه و تقاضای جدید به بازار برای عرضه کوینهای خود استفاده میکنند.
با توجه به تغییرات ماهیانه موجودی سرمایهگذاران جوان، این گروه در چند ماه اخیر ماهیانه ۲۵۰ هزار بیتکوین به بازار عرضه میکرد ولی در حاضر حدود ۳۶۶هزار بیتکوین به دارایی گروه سرمایهگذاران جوان افزوده شده است.
البته در مقایسه با رالیهای صعودی چرخههای گذشته، این الگو همانند روند صعودی سال ۲۰۱۹ به نظر میرسد که بازه زمانی متعادل را به دنبال داشته و سپس منجر به آغاز فاز صعودی ۲۰۲۰ - ۲۰۲۱ شده است.
نمودار زیر میزان ثروت دلاری سرمایهگذاران جوان را نشان میدهد. اخیرا سهم این سرمایهگذاران از ثروت حقیقی بازار از ۲۰ درصد ثروت بازار به ۴۰ درصد رسیده که این جهش با اوایل سال ۲۰۱۹ قابل مقایسه است.
بنابراین حدود ۲۸.۸ درصد ثروت اندوخته شده در بازار در اختیار سرمایهگذاران جدید قرار دارد و همچنان همانند فازهای صعودی گذشته، به سهم ۴۰ درصدی دست نیافته است. از این رو میتوان نتیجه گرفت که تقاضای وارد شده به بازار حجم قابل توجهی ندارد و ثروت حقیقی شبکه عمدتاً در اختیار سرمایهگذاران بلندمدت و هولدرهاست.
پس از اینکه رابطه مستقیم میزان تقاضا و ثروت سرمایهگذاران کوتاهمدت را مشاهده کردیم، اکنون باید به بررسی رفتار این سرمایهگذاران جدید بپردازیم زیرا این افراد مهمترین نیروی محرکه فاز صعودی هستند.
نمودار زیر میانگین خرید بیتکوینهای جوان/پیر را همراه با میانگین خرید تمام افراد بازار نشان داده است:
🔵 میانگین خرید بیتکوینهایی که بیش از ۶ ماه سن دارند
🟠 میانگین خرید تمام بیتکوینهای بازار
🔴 میانگین خرید بیتکوینهایی که کمتر از ۶ ماه سن دارند
همانطور که مشاهده میکنید بازار از زیر ناحیه میانگین خرید تمام سرمایهگذاران بازار در عمیقترین فاز خرسی سال گذشته، به طور کل عبور کرده است🟪. به دلیل ورود افراد جدید به بازار در رالی صعودی اخیر، میانگین خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت (۲۵.۱ هزار دلار 🔴) بالاتر از میانگین خرید سرمایهگذاران دیگر قرار گرفته است.
از نوامبر سال گذشته، این اولین مرتبهایست که میانگین خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت (۲۴.۱ هزار دلار) بالاتر از میانگین خرید سرمایهگذاران دیگر قرار گرفته است (بسیاری از آنها بلافاصله پس از فروپاشی FTXوار بازار شدند).
اکنون باید مشاهده کنیم که بازار به چه میزان به ناحیه پرریسک خود نزدیک میشود. در نمودار زیر با استفاده از ابزاری جدید مشاهده خواهیم کرد که میانگین خرید سرمایهگذاران مختلف به صورت هفتگی چه میزان تغییر داشته است و از این طریق میتوانیم میزان جذب ثروت هر کدام از گروهها را مشخص کنیم.
در نمونههای گذشته معمولاً زمانی که میانگین خرید بیتکوینهای جوان🔴 و میانگین خرید بیتکوینهای تمام سرمایهگذاران بازار 🟠به صورت هفتگی ۴ الی ۸ درصد افزایش پیدا کند، بازار غالبا دچار هیجانات شده و به دلیل قرار گرفتن در ناحیه پرخطر شاهد اصلاح قیمتی گستردهای شده است.
در رالی صعودی اخیر میانگین خرید بیتکوینهای جوان به صورت هفتگی تا ۳.۴ درصد افزایش پیدا کرده وهنوز به سطح ۴ درصد نرسیده است. بنابراین میتوان گفت که بازار همانند دسامبر ۲۰۱۷، ژوئن ۲۰۱۹ و ژانویه ۲۰۲۱ رشد قیمتی شتابناکی را تجربه نکرده است.
آیا بازار به ناحیه پر خطر رسیده است؟
اکنون که از محدوده کف بازار تا سطح فعلی، رفتار سرمایهگذاران کوتاهمدت را بررسی کردهایم، در قدم بعدی باید به این موضوع بپردازیم که بازار تا چه میزان دچار هیجانات کاذب شده و یا به اصطلاح به ناحیه پرخطر وارد شده است.
در ابتدا باید میزان سود نقد نشده سرمایهگذاران کوتاهمدت را بررسی کنیم زیرا از این طریق میتوانیم نواحی که مستعد اصلاح کوتاهمدت قیمت هستند، مشخص کنیم. در میانگین هفتگی این معیار معمولا نواحی بالای سطح ۱.۲، معادل ۲۰درصد سود نقد نشده سرمایهگذاران کوتاهمدت، نشانهای برای اصلاح کوتاهمدت بازار شناخته میشود. از طرفی نواحی بالای سطح ۱.۴معمولا تشکیل سقفهای کلان بازار را نشان میدهند.
بازار اخیراً در ناحیه ۳۰ هزار دلار و همزمان با برخورد به سطح ۱.۳۳ این معیار با مقاومت رو به رو شد و به صورت میانگین سرمایهگذاران جدید را به ۳۳ درصد سودآوری رساند. در صورتی که روند اصلاحی بازار ادامه داشته باشد، سطح ۱.۰ این معیار در قیمت ۲۴.۴ هزار دلار، سرمایهگذاران کوتاهمدت را در ناحیه سر به سر قرار خواهد داد و طبق نمونههای گذشته ، در بازار رنج به عنوان ناحیه حمایتی ظاهر خواهد شد.
در صورتی که بخواهیم واکنش سریعتر سرمایهگذاران کوتاهمدت را مشاهده کنیم، باید نسبت میان سود و زیان نقد نشده بازار را بررسی کنیم. در این معیار، سه ناحیه حائز اهمیت است:
سرمایهگذاران کوتاهمدت دارای بیش از ۹۵ درصد سود بالقوه (بالای سطح ۲۰): سرمایهگذاران کوتاهمدت در سودآورترین موقعیتها قرار دارند.
سرمایهگذاران کوتاهمدت دارای بیش از ۸۰ درصد سود بالقوه (بالای سطح ۴): معمولاً هنگام اصلاحات قیمتی روند کلان صعودی با این ناحیه برخورد میشود و به نشانهی توقف کوتاهمدت فشار فروش بازار است.
سرمایهگذاران کوتاهمدت دارای بیش از ۵۰ درصد سود بالقوه (بالای سطح ۱): در این ناحیه میان سود و زیان بالقوه سرمایهگذاران کوتاهمدت تعادل ایجاد میشود و در صورتی که این معیار به زیر این سطح دست پیدا کند، به معنای اصلاح عمیقتر بازار خواهد بود. از طرفی بازار در مواقعی، این ناحیه را هنگام رالی صعودی قدرتمند به عنوان حمایت پذیرفته است.
بنابراین در صورتی که بازار دچار اصلاح قیمتی عمیقتر شود، این اصلاح قیمت تا سطح ۳ معیار، یعنی میانگین خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت در سطح قیمتی ۲۴.۴ هزار دلار، ادامه خواهد داشت.
انتقال سودآوری به صرافیها
صرافیها مقصد همگانی معاملهگران کوتاهمدت و محلی برای تعیین قیمت دارایی مورد نظر هستند. اکنون برای مشاهده نحوه واکنش سرمایهگذاران به حرکات بازار، جریان ورودی و خروجی صرافیها را بررسی میکنیم.
سرمایهگذاران در رالی صعودی، طی هفتههای اخیر به صورت میانگین ماهیانه ۳۰هزار بیتکوین به صرافیها منتقل کردند. این معیار اخیراً به حجم ورودی ماهیانه ۲۲.۳ هزار بیتکوین رسیده است که نشان میدهد فشار فروش هر چند کمرنگتر، همچنان در بازار حضور دارد.
اکنون اگر حجم ورودی به صرافیها را به تفکیک سود بالقوه سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت در نظر بگیریم مشاهده خواهیم کرد که حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد ورودی به صرافیها از طرف سرمایهگذاران کوتاهمدت انجام شده است و از آنجایی که سرمایهگذاران کوتاهمدت اکنون در حال برداشت سود خود هستند، حدود ۵۸ درصد از ورودی سرمایهگذاران کوتاهمدت در حالت سودآوری به صرافیها منتقل میشوند.
اکنون اگر صرفا حجم بیتکوینهایی جوانی که در حالت سودآوری به صرافیها منتقل شدهاند در نظر بگیریم، مشاهده خواهیم کرد این سرمایهگذاران در دو موج، سود معاملات خود را برداشت کردند و اصلاح اخیر قیمت زمانی رخ داد که این سرمایهگذاران برای بار دوم معاملات سودآور خود را نقد کردند.
مرور هفته
به طور کلی در این گزارش به این موضوع پرداختیم که از طرف داراییهای Mt.Gox و دارایی ولتهای مصادره شده توسط دولت آمریکا، عرضهای به بازار صورت نگرفته است. با این حال به دلیل حجم قابل توجه این داراییها و احتمال عرضه آنها در آینده، باید همچنان به موجودی این ذخایر توجه داشته باشیم.
سرمایهگذاران کوتاهمدت در ایجاد تقاضای بازار نقش ویژهای دارند؛ به همین دلیل با مشاهده میزان ثروت این سرمایهگذاران به ردیابی شدت تقاضای بازار پرداختیم. همچنین به میانگین خرید گروههای مختلف سرمایهگذاران بازار اشاره کردیم و تاثیر میزان سود نقد شده و سود نقد نشده سرمایهگذاران جدید را بر روند بازار بررسی کردیم.
در نتیجه دریافتیم که اصلاح اخیر قیمت از سطح ۳۰ هزار دلار، عمدتاً به دلیل فشار فروش سرمایهگذاران کوتاهمدت ایجاد شده است. در صورتی که این فشار فروش ادامه پیدا کند، طی هفتههای آتی، میانگین خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت در سطح ۲۴.۴ هزار دلار میتواند در نقش مقاومتی ظاهر شود.
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.