Faiz Artışları Piyasaları Düşürüyor

Fiyatların 33.8 bin dolara düşüşü ve ağ karlılığının %10 oranında düşüşü sebebiyle Bitcoin boğaları bu hafta baskı altında. ETF ürün akışlarında, stablecoin arzındaki daralmada ve büyük ölçüde aşağı yönlü oynaklığa tepki olarak yatırımcıların borsalara para yatırma aciliyeti zayıflığa yol açtı.

Faiz Artışları Piyasaları Düşürüyor

Piyasalar, Fed'in faiz oranlarını %0,5 artırma kararını fiyatlayarak, bu hafta yüksek volatilite ve git gide daha da aşağı yönlü bir hareket izledi. Piyasalar önce Çarşamba günü haberlere iyi ve güçlü yanıt verdi ve Bitcoin haftalık en yüksek 39.881 $ 'a yükseldi. Bununla birlikte, pozitif ivme maalesef kısa sürdü. Piyasalar Perşembe günü yoğun bir şekilde satış yaptı ve Bitcoin %-13,8 düşüşle haftayı 33.890 dolardan kapattı.

Bu bültende, önce ağ karlılığının durumunu ve geçen hafta önerdiğimiz 'ayı piyasası ağrı eşiği' vaka çalışmasına göre nasıl değiştiğini değerlendireceğiz. Ardından bütünsel bir bakış açısıyla fiyat zayıflığına yönelik piyasa tepkisini gözlemleyeceğiz:

  • Mempool'da onchain işlem alanı ve aciliyet.
  • Borsa akışlarını gözlemleyebilmek adına giriş ve çıkışları inceleyeceğiz.
  • Kaldıraç tasfiye riskini değerlendirmek için vadeli işlem piyasaları ve tasfiyeler.
  • Fon, Kanada'da borsada işlem gören ETF'lere akıyor.
  • Son yıllardaki ilk büyük stablecoin arz daralması.

Çeviriler

Bu hafta On-chain bülteni İspanyolca, İtalyanca, Çince, Japonca, Türkçe, Fransızca, Portekizce ve Farsça'ya çevrilmektedir.

Onchain Haftalık Pano

Haftalık Onchain Haber Bülteni, burada bulunan tüm özellikli çizelgeleri içeren canlı bir panoya sahiptir. Bu gösterge tablosu ve kapsadığı tüm metrikler, her hafta Salı günleri yayınlanan Video Raporumuzda daha ayrıntılı olarak incelenmektedir. Youtube Kanalımızı ziyaret ederek abone olabilir, daha fazla video içeriği ve metrik eğitimi için Video Portalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Baskı Altında Kalan Bitcoin Boğaları

Bitcoin fiyatları düştükçe, ağ karlılığı düşmeye devam ederken, boğalar bir destek dip bölgesi oluşturmak adına zorlanıyor. Bitcoin piyasası yazının kaleme alındığı anda, Kasım ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinin %-49.5 altında seyrediyor.

Bu önemli bir düşüşü temsil etse de, önceki Bitcoin ayı piyasalarının en düşük seviyeleriyle karşılaştırıldığında gayet pozitif kalıyor. Temmuz 2021 -%54,2 düşüşe ulaştı ve 2015, 2018 ve Mart 2020 ayı piyasaları ATH üzerinden -%77,2 ile -%85,5 arasında düşük seviyelerde kapitülasyon hareketlerine maruz kaldı.

Canlı Grafik

Geçen haftaki bültende , genel ağ karlılığında %10'luk bir düşüş için potansiyel bir vaka çalışması derledik (adreslerin, varlıkların ve/veya kârdaki arzın yüzdesinde bir düşüş olarak tanımlanır). Bu örnek vaka incelemesinde, önceki ayı piyasalarına benzer bir "acı eşiğine" ulaşmak için fiyatların yaklaşık 33.6 bin dolara düşmesi ve genel kârlılığı ağın yaklaşık %60'ına düşürmesi gerektiğini tahmin ettik.

Fiyatlar haftada 33.8 bin dolara ulaştığında, bu senaryonun büyük ölçüde gerçekleştiğini gördük ve Bitcoin ağının ek %10'u gerçekten de gerçekleşmemiş bir kayba uğradı. Her üç ölçüm de kârda ~%72'den %60 ila %62'ye düştü. Bu seviyeler, 2018'in sonlarında ve 2019-20'nin sonlarında ayı piyasalarında görülen karlılık ile çakışıyor. Bununla birlikte, her iki olayın da nihai kapitülasyon silkeleme olayından önce olduğuna dikkat edilmelidir.

Bu nedenle, daha fazla olumsuzluklar düşüş yönlü riskleri arttırmaya devam ediyor ve tarihsel döngülerden birisi olacak.

Canlı Çalışma Tablosu

Bu üç ölçümün korelasyon içerisinde hareket etme eğiliminde olduğunu düşünürsek, 30 günlük ortalama ağ karlılığında basit bir farklılığı hesaplayabiliriz. Bu bize Bitcoin yatırımcıları için 'finansal stres'teki değişim oranının bir göstergesini sağlar. Geçen ay boyunca gerçekleşmemiş bir kayba uğrayan Bitcoin ağının yüzdesi ortalama %15,5.

Kârlılıktaki bu düşüş, son 3 yıldaki en şiddetli dördüncü düşüş. Bu, karlılığın %-18,1'den %-19,1'e düştüğü Temmuz ve Aralık 2021 ile karşılaştırılabilir. Mart 2020, Bitcoin ağının -%35,4'ünün sadece birkaç gün içinde kırmızı bölgeye düşmesiyle yakın tarihin en önemli olayı olmaya devam ediyor.

Canlı Çalışma Tablosu

On-Chain Reaksiyonu

Bitcoin piyasaları son yıllarda giderek daha dinamik hale geldi ve artık onchain coin hareketleri, borsa ile ilgili hacimler, off-chain yatırım araçları (örn. Bunu akılda tutarak, şimdi bu çeşitli durumlarda piyasa tepkisini değerlendireceğiz.

Bitcoin birikim trend puanı göstergesi, Nisan ortasından bu yana 0,2'den daha düşük değerlerde seyrederek, belirgin şekilde daha zayıf bir ay gördü. Bu genellikle daha fazla satış/dağıtım davranışına işaret eder ve daha az birikim söz konusudur. Aynı zamanda daha zayıf piyasa fiyatlarıyla çakışır.

Canlı Grafik

Bunu, karideslerden balinalara kadar pek çok cüzdan grubunun onchain birikim eğilimlerinde büyük ölçüde azalmalar gördüğümüz cüzdan topluluklarını sınıflandırabiliriz. Geri dönen büyük kırmızı değerlerden de görülebileceği gibi, bakiyeleri 10k dan büyük olan varlıklar, son birkaç hafta içinde özellikle önemli bir dağıtım/satış gücü olmuştur. Küçük yatırımcılar (< 1BTC) en güçlü akümülatörlerdir, ancak birikimleri Şubat ve Mart aylarında olduğundan çok daha zayıf.

Glassnode Engine Room - Yayınlanmamış Metrik

Volatilite ve piyasa stresi zamanlarında, yatırımcılar vadeli pozisyonlarını riskten arındırmaya, satmaya veya yeniden teminatlandırmaya çalıştıkça, Bitcoin mempool'a 'acil' işlemlerin akışını görmek olağandır. Piyasa bu hafta satıldığından, Bitcoin mempool'a giren 42,8 bin işlem yığını gördük. Bu durum, 2021 Ekim ayının ortasından (mempool etkinliğini izlemeye başladığımız zaman) bu yana işlem etkinliğindeki en yüksek giriştir.

Canlı Grafik

Ayrıca, ödenen tüm onchain işlem ücretlerinin toplam değeri 3.07 BTC'ye ulaştığından, bu işlemlerle ilgili yüksek derecede aciliyet olduğunu görebiliriz. Bu, 4 Aralık'taki kaldıraç tasfiye etkinliği sırasında görülenden daha yüksek, bu sırada piyasa bir günde -%34,5 düştü ( 2021 49. hafta bülteninde işlendi ) ve bugüne kadar veriler arasındaki en büyük değer olduğu söylenebilir.

Canlı Grafik

Borsalara girişler ile ilişkili onchain işlem ücretlerinin dominansı da aciliyet sinyali vererek tarihteki en yüksek ikinci değere ulaştı. Bu, Bitcoin yatırımcılarının piyasadaki volatiliteye yanıt olarak riski azaltmak, satmak ve/veya vadeli teminat eklemek istediği durumunu daha da desteklemektedir.

Ödenen tüm onchain işlem ücretlerinin %15,2'si, 2017 boğa koşusunun zirvesinden (%12,1) daha yüksek olan ve yalnızca Mayıs 2021 satışında (%16,8) geçilen borsaya giriş işlemleriyle ilişkilendirilebilir.

Canlı Grafik

Herhangi bir günde, hem borsalara hem de borsalardan büyük miktarlarda BTC akışı olabilir. 750 milyon doları aşan döviz akışları (her iki yönde de toplam 1,5 milyar dolar), 2021-22 piyasa döngüsü için tipik bir alt sınır olmuştur.

Bu haftaki satış sırasında, 1.60 milyar doları (%50.8) oluşturan girişlere yönelik net bir eğilimle, borsalara giren veya çıkan 3,15 milyar doların üzerinde bir değer geçti. Bu, pazarın geçen yıl Ekim-Kasım aylarında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasından bu yana borsayla ilgili en büyük hacim zirvesi. Aynı zamanda 2017 boğa piyasası zirvesindeki giriş/çıkış seviyelerine eşdeğerdir.

Yakın zamanda, son döngüyle karşılaştırıldığında, Bitcoin ağı boyunca tipik USD cinsinden borsaya akışlarının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Canlı Grafik

Off-Chain Reaksiyonu Değerlendirilmesi

Yukarıda belirtildiği gibi, Bitcoin piyasası giderek daha dinamik hale geldi ve fiyat hareketlerinin itici güçlerini, piyasa momentumunu ve yatırımcı duyarlılığını belirlemek için hem zincir içi(onchain) hem de zincir dışı(off-chain) dinamiklerin bir görünümünü incelememiz gerekmektedir.

Son iki yılda, bu yatırım araçlarından üçü Kanada borsalarında işlem gören çok sayıda spot ETF ürünü piyasaya çıktı. Bu ürünlere girişler genellikle Kasım ayından bu yana güçlü olsa da, son iki hafta bu eğilimin önemli ölçüde tersine döndüğünü gördük.

7 günlük değişim bazında, bu araçlardan haftada 6.66 bin BTC çıktı ve bu da büyük ölçüde fiyattaki son zayıflığı karşılıyor.

Canlı Çalışma Tablosu

Türev işlemler tarafında ise, Vadeli İşlemler Açık Pozisyonlar, bu hafta volatilitenin büyüklüğü göz önüne alındığında nispeten sakin kaldı. Fed faiz artırımlarını açıklamasından önceki günlerde, Bitcoin vadeli işlem piyasalarına yaklaşık 1 milyar dolarlık açık pozisyon dahil oldu.

Bununla birlikte, bu kaldıracın çoğu hızla kapatıldı ve toplam açık pozisyonlar, Perşembe günkü satıştan sonra yaklaşık 14,3 milyar dolar seviyesinde sabitlendi.

Canlı Grafik

1 günlük vadeli işlem açık pozisyon değişikliğinde Fed duyurusuna yol açan ilk hızlı hareketini görebiliriz. Açık pozisyonlar, ertesi gün 25.48k BTC kapatılmadan önce 3 Mayıs'ta toplam 30.4k BTC arttı.

Bu değerlerin boyutu önemsiz olmakla birlikte, son 12 aydaki ana kaldıraç tasfiye olaylarına kıyasla nispeten küçük kalmaktalar. Bu nedenle, aşırı vadeli işlem kaldıracının bu hafta fiyat hareketinin temel itici gücü olması daha az olası görünüyor.

Canlı Grafik

Vadeli işlem piyasalarında meydana gelen toplam tasfiyelere bakarak bu değerlendirmeye daha fazla güvenebiliriz. Genel bir perspektif ile bakacak olursak, bir vadeli işlem piyasası kaldıraç azaltma olayı sırasında, tasfiyeler yoluyla büyük bir pozisyon hacminin zorla kapatılmasını bekliyoruz.

Ancak bu hafta, elden çıkarmanın zirvesinde, vadeli işlem pozisyonlarında maksimum 135 milyon dolarlık değer tasfiye edildi. Bu, işlem gören vadeli işlem hacminin %0,2'sinden daha azını temsil ediyor. Beklendiği gibi, long pozisyonlar, tasfiye edilen tüm pozisyonların %61.5'lik bir baskınlığı ile hasarın yükünü aldı. Genel olarak, fiyat hareketindeki son zayıflığın çoğu, vadeli işlemlere dayalı tasfiyeden ziyade zayıf yatırımcı duyarlılığı, borsalardan çıkışlar ve risk düşürme hareketleri tarafından yapılmakta.

Canlı Grafik

Son olarak, piyasaya borsa akışına ilişkin bir ölçü oluşturmak için stablecoin piyasasına bakabiliriz. Stablecoin'ler, son birkaç yılda sektördeki sükseli büyümenin öncüsü oldu ve borsa girişi ve çıkışı için birincil araç haline geldi.

Mart 2020 satışlarından bu yana, büyük stabilcoinlerin (USDT, USDC, BUSD ve DAI) toplam arzı 5.33 milyar dolardan 158.25 milyar doların üzerine çıktı. Bu, iki yıldan biraz fazla bir süre içinde %2.866'lık şaşırtıcı bir büyüme. USDT, ana kaynakların %52,6'sını oluşturan dominant varlık olmaya devam ediyor ve onu %30,8 baskınlıkla USDC izliyor.

Ancak Nisan ayının başından bu yana, toplam stablecoin arzı yatay bir seyir izledi ve şimdi 3.285 milyar dolar daraldı. Bu, 161.53 milyar dolarlık bir ATH arzından geliyor. Stabilcoin ödemelerinin çoğunluğu, Mart ayının başından bu yana 4,77 milyar dolar düşen USDC tarafından yönlendiriliyor. Öte yandan USDT, arzının aynı dönemde 2,50 milyar dolar artarak genişlemeye devam ettiğini gördü.

Çalışma Tablosu

Aşağıdaki grafik, USDC'nin (kırmızı) katkısının yanı sıra toplam stablecoin arzındaki (mavi) 30 günlük değişimi göstermektedir.

Özellikle Mayıs 2021'den bu yana USDC'nin toplam stablecoin arz büyümesine önemli bir katkı sağladığı görülebilir. Ayrıca, toplam arz daralmasının ayda -2,9 milyar dolara ulaştığı bu son stabilcoin arz daralmasının nadir bir olay olduğunun altını çizmeliyiz. USDC, itfa yaşayan birincil stabilcoin varlığıdır ve bu, genel olarak kripto para birimi endüstrisinden bir dereceye kadar net borsa çıkışının gerçekleştiğini gösterir.

Genel olarak, alanda bir dizi net zayıflık sinyali var ve bunların çoğu riskten kaçınma duyarlılığının şu anda temel piyasa pozisyonu olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Canlı Çalışma Tablosu

Özet ve sonuçlar

Bitcoin piyasası olgunlaştıkça ve işin içine daha fazla kurumsal sermaye dahil oldukça, piyasanın makroekonomik şoklara ve daha sıkı parasal koşullara verdiği tepki daha belirgin hale geldi. Daha geniş piyasalar, Federal Rezerv'in daha fazla faiz artırımı açıklamasına dalgalı bir şekilde tepki verdi. Bu durum beklenmesine rağmen, piyasalar arasında giderek artan sıkı likiditeyi teyit ediyor.

Bu hafta, hem onchain hem de offchain yanıtı değerlendirerek piyasaya bütünsel bir bakış açısı getirmeye çalıştık. Neredeyse tüm sektörlerde toplu bir zayıflık var gibi görünüyor, ancak bunun temel olarak zayıf yatırımcı duyarlılığından ve türev ürünlerin tasfiyeye yol açmasından ziyade riskten kaçınma zihniyetinden kaynaklandığı görülüyor. Ayrıca, özellikle USDC olmak üzere stablecoin arzındaki önemli bir daralma, sermayede net bir çıkış olduğunu gösteriyor. Bu, mevcut getirilerin %2 ila %3 arasında daralmasıyla türev piyasalardan net sermaye çıkışlarına ilişkin son gözlemimizi desteklemektedir.

Bitcoin, daha geniş ekonomik koşullarla yüksek oranda korelasyonlu bir şekilde olmaya devam ediyor, bu da önümüzdeki yolun maalesef en azından şimdilik zorlu olabileceğini gösteriyor.

Ürün Güncelleştirmeleri

Referans olması için tüm ürün güncellemeleri ve iyileştirmeler, metrikler, verilerdeki manuel güncellemeler gibi tüm değişiklikler günlüğümüze kaydedilir.


  • Bizi Twitter'dan takip edebilirsiniz.
  • Telegram kanalımıza katılabilirsiniz.
  • Analizler ve detaylı çalışmalar için Glassnode Forum'u ziyaret edebilirsiniz.
  • Onchain metrikleri ve grafikler için Glassnode Studio'ya göz atabilirsiniz.
  • Borsaların onchain metrikleri ve aktiviteleri hakkında otomatik bildirimler için Glassnode Alerts Twitter'ı ziyaret edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Bu rapor herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez. Tüm veriler yalnızca bilgi amaçlı sağlanmaktadır. Burada verilen bilgilere dayanılarak hiçbir yatırım kararı alınmamalıdır. Kendi yatırım kararlarınızdan yalnızca siz sorumlusunuz.