Αργά αλλά Σταθερά

Το Bitcoin αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση όσο πλησιάζει βάσεις κόστους στην αλυσίδα. Με πρώιμα τα σημάδια που υποδηλώνουν μια θετική μετατόπιση της ζήτησης, και μια σύγκλιση των τιμών απόκτησης, η βάση των κατόχων Bitcoin αργά αλλά σταθερά γίνεται κορεσμένη από εκείνους που έχουν αποφασιστικότητα.

Αργά αλλά Σταθερά

Μετά την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης, ο Dollar Index (Δείκτης Δολαρίου) υποχώρησε σε μικρό βαθμό, επιτρέποντας στην παγκόσμια αγορά μια σύντομη περίοδο ανάπαυλας. Ωστόσο, η πίεση που υπάρχει στην αγορά ομολόγων παραμένει επίμονη με περαιτέρω αναστροφές στο μπροστινό άκρο της καμπύλης αποδόσεων, κυρίως στο 3μηνο T-Bill σε σχέση με το επιτόκιο χωρίς ρίσκο των 10 ετών.

Σε απάντηση, οι τιμές του Bitcoin σημείωσαν μια σχετικά μικρή άνοδο, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις κύριες βάσεις κόστους της αλυσίδας, στην πρώτη της προσπάθεια ανάκαμψης. Αυτή η δράση των τιμών υποστηρίζεται από τη συγκρατημένη συμπεριφορά των HODLer και τις πρώτες αναλαμπές της ζήτησης που επανέρχεται στο σύστημα, καθώς η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προσπαθεί να ξεκινήσει τη μακρά ανάβαση από τα βάθη της πτωτικής αγοράς.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.

Οι HODLers Παραμένουν Σταθεροί

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας αξιολογώντας την ομάδα των HODLer και εξετάζοντας τη συμπεριφορά τους ως προς τις δαπάνες, μέσω της μετρικής HODLer Net Position Change (Καθαρή Θέση Μεταβολής των HODler). Αυτή παρακολουθεί την αλλαγή 30 ημερών στο απόθεμα των HODLed ή Lost (Κρατημένο ή Χαμένο), τα οποία είναι τα πιο αδρανή στην αλυσίδα.

Μπορεί να παρατηρηθεί μια διχοτόμηση στη συμπεριφορά των HODLer εκατέρωθεν του ξεπουλήματος του Μαΐου 2021.

 • 🔴 Πριν από αυτό το σημείο καμπής, μπορεί να παρατηρηθεί πως οι HODLers διανέμουν νομίσματα επιθετικά, πραγματοποιώντας κέρδη στο σχηματισμό κορυφής του κύκλου. Η διανομή κορυφώθηκε με ρυθμό -150k BTC/μήνα, δαπανώντας συνολικά κατά την διαδικασία -450k BTC.
 • 🟢 Μετά την κατάρρευση της δράσης των τιμών, το αποτύπωμα των δαπανών των HODLers μετατράπηκε σε καθεστώς συσσώρευσης, συγκεντρώνοντας νομίσματα με ρυθμό +40k BTC/μήνα. Αυτό το καθεστώς κορυφώθηκε σε μια σωρευτική εισροή +500k BTC σε μια περίοδο 8 μηνών.

Αυτή η διαδικασία αναπλήρωσε πλήρως το απόθεμα των νομισμάτων που διανεμήθηκαν σε αυτόν τον κύκλο και ώθησε τη μετρική των HODLed και Lost νομισμάτων σε ένα νέο Ιστορικό Υψηλό (ATH).

Live Professional Workbench

Η αντίθετη περιοχή αποθέματος των νομισμάτων HODLed μπορεί να θεωρηθεί ως «Hot coins» («Καυτά Νομίσματα»), τα οποία συμμετέχουν ενεργά στο καθημερινό εμπόριο της οικονομίας του Bitcoin.

Το απόθεμα ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών που είναι διαθέσιμο στην αγορά παραμένει γύρω από ιστορικά χαμηλά από τον Μάιο του 2022 και συνεχίζει να μειώνεται, επαναλαμβάνοντας περαιτέρω το ακραίο επίπεδο του HODLing που υπάρχει στην τρέχουσα αγορά.


Live Advanced Workbench

Στη συνέχεια, αξιολογούμε την Realized Cap HODL Waves (Πραγματοποιημένα Κύματα Κεφαλαίων HODL), η οποία επιτρέπει την επιθεώρηση του πλούτου σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχουν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Η απομόνωση νομισμάτων ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέγγιση του πλούτου της κερδοσκοπικής κατηγορίας επενδυτών.

Επί του παρόντος, ο πλούτος σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχουν τα νεαρά νομίσματα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 10% του Realized Cap (Πραγματοποιημένου Κεφαλαίου) του δικτύου. Βάσει ενός δυαδικού συστήματος, αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος που είναι παλαιότερος των 3 μηνών έχει φτάσει σε Ιστορικό Υψηλό (ATH) τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους του Realized Cap του δικτύου. Αυτό υποδηλώνει ότι η ομάδα των HODLer είναι η πιο κυρίαρχη που υπήρξε ποτέ, σηματοδοτώντας μια ηχηρή άρνηση να ξοδέψει και να πουλήσει, παρά τις επίμονες προκλήσεις στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Live Advanced Chart

Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Realized HODL Ratio (Αναλογία Πραγματοποιημένης Διακράτησης – HODL) για να συγκρίνουμε αυτή την ισορροπία του πλούτου που κατέχεται μεταξύ νέων και ώριμων νομισμάτων σε έναν ταλαντωτή μακροσκοπικής κλίμακας. Αυτό μπορεί να εξεταστεί με βάση το ακόλουθο πλαίσιο:

 • Μια ανοδική τάση της RHODL Ratio υποδηλώνει την αυξανόμενη κυριαρχία του πλούτου σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχουν οι νεότεροι κερδοσκοπικοί αγοραστές και είναι χαρακτηριστική των ανοδικών αγορών και των κορυφών της αγοράς Bitcoin.
 • Μια πτωτική τάση στο RHODL Ratio υποδηλώνει αυξανόμενη κυριαρχία του πλούτου σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχεται σε παλαιότερα νομίσματα, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο HODLing και μακροπρόθεσμη συμπεριφορά συσσώρευσης.
 • Μια επίπεδη, περιορισμένη σε εύρος RHODL Ratio υποδηλώνει ότι ο ρυθμός μεταβολής μεταξύ της κυριαρχίας των παλαιών και των νέων νομισμάτων βρίσκεται σε ισορροπία. Αυτή η μεταβατική περίοδος παρατηρείται συχνά γύρω από σημεία καμπής της αγοράς, όπως οι κορυφές των διανεμητικών αγορών και οι πάτοι συσσώρευσης.

Αφού παρέμεινε σε καθεστώς πτωτικής τάσης από το Ιστορικό Υψηλό (ATH) του Νοεμβρίου, η γωνία πτώσης του RHODL αρχίζει να μαλακώνει, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ισορροπία πλούτου μεταξύ των νέων και των παλαιών νομισμάτων βρίσκει σταθερότητα. Αυτό το μοτίβο εμφανίζεται σε παρόμοια επίπεδα και διάρκεια με αυτό που παρατηρήθηκε στο χαμηλό της αγοράς του 2018-19.

Live Advanced Chart

💡 New Dashboards Released

Κυκλοφορήσαμε ένα νέο ταμπλό HODL Wave Dynamics, το οποίο διερευνά το απόθεμα Bitcoin καθώς ωριμάζει μέσα από διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Η σουίτα των ταμπλό του Bitcoin επανασχεδιάζεται για να βοηθήσει τα μέλη της Glassnode να επιλύσουν προβλήματα και να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα της αγοράς. Τα νέα μας ταμπλό περιλαμβάνουν πλαισιωμένα σύνολα μετρικών του Studio, προσαρμοσμένα workbench constructions και σημειώσεις αναλυτών για βασικά θέματα στο χώρο του Bitcoin.


Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μετρική Adjusted Reserve Risk (Προσαρμοσμένος Κίνδυνος Αποθεμάτων) (μια νέα παραλλαγή από τον αρχικό συγγραφέα @hansthered), η οποία είναι ένας κυκλικός ταλαντωτής που ποσοτικοποιεί την ισορροπία μεταξύ του συνολικού κινήτρου πώλησης και των πραγματικών δαπανών των νομισμάτων που βρίσκονται σε μακρά αδράνεια.

 • Οι Ανοδικές Τάσεις στην Adjusted Reserve Risk υποδηλώνουν ότι το κίνητρο για πώληση αυξάνεται και η πραγματοποίηση κερδών γίνεται ο πρωταρχικός μηχανισμός της αγοράς.
 • Οι Πτωτικές Τάσεις στην Adjusted Reserve Risk υποδηλώνουν ότι η αντιλαμβανόμενη ευκαιρία του HODLing αυξάνεται, επομένως το HODLing γίνεται ο κυρίαρχος μηχανισμός στην αγορά.

Ο σχηματισμός ενός πάτου συσσώρευσης μπορεί να περιγραφεί από τη μετρική Adjusted Reserve Risk (Προσαρμοσμένος Κίνδυνος Αποθεμάτων) σύμφωνα με την ακόλουθη υποδομή:

 • 🟥 Φάση 1: Το κίνητρο για πώληση καταρρέει παράλληλα με τη δράση των τιμών μετά την εκτόξευση της κορυφής, υποδεικνύοντας ένα απότομο τέλος στην αγορά των traders. Με την πάροδο του χρόνου, η σταδιακή συσσώρευση και το HODLing γίνεται ο κυρίαρχος μηχανισμός.
 • 🟧 Φάση 2: Το κόστος ευκαιρίας που αντιλαμβάνεται η αγορά για να ξοδέψει νομίσματα πλησιάζει το μέγιστο, καθώς η συμπεριφορά HODLing φτάνει στο αποκορύφωμα της έντασης και τα χειρότερα της πτωτικής αγοράς περνούν.
 • 🟩 Φάση 3: Το κίνητρο για πώληση αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καθώς εισέρχεται νέα ζήτηση, λαμβάνονται κέρδη και δημιουργείται ο σχηματισμός πάτου.

Επί του παρόντος, η Adjusted Reserve Risk (Προσαρμοσμένος Κίνδυνος Αποθεμάτων) φαίνεται να έχει εισέλθει στη φάση 3, ευθυγραμμισμένη με την κορύφωση της συμπεριφοράς HODLing που παρατηρήθηκε παραπάνω, και σηματοδοτώντας μια πιθανή μετάβαση προς ένα καθεστώς αυξανόμενων κινήτρων πώλησης. Με άλλα λόγια, εκείνοι που έχουν κρατήσει νομίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να γίνουν η κυρίαρχη πηγή πίεσης από την πλευρά των πωλήσεων στον δρόμο που ακολουθεί (ένα σήμα πιθανής εξάντλησης των πωλητών από τον κύκλο 2021-22).

Live Advanced Workbench

Μια Έκρηξη Ενδιαφέροντος

Μια μικρή, αλλά αξιοσημείωτα συνεπής αλλαγή λαμβάνει χώρα στο χώρο των συναλλαγών Bitcoin, καθώς μια συνεχής ώθηση υψηλότερη σε συνολικά μεταφερόμενα νομίσματα χτυπά την Mempool στους κόμβους μας. Αυτή η παρατηρήσιμη αλλαγή του χαρακτήρα παρέχει τα πρώτα σημάδια μιας δυνητικά εποικοδομητικής μετατόπισης της ζήτησης.

Αυτή η τάση παραμένει σε νηπιακό στάδιο, αλλά είναι μια τάση που πρέπει να παρακολουθείται.

Live Advanced Chart

Αναλύοντας τον όγκο μεταφοράς που διακανονίζεται από το δίκτυο του Bitcoin σε κάθε δεδομένη ημέρα, υπήρξε σημαντική πτώση από το μέγιστο των $13B /ημέρα κατά τη διάρκεια της στρογγυλεμένης κορυφής από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021, σε ένα χαμηλό κύκλου λίγο κάτω από τα $3B /ημέρα, σήμερα, που αντιπροσωπεύει μια πτώση -77%.

Ωστόσο, αρχίζουμε να βλέπουμε ένα αρχικό σημάδι σταθεροποίησης, και ίσως μια άνοδο του ημερήσιου όγκου που διευθετήθηκε από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, και τώρα ταλαντεύεται μεταξύ $3B και $4B/ημέρα.

Live Professional Chart / Advanced Variation

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η παρουσία των νέων νομισμάτων, που συχνά είναι συνώνυμο των μικροεπενδυτών, έχει μειωθεί μετά από το ξεπούλημα του Μαΐου 2021. Αυτό είναι επίσης εμφανές από τη μείωση της αξίας των μικρού μεγέθους μεταβιβάσεων που διακανονίζονται κάθε μέρα.

Οι συναλλαγές από $0 έως $10k έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση, από $430B/ημέρα τον Ιανουάριο του 2021, σε $220B/ημέρα αυτή τη στιγμή, μια πτώση της τάξης του -49%. Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να δούμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης που λαμβάνουν χώρα στη συμβολή του όγκου των μεταφορών από αυτές τις οντότητες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες τείνουν να ανταποκρίνονται γρήγορα και νωρίς στην εμφάνιση ενός ανοδικού ράλι.

Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν επίσης παρόν στην περίοδο διαμόρφωσης του πάτου του 2018.

Live Professional Chart

Αντίθετα, βλέπουμε να διαμορφώνεται μια αντίθετη δομή στις συναλλαγές αξίας $1M+, με τον συνολικό όγκο των μεγάλων συμμετεχόντων να συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό παρουσιάζει και πάλι ομοιότητες με τον πάτο του 2018, όπου ο όγκος των συναλλαγών από τους μεγαλύτερους φορείς ήταν στην πραγματικότητα αρκετά αργός, περιμένοντας μέχρι να εδραιωθεί σωστά η ανοδική τάση πριν από τη σταθεροποίηση του όγκου των μεταβιβάσεων.

Live Professional Chart

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την παρατήρηση μέσω της μετρικής Relative Activity of Small and Large Entities (Σχετική Δραστηριότητα Μικρών και Μεγάλων Οντοτήτων). Αυτή η μετρική λαμβάνει υπόψη την παρατηρήσιμη θετική λοξότητα στον όγκο συναλλαγών Bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ. Εδώ, έχουμε κατασκευάσει έναν ταλαντωτή που συγκρίνει τον λόγο μεταξύ του ΜΑ 7 ημερών, και του ΜΑ 365 ημερών του διάμεσου, (μικρές οντότητες, 🔵), και του μέσου (μεγάλες οντότητες, 🔴), όγκου συναλλαγών.

Για άλλη μια φορά, μπορούμε να επισημάνουμε την ομοιότητα στη δομή μεταξύ της δραστηριότητας των μικρών και των μεγάλων οντοτήτων κατά τη διάρκεια του πάτου του 2018. Μετά την τελική εγκατάλειψη στη δράση των τιμών, η δραστηριότητα των μικρών οντοτήτων αυξήθηκε και ουσιαστικά προηγήθηκε των ανοδικών ερεθισμάτων του 2019 και του 2020, υποδηλώνοντας μια εισροή συναλλαγών μικρού μεγέθους και, συνεπώς, ένα πρώτο σημάδι επιστροφής της ζήτησης.

Live Professional Chart / Advanced Variation

Η προαναφερθείσα θέση μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω με την ανάλυση της Median RVT Ratio. Αυτή η μετρική συγκρίνει την ισορροπία μεταξύ της αποτίμησης του δικτύου, που υποδηλώνεται από την Realized Cap, και της παρουσίας επιπέδων συμμετοχής μικροεπενδυτών που αντιπροσωπεύεται από το Median Transfer Volume (Διάμεσος Όγκος Μεταφοράς). Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ο αριθμός των «μεσαίων συναλλαγών» που είναι ισοδύναμες με την τρέχουσα αποτίμηση του δικτύου.

 • Οι αυξήσεις της Median RVT Ratio υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη εκδίωξη της παρουσίας μικροεπενδυτών μέχρι να επιτευχθεί ισορροπία.
 • Οι μειώσεις της Median RVT Ratio υποδηλώνουν γενικά μια αυξανόμενη παρουσία συμμετοχής μικροεπενδυτών.
 • Μια σταθερή Median RVT Ratio  εμφανίζεται όταν, τόσο η συμμετοχή μικροεπενδυτών όσο και η αποτίμηση του δικτύου είναι σταθερές, υποδεικνύοντας ισορροπία στη χρήση του δικτύου. Αυτό έχει ιστορικά συνδεθεί με μεταβατικές περιόδους μακροσκοπικής κλίμακας.

Μετά το ξεπούλημα που διακόπηκε από την κατάρρευση του LUNA-UST, η παρουσία των μικροεπενδυτών ήταν σε ισορροπία με την Realized Cap, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρξε μια αποτοξίνωση κερδοσκοπικών επενδυτών χαμηλής αποδοχής. Η συνιστώσα της διάρκειας, ωστόσο, φαίνεται να λείπει από το τρέχον καθεστώς σε σύγκριση με το προηγούμενο του 2019.

Live Professional Workbench

Product Updates

Ο Οκτώβριος ήταν ένας συναρπαστικός μήνας για την Glassnode, καθώς ανακοινώσαμε την εξαγορά της Accointing.com, και συνεχίσαμε να κυκλοφορούμε σύνολα νέων μετρικών, workbench constructions, πίνακες οργάνων και πολλά άλλα. Δείτε το τελευταίο μας Product Update for October για μια πλήρη επισκόπηση.

October Product Update

Κόστος Βάσης

Με τα πολύ πρώιμα σημάδια της ζήτησης να εμφανίζονται σε όλο το δίκτυο, είναι συνετό να εκτιμηθούν τα επίπεδα ενδιαφέροντος της αγοράς που μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας, ιδιαίτερα όταν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορεί να εμπλακούν ως πωλητές. Ως εκ τούτου, μπορούμε να αξιολογήσουμε τη βάση κόστους στην αλυσίδα για τους Μακροπρόθεσμους Κατόχους (Long-Term Holders), τους Βραχυπρόθεσμους Κατόχους (Short-Term Holders) και την ευρύτερη αγορά.

 • Τόσο η Short-Term Holder Cost Basis (Βάση Κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων) 🔴 όσο και η Realized Price (Πραγματοποιημένη τιμή) 🟠 διαπραγματεύονται περίπου στο ίδιο επίπεδο των $21.1k, το οποίο η αγορά αμφισβητεί επί του παρόντος.
 • Η Long-Term Holder Cost Basis (Βάση Κόστους των Μακροπρόθεσμων Κατόχων) 🔵 παραμένει πιο ψηλά, διαπραγματεύεται στα $23,5k και θα αποτελούσε μια περιοχή ενδιαφέροντος για εκείνους τους επενδυτές που έχουν αντέξει την πρόσφατη μεταβλητότητα, αλλά παραμένουν αβέβαιοι για τη σταθερότητα στο μέλλον.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αξιοσημείωτη μείωση της βάσης κόστους του Βραχυπρόθεσμου Κατόχου, η οποία οφείλεται κυρίως στον σημαντικό όγκο αναδιανομής νομισμάτων που συζητήθηκε την 44η Εβδομάδα. Αυτό οδηγεί τη μέση τιμή απόκτησης του Βραχυπρόθεσμου Κατόχου πιο κοντά στην αξία της αγοράς και σηματοδοτεί μια όλο και πιο πλεονεκτική θέση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά.

Η δεύτερη βασική παρατήρηση είναι η ομαδοποίηση αυτών των τριών βάσεων κόστους στην αλυσίδα σε τόσο κοντινή απόσταση. Αυτό υποδηλώνει μια σύγκλιση της βάσης κόστους για τον μέσο επενδυτή Bitcoin, ανεξάρτητα από τον χρόνο διακράτησης, γεγονός που καθιστά την ομάδα των επενδυτών κάπως πιο ομοιογενή (μια επαναφορά της ψυχολογίας των επενδυτών, ας πούμε).

Live Professional Workbench

Σύνοψη και Συμπεράσματα

Η ομάδα των HODLer που δεν είναι ευαίσθητη στις τιμές παραμένει σταθερή, καθώς τα νομίσματα συνεχίζουν να εισρέουν στα αδρανή θησαυροφυλάκια των HODLers, ωθώντας τις περιουσίες τους σε νέα Ιστορικά Υψηλά. Ο πλούτος που κατέχει η τάξη των HODLer έχει επίσης φτάσει σε Ιστορικό Υψηλό, υποδεικνύοντας ενδεχομένως μια κορύφωση της δύναμης των HODLer, καθώς το κίνητρο για την πραγματοποίηση κερδών αρχίζει να αυξάνεται.

Καθώς οι HODLers προσπαθούν να διατηρήσουν μια κατώτατη τιμή, οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι είναι αυτοί που πρέπει να παρέμβουν και να εισάγουν οργανικό κεφάλαιο στο σύστημα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των βασικών επιπέδων. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη διαρθρωτική αλλαγή στη δραστηριότητα της Mempool όσο και από το κύμα δραστηριότητας από μικρές οντότητες, καθώς η ζήτηση για επαλήθευση συναλλαγών και χρήση του δικτύου αυξάνεται αργά αλλά σταθερά.

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές, η δομική δράση των τιμών του Bitcoin παραμένει παρόμοια με τους προηγούμενους κύκλους, καθώς η τιμή βαδίζει τόσο προς τη βάση κόστους της αγοράς όσο και προς τη βάση κόστους του Βραχυπρόθεσμου Κατόχου. Η αντίδραση σε αυτά τα βασικά επίπεδα θα είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς μια επιβεβαιωμένη αναστροφή αυτών των επιπέδων αντίστασης υποδηλώνει τις πρώτες αναλαμπές ανάκαμψης σε όλο τον μακρύ, επίπονο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για: