آیا فاز نزولی را پشت سر گذاشتهایم؟
بازار بیتکوین از سقف قیمتی دو سال گذشته، بهترین عملکرد قیمتی را در سال جاری ثبت کرده که شواهد این قدرت روند را در چندین معیار درونشبکه مشاهده میکنیم. همچنین باید بررسی کنیم که بازار تا چه میزان از فاز نزولی فاصله گرفته و مسیر خود را به سمت روند صعودی جدید هموار ساخته است.
بازار بیتکوین طی چند هفته اخیر موفق به عبور از سطح مهم ۳۰ هزار دلار شد. بازده بیتکوین در سه ماهه اول سال، ۷۰ درصد بود و طی هفته اخیر توانست برای دومین مرتبه در طول یک هفته ۳۶ درصد رشد پیدا کند. همچنین با قدرت روند خود، مجددا در سال جاری نسبت به داراییهای دیگر، به بهترین عملکرد قیمتی دست پیدا کرد.
بازار با روند مثبت خود در خلاف جهت روند سال گذشته حرکت میکند. در این گزارش قصد داریم در چندین معیار نشانههایی از تغییر مسیر بازار بیتکوین را بیابیم تا از توانایی بیتکوین برای ادامه روند صعودی بازار اطمینان بیشتری حاصل کنیم.
شما میتوانید تمامی نمودارهای این گزارش هفتگی را در داشبورد مشاهده کنید.
یکی از رخدادهای مهمی که طی یک سال گذشته در بازارهای مالی نمود پیدا کرده، همبستگی میان بازار بیتکوین و بازار طلاست. در میانگین ماهیانه، ۹۰روزه و سالیانه، همبستگی بسیار مشهودی میان این دو بازار مشاهده میشود که این همبستگی در طول بحرانهای بانکی آمریکا طی چند هفته گذشته، بسیار قویتر ظاهر شد.
همبستگی و رشد همزمان این دو دارایی نشاندهندهی کاهش اطمینان سرمایهگذاران به سیستمهای مالی و رویآوردن آنها به داراییهای پایدارتر است.
حمایت استوار
حدود ۱۵۵ روز گذشته، تقریباً مصادف با تاریخ فروپاشی صرافی FTX، مرز میان سن بیتکوینهای کوتاهمدت و بلندمدت تشکیل شد. بنابراین رفتار سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاه مدت را بر این اساس ارزیابی میکنیم:
🔵سرمایه گذاران بلندمدت قبل از فروپاشی صرافی FTX بیتکوینهای خود را خریداری کردهاند و در حال حاضر مجموع دارایی آنها به ۱۴.۱۶۱ میلیون بیتکوین میرسد.
🔴سرمایهگذاران کوتاهمدت بیتکوینهای خود را پس از فروپاشی صرافی FTX خریداری کردهاند. در سال جاری میزان دارایی آنها به ثبات رسیده و مجموعا حدود ۲.۹۱۴ میلیون بیتکوین در اختیار دارند.
اکنون باید توجه کنیم که سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت برای آخرین بار بیتکوینهای خود را در کدام نواحی قیمتی جابهجا و یا به عبارتی خریداری کردهاند:
محدوده تشکیل کف قیمت زیر سطح ۲۵ هزار دلار: این بیتکوینها عمدتاً بین ماه ژوئن ۲۰۲۲ تا ژانویه ۲۰۲۳ خریداری شدهاند. سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت نیز تقریباً در خرید و فروش این بیتکوینها سهم یکسانی داشتند.
محدوده قیمتی فعلی بین سطح ۲۵ هزار دلار تا ۳۰هزار دلار: حدود ۷.۲۵ درصد موجودی بیتکوین در این ناحیه جابهجا شده و غالباً توسط سرمایهگذاران کوتاهمدت خریداری شده است. بنابراین عدهای از سرمایهگذاران کوتاهمدت پس از خرید در قیمتهای پایینتر سود خود را در این محدوده قیمتی برداشته و عدهای پس از عبور قیمت از ۲۵هزار دلار، بیتکوینهای عرضه شده را خریداری کردند.
محدوده بالای سطح ۳۰ هزار دلار: این بیتکوینها از فراز و نشیب چرخه گذشته جان سالم به در بردند و تا کنون خرج نشدهاند. این گروه از بیتکوینها ۲۲.۲ درصد موجودی بیتکوین را تشکیل میدهد.
از طریق مشاهده میزان دارایی سرمایهگذاران بلندمدت میتوانیم مراحل مختلف چرخههای بازار را در رفتار این سرمایهگذاران بسنجیم. به طور کلی ۳ مرحله را در رفتار این گروه مشاهده میکنیم:
🟠صبر هولدرهای زیانآور: در این مرحله سرمایهگذاران بلندمدت به مدت چندین ماه تا یک سال، بیشترین دارایی بیتکوین را در اختیار دارند.
🔵سودآوری هولدرها: در این مرحله با جهش بازار به سمت اوج قیمت، تعداد بیتکوینهای سودآور سرمایهگذاران بلندمدت، به سرعت افزایش پیدا میکند.
🔴عرضه بیتکوینها در محدوده سقف قیمت بازار: سرمایهگذاران بلندمدت در اوج تقاضای بازار بیشترین میزان از دارایی خود را به افراد تازه وارد میفروشند.
در حال حاضر دارایی سرمایهگذاران بلندمدت مجدداً به سقف خود رسیده و حدود ۲۳.۳ درصد دارایی این سرمایهگذاران هماکنون در حالت زیانآور قرار دارد. همانطور که مشاهده میکنید، رفتار سرمایهگذاران بلندمدت مطابق با اوایل چرخه ۲۰۱۶ و اوایل چرخه ۲۰۱۹ است.
نمودار زیر نشان میدهد که چند درصد از بیتکوینهای موجود در گردش بازار در حالت سودآور قرار دارند. همانطور که مشاهده میکنید، رشد قیمتی امسال بسیاری از بیتکوینها را به سرعت به سودآوری رسانده است. معمولاً در پایینترین سطوح فاز نزولی تعادلی میان عرضه و تقاضا برای بیتکوینها شکل میگیرد.
اما زمانی که قیمت از محدوده کف عبور میکند، بسیاری از این بیتکوینها مجدداً به سودآوری دست مییابند. در سال جاری حدود ۶.۲ میلیون بیتکوین (معادل ۳۲.۳ درصد موجودی) دوباره سودآور شدند و بر این اساس میتوان گفت بخش عظیمی از موجودی بیتکوین، زیر سطح ۳۰هزار دلار معامله شده است.
اکنون که بسیاری از بیتکوینها در موقعیت سودآور قرار گرفتهاند، انگیزه سرمایهگذاران برای نقد کردن معاملات خود و یا به عبارتی خرج کردن این بیتکوینها نیز افزایش پیدا میکند. در نمودار زیر معیار NUPL را مشاهده میکنید، این معیار مشخص میکند که چه میزان از ارزش بازار در حال حاضر در موقعیت سودآور قرار گرفته و سود آن هنوز خرج نشده است.
در حال حاضر این معیار در ناحیه خنثی خود (۰.۳۶) قرار دارد و بازار حدوداً ۵۵.۸ درصد روزهای معاملاتی را در بالای این ناحیه گذرانده است. به عبارتی به مدت نیمی از روزهای معاملاتی بازار، سرمایهگذاران سود بالقوه بالاتری نسبت این ناحیه داشته و طبیعتاً ۴۴.۲ درصد روزهای معاملاتی سود بالقوه پایینتری از سطح فعلی داشتهاند.
طبق این نمودار، ناحیه فعلی محلی برای تغییر مسیر و روانه شدن به سمت فاز صعودی بازار است. بنابراین قیمت بیتکوین در حال حاضر، نه بسیار ارزان (۱۶هزار دلار) است و نه بسیار گران (۶۰ هزار دلار).
دارایی هولدرها
با وجود اینکه بازار از محدوده کف قیمتی خود ۱۰۰ درصد رشد داشته است؛ اما هنوز تعداد قابل توجهی از بیتکوینهای مسنتر یا به عبارتی سرمایهگذاران بلندمدت از بازار خارج نشدهاند. نمودار زیر نشان میدهد که سرمایهگذاران جوانتر از سه ماه، چه میزان ثروت در اختیار خود دارند. در حال حاضر ثروت این افراد حدود ۲۰ درصد ثروت دلاری کل شبکه را تشکیل میدهد و این حجم از ثروت به این معناست که این سرمایهگذاران همچنان مانند ناحیه کف قیمتی بازار به سودآوری چشمگیری نرسیدهاند.
از طرفی با ریزشهای ناجوانمردانه قیمت در طی سال گذشته و برخلاف رشد مثبت آن در سال جاری، سرمایهگذاران بلندمدت (بیتکوینهای مسنتر از ۳ماه) بیش از ۸۰ درصد ثروت شبکه را در اختیار دارند و هنوز دارایی خود را خرج نکردهاند.
شواهد دو نمودار قبل را میتوانیم به طور واضح در نمودار زیر مشاهده کنیم. همانطور که مشاهده میکنید، معیار RHODL ratio از ناحیه تسلط هولدرها🟩 بر بازار، مسیر خود را تغییر داده است و به نظر میرسد بازار روند صعودی جدید خود را آغاز کرده باشد؛ اما بیتکوین در حال حاضر نه بسیار ارزان قیمت است و نه بسیار گران قیمت.
این معیار حدود ۶۵.۸ درصد روزهای معاملاتی بازار، بالاتر از ناحیه فعلی قرار داشته و یا به عبارتی ثروت بیشتری در اختیار سرمایهگذاران کوتاهمدت بیتکوین قرار گرفته است. بنابراین طبق این نکته، هولدرهای بلندمدت بیتکوین همچنان اغلب ثروت بازار را در اختیار خود دارند.
روند سالم بازیابی قدرت بازار
در نمودارهای قبل به کمبود فعالیت بیتکوینهای مسن اشاره شد؛ اما طبق نمودار زیر تکاپو و فعالیت کاربران مجدداً به شبکه بازگشته است. در حال حاضر روزانه بیش از ۲۷۰ هزار نهاد در شبکه فعال هستند و این میزان فعالیت در نزدیکی سقف قبلی میانگین ماهیانه خود قرار دارد.
علت عمده این جنب و جوش و تکاپو در شبکه، تبادلات فرد به فرد و همچنین تراکنشهای مربوط به inscription هاست؛ به طوری که طی هفته گذشته بیش از یک میلیون تراکنش در شبکه انجام شده است.
هرچه میزان فعالیت کاربران شبکه افزایش پیدا کند، کارمزد تراکنشها نیز بالاتر خواهد بود. نمودار زیر سهم ماینرها را از کارمزد تراکنشها نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید این معیار طی هفته گذشته از نواحی منفی خود خارج شده و با افزایش تقاضا برای انجام تراکنش در شبکه، به نواحی مثبت خود دست یافته است.
مجموع این معیارها در یک قاب
تمام نمودارهایی که تا کنون در این گزارش بررسی کردهایم، هر کدام از یک زاویه مشخص به بررسی بازار میپردازد. اکنون در نمودار زیر تمام این معیارها را در قالب یک اندیکاتور جمعآوری کردهایم. به طور کلی بازار بیتکوین در چرخههای مختلف رفتار مشابهی از خود نشان میدهد و از این جهت میتوانیم چرخههای بازار را با یکدیگر مقایسه کرده و نقطه مطابقت آنها را بیابیم.
این نمودار از ۸ معیار مختلف تشکیل شده است و در حال حاضر از ۸ معیار بررسی شده در این گزارش، هر ۸ معیار شرایط حال بازار را مثبت تشخیص داده و نوید پایان فاز نزولی را داده است.
مرور هفته
با وجود اینکه بازار بیتکوین مملو از فراز و نشیبهای غیرمنتظره است؛ در بسیاری از معیارهای درونشبکه میتوانیم رفتار جمعی افراد بازار و نحوه تصمیمگیری آنها را در هر چرخه، به وضوح مشاهده کنیم.
به طور دقیق ۶۴ هفته پیش طبق چندین معیار درونشبکه خبر ورود بازار به فاز نزولی را در گزارش شماره ۴ - سال ۲۰۲۲ اعلام کردیم. همچنین از دیدگاه ما "فاز نزولی روانی" بازار از ریزش قیمتی ماه می ۲۰۲۱ آغاز شده بود که میتوانید علت آن را در این مقاله تحقیقاتی، به طور کامل مطالعه کنید.
در این گزارش به بررسی چندین معیار درونشبکه پرداختیم. بر اساس تمام این معیارها بازار از فاز نزولی و یاد دست کم از عمیقترین ناحیه فاز نزولی عبور کرده است. بخش قابل توجهی از موجودی بیتکوین در ناحیه قیمتی ۱۶ تا ۲۵ هزار دلار میان سرمایهگذاران جابهجا شده و محدودهی قدرتمندی را برای حمایت از روند صعودی بازار تشکیل داده است. بنابراین اغلب سرمایهگذاران بازار در این ناحیه قیمتی به انباشت بیتکوین پرداختند. از طرفی ممکن است عدهای از سرمایه گذاران سود معاملات خود را از بازار برداشت کنند (گزارش شماره ۱۲ - سال ۲۰۲۳) اما میزان فعالیت کاربران در شبکه افزایش پیدا کرده و به نحوی مسیر را برای ادامه روند صعودی هموارتر میکند.
· ما را در توییتر دنبال کنید.
· به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
· برای تحلیل و گفتگو بیشتر به فروم گلسنود مراجعه کنید.
· برای مشاهده معیارهای on-chain، به استودیو گلسنود مراجعه کنید.
· برای دریافت پیامهای هشدار خودکار از طرف معیارهای on-chain و فعالیت صرافی ها، به صفحه توییتر پیامهای هشدار مراجعه کنید.