Ο Χαρακτήρας της Εγκατάλειψης

Καθώς η σκόνη κατακάθεται μετά την πανωλεθρία του FTX, ένα βασικό ερώτημα είναι αν το ξεπούλημα (sell-off) μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερα ως μια απλή συνέχιση της πτωτικής τάσης, ή αντίθετα, ως έναυσμα μιας βαθύτερης ψυχολογικής αλλαγής μεταξύ των επενδυτών.

Ο Χαρακτήρας της Εγκατάλειψης

Η αγορά του Bitcoin συνέχισε να παγιώνεται μετά από μερικές χαοτικές εβδομάδες, με τις τιμές να διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών, κρατώντας λίγο πάνω από τα $16k. Καθώς η σκόνη κατακάθεται μετά την κατάρρευση του FTX, η συνολική αντίδραση των κατόχων Bitcoin γίνεται σιγά-σιγά σαφέστερη. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν το πρόσφατο ξεπούλημα μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερα ως απλή συνέχιση της πτωτικής τάσης ή ίσως, ως έναυσμα μιας βαθύτερης ψυχολογικής αλλαγής μεταξύ των επενδυτών.

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας, θα διερευνήσουμε την κλίμακα τόσο των πραγματοποιημένων όσο και των μη πραγματοποιημένων απωλειών μεταξύ των κατόχων Bitcoin, σε αυτό που είναι πλέον ένα από τα βαρύτερα γεγονότα εγκατάλειψης στην ιστορία. Θα αναλύσουμε επίσης τις μεταβαλλόμενες τάσεις συμπεριφοράς που έχουν εμφανιστεί μετά το γεγονός, και τι μας λέει αυτό για τη γενικότερη εικόνα, τις επακόλουθες επιπτώσεις στην αποφασιστικότητα των επενδυτών, και την εξάντληση των πωλητών.


⚡Cyber Week Deal: 40% Off Advanced Plans⚡

Ξεκινώντας από σήμερα, μπορείτε να επωφεληθείτε από την μοναδική μας έκπτωση ως το τέλος του έτους! Εξοικονομήστε 40% σε ένα μηνιαίο ή ετήσιο πακέτο Glassnode Advanced και αποκτήστε πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες που βοηθούν χιλιάδες crypto traders και επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Access 40% off your Advanced Plan

Αλλαγή Συμπεριφοράς

Η τιμή του BTC διαπραγματεύεται κάτω από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price) (η βάση κόστους της ευρύτερης αγοράς) για πάνω από 4,5 μήνες. Αυτό έχει ιστορικά συσχετιστεί με τη φάση ανακάλυψης του πάτου, η οποία μπορεί συχνά να απεικονιστεί και να αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας τη μετρική Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score).

Αυτό το εργαλείο δείχνει τη σχετική μεταβολή του ισοζυγίου των οντοτήτων κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, με την κλίμακα να αντιπροσωπεύει τόσο το μέγεθος της μεταβολής του ισοζυγίου όσο και την κατεύθυνσή του (συσσώρευση προς διανομή).

 • Τιμές που πλησιάζουν το 1 🟣 σημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του δικτύου Bitcoin έχει συσσωρεύσει νομίσματα και αυξάνει σημαντικά το υπόλοιπό του.
 • Τιμές που πλησιάζουν το 0 🟡 σηματοδοτούν ότι ένα μεγάλο μέρος του δικτύου Bitcoin διανέμει νομίσματα και μειώνει σημαντικά το υπόλοιπό του.

Από συγκριτική άποψη, το πρόσφατο αποτέλεσμα ισχυρής συσσώρευσης που ακολούθησε το πρόσφατο ξεπούλημα (sell-off) μοιάζει με εκείνο του τέλους του 2018. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά από πολλά σημαντικά γεγονότα ξεπουλήματος, όπως:

 • Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018 50% ξεπούλημα
 • Μάρτιος 2020 συντριβή λόγω COVID
 • Μάιος 2022 Κατάρρευση του LUNA
 • Ιούνιος 2022, όταν η τιμή έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα $20k
Live Advanced Chart

Μπορούμε να αναλύσουμε ποιες συγκεκριμένες οντότητες συμμετέχουν αξιοποιώντας την Βαθμολογία τάσης Συσσώρευσης (Accumulation) 🟦 (και Διανομής (Distribution) 🟥) ανά ομάδα πορτοφολιών.

Η εξέταση του ακόλουθου διαγράμματος δείχνει ότι σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν μετατοπιστεί προς τη συσσώρευση 🟦 μετά την πρόσφατη συρρίκνωση των τιμών. Αυτό αποτελεί ένδειξη τόσο μιας αντιλαμβανόμενης ευκαιρίας για αγορά όσο και μιας ευρείας μετακίνησης των νομισμάτων μακριά από τα ανταλλακτήρια και προς την αυτοδιαχείριση (όπως συζητήθηκε την 46η εβδομάδα).

Μια παρόμοια περίοδος εκτεταμένης συσσώρευσης μπορεί να παρατηρηθεί μετά από όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα ξεπουλήματος.

Live Professional Chart

Λεπτομερέστερη διερεύνηση των διαφόρων ομάδων μεγέθους πορτοφολιού μπορεί να συμπληρωθεί με τους δύο πρόσφατα δημοσιευμένους πίνακες ελέγχου (dashboards) από την Glassnode:

 • Address Cohorts (Advanced) (Ομάδες Διευθύνσεων (Προχωρημένο)) δείχνει τον συνολικό αριθμό διευθύνσεων και την αλλαγή 30 ημερών των αριθμών της ομάδας.
 • Entities Balance Change (Professional) (Αλλαγή Ισορροπίας Οντοτήτων (Επαγγελματικό)): δείχνει τις καθαρές συμμετοχές και την αλλαγή υπολοίπου 30 ημερών.

Μεταξύ όλων των ομάδων, οι οντότητες που κατέχουν < 1 BTC (που χαρακτηρίζονται επίσης ως Shrimp (Γαρίδες) 🦐) έχουν καταγράψει δύο διακριτά κύματα αύξησης του Ιστορικά Υψηλού υπολοίπου τους κατά τους τελευταίους 5 μήνες. Οι Shrimps έχουν προσθέσει +96,2k BTC στα χαρτοφυλάκιά τους από την κατάρρευση του FTX και τώρα κατέχουν πάνω από 1,21M BTC, που ισοδυναμεί με ένα μη ασήμαντο 6,3% του κυκλοφορούντος αποθέματος.

Live Professional Workbench

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Νέοι Επενδυτές Υπό Πίεση

Ένα σταθερό γεγονός που παρακινεί τη μετάβαση από μια πτωτική (bear) προς μια ανοδική (bull) αγορά είναι η δραματική συνειδητοποίηση των απωλειών, καθώς οι επενδυτές παραιτούνται και εγκαταλείπουν σε μεγάλη κλίμακα. Τον Νοέμβριο σημειώθηκε το τέταρτο μεγαλύτερο γεγονός εγκατάλειψης που έχει καταγραφεί, σημειώνοντας απώλειες 7 ημερών ύψους -10,16 δισ. δολαρίων. Αυτό είναι 4,0x μεγαλύτερο από την κορυφή του Δεκεμβρίου 2018 και 2,2x μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2020.

Live Advanced Workbench

Αυτή η οικονομική πίεση μπορεί επίσης να εξεταστεί από τη σκοπιά των νεότερων επενδυτών. Παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ της βάσης κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (Short-Term Holders) και της Τιμής Spot (Spot Price), μπορεί να παρατηρηθεί το ακόλουθο μοτίβο σε όλους τους κύκλους του Bitcoin.

 • Ανοδική Αγορά (Bull Market) 🟦: Καθώς η τιμή ανατιμάται, η μέση τιμή απόκτησης του προσφάτως αγορασμένου αποθέματος είναι σταθερά σε κέρδος (STH-Cost Basis < Spot Price)
 • Πτωτική Αγορά (Bear Market) 🟥: Η σταθερή υποτίμηση της τιμής έχει ως αποτέλεσμα η βάση κόστους των νέων επενδυτών να είναι πάνω από τις τιμές spot (STH-Cost Basis > Spot Price)

Με την Βάση Κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH-Cost Basis) να είναι σήμερα στα $18,83 χιλ. ο μέσος πρόσφατος αγοραστής βρίσκεται με απώλεια κατά -12%.

Συνεπώς, η περαιτέρω ανάλυση της βάσης κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH) κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για την ανίχνευση της φάσης μετάβασης στις ανοδικές αγορές.

 • Ανακάλυψη Πριν από τον Πάτο (Pre-Bottom Discovery) (A) 🟦: Η συνολική βάση κόστους όλων των επενδυτών παραμένει πολύ χαμηλότερα από την τιμή spot, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν κερδοφόροι (Spot Price > Realized Price).
 • Ανακάλυψη του Πάτου (Bottom Discovery) (B) 🟧: μετά από μια παρατεταμένη πτωτική τάση, τελικά, η αγορά φτάνει σε πλήρη εγκατάλειψη και η τιμή spot πέφτει κάτω από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price).
 • Ανακάλυψη Δαπέδου (Floor Discovery) (C) 🟥: Καθώς η αγορά βιώνει μια σημαντική πώληση και οι πωλητές πλησιάζουν στην εξάντληση, η βαριά διανομή συναντάται με ισόποση συσσώρευση από άλλους. Αυτό οδηγεί τη Βάση Κόστους των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STH) κάτω από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price), υποδηλώνοντας ότι οι πρόσφατοι αγοραστές έχουν ανώτερη είσοδο από τον μέσο κάτοχο.
Live Professional Workbench

Στον απόηχο της δράσης των τιμών του FTX, αυτή η τελική περιγραφή της δομής της αγοράς που έχει συμβεί 🟥, σηματοδοτεί ότι ένας πολύ σημαντικός όγκος νομισμάτων έχει πλέον αλλάξει χέρια, σε σημαντικά μειωμένες τιμές.

Μπορούμε επίσης να ποσοτικοποιήσουμε το μέγεθος της Μη Πραγματοποιημένης Απώλειας (Unrealized Loss) σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς. Η Σχετική Μη Πραγματοποιηθείσα Απώλεια μετρά τη συνολική απώλεια που εξακολουθεί να κατέχει η ευρύτερη αγορά, σε σύγκριση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η παρακολούθηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου αυτού του δείκτη υποδεικνύει ότι σε ακραία σημεία προηγούμενων πτωτικών αγορών, οι επενδυτές επωμίζονταν απώλειες που ξεπερνούσαν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς εκείνη τη στιγμή. Αυτός ο δείκτης κορυφώθηκε πρόσφατα στο 56%, το οποίο είναι το υψηλότερο για αυτόν τον κύκλο και συγκρίσιμο με τα κατώτατα όρια προηγούμενων πτωτικών αγορών.

Live Advanced Chart

Κορυφαία Υπό-Απόδοση

Η Προσαρμοσμένη Αναλογία MVRV (Adjusted MVRV Ratio) είναι ένα εργαλείο που προεξοφλεί το κέρδος που διατηρείται σε αδρανές ή χαμένο απόθεμα (νομίσματα που δεν μετακινούνται για > 7 χρόνια). Τιμές άνω του 1 υποδηλώνουν ότι η «Ενεργή Αγορά» («Active Market») έχει συνολικό κέρδος, ενώ τιμές κάτω του 1 υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι σε απώλεια.

Αυτή η μετρική επιστρέφει σήμερα μια τιμή 0,63 (μέση μη πραγματοποιηθείσα απώλεια 37%), η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς μόνο το 1,57% των ημερών διαπραγμάτευσης στην ιστορία του bitcoin έχουν καταγράψει χαμηλότερη Προσαρμοσμένη MVRV τιμή (Adjusted MVRV). Με άλλα λόγια, αν προεξοφλήσουμε τα κέρδη που κρατήθηκαν σε όλο το πιθανώς χαμένο απόθεμα, η τρέχουσα αγορά βρίσκεται με την μεγαλύτερη απώλεια που έχει υπάρξει από τον πάτο (pico-bottom) που ορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2015.

Live Advanced Workbench

Όχι μόνο η μη πραγματοποιηθείσα απώλεια που εξακολουθεί να διατηρείται στην αγορά είναι ιστορικά μεγάλη, αλλά και οι πραγματοποιηθείσες απώλειες, είναι επίσης ιστορικού μεγέθους. Εδώ χρησιμοποιούμε τη μετρική aSOPR, η οποία μετρά τη μέση τιμή δαπάνης προς απόκτηση για όλα τα νομίσματα που κινήθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου, τιμές άνω του 1 σηματοδοτούν κυρίαρχη κερδοφορία, ενώ τιμές κάτω του 1 υποδηλώνουν συνολική ζημία.

Το παρακάτω διάγραμμα συγκρίνει τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του aSOPR 🔵 με τις ζώνες High🟢 και Low 🔴 που αντικατοπτρίζουν μια κίνηση 2 τυπικών αποκλίσεων στο aSOPR.

Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς στο ξεπούλημα του FTX εκδηλώθηκε ως ένδειξη aSOPR που έσπασε κάτω από τη χαμηλή ζώνη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι και πάλι συγκρίσιμη μόνο με τη συντριβή λόγω COVID και τη εγκατάλειψη της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2018.

Live Advanced Workbench

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα σωρευτικά καθαρά πραγματοποιημένα κέρδη/ζημίες 7 ημερών, εκφρασμένα σε BTC για σύγκριση μεταξύ των κύκλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία εβδομάδα, η αγορά πραγματοποίησε καθαρή ζημία ίση με -521k BTC, η οποία είναι και πάλι κοντά στην μεγαλύτερη όλων των εποχών που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα Σωρευτική Καθαρή Πραγματοποιημένη Απώλεια (Cumulative Net Realized Loss) με τη συντριβή λόγω COVID και LUNA, με πτώση τιμών 44% και 39% αντίστοιχα, η αγορά επέδειξε μεγαλύτερο βαθμό αντοχής κατά την πρόσφατη εγκατάλειψη με διόρθωση μόνο 26%.

Live Advanced Workbench

Περίληψη και Συμπεράσματα

Η πτώση του FTX προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα εγκατάλειψης στην ιστορία του Bitcoin, ξεπλένοντας αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η αγορά παραμένει σε ένα βαθμό στασιμότητας, καθώς πιθανότατα χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει πλήρως την πρόσφατη μεταβλητότητα.

Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτής της εγκατάλειψης παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τα πιο σκοτεινά σημεία κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς του 2018. Σε αυτό το ξεπούλημα παρατηρήθηκαν σημαντικές στατιστικές αποκλίσεις εκτός του μέσου όρου στις απώλειες των επενδυτών. Η τρέχουσα μη πραγματοποιηθείσα ζημία που κατέχει το ενεργό διαπραγματεύσιμο απόθεμα νομισμάτων βρίσκεται ουσιαστικά σε χαμηλό όλων των εποχών, συναγωνιζόμενη μόνο τους πάτους (pico-bottoms) των πτωτικών κύκλων του 2015 και του 2018.

Με ένα τόσο χαοτικό έτος μέχρι σήμερα, η αποφασιστικότητα των κατόχων Bitcoin δοκιμάστηκε σταθερά σε ιστορικό βαθμό καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προηγούμενα. Αυτά τα λίγα ανάλογα που υπάρχουν στην ιστορία του Bitcoin, αν και μικρά σε μέγεθος δείγματος, αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ότι ήταν τα σημεία της απόλυτης εξάντλησης των πωλητών.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter