Τρεις Καταρρέουσες Τράπεζες

Μετά από μία από τις πιο σημαντικές εβδομάδες του 2023, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων στερείται τριών φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αντίδραση των επενδυτών φαίνεται να είναι η αναζήτηση ασφάλειας στα πιο αξιόπιστα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία BTC και ETH.

Τρεις Καταρρέουσες Τράπεζες

Η τελευταία εβδομάδα εξελίχθηκε σε μία από τις πιο γρήγορες και σίγουρα πιο σημαντικές για τον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του 2023. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, τρία πρωτογενή τραπεζικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, τα οποία εξυπηρετούσαν επιχειρήσεις του κλάδου, τέθηκαν σε εκούσια εκκαθάριση ή τέθηκαν υπό αναγκαστική διαχείριση από τις Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Και για τα τρία ιδρύματα, αναμένεται ότι θα επιστραφούν όλες οι καταθέσεις, είτε μέσω των διακρατούμενων αποθεματικών είτε μέσω της FDIC και των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ που εγγυώνται τις καταθέσεις. Με πολλές μεγάλες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και εκδότες stablecoin να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τραπεζικούς εταίρους, το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε ασταθές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Circle, εκδότρια του USDC, η οποία κοινοποίησε περίπου $3,3B σε μετρητά που διακρατούνται στην SVB, δημιουργώντας συνθήκες για προσωρινή αποσύνδεση από το $1.

Σε αυτό το τεύχος, θα επικεντρωθούμε σε ορισμένες από τις βασικές επιδράσεις που διαδραματίζονται στην αλυσίδα και στην ευρύτερη δομή της αγοράς, όπως:

 • Την αποσύνδεση αρκετών stablecoins από το $1, καθώς και τη μετατόπιση της κυριαρχίας προς το Tether (USDT).
 • Τις καθαρές εκροές κεφαλαίων από την αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που παρατηρούνται τόσο στα stablecoins όσο και στα δύο μεγαλύτερα, BTC και ETH.
 • Τα κυκλικά χαμηλά επίπεδα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures open interest), παρά τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, και το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον που οδήγησε σε ένα εκρηκτικό ράλι πίσω στα $22k για το BTC και στα $1,6k για το ETH.

🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard.


Οι τιμές του Bitcoin διαπραγματεύονται μεταξύ διαφόρων δημοφιλών και ευρέως παρατηρούμενων μοντέλων τιμολόγησης τεχνικής ανάλυσης. Αφού βρήκαν αντίσταση στον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων και των 365 ημερών (~25,0k) τον Φεβρουάριο, αυτή την εβδομάδα, οι τιμές επισκέφθηκαν και στη συνέχεια συσπειρώθηκαν γύρω από τον μέσο όρο των 200 ημερών και 111 ημερών (~$19.8k).

Σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο πρώτος κύκλος στην ιστορία όπου το BTC διαπραγματεύεται κάτω από το μέσο όρο των 200 εβδομάδων, η αγορά βρίσκεται σε νέο έδαφος από αυτή την άποψη.

Live Advanced Chart

🏴‍☠️ Το The Week On-chain μεταφράζεται στα Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά.

📽️ Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You tube ή επισκεφθείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και μαθήματα σχετικά με τις μετρικές.

Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του LUNA-UST, είδαμε επίσης μεταβλητότητα στις τιμές των stablecoin αυτή την εβδομάδα, λόγω των φόβων ότι το USDC εν μέρει θα αποσυρθεί. Το USDC διαπραγματευόταν στο χαμηλό των $0.88, ακολουθούμενο στενά από το DAI στα $0.89, με το τελευταίο να είναι αποτέλεσμα της υποστήριξής του κατά περίπου 65,7% από εξασφαλίσεις stablecoin.

Τόσο το GUSD του Gemini όσο και το USDP του Paxos αποκλίνουν ελαφρώς κάτω από το $1, ενώ το BUSD και το Tether είδαν τις τιμές να διαπραγματεύονται με premium.

Ειδικότερα, το Tether είδε ένα premium μεταξύ $1.01 και $1.03 για μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου. Είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι το Tether θα θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω φόβων για μια ευρύτερη μετάδοση που προέρχεται από τον έντονα ρυθμιζόμενο τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Live Advanced Chart

Στην περίπτωση του DAI, τα stablecoins έχουν γίνει η κυρίαρχη μορφή ασφάλειας που το υποστηρίζει, με την τάση αυτή να αυξάνεται σταθερά από τα μέσα του 2020. Τα USDC αντιπροσωπεύουν περίπου το 55,5% των άμεσων εξασφαλίσεων, καθώς και σημαντικό μερίδιο των διαφόρων θέσεων ρευστότητας Uniswap που χρησιμοποιούνται, αντιπροσωπεύοντας συνολικά περίπου το 63% όλων των εξασφαλίσεων.

Το γεγονός αυτό ανοίγει σίγουρα συζητήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το DAI, το οποίο είναι ένα αποκαλούμενο αποκεντρωμένο stablecoin. Ωστόσο, το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η τιμή του DAI με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα μέσω του μείγματος εξασφαλίσεων (το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα επιπλέον 12,4% σε tokenized περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου).

Όπως αναφέραμε στα μέσα του 2022, η κυριαρχία του Tether στην αγορά των stablecoin βρισκόταν σε διαρθρωτική πτώση από τα μέσα του 2020. Ωστόσο, με τις πρόσφατες ρυθμιστικές κινήσεις κατά του BUSD και τις ανησυχίες αυτής της εβδομάδας που σχετίζονται με το USDC, η κυριαρχία του Tether ανέβηκε ξανά πάνω από το 57,8%.

Το USDC διατηρεί μια κυριαρχία μεταξύ 30% και 33% από τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο μένει να δούμε αν το απόθεμα θα μειωθεί καθώς το παράθυρο εξαγοράς ανοίγει εκ νέου τη Δευτέρα. Το BUSD σημείωσε δραματική πτώση τους τελευταίους μήνες, με τον εκδότη Paxos να παύει τη νέα έκδοση και την κυριαρχία να πέφτει από 16,6% τον Νοέμβριο σε μόλις 6,8% σήμερα.

Live Advanced Chart

Συνολικές Εκροές Κεφαλαίων

Η εκτίμηση των πραγματικών εισροών και εκροών κεφαλαίων στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κεφάλαια εισρέουν αρχικά μέσω των δύο μεγάλων νομισμάτων (BTC και ETH) ή μέσω stablecoins. Έτσι, ο συνδυασμός της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης (Realized Cap) για το BTC και το ETH και του κυκλοφορούντος αποθέματος των κύριων stablecoins παρέχει ένα αρκετά αξιόπιστο μέτρο.

Εδώ, μπορούμε να δούμε ότι, με αυτή τη μέθοδο, η συνολική αγορά έχει αξία περίπου $677B  μειωμένη κατά περίπου 20% από το Ιστορικό Υψηλό των $851B που είχε οριστεί πριν από ένα χρόνο. Το BTC κυριαρχεί κατά 56,4%, το ETH κατά 24,5% και κατά 17,9% τα USDT, USDC και BUSD και το υπόλοιπο 1,2% το LTC.

Live Advanced Chart

Σε βάση μεταβολής 30 ημερών, το Φεβρουάριο ήταν η πρώτη καθαρή εισροή κεφαλαίων στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2022, με μέγιστη τιμή +$5.8B/μήνα και με πρωταγωνιστές κυρίως το BTC και το ETH. Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, η αγορά είδε μια αντίστροφη εκροή ύψους -$5,97B, με το 80% αυτής να είναι αποτέλεσμα της εξαγοράς stablecoin (BUSD κυρίως) και το 20% από πραγματοποιηθείσες απώλειες σε BTC και ETH.

Live Advanced Chart

Καθώς έφτασε η είδηση της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank, οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε BTC και ETH, με αξιοσημείωτες εκροές σε όλα τα ανταλλακτήρια που παρακολουθούμε. Περίπου το 0,144% του συνόλου του BTC και το 0,325% του συνόλου του ETH που βρίσκεται σε κυκλοφορία αποσύρθηκε από τα αποθέματα των ανταλλακτηρίων, καταδεικνύοντας ένα παρόμοιο μοτίβο αντίδρασης προς την αυτοδιαχείριση μετά την κατάρρευση του FTX.

Live Advanced Chart

Σε επίπεδο USD, τον περασμένο μήνα, η συνολική αξία των BTC και ETH ξεπέρασε τα $1.8B που βγήκαν από τα ανταλλακτήρια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλο σε σχετική κλίμακα, ωστόσο η παρατήρηση των καθαρών αποσύρσεων από τα ανταλλακτήρια, ειδικά μέσα στο σημερινό εχθρικό ρυθμιστικό περιβάλλον, μιλάει για έναν βαθμό εμπιστοσύνης των επενδυτών που αξίζει να σημειωθεί.

Live Advanced Chart

Από την άλλη πλευρά, τα δύο μεγάλα stablecoins είδαν καθαρές εισροές στα ανταλλακτήρια της τάξης των $1.8B έως $2.3B ανά μήνα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό αντισταθμίζεται με το παραπάνω από το BUSD που ρέει από τα ανταλλακτήρια με έναν εντυπωσιακό ρυθμό της τάξης των -$6,8B/μήνα. Συνεπώς, είναι πιθανό να λαμβάνει χώρα ένας βαθμός «εναλλαγής των stablecoin».

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι η αγορά ανταποκρίθηκε σε ένα stablecoin in, BTC και ETH out, αντανακλώντας μια αξιοσημείωτη εκτίμηση για την αυτοδιαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Live Advanced Chart

Κόκκινα Προθεσμιακά Συμβόλαια

Τέλος, θα αξιολογήσουμε την ανταπόκριση που εκφράζεται μέσω των προθεσμιακών αγορών (futures markets). Αυτή την εβδομάδα το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον (open interest) υποχώρησε σε κυκλικά και πολυετή χαμηλά επίπεδα για τα δύο κύρια περιουσιακά στοιχεία. Οι θέσεις των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Bitcoin έχουν ονομαστική αξία $7.75B και αντιπροσωπεύουν περίπου το 63% του συνολικού ανοικτού ενδιαφέροντος.

Live Professional Chart

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η κυριαρχία του Bitcoin είναι παρόμοια περίπου στο 60%, και ο όγκος έχει ανακάμψει μετά την ύφεση και την κατάρρευση του FTX και το τέλος του έτους. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών είναι περίπου $58.2B/μέρα και ισοδυναμεί με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.

Live Professional Chart

Η ευμετάβλητη δράση των τιμών αυτή την εβδομάδα τροφοδοτήθηκε εν μέρει από μια σειρά από συμπιέσεις τόσο σε μακροπρόθεσμες (long) όσο και σε βραχυπρόθεσμες (short) θέσεις αγοράς. Κατά την πώληση στα $19.8k, ρευστοποιήθηκαν περίπου $85M σε θέσεις long του BTC. Αυτό ακολουθήθηκε από περίπου $19M σε θέσεις short που εκκαθαρίστηκαν κατά την ανάκαμψη πάνω από τα $22k.

Live Professional Chart

Πριν από αυτό το ράλι, τα επιτόκια χρηματοδότησης στις αγορές συμβολαίων αέναης ανταλλαγής εις το διηνεκές (perpetual swap) εισήλθαν σε ένα ακραίο επίπεδο αντιστροφής. Οι συναλλασσόμενοι πλήρωναν ετησιοποιημένα επιτόκια χρηματοδότησης -27,1% και -48,9% για να είναι short στο BTC και στο ETH, αντίστοιχα. Οι traders ήταν επίσης πολύ πιο έντονα short στο ETH, με το spread BTC:ETH να φτάνει το 21,8%, το μεγαλύτερο από την κατάρρευση του FTX.

Live Professional Chart

Αυτό επέτεινε τις ρευστοποιήσεις στις προθεσμιακές αγορές (futures markets) του ETH. Πάνω από $48M σε shorts ρευστοποιήθηκαν κατά την ανάκαμψη της αγοράς πάνω από τα $1.6k, γεγονός που αντιπροσωπεύει 2,5 φορές μεγαλύτερη ονομαστική αξία που αναγκάστηκε να κλείσει σε σχέση με το BTC.

Αυτό υποδηλώνει ότι, τον τελευταίο καιρό, οι αγορές ETH χρησιμοποιούνται περισσότερο με κερδοσκοπικό ενδιαφέρον επιδεινώνοντας τη μεταβλητότητα.

Live Professional Chart

Θα κλείσουμε με ένα τελικό διάγραμμα που επικαλύπτει την απόκριση των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STHs) στην αλυσίδα, με την απόκριση των αγορών προθεσμιακών συμβολαίων με μόχλευση (leveraged futures). Το διάγραμμα παρουσιάζει την STH-SOPR μείον 1 🔵, τοποθετημένο πάνω στο ετήσιο επιτόκιο χρηματοδότησης των προθεσμιακών συμβολαίων 🟠, με τα ακόλουθα ευρήματα:

 • Μέχρι το όριο ηλικίας των 155 ημερών που ορίσαμε, σχεδόν όλα τα νομίσματα των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων είναι πιθανότατα κερδοφόρα, με εξαίρεση εκείνα που αποκτήθηκαν κοντά στα τοπικά υψηλά.
 • Η STH-SOPR (μείον 1) επέστρεψε μια τιμή -3,8%, η οποία είναι μια σχετικά μεγάλη πραγματοποιηθείσα απώλεια και υποδηλώνει ότι οι αγοραστές στην «τοπική στην κορυφή», προς το παρόν, κυριαρχούν στις δαπάνες.
 • Η κατεύθυνση και η απόδοση της STH-SOPR τείνει να συσχετίζεται με εκείνη των επιτοκίων χρηματοδότησης. Και οι δύο μετρικές αντικατοπτρίζουν ένα διαφορετικό, αλλά σημαντικά μεγάλο υποσύνολο της αγοράς BTC, με τη μία να αντιπροσωπεύει spot/on-chain και την άλλη μοχλευμένα προθεσμιακά συμβόλαια (leveraged futures).

Με αυτό ως πλαίσιο, φαίνεται ότι η πλειονότητα των νομισμάτων που δαπανήθηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν αγοραστές στην τοπική κορυφή  που πραγματοποίησαν ζημία (οι άλλοι κάτοχοι είναι σχετικά αδρανείς). Αυτό συνέβη λίγο πριν τα προθεσμιακά συμβόλαια εισέλθουν σε μια απότομη αντιστροφή και οι traders ανοίξουν κερδοσκοπικές θέσεις πώλησης.

Καθώς έσκασε η είδηση της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, ένα ισχυρό ράλι ώθησε το BTC ξανά πάνω από τα $22k και το ETH πάνω από τα $1,6k, αιφνιδιάζοντας μεγάλο μέρος της αγοράς.

Live Professional Chart

Περίληψη και Συμπεράσματα

Μετά από μία από τις πιο σημαντικές εβδομάδες του 2023, ο κλάδος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στερείται τριών φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και βρίσκεται σε ένα όλο και πιο εχθρικό ρυθμιστικό περιβάλλον. Με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές κλειστές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αρκετά stablecoins γνώρισαν μια απόκλιση από τη σύνδεση του $1, ανακάμπτοντας καθώς οι ειδήσεις για εγγυημένες καταθέσεις διέρρευσαν την Κυριακή.

Η ανταπόκριση των επενδυτών ήταν κάπως παρόμοια μετά την κατάρρευση του FTX, με καθαρή μεταφορά stablecoins από τα ανταλλακτήρια και να αναλαμβάνουν την αυτοδιαχείριση των BTC και ETH. Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, ο κλάδος γνώρισε καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους περίπου $5.9B τον τελευταίο μήνα.

Ο κλάδος, και μάλιστα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά. Από πολλές απόψεις αυτή η εβδομάδα ενισχύει τους λόγους για τους οποίους ο Satoshi δημιούργησε εξαρχής ένα αξιόπιστο, σπάνιο, ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter