To Bitcoin κρατιέται μόλις μετά βίας

Η βραχυπρόθεσμη αδυναμία συνεχίζει να στοιχειώνει πολλά θεμελιώδη μεγέθη του Bitcoin, με τις τιμές να παραπαίουν εν μέσω ελάχιστων υπερβολικών πιέσεων από την πλευρά των πωλήσεων. Οι επενδυτές που ξοδεύουν φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε προσφερόμενη ρευστότητα εξόδου.

To Bitcoin κρατιέται μόλις μετά βίας

Ήταν άλλη μια δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, με τις αγορές Bitcoin, μετοχών, συναλλάγματος (forex) και ομολόγων να παρουσιάζουν αστάθεια και γενική υποτίμηση των τιμών. Το ευρώ διαπραγματεύτηκε για άλλη μια φορά κάτω από την ισοτιμία του δολαρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, και ο Δείκτης Δολαρίου DXY (Dollar Index) χτύπησε σε νέο υψηλό εικοσαετίας πάνω από τα 109,30.

Με τους διοικητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να συνεχίζουν να δηλώνουν μια hawkish stance («γερακίσια στάση»,  αμυντική) όσον αφορά τον πληθωρισμό στο Jackson Hole, το Bitcoin, ως αναπτυσσόμενος δείκτης για την παγκόσμια ρευστότητα, αντέδρασε ανάλογα. Οι τιμές διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, προερχόμενες από το υψηλό των $21.781 και σημειώνοντας χαμηλό πολλών εβδομάδων στα $19.611.

Σε αυτή την έκδοση, θα συνεχίσουμε την αξιολόγησή μας από την προηγούμενη 34η βδομάδα, διερευνώντας πώς η βραχυπρόθεσμη αδυναμία συνεχίζει να είναι ορατή σε πολλές θεμελιώδεις μετρικές του Bitcoin. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου οι τιμές διαπραγματεύονται χαμηλότερα, ακόμη και με πολύ μικρή πρόσθετη πίεση από την πλευρά των πωλήσεων στην αλυσίδα. Αυτό συνεχίζει να σηματοδοτεί τόσο την επίμονα αδύναμη ζήτηση, όσο και μια βάση επενδυτών που είναι πρόθυμη να λάβει όποια ρευστότητα εξόδου τους προσφέρει η αγορά, για να «πάρει πίσω τα χρήματά της» με κόστος.


🔔 Οι έξυπνες ιδέες παρουσιάζονται παντού για να βοηθήσουν στον εντοπισμό βασικών επιπέδων μέτρησης ενδιαφέροντος που μπορεί να σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές στην απόδοση της αγοράς / του δικτύου. Οποιοδήποτε μέλος της Glassnode μπορεί να ορίσει μια ειδοποίηση απευθείας από το Glassnode Studio.


Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube  και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Πτώση στο Αεράκι

Θα ξεκινήσουμε την αξιολόγησή μας μέσα από τον φακό των μετρικών διάρκειας ζωής (lifespan metrics), οι οποίες περιγράφουν σε γενικές γραμμές την ηλικία των νομισμάτων που ξοδεύονται στην αλυσίδα. Γενικά μιλώντας:

  • Οι Lower lifespan values (Χαμηλότερες τιμές διάρκειας ζωής) σημαίνουν ότι στις συναλλαγές κυριαρχούν τα νεότερα νομίσματα. Συνήθως συναντάται καθώς η πτωτική αγορά (bear market) παραμένει χαμηλότερα και οι κερδοσκόποι εκκαθαρίζονται από την αγορά.
  • Οι Higher lifespan values (Υψηλότερες τιμές διάρκειας ζωής) σημαίνουν ότι στις συναλλαγές κυριαρχούν τα παλαιότερα νομίσματα. Συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια ανοδικών αγορών (bull markets), καθώς λαμβάνονται κέρδη, αλλά και κατά τη διάρκεια πτωτικών γεγονότων εγκατάλειψης, λόγω πωλήσεων πανικού.

Η ASOL παρακολουθεί τη μέση ηλικία ανά έξοδο που δαπανάται, αλλά αγνοεί τον όγκο των νομισμάτων. Βρίσκεται σε μακροχρόνια πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, η οποία συμπίπτει με την επικρατούσα πτώση. Τις τελευταίες εβδομάδες εκτοξεύτηκε υψηλότερα, καθώς δαπανήθηκε μια ομάδα παλαιότερων νομισμάτων, ωστόσο αυτό ήταν μόνο για μια φευγαλέα στιγμή.

Η αδύναμη δράση των τιμών χωρίς μια διατηρήσιμη τάση προς τα πάνω στην ASOL σημαίνει ότι η διαθέσιμη ζήτηση μπορεί μετά βίας να συγκρατήσει την καθημερινή πίεση από την πλευρά των πωλήσεων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να λάβουν χώρα πρόσθετες δαπάνες από τους λήπτες κερδών ή/και από τα γεγονότα εγκατάλειψης.

ve Professional Chart

Μπορούμε να το εξετάσουμε περαιτέρω αυτό εξετάζοντας την Dormancy (Αδράνεια), η οποία είναι η μέση ηλικία ανά μονάδα νομισμάτων που μετακινείται. Αυτή η μετρική λαμβάνει υπόψη τον όγκο των χρησιμοποιημένων νομισμάτων. Εδώ μπορούμε να δούμε ότι η μέση ηλικία ανά νόμισμα είναι κοντά σε χαμηλά πολλών ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η αιχμή της ASOL (Average Spent Output Lifespan (Μέση Ηλικία (σε μέρες) όλων των Εξόδων που Δαπανήθηκαν)) ήταν στην πραγματικότητα πολύ ελαφριά σε όγκο BTC, ενισχύοντας την παρατήρηση της πολύ αδύναμης ζήτησης για Bitcoin.

Εάν οι τιμές ανέβαιναν, αυτό θα ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό σήμα, καθώς δείχνει ότι τα παλαιότερα νομίσματα παραμένουν αδρανή. Ως έχει, ωστόσο, αυτό δείχνει το αντίθετο, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές εξακολουθούν να αγωνίζονται να κρατήσουν την θέση τους, ακόμη και με τα παλαιότερα νομίσματα να παραμένουν στα πορτοφόλια των επενδυτών.

Live Advanced Chart

Σε μακροοικονομική κλίμακα, η μετρική Coin-Years Destroyed συνεχίζει να πιέζει προς τα κάτω, φτάνοντας σε ένα σχετικά σημαντικό χαμηλό. Αυτή η μετρική (CYD) συγκεντρώνει, (σε έτη), τη συνολική διάρκεια ζωής που καταστράφηκε (lifespan destroyed) κατά τις τελευταίες 365 ημέρες, και παρόμοια με την περίοδο αδράνειας, τα χαμηλά επίπεδα είναι συνήθως εποικοδομητικά και τυπικά για τις αγορές σε προχωρημένο στάδιο της πτώσης.

Παραμένει εύλογο ότι η αγορά Bitcoin διαπραγματεύεται εντός αυτού που μπορεί να γίνει ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο σχηματισμού πάτου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αγορά απλώς κρατιέται προς το παρόν και απέχει πολύ από το να έχει ξεφύγει ακόμη.

Live Advanced Chart

Για να ενισχύσουμε πραγματικά αυτό το σημείο της θεμελιώδους αδυναμίας, μπορούμε να το συμπληρώσουμε με το παρακάτω διάγραμμα των Ενεργών Οντοτήτων (Active Entities). Αυτή η μετρική μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη με τους «μοναδικούς ημερήσιους ενεργούς χρήστες» (unique daily active users) του δικτύου Bitcoin και αυτή τη στιγμή δοκιμάζει το κατώτερο άκρο του μακροχρόνιου καναλιού της πτωτικής αγοράς.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μικρή αύξηση της βάσης ενεργών χρηστών και το δίκτυο διακινείται επί του παρόντος από την ελάχιστη δυνατή βάση χρηστών που θεωρούμε ότι βρίσκεται εντός των «ιστορικών ορίων». Εάν οι ενεργές οντότητες μειωθούν πολύ περισσότερο, αυτό θα υποδηλώνει μια ατυχή επιδείνωση της βάσης χρηστών και θα εισέλθει σε μια ζώνη συνολικής αδυναμίας που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Το σπάσιμο της Active Entities (7DMA) κάτω από τα 230k/ημέρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επιδείνωση της δραστηριότητας στην αλυσίδα, ενώ ένα σπάσιμο πάνω από 250k/ ημέρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια εισροή της ζήτησης νέων χρηστών.


Live Professional Chart

Για να κλείσουμε αυτή την πρώτη ενότητα με μια ελαφρώς πιο ευχάριστη νότα, είναι σαφές ότι δεν υπήρξε καμία εκτεταμένη απώλεια της πεποίθησης του HODLer. Η πτώση των μετρικών διάρκειας ζωής (lifespan metrics) στην πραγματικότητα αποτελεί καλό σημάδι για τη μακροπρόθεσμη πορεία, καθώς δείχνει ότι τα παλιά νομίσματα είναι στάσιμα και ότι οι μειούμενες τιμές έχουν μικρή ψυχολογική επίδραση στην πεποίθηση αυτής της ομάδας.

Ενώ η αποφασιστικότητα των ισχυρών χεριών παραμένει ακλόνητη, απλά φαίνεται ότι οι διαθέσιμες εισροές ζήτησης δεν έχουν ακόμη αποκρούσει τις «αρκούδες» (bears), οι οποίες έχουν οδηγήσει τους «ταύρους» (bulls) πίσω στη γραμμή των $20k.


New Glassnode Content: Market Pulse

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε μια νέα σειρά περιεχομένου ανάλυσης, διαθέσιμη αποκλειστικά για τα μέλη της Glassnode. Το Market Pulse είναι μια εβδομαδιαία σειρά που φιλοξενείται και συζητείται στο Glassnode Forum, όπου οι αναλυτές μας εξερευνούν προχωρημένα θέματα και δημιουργίες του Workbench με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.


Πωλούνται σε Τιμές Break Even

Στην παραπάνω ενότητα, διαπιστώσαμε ότι οι τρέχουσες επιδόσεις της βάσης χρηστών του Bitcoin είναι στην καλύτερη περίπτωση ισχνές και ότι η δράση των τιμών παραμένει αξιοσημείωτα αδύναμη, ακόμη και όταν οι δαπάνες για τα παλαιότερα νομίσματα μειώνονται. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η ψυχολογία των επενδυτών φαίνεται να είναι αυτή που επιθυμεί απλώς να «πάρω τα χρήματά μου πίσω», με μεγάλο βαθμό δαπανών να λαμβάνει χώρα στη βάση κόστους τους και γύρω από αυτήν.

Συνολικά, οι επενδυτές Bitcoin πραγματοποιούν καθαρές απώλειες περίπου $220M/την ημέρα. Σε σχετική κλίμακα, αυτό είναι αρκετά μέτριο σε μέγεθος, ειδικά σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα εγκατάλειψης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή τη σχετικά ελαφριά εκροή κεφαλαίων των $220M/την ημέρα, οι «ταύροι» δίνουν μια δύσκολη μάχη.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Σπάσιμο της Net Realized Profit/Loss (30DMA) πάνω από το Μηδέν θα σηματοδοτούσε ότι οι καθαρές δαπάνες επιστρέφουν σε κέρδη, υποδηλώνοντας πιθανή ισχύ της αγοράς και ανάκαμψη της ζήτησης.

Live Advanced Chart

Εξετάζοντας τη μετρική aSOPR, μπορούμε να παρατηρήσουμε το μέσο πολλαπλάσιο κέρδος (ή ζημία) από τα δαπανημένα νομίσματα. Σε γενικές γραμμές, μια τιμή aSOPR κοντά στο 1,0 παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον:

  • aSOPR of 1.0 in a bullish trend (ανοδική τάση) 🟢 συχνά λειτουργεί ως στήριξη, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν τη βουτιά (buy the dip) και προσθέτουν στη θέση τους, στη βάση κόστους τους ή γύρω από αυτή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα κερδοφόρα νομίσματα προτιμούν να παραμένουν σε αδράνεια, μειώνοντας την πίεση πώλησης στα χαμηλά.
  • aSOPR of 1.0 in a bearish trend (πτωτική τάση)🔴 λειτουργεί συχνά ως αντίσταση, καθώς οι επενδυτές πωλούν το ράλι (sell the rally) και ξεφορτώνονται τη θέση τους σε ή γύρω από τη βάση κόστους τους. Ψυχολογικά αυτό αντανακλά μια νοοτροπία του «να πάρω τα χρήματά μου πίσω» σε όποια ρευστότητα εξόδου προσφέρει η αγορά.

Το πρόσφατο ξεπούλημα (sell-off) ξεκίνησε μετά από μια πειστική υποτιμητική επαναδιαπραγμάτευση του 1,0 σε μια στιγμή που οι τιμές έφτασαν πάνω από τα $24k. Η απόρριψη από αυτό το επίπεδο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία που βρισκόταν μπροστά, καθώς οι επενδυτές πήραν τη ρευστότητα εξόδου και ξόδεψαν νομίσματα γύρω από τη βάση κόστους κτήσης τους.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Το σπάσιμο της aSOPR (7DMA) πάνω από το 1,0 θα σηματοδοτούσε ότι οι συνολικές δαπάνες επιστρέφουν στα κέρδη, υποδηλώνοντας πιθανή ισχύ της αγοράς και ανάκαμψη της ζήτησης.

Live Advanced Chart

Οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι (Long-Term Holders) Bitcoin αισθάνονται επίσης το τσίμπημα, με τις τιμές LTH-SOPR να διαπραγματεύονται γύρω στο 0,60 έως 0,65 για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές που έχουν κρατήσει τα νομίσματά τους για τουλάχιστον 5 μήνες, και είναι στατιστικά οι λιγότερο πιθανοί να τα ξοδέψουν, κλειδώνουν απώλειες μεταξύ -35% και -40% κατά μέσο όρο. Οι αγοραστές από τον κύκλο 2021-22 συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους με σημαντικές απώλειες.

Αν και δεν είναι τόσο σοβαρές όσο οι απώλειες της κορυφής του -50% το 2018 (μέχρι σήμερα), αυτή η τρέχουσα πτωτική αγορά ανταγωνίζεται σε σημαντικό βαθμό τις χειρότερες πτωτικές του παρελθόντος με βάση τη μεγαλύτερη ζημιά που προκλήθηκε. Μια ουσιαστική ανάκαμψη του LTH-SOPR πάνω από το 1,0 θα ήταν ένα εποικοδομητικό σήμα, ωστόσο ιστορικά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα διαφυγής.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: το σπάσιμο της LTH-SOPR (7DMA) πάνω από 1,0 θα σηματοδοτούσε ότι οι δαπάνες των Μακροπρόθεσμων Κατόχων επιστρέφουν σε κέρδη, υποδηλώνοντας πιθανή ισχύ της αγοράς και ανάκαμψη της ζήτησης.

Live Professional Chart

Τέλος, κλείνουμε με μια συγκεντρωτική εικόνα των πρόσφατων απωλειών εντός της αλυσίδας, όπου βλέπουμε ότι η κλίμακα της εκροής κεφαλαίων τον τελευταίο μήνα είναι ιστορική. Ξεπερνώντας μόνο τη εγκατάλειψη του 2018, το σχετικό μέγεθος των απωλειών των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες είναι τεράστιο, αγγίζοντας το 0,28% της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς ανά ημέρα (Market Cap per day).

Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πάρουν ό,τι ράλι και κέρδος μπορούν να πάρουν.


Live Professional Chart in the Glassnode Engine Room

Σύνοψη και Συμπεράσματα

Η πτωτική αγορά του 2022 συνεχίζεται και έχει σαφώς επηρεάσει τη συνολική επενδυτική βάση του Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται ευρεία απώλεια πεποίθησης μεταξύ των HODLers, όπως υποδηλώνουν οι μετρικές της διάρκειας ζωής (lifespan metrics) σε πτώση, οι «ταύροι» εξακολουθούν να μην μπορούν να δημιουργήσουν μια ουσιαστική ανοδική τάση.

Η ψυχολογία των μοτίβων δαπανών των επενδυτών παραμένει σταθερά σε πτωτικό έδαφος, καθώς τα ράλι πωλούνται και η ρευστότητα εξόδου λαμβάνεται σε επίπεδα βάσης κόστους ή γύρω από αυτά. Δεδομένης της σημερινής εξαιρετικά χαμηλής βάσης ενεργών χρηστών, θα μπορούσε να θεωρηθεί εντυπωσιακό το γεγονός ότι το επίπεδο των $20k έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Παραμένει εύλογο ότι το Bitcoin βρίσκεται σε ένα εύρος σχηματισμού πάτου και θα ήταν ιστορικά παρόμοιο με όλες τις προηγούμενες πτωτικές αγορές. Ωστόσο, οι τιμές του Bitcoin μόλις και μετά βίας κρατιούνται και οποιαδήποτε άνοδος στα θεμελιώδη μεγέθη θα ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή.


Product Updates

  • Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, οι βελτιώσεις και οι μη αυτόματες ενημερώσεις μετρήσεων και δεδομένων καταγράφονται στο αρχείο καταγραφής αλλαγών για αναφορά σας.
  • Μη αυτόματη ενημέρωση των ετικετών για BinancePool, Poolin, BTC.com and AntPool.

Νέες Εκδόσεις Μετρικών: US Year-over-Year Supply Change, EU Year-over-Year Supply Change και Asia Year-over-Year Supply Change