Η πιο σκοτεινή περίοδος της πτωτικής αγοράς

Με τις τιμές του Bitcoin να ξεπουλάνε στα μέσα της τιμής των $20k, μια πληθώρα μακροοικονομικών δεικτών υποδηλώνουν ότι η πτωτική αγορά εισέρχεται στην πιο βαθιά φάση αυτού του κύκλου. Τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν επιδεινωθεί και ακόμη και οι Long-term Holders πραγματοποιούν πλέον σημαντικές απώλειες.

Η πιο σκοτεινή περίοδος της πτωτικής αγοράς

Το Bitcoin και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βίωσαν μια ακόμη χαοτική εβδομάδα καθοδικής δράσης των τιμών, χάνοντας το άνοιγμα των 31.693 δολαρίων και πραγματοποιώντας συναλλαγές στο νέο πολυετές χαμηλό των 25.150 δολαρίων. Οι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι παραμένουν ένας οδηγός μεγάλης κλίμακας, με την τελευταία εκτύπωση του ΔΤΚ (CPI, Consumer Price Index) των ΗΠΑ στο 8,6% να είναι υψηλότερη των προσδοκιών και μια άλλη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των 2ετών-10ετών Ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου να συμβαίνει τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Αυτό αντιμετωπίστηκε με ένα μεγάλο ράλι στο DXY (US Dollar Index), καθώς το Bitcoin κλείνει με το 10ο κόκκινο κερί του σε 11 εβδομάδες.

Η χρήση του δικτύου Bitcoin συνεχίζει να μαραζώνει, με μακρο-μετρικές μετρήσεις όπως του RVT (Royce Value Trust) να εισέρχονται σε αχαρτογράφητη πτωτική περιοχή. Παρά τη συνεχιζόμενη συσσώρευση τόσο από τις Shrimps (Γαρίδες) (< 1BTC) όσο και από τις Whales (Φάλαινες) (> 10k BTC), η στήριξη των τιμών απέχει πολύ από την εδραίωση. Παρά το γεγονός ότι πολλές μακροσκοπικές μετρήσεις αποτίμησης συνεχίζουν να επισημαίνουν συνθήκες υπερπώλησης, το Bitcoin παραμένει συσχετισμένο με τις παραδοσιακές αγορές, με τις τιμές να δέχονται αντίστοιχα χτυπήματα.

Σε αυτή την έκδοση, διερευνούμε πώς η τρέχουσα πτωτική αγορά εισέρχεται τώρα σε μια φάση που ευθυγραμμίζεται με τις βαθύτερες και πιο σκοτεινές φάσεις των προηγούμενων. Η αγορά κατά μέσο όρο βρίσκεται μόλις και μετά βίας πάνω από τη βάση κόστους της, και ακόμη και οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι εκκαθαρίζονται πλέον από τη βάση των κατόχων.

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στo Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερο περιεχόμενο βίντεο και metrics σεμινάρια.

Συνάντηση με τη βάση κόστους

Με την αγορά να διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο στα $20k, πλησιάζει μια από τις πιο σημαντικές και θεμελιώδεις μετρήσεις στην αλυσίδα, την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price). Αυτή η μετρική αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή κάθε νομίσματος στην προσφορά, αποτιμημένη τη στιγμή που δαπανήθηκε τελευταία φορά στην αλυσίδα.

Η Πραγματοποιημένη Τιμή (στα 23.430 δολάρια) σπάνια επισκέπτεται τις τιμές spot εκτός των βαθύτερων και πιο πρόσφατων σταδίων των πτωτικών αγορών. Ο Μάρτιος του 2020 και το τέλος της πτωτικής αγοράς του 2018 ήταν οι τελευταίες περιπτώσεις όπου η αγορά κρατούσε συνολικά μη πραγματοποιηθείσες απώλειες.

Live Chart

Στη συνέχεια, το MVRV Z-Score συγκρίνει αυτή την τιμή spot του Bitcoin με την Πραγματοποιημένη Τιμή για να δημιουργήσει έναν ταλαντωτή. Αυτό το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό στατιστικά σημαντικών αποκλίσεων από αυτή την «εσωτερική αξία» και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση υπερτιμημένων και υποτιμημένων συνθηκών.

Τιμές ίσες με τη μέση τιμή (μαύρη γραμμή) συνήθως ευθυγραμμίζονται με αυτές τις βαθιές πτώσεις σε προχωρημένο στάδιο. Η τρέχουσα αγορά έχει πλέον πέσει σε μόλις +0,26 τυπικής απόκλισης πάνω από τον μέσο όρο, η οποία ιστορικά θα θεωρούνταν ζώνη αξίας, ιδίως όταν σταθμίζεται για μια ανοδική μετατόπιση του Z-score.

Παρ' όλα αυτά, οι προηγούμενοι πτωτικοί κύκλοι έχουν δείξει ότι οι αρνητικές τιμές MVRV-Z παρατηρούνται συχνά πριν από τη λήξη μιας πτωτικής αγοράς και μπορούν να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα (τάξη μηνών το 2018 έως ένα έτος το 2015).

Live Workbench

Bitcoin HODLers Μαλακώνουν

Στο πλαίσιο της δομικής πτωτικής τάσης που ισχύει από τον Νοέμβριο, έχουμε δει να λαμβάνουν χώρα διάφορες φάσεις συμπεριφοράς και δαπάνης Bitcoin. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά για να μετρήσουμε πώς έχει αλλάξει το συνολικό συναίσθημα των επενδυτών.

Η Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρατήρηση αυτών των αλλαγών, αξιολογώντας το μέγεθος και τη διάρκεια της αύξησης ή της συρρίκνωσης του υπολοίπου του Bitcoin στην αλυσίδα. Εμφανίζει τη συνολική συσσώρευση/διανομή σταθμισμένη για όλες τις ομάδες.

 • Δεκ. 2020 έως Ιαν. 2021 – Η αγορά ήταν σε άνοδο, καθώς οι επενδυτές εισήλθαν και δημιούργησαν την ανοδική ώθηση στο τότε ATH των 64 χιλ. δολαρίων.
 • Ιαν. 2021 έως Οκτ. 2021 – Ελάφρυνση και γενική διανομή, εν μέρει αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης spot μετά τη μετατροπή του πριμ GBTC σε έκπτωση (καλύπτεται στην έκθεσή μας εδώ)
 • Οκτ 2021 έως Ιαν 2022 - Αγοραστική ζήτηση μετά το ATH, η οποία αναδιανεμήθηκε αργότερα (όπως καλύπτεται στην Εβδομάδα 9, 2022)
 • Ιαν 2022 έως Μάιος 2022 - Διαλείπουσα συσσώρευση και διανομή, με αποκορύφωμα το ξεπούλημα με κίνητρο το LUNA-UST (όπως καλύπτεται στην Εβδομάδα 20, 2022).

Στην τρέχουσα αγορά, είδαμε έναν μήνα με Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης πάνω του 0,8, που σηματοδοτεί υψηλές θετικές μεταβολές του ισοζυγίου σε ολόκληρη την αγορά. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μετατόπιση σε σχέση με τη διαλείπουσα συσσώρευση πριν από το ξεπούλημα του LUNA και μπορεί να υποδηλώνει μια βελτιωμένη αντίληψη των επενδυτών για την αξία σε τιμές των $30k και κάτω από αυτά.

Live Workbench

Μπορούμε επίσης να κοιτάξουμε προς τη μετρική Liveliness για να κατανοήσουμε την προτίμηση της αγοράς για HODLing ή διανεμητική συμπεριφορά. Η Liveliness καθορίζει την ισορροπία μεταξύ της συνολικής Ημέρας Καταστροφής Νομίσματος (Coin Day Destruction) και της Μέρας Δημιουργίας Νομίσματος (Coin Day Creation). Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή συμβολής με τα καθεστώτα καταστροφής και συσσώρευσης.

Η Liveliness παραμένει σε δομική πτωτική τάση από τις 21 Αυγούστου. Το Bitcoin βρίσκεται σταθερά σε ένα καθεστώς συνολικής Δημιουργίας Νομίσματος, καθώς κυριαρχεί το HODLing. Ωστόσο, όπως έχουμε διερευνήσει σε προηγούμενες εκδόσεις, με μόνο την τάξη των HODLer να παραμένει, η πλευρά της ζήτησής τους παραμένει πολύ ελαφριά για να συγκρατήσει την τρέχουσα δράση sell-side.

Live Chart

Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε περαιτέρω αξιολογώντας την αλλαγή της θέσης των 3 μηνών για τη Liveliness (φαίνεται με μωβ χρώμα παρακάτω). Μπορεί επίσης να επισημανθεί ένα γενικό εύρος συσσώρευσης από τη μεγάλη μετανάστευση των εξορυκτών τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, αυτό το καθεστώς Δημιουργίας Νομισματικής Ημέρας χάνει τη δυναμική του και τείνει προς μια θέση ισορροπίας με βάση την τρέχουσα τάση. Αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική αβεβαιότητα στις αγορές, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη μείωση του ρίσκου των επενδυτών στις θέσεις spot.

Live Workbench

Η μεταβολή της καθαρής θέσης των HODLer μεταφέρει αυτές τις παρατηρήσεις στον τομέα της προσφοράς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του μεγέθους του όγκου των νομισμάτων που συσσωρεύει ή διανέμει η βάση HODLer. Αυτή η μετρική δείχνει ότι με βάση τον βαθμό αδράνειας των νομισμάτων επί του παρόντος, περίπου 15k-20k BTC ανά μήνα μεταβαίνουν στα χέρια των Bitcoin HODLers. Αυτό έχει μειωθεί κατά περίπου 64% από τις αρχές Μαΐου, γεγονός που υποδηλώνει μια εξασθενημένη αντίδραση συσσώρευσης.

Live Chart

Έχουμε δει μεταβαλλόμενες φάσεις στην πεποίθηση των επενδυτών και στη συμπεριφορά των δαπανών τους τελευταίους 18 μήνες. Ειδικότερα, έχουμε εντοπίσει ότι και στις δύο περιπτώσεις στο επίπεδο των $30k (Μάιος-Ιούλιος 2021 και σήμερα), η αγοραστική διάθεση των επενδυτών φαίνεται να είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε άλλο επίπεδο τιμών σε αυτόν τον κύκλο.

Μια διχασμένη αγορά

Διαπιστώσαμε ότι οι επενδυτές φαίνεται να αντιλαμβάνονται αξία στην περιοχή κάτω των $30k, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση αυτή δεν επαρκεί μέχρι στιγμής για την υποστήριξη των τιμών. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε ποιες ομάδες συμμετείχαν στη συσσώρευση για να βελτιώσουμε περαιτέρω αυτές τις παρατηρήσεις.

H Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης από Cohort επιτρέπει μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση για το ποιες ομάδες μεγέθους πορτοφολιού συσσωρεύουν/διανέμουν και σε ποιο βαθμό.

 • Οι ομάδες των Shrimps (Γαρίδων) (<1 BTC) και των Whales (Φαλαινών) (>10k BTC, εκτός από τα ανταλλακτήρια και τους εξορύκτες) συσσωρεύουν επιθετικά μετά την πτώση της τιμής στην περιοχή των $25k-$32k. Αυτό παραμένει σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών των καταθλιπτικών τιμών.
 • Οι ομάδες των Crabs to Sharks (Καβουριών μέχρι Καρχαρίες) (1 έως 100 BTC) έχουν μεταβεί από μια ουδέτερη σε μια διανεμητική φάση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ξεπουλήματος. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή μείωση της εμπιστοσύνης.

Έτσι, οι σχεδόν τέλειες βαθμολογίες 0,9+ που παρατηρούνται στην Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης τις τελευταίες εβδομάδες προέρχονται από τις πολύ μεγάλες (>10k BTC) και σχετικά μικρές (<1 BTC) ομάδες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι Whales ήταν οι κινητήριοι διανομείς στα επίπεδα των $45k έως $35k (Ζώνη Α) και είναι σήμερα ένας από τους πρωταρχικούς συσσωρευτές στο εύρος των $25k έως $32k (Ζώνη Β).

Live Metric in the Glassnode Engine Room

Στη συνέχεια, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον ρυθμό μεταβολής της προσφοράς των 30 ημερών που κατέχουν οι διευθύνσεις Shrimp με λιγότερο από 1 BTC. Ο ρυθμός μεταβολής 30 ημερών παρέχει εικόνα της ακατέργαστης μεταβολής της θέσης στον αριθμό των νομισμάτων που κατέχει αυτή η μικρότερη και πιθανώς σε επίπεδο λιανικής πώλησης ομάδα επενδυτών.

Αν και ο τρέχων ρυθμός αύξησης του υπολοίπου φθίνει, προηγήθηκε η πιο επιθετική και συνεπής περίοδος συσσώρευσης μετά την αρχική άνοδο του Bitcoin τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτοί οι μικροϊδιοκτήτες είδαν μια καθαρή αύξηση υπολοίπου κατά +20.863 Bitcoin από την κατάρρευση του Luna στις 9 Μαΐου, παρέχοντας συμβολή με την  Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης του Cohort.

Live Workbench

Σε απόλυτο μέγεθος, οι Shrimps έχουν προσθέσει +96,3k BTC στις συμμετοχές τους από το ATH του Νοεμβρίου. Αυτό ισοδυναμεί με το 0,451% της κυκλοφοριακής προσφοράς και το 48,6% της έκδοσης νέων νομισμάτων κατά την ίδια περίοδο.

Μπορούμε να δούμε καθαρά την απότομη θετική κλίση της προσφοράς που ανήκει στις Shrimps. Αυτοί οι μικροί κάτοχοι φαίνεται να μην επηρεάζονται, δικαίως ή αδίκως, από την επικρατούσα πτωτική τάση, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύουν συνεχώς spot BTC.

Live Chart

Η άλλη ομάδα που ενδιαφέρει να αξιολογηθεί είναι η ομάδα Whales των 10k+ BTC. Εξετάζοντας τη μηνιαία αλλαγή θέσης των διευθύνσεών τους, μπορούμε να υποστηρίξουμε τις προηγούμενες παρατηρήσεις μας, ότι η ομάδα αυτή συσσωρεύει επίσης σε όλο το εύρος τιμών $25k-$32k. Αυτή η ομάδα έχει μια μηνιαία αιχμή αλλαγής θέσης ~140k BTC/μήνα, αυξάνοντας το υπόλοιπό της με την προσθήκη +306.358 BTC από το ATH του Νοεμβρίου 2021.

Live Workbench

Η Προσαρμοσμένη Οντότητα Κατανομής Μη Αναλωθείσας Πραγματοποιημένης Τιμής (Entity-Adjusted Unspent Realized Price Distribution) ανά ομάδα πορτοφολιού εξετάζει τα σημεία τιμών στα οποία πραγματοποιήθηκε τελευταία συναλλαγή για την εν λόγω κατανομή αποθεμάτων και από ποια ομάδα πορτοφολιού.

Γύρω από τις τιμές των $30k και $40k, μπορούμε να δούμε σημαντικές ομάδες αποθεμάτων που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ομάδων πορτοφολιών, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι δύο κατηγορίες τιμών παρουσίασαν σημαντικό όγκο αποθεμάτων που άλλαξε χέρια. Ωστόσο, υπάρχει μικρός όγκος συναλλαγής νομισμάτων μεταξύ $27k και $20k, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί ως περιοχή υψηλής μεταβλητότητας και ενδεχομένως μικρής υποστήριξης.

Live Chart in the Glassnode Engine Room

Η επιδείνωση των θεμελιωδών

Ο RVT Ratio (δείκτης RVT) συγκρίνει την Πραγματοποιημένη Κεφαλαιοποίηση έναντι του ημερήσιου όγκου που διακανονίζεται στην αλυσίδα, αυτό παρέχει εικόνα της ημερήσιας χρήσης του δικτύου (όγκος στην αλυσίδα) σε σχέση με την εσωτερική του αξία (Realized Cap). Ένα γενικό πλαίσιο για την ερμηνεία του RVT είναι το εξής:

 • Οι υψηλές τιμές και οι ανοδικές τάσεις υποδεικνύουν κακή χρήση και επιβράδυνση της χρήσης του δικτύου.
 • Χαμηλές τιμές και πτωτικές τάσεις υποδεικνύουν υψηλή χρήση και άνοδο της χρήσης του δικτύου.
 • Σταθερές πλάγιες τιμές υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα τάση χρήσης είναι πιθανώς βιώσιμη και ισορροπημένη.

Η κόκκινη ζώνη υποδηλώνει τον λόγο του RVT με 80 ή περισσότερο, γεγονός που δείχνει πως η αποτίμηση του δικτύου είναι πλέον 80 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια αξία που διακανονίζεται. Αυτό είναι ενδεικτικό ενός άγονου τοπίου δραστηριότητας εντός της αλυσίδας, το οποίο είναι ιστορικά, αποτέλεσμα της παρατεταμένης πτωτικής δράσης των τιμών, εκ διώχνοντας από το δίκτυο τους ευαίσθητους προς το κόστος συμμετέχοντες.

Σε προηγούμενους κύκλους πτωτικής πορείας, ένα υποαπασχολούμενο δίκτυο παρείχε συγκλίσεις με τα κατώτατα όρια της πτωτικής αγοράς. Εάν η χρήση του δικτύου αυξηθεί και η RVT καταφέρει να πέσει χαμηλότερα, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Ωστόσο, με τον δείκτη RVT να βρίσκεται σήμερα στην υψηλότερη τιμή του από το 2010, μια συνεχής διάσπαση προς τα πάνω θα εισέλθει σε κάπως αχαρτογράφητη πτωτική περιοχή, όπου η αποτίμηση του δικτύου είναι ακόμη πιο «υπερτιμημένη» σε σχέση με την δραστηριότητα του.

Live Workbench

Το μοντέλο Προσαρμοσμένης Ροής Αδράνειας Οντοτήτων (Entity Adjusted Dormancy Flow) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση της Αγοραίας Αξίας με τη χρήση του δικτύου από την άποψη της μέσης ηλικίας νομισμάτων που δαπανάται στο δίκτυο. Το Dormancy μετράει το μέσο ποσό των Coin Days Destroyed σε βάση ανά συναλλασσόμενο νόμισμα. Το Dormancy Flow συγκρίνει στη συνέχεια την Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς με το Dormancy (σε όρους USD), καταγράφοντας έτσι τις αποκλίσεις στη συμπεριφορά των δαπανών σε σχέση με την αποτίμηση της αγοράς.

Το Dormancy Flow συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αποτίμηση της αγοράς είναι χαμηλή σε σχέση με τον χρονικά σταθμισμένο όγκο συναλλαγών στην αλυσίδα. Προηγούμενες περιπτώσεις Dormancy Flow σε αυτά τα επίπεδα συνέπεσαν συνήθως με γεγονότα εγκατάλειψης της πτωτικής αγοράς και περιόδους μέγιστου «πόνου».

Σύμφωνα με την αποδυνάμωση της Liveliness και των επιδόσεων των HODLer, αυτό ευθυγραμμίζεται με μια κατάσταση όπου ακόμη και οι παλαιότεροι κάτοχοι Bitcoin εκκαθαρίστηκαν από το δίκτυο.

Live Chart

Μια κάθαρση ακόμα και των πιο δυνατών χεριών

Οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι και οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι είναι από τη φύση τους διχοτομημένοι και συνεπώς εκτιμούν διαφορετικά πράγματα.

- Οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι είναι στατιστικά πιο ευαίσθητοι στη μεταβλητότητα των τιμών, καθώς η βάση κόστους τους είναι πολύ πιο κοντά στην τρέχουσα τιμή spot.

- Οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι αντιπροσωπεύουν γενικά τη συνομοταξία των HODLer, οι οποίοι είναι σχετικά αναίσθητοι στις τιμές. Αυτή η ομάδα είναι πιο πιθανό να αντέξει τη μεταβλητότητα και τις μειώσεις των τιμών κατά την επιδίωξη της μακροπρόθεσμης αξίας (που καλύφθηκε στο τεύχος της προηγούμενης εβδομάδας).

Η Τιμή Δαπάνης (Spent Price) είναι ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει τη μέση βάση κόστους των κερμάτων που δαπανήθηκαν κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να διαχωριστεί για την ανάλυση των στοιχείων των LTH (Μακροπρόθεσμων Κατόχων) και των STH (Βραχυπρόθεσμων Κατόχων) για τον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ των συμπεριφορών τους ως προς τις δαπάνες. Είναι ασυνήθιστο για τη ομάδα των LTH να ξοδεύει κέρματα με υψηλότερη μέση βάση κόστους από την αδελφή ομάδα των STH, ωστόσο αυτό συμβαίνει όταν εισέρχεται σε μια βαθιά ζώνη εγκατάλειψης, όπου ακόμη και τα ισχυρότερα χέρια εκκαθαρίζονται από το περιουσιακό στοιχείο.

Το παρακάτω διάγραμμα συγκρίνει την τιμή δαπάνης των LTH με την τιμή δαπάνης των STH, και μπορούμε να δούμε ότι οι LTH ξοδεύουν επί του παρόντος νομίσματα με υψηλότερη βάση κόστους από τους STH. Προηγούμενες περιπτώσεις αυτού του γεγονότος συνέπεσαν με το βαθύ φινάλε της πτωτικής αγοράς, διάρκειας μεταξύ 52 ημερών (2020) και 514 ημερών (2014-15) και συνοδεύτηκαν από πρόσθετες μειώσεις στην τιμή από -40% έως -65%.

Live Workbench

Η σύγκριση της συνολικής βάσης κόστους της αγοράς (Πραγματοποιημένη τιμή) με τη Βάση Κόστους των LTH δείχνει ότι οι δύο αυτές τιμές συγκλίνουν σήμερα. Η ομάδα των LTH έχει συνήθως τη χαμηλότερη βάση κόστους στην αλυσίδα, και αυτό συνδέεται άμεσα με την ιδεολογία των συναλλαγών τους να αγοράζουν σε ζώνες αξίας χαμηλών τιμών, επομένως, η συνολική τους αγορά είναι χαμηλότερη.

Επομένως, με τη βάση κόστους οι LTH πλησιάζουν τη συνολική βάση κόστους (από κάτω), αποτελεί ένδειξη ότι οι τρέχουσες τοποθετήσεις της ομάδας του «έξυπνου χρήματος» δεν έχουν οδηγήσει στην ευρύτερη αγορά. Οι προηγούμενες περιπτώσεις όπου η Πραγματοποιηθείσα Τιμή των LTH είναι υψηλότερη από τη συνολική Πραγματοποιηθείσα Τιμή συμπίπτουν επίσης με τις βαθύτερες φάσεις μιας πτωτικής αγοράς.

Live Workbench

Σύνοψη και συμπεράσματα

Η αγορά του Bitcoin έχει εισέλθει σε μια φάση που συμπίπτει με τους βαθύτερους και πιο σκοτεινούς κύκλους πτώσης του παρελθόντος. Οι τιμές μετά βίας διατηρούνται πάνω από τη συνολική βάση κόστους, όπως αποτυπώνεται από την Πραγματοποιηθείσα Τιμή, και τα θεμελιώδη μεγέθη του όγκου στην αλυσίδα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Ιστορικά, αυτή η φάση διαρκεί περίπου 8 έως 24 μήνες για να περάσει, καθώς η αγορά διαμορφώνει έναν τελικό πάτο.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι ξοδεύουν σήμερα νομίσματα με υψηλότερη βάση κόστους από τους Βραχυπρόθεσμους Κατόχους και η βάση κόστους τους είναι μόλις και μετά βίας πιο κερδοφόρα από τη συνολική αγορά. Στο παρελθόν, αυτό έχει σηματοδοτήσει την έναρξη της τελικής και επώδυνης φάσης εκκαθάρισης όλων των εναπομεινάντων πωλητών, η οποία δυστυχώς συνοδεύεται από περαιτέρω πτώση των τιμών κατά 40% έως 64%.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στην πεποίθηση και την υποστήριξη που παρέχει η κατηγορία Bitcoin HODLer.

Ενημερώσεις προϊόντων

Όλες οι ενημερώσεις προϊόντων, βελτιώσεις και μη αυτόματες ενημερώσεις σε metrics και data καταγράφονται στο αρχείο changelog για τις παραπομπές σας.

 • Κυκλοφόρησε νέο ταμπλό για τους pro-users: GN engine room
 • Προστέθηκε 5y  δυνατότητα  μεγέθυνσης στις metrics cards.
 • Εφαρμόστηκαν βελτιώσεις στο Workbench if λειτουργίας.
 • Απλοποιήθηκαν οι save λειτουργίες  στη σελίδα Workbench και προστέθηκε η on-click Price επιλογή.
 • Το Uncharted Newsletter Edition #17 (χωρίς charts) έχει κυκλοφορήσει.