Ο Ρυθμός Κατακερματισμού (Hashrate) Σε Νέα Υψηλά

Όσο οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων συνεχίζουν να βαδίζουν σε δύσκολο έδαφος, ο ρυθμός κατακερματισμού του Bitcoin τα αψηφά, ανεβαίνοντας σε ένα υψηλό όλων των εποχών. Με το παρόν, βουτάμε στο mining για να εκτιμήσουμε αν τα χειρότερα της εγκατάλειψης των εξορυκτών έχουν περάσει ή όχι.

Ο Ρυθμός Κατακερματισμού (Hashrate) Σε Νέα Υψηλά

Καθώς οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων συνεχίζουν να βαδίζουν σε δύσκολο έδαφος, ο ρυθμός κατακερματισμού (hashrate) του Bitcoin αψηφά  τους οιωνούς, ανεβαίνοντας σε άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών. Σε αυτό το κομμάτι, βουτάμε βαθιά στον τομέα της εξόρυξης (mining) για να εκτιμήσουμε αν τα χειρότερα της εγκατάλειψης των εξορυκτών (miners) έχουν περάσει ή όχι.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων συνεχίζουν να βαδίζουν σε δύσκολο έδαφος, με αυξανόμενες ενδείξεις πίεσης στις αγορές κρατικού χρέους και συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η αναστάτωση που σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων Gilt του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Gilt), όπου οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας επανέφερε την ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) για να ανακουφίσει τις αγορές.

Εν μέσω τέτοιων ακραίων καταστάσεων, οι τιμές του Bitcoin παρέμειναν ιδιαίτερα σταθερές, παγιώνοντας σε ένα όλο και πιο στενό εύρος τιμών μεταξύ $19,921 και $20,239. Τέτοιες ήσυχες περίοδοι είναι πολύ ασυνήθιστες για το Bitcoin, μοιάζουν τόσο με την περίοδο πριν την κατάρρευση του Νοεμβρίου 2018, αλλά εξίσου και με την περίοδο πριν το rally του Μαρτίου 2019.

Παρά τις σοβαρές μειώσεις των τιμών και τις παγκόσμιες μακροοικονομικές αναταραχές, το hashrate του Bitcoin έφτασε εντυπωσιακά σε άλλο ένα ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα. Τελευταία φορά καλύψαμε την πίεση που αναπτύσσεται στον τομέα εξόρυξης Bitcoin τον Ιούνιο (βλ. 23η και 25η εβδομάδα). Αυτή την εβδομάδα, θα επανέλθουμε με μια βαθιά ανάλυση στην πλευρά της παραγωγής του Bitcoin, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει εντυπωσιακά καλά, ένα σήμα που ιστορικά ήταν εποικοδομητικό κατά τους μήνες που ακολούθησαν.

Chart

Description automatically generated

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Αυξάνεται ο Ανταγωνισμός για Εξόρυξη (Mining)

Καθώς η πτωτική αγορά συνεχίζεται, το hashrate του Bitcoin έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 242 Exahash ανά δευτερόλεπτο. Για να δώσουμε μια αναλογία κλίμακας, αυτό ισοδυναμεί με τους 7,753 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη, όπου ο καθένας ολοκληρώνει έναν υπολογισμό κατακερματισμού SHA-256 περίπου 30 δισεκατομμύρια φορές κάθε δευτερόλεπτο. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς.

Chart, histogram

Description automatically generated
Live Chart

Οι κορδέλες κατακερματισμού (hash ribbons) του Bitcoin άρχισαν να εκτονώνονται (unwind) τέλος Αυγούστου παρέχοντας μια ένδειξη πως οι συνθήκες εξόρυξης βελτιώνονται και το hashrate επιστρέφει σε λειτουργία. Είναι ενδιαφέρον ότι στο σημερινό περιβάλλον οι τιμές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, γεγονός που σηματοδοτεί ότι αυτή η άνοδος του hashrate οφείλεται στο ότι μπαίνουν σε λειτουργία πιο αποδοτικοί υπολογιστές εξόρυξης ή/και ότι οι εξορύκτες με μεγαλύτερους ισολογισμούς έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο δίκτυο ισχύος κατακερματισμού (hashpower).

Σχεδόν όλες οι εκτονώσεις των hash-ribbon ακολουθήθηκαν από μήνες μετάβασης σε καλύτερες συνθήκες.

Chart, histogram

Description automatically generated
Live Advanced Chart

Η μετρική Mining Pulse (Σφυγμός Εξόρυξης) παρέχει ένα άλλο εργαλείο για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των εξορυκτών, μετρώντας το μέσο διάστημα block σε σχέση με το στόχο των 600 δευτερολέπτων.

  • Οι χαμηλότερες τιμές υποδηλώνουν ότι τα block είναι ταχύτερα από τα 600 δευτερόλεπτα, σηματοδοτώντας ότι το hashrate αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι η ρύθμιση της προσαρμογής δυσκολίας (difficulty adjustment).
  • Οι υψηλότερες τιμές υποδηλώνουν ότι τα block είναι πιο αργά από 600 δευτερόλεπτα, γεγονός που σημαίνει ότι το hashrate τίθεται εκτός λειτουργίας, συχνά ως απάντηση σε σοκ του κλάδου, όπως γεγονότα εγκατάλειψης.

Όπως φαίνεται στο μπλε χρώμα, η πρόσφατη εγκατάλειψη των εξορυκτών ήταν μια υπόθεση πολλών μηνών, που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και η ανάκαμψη ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου. Όπως φαίνεται στο ροζ χρώμα, οι προηγούμενες πτωτικές αγορές έκλεισαν με ένα πιο δραματικό γεγονός, με σοβαρές και ραγδαίες μειώσεις του hashrate.

Μένει να δούμε αν αυτό το πιο ήπιο αλλά παρατεταμένο γεγονός εγκατάλειψης είναι απλώς το ορεκτικό ή αν αντανακλά μια νέα δυναμική, καθώς μεγαλύτερο μέρος της ισχύος κατακερματισμού (hashpower) κατέχεται από καλύτερα κεφαλαιοποιημένες εταιρείες εξόρυξης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

Chart

Description automatically generated
Live Advanced Workbench

Ενημερώσεις Νέων Προϊόντων: Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας εξαιρετικά συναρπαστικός μήνας για την Glassnode, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας μας, από μηχανικούς, επιστήμονες δεδομένων και αναλυτές, για την ανάπτυξη μιας ολοκαίνουργιας σουίτας μετρήσεων Ethereum Merge και Proof-of-Stake. Κυκλοφορήσαμε 8x Analysis Reports, 16x Metrics, 19x Workbench Constructions, and 2x Dashboards.

Read our Product Updates for September

Η Τιμή της Παραγωγής

Καθώς το hashrate επανέρχεται σε λειτουργία, η Δυσκολία Εξόρυξης (Mining Difficulty) έχει ξεκινήσει εκ νέου μια σειρά ανοδικών προσαρμογών, έχοντας αυξηθεί κατά 27,9% από την κορύφωση της Μεγάλης Μετανάστευσης Εξορυκτών (Great Miner Migration) τον Μάιο του 2021.

Η υψηλότερη Δυσκολία πρωτοκόλλου συνεπάγεται αυξανόμενο κόστος παραγωγής ανά μονάδα BTC, καθώς εισέρχεται στο δίκτυο περισσότερος ανταγωνισμός για ισχύ κατακερματισμού (hashpower). Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου τα έσοδα των εξορυκτών είναι ήδη πιεσμένα λόγω των χαμηλότερων τιμών των νομισμάτων, γεγονός που θεωρητικά θα έπρεπε να δημιουργεί αυξημένη εισοδηματική πίεση στον κλάδο εξόρυξης.

Chart, line chart

Description automatically generated
Live Chart

Πράγματι, μπορούμε να δούμε ότι τα έσοδα που κερδίζονται ανά Exahash βρίσκονται σε μια επίμονη και μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, με την ανταμοιβή σε BTC να βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 4,06 BTC ανά EH (Exahash) ανά ημέρα.

Σε USD, αυτό αντιστοιχεί σε έσοδα μεταξύ $78k και $88k ανά EH ανά ημέρα. Αυτό έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2020, που ήταν μετά τον υποδιπλασιασμό (halving) του 2020, όπου οι τιμές του BTC ήταν γύρω στα $10k (σήμερα ~$20k). Από αυτό, μπορούμε να δούμε ότι η αύξηση κατά 66% της Δυσκολίας και του Hashrate από τον Οκτώβριο του 2020 αντιστοιχεί περίπου στο μισό των εσόδων ανά κατακερματισμό (hash).

Graphical user interface, application

Description automatically generated
Live Advanced Workbench

Πολυάριθμα μοντέλα έχουν προταθεί για την αξιολόγηση και την εκτίμηση του κόστους παραγωγής σε όλο το δίκτυο για το BTC, πολλά από τα οποία θεωρούν τη Δυσκολία (Difficulty) ως βασική παράμετρο εισόδου. Η Δυσκολία αντιπροσωπεύει ουσιαστικά ένα καθορισμένο από το πρωτόκολλο μέτρο του συνολικού ποσοστού δυσκολίας για την επίλυση του επόμενου block και την απόκτηση της ανταμοιβής (reward).

Το Μοντέλο Απόκλισης της Δυσκολίας (Difficulty Regression Model) είναι μια αρκετά απλή ερμηνεία αυτού του γεγονότος, που υπολογίζεται ως log-log απόκλιση ανάμεσα στην Δυσκολία και την Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς (Market Cap) με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή R2 στο 0.944. Την τελευταία φορά που αυτό το μοντέλο διασταυρώθηκε με τις τιμές spot ήταν γύρω στα $17,840, στα χαμηλότερα επίπεδα του ξεπουλήματος του Ιουνίου 2022. Αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στα $18,300, που είναι ακριβώς κάτω από τα χαμηλά της αγοράς αυτής της εβδομάδας.

Αυτό θα έδειχνε ότι οι εξορύκτες βρίσκονται κάπως στα πρόθυρα οξείας εισοδηματικής πίεσης.

Live Workbench

Ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο αποτίμησης προτάθηκε από τον αναλυτή kuntah αυτή την εβδομάδα, το οποίο ταιριάζει σε μια μη γραμμική σχέση μεταξύ του κόστους παραγωγής και των παραμέτρων εισόδου της Δυσκολίας (Difficulty) και της Έκδοσης (Issuance). Το μοντέλο επιδιώκει να συλλάβει το σημείο της μέγιστης αποδοτικότητας των εξορυκτών, που βρίσκεται στο κατώτατο σημείο των πτωτικών αγορών, όταν μόνο οι ισχυρότεροι ισολογισμοί και λειτουργίες των εξορυκτών είναι κερδοφόροι.

Παρουσιάζονται τρία σημεία:

  • 🔴 Τρέχουσα Εκτίμηση του Κόστους Παραγωγής στα $12,140, που βρίσκεται γύρω από το κέντρο του ιστορικού συναλλαγών των τελευταίων κύκλων και τη γένεση της ανοδικής πορείας του 2020-21. Σημειώστε ότι αυτό αντικατοπτρίζει ένα μοντέλο κατώτατου ορίου τιμών, προσαρμοσμένο στα χαμηλά επίπεδα εγκαταλειψης της πτωτικής αγοράς.
  • 🟣 Κόστος Παραγωγής μετά τον Υποδιπλασιασμό (Halving) του 2024 στα $24,230  (υποθέτοντας σταθερή δυσκολία).
  • 🟠 Γεωμετρικός μέσος όρος των δύο προαναφερθέντων σημείων στα $17.080, παρέχοντας ένα μέτρο της πιο πιθανής τιμής της οξείας εισοδηματικής πίεσης των εξορυκτών.

Παρόμοια με το Μοντέλο Απόκλισης Δυσκολίας (Difficulty Regression Model), το εύρος τιμών μεταξύ $17k και $18k συγκλίνει ως περιοχή που προκάλεσε πίεση στους εξορύκτες τον Ιούνιο και ευθυγραμμίζεται με πολλές εκτιμήσεις για το κόστος παραγωγής.

Chart, line chart

Description automatically generated
Live Advanced Workbench

Έχει Περάσει ο Κίνδυνος Εγκατάλειψης των Εξορυκτών;

Έχοντας καθορίσει τις περιοχές ενδιαφέροντος των τιμών που σχετίζονται με την κερδοφορία των εξορυκτών και την πίεση των εισοδημάτων, μπορούμε να εξετάσουμε μια σειρά από μετρικές που βοηθούν στην περιγραφή αυτών των γεγονότων.

Πρώτον, ο Πολλαπλασιαστής Puell (Puell Multiple), ο οποίος είναι ένας κυκλικός ταλαντωτής που συγκρίνει τα τρέχοντα ημερήσια έσοδα εξόρυξης με τον ετήσιο μέσο όρο τους. Ο Πολλαπλασιαστής Puell έφτασε στα τρέχοντα χαμηλά, περίπου στο 0,33 τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι οι εξορύκτες κέρδιζαν μόλις το 33% των μέσων ετήσιων εσόδων τους. Έκτοτε έχει ανακάμψει σε περίπου 0,63, υποδηλώνοντας έναν βαθμό ανακούφισης από την πίεση και προσαρμογής σε αυτό το νέο καθεστώς τιμολόγησης.

Σε όλους τους προηγούμενους κύκλους πτωτικής πορείας παρατηρήθηκε ένα ισχυρό rally από τα χαμηλά επίπεδα του Πολλαπλασιαστή Puell, το οποίο σχετίζεται με βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των τιμών μόλις δημιουργηθεί ένα πραγματικό χαμηλό επίπεδο πτωτικής αγοράς.

Chart, histogram

Description automatically generated
Live Advanced Chart

Τα μοντέλα του Πολλαπλασιαστή Puell και το κόστος παραγωγής νοούνται ως μοντέλα πίεσης, όπου εκτιμούμε τις τιμές στις οποίες τα έσοδα των εξορυκτών μπορεί να βρεθούν υπό πίεση (καθιστώντας έτσι αναγκαία την πρόσθετη διανομή νομισμάτων). Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιώντας ρητά μοντέλα πίεσης, όπως οι κορδέλες Κατακερματισμού (Hash ribbons), ή η Συμπίεση της Κορδέλας Δυσκολίας (Difficulty Ribbon Compression), τα οποία αντιδρούν μόνο στις παρατηρήσιμες αλλαγές στις αγορές hashpower.

Το μοντέλο που ακολουθεί συνδυάζει την υπονοούμενη εισοδηματική πίεση του Πολλαπλασιαστή Puell (Puell Multiple), με την ρητή παρατήρηση πίεσης της Συμπίεσης της Κορδέλας Δυσκολίας (Difficulty Ribbon Compression). Κατά τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος, το μοντέλο αυτό έχει μόλις εξέλθει από τα επίπεδα όπου η εγκατάλειψη των εξορυκτών είναι στατιστικά πιθανή.

Ωστόσο, σημειώστε ότι σε όλες τις προηγούμενες πτωτικές αγορές, υπάρχουν μια κάποιες ημέρες όπου αυτό συμβαίνει φευγαλέα. Έτσι, η πλήρης επιβεβαίωση δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, αλλά είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να παρακολουθήσουμε για μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη.

Chart, histogram

Description automatically generated
Live Advanced Workbench

Αν εξετάσουμε το συνολικό μέγεθος των υπολοίπων των εξορυκτών, μπορούμε να δούμε ότι περίπου 78.4k BTC παραμένουν στην κατοχή των εξορυκτών που έχουμε επισημάνει (που αντιστοιχούν στο ~96% του τρέχοντος hashrate). Η ομάδα των «Άλλων» μη επισημασμένων εξορυκτών είναι πολύ μεγαλύτερη, περίπου 660k BTC, ωστόσο αυτό περιλαμβάνει συσσωρευμένα (και πιθανώς χαμένα) νομίσματα εξορυκτών από τα πρώτα χρόνια του Bitcoin.

Αυτό παρέχει ένα δείκτη του κινδύνου, με περίπου 78,4k BTC που κατέχουν εξορύκτες οι οποίοι μπορεί να βρεθούν υπό εισοδηματική πίεση.

Graphical user interface, chart, line chart

Description automatically generated
Live Professional Workbench

Για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας, εξετάζουμε τα πραγματικά πρότυπα διανομής νομισμάτων των εξορυκτών για να δούμε τις επιπτώσεις στα υπόλοιπα των ταμείων τους. Το παρακάτω διάγραμμα είναι η μεταβολή 30 ημερών στα πορτοφόλια των εξορυκτών, και ενώ η διανομή έχει επιβραδυνθεί, παραμένει σε επίπεδο περίπου 4,5k BTC ανά μήνα. Ωστόσο, πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 50% από την κορύφωση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Chart, histogram

Description automatically generated
Live Professional Chart

Ωστόσο, εξετάζοντας περαιτέρω το θέμα αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τρεχουσών δαπανών προέρχεται από εξορύκτες που συνδέονται με την Poolin. Η πορτοκαλί καμπύλη παρακάτω δείχνει τη μεταβολή 30 ημερών για όλους τους εξορύκτες, ενώ η μπλε καμπύλη είναι ειδικά για την Poolin, καταδεικνύοντας ότι σχεδόν όλες οι δαπάνες σχετίζονται με αυτή την ομάδα.

Live Professional Workbench

Η Poolin ήταν, μέχρι πρόσφατα, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές εξόρυξης στον κλάδο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 15% του hashrate στις αρχές του 2020 και το 12% στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά από μια ανακοίνωση ότι το Poolin αντιμετώπιζε «προβλήματα ρευστότητας», το εκτιμώμενο hashrate που κατευθύνθηκε στο pool έπεσε κατακόρυφα, αντιπροσωπεύοντας σήμερα μόλις το 3,7% του δικτύου hashpower.

Σε μια αναφορά του Market Pulse που κυκλοφόρησε εκείνες τις μέρες, δείξαμε πώς να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία της Glassnode για να εκτιμήσετε το hashrate μιας συγκεκριμένης δεξαμενής εξόρυξης. Η μεθοδολογία χρησιμοποιεί το μερίδιό τους στα έσοδα από την ανταμοιβή block (block reward) σε σχέση με το σύνολο ως διακομιστή μεσολάβησης (proxy), επιτρέποντάς μας να απεικονίσουμε πόσο γρήγορα οι εξορυκτικές εταιρείες μπορούν να ανακατευθύνουν το hashrate σε περιόδους ανάγκης.

Graphical user interface, chart

Description automatically generated
Live Advanced Workbench

Σύνοψη και Συμπεράσματα

Εν μέσω του παγκόσμιου χάους στις παραδοσιακές αγορές, οι τιμές του Bitcoin παραμένουν αξιοσημείωτα σταθερές, σε μια πολύμηνη σταθεροποίηση μεταξύ $18k και $20k. Είναι εξαιρετικά σπάνιο οι τιμές του BTC να παραμένουν τόσο σταθερές για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένες πιθανότητες μεταβλητότητας στον ορίζοντα.

Το hashrate εξόρυξης του Bitcoin έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής του BTC, την ώρα που τα έσοδα των εξορυκτών μόλις έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη εγκατάλειψη. Με βάση πολυάριθμα μοντέλα, εκτιμούμε ότι το μέσο κόστος παραγωγής του BTC κυμαίνεται ακριβώς κάτω από τις τρέχουσες τιμές, έτσι ώστε οποιαδήποτε σημαντική πτώση των τιμών θα μπορούσε να μετατρέψει μια έμμεση εισοδηματική πίεση, σε οξεία και ρητή πίεση.

Αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως εγκατάλειψη εξορυκτών σε δεύτερο στάδιο, με περίπου 78.4k BTC να βρίσκονται ακόμη στα ταμεία των εξορυκτών. Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό το πλήρες ποσό να διανεμηθεί, ωστόσο παρέχει ένα ανώτατο όριο μέτρησης των πιθανών κινδύνων.


Translated channels

Είμαστε υπερήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα social channels για:

Φαρσί: Farsi (Analyst: @CryptoVizArt, Telegram, Twitter)