Επαναφορά Κεφαλαίου

Στον απόηχο ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα απομόχλευσης στην ιστορία των ψηφιακών στοιχείων, το Realized Cap του Bitcoin έχει μειωθεί τόσο ώστε όλες οι εισροές κεφαλαίων από τον Μάιο του 2021 να έχουν πλέον χαθεί. Υπάρχει μια σχετική άνοδος της δραστηριότητας στην αλυσίδα, ωστόσο στερείται όγκου.

Επαναφορά Κεφαλαίου

Η αγορά Bitcoin έχει δει σημαντική παγίωση πάνω από τα χαμηλά του κύκλου μετά από μερικές θυελλώδεις εβδομάδες στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX. Η δράση των τιμών σημείωσε μια ισχυρή ανάκαμψη κοντά στο 10%, αναπηδώντας από τα χαμηλά της κλίμακας των $16,065 στο υψηλό των $17,197.

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας, θα διερευνήσουμε τη σοβαρότητα των απωλειών που υπέστησαν οι συμμετέχοντες στην αγορά σε αυτό που φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο γεγονός απομόχλευσης στην ιστορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Θα διερευνήσουμε επίσης τις επακόλουθες επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του δικτύου όσο και στη ζήτηση για blockspace και τι μας λέει για την τρέχουσα δομή της αγοράς.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.

Ένα Καθεστώς Απώλειας

Για να ξεκινήσουμε την αξιολόγησή μας, θα εξετάσουμε το μέγεθος των απωλειών που πραγματοποίησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά κατά τη διάρκεια της ταραχώδους απομόχλευσης των τελευταίων εβδομάδων.

Τόσο το ξεπούλημα του Ιουνίου 2022, όσο και η κατάρρευση του FTX προκάλεσαν ιστορικής κλίμακας γεγονότα εγκατάλειψης των επενδυτών. Το γεγονός του FTX κατέγραψε Ιστορικά Υψηλές απώλειες σε μια μέρα, ύψους -$4,435B.  Ωστόσο, όταν αξιολογείται με βάση τον εβδομαδιαίο κινητό μέσο όρο, οι απώλειες φαίνεται να υποχωρούν. Συγκριτικά, το ξεπούλημα του Ιουνίου διατήρησε απώλειες πάνω από    -$700 εκατ. κάθε μέρα, για σχεδόν 2 εβδομάδες μετά το γεγονός.

Live Advanced Dashboard

Μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτή την ανάλυση εξετάζοντας την αναλογία μεταξύ των πραγματοποιημένων κερδών και των πραγματοποιημένων ζημιών. Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η αναλογία μεταξύ των πραγματοποιηθέντων    κερδών/ζημιών έχει καταγράψει νέο χαμηλό όλων των εποχών.

Αυτό δείχνει ότι οι ζημίες που κλείδωσε η αγορά ήταν 14 φορές μεγαλύτερες από τα γεγονότα ανάληψης κερδών. Είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει εν μέρει,  πώς το σύνολο της δράσης των τιμών του κύκλου 2020-22 είναι πάνω από την τιμή spot.

Προηγούμενες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών αναλογιών Πραγματοποιημένων Κερδών/Ζημιών (Realized Profit/Loss) σε αυτή την κλίμακα συνέπεσαν ιστορικά με μια μακροοικονομική αλλαγή καθεστώτος της αγοράς.

Live Advanced Dashboard

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τη μετρική της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης (Realized Capitalization), η οποία εμφανίζει το καθαρό άθροισμα των εισροών και εκροών κεφαλαίων στο δίκτυο από την έναρξη της λειτουργίας του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μετρική για να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα των εκροών κεφαλαίων από το δίκτυο μετά την κορύφωση του κύκλου της αγοράς.

Παρατηρείται σημαντική άνοδος της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης (Realized Cap) μετά το ξεπούλημα στα μέσα του 2021. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως το ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έλαβαν σημαντική ρευστότητα εξόδου κατά το ράλι προς τα πάνω και, ως εκ τούτου, πραγματοποίησαν κέρδη και αυξήθηκε η Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση.

Μετά την κατάρρευση του LUNA τον Μάιο του 2022, παρατηρείται σημαντική εκροή κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές που αγόρασαν κοντά στην κορυφή της αγοράς άρχισαν να «κλειδώνουν» ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες.

Η ευφορία που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του ράλι του 2022 προς το Ιστορικό Υψηλό (ATH) έχει σχεδόν πλήρως υποχωρήσει, υποδηλώνοντας μια σχεδόν πλήρη αποκλιμάκωση αυτής της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Live Advanced Chart

Μπορούμε στη συνέχεια να συγκρίνουμε τον τρέχοντα κύκλο με όλες τις προηγούμενες μεγάλες πτωτικές αγορές, μετρώντας από το μέγιστο της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης (Realized Cap) μέχρι το κατώτατο σημείο, ως μέτρο για τις σχετικές εκροές κεφαλαίων:

 • Το 2010-11 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή κεφαλαίων ισοδύναμη με το 24% της κορυφής.
 • Το 2014-15 παρουσίασε τη χαμηλότερη, αλλά όχι ασήμαντη εκροή κεφαλαίων στο 14%.
 • Το 2017-18 κατέγραψε μείωση 16,5% στην Realized Cap, το πλησιέστερο στον τρέχοντα κύκλο του 17,0%.

Με βάση αυτήν την μέτρηση, ο τρέχων κύκλος έχει σημειώσει την τρίτη μεγαλύτερη σχετική εκροή κεφαλαίων και έχει πλέον επισκιάσει τον κύκλο του 2018, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο σχετικό ανάλογο της ώριμης αγοράς.

Live Advanced Chart

Οι απώλειες που υπέστησαν οι επενδυτές Bitcoin τους τελευταίους 6 μήνες ήταν ιστορικού μεγέθους. Το άγχος κερδοφορίας αρχίζει να μειώνεται μετά το γεγονός, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εκκαθάριση όλης της πλεονάζουσας ρευστότητας που προσελκύστηκε τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό υποδηλώνει ότι έχει πλέον επέλθει πλήρης αποβολή του κερδοσκοπικού premium του 2021.

Αύξηση της Ζήτησης Blockspace

Η μετρική Έσοδα Εξορυκτών από Αμοιβές (Miner Revenue from Fees) επιτρέπει την κατανόηση της ζήτησης για blockspace και του κατά πόσον οι συναλλασσόμενοι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις αμοιβές που καταβάλλονται για να συμπεριληφθεί η συναλλαγή τους στο επόμενο block. Αν συγκρίνουμε το μηνιαίο ποσοστό τελών με τον μακροχρόνιο ετήσιο μέσο όρο, μπορούμε να αξιολογήσουμε την τοπική δυναμική των τελών.

 • Η Δυναμική των Αμοιβών (Fee Momentum) πάνω από 1 🔵 υποδηλώνει αύξηση των εσόδων των εξορυκτών από αμοιβές, σε σχέση με το ετήσιο βασικό επίπεδο.
 • Η Δυναμική των Αμοιβών (Fee Momentum) κάτω από 1 🔴 υποδηλώνει συρρίκνωση των εσόδων των εξορυκτών από αμοιβές, σε σχέση με το ετήσιο βασικό επίπεδο.

Οι διαρκείς πτωτικές αγορές συνοδεύονται συχνά από σημαντική μείωση της δραστηριότητας του δικτύου, με αποτέλεσμα τα έσοδα από αμοιβές να είναι αρκετά χαμηλά. Αυτό το αδιέξοδο ιστορικά έχει σπάσει ως αντίδραση σε μια σημαντική εγκατάλειψη στη δράση των τιμών, όπου οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές προσελκύουν νέα ζήτηση για blockspace. Καθώς οι πωλητές αποβάλλονται και οι αγοραστές παίρνουν την άλλη πλευρά, αυτός ο ενθουσιασμός δημιουργεί μια αύξηση της συμφόρησης του δικτύου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι, αν αυτή η άνοδος είναι παροδική ή αν μπορεί να διατηρηθεί, υποδηλώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιθανή αλλαγή καθεστώτος.

Live Advanced Workbench

Η παρατήρηση αυτή υποστηρίζεται από τη μετρική Δυναμική Ενεργών Οντοτήτων (Active Entities Momentum), η οποία μπορεί να εξεταστεί με βάση το ακόλουθο πλαίσιο.

 • Η Δυναμική πάνω από 1 🔵 υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας     των μοναδικών οντοτήτων.
 • Η Δυναμική κάτω από 1 🔴 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας των μοναδικών οντοτήτων.

Και πάλι, σημειώνουμε ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών έχει τονώσει την εισροή δραστηριότητας στην αλυσίδα, με τη μετρική αυτή να ξεπερνά τη θέση ισορροπίας για πρώτη φορά από το ράλι τιμών των $48k τον Απρίλιο του 2022.

Θα ήταν ενθαρρυντικό να δούμε την Δυναμική Οντοτήτων (Entity Momentum) να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το όριο ισορροπίας.

Live Professional WorkbenchLive Professional Workbench

Στη συνέχεια, εισάγουμε μια σειρά από ετήσιες κυλιόμενες ζώνες τυπικής απόκλισης για τη μετρική του Αριθμού Συναλλαγών (Transaction Count) (σε Προσαρμοσμένη Βάση Οντοτήτων (Entity-Adjusted basis)). Αυτό απεικονίζει το 14D-SMA για όλες τις επιβεβαιωμένες συναλλαγές, καθώς και μια σειρά στατιστικών ζωνών εντός του εύρους ± 2σ.

Μπορούν να διαπιστωθούν δύο βασικές παρατηρήσεις:

 • Η δραματική πτώση του Αριθμού Συναλλαγών (Transaction Count) τον Μάιο του 2021 που δείχνει μια σχεδόν ολοκληρωτική αποβολή της δραστηριότητας του δικτύου, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2018.
 • Μετά το προαναφερθέν συμβάν, η δραστηριότητα του δικτύου ξεκίνησε μια αργή, αλλά συνεπή ανάκαμψη προς την ετήσια βασική γραμμή. Αυτό είναι και πάλι παρόμοιο με τα τέλη του 2018, και σε μεγάλο μέρος με τα τέλη του 2019.

Η σταθεροποίηση του Αριθμού Συναλλαγών (Transaction Count) δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, το δίκτυο του Bitcoin πλησιάζει και ταλαντεύεται γύρω από μια θέση ισορροπίας της ζήτησης για blockspace.

Live Professional Workbench

Ένας τομέας που συνεχίζει να παραπαίει είναι ο διακανονισμός του όγκου σε όλο το δίκτυο.

Ο τρέχων διακανονισμός όγκου δοκιμάζει τα χαμηλότερα επίπεδα του κύκλου, υποδηλώνοντας πως η χρήση του δικτύου για τη μεταβίβαση αξίας παραμένει ισχνή, παρά τις βελτιώσεις στον αριθμό των συναλλαγών και των μοναδικών οντοτήτων.

Live Professional Chart

Με τον αριθμό των συναλλαγών να ανακάμπτει, αλλά τον όγκο των μεταβιβάσεων να μειώνεται, είναι πιθανό να αντανακλάται η αύξηση των μεταβιβάσεων μικρού μεγέθους και η μείωση της κυριαρχίας των μεγαλύτερων οντοτήτων θεσμικού μεγέθους. Η μετρική, Σχετική Κατανομή Όγκου Μεταβιβάσεων (Relative Transfer Volume Breakdown) το επιβεβαιώνει αυτό, δείχνοντας ότι η κυριαρχία των συναλλαγών μικρότερου μεγέθους (έως to $100k) έχει αυξηθεί σε περίπου 35%. Πρόκειται για διάσπαση από το σχετικά σταθερό 10% έως 12% στο σύνολο του κύκλου 2020-22.

Live Professional Chart

Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί περαιτέρω με τη χρήση της μετρικής RVT Ratio που δείχνει ότι το δίκτυο βρίσκεται κοντά στην αιχμή της υποαπασχόλησης. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και μετά τη σημαντική εκροή κεφαλαίων που περιγράφεται λεπτομερώς παραπάνω, η Bitcoin Realized Cap εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή σε σύγκριση με τον όγκο μεταβιβάσεων.

Live Professional Workbench

Υπάρχουν κάποιες εποικοδομητικές βελτιώσεις στη δραστηριότητα του δικτύου του Bitcoin και στη ζήτηση για blockspace. Ωστόσο, αυτή η τάση παραμένει σε νηπιακό στάδιο και δεν έχει την ακολουθία του όγκου μεταβιβάσεων, ο οποίος πλησιάζει και πάλι τα χαμηλά επίπεδα του κύκλου.

Όπως Πάνω, Έτσι και Κάτω

Παρά τη βελτίωση της δραστηριότητας των συμμετεχόντων, η χρήση του δικτύου παραμένει υποτονική γι’ αυτό είναι συνετό να προετοιμαστείτε για όλα τα ενδεχόμενα. Συμβουλευόμαστε δύο μοντέλα κοστολόγησης εντός της αλυσίδας, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη βάση κόστους του δικτύου και τα οποία έχουν περάσει (την βάση κόστους) σε προηγούμενους κύκλους πτωτικής πορείας:

 • Η Ισορροπημένη τιμή (Balanced Price) 🔵 υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της Πραγματοποιημένης Τιμής (Realized Price) και της Τιμής Μεταβίβασης (Transfer Price). Η Τιμή Μεταβίβασης είναι το άθροισμα των Ημερών Καταστροφής Νομισμάτων (Coin Days Destroyed) σε δολάρια ΗΠΑ, προσαρμοσμένο με το κυκλοφορούν απόθεμα και τον συνολικό χρόνο από την έναρξη του Bitcoin.
 • Η Τιμή Δέλτα (Delta Price) 🟣 είναι η διαφορά μεταξύ της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης (Realized Cap) και του Μέσου Όρου Κεφαλαιοποίησης (Average Cap), διαιρούμενο με το κυκλοφορούν απόθεμα, όπου ο Μέσος Όρος Τιμής (Average Price) θεωρείται ότι είναι ο κινητός μέσος όρος της τιμής αγοράς από την έναρξη της μέχρι σήμερα.

Σε όλες τις προηγούμενες πτωτικές αγορές, η τιμή διαπραγματεύτηκε μεταξύ της Ισορροπημένης Τιμής (Balanced Price) και της Τιμής Δέλτα (Delta Price), με 136 από τις 4518 (3,0%) ημέρες διαπραγμάτευσης σε αυτό το εύρος.

Όσον αφορά την τρέχουσα αγορά μας, αυτό δημιουργεί ένα εύρος μεταξύ $15,5k και $12,0k. Η τιμή εισήλθε σε αυτό το κανάλι μόνο για λίγο κατά την έναρξη της κατάρρευσης του FTX, πριν βρει στήριξη πάνω από την Τιμή Δέλτα (Delta Price).

Live Advanced Workbench

Όταν εξετάζουμε την άμεση αντίσταση στα γενικά έξοδα, συμβουλευόμαστε τη βάση κόστους της αλυσίδας της ευρύτερης αγοράς, καθώς και δύο λεπτομερή υποσύνολα: τους Βραχυπρόθεσμους και τους Μακροπρόθεσμους Κατόχους (Short and Long-Term Holders).

Η βάση κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH) παραμένει σημαντικά χαμηλότερα τελευταία, ενδεικτικό του μεγάλου όγκου νομισμάτων που άλλαξαν χέρια τον Νοέμβριο. Μπορούμε επίσης να σημειώσουμε ότι όλες οι on-chain βάσεις κόστους είναι «σφιχτά» συγκεντρωμένες εντός του εύρους $18,7k έως $22,9k.

Αυτή η «σφιχτή» συγκέντρωση της βάσης κόστους υποδηλώνει έναν βαθμό ομοιογένειας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά για την τιμή απόκτησης. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό ότι η συνολική αγορά θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με πιο συνεκτικό τρόπο ως απάντηση στη μεταβλητότητα. Επίσης, αυτό υποδηλώνει ότι το αντιλαμβανόμενο ρίσκο, και η ευκαιρία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, παλαιών ή νέων, είναι παρόμοια, παρέχοντας περαιτέρω συμβολή μιας σημαντικής πλήρους αποτοξίνωσης της αγοράς.

Live Professional Workbench

Περίληψη και Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, είναι προφανές ότι το επίπεδο του οικονομικού «πόνου» που προκλήθηκε στους συμμετέχοντες στην αγορά Bitcoin κατά τους τελευταίους 6 μήνες ήταν εντυπωσιακό, ωστόσο, η σοβαρότητα των απωλειών φαίνεται να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε μια θετική μεταβολή του χαρακτήρα τόσο της δραστηριότητας του δικτύου όσο και της ζήτησης για blockspace. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση στη δομή δεν υποστηρίζεται από την αύξηση του όγκου των μεταβιβάσεων, ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα κύκλου και υποδηλώνει ένα αυξημένο επίπεδο συμμετοχής μικροεπενδυτών κάθε μεγέθους.

Υπάρχει επίσης μια σπάνια, αλλά κατατοπιστική δομή της αγοράς, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας βαθμός ομοιογένειας μεταξύ των τιμών απόκτησης σε όλες τις ομάδες του Bitcoin. Αυτό επιτρέπει στους αναλυτές της αγοράς να αξιολογήσουν ολόκληρη την αγορά Bitcoin ως έχουσα παρόμοια αντίληψη του ρίσκου έναντι της ευκαιρίας και παρόμοια στάση όσον αφορά την κερδοφορία τους.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα στοιχεία παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter