Πεποίθηση Μέσω Συμβολής

Μετά από ένα μήνα σταθεροποίησης περί των $20k, οι τιμές του Bitcoin παρουσίασαν ένα πολυαναμενόμενο ράλι ανακούφισης. Η βραχυπρόθεσμη δυναμική είναι ευνοϊκή, αλλά παραμένει επιβαρυμένη από μακροχρόνιους μακροοικονομικούς δείκτες και μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για να διαμορφωθεί μια σταθερή βάση.

Πεποίθηση Μέσω Συμβολής

Μετά από ένα μήνα σταθεροποίησης γύρω από τη ζώνη των $20k, οι τιμές του Bitcoin παρουσίασαν ένα πολυαναμενόμενο ράλι ανακούφισης. Η βραχυπρόθεσμη δυναμική είναι ευνοϊκή, ωστόσο παραμένει επιβαρυμένη από μακροχρόνιους μακροοικονομικούς δείκτες και μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για να διαμορφωθεί μια σταθερή βάση.

Μετά από ένα μήνα παγίωσης, οι τιμές του Bitcoin βίωσαν ένα πολυαναμενόμενο ράλι ανακούφισης, κλείνοντας 9% πάνω από το εβδομαδιαίο άνοιγμα. Η δράση των τιμών άνοιξε στα $20.781, ανέβηκε σε ένα μέγιστο των $24.179, προτού υποχωρήσει προς τα υψηλά του εύρους παγίωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε αυτή την έκδοση, θα αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του σημερινού ράλι της αγοράς μέσω των ακόλουθων εννοιών:

 • Αξιολόγηση τιμών ζώνης ενδιαφέροντος από τις συγκεντρώσεις αποθέματος, τεχνικά μοντέλα και μοντέλα τιμολόγησης στην αλυσίδα.
 • Αξιολόγηση της αντίδρασης της αγοράς σε πολλές μετρήσεις που φθάνουν σε στατιστικά σημαντική υπερδιόρθωση.
 • Μέτρηση της δύναμης της ανοδικής κίνησης αξιολογώντας τη συμβολή μέσω δυναμικών ταλαντωτών (MRGO και κινητοί μέσοι όροι).

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Συγκεντρώσεις Αποθεμάτων των HODLer

Με την αγοραία αποτίμηση του Bitcoin να πέφτει πάνω από 75% το 2022, οι κερδοσκόποι έχουν σε μεγάλο βαθμό εκδιωχθεί από το δίκτυο (όπως αναφέρεται στην 27η βδομάδα). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, λαμβάνει χώρα μια ανακατανομή νομισμάτων από κατόχους με χαμηλότερη πεποίθηση σε κατόχους με ισχυρή πεποίθηση. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που είναι εγγενής σε κάθε κύκλο της αγοράς, όπου τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται σε λιγότερο ευαίσθητους στο κόστος HODLers, που επενδύουν με μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια και αφήνουν τα νομίσματά τους να ωριμάσουν σε cold storage (ψυχρή αποθήκευση).

Μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο μέσω της Κατανομής Αδιάθετης Πραγματοποιημένης Τιμής (Unspent Realized Price Distribution (URPD)), η οποία διαχωρίζεται μεταξύ των ομάδων Βραχυπρόθεσμων και Μακροπρόθεσμων κατόχων. Σημειώστε, ότι το κατώτατο όριο Βραχυπρόθεσμου έως Μακροπρόθεσμου Κατόχου (Short-to-Long-Term Holder) (155 ημέρες) επέστρεψε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές διαπραγματεύονταν γύρω στα $40k.

 • Η περιοχή των $20k έχει προσελκύσει μια μεγάλη συστάδα νομισμάτων Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH). Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής μεταβίβασης της ιδιοκτησίας από τους πωλητές που εγκατέλειψαν, σε νέους και πιο αισιόδοξους αγοραστές.
 • Οι κόμβοι ζήτησης Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH) μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στα ψυχολογικά επίπεδα τιμών των $40k, $30k και $20k. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος αυτού του αποθέματος (συμπεριλαμβανομένου του παραπάνω αποθέματος των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH)) δεν έχει εγκαταλείψει, παρά το γεγονός ότι οι τιμές διαπραγματεύονται περισσότερο από 50% κάτω από το επίπεδο απόκτησής τους. Αυτό είναι πιθανόν ενδεικτικό της ιδιοκτησίας από αγοραστές που δεν είναι ευαίσθητοι στην τιμή.

Θα ήταν εποικοδομητικό να δούμε αυτά τα νομίσματα των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH) που κατέχονται στο επίπεδο των $40k-$50k να αρχίσουν να ωριμάζουν σε καθεστώς Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH) τις επόμενες εβδομάδες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος.

Live Metric in the Glassnode Engine

Εξετάζοντας την Κατανομής Αδιάθετης Πραγματοποιημένης Τιμής (Unspent Realized Price Distribution (URPD)) ανά ηλικιακή ομάδα, μπορούμε να παρατηρήσουμε την κατανομή της προσφοράς Bitcoin ανάλογα με το χρόνο από την τελευταία συναλλαγή των νομισμάτων. Υπάρχουν δύο θεμελιώδη σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Αυξημένη ζήτηση μπορεί ομοίως να σημειωθεί γύρω από την περιοχή των $20k με ένα τεράστιο ποσό πρόσφατης συναλλαγής να λαμβάνει χώρα σε αυτή τη ζώνη. Αυτή η περιοχή περιέχει επίσης τον 2ο και τον 4ο μεγαλύτερο κόμβο URPD (Κατανομή Αδιάθετης Πραγματοποιημένης Τιμής (Unspent Realized Price Distribution)) (περίπου 900k BTC) υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι υπήρξε μεγάλη μεταβίβαση ιδιοκτησίας σε αυτή τη ζώνη.
 • Η ωριμότητα φαίνεται να μειώνεται από το Ιστορικό Υψηλό (ATH) στην τρέχουσα αγοραία αξία, αντανακλώντας τη διάρκεια της επικρατούσας πτωτικής τάσης. Μεγάλοι όγκοι νομισμάτων που συσσωρεύτηκαν πριν από 6 μήνες, οι οποίοι κατέχουν μεγάλες μη πραγματοποιημένες απώλειες, φαίνεται να μην είναι πρόθυμοι να πουλήσουν.

Και οι δύο μορφές URPD παρουσιάζουν την περίπτωση ότι ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της προσφοράς κατέχεται από HODLers που αφήνουν τα νομίσματα να ωριμάσουν παρά τις απώλειες που κατέχουν. Οι εισροές της ζήτησής τους έχουν επικεντρωθεί γύρω από τις ψυχολογικές ζώνες παγίωσης $20k, $30k και $40k.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πολλοί Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι συνέβαλαν στην πλευρά των πωλήσεων και τα διαγράμματα URPD αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά την κατάσταση «μετά την καθίζηση της σκόνης» μέχρι σήμερα. Επιπλέον, είναι πιθανό αυτοί οι κόμβοι υψηλής συγκέντρωσης αποθεμάτων, να λειτουργήσουν ως σταθερή αντίσταση όταν η αγορά προσπαθήσει να ανακάμψει υψηλότερα.

Live Metric in the Glassnode Engine Room

Ανάκαμψη Από Μια Υπερέκταση

Οι τιμές αντέδρασαν θετικά αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας την πρόσφατη ζώνη ενοποίησης. Αυτό συμβαίνει μετά από αυτό που μπορεί να θεωρηθεί σημαντική βραχυπρόθεσμη υπερδιόρθωση, με πολλές μετρήσεις να φτάνουν σε ακραίες στατιστικές αποκλίσεις.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια περίοδο ταχείας απομόχλευσης σε ολόκληρη την αγορά, με πολλούς δανειστές, επενδυτές και εταιρείες συναλλαγών να βλέπουν τις εξασφαλίσεις να ρευστοποιούνται, είτε κατά διακριτική ευχέρεια, είτε ως αναγκαστικές πωλήσεις, όπως είδαμε στην 25η βδομάδα Πτώση ντόμινο: Εγκατάλειψη Σε Όλα Τα Επίπεδα   και στην 23η βδομάδα Το εισόδημα των εξορυκτών κάτω από πίεση.

Ο Πολλαπλασιαστής Mayer (Mayer Multiple) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των αποκλίσεων μεταξύ των τιμών spot και του 200DMA. Ο 200DMA χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή τεχνική ανάλυση ως εργαλείο για τη διάκριση μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μακροοικονομικών τάσεων.

Στο πιο ακραίο σημείο κατά τη διάρκεια αυτής της διόρθωσης των τιμών, ο πολλαπλασιαστής Mayer είχε φτάσει κάτω από το 0,55, υποδηλώνοντας ότι η αγορά διαπραγματευόταν με έκπτωση 45% σε σχέση με το 200DMA. Τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα και αντιστοιχούν μόνο σε 127 κλεισίματα σε 4186 ημέρες, συνολικά 3% της ιστορίας των συναλλαγών.

Live Advanced Workbench

Η μετρική MVRV είναι ένα άλλο ισχυρό εργαλείο για την αξιολόγηση αυτών των αποκλίσεων μεταξύ των τιμών spot και της συνολικής βάσης κόστους της αγοράς. Με τις τιμές του BTC να ξεπερνούν την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price) αυτή την εβδομάδα, ωθώντας την ευρύτερη αγορά ξανά σε συνολικό κέρδος, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν μετατοπιστεί προς τα πάνω με τους συμμετέχοντες να ανυπομονούν για κάθε μορφής ράλι ανακούφισης.

Το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει συνεχώς, τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο σε θεσμικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, για να ληφθούν υπόψη τα δυναμικά οικονομικά κλίματα, χρησιμοποιείται ένα 4ετές κυλιόμενο Z-Score για την κανονικοποίηση των δεδομένων, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται και ο κοινός κύκλος υποδιπλασιασμού (halving cycle).

 • Τυπικές Αποκλίσεις (Standard Deviations) κάτω του -1 έχουν ισχυρό ιστορικό στο να βοηθούν στον εντοπισμό του σχηματισμού πάτου. Μέχρι στιγμής, έχει σηματοδοτήσει υποτίμηση για όλα τα κατώτατα σημεία του πτωτικού κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ετών 2015, 2018 και της απότομης συντριβής (flash crash) του Μαρτίου 2020.
 • Το πτωτικό σκέλος του Ιουνίου στη δράση των τιμών παρήγαγε τη χαμηλότερη κυλιόμενη τιμή Z-Score των 4 ετών που έχει καταγραφεί, υποδηλώνοντας ότι επιτεύχθηκε μια στατιστικά ακραία απόκλιση, προσθέτοντας καύσιμο στο σημερινό ανοδικό ράλι ανακούφισης.
Live Advanced Workbench

Μπορούμε τώρα να εισαγάγουμε την έννοια της Ημέρας Καταστροφής Νομίσματος (Coin Days Destroyed (CDD)), την οποία χρησιμοποιούμε ως μέτρο για τις περιόδους όπου σχετικά παλιά ή νεαρά νομίσματα κυριαρχούν στη συμπεριφορά των δαπανών. Για κάθε ημέρα που ένα νόμισμα παραμένει αχρησιμοποίητο, συσσωρεύει μία ημέρα νομίσματος (coin-day), ίση με τον όγκο των BTC του. Όταν αυτό το νόμισμα ξοδεύεται, θεωρείται ότι καταστρέφει αυτόν τον συσσωρευμένο χρόνο, παράγοντας το μοντέλο CDD. Αυτό το εργαλείο αποτυπώνει αποτελεσματικά τη χρονικά σταθμισμένη οικονομική αξία των νομισμάτων που κινούνται κάθε μέρα.

Εδώ συγκρίνουμε αν η μέση μηνιαία τιμή CDD είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από τον Ετήσιο μέσο όρο.

 • Οι Μπλε Ζώνες στο παρακάτω διάγραμμα δείχνουν περιόδους όπου οι πρόσφατες δαπάνες για παλαιά κέρματα υπερβαίνουν τον ετήσιο μέσο όρο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ανοδικών αγορών (ανάληψη κερδών), αλλά και των γεγονότων εγκατάλειψης στις πτωτικές αγορές (πωλήσεις πανικού, διατήρηση κεφαλαίου).

Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές με παλαιότερα νομίσματα επιτάχυναν τις δαπάνες τους για πιο ώριμα UTXO (Unspent transaction output -μη δαπανημένα αποτελέσματα συναλλαγών) καθώς οι τιμές διαπραγματεύονταν προς τα κάτω.

Lice Advanced Workbench

Το MVRV Z-Score (μπλε) μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τον ταλαντωτή CDD (Ημέρα Καταστροφής Νομίσματος - Coin Days Destroyed) (πορτοκαλί). Αυτό παράγει ένα μοντέλο που παρατηρεί τόσο τη συνολική κερδοφορία (MVRV) όσο και τα δημογραφικά στοιχεία της ηλικίας των νομισμάτων που κυριαρχούν στη συμπεριφορά των πραγματικών δαπανών (CDD).

 • Οι αυξημένες τιμές του ταλαντωτή CDD πάνω από 1 ενώ η αγορά βρίσκεται σε συνολική απώλεια (MVRV κάτω του 1) συμπίπτουν γενικά με περιόδους εγκατάλειψης.
 • Αυξημένες τιμές ταλαντωτή CDD πάνω από 1 ενώ η αγορά βρίσκεται σε συνολικό κέρδος (MVRV κάτω από 1) συνήθως συμπίπτουν με δομές κορυφής.

Αυτό που σηματοδοτεί αυτό το μοντέλο είναι πως οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό νομισμάτων, την ίδια στιγμή που η αγορά βρίσκεται συνολικά χαμηλότερα από θέση τους. Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν πιθανότατα βιώσει έναν αξιοσημείωτο βαθμό εγκατάλειψης μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

Live Advanced Workbench

Μπορούμε τώρα να επισημοποιήσουμε αυτή την παρατήρηση εξετάζοντας την πραγματική συμπεριφορά των Μακροπρόθεσμων Κατόχων. Οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι (LTH) θεωρούνται συχνά συνώνυμοι με την κατηγορία HODLer και αντιπροσωπεύουν συμμετέχοντες με στατιστικά υψηλότερη πεποίθηση. Στο παρακάτω διάγραμμα, συγκρίνουμε την αποδοτικότητα των πιο πρόσφατων μηνιαίων δαπανών τους, με τον ετήσιο μέσο όρο τους.

 • Όταν η μηνιαία κερδοφορία υπερβαίνει την ετήσια κερδοφορία (πορτοκαλί), η αγορά εισέρχεται σε συνθήκες υπερθέρμανσης, καθώς οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι ξοδεύουν περισσότερα και λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη.
 • Όταν η μηνιαία κερδοφορία είναι μικρότερη από την ετήσια κερδοφορία (κόκκινο), αυτό υποδηλώνει γενικά ότι ισχύει εκτεταμένη δυναμική της πτωτικής αγοράς και ότι οι απώλειες κλειδώνονται από τη ομάδα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων.
Live Professional Workbench

Στην τρέχουσα αγορά, οι Μακροχρόνιοι Κάτοχοι έχουν δει την πρόσφατη κερδοφορία τους να υπολείπεται σημαντικά της ετήσιας απόδοσής τους, για σχεδόν 400 συνεχόμενες ημέρες. Η πτώση έχει φτάσει σε παρόμοια διάρκεια και βάθος με τα χαμηλά της πτωτικής αγοράς του 2018 και παρέχει πρόσθετη βαρύτητα στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν παραπάνω.

Με τόσο σοβαρές στατιστικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο που διακόπτονται από πρωτοφανείς αναγκαστικές πωλήσεις από crypto ιδρύματα σε όλους τους τομείς, ένα κύμα ανακούφισης ήταν πολύ πιθανό. Στην επόμενη ενότητα θα αξιολογήσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για τη συνέχιση της τρέχουσας ανοδικής δυναμικής, καθώς και τις συνθήκες που θα οδηγούσαν σε απόρριψη.

Αντίσταση Στην Ανάκαμψη

Με τη δράση των τιμών να βιώνει τώρα το πρώτο ράλι ανακούφισης από τον Απρίλιο, μπορούμε να αξιολογήσουμε διάφορα μοντέλα που έχουν παράσχει αντίσταση σε προηγούμενους κύκλους πτώσης. Μπορούμε να συγκρίνουμε τα επίπεδα αντίστασης τόσο μεταξύ μιας μακροσκοπικής τεχνικής άποψης, όσο και στη συνέχεια να αναζητήσουμε τη συμβολή με μια σειρά από μοντέλα επί της αλυσίδας.

Οι ακόλουθοι απλοί κινητοί μέσοι όροι έχουν επιδείξει συνάφεια για τη δράση των τιμών του Bitcoin διαχρονικά:

 • Ο 200WMA βρίσκεται σήμερα στα $22k και ιστορικά αποτελεί δείκτη για σχηματισμό πάτου.
 • Ο 111DMA είναι ένα συστατικό του δείκτη Pi Cycle Top και βρίσκεται σήμερα στα $30k, ευθυγραμμιζόμενος με ένα ψυχολογικό επίπεδο τιμών και με τις συγκεντρώσεις αποθέματος που περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω.
 • Ο 200DMA διαπραγματεύεται στα $35k, και παραμένει ένα βασικό μεταβατικό όριο μεταξύ μακροοικονομικής δυναμικής της ανοδικής και της πτωτικής αγοράς.
Live Advanced Workbench

Στη συνέχεια, η βάση κόστους της αλυσίδας των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (Short Term Holders), των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (Long Term Holders) και, τέλος, η συνολική βάση κόστους (Cost Basis) της αγοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της σχετικής ισχύος της δράσης των τιμών. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε την Αναλογία Πραγματοποιημένης Τιμής προς Ζωηρότητα (Realized Price to Liveliness Ratio (RPLR)), η οποία στοχεύει να περιγράψει ένα είδος υπονοούμενης εύλογης αξίας HODLer.

Η τιμή έχει καταγράψει ένα ξέσπασμα τόσο πάνω από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price), όσο και από την Πραγματοποιημένη Τιμή Μακροπρόθεσμων Κατόχων (Realized Price LTH), που η κάθε μία διαπραγματεύεται στα $22k. Το κανάλι μεταξύ των δύο είναι ένα αμφισβητούμενο σημείο ενδιαφέροντος που παρέχει συμβολή με το 200 WMA.

 • Η Βάση Κόστους (Cost Basis) του Βραχυπρόθεσμου Κατόχου (STH) διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα $28,5k και βρίσκεται σε ισχυρή πτωτική τάση. Αυτό είναι προϊόν δύο μηχανισμών, των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων που πραγματοποίησαν απώλειες, μειώνοντας τη μέση βάση κόστους τους, και της μεταφοράς πλούτου νομισμάτων σε μια νέα ομάδα Βραχυπρόθεσμων Κατόχων που αγοράζουν πιο κοντά (ή κάτω) από την τρέχουσα τιμή spot.
 • Η Αναλογία Πραγματοποιημένης Τιμής προς Ζωηρότητα (Realized Price to Liveliness Ratio (RPLR)) διαπραγματεύεται στα 35,8k δολάρια, το οποίο παρέχει συμβολή με το 200DMA. Δεδομένης της ευρείας άποψης για το 200DMA και της υπονοούμενης αξίας που μεταδίδεται από τους HODLers στο RPLR, τα μοντέλα αυτά αποτελούν ένα διαρθρωτικό επίπεδο που αξίζει να παρακολουθούμε.
Live Professional Workbench

Μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση για να παρατηρηθεί είναι όταν η βάση κόστους για τη ομάδα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH) διαπραγματεύεται ξανά πάνω από τη συνολική βάση κόστους για την ευρύτερη αγορά (η Πραγματοποιημένη Τιμή - Realized Price). Για να αυξηθεί η Πραγματοποιημένη Τιμή των Μακροπρόθεσμων Κατόχων, αυτοί θα πρέπει είτε να αγοράσουν νομίσματα πάνω από τη δική τους βάση κόστους, είτε νομίσματα με υψηλότερη βάση κόστους πρέπει να ωριμάσουν μετά το όριο των 155 ημερών. Σε μια πτωτική αγορά, αυτό είναι συχνά ένας υψηλός πήχης και σπάνια συμβαίνει.

Αντίθετα, η Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price) γενικά ανεβαίνει ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης κερδών. Καθώς η αγορά βρίσκεται στο κατώτατο σημείο, ενισχύεται και εισρέει επαρκής ζήτηση για να απορροφήσει την ανάληψη κερδών, η Πραγματοποιημένη Τιμή μπορεί να ανέβει, πάνω από την Πραγματοποιημένη Τιμή Μακροπρόθεσμων Κατόχων.

Η διάρκεια των προηγούμενων αποκλίσεων των χαμηλών τιμών της πτωτικής αγοράς κυμάνθηκε μεταξύ 248 και 575 ημερών. Στον τρέχοντα κύκλο, έχει ισχύσει μόνο για 17 ημέρες, μια συγκριτικά σύντομη διάρκεια.

Live Professional Workbench

Συμβολή Με Δυναμική

Ο Ταλαντωτής Διαβάθμισης Πραγματοποιημένης Αγοράς (Market Realized Gradient Oscillator (MRGO)) είναι ένας στατιστικά κανονικοποιημένος ταλαντωτής, σχεδιασμένος να μετράει τη σχετική μεταβολή της δυναμικής μεταξύ της κερδοσκοπικής αξίας (speculative value) και των πραγματικών οργανικών εισροών κεφαλαίων. Αυτό επιτυγχάνεται συγκρίνοντας τον ρυθμό μεταβολής μεταξύ της Αγοραίας Τιμής (Market Price) και της Πραγματοποιημένης Τιμής (Realized Price).

 • Οι Θετικές Τιμές υποδηλώνουν εποικοδομητική ανοδική δυναμική κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
 • Οι Αρνητικές Τιμές υποδηλώνουν πτωτική δυναμική κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
 • Διασπάσεις πάνω ή κάτω από το 1 υποδηλώνουν μεταβαλλόμενη δυναμική προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αντίστοιχα.

Εδώ, αξιολογούμε τη συμβολή μεταξύ των παραλλαγών 14, 28 και 140 ημερών του ταλαντωτή για να εντοπίσουμε τη σύνδεση σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια.

Ξεκινώντας με τον Ταλαντωτή Διαβάθμισης Πραγματοποιημένης Αγοράς (Market Realized Gradient Oscillator (MRGO)) 14 ημερών, μπορεί να παρατηρηθεί μια θετική διάσπαση που παράγει δομικά υψηλότερα υψηλά, υποδεικνύοντας αυξανόμενη δυναμική. Ο ταλαντωτής των 14 ημερών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος λόγω της δεκαπενθήμερης περιόδου του και συνεπώς είναι μια πιο ευαίσθητη, αλλά πιο θορυβώδης παραλλαγή.

 • Η περαιτέρω συνέχιση αυτού του μοτίβου προς τα πάνω θα σήμαινε ότι η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση είναι πιθανή.
 • Η απόρριψη από θετικές περιοχές θα υποδήλωνε επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης δυναμικής.
Live Advanced Workbench

Ο  Ταλαντωτής Διαβάθμισης Πραγματοποιημένης Αγοράς (Market Realized Gradient Oscillator (MRGO)) των 28 ημερών, παράγει ομοίως υψηλότερα υψηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθοδική δυναμική επιβραδύνεται μακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος, σηματοδοτεί την ύπαρξη μέτριας ανοδικής δυναμικής. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε αμέσως πριν από το ξεπούλημα του Ιουνίου, η προηγούμενη προσπάθεια ανοδικής δυναμικής δεν κατάφερε να επιτύχει ταχύτητα διαφυγής και ακολουθήθηκε από βίαιη κατάρρευση της τιμής.

Έτσι, η δυναμική της αγοράς σε σχέση με τις μετρήσιμες εισροές κεφαλαίων βρίσκεται βραχυπρόθεσμα σε σταυροδρόμι.

Live Advanced Workbench

Ο Ταλαντωτής Διαβάθμισης Πραγματοποιημένης Αγοράς (Market Realized Gradient Oscillator (MRGO)) 140 ημερών είναι ένας ταλαντωτής δυναμικής πολύ μεγαλύτερου χρονικού πλαισίου. Σε αντίθεση με τις παραλλαγές που συζητήθηκαν προηγουμένως,  οι 140 ημέρες είναι λιγότερο ευαίσθητες στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών και, συνεπώς, αντιπροσωπεύει ένα υποκατάστατο για τη μακροχρόνια δυναμική και τις μακροοικονομικές τάσεις.

 • Ο Ταλαντωτής Διαβάθμισης Πραγματοποιημένης Αγοράς (Market Realized Gradient Oscillator (MRGO)) των 140 ημερών παρουσιάζει σταθερά χαμηλότερες κορυφές από τον Μάρτιο του 2021 και δεν έχει καταγράψει θετική τιμή το 2022. Αυτό επισημαίνει μια μακροοικονομική πτωτική δυναμική της αγοράς, η οποία πιθανότατα ισχύει τους τελευταίους 15 μήνες.
 • Το σημερινό παρατεταμένο καθεστώς αρνητικών τιμών είναι ενδεικτικό της επίμονα αρνητικής απόδοσης των τιμών το 2022 και παραμένει υπέρ των πτωτικών τάσεων σε αυτό το στάδιο.
 • Η υποκείμενη τάση συνεχίζει να αλέθει αργά προς τα πάνω υποδεικνύοντας ότι είναι σε ισχύ μια πιθανή μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, ωστόσο υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη διάρκεια και χρόνος ανάκαμψης.

Αν και μέσα από το φακό του MRGO των 140 ημερών, το ξεπούλημα τον Μάιο του 2021 παραμένει η πιο σοβαρή αλλαγή δυναμικής σε αυτόν τον κύκλο. Ωστόσο, όπως συζητήθηκε στην ενότητα Μια Πτώση Ιστορικών Διαστάσεων, οι πρόσφατες πωλήσεις του Μαΐου (LUNA) και του Ιουνίου 2022 μπορούν να θεωρηθούν ως μερικές από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί. Αυτό δείχνει σε μακροοικονομική κλίμακα, ότι ο βαθμός της καθοδικής δυναμικής της αγοράς μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σηματοδοτώντας ενδεχομένως έναν βαθμό εξάντλησης των πωλητών, και ότι η σταθεροποίηση βρίσκεται στον ορίζοντα.

Live Advanced Workbench

Συμπεράσματα και Σύνοψη:

Με τόσο μικρή ανακούφιση των τιμών μέχρι σήμερα, η κερδοφορία ήταν χαμηλή για όλες τις κατηγορίες επενδυτών. Η ομάδα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων δεν αποτελεί εξαίρεση, και τα μοτίβα των  δαπανών τους υποδηλώνουν ότι μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου 2022 σημειώθηκε μια σημαντική εκκαθάριση.

Ωστόσο, η δυναμική της μακροπρόθεσμης προσφοράς συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς πραγματοποιείται αναδιανομή, μεταφέροντας σταδιακά νομίσματα προς τους HODLers. Αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις αποθεμάτων παρατηρούνται στα $20k, $30k και $40k, οι οποίες τείνουν να ευθυγραμμίζονται τόσο με τα τεχνικά όσο και με τα μοντέλα τιμών στην αλυσίδα, καθιστώντας αυτές τις περιοχές σημαντικές ζώνες ενδιαφέροντος.

Η δυναμική βραχυπρόθεσμα υποδηλώνει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας, υπό την προϋπόθεση ότι η Πραγματοποιημένη Τιμή και η Πραγματοποιημένη Τιμή Μακροπρόθεσμων Κατόχων μπορούν να διατηρηθούν ως επίπεδο στήριξης. Μακροπρόθεσμα, η δυναμική υποδηλώνει ότι τα χειρότερα της εγκατάλειψης θα μπορούσαν να έχουν περάσει, ωστόσο μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος ανάκαμψης καθώς συνεχίζεται η θεμελιώδης επισκευή.


Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, οι βελτιώσεις και οι μη αυτόματες ενημερώσεις μετρήσεων και δεδομένων καταγράφονται στο αρχείο καταγραφής αλλαγών για αναφορά σας.

• Η νέα αρχική σελίδα του Glassnode είναι ζωντανή στο Glassnode.com

• Βελτιώσεις στους πίνακες εργαλείων: Μονάδα βίντεο, δυνατότητα κύλισης πλαισίου κειμένου, αναδιαμόρφωση μεγέθους.

• Ενημερώσεις Workbench: κάνοντας κλικ στις συναρτήσεις θα επικολληθούν στο πεδίο εισαγωγής τύπου και οι χρήστες μπορούν πλέον να προσθέσουν πολλές μετρήσεις ταυτόχρονα.

• Κυκλοφόρησαν Νέες Μετρικές: Lightning Network Base Fee (Median), Lightning Network Fee Rate (Median), Lightning Network Gini Coefficient (Capacity Distribution), Lightning Network Gini Coefficient (Channel Distribution), Lightning Network Node Connectivity

Ακολουθήστε μας και επικοινωνείτε μαζί μας στο Twitter

 • Μπείτε στο Telegram κανάλι
 • Επισκεφτείτε Glassnode Forum για μακρές συζητήσεις και ανάλυση.
 • Για on-chain μετρικά και διαγράμματα δραστηριότητας, επισκεφτείτε Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις με βάση τις βασικές μετρήσεις on-chain και τη δραστηριότητα στις ανταλλακτήρια, επισκεφθείτε το Glassnode Alerts Twitter


Αποποίηση: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει καμία επενδυτική συμβουλή. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και εσείς είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.