Οι Σκληραγωγημένοι HODLers Επιμένουν

Στον απόηχο του ξεπουλήματος που έγινε στις αρχές Μαΐου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις τάσεις συσσώρευσης. Η κατηγορία Bitcoin HODLer παραμένει η μόνη που έχει απομείνει, ωστόσο η συμπεριφορά της συσσώρευσης σημαίνει πείσμα καθώς οι τιμές διορθώνονται κάτω από τα $30k.

Οι Σκληραγωγημένοι HODLers Επιμένουν

Οι τιμές του Bitcoin συνέχισαν να παγιώνονται αυτή την εβδομάδα, μετά από τις αρχικές ενδείξεις μιας πιθανής αποσύνδεσης μεταξύ των αγορών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των παραδοσιακών αγορών μετοχών, αν και προς τη λάθος κατεύθυνση. Ο δείκτης S&P500 σημείωσε ράλι 7,4% από τα χαμηλά του αυτή την εβδομάδα και ο NASDAQ σημείωσε άνοδο 9,6%. Εν τω μεταξύ, το Bitcoin διαπραγματευόταν στο χαμηλό επίπεδο των 28.261 δολαρίων και ανέκαμψε μόνο νωρίς τη Δευτέρα για να ανακτήσει το εβδομαδιαίο υψηλό των 30.710 δολαρίων. Το Ethereum είχε επίσης μια δύσκολη εβδομάδα, χάνοντας το 17,8% της αξίας του στο χαμηλό των 1.700 δολαρίων, πριν ανακάμψει στα 1.900 δολάρια το πρωί της Δευτέρας.

Μετά το γεγονός του ξεπουλήματος με κίνητρο το LUNA στις αρχές του μήνα, υπήρξε μια σαφής αλλαγή συμπεριφοράς στις τάσεις συσσώρευσης Bitcoin στην αλυσίδα. Συγκεκριμένα, οι οντότητες με υπόλοιπα < 100 BTC και οι οντότητες με >10k BTC ήταν οι σημαντικοί συσσωρευτές. Οι υπόλοιπες κατηγορίες πορτοφολιών έχουν επίσης μεταβεί από καθαρούς διανομείς, σε ουδέτερους. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά σε σύγκριση με την περίοδο Φεβρουαρίου-μέσα Μαΐου, η οποία ήταν διακοπτόμενη συσσώρευση και διανομή, αντανακλώντας την αβεβαιότητα και το εναλλασσόμενο κεφάλαιο.

Ωστόσο, η δραστηριότητα στην αλυσίδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με ελάχιστα σημάδια νέου ενδιαφέροντος για το περιουσιακό στοιχείο εκτός της υπάρχουσας βάσης των HODLer. Παρόλα αυτά, οι HODLers που παραμένουν, φαίνεται να είναι πρόθυμοι να διπλασιάσουν την αξία τους καθώς οι τιμές πέφτουν και παραμένουν απρόθυμοι να ξοδέψουν τα νομίσματα, ακόμη και αν τα κατέχουν με ζημία.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, και Φαρσί.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στo Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερο περιεχόμενο βίντεο και metrics σεμινάρια.

Μόνο οι HODLers Παραμένουν

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε επισημάνει πώς η δραστηριότητα στην αλυσίδα του Bitcoin παραμένει τόσο υποτονική όσο και σταθερή. Αυτό είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων bear markets, όπου η συναλλακτική δραστηριότητα του δικτύου κυριαρχείται από την κατηγορία των HODLer, οι οποίοι είναι πολύ πιο ασυγκίνητοι από τις τιμές.

Μετά το ξεπούλημα του Μαΐου 2021, γίναμε μάρτυρες μιας μέτριας "εκκαθάρισης" των πορτοφολιών, καθώς οι επενδυτές τα άδειασαν εντελώς. Αυτό ακολουθήθηκε από τετράμηνο πλατό στην αύξηση των πορτοφολιών, καθώς η αβεβαιότητα εισήλθε στην ψυχολογία των επενδυτών και οι marginal αγοραστές εκδιώχθηκαν από την αγορά λόγω της υποχώρησης.

Όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω διάγραμμα, η κακή απόδοση των τιμών τον τελευταίο καιρό έχει θέσει την αύξηση του αριθμού των πορτοφολιών σε βραχυπρόθεσμη παύση, αν και όχι στην ίδια κλίμακα όπως τον Μάιο του 2021.

Live Chart

Κατά τη διάρκεια εξαιρετικά ευμετάβλητων γεγονότων, όπως το εμπνευσμένο ξεπούλημα του LUNA, συχνά παρατηρούμε αύξηση της δραστηριότητας στην αλυσίδα, καθώς οι επενδυτές πανικοβάλλονται, πωλούν ή μετακινούν με άλλο τρόπο νομίσματα για να βάλουν περιθώριο και να καλύψουν θέσεις. Τον Μάρτιο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2018, αυτή η άνοδος της δραστηριότητας μετά το ξεπούλημα δρομολόγησε τα επακόλουθα bull runs.

Ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, μπορούμε να δούμε ότι τόσο οι Ενεργές Διευθύνσεις όσο και οι Οντότητες έχουν "ανταποδώσει" όλη αυτή την άνοδο της δραστηριότητας και έχουν επιστρέψει στο εύρος που έχει καθιερωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Με άλλα λόγια, το πρόσφατο ξεπούλημα και οι χαμηλότερες τιμές δεν ενέπνευσαν ακόμη εισροή νέων χρηστών στο χώρο και παραμένουν μόνο οι HODLers.

Live Workbench Chart

Μια Αλλαγή στη Συμπεριφορά Συσσώρευσης

Φυσικά, η δραστηριότητα στην αλυσίδα είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Ενώ η αύξηση του αριθμού των πορτοφολιών και των ενεργών οντοτήτων μπορεί να είναι στάσιμη, η ανάλυση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την οικονομική αξία των επενδυτών και των πορτοφολιών που παραμένουν. Καθώς οι τιμές διορθώνονται χαμηλότερα, η δυνατότητα των HODLers να αποκτήσουν περισσότερα BTC ανά δολάριο αυξάνεται, γεγονός που μας οδηγεί στη διερεύνηση του τομέα της δυναμικής της προσφοράς.

Η Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) έχει δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά. Για σχεδόν 2 εβδομάδες, έχει επιστρέψει στην σχεδόν τέλεια βαθμολογία πάνω από 0,9. Αυτό υποδεικνύει ότι οι υπάρχουσες οντότητες στο δίκτυο προσθέτουν σημαντικά στα χαρτοφυλάκιά τους. Πρόκειται για μια σαφή ρήξη με τις διαλείπουσες βαθμολογίες που επέστρεψαν κατά τη διάρκεια της περιόδου ενοποίησης Ιανουαρίου-Απριλίου (πορτοκαλί), οι οποίες μπορούν εύλογα να χαρακτηριστούν ως συσσώρευση σχετικά χαμηλής πεποίθησης.

Οι προηγούμενες περιπτώσεις συνεχών υψηλών Βαθμολογιών Τάσης Συσσώρευσης εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

  • Υψηλά σκορ κατά τη διάρκεια ενός bull-run (μπλε) - τα οποία συνήθως συμβαίνουν κοντά στις κορυφές, καθώς τα «έξυπνα» χρήματα διανέμουν την ισορροπία τους, αλλά συνδυάζονται με μια ακόμη μεγαλύτερη εισροή νέων αγοραστών με λιγότερη εμπειρία.
  • Υψηλές βαθμολογίες κατά τη διάρκεια πτωτικών τάσεων (πράσινες) - οι οποίες συνήθως ενεργοποιούνται μετά από πολύ σημαντικές διορθώσεις των τιμών, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών μετατοπίζεται από την αβεβαιότητα στη συσσώρευση αξίας. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η περίοδος μετά το ATH του Δεκεμβρίου 2021, όπου "η βουτιά" αποδείχθηκε ότι δεν ήταν Η Βουτιά, και πολλά από αυτά τα νομίσματα αναδιανεμήθηκαν χαμηλότερα με ζημία.
Live Chart

Αν αναλύσουμε τις διάφορες ομάδες πορτοφολιών που συμβάλλουν σε αυτό το υψηλό σκορ συσσώρευσης, μπορούμε να εντοπίσουμε δύο συγκεκριμένες ομάδες: οντότητες με <100 BTC και οντότητες με >10k BTC.

Επιθεωρώντας τις πρώτες, μπορούμε να δούμε ότι η κλίση των συνολικών αποθεμάτων τους σε πορτοφόλια αυξήθηκε μετά το πρόσφατο ξεπούλημα. Επιπλέον, το συνολικό υπόλοιπο αυτής της ομάδας αυξήθηκε κατά 80.724 BTC, αξιοσημείωτα παρόμοιο με τα καθαρά 80.081 BTC που ρευστοποίησε το LUNA Foundation Guard (λεπτομέρειες εδώ). Στην πραγματικότητα, η αυξημένη ζήτηση από οντότητες < 100 BTC σε χαμηλότερες τιμές αντιστάθμισε στην προσφορά που ρευστοποίησε το LFG στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη σύνδεση με το UST.

Live Workbench Chart

Η άλλη ομάδα που έχει συμβάλει στην υψηλή Βαθμολογία της Τάσης Συσσώρευσης είναι οι φάλαινες (whales) με > 10k BTC. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αυτές οι οντότητες έχουν προσθέσει 46.269 BTC στο υπόλοιπό τους, και σημειώστε ότι αυτό περιλαμβάνει τη διανομή 80k BTC από το πορτοφόλι του LFG.

Live Workbench Chart

Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να επιβεβαιωθούν σε μεγάλο βαθμό ελέγχοντας την ανάλυση της Βαθμολογίας Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) για τις ομάδες πορτοφολιών. Εδώ μπορούμε να δούμε ότι μετά το ξεπούλημα, οι οντότητες που κατέχουν <100 BTC και >10k BTC έχουν επιστρέψει μπλε σήματα που υποδεικνύουν σημαντική αύξηση του υπολοίπου τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τις σχετικά αδύναμες τιμές (κίτρινο-κόκκινο) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το ξεπούλημα (sell-off), με τις φάλαινες (whales) ειδικότερα να είναι διανομείς μεγάλης κλίμακας. Οι υπόλοιπες ομάδες πορτοφολιών με 100-10k BTC διατήρησαν μια πιο ουδέτερη αξιολόγηση γύρω στο 0,5, υποδηλώνοντας σχετικά μικρή καθαρή μεταβολή στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στην επόμενη ενότητα, θα διερευνήσουμε τη συμπεριφορά των Μακροπρόθεσμων Holders (Long-term Holders) για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις παρατηρήσεις μας.

Live Metric in the Glassnode Engine Room

Παρουσίαση προϊόντος: Glassnode Engine Room

Καλώς ήρθατε στο Glassnode Engine Room, μια νέα έκδοση προϊόντος για τα επαγγελματικά και θεσμικά μέλη μας. Αυτή η σουίτα αποκλειστικών μετρήσεων παρέχει μια εσωτερική ματιά στην έρευνα, την καινοτομία και τον πειραματισμό που συμβαίνουν στα παρασκήνια. Οι μετρικές του Engine Room έχουν σχεδιαστεί για να επιθεωρούν όλο και πιο ειδικά τμήματα δεδομένων της αγοράς και του δικτύου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Κατανομή του URPD σε ομάδες ηλικίας, πορτοφολιών και ομάδες LTH-STH.
  • Ζώνες κερδών και ζημιών ανά ομάδα και ηλικία.
  • Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score ) ανά ομάδα πορτοφολιού.

Θα βρείτε το Glassnode Engine room κάτω από την κατηγορία Bitcoin στη λίστα των προκαθορισμένων ταμπλό σας. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουμε νέες μετρήσεις, έρευνες και έννοιες στο Engine Room σε ημι-τακτική βάση και να ακούσουμε τα σχόλιά σας στο Professionals Lounge on Forum.


Μακροπρόθεσμες απώλειες

Έχουμε πλέον τεκμηριώσει μια υπόθεση για τις διάφορες ομάδες πορτοφολιών που συμμετείχαν στην πρόσφατη on chain συσσώρευση. Στη συνέχεια στρεφόμαστε στους Μακροπρόθεσμους Holders (Long Term Holders), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αυτούς που είναι το λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν κατά τη διάρκεια της μεταβλητότητας για να μετρήσουμε την πεποίθηση των επενδυτών. Σημειώστε ότι η μετάβαση στην κατάσταση του Μακροπρόθεσμου Holder έγινε πριν από περίπου 155 ημέρες, η οποία εντοπίζεται στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν οι τιμές ήταν στα ~ 47 χιλ. δολάρια.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στη μετρική URPD την 1η Απριλίου 2022, πριν από την πώληση του LUNA, μπορούμε να χαρτογραφήσουμε το προφίλ διανομής νομισμάτων με έμφαση στον κύκλο 2021-22.

Live Chart

Παρακάτω, φέρνουμε αυτό το προφίλ της 1ης Απριλίου και το επικαλύπτουμε με το σημερινό URPD με μπλε χρώμα. Από αυτό μπορούμε να αξιολογήσουμε την αλλαγή στην κατανομή των νομισμάτων και να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

  • Μια σημαντική ανακατανομή 1,5 εκατ. BTC έχει συμβεί από αγοραστές που βρίσκονταν σε μεγάλο βαθμό στο εύρος 42k έως 49k δολάρια, σε αγοραστές στο σημερινό εύρος 26,7k έως 33k δολάρια.
  • Η κατανομή των νομισμάτων αλλού παραμένει εντυπωσιακά παρόμοια με το προφίλ της 1ης Απριλίου, υποδηλώνοντας ότι η σχετικά ασυγκίνητη προς την τιμή συνομοταξία των HODLer εξακολουθεί να κυριαρχεί στο προφίλ των επενδυτών Bitcoin.
Live Chart

Η τρέχουσα πτωτική τάση των νομισμάτων με ηλικία μικρότερης των 3 μηνών ενισχύει αυτή την παρατήρηση. Η αναδρομή στο τελευταίο 3μηνο καταγράφει όλα τα νομίσματα που ξοδεύτηκαν για τελευταία φορά μετά την 1η Μαρτίου, η οποία είναι η μέση της τελευταίας περιόδου σταθεροποίησης. Όταν υφίσταται μια πτωτική τάση στα  HOLD waves της ηλικιακής ομάδας των 3 μηνών, σημαίνει πως η ποσότητα αυτων των νομισμάτων μεταφέρονται σε ηλικιακά παλαιότερες ομάδες ταξινόμησης.

Το βασικό συμπέρασμα από αυτές τις δύο μετρήσεις είναι ότι οι κάτοχοι των νομισμάτων που συσσωρεύτηκαν μετά το ATH του Νοεμβρίου φαίνεται να είναι σχετικά ασυγκίνητοι προς την τιμή. Παρά τις συνεχείς μειώσεις της τιμής και ένα σημαντικό συμβάν ρευστοποίησης spot των 80k+ BTC, παραμένουν απρόθυμοι να αφήσουν τα νομίσματά τους.

Live Chart

Υπενθυμίζοντας ότι το όριο του Μακροπρόθεσμου Holder (Long-Term Holder) βρίσκεται στα τέλη Δεκεμβρίου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το συνολικό απόθεμα του Μακροπρόθεσμου Holder έχει περιοριστεί τελευταία. Τους τελευταίους μήνες, το όριο του Μακροπρόθεσμου Holder διέσχιζε την πτωτική τάση που ήταν σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Συνήθως, η συσσώρευση αποθέματος συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πλάγιων περιοχών των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα περίπου 1 μήνα, το όριο του Μακροπρόθεσμου Holder θα εισέλθει στο προηγούμενο εύρος παγίωσης που καθιερώθηκε μεταξύ $33k και $42k. Με βάση το προφίλ URPD, ένας πολύ μεγάλος όγκος αποθέματος αποκτήθηκε εδώ, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Το απόθεμα του Μακροπρόθεσμου Holder επέστρεψε πρόσφατα στο ATH των 13,048 εκατ. BTC. Επομένως, αν δεν συμβεί σημαντική ανακατανομή νομισμάτων, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η μετρική της προσφοράς θα αρχίσει να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια των επόμενων 3-4 μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι HODLers συνεχίζουν σταδιακά να απορροφούν και να κρατούν το απόθεμα.

Live Chart

Ωστόσο, παρά την δημιουργική μελλοντική άποψη, παραμένει ένα υποσύνολο Μακροπρόθεσμων Holder που σήμερα ξοδεύουν νομίσματα και σημειώνουν απώλειες. Η μέτρηση LTH-SOPR μπορεί να θεωρηθεί ως ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών που πραγματοποιεί η ομάδα των Μακροπρόθεσμων Holders κάθε μέρα και σπάνια διαπραγματεύεται κάτω από το 1,0.

Αυτή την εβδομάδα, είδαμε ότι ο μέσος Μακροπρόθεσμος Holder ξόδεψε νομίσματα κλειδώνοντας μια απώλεια 27% σε σύγκριση με το σημείο απόκτησης του νομίσματος. Τέτοια γεγονότα στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια των τελικών κατώτατων σημείων κεφαλαιοποίησης των bear markets, όπως το 2015, το 2018 και για λίγο τον Μάρτιο του 2020.

Live Chart

Με την έννοια του LTH-SOPR ως πολλαπλασιαστή του πραγματοποιημένου κέρδους, μπορούμε να εξάγουμε τη μέση τιμή από την οποία "προέρχονται" τα χρησιμοποιημένα νομίσματα των Μακροπρόθεσμων Holders, η οποία ονομάζεται Τιμή Χρησιμοποιημένου Κέρδους (Spent Price). Η Τιμή Χρησιμοποιημένου Κέρδους των Μακροπρόθεσμων Holder (LTH Spent Price) (ροζ) σπάνια διαπραγματεύεται πάνω από την τιμή της αγοράς, αλλά ωστόσο αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα $32,8k με βάση του κινητού μέσου όρου 7 ημερών. Η τελευταία φορά που οι Μακροπρόθεσμοι Holders παγιδεύτηκαν σε απώλειες όπως αυτή, ήταν για λίγο μετά το γεγονός του ξεπουλήματος του Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση της bear market του 2018, αυτό προηγήθηκε πολλών μηνών απωλειών των Μακροπρόθεσμων Holder και κορυφώθηκε με μια πρόσθετη πτώση των τιμών κατά 50%.

Live Chart

Σύνοψη και συμπεράσματα

Η σταθεροποίηση της δραστηριότητας στην αλυσίδα του Bitcoin ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2021, και μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι αυτή η πορεία θα αλλάξει. Αυτό που δείχνει είναι ότι η κατηγορία των HODLer και οι αγοραστές Bitcoin τελευταίας ευκαιρίας, είναι οι μόνοι που παραμένουν. Αυτό μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στην απροθυμία να δαπανήσουν το απόθεμά τους, ακόμη και αν αυτό το διατηρούν πλέον με ζημία.

Μια αξιοσημείωτη μετατόπιση σημειώθηκε στις τάσεις συσσώρευσης στην αλυσίδα μετά το ξεπούλημα που προκάλεσε το LUNA. Οντότητες με < 100BTC φαίνεται να έχουν απορροφήσει έναν όγκο νομισμάτων ισοδύναμο με αυτόν που πωλήθηκε λόγω κινδύνου από το Luna Foundation Guard. Παράλληλα με την πλειονότητα των Μακροπρόθεσμων holders, ένας ολοένα και μεγαλύτερος όγκος BTC εμφανίζεται να έχει αποκτηθεί ως HODL και να έχει αποκτηθεί σε αυτές τις χαμηλότερες τιμές. Αυτή η τάση, αν δεν διαταραχθεί, αναμένεται να ωθήσει το απόθεμα των Μακροπρόθεσμων holder πάνω από το ATH τους επόμενους μήνες.

Κοιτάζοντας στο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο παραμένει το Bitcoin, υπάρχουν σημάδια αποσύνδεσης μεταξύ ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και μετοχών. Το κατά πόσον η ανανεωμένη συσχέτιση επιστρέφει, μένει να το δούμε, όπως και η τελική κατεύθυνση των αγορών ως αντίδραση στη νομισματική σύσφιξη. Οι κίνδυνοι σημαντικής κλίμακας παραμένουν, ωστόσο, εντυπωσιακά, το ίδιο ισχύει και για τον πληθυσμό των ασυγκίνητων προς την τιμή του Bitcoin HODLers.

Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, βελτιώσεις και μη αυτόματες ενημερώσεις σε metrics και data καταγράφονται στο αρχείο changelog για τις παραπομπές σας.