Αβεβαιότητα Ανάμεσα Σε Φάλαινες και Παλιούς Κατόχους

Στον απόηχο της πτώσης του FTX, διερευνούμε τις αναπτυσσόμενες τάσεις στα δεδομένα της αλυσίδας, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη και η οικονομική θέση, των Whales (Φαλαινών) και των χεριών που έχουν από παλιά Bitcoin, έχουν κλονιστεί από το γεγονός.

Αβεβαιότητα Ανάμεσα Σε Φάλαινες και Παλιούς Κατόχους

Καθώς η σκόνη κατακάθεται μετά την πτώση του FTX και με διαθέσιμα δεδομένα μερικών ακόμα εβδομάδων, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε κατά πόσο η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των κατόχων Bitcoin. Η αγορά συνεχίζει να παγιώνεται αυτή την εβδομάδα, ωστόσο έκανε συναλλαγές προς τα κάτω από το υψηλό των $17,036 στις αρχές της εβδομάδας, για να κλείσει στα $16,248, μία από τις χαμηλότερες τιμές κλεισίματος του κύκλου.

Σε αυτή την έκδοση θα εστιάσουμε σε τρία συγκεκριμένα θέματα, με στόχο να εκτιμήσουμε πόσο έχει πληγεί η πεποίθηση των επενδυτών του Bitcoin μετά την κατάρρευση του FTX:

  • Στις εκροές ανταλλακτηρίων, οι οποίες συνεχίζουν να σπάνε ιστορικά ρεκόρ.
  • Στις whales (φάλαινες) που είναι περισσότερο από πιθανό να είναι, συνολικά η θέση τους, με απώλεια.
  • Στους Μακροπρόθεσμους Κατόχους, οι οποίοι σήμερα ξοδεύουν νομίσματα με ιστορικά σημαντικό ρυθμό.

⚡Cyber Week Deal: 40% Off Advanced Plans⚡

Ξεκινώντας από σήμερα, μπορείτε να επωφεληθείτε από την μοναδική μας έκπτωση ως το τέλος του έτους! Εξοικονομήστε 40% σε ένα μηνιαίο ή ετήσιο πακέτο Glassnode Advanced και αποκτήστε πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες που βοηθούν χιλιάδες crypto traders και επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Access 40% off your Advanced Plan

Μεταφράσεις

Το This Week On-chain πλέον μεταφράζεται σε Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά.

The Week Onchain Dashboard

Το The Week Onchain Newsletter διαθέτει live ταμπλό με όλα τα επιλεγμένα charts διαθέσιμα εδώ. Τα εργαλεία και όλα τα metrics διερευνώνται περαιτέρω στο Video Report που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και μεταβείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και σεμινάρια metrics.


Νομίσματα Έφυγαν τρέχοντας Από Τα Ανταλλακτήρια

Όπως καλύψαμε στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας, οι εκροές από τα ανταλλακτήρια προς τα πορτοφόλια των επενδυτών σχεδόν όλων των μεγεθών ήταν ιστορικής κλίμακας, καθώς οι κάτοχοι BTC αναζητούν ασφάλεια στην αυτοδιαχείριση. Ως αποτέλεσμα, η καθαρή μεταβολή της θέσης 30 ημερών όλων των υπολοίπων των ανταλλακτηρίων έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό εκροών αυτή την εβδομάδα.

Το BTC ρέει επί του παρόντος από τα ανταλλακτήρια με ρυθμό -172,7k BTC ανά μήνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο μέγιστο που είχε σημειωθεί μετά το ξεπούλημα του Ιουνίου 2022.

Live Advanced Chart

Οι συνολικές επιβεβαιωμένες συναλλαγές σημείωσαν επίσης άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φθάνοντας σε υψηλό πολλών μηνών με 246 χιλ. επιβεβαιωμένες συναλλαγές ανά ημέρα. Από το σύνολο αυτό, περίπου το 29,2% αφορούσε μεταφορές ανάληψης (77,1k αναλήψεις) και το 18,2% μεταφορές καταθέσεων (48,1k καταθέσεις).

Αυτή η έκρηξη δραστηριότητας στα ανταλλακτήρια ωθεί την κυριαρχία των συναλλαγών κατάθεσης ή ανάληψης στο 47,4% του συνόλου, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. Ιστορικά, η υψηλότερη κυριαρχία των ανταλλακτηρίων μπορεί να συνδεθεί με ανοδικές αγορές (διαρκείς τάσεις) και γεγονότα πώλησης υψηλής μεταβλητότητας (βραχυπρόθεσμες αιχμές).

Live Advanced Dashboard

Στην βάση του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, ο συνδυασμένος όγκος εισροών και εκροών σε δολάρια ΗΠΑ σε όλα τα ανταλλακτήρια αυξήθηκε, φθάνοντας αυτή την εβδομάδα, τα 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει αυτόν τον μηνιαίο μέσο όρο 🔴 σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο 🔵 ως μέτρο για τη συνολική δυναμική της οικονομίας του Bitcoin.

Ιστορικά, οι περίοδοι κατά τις οποίες ο μηνιαίος μέσος όρος του όγκου συναλλαγών υπερβαίνει τον ετήσιο έχει σηματοδοτήσει θετική δυναμική της αγοράς, καθώς περισσότερος όγκος νομισμάτων αλλάζει χέρια. Στην τρέχουσα αγορά, ο συνδυασμένος όγκος εισροών και εκροών θα πρέπει να φτάσει και να διατηρήσει επίπεδα άνω των 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να σηματοδοτήσει θετική δυναμική σε αυτό το μέτωπο.

Live Advanced Dashboard

Whales (Φάλαινες) Με Απώλεια

Μια τάση που μπορεί να παρατηρηθεί κατά τα μεταγενέστερα στάδια της πτωτικής αγοράς του 2018-19 είναι η συνολική αύξηση του Μέσου Όγκου Εισροών (Mean Inflow Volume) στα ανταλλακτήρια. Με άλλα λόγια, το μέσο μέγεθος των καταθέσεων σε όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια αυξάνεται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, καθώς η αγορά σχημάτισε τον πάτο του κύκλου. Αυτό φαίνεται όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Bitfinex, Coinbase, Gemini και Kraken.

Μια παρόμοια τάση ισχύει από τα τέλη Μαΐου μετά την κατάρρευση του LUNA-UST. Αυτό υποδηλώνει ότι σε γενικές γραμμές, υπήρξε καθαρή αύξηση των καταθέσεων μεγαλύτερου μεγέθους κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτό υποδηλώνει ότι οντότητες όπως οι whales, τα ιδρύματα και οι εμπορικές εταιρείες είχαν μεγαλύτερη κυριαρχία σε όλες τις καταθέσεις.

Live Advanced Dashboard

Ένας κινητήριος παράγοντας αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι η οικονομική θέση των Whales (οντότητες > 1k BTC). Το κίτρινο ίχνος παρακάτω δείχνει τη μέση τιμή απόσυρσης της ομάδας των Whale από τις 5-Ιουλ-2017 (έναρξη λειτουργίας της Binance), η οποία διαπραγματεύεται στα $17,825.

Με τις τιμές spot σήμερα στα $16,2k, αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 που η ομάδα των Whale βρίσκεται σε μη πραγματοποιηθείσα ζημία. Σε απάντηση, οι Whales έχουν πράγματι καταθέσει νομίσματα στα ανταλλακτήρια, με μια υπέρβαση μεταξύ 5k και 7k BTC ανά ημέρα, σε καθαρές εισροές κατά την τελευταία εβδομάδα.

Live Advanced Dashboard

Αυτό το μέγεθος του οικονομικού «πόνου» εκφράζεται σε ολόκληρη την ευρύτερη αγορά, με μία από τις μεγαλύτερες αιχμές στην Πραγματοποιημένη Ζημία (Realized Loss) στον κύκλο 2020-22. Μια μέγιστη ημερήσια τιμή των -$1,45B σε πραγματοποιηθείσες απώλειες κλειδώθηκε αυτή την εβδομάδα, κατατάσσοντας την ως την τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Εμφανίστηκε, ένα συγκριτικά μικρό ποσό 83 εκατ. δολαρίων σε πραγματοποιημένα κέρδη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του δαπανηθέντος όγκου προς το παρόν προέρχεται από επενδυτές του τρέχοντος κύκλου και ότι πολύ μικρός όγκος νομισμάτων από προηγούμενους κύκλους είναι σε κίνηση.

Ένα ενδιαφέρον μοτίβο που επισημάναμε στην τελευταία μας έκδοση ήταν η άνοδος των δαπανών από τους μακροχρόνιους κατόχους Bitcoin. Κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών, οι σημαντικές και διαρκείς αυξήσεις στις δαπάνες των παλαιών νομισμάτων είναι συχνά ένα μήνυμα μειωμένης πεποίθησης, φόβου και εγκατάλειψης ανάμεσα σε αυτούς της πιο έμπειρης ομάδας.

Η μετρική Spent Volume Age Bands (SVAB) (Όγκος που Δαπανήθηκε ανά Ηλικιακές Ζώνες) δείχνει ότι λίγο πάνω από το 4% του συνολικού όγκου που δαπανήθηκε προήλθε από νομίσματα ηλικίας άνω των 3 μηνών αυτή την εβδομάδα, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο του 2022. Αυτό το σχετικό μέγεθος συμπίπτει με μερικά από τα μεγαλύτερα στην ιστορία, που συχνά παρατηρούνται κατά τη διάρκεια γεγονότων πανικού ευρείας κλίμακας και εγκατάλειψης.

Live Advanced Dashboard

Ο δαπανημένος όγκος BTC άνω των 6 μηνών έφτασε επίσης στην πέμπτη υψηλότερη τιμή των τελευταίων πέντε ετών. Μόνο στις 17 Νοεμβρίου δαπανήθηκαν πάνω από 130,6k BTC ηλικίας 6 μηνών και άνω, ενώ ο μέσος όρος των 7 ημερών ανέρχεται πλέον σε 50,1k BTC ανά ημέρα.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, η οποία ωθεί στην αλλαγή χεριών ή και στο ανακάτεμα των νομισμάτων από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Live Advanced Dashboard

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάρρευση του FTX, δαπανήθηκαν συνολικά 254 χιλιάδες BTC ηλικίας άνω των 6 μηνών, που ισοδυναμεί με περίπου 1,3% του κυκλοφορούντος αποθέματος. Σε βάση μεταβολής 30 ημερών, αυτή είναι η πιο απότομη μείωση του αποθέματος παλαιότερων νομισμάτων από την περίοδο ανόδου του Ιανουαρίου 2021, όπου οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έπαιρναν κέρδη κατά την ανοδική αγορά.

Live Advanced Dashboard

Η μέση ηλικία ανά δαπανημένο νόμισμα μπορεί να μετρηθεί μέσω της μετρικής Dormancy (Αδράνειας), η οποία έχει επίσης σημειώσει σημαντική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Δύο ίχνη παρουσιάζονται παρακάτω, για διαφορετικές παραλλαγές της Dormancy:

  • 🔵 Dormancy (Αδράνεια): η οποία έχει ανέλθει στις 44 ημέρες και παρουσιάζει τη μέση ηλικία ανά δαπανημένο νόμισμα σε ολόκληρη την αγορά.
  • 🔴 Entity-Adjusted Dormancy (Προσαρμοσμένη Αδράνεια Οντοτήτων): έχει ομοίως αυξηθεί, φτάνοντας τις 78 ημέρες. Αυτή η παραλλαγή αντικατοπτρίζει φιλτραρισμένα δεδομένα που αφαιρούν τις προσωπικές δαπάνες και τις εσωτερικές ανακατατάξεις πορτοφολιών.

Όταν και οι δύο μετρικές παρουσιάζουν παρόμοια αύξηση, είναι βέβαιο πως ένα σημαντικό μέρος των δαπανών που λαμβάνουν χώρα σχετίζεται με την αλλαγή νομισμάτων και λιγότερο με το εσωτερικό ανακάτεμα του πορτοφολιού. Έτσι, φαίνεται ότι ακόμη και οι μακροχρόνιοι κάτοχοι Bitcoin έχουν τρομάξει από τα πρόσφατα γεγονότα, και ένα υποσύνολο αυτών ξοδεύει και εκποιεί νομίσματα, ως απάντηση.

Live Advanced Dashboard

Τέλος, θα εξετάσουμε τη συμπεριφορά των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις οντότητες που είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν ενόψει της μεταβλητότητας. Το απόθεμά τους μειώθηκε κατά 84.560 BTC μετά το FTX, το οποίο παραμένει μια από τις πιο σημαντικές μειώσεις του τελευταίου έτους. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι μειώσεις του αποθέματος των LTH έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλ. BTC σε τρεις συνεχόμενους μήνες, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Αυτό καθιστά την τρέχουσα μείωση αξιοσημείωτη, αλλά όχι τη μεγαλύτερη, αν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Περίληψη και συμπεράσματα

Σε πολλές μετρήσεις που περιγράφουν τη συμπεριφορά των μακροπρόθεσμων επενδυτών του Bitcoin, αρκετές σηματοδοτούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός όγκος δαπανών και εκποιήσεων. Όπως σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μια επιβράδυνση και υποχώρηση αυτών των μετρήσεων θα σήμαινε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο γεγονός, ωστόσο με κάθε μέρα που περνάει και αυτές οι τάσεις επιμένουν, γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι εξελίσσετε μια ευρύτερης κλίμακας μείωση της εμπιστοσύνης.

Η ομάδα των whales βρίσκεται σε κατάσταση καθαρής διανομής αυτή τη στιγμή, στέλνοντας μεταξύ 5k και 7k BTC σε ανταλλακτήρια. Εν τω μεταξύ, η φυγή νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια από όλες σχεδόν τις ομάδες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο ανεμοστρόβιλος της κατάρρευσης του FTX συνεχίζει να εξελίσσεται και μένει να φανεί πόσο εκτεταμένος ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των επενδυτών.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για: