آرامش قبل از طوفان
برخلاف نوسانات در بازار سهام، اوراق قرضه و بازار ارز، بیتکوین در چند هفته اخیر توانست ثبات خود را حفظ کند و نسبت به داراییهای سنتی عملکرد بهتری داشته باشد. در این گزارش برای بررسی احتمال تشکیل کف قیمتی، تاثیرات بیتکوینهای بسیار قدیمی و غیرفعال را نادیده خواهیم گرفت.
در چند هفته اخیر، با وجود اینکه افزایش نرخ بهره، تورم و شاخص دلار بسیار قوی، موجب افزایش نوسانات و آشفتگی در بازار سهام، اوراق قرضه و بازار ارز شد، بیتکوین بر خلاف معمول نوسان بسیار کمی تجربه کرد.
در چنین شرایطی بیتکوین ثبات خود را حفظ کرده و نسبت به بسیاری از داراییها، قویترعمل کرده است. در این هفته قیمت بین ۱۹,۰۳۷ تا ۲۰,۴۰۶ هزار دلار نوسان داشت و از زمان بحران نقدینگی در اواسط ماه ژوئن تاکنون به مدت بیش از ۱۲۰ روز در محدوده خنثی قرار گرفته است.
با تلاش سرمایهگذاران برای تشکیل کف فاز خرسی، میتوانیم ساختار بازار فعلی را با چرخههای قبل مقایسه کنیم. در این گزارش با استفاده از چندین معیار، رفتار نهادهای بزرگ (نهنگها) را بررسی خواهیم کرد و در معیارهایی که مبتنی بر تشکیل کف قیمتی هستند، تغییراتی ایجاد میکنیم تا تأثیر بیتکوینهایی که مدتی طولانی از گمشدن و هولدشدن آنها میگذرد، مشاهده کنیم.
ناحیه متعادل و حساس
ناحیه قیمتی که ثبات خود را حفظ میکند، معمولا به دلیل انباشت و توزیع متعادل بیتکوین در شبکه به ثبات رسیده است و غالباً رفتار نهادهای بزرگ ( سرمایهگذاران ثروتمند، نهنگها و سرمایه هنگفت موسسات مالی) این تعادل را ایجاد میکند.
با توجه به سهم نهادهای بزرگ از موجودی در گردش، میتوان اهمیت آنها را در شرایط فعلی بازار مشاهده کرد.
در نمودار زیر، سهم آدرسهای بزرگ از موجودی در گردش (آنهایی که بیش از ۱۰۰ بیتکوین دارند)، از سال ۲۰۱۱ به تدریج از ۷۰ درصد به ۶۰ درصد کاهش پیدا کرد ( اگر چه که ارزش بیتکوین نیز در این مدت زمان بسیار تغییرکرده است).
نمودار زیر نشان میدهد که موجودی سرمایهگذاران در یک ماه گذشته با چه شدتی تغییر کرده است. اگر این معیار به عدد یک نزدیک شود، به این معناست که به طور میانگین نهادهای بزرگتر بیتکوینهای بیشتری به موجودی خود اضافه میکنند و همچنین زمانی که این مقدار به صفر نزدیک میشود به صورت بالعکس معنا دارد.
با مشاهده مراحل پایانی فاز خرسی در چرخه ۲۰۱۸-۲۰۱۹، میتوان چندین مرحله را مشخص کرد:
⚫️حالت تعادلی قبل از تسلیم : قیمت برای مدت مشخصی در حوالی ناحیه متعادل قرار میگیرد؛ زیرا میان عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شده است.
⚫️تسلیم: زمانی که قیمت به زیر ناحیه تعادلی برسد، اغلب سرمایهگذاران تسلیم میشوند و نکته جالب این است که موسسات بزرگ، انباشت خود را افزایش میدهند🟢. معمولا پس از انباشت های سنگین، قیمت به ناحیه تعادلی میرسد.
⚫️تشکیل کف قیمتی : در مرحله تشکیل کف قیمتی، پس از هر افزایش قیمت کوتاهمدتی، به دلیل کمبود تقاضا، سرمایهگذاران و موسسات بزرگ بیتکوینهای خود را خرج میکنند🔴 ( رالی کوتاهمدت در فاز خرسی).
به طرز جالبی پس از شکسته ناحیه تعادلی در قیمت ۳۰ هزار دلار، چندین رخداد مانند چرخه ۲۰۱۸-۲۰۱۹ دوباره تکرار شده است. طبق نمودار زیر، هنگام تسلیم بازار در اوایل سال ۲۰۲۲، موسسات و سرمایهگذاران بزرگ انباشت قابل توجهی انجام دادهاند و همچنین در رالی صعودی تا قیمت ۲۴ هزار دلار، سرمایه خود را از بازار خارج کردند. در حال حاضر بازار به ناحیه تعادل رسیده که بسیار همانند اوایل سال ۲۰۱۹ است.
برای بررسی دقیقتر این معیار، میتوانیم میزان انباشت گروههای مختلف سرمایهگذار را مشاهده کرده و ساختار فعلی بازار را با مراحل پس تسلیم در فاز خرسی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ مقایسه میکنیم.
طبق نمودار زیر موسسات بزرگ، مخصوصاً سرمایهگذارانی که دارای هزار تا دههزار بیتکوین بودند، هنگام سقوط بازار تا کف قیمتی ۲۰۱۹ ، بیتکوینهای بسیاری خرج کردند و پس از آن وارد مرحله متعادل شدند 🟥. سرمایهگذاران خرد ( افرادی که کمتر از یک بیتکوین داشتند ) در سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ حجم سنگینی از بیتکوین انباشت کردند 🟦.
با اینکه قیمت بیتکوین از آن زمان ده برابر شده، موسسات بزرگ در ساختار فعلی بازار رفتار بسیار مشابهی با فاز خرسی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ دارند. البته در رالی صعودی ماه اوت اغلب موسسات و سرمایهگذارانی که بین صد تا هزار بیتکوین داشتند، بیتکوینهای خود را خرج کردند.
طبق این نمودار سرمایهگذاران خرد تا متوسط خنثی عمل میکنند و نهنگهایی که بین هزار تا دههزار بیتکوین داشتند از اواخر ماه سپتامبر به شدت انباشت کردند. نهنگهایی که بیشتر از دههزار بیتکوین داشتند، در ماههای اخیر به میزان بسیار اندکی بیتکوینهای خود را خرج کردند.
همچنین در چند هفته اخیر میزان خروج نهنگها از صرافیها به طور خالص افزایش پیدا کرده و به ۱۵.۷ هزار بیتکوین رسیده که این حجم از بیتکوین بیشترین مقداری است از ماه ژوئن ۲۰۲۲ از صرافیها خارج شده است.
اکنون با استفاده از این نمودار میتوانیم میانگین آخرین قیمت خرید و یا جابهجایی تمام نهنگهایی که در مدت زمان مشخصی در بازار مشغول گمانهزنی بودند، مشخص کنیم. به نظر میرسد که این سطح قیمتی، از نظر روانی بسیار برای این گروه اهمیت داشته باشد. با استفاده از حجم قیمتی که نهنگها به صرافی واریز و از آن خارج میکنند (افرادی که بیش از هزار بیتکوین دارند) میتوانیم میانگین قیمت ورود و خروج نهنگها را از ژانویه ۲۰۱۷ تا کنون مشاهده کنیم. در حال حاضر میانگین قیمت ورود و خروج نهنگها از صرافی ها، ۱۵.۸ هزار دلار است.
کاهش سودآوری و افزایش فشار مالی
در گزارش هفتگی شماره ۲۵ اشاره کردیم که با مشاهده میزان موجودی که در سود قرار دارد، میتوانیم در یابیم که سرمایهگذاران در چه نقاطی بیشترین فشار مالی را تحمل میکنند.
در فازهای خرسی گذشته، زمانی که بازار کف نهایی خود را تشکیل داده، تنها ۴۰ تا ۴۲ درصد بیتکوینها در حالت سود قرار داشتند. در حال حاضر ۵۰ درصد موجودی در گردش در حالت سود قرار گرفته و هنوز نقد نشدهاند. بنابراین بازار هنوز به میزان فازهای خرسی قبلی تحت فشار مالی قرار نگرفته و احتمالاً با پاکسازی کامل فاصله دارد.
همچنین ناحیه کف سودآوری بیتکوینهای موجود از فاز خرسی ۲۰۱۴-۲۰۱۵ در حالت صعودی قرار گرفته است که یکی از علتهای آن، بیتکوینهای گمشده و غیر فعال هستند. نمودار زیر، سودآوری تمام موجودی بیتکوین را نشان داده و بیتکوینهایی را که به مدت بیش از هفت سال غیر فعال بودند و اکنون گمشده تلقی میشوند نیز محاسبه کرده است.
در حال حاضر ۳.۷ میلیون بیتکوین به مدت بیش از هفت سال غیر فعال بوده و این تعداد بیتکوین معادل ۳۴ درصد بیتکوینهایی است که اکنون در حالت سود قرار دارند.
نمودار زیر همانند نمودار قبل، میزان موجودی در حالت سود 🟠 بعلاوه میزان موجودی در حالت سودی که بیتکوینهای غیر فعال را در نظر نگرفته باشد، نشان میدهد🔵. نمودار زیر نشان میدهد که در حال حاضر در پایینترین نقطه فاز خرسی فعلی ، ۳۹ درصد بیتکوینهای در گردش در حالت سود قرار دارند. مجدداً میتوان گفت که در فازهای خرسی قبل شرایط دشوارتر بوده و در کف فاز خرسی، درصد کمتری از بیتکوینها در حالت سود قرار داشتند.
با مشاهده میزان سودهایی که هنوز توسط سرمایهگذاران نقد نشده، میتوان شدت فشار روانی که بر دیگر سرمایهگذاران وارد شده را مشخص کرد. نمودار زیر سود دلاری که هنوز توسط سرمایهگذاران نقد نشده است را نسبت به Market Cap نشان میدهد.
طبق نمودار، زمانی که سودهای نقد نشده ۳۰ درصد Market Cap را تشکیل دهد، فشار فروش بازار بسیار کاهش پیدا کرده است (فروشندگان از فروش بیتکوینها دست کشیدند). کاهش قیمت از ماه نوامبر سبب شده تا این معیار به ۰.۳۷ سقوط کند و با وجود اینکه نتیجه قابل توجهی داشته، اما هنوز به میزان فازهای گذشته، سرمایهگذاران را تحت فشار مالی و روانی قرار نداده است.
معیار NUPL اختلاف میان سود و ضرر نقدنشده شبکه را نسبت به Market Cap نشان میدهد. این معیار سود و ضرر نقد نشده را در چرخههای مختلف بازاربه صورت همزمان و به طور خالص نشان میدهد.
از اوایل ماه ژوئن، این معیار تاکنون دو بار در محدوده میان ۰ تا ۱۵- درصد حرکت کرده که مجموعا ۸۸ روز ادامه داشته است. در چرخههای گذشته، این معیار تا زیر ۲۵ درصد نیز پیش رفته و در چرخه ۲۰۱۸-۲۰۱۹ به مدت ۱۳۴ روز و در چرخه ۲۰۱۴-۲۰۱۵ به مدت ۳۰۱ روز در نواحی منفی قرار داشته است.
توجه داشته باشید که ناحیه کف معیار NUPL نیز تا کنون به دلیل بیتکوینهای گمشده و هولدشده به تدریج بالاتر آمده است.
در این بخش نیز میتوانیم با استفاده از معیاری به نام aNUPL، سهم سود و ضرر نقد نشده بیتکوینهایی که برای مدت طولانی غیرفعال و یا گمشده هستند را در نظر نگیریم 🔵.
این معیار بیتکوینهایی را که به مدت بیش از ۷ سال غیر فعال بودهاند، نادیده میگیرد و در حال حاضر حدود ۱۱۹ روز زیر مقدار ۰ قرار گرفته است که در این صورت میتوان آن را با چرخههای قبل هنگام تشکیل کف قیمتی مقایسه کرد.
همچنین تاکنون پایینترین مقدار ثبتشده برای این معیار ۳۹- درصد است و در فاز خرسی فعلی نیز این مقدار به زیر ۲۵- درصد رسیده است که شرایط وخیم فعلی را نشان میدهد.
اکنون که میزان فشار مالی وارد شده بر بازار را مشاهده کردیم، میتوانیم میزان فشار مالی سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت را به صورت جداگانه مشاهده کنیم. با این تحلیل میتوانیم تشابه الگوها را در فازهای خرسی مختلف بازارمشخص کنیم.
اگر میزان بیتکوینهای کوتاهمدتی که در ضرر یا سود قرار دارند مشاهده کنیم، خواهیم دید که در بسیاری از موارد زمانی که بیش از ۹۹ درصد بیتکوین های کوتاه مدت در ضرر قرار گرفتند، اصلاحات قیمتی متوقف شدند 🔵. در حال حاضر ۱۸.۱ درصد بیتکوینهای در گردش در اختیار سرمایهگذاران کوتاهمدت قرار دارد که ۱۵.۱ درصد آن در حالت ضرر نقد نشده قرار گرفته است. بنابراین تنها ۳ درصد بیتکوینهایی که در اختیار سرمایهگذاران کوتاهمدت هستند، در حالت سود قرار دارند که طبیعی است پس از سقوط طولانی قیمت، فروشندگان از فروش بیتکوینهای خود دست کشیده باشند.
با توجه به نمودار زیر ، زمانی که بیش از ۲۰ درصد سرمایهگذاران بلندمدت در حالت ضرر قرار بگیرد🔴، احتمال تسلیم شدن این سرمایهگذاران به اوج خود میرسد.
اکنون بیش از ۳۱ درصد موجودی بیتکوین در اختیار سرمایهگذاران بلندمدت قرار دارد 🟥 و به نظر میرسد که به احتمال فراوان بازار مانند چرخههای قبل از مرحله تسلیم عبور کرده باشد. بازار تاکنون به مدت ۱.۵ ماه در چنین حالتی قرار داشته و درچرخههای قبل حدود ۶ تا ۱۰ ماه در چنین حالتی سپری شده است.
در پایان این گزارش، به مقایسه میانگین قیمت خرید یا جا به جایی سرمایهگذاران کوتاهمدت🔴 و سرمایهگذاران بلندمدت🔵 میپردازیم تا فشار روانی و مالی این دو گروه را بسنجیم.
همانطور که در گزارش شماره ۳۷ اشاره شده، کاهش قیمت پیوسته در فاز خرسی، قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت را به زیر قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت میرساند 🟪.
در چنین حالتی قیمت خرید افرادی که در طول ۱۵۵ روز گذشته خرید کردند نسبت به سرمایهگذاران بلندمدت کمتر است. به عبارت دیگر افراد تازه وارد به بازار نسبت به افرادی که نوسانات بالایی را برای مدتها تحمل کردند، قیمت خرید بهتری دارند. بنابراین میتوان گفت زمانی که سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوینهایی که در سقف خریداری شدهاند را در قیمت های پایین تری میفروشند، چنین حالتی ایجاد میشود.
دو هفته پیش، قیمت سرمایهگذاران کوتاهمدت به زیر قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت رسید و در فازهای قبل، برای خارج شدن از این حالت، ۱۴۵ تا ۳۳۹ روز زمان صرف شده است. اکنون قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت ۲۲.۱ هزار دلار و قیمت خرید سرمایهگذاران بلندمدت ۲۳.۳ هزار دلار است. این سطوح میتوانند در آینده به عنوان مقاومت عمل کنند و در صورتی که قیمت از این سطوح عبور کرده و ثبات خود را حفظ کند، امکان افزایش بیشترقیمت وجود خواهد داشت.
مرور هفته
بر خلاف نوسانات ایجاد شده در بازار سنتی، قیمت بیتکوین در چند هفته اخیر قدرت نسبی از خود نشان داده است. طبق چندین معیار کلان، سرمایهگذاران بیتکوین مانند چرخههای قبل ممکن است در حال تشکیل کف قیمت باشند.
با توجه به سودآوری شبکه، سرمایهگذاران هنوز به میزان چرخههای قبل فشار مالی را تجربه نکردهاند؛ اما با این حال با صرف نظر از بیتکوینهایی که برای مدتزمان بسیار طولانی غیر فعال هستند، بازار تا حدودی به میزان فشار مالی چرخههای قبل نزدیک شده است.
در بسیاری از جهات، معیارهای آنچین، ساختار بازار و رفتار سرمایهگذاران به آرامی و بسیار جزئی پیش میروند و تنها پارامتری که اینگونه تحلیلها نیازمندند، پارامتر زمان است. تاریخچه بازار نیز نشان داده است که تجدید قوای بازار نیاز به زمان دارد و ممکن است ماهها به طول بیانجامد.
ترجمه مقالات
گزارش هفتگی به زبان های Spanish, Italian, Chinese, Japanese, Turkish, French, Portuguese, Farsi, Polish, Arabic, Russian, Vietna mese و Greek ترجمه می شود.
شبکه های اجتماعی جدید ما:
اسپانیایی ( تحلیلگر: (@ElCableR, Telegram, Twitter
پرتغالی (تحلیلگر:( @pins_cripto, Telegram, Twitter
ترکی (تحلیلگر:( @wkriptoofficial, Telegram, Twitter
فارسی(تحلیلگر: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهایon-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.
نکته: این هفتهنامه قصد هیچ نوع توصیه مالی و سرمایهگذاری ندارد و تمامی این دادهها صرفاً به جهت اطلاعرسانی شما منتشر شده است. بهتر است هیچ نوع تصمیم مالی از این اطلاعات اخذ نشود و مسئولیت تمام تصمیمات مالی شما صرفاً به عهده شخص شماست.