Η Πτώση του FTX

Με την κατάρρευση του FTX, ο κλάδος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γνώρισε την πιο συγκλονιστική πτώχευση διαχειριστή μετά το Mt Gox. Σε αυτή την έκθεση, αναλύουμε το bank run του FTX, την αναζήτηση ασφάλειας στην αυτοδιαχείριση και την αντίδραση των ισχυρότερων χεριών του Bitcoin.

Η Πτώση του FTX

Τα γεγονότα που συνέβησαν στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ 6-14 Νοεμβρίου 2022 είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτα, σοκαριστικά και απογοητευτικά. Μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, ένα από τα πιο δημοφιλή και υψηλού όγκου συναλλαγών ανταλλακτήρια, το FTX.com:

 • Έζησε ένα bank run (τραπεζικό πανικό με μαζικές αναλήψεις).
 • Σταμάτησε τις αναλήψεις πελατών.
 • Ξεκίνησε αποτυχημένες συνομιλίες για την εξαγορά του από τον ανταγωνιστή, Binance.
 • Ανακαλύφθηκε ότι είχε έλλειμμα μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών.
 • Φέρεται να υπέστη παραβίαση πορτοφολιών του ανταλλακτηρίου ύψους ~500 εκατ. δολαρίων.
 • Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11 μαζί με την αδελφή εταιρεία FTX US.
 • Αποκάλυψε αυτό που φαίνεται να είναι κακοδιαχείριση, να διαπράχθηκε από την οντότητα Alameda / FTX.

Ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον κλάδο, αφήνοντας εκατομμύρια πελάτες με παγιδευμένα κεφάλαια, πλήττοντας την επί σειρά ετών εποικοδομητική φήμη του κλάδου και δημιουργώντας νέους πιστωτικούς κινδύνους μετάδοσης, πολλοί από τους οποίους πιθανόν να μην έχουν εντοπιστεί ακόμα. Το γεγονός επαναφέρει δυσάρεστες μνήμες από την αποτυχία του Mt Gox το 2013, όπου ένας σημαντικός διαχειριστής βρέθηκε να έχει κλασματικά αποθεματικά.

Μέσα σε αυτό το χάος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χώρος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι μια ελεύθερη αγορά και ότι το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει την αποτυχία μιας αξιόπιστης κεντρικής οντότητας και όχι της υποκείμενης τεχνολογίας της κρυπτογραφίας. Δεν υπάρχουν λύσεις διάσωσης για το Bitcoin, και η πυρκαγιά της απομόχλευσης σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα καθαρίσει όλες τις υπερβολές και τις ατασθαλίες, αν και με σημαντικό πόνο στην πορεία. Με μια ανανεωμένη εστίαση στην Απόδειξη Αποθεμάτων (Proof-of-Reserves) των ανταλλακτηρίων σε εξέλιξη, και μια ώθηση προς την αυτοδιαχείριση, η αγορά θα θεραπευτεί, θα ανακάμψει και θα επιστρέψει ισχυρότερη τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Σε αυτή την εβδομαδιαία έκθεση, θα καλύψουμε:

 • Λεπτομέρειες σχετικά με το bank run στα πορτοφόλια της FTX on-chain.
 • Ευρύτερες επιπτώσεις στα υπόλοιπα των ανταλλακτηρίων και την αυτοδιαχείριση.
 • Παρατηρήσεις των επιπτώσεων στην πεποίθηση του μακροπρόθεσμου κατόχου Bitcoin.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Κλασματικά Αποθέματα

Η αλήθεια σχετικά με το πώς το FTX κατάφερε να ανοίξει μια τρύπα μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του και να χάσει τις καταθέσεις των πελατών του, με τον καιρό (ελπίζουμε) να έρθει στο φως, αν και πολλά στοιχεία υποδηλώνουν υπεξαίρεση κεφαλαίων μέσω του αδελφού hedge fund Alameda Research. Για πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό, καθώς και για αναλύσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της Alameda, του FTX και της Binance, παραπέμπουμε τους αναγνώστες στις ακόλουθες πηγές:

Ο εντοπισμός των αποθεμάτων του ανταλλακτηρίου FTX ήταν μια πρόκληση για πολλούς παρόχους δεδομένων όλα αυτά τα χρόνια, με τη δική μας εμπειρία να είναι ότι η FTX χρησιμοποιούσε ένα σχετικά πολύπλοκο σύστημα καθαρισμού της αλυσίδας για τα αποθέματα σε BTC. Από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τα αποθέματα του FTX είχαν φτάσει στο μέγιστο των πάνω από 102k BTC. Αυτό μειώθηκε δραματικά κατά 51,3% στα τέλη Ιουνίου.

Από τότε τα αποθέματα μειώνονταν συνεχώς, μέχρι που έφτασαν ουσιαστικά στο μηδέν κατά τη διάρκεια του bank run αυτής της εβδομάδας. Καθώς έρχονται στο φως ισχυρισμοί για υπεξαίρεση καταθέσεων πελατών από την Alameda, αυτό δείχνει ότι η οντότητα Alameda-FTX μπορεί πράγματι να είχε υποστεί σοβαρή απομείωση στον ισολογισμό της τον Μάιο-Ιούνιο μετά την κατάρρευση του LUNA, του 3AC και άλλων δανειστών.

Live Advanced Chart

Το απόθεμα ETH που διακρατείται στο FTX έχει επίσης βιώσει δύο περιόδους σημαντικής μείωσης:

 • Τον Ιούνιο, όπου τα αποθέματα μειώθηκαν κατά -576k ETH

(-55,2%)

 • Αυτή την εβδομάδα, με πτώση από 611k ETH σε μόλις 2,8k

(-99,5%)

Παρόμοια με το υπόλοιπο σε Bitcoin, αυτό αφήνει σχεδόν καθόλου ETH σε πορτοφόλια που ανήκουν στην FTX, με το bank run να καθαρίζει ουσιαστικά ό,τι είχε απομείνει από το ισοζύγιο.

Live Advanced Chart

Εξετάζοντας τα αποθεματικά των stablecoin, μπορούμε να δούμε ότι τα συνολικά αποθεματικά του FTX άρχισαν να μειώνονται σημαντικά από τις 19 Οκτωβρίου, πέφτοντας από τα $725 εκατ. στο μηδέν κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Τα υπόλοιπα των Stablecoin αυξήθηκαν σημαντικά σε ένα νέο σταθερό ύψος μετά το ξεπούλημα του Ιουνίου, τη στιγμή που τα αποθέματα των BTC και ETH είχαν πέσει κατακόρυφα. Αυτό μπορεί να προσθέσει περαιτέρω ενδείξεις ότι σε εκείνο το στάδιο είχε επέλθει ένας βαθμός απομείωσης του ισολογισμού, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την ανταλλαγή ή τον δανεισμό stablecoins για εξασφαλίσεις BTC ή/και ETH.

Live Advanced Chart

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη μεταξύ της FTX και της Alameda, συνεχίζει να υπάρχει μια αυξανόμενη συλλογή δεδομένων εντός της αλυσίδας που υποδηλώνουν ότι οι ρωγμές είχαν σχηματιστεί ήδη από τον Μάιο-Ιούνιο. Αυτό θα έκανε τους τελευταίους μήνες να είναι απλώς ένας προάγγελος για κάτι που ήταν περισσότερο από πιθανό, μια αναπόφευκτη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου.


💡 New Dashboards Released

Κυκλοφορήσαμε δύο νέα ταμπλό που διερευνούν τις αλλαγές στο μέγεθος της ομάδας Bitcoin και αντισταθμίζει ως εργαλειοθήκη για την παρατήρηση της συμπεριφοράς των επενδυτών. Τα παρακάτω διαγράμματα προέρχονται από Entity Balance Change dashboard (T3), και μπορούν να συμπληρωθούν από το ταμπλό μας Address Cohorts Dashboard (T2).


Ασφάλεια στην Αυτοδιαχείριση

Σε ευρεία κλίμακα, έχουμε δει την απόσυρση νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια με πραγματικά ιστορικό ρυθμό, καθώς οι κάτοχοι αναζητούν την ασφάλεια της αυτοδιαχείρισης. Τα παρακάτω διαγράμματα απεικονίζουν τη συνολική μεταβολή του υπολοίπου των ανταλλακτηρίων, των ομάδων πορτοφολιών των επενδυτών και των εξορυκτών από τις 6 Νοεμβρίου, όταν οι φήμες για προβλήματα στην FTX ήταν ακόμα σε νηπιακή ηλικία.

Τα ανταλλακτήρια είδαν μια από τις μεγαλύτερες καθαρές μειώσεις στο συνολικό τους υπόλοιπο σε BTC στην ιστορία, σημειώνοντας πτώση κατά 72,9k BTC σε 7 ημέρες. Αυτό συγκρίνεται με μόνο τρεις περιόδους στο παρελθόν: Απρίλιος-2020, Νοέμβριος-2020 και Ιούνιος-Ιούλιος 2022.

Live Advanced Chart

Παρόμοια παρατήρηση μπορεί να γίνει και για το Ether, με 1,101 εκατ. ETH να αποσύρονται από τα ανταλλακτήρια την τελευταία εβδομάδα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση υπολοίπου 30 ημερών από τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του «DeFi Summer», όπου η ουρανοκατέβατη ζήτηση ETH ήταν για χρήση ως εγγύηση σε έξυπνα συμβόλαια (smart contracts).

Live Advanced Chart

Τα stablecoins εισέρρευσαν στα ανταλλακτήρια, συγκεκριμένα με πάνω από $1.04B που αφορούν USDT, USDC, BUSD και DAI, στις 10 Νοεμβρίου, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα BTC και ETH μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Αυτή είναι η 7η μεγαλύτερη ημερήσια εισροή στην ιστορία.

Live Stablecoins and Exchanges Dashboard

Αυτό έχει ωθήσει τα stablecoins που κατέχονται σε όλα τα αποθεματικά των ανταλλακτηρίων σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών των $41,186B. Μπορούμε επίσης να δούμε μια αξιοσημείωτη αύξηση της κυριαρχίας του BUSD, με πάνω από $21,44B να κατέχονται στα αποθεματικά των ανταλλακτηρίων. Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της πρόσφατης ενοποίησης των stablecoin της Binance προς το BUSD, καθώς και της αυξανόμενης κυριαρχίας της ως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο.

Τα αποθεματικά ανταλλακτηρίων σε USDT έχουν μειωθεί ελαφρώς, ενώ τα αποθεματικά σε USDC έχουν μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιθανή αλλαγή στις προτιμήσεις της αγοράς.

Live Stablecoins and Exchanges Dashboard

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά από αυτά τα stablecoins προέρχονται από έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και έχουν αποσυρθεί από τα έξυπνα συμβόλαια του Ethereum με ρυθμό $4.63B ανά μήνα. Αυτό αναδεικνύει  πόσο έντονη έχει γίνει η ζήτηση για άμεση ρευστότητα σε δολάρια.

Live Stablecoins and Exchanges Dashboard

Ως αποτέλεσμα, η αγορά έχει εισέλθει σε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση, όπου τα κεντρικά εκδιδόμενα stablecoins εισρέουν στα ανταλλακτήρια, ενώ τα δύο σημαντικότερα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, BTC και ETH, αποσύρονται με ιστορικούς ρυθμούς. Το παρακάτω διάγραμμα είναι ένα μοντέλο δύο τμημάτων που αντικατοπτρίζει τα εξής:

 • Η έλλειψη 🟧 στο ίχνος γραμμωτού κώδικα στην περιοχή που μοιάζει με barcode υποδεικνύει ότι τα ανταλλακτήρια έχουν δει καθαρή εκροή BTC + ETH.
 • Ο ταλαντωτής δείχνει την καθαρή εισροή των stablecoins, μείον την εκροή BTC + ETH σε αξία δολαρίου. Οι θετικές τιμές 🟢, υποδεικνύουν ότι έχει εισρεύσει στα ανταλλακτήρια περίσσεια «αγοραστικής ισχύος» stablecoin.

Εδώ μπορούμε να δούμε ότι συνολικά, η καθαρή αγοραστική δύναμη των stablecoins στα ανταλλακτήρια έχει αυξηθεί κατά $4.0B/μήνα. Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την αναταραχή στην αγορά, φαίνεται πως οι επενδυτές, αυτή τη στιγμή, προτιμούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία BTC και ETH που δεν χρειάζονται εμπιστοσύνη, παρά κεντρικά εκδοθέντα stablecoins.

Αυτό είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον σήμα, και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αποτελεί ένα εποικοδομητικό σημάδι εμπιστοσύνης στα περιουσιακά στοιχεία του βασικού επιπέδου, και μια περίπτωση για την αγορά που αναζητά ασφάλεια στην αυτοδιαχείριση.

Live Stablecoins and Exchanges Dashboard

Τα Υπόλοιπα Bitcoin Αυξάνονται

Με τόσο μεγάλους όγκους BTC να φεύγουν από τα ανταλλακτήρια, μπορούμε να δούμε ότι σε όλες τις κατηγορίες πορτοφολιών, το γεγονός του FTX προκάλεσε μια σαφή αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών. Τα πορτοφόλια εντός της αλυσίδας, από τα Shrimp (Γαρίδες) (< 1 BTC) έως τα Whales (Φάλαινες) (> 1k BTC) παρουσίασαν καθαρή αύξηση του υπολοίπου τους 🟦 καθ' όλη τη διάρκεια της κατάρρευσης του FTX. Για ορισμένες ομάδες, αυτό ήταν μια σχεδόν τέλεια στροφή 180 μοιρών από ένα καθεστώς συνεχούς διανομής 🟥 τους τελευταίους μήνες.

Live Professional Dashboard

Η ομάδα Shrimp (< 1BTC) έχει προσθέσει 33,7k BTC μόνο αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των 30 ημερών κατά +51,4k BTC. Αυτό το επίπεδο εισροής ισοζυγίου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία, ξεπερνώντας το μέγιστο της ανοδικής αγοράς του 2017.

Live Professional Dashboard

Η ομάδα Crab (Καβουριών), με 1 έως 10 BTC, είναι παρόμοια επιθετική, αντλώντας 48.7k BTC από τα ανταλλακτήρια και προσεγγίζοντας ποσοστά απόκτησης που αντιστοιχούν στην κορύφωση της ανοδικής αγοράς του 2017. Οι οντότητες που κατέχουν < 10 BTC ελέγχουν τώρα πάνω από το 15,913% του κυκλοφορούν αποθέματος, ένα νέο και πειστικό υψηλό όλων των εποχών.

Live Professional Dashboard

Οι ομάδες πορτοφολιών μεταξύ 10 και 1k BTC αναφέρονται στην καθομιλουμένη ως Fish και Sharks (Ψάρια και Καρχαρίες). Αυτή η συνομοταξία αντικατοπτρίζει οντότητες με υπόλοιπα της τάξης των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία, των εταιριών trading και των θεσμικών επενδυτών.

Μετά από αρκετούς μήνες επιβράδυνσης της αύξησης του υπολοίπου τους, αυτή η εβδομάδα προκάλεσε σημαντική αύξηση του υπολοίπου της ομάδας, κατά 78,0k BTC και μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις υπολοίπου 7 ημερών στην ιστορία για αυτή την ομάδα. Αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζει, εν μέρει, τη νοοτροπία «αποσύρουμε τώρα, ρωτάμε αργότερα».

Live Professional Dashboard

Για τις Whales (Φάλαινες), που ορίζονται ως εκείνοι με > 1k BTC, έχουμε λάβει υπόψη μόνο τα νομίσματα που εισέρχονται και εξέρχονται απευθείας από τα ανταλλακτήρια. Αυτό γίνεται για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματική δραστηριότητα των επενδυτών για αυτές τις μεγάλες οντότητες. Οι Whales ήταν πραγματικά καθαροί συσσωρευτές τις τελευταίες εβδομάδες, με μια αλλαγή υπολοίπου 30 ημερών της τάξης των +53,7k BTC.

Ωστόσο, η συμμετοχή τους στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τις άλλες ομάδες, με μόνο μια μέτρια αύξηση του υπολοίπου τους κατά +3,57k BTC.

Live Professional Dashboard

Τέλος, στο μέτωπο της αλλαγής της ισορροπίας, έχουμε τους εξορύκτες Bitcoin, οι οποίοι είναι ήδη ένας κλάδος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και βρίσκονται υπό ακραία πίεση λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών των νομισμάτων. Καθώς οι Τιμές Κατακερματισμού (Hash Prices) πιέζουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι εξορύκτες αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περίπου το 9,5% των θησαυροφυλακίων τους αυτή την εβδομάδα, ξοδεύοντας 7,76k BTC. Αυτή είναι η πιο απότομη μηνιαία μείωση του υπολοίπου των εξορυκτών από τον Σεπτέμβριο του 2018 και καταδεικνύει την προ-κυκλική φύση των εξορυκτών Bitcoin.

Live Professional Dashboard

HODLers Αποφασίστε

Στην τελευταία ενότητα αυτού του ενημερωτικού δελτίου, θα καλύψουμε την ανταπόκριση των Bitcoin HODLers, για να ελέγξουμε αν υπήρξε διακριτή απώλεια πεποίθησης. Δεδομένης της κλίμακας του αντίκτυπου και των εκτεταμένων συνεπειών της κατάρρευσης του FTX, αν υπήρχε μια στιγμή για τους HODLers να χάσουν την πίστη τους στο περιουσιακό στοιχείο, αυτή είναι πιθανότατα τώρα.

Το απόθεμα του Μακροπρόθεσμου Κάτοχου, που είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να ξοδευτεί, έχει μειωθεί κατά -61,5k BTC από τις 6 Νοεμβρίου. Περίπου 48,1k BTC ξοδεύτηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες, κάτι που σίγουρα καταγράφεται ως ασυνήθιστο γεγονός. Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της αλλαγής του ισοζυγίου που περιγράφεται λεπτομερώς παραπάνω, και σε σύγκριση με ιστορικά προηγούμενα, δεν είναι ακόμη τέτοιας κλίμακας ώστε να συμπεράνουμε ευρεία απώλεια πεποιθήσεων. Ωστόσο, εάν αυτό εξελιχθεί σε μια διαρκή πτώση του αποθέματος των LTH, μπορεί να υποδηλώσει το αντίθετο.

Live Professional Chart

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει ένα 4ετές Z-Score του εβδομαδιαίου αθροίσματος του Αναβιωμένου Αποθέματος (Revived Supply) άνω του 1 έτους. Κατά την τελευταία εβδομάδα, 97,45k BTC που ήταν παλαιότερα του 1 έτους έχουν δαπανηθεί και πιθανώς επιστρέψει σε ρευστή κυκλοφορία.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια κίνηση +0,83 sigma σε 4ετή βάση, η οποία είναι αξιοσημείωτη, αλλά όχι ακόμη ιστορικού μεγέθους. Όπως και το Απόθεμα Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH Supply), αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να παρακολουθείται σε περίπτωση που εξελιχθεί σε μια διατηρήσιμη τάση.

Live Professional Chart

Ο μέσος όρος ηλικίας ανά BTC έχει επίσης αυξηθεί σε λίγο πάνω από 90 ημέρες αυτή την εβδομάδα, το οποίο είναι τριπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του περιβάλλοντος χαμηλής μεταβλητότητας από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Η άνοδος των παλαιότερων νομισμάτων που ξοδεύονται είναι αξιοσημείωτη και συνάδει με τις κορυφές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων γεγονότων εγκατάλειψης, ακόμη και κατά τη λήψη κερδών από την ανοδική αγορά του 2021.

Μια συνεχής ανοδική τάση ή ένα αυξημένο επίπεδο Αδράνειας (Dormancy) μπορεί να υποδηλώνει ότι ένας πιο διαδεδομένος πανικός έχει ριζώσει μεταξύ της ομάδας των HODLer.

Live Professional Chart

Τέλος, μπορούμε να επιστρέψουμε στην 4ετή κατασκευή του Z-Score, αλλά αυτή τη φορά για το εβδομαδιαίο άθροισμα των ημερών καταστροφής (Coin-Days-Destroyed, CDD). Εδώ μπορούμε να δούμε ότι μετά από μια μακρά περίοδο εξαιρετικής αδράνειας του αποθέματος νομισμάτων, ο όγκος των ημερών καταστροφής αυτή την εβδομάδα έφτασε τις +1,9 τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον μέσο όρο. Συνολικά 165M έχουν καταστραφεί αυτή την εβδομάδα, το οποίο ισοδυναμεί με τη δαπάνη 452,2k BTC που έχουν κρατηθεί για 1 έτος.

Live Advanced Chart

Συνολικά, υπήρξε σίγουρα ένας βαθμός άμεσου πανικού στην ομάδα των HODLer. Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους των περιστάσεων, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτό που πιθανόν να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το κατά πόσον αυτές οι αιχμές θα αμβλυνθούν τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που θα υποδηλώνει ότι αυτή η αναταραχή είναι περισσότερο ένα «γεγονός» παρά μια «τάση».

Από την άλλη πλευρά, μια συνεχής άνοδος των παλαιότερων νομισμάτων που ξοδεύονται και μια μείωση του αποθέματος των LTH θα ήταν σαφή προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει μια ευρύτερη απώλεια πεποίθησης και ανησυχίας.

Περίληψη και Συμπεράσματα

Η κατάρρευση του FTX είναι σημαντική και αποτελεί πραγματικό μελανό σημείο για τον κλάδο. Πρόκειται για ένα πραγματικά φρικτό γεγονός όπου οι χρήστες μιας πλατφόρμας βρίσκονται παγιδευμένοι και τα κεφάλαια που έχουν εμπιστευτεί σε έναν διαχειριστή έχουν χαθεί. Πρόκειται δυστυχώς για μια πυρκαγιά και ένα γεγονός απομόχλευσης που έπρεπε να συμβεί κάποια στιγμή, και όπως είναι παράδοση, το Bitcoin και ο κλάδος θα επανέλθουν ισχυρότεροι.

Εμείς στην Glassnode ευχόμαστε το καλύτερο σε κάθε έναν από τους αναγνώστες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και παραμένουμε εξαιρετικά σίγουροι για την αποφασιστικότητα μιας βιομηχανίας, η οποία δοκιμάζεται συστηματικά, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη. Σε τέτοιους καιρούς, να είστε σαν το Bitcoin· ανθεκτικοί, στιβαροί· υγιείς και ασταμάτητοι. Υπάρχει ένας δρόμος ευκαιριών μπροστά σας.

Όπως και με όλες τις παρόμοιες καταστροφές του παρελθόντος, ο χρόνος και η αφοσίωση θα επουλώσουν τις πληγές και αυτή η πραγματικά ελεύθερη αγορά θα μάθει από τα λάθη, θα δυναμώσει και θα επανέλθει πιο ανθεκτική από ό,τι ήταν χθες.

Tick tock, next block.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για: