Το Bitcoin Ανεβάζει Ταχύτητα

Το Bitcoin έχει υπεραποδόσει αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ράλι 35,8% σε ένα σκηνικό δύσκολων συνθηκών για το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την έκδοση, διερευνούμε πώς το Bitcoin φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα και να βγαίνει από την περιοχή της βαθιάς πτωτικής αγοράς.

Το Bitcoin Ανεβάζει Ταχύτητα

Το Bitcoin γνώρισε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 35,8%. Μόνο 124 ημέρες διαπραγμάτευσης στην ιστορία έχουν δει μεγαλύτερο ανοδικό ράλι 7 ημερών, με μόλις 16 ημέρες να συμβαίνουν από το 2015 και μετά. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις συνέβησαν στο πλαίσιο των τάσεων της ανοδικής αγοράς, αν και συνήθως κοντά στα μεταγενέστερα στάδια της πορείας.

Η ισχυρή υπεραπόδοση του BTC συνοδεύεται από δύσκολες συνθήκες για το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα. Οι ανησυχίες παραμένουν αυξημένες όσον αφορά την ευπάθεια των μικρότερων τραπεζών σε μια εποχή ψηφιακών bank run, με νέες διευκολύνσεις χρηματοδότησης ρευστότητας να καθιερώνονται, μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, των Αμερικανικών Τραπεζών και συμφωνίες ανταλλαγών νομισμάτων με άλλες Κεντρικές Τράπεζες.

Με αυτό το υπόβαθρο, θα διερευνήσουμε πώς αντιδρούν οι επενδυτές εντός της αλυσίδας και θα αποδείξουμε μέσω διαφόρων μεθόδων πώς η αγορά του Bitcoin φαίνεται να αλλάζει ταχύτητα, βγαίνοντας από το έδαφος της βαθιάς πτωτικής αγοράς, προς μια δομή που μοιάζει με τις πρώτες ανοδικές αγορές του παρελθόντος. Θα αναλύσουμε το Bitcoin από τις ακόλουθες οπτικές γωνίες:

 • Τη Δυναμική εντός της αλυσίδας, καθώς διάφορες μετρήσεις δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια υγιής επέκταση της χρήσης του δικτύου.
 • Την αλλαγή ταχύτητας καθώς το Bitcoin εγκαταλείπει τις συνθήκες που είναι συνώνυμες με τα χαμηλά του κύκλου και εισέρχεται στη «μέση περιοχή» που είναι χαρακτηριστική για τους πρώιμους ανοδικούς κύκλους.
 • Ακολουθώντας το Κρύο Χρήμα (Cold Money), αξιολογώντας κατά πόσον σημαντικά κέρδη λαμβάνονται από τους μακροπρόθεσμους κατόχους και κατά πόσον δημιουργείται κίνδυνος βραχυπρόθεσμης υπερπροσφοράς.


🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard

🔔 Οι έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση μπορούν να οριστούν μέσα στο Glassnode Studio.

Live Advanced Chart

🏴‍☠️Το The Week On-chain μεταφράζεται στα Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά

📽️ Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You tube ή επισκεφθείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και μαθήματα σχετικά με τις μετρικές.

💨 Η Δυναμική Εντός της Αλυσίδας

Θα ξεκινήσουμε με την παρατήρηση δραστηριοτήτων εντός της αλυσίδας, όπου ισχύει γενικά η απλή αντίληψη «το περισσότερο είναι καλύτερο». Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και πραγματοποιούν συναλλαγές εντός της οικονομίας του Bitcoin, αυτό συνήθως συνδέεται με περιόδους αυξανόμενης υιοθέτησης, επιδράσεων δικτύου και επενδυτικής δραστηριότητας.

Ο μηνιαίος μέσος όρος του αριθμού των συναλλαγών έφτασε αυτή την εβδομάδα τα 309.5k/ημέρα, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, και μια σημαντική διάσπαση πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο. Λιγότερο από το 12,2% του συνόλου των ημερών έχουν δει μεγαλύτερη δραστηριότητα συναλλαγών για το Bitcoin, το οποίο είναι ένα υγιές σημάδι.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Η μετρική  Transaction Counts (30D-SMA) διασπώντας τα 379k θα ήταν ένα ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφή που είχε οριστεί στην κορυφή της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2017.

Live Advanced Chart

Χρησιμοποιώντας τους προηγμένους αλγορίθμους ομαδοποίησης που διαθέτουμε, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό των μοναδικών νέων οντοτήτων που λειτουργούν στην αλυσίδα ως μια καλύτερη εκτίμηση για τους μοναδικούς νέους χρήστες. Αυτή η μετρική έχει φτάσει τις 122k νέες οντότητες/ημέρα, με μόλις το 10,2% των ημερών να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης νέων χρηστών, δηλαδή στην κορύφωση του 2017 και κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας του 2020-21.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Η μετρική New Entities (30D-SMA) διασπώντας τα 378.5k  θα ήταν ένα ιστορικό υψηλό που ξεπερνάει την προηγούμενη κορυφή που είχε οριστεί στην κορυφή της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2017.

Live Professional Chart

Ως αποτέλεσμα, η συμφόρηση του δικτύου αυξάνεται, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στα τέλη συναλλαγών. Ενισχυμένη από μια νέα ζήτηση από Ordinals and Inscriptions, η Z-Score 2 ετών έχει γίνει θετική για τα έσοδα των εξορυκτών από τις αμοιβές.

Η αυξημένη πίεση των τελών είναι ένας κοινός πρόδρομος για πιο εποικοδομητικές αγορές, που συμπίπτει με νέα κύματα υιοθέτησης, τα οποία εκφράζονται μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για blockspace (χώρος στα block).

Live Advanced Chart

Οι εξορύκτες είναι φυσικά οι βασικοί αποδέκτες αυτής της εισροής, βλέποντας τα συνολικά τους έσοδα να αυξάνονται στα $22.6M/ημέρα. Αυτή την εβδομάδα, τα έσοδα των εξορυκτών ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, ξεπερνώντας πειστικά τον ετήσιο μέσο όρο.

Παρόμοια με τα παραπάνω μοντέλα δραστηριότητας, αυτό παρατηρείται συνήθως κοντά σε σημεία μετάβασης προς μια πιο εποικοδομητική αγορά.

Live Advanced Chart

📖 Νέα έρευνα: Απόθεμα των Shrimp (Γαρίδων)

Η κατανομή του αποθέματος του Bitcoin συνεχίζει να αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, για την ανάλυση των ροών κεφαλαίων, αλλά και για την παρατήρηση της συμπεριφοράς των ομάδων των επενδυτών. Σε αυτό το κομμάτι, αναλύουμε το απόθεμα του BTC ανά μέγεθος πορτοφολιού, διερευνούμε τον τρόπο διασποράς των νομισμάτων με την πάροδο του χρόνου και αποδεικνύουμε πώς οι μικρότεροι κάτοχοι συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιό τους στην πίτα του Bitcoin.

The Shrimp Supply Sink: Revisiting the Distribution of Bitcoin Supply

⚙️ Ανεβάζοντας Ταχύτητα

Όπως διερευνήσαμε στις αρχές Φεβρουαρίου (την 6η Εβδομάδα), αρκετοί δείκτες στην αλυσίδα έχουν μεταβεί από συνθήκες χαρακτηριστικές των βαθιών πτωτικών αγορών, και επιστρέφουν σε πιο ουδέτερο και εποικοδομητικό έδαφος. Η MVRV (Κεφαλαιοποίηση Αγοράς προς Πραγματοποιημένη Τιμή) είναι μια τέτοια μετρική, η οποία μοντελοποιεί το μη πραγματοποιημένο κέρδος που κατέχεται από το απόθεμα νομισμάτων.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι η MVRV έχει διαπραγματευτεί μέχρι το 1,36, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του ιστορικού μέσου όρου του 1,82 και του «υπερπουλημένου» επιπέδου -1 της τυπικής απόκλισης. Ιστορικά, το Bitcoin έχει διαπραγματευτεί εντός αυτής της μεσαίας ζώνης για το 54% όλων των ημερών διαπραγμάτευσής του, τόσο κατά τη διάρκεια προχωρημένων πτωτικών αγορών, όσο και κατά την πρώιμη ανάκαμψη της αγοράς.


🔔 Έξυπνη Ιδέα: Η διάσπαση της MVRV πάνω από 1,82 θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στον ιστορικά υψηλό μέσο όσο, ο οποίος έχει καθορίσει, ιστορικά, το όριο μεταξύ των πρώιμων και όψιμων ανοδικών και πτωτικών αγορών.

Live Advanced Chart

Δεδομένου ότι η MVRV είναι μια αναλογία που προκύπτει από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price), μπορούμε να υπολογίσουμε ένα επίπεδο τιμολόγησης που θα αντιστοιχεί σε αυτά τα βασικά επίπεδα της MVRV. Με τις τιμές του BTC να ξεπερνούν τα $27k αυτή την εβδομάδα, η αγορά διαπραγματεύεται τώρα εντός της ουδέτερης ζώνης των ±0,5 τυπικών αποκλίσεων από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές του BTC δεν έχουν πλέον μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τη μέση βάση κόστους της αγοράς εντός της αλυσίδας.


Live Advanced Chart

Η μετρική Δυναμικός Ταλαντωτής MVRV (MVRV Momentum Oscillator) είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό αυτών των μακροσκοπικών μετατοπίσεων φάσης και επί του παρόντος βρίσκεται σε διαδικασία διάσπασης πάνω από το 0. Αυτός ο δείκτης ανταποκρίνεται πολύ σε γεγονότα όπου μεγάλα ποσοστά του αποθέματος των νομισμάτων αποκτώνται πάνω ή κάτω από την τιμή spot και επιστρέφουν γρήγορα στην κατοχή μιας μη πραγματοποιημένης ζημίας ή κέρδους αντίστοιχα (δηλαδή κοντά σε σημεία καμπής του κύκλου).

Η Δυναμική MVRV (MVRV Momentum) έχει μόλις γυρίσει σε θετικό επίπεδο, υποδηλώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος των νομισμάτων αποκτήθηκε κάτω από την τρέχουσα τιμή και τώρα έχει επιστρέψει σε κέρδος. Παρόμοια με τις παραπάνω μετρήσεις, οι προηγούμενες περιπτώσεις θετικών ανατροπών τείνουν επίσης να συσχετίζονται με ανοδικές τάσεις στην υιοθέτηση του δικτύου και τη δραστηριότητα εντός της αλυσίδας.


🗜️ Συμβουλή Workbench: Οι δυναμικοί ταλαντωτές  λαμβάνουν την αναλογία μεταξύ της μετρικής m1 και του sma(m1,365) για να παρατηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές σε σχέση με την ετήσια βασική γραμμή.

Live Advanced Chart

📖 Σχετική ανάλυση: Mastering MVRV

Οι παραπάνω μετρήσεις της MVRV βασίζονται σε μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό ακραίων αποκλίσεων από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με ζωντανά ταμπλό και διαγράμματα διαθέσιμα τόσο για το Bitcoin MVRV όσο και για το Ethereum MVRV.

Mastering MVRV

🧊 Ακολουθώντας το Κρύο Χρήμα (Cold Money)

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στο πλαίσιο της ανάλυσης εντός της αλυσίδας είναι η ικανότητά μας να παρακολουθούμε το χρόνο διακράτησης των νομισμάτων, που ονομάζεται Lifespan. Αυτό μας επιτρέπει να εντοπίζουμε πότε τα παλαιότερα νομίσματα, τα οποία συνήθως κατέχονται από μακροπρόθεσμους, υψηλής πεποίθησης HODLers, βρίσκονται σε κίνηση.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το ποσοστό του πλούτου σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχεται σε «καυτά νομίσματα», τα οποία ορίζονται ως νομίσματα που έκαναν συναλλαγές τις τελευταίες 7 ημέρες. Αυτή η μετρική αυξάνεται κυρίως όταν τα παλιά νομίσματα ξοδεύονται και αποκομίζουν κέρδη, μεταφέροντας φθηνά και παλιά νομίσματα, σε νέους αγοραστές σε ακριβές τιμές.

Ενώ υπήρξε μια μικρή άνοδος στο ποσοστό των «καυτών νομισμάτων», παραμένει κοντά στα χαμηλά επίπεδα του κύκλου, και πάλι παρόμοια με τις μεταβατικές περιόδους που ακολουθούν σημαντικές πτωτικές τάσεις. Αυτό δείχνει ότι παρά τις ισχυρές επιδόσεις των τιμών, εξακολουθούν να μην επαρκούν για να παρακινήσουν τους περισσότερους ιδιοκτήτες παλαιότερων νομισμάτων να αποκομίσουν κέρδη.

Live Advanced Chart

Μπορούμε να το δούμε αυτό στην SOPR (Αναλογία Κέρδους Εξόδου που Δαπανήθηκε) των Μακροπρόθεσμων Κατόχων (Long-Term Holder SOPR), η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής σε ουδέτερο έδαφος. Οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι (LTH) είναι σε μεγάλο βαθμό αγοραστές από τον κύκλο 2020-22 και έχουν κλειδώσει απώλειες για σχεδόν 12 συνεχόμενους μήνες.

Ο μηνιαίος μέσος όρος της LTH-SOPR ξεπερνά επί του παρόντος τον ετήσιο μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει την επιστροφή τόσο της εμπιστοσύνης όσο και της θετικής δυναμικής των καταναλωτικών μοντέλων.

Live Professional Chart

Τέλος, παρατηρώντας το σύνολο της αγοράς, επανεξετάζουμε διάφορες παραλλαγές της SOPR, μια μέτρηση που καλύψαμε και στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας (11η Εβδομάδα). Η SOPR είναι μια μετρική παντός καιρού, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του βαθμού κέρδους και ζημίας που πραγματοποιούν οι ομάδες της αγοράς.

Εδώ έχουμε επικαλύψει τέσσερις παραλλαγές SOPR:

 • 🟢 SOPR - καλύπτει τη συμπεριφορά δαπανών ολόκληρου του δικτύου.
 • 🔵 SOPR Προσαρμοσμένη (Adjusted SOPR) - φιλτράρισμα των μη οικονομικών συναλλαγών (< 1hr (lifespan) διάρκεια ζωής).
 • 🟠 SOPR Προσαρμοσμένη σε Οντότητες (Entity-Adjusted SOPR) - το καθαρότερο φιλτράρισμά μας, για τη δραστηριότητα δαπανών με το μεγαλύτερο οικονομικό νόημα σε ολόκληρο το δίκτυο.
 • 🔴 SOPR Βραχυπρόθεσμων Κατόχων (Short-Term Holder SOPR) - φιλτράρισμα μόνο για νομίσματα που αποκτήθηκαν εντός των τελευταίων 155 ημερών.

Σημειώνουμε ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρόμοια δομή ανάκαμψης με τον κύκλο 2018-19. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα ένα υγιές γεγονός «ξεπουλήματος», με όλες τις παραλλαγές της SOPR να υπολείπονται του επιπέδου 1,0. Αυτό υποδηλώνει ένα γεγονός πραγματοποιημένων απωλειών ευρείας κλίμακας κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος στα $19.8k.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ακολούθησε η υψηλότερη εκτύπωση SOPR από το Ιστορικό Υψηλό του Νοεμβρίου 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ αναμφίβολα λαμβάνονται κέρδη, αυτό δεν έχει ακόμη φρενάρει την επικρατούσα ανοδική τάση.

Live Professional Chart

Περίληψη και Συμπεράσματα

Οι επενδυτές Bitcoin έχουν βιώσει ένα από τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη που έχουν καταγραφεί ποτέ, εν μέσω ενός σκηνικού άγχους, εξυγίανσης και ενέσεων ρευστότητας σε όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Αρκετοί δείκτες στην αλυσίδα υποδηλώνουν ότι η αγορά Bitcoin μεταβαίνει από τις συνθήκες που ιστορικά συνδέονται με βαθιές πτωτικές αγορές, και επιστρέφει προς τα πιο πράσινα βοσκοτόπια.

Η υιοθέτηση εντός της αλυσίδας επιταχύνεται προς τα πάνω και η πλειοψηφία των κατόχων νομισμάτων που έχουν αντέξει τη μεταβλητότητα για πάνω από 5 μήνες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί. Λίγοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές φαίνεται να έχουν κίνητρο να πάρουν κέρδη σε αυτό το ράλι, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη δύναμη και αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις που επικρατούν σχετικά με τον σημαντικό ρόλο του Bitcoin στο μέλλον του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.

Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
 • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter