Σημείο Καμπής των Επενδυτών

Παρά τη ρυθμιστική πίεση στα κρυπτονομίσματα, οι τιμές του Bitcoin εξακολουθούν να αυξάνονται πάνω από τα $25k και τα Inscriptions ξεπέρασαν συνολικά τα 100k. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες της αλυσίδας φαίνεται να φτάνουν σε σημείο καμπής, υποδηλώνοντας έναν νέο κύκλο.

Σημείο Καμπής των Επενδυτών

Το Bitcoin είδε άλλη μια ισχυρή εβδομάδα απόδοσης τιμών, ανακτώντας το σύνολο της διόρθωσης της προηγούμενης εβδομάδας και φτάνοντας πάνω από τα $25k, την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2022. Αυτή η ισχύς της αγοράς έρχεται παρά την επίμονη πίεση που προέρχεται από το ρυθμιστικό περιβάλλον των ΗΠΑ που σχετίζεται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας, θα εξερευνήσουμε την εξασθένιση του αρχικού κύματος των Bitcoin Inscriptions, καθώς ο συνολικός αριθμός των αρχείων που έχουν κωδικοποιηθεί στην αλυσίδα ξεπερνά τα 100k. Θα αξιολογήσουμε επίσης τη συμπεριφορά των Μακροπρόθεσμων και Βραχυπρόθεσμων Κατόχων Bitcoin χρησιμοποιώντας μια σουίτα νέων on-chain εργαλείων που κυκλοφορήσαμε την περασμένη εβδομάδα, συγχωνεύοντας τις on-chain ομάδες, τα πραγματοποιημένα κέρδη/ζημίες και τα ανταλλακτήρια.

🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard

🔔 Οι έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση μπορούν να οριστούν μέσα στο Glassnode Studio.

🏴‍☠️ Το The Week On-chain μεταφράζεται στα Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά.

📽️ Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You tube ή επισκεφθείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και μαθήματα σχετικά με τις μετρικές.


Το Αρχικό Κύμα των Inscription

Ο Φεβρουάριος του 2023 πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία για την εμφάνιση των Ordinals και των Inscriptions στο Bitcoin, εισάγοντας έναν νέο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων και δημιουργώντας έτσι NFTs στην μεγαλύτερη, παλαιότερη και ασφαλέστερη αλυσίδα (blockchain). Αυτό που είναι αρκετά ενδιαφέρον σχετικά με τα Inscriptions είναι ότι δημιουργούν δραστηριότητα στην αλυσίδα, ωστόσο, με σχετικά ελαφρύ αποτύπωμα όγκου μεταφοράς νομισμάτων.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των UTXOs (Unspent Transaction Output – Μη Δαπανημένα Αποτελέσματα Συναλλαγών) στο σύνολο έφτασε στο νέο ανώτατο όριο των 137M. Ο αριθμός των UTXO αυξήθηκε με ρυθμό 117k ανά μέρα την περασμένη εβδομάδα, o υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2022.

Live Advanced Chart

Η χρήση του Taproot έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς το 8,121% του συνόλου των εξόδων που δαπανήθηκαν την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποίησε το νεότερο Bitcoin script-type (αρχείο εντολών προγραμματισμού). Καθώς ο συνολικός αριθμός των Inscriptions ξεπέρασε τις 100k, είδαμε μια εξασθένηση αυτού του αρχικού κύματος ενθουσιασμού. Η χρήση του Taproot script έχει μειωθεί κατά 65% από αυτό το αποκορύφωμα, στο 2,872% των δαπανημένων εξόδων.

ΣτΜ: Taproot: Η αναβάθμιση Taproot ομαδοποιεί πολλαπλές υπογραφές και συναλλαγές, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη την επαλήθευση των συναλλαγών στο δίκτυο του Bitcoin. Επίσης, ανακατεύει τις συναλλαγές με μία και πολλαπλές υπογραφές μαζί και καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των εισροών των συναλλαγών στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin. Η εφαρμογή τουTaproot ενεργοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: https://www.investopedia.com/terms/s/segwit-segregated-witness.asp


Live Advanced Chart

Το μέσο μέγεθος των block έχει επίσης αλλάξει δραματικά, καθώς από το τυπικό ανώτατο όριο των 1,5MB που ίσχυε πριν από τα Inscription, αυξήθηκε σε 2,0 έως 2,5MB σήμερα. Αυτή η αύξηση του μέσου μεγέθους block είναι κυρίως αποτέλεσμα της τοποθέτησης περισσότερων δεδομένων στο τμήμα μάρτυρα «Data Discounted» («Δεδομένα με Έκπτωση») της συναλλαγής.

Live Advanced Chart

Για μια πλήρη ανάλυση των Ordinals, των Inscriptions και του αντίκτυπου στην αλυσίδα block Bitcoin, ανατρέξτε στην τελευταία μας έρευνα.

Ordinal Theory and the Rise of Inscriptions

Φως στον Όγκο Νομισμάτων

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα Inscriptions (οι επιγραφές) δεν απαιτούν μεγάλο όγκο BTC για να συσχετιστούν με αυτά, και στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χρησιμοποιούν περίπου 10k sats (0,00010000 BTC) που αντιστοιχούν στο inscription. Ωστόσο, ενώ τα Inscriptions απογειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τη δράση των τιμών του Bitcoin, και επομένως απαιτείται επίσης η κλασική ανάλυση της αγοράς για τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την άνοδο της τιμής, ο όγκος της αξίας των νομισμάτων που μεταφέρονται παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι λιγότερα από 115k BTC/ημέρα σε συνολικό όγκο μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών του ίδιου νομίσματος) αποδίδονται στα νομίσματα ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών. Τόσο χαμηλές τιμές έχουν παρατηρηθεί μόνο μερικές φορές στην ιστορία.

Live Advanced Chart

Το συνολικό απόθεμα που είναι νεότερο των 6 μηνών δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από έτος σε έτος, κυμαινόμενο γύρω στα 4.298M BTC. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα (παλαιότερα/νεότερα των 6 μηνών), αυτό δείχνει σε γενικές γραμμές ότι τα νομίσματα ηλικίας άνω των 6 μηνών είναι, συνολικά, εξαιρετικά αδρανή προς το παρόν.

Live Advanced Chart

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί εξετάζοντας το Old Supply (Παλαιό Απόθεμα), τα νομίσματα παρέμειναν αδρανή για τουλάχιστον 6 μήνες, τα οποία είναι πολύ κοντά στο νέο Ιστορικό Υψηλό των 15M BTC. Έχουμε επίσης επικαλύψει το συνολικό απόθεμα παλαιότερο από 1 έτος, το οποίο όντως πέρασε σε ένα Ιστορικό Υψηλό αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 12,913M BTC.

Παρά τις ρυθμιστικές πιέσεις και το ράλι του 50% μέχρι σήμερα πολλοί παλαιοί κάτοχοι παραμένουν αδρανείς.

Live Advanced Chart

Μπορούμε να δούμε ότι τα παλαιότερα νομίσματα είναι παρομοίως αδρανή, με λιγότερα από 4.770 BTC σε κίνηση ανά ημέρα, αυτή την εβδομάδα. Το παρακάτω γράφημα αναδεικνύει τις προηγούμενες περιπτώσεις που ο όγκος των παλαιών νομισμάτων ήταν τόσο χαμηλός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το 2016 και μετά, οι περιπτώσεις αυτές συνέβησαν κατά τη διάρκεια πτωτικών αγορών και προς τα χαμηλά μιας σημαντικής εκκαθάρισης ή διόρθωσης. Αυτό παρέχει ένα μέτρο των περιόδων όπου οι παλιότεροι κάτοχοι είναι απίθανο να ξοδέψουν, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την αντίληψη ότι η αγορά είναι υπέρ-πουλημένη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Live Advanced Chart

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη παραλλαγή της μετρικής SVAB (Spent Volume Age Bands – Όγκος που Δαπανήθηκε σε Ηλικιακές Ζώνες) με προσαρμογή σε οντότητες, μπορούμε να δούμε ότι μόλις το 4,123% του συνολικού όγκου που δαπανάται είναι παλαιότερο των 6 μηνών. Βασικές περίοδοι όπου οι παλιότεροι κάτοχοι έχουν εμφανίσει μια παρόμοια υποτονική τάση για δαπάνες, είναι καθ' όλη τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς του 2018 έως το 2022.

Live Professional Chart

Οπτικοποίηση της Συμπεριφοράς των Επενδυτών

Τα εργαλεία εντός της αλυσίδας είναι εξαιρετικά ισχυρά για την οπτικοποίηση και μοντελοποίηση των προτύπων συμπεριφοράς των επενδυτών, τόσο από τη σκοπιά του χρόνου διακράτησης [(lifespan) διάρκεια ζωής] όσο και από τη σκοπιά των πραγματοποιημένων κερδών/ζημιών.

Για την ομάδα Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (STHs), μπορούμε να επιθεωρήσουμε τα κυρίαρχα πρότυπα συμπεριφοράς τους κατά τη διάρκεια των κύκλων της αγοράς χρησιμοποιώντας τη νέα παραλλαγή της Dormancy (Αδράνειας) που μόλις κυκλοφόρησε. Η Dormancy των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων αντικατοπτρίζει τη μέση ηλικία (σε ημέρες) των νομισμάτων που δαπανήθηκαν από αυτήν την ομάδα.

  • Οι χαμηλότερες τιμές δείχνουν ότι οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι ξοδεύουν νομίσματα που απέκτησαν πολύ πρόσφατα και δεν κάνουν HODLing για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε πτωτικές αγορές, καθώς η απογοήτευση και η πτώση των τιμών παρακινούν σε γρήγορες πωλήσεις.
  • Οι υψηλότερες τιμές υποδηλώνουν ότι οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι ξοδεύουν νομίσματα με πιο παρατεταμένη περίοδο διακράτησης. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε ανοδικές παρορμήσεις, καθώς οι προσδοκίες για κέρδη ενθαρρύνουν τους επενδυτές να κρατήσουν λίγο περισσότερο και να ακολουθήσουν την ταλάντευση της αγοράς.

Μια απότομη ανοδική κίνηση της Dormancy των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων υποδηλώνει ότι αυτή η τελευταία συνθήκη είναι σε ισχύ, καθώς οι αγοραστές των χαμηλών παίρνουν κάτι από το τραπέζι.

🔔 Έξυπνη Ιδέα: STH-Dormancy (30D-SMA) που σπάει κάτω από τις 17 ημέρες είναι μια αξιοσημείωτη μείωση της μέσης ηλικίας των χρησιμοποιημένων νομισμάτων, που ενδεχομένως σηματοδοτεί ένα βαθμό πανικού.

Live Professional Chart

Μπορούμε να δούμε αυτή τη συμπεριφορά λήψης κερδών σε αρκετές παραλλαγές της SOPR [(Spent Output Profit Ratio) Αναλογία Κέδρους Εξόδου που Δαπανήθηκε], οι οποίες βρίσκουν ένα βαθμό υποστήριξης στην ουδέτερη τιμή 1,0. Μια επαναδοκιμασία της aSOPR (Adjusted Spent Output Profit Ratio, Προσαρμοσμένη Αναλογία Κέρδους Εξόδου που Δαπανήθηκε) στο 1,0 κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής ώθησης υποδηλώνει ότι η ανάληψη κερδών επιβραδύνεται (η οποία διαφορετικά θα είχε ανοδική πίεση στη μετρική) και οι κάτοχοι νομισμάτων με ζημία επιβραδύνουν επίσης τις δαπάνες τους (διαφορετικά καθοδική πίεση).

Συνολικά, αυτό σηματοδοτεί μια μείωση της πίεσης από την πλευρά των πωλήσεων και μια πιθανή επιστροφή της νοοτροπίας «buy-the-dip» («αγορά στην πτώση»). Μια πειστική επανεξέταση και αναπήδηση της SOPR από το 1,0, ειδικά σε πιο μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους (14D ή 30D, για παράδειγμα), είναι συχνά ένα σήμα μεταβολής του καθεστώτος της αγοράς.

🎓 Η SOPR είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μετρικής «παντός καιρού» στην αλυσίδα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες της αγοράς. Μια λεπτομερής αναφορά είναι διαθέσιμη στο Glassnode Academy.

Live Advanced Chart

Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε μια σουίτα νέων ισχυρών μετρικών που έχουν σχεδιαστεί για τους Επαγγελματίες - Μέλη μας (πλήρης κατάλογος εδώ) και επιτρέπουν την ανάλυση της αγοράς του Bitcoin χρησιμοποιώντας σε συνδυασμό τρεις ισχυρές έννοιες:

  • Ανάλυση Ομάδας (Μακροπρόθεσμοι και Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι) [Cohort Analysis (Long- and Short-Term Holders)]
  • Πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες (Realized Profit and Loss) (για την παρακολούθηση του κλίματος και των ροών κεφαλαίων).
  • Ανταλλακτήρια και Προσαρμογή Οντοτήτων (Exchanges and Entity-Adjustment) (παρέχοντας το καθαρότερο σήμα μας για τις οικονομικές ροές).

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το σχετικό μερίδιο των πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών που έχει κλειδώσει η ομάδα των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων, φιλτραρισμένο ειδικά για τα νομίσματα που αποστέλλονται στα ανταλλακτήρια για την καλύτερη δυνατή προσομοίωση των δυνάμεων της πλευράς πώλησης. Μπορούμε να δούμε ένα μοτίβο αποσύνθεσης των σχετικών ζημιών των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων προς τα χαμηλά του κύκλου της αγοράς, καθώς οι κερδοσκόποι της τελευταίας στιγμής απομακρύνονται και τα νομίσματα μεταφέρονται στους αγοραστές που δημιουργούν τον πάτο, τώρα με χαμηλότερη βάση κόστους.

Live Professional Chart

Καθώς η αγορά ανακάμπτει από τις εκτεταμένες πτωτικές αγορές 🟦, αυτοί οι νέοι Βραχυπρόθεσμοι αγοραστές επιστρέφουν για να επωφεληθούν με ενθουσιασμό, καθώς η αγορά συσπειρώνεται πολύ πάνω από αυτό που είναι συνήθως ένα εύρος σχηματισμού πάτου πολλών μηνών. Η ομάδα των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων είναι έτσι σχεδόν εξ ολοκλήρου σε κέρδη, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δαπανών των τους να είναι κερδοφόρες 🔴.

Είδαμε αυτή την έκρηξη στην κυριαρχία των κερδών των Βραχυπρόθεσμων Κατόχων, ενδεικτικό του ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος των νομισμάτων έχει συσσωρευτεί κάτω από την τρέχουσα τιμή.

Live Professional Chart

Σε απόλυτο όγκο νομισμάτων, οι Βραχυπρόθεσμοι Κάτοχοι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη ιδιαίτερο κίνητρο να στείλουν νομίσματα σε ανταλλακτήρια. Ο συνολικός όγκος Βραχυπρόθεσμων Κατόχων/Ανταλλακτήρια (STH-Exchange) κυμαίνεται μεταξύ 15k και 21k BTC/ημέρα, ένα παρόμοιο εύρος στο οποίο βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2021.

Live Professional Chart

Τέλος, στρεφόμαστε στην ομάδα των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (LTH), οι οποίοι κυριαρχούν στις απώλειες που έχουν κλειδώσει οι επενδυτές κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών περιόδων των πτωτικών αγορών. Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τη σταδιακή αύξηση της κυριαρχίας των απωλειών των Μακροπρόθεσμων Κατόχων, καθώς οι κορυφαίοι αγοραστές του προηγούμενου κύκλου κλονίζονται σταδιακά από τη θέση τους μέχρι την τελική εκκαθάριση. Αυτή η τελική εγκατάλειψη κορυφώνεται συνήθως κοντά στον τελικό πάτο μιας μακροοικονομικής πτωτικής τάσης και ακριβώς όταν ο κύκλος αρχίζει να αντιστρέφεται.

Από το σύνολο της πραγματοποιηθείσας αξίας των νομισμάτων που αποστέλλονται στα ανταλλακτήρια, οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι με απώλειες έχουν μειωθεί δραματικά από το μέγιστο του κύκλου του 58% στα μέσα Ιανουαρίου, στο 21% σήμερα. Παρόμοιες απότομες μειώσεις στη μετρική μπορούν να παρατηρηθούν σε κάθε προηγούμενο κύκλο, καθώς οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι βρίσκουν την απαραίτητη ελπίδα για HODL, για άλλη μια φορά.

Live Professional Chart

Περίληψη και Συμπεράσματα

Το αρχικό κύμα των Inscriptions (Επιγραφών) στο Bitcoin ξεπέρασε συνολικά τα 100k αρχεία που αποθηκεύονται αμετάβλητα στην αλυσίδα του Bitcoin, αναδεικνύοντας μια ολοκαίνουργια και απροσδόκητη πηγή ζήτησης για blockspace (ο χώρος μέσα στα block). Τα Inscriptions είναι μοναδικά στο ότι δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες BTC για να μεταφερθούν, παρά την αξία τους για τους επιλεκτικούς ιδιοκτήτες και αγοραστές.

Παρά την καθαρή αύξηση της δραστηριότητας εντός της αλυσίδας και την αύξηση των συνολικών UTXO, ο όγκος των μεταβιβάσεων είναι αξιοσημείωτα υποτονικός, τόσο για τους Μακροπρόθεσμους όσο και για τους Βραχυπρόθεσμους κατόχους. Φιλτράροντας μόνο τα νομίσματα που αποστέλλονται στα ανταλλακτήρια, μπορούμε επίσης να δούμε ότι διάφοροι δείκτες υποδεικνύουν μια στροφή του κύκλου και μια αξιοσημείωτη αλλαγή στα πρότυπα συμπεριφοράς των επενδυτών.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


  • Ακολουθήστε μας στο Twitter
  • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
  • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
  • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
  • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter