Το Ανακάτεμα των Stablecoin στη Binance

Με τη Binance να βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ, ερευνούμε πώς αντέδρασε η αγορά μελετώντας σε βάθος τις καθαρές ροές νομισμάτων μέσω του ανταλλακτηρίου. Αξιολογούμε επίσης τη δυναμική του αποθέματος του Bitcoin, για να μετρήσουμε τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των κατόχων.

Το Ανακάτεμα των Stablecoin στη Binance

Η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να παγιώνεται σε ένα στενό εύρος τιμών αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας για λίγο στο νέο υψηλό πολλών μηνών των $29.1k. Αυτό συμβαίνει εν μέσω ενός συνεχιζόμενου σκηνικού ρυθμιστικών πιέσεων, με το μεγαλύτερο νέο αυτής της εβδομάδας να σχετίζεται με την καταγγελία που έγινε κατά της Binance και του CEO CZ από την CFTC (Commodity Futures Trading Commission - Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης).

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας, θα αξιολογήσουμε την άμεση αντίδραση των κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τη Binance, και αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές στα αποθέματα των token της. Θα αναλύσουμε επίσης την ευρύτερη ανταπόκριση των επενδυτών του Bitcoin μέσα από τον φακό της δυναμικής του αποθέματος και της μετακίνησης νομισμάτων μεταξύ κατόχων.


🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard.

🔔 Οι έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση μπορούν να οριστούν μέσα στο Glassnode Studio.

🏴‍☠️Το The Week On-chain μεταφράζεται στα Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά

📽️ Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You tube ή επισκεφθείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και μαθήματα σχετικά με τις μετρικές.

Το Ανακάτεμα των Stablecoin στη Binance

Τα Stablecoins έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του χώρου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας ως πρωταρχική οδό μέσω της οποίας τα fiat (παραστατικά νομίσματα) εισέρχονται και εξέρχονται από την αγορά. Ανατρέχοντας στην τάση της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των σημαντικότερων stablecoins (USDT, USDC, BUSD και DAI), μπορούμε να δούμε ότι βρίσκεται σε πτώση εδώ και 12 μήνες, φτάνοντας τα $125.8B αυτή την εβδομάδα, μια συνολική πτώση -22% από το ιστορικό υψηλό των $161.56B.

Μετά την κατάρρευση του FTX, το απόθεμα του USDT αυξήθηκε ξανά στα $79.5B, κυριαρχώντας πλέον στο 63,7% των κεφαλαίων των stablecoin. Εν τω μεταξύ, το δεύτερο στη σειρά stablecoin USDC έχει δει $10B (-23%) σε καθαρή εξαγορά από τότε που έσπασε το peg κατά τη διάρκεια της αποτυχίας του SVB τον περασμένο μήνα. Παρομοίως, μετά την είδηση ότι η Paxos σταμάτησε την έκδοση του BUSD τον Φεβρουάριο, πολλοί επενδυτές εξαργύρωσαν ή μετέτρεψαν το BUSD σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας το συνολικό απόθεμα του BUSD στα $7.7B (-52%).

Live Advanced Workbench

Η πίεση που ασκείται στη Binance από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ το 2023 έχει αυξηθεί, με τις τελευταίες ειδήσεις που σχετίζονται με το ανταλλακτήριο και τον διευθύνοντα σύμβουλό του να αντιμετωπίζει μήνυση της CFTC λόγω υποτιθέμενων κανονιστικών παραβιάσεων. Δεδομένου του βαθμού αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ανταλλακτηρίων τον τελευταίο καιρό, μπορούμε να αξιολογήσουμε την καθαρή ροή κεφαλαίων από και προς τη Binance για να μετρήσουμε το κλίμα της αγοράς.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την καθαρή ημερήσια ροή των stablecoins που ρέουν μέσω της Binance στο blockchain του Ethereum. Μια θετική τιμή 🟢 δείχνει ότι το συνολικό απόθεμα stablecoin στη Binance έχει αυξηθεί (εισροές), ενώ η αρνητική τιμή 🔴 υπογραμμίζει μια καθαρή εκροή.

Για να απομονωθεί η καθαρή ημερήσια ροή, εμφανίζεται η μετρική ΕΜΑ (Exponential Moving Average, Εκθετικός Κινητός Μέσος Όρος) 14 ημερών 🔵 η οποία καταδεικνύει μια καθαρή εκροή -$295M/ημέρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη καθαρή εκροή στην ιστορία.

Live Advanced Workbench

Μπορούμε επίσης να αξιολογήσουμε το συνολικό προφίλ περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχουν όλες οι αναφερόμενες διευθύνσεις Τεκμηρίωσης Αποθεματικών (Proof-of-Reserves) της Binance. Όπως απεικονίζεται, η συνολική αξία των αποθεματικών της Binance σε USD έχει μειωθεί κατά $29.6B (-45,1%), αλλά σταθεροποιήθηκε στα $35.9B μετά την πτώση του FTX.

Οι πρωταρχικοί παράγοντες αυτής της πτώσης είναι οι μειώσεις στις τιμές των token (που επηρεάζουν τα μη-stablecoin περιουσιακά στοιχεία), αλλά πιο πρόσφατα οι σημαντικές εξαγορές του BUSD. Το ράλι της αγοράς από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει τη συνολική αξία της Binance, αυτή την εβδομάδα, ξανά πάνω από τα $35B.

Live Standard Chart

Μπορούμε να δούμε τη δραματική κλίμακα τόσο της αύξησης όσο και της μείωσης των BUSD που κατέχονται στην πλατφόρμα της Binance κατά τη διάρκεια του κύκλου 2020-23. Αξιοσημείωτα είναι τα ιστορικά χαμηλά υπόλοιπα των USDC ($1.16B) και USDT ($2.17B), εν μέρει ως συνάρτηση της προσπάθειας της Binance να μετατοπίσει τον όγκο συναλλαγών σε ζεύγη BUSD τους τελευταίους μήνες.

Live Advanced Chart

Για να αναδείξουμε την κλίμακα των αποθεμάτων που κατέχει η Binance σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, μπορούμε να τα συγκρίνουμε ως ποσοστό του αποθέματος των token που κυκλοφορούν. Στα κύρια περιουσιακά στοιχεία BTC, ETH, USDT και USDC, η Binance συνήθως φυλάσσει μεταξύ 2,8% και 3,8% του κυκλοφορούντος αποθέματος.

Ωστόσο, μπορούμε να δούμε την κλίμακα των συμμετοχών του BUSD να απαιτεί έναν ξεχωριστό άξονα y, με περίπου 95%+ του κυκλοφορούντος αποθέματος να κατέχεται από την Binance μέχρι την κατάρρευση του FTX, οπότε η μέτρηση αυτή έπεσε στο 85% έως 90%.

Live Advanced Chart

Εάν εξετάσουμε το υπόλοιπο σε νομίσματα BTC και ETH που κατέχονται από τη Binance, μπορούμε να δούμε ότι τα αποθέματα Bitcoin έχουν αυξηθεί κατά 67,93k BTC, ενώ τα υπόλοιπα ETH είναι σταθερά από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Παρά τις καθαρές εκροές stablecoins, η αγορά δεν φαίνεται ακόμη να εκφράζει ευρεία ανησυχία για τη θέση της Binance. Παρά τις αναπτυσσόμενες διενέξεις μεταξύ της Binance και των ρυθμιστικών αρχών, η πλατφόρμα φαίνεται να βιώνει πρωτίστως μια ανακατωσούρα στα stablecoin και να παραμένει το μεγαλύτερο συγκεντρωτικό ανταλλακτήριο στην αγορά.

Live Advanced Chart

Ένα Ελπιδοφόρο Ράλι

Με την τιμή spot (άμεσης απόδοσης) του Bitcoin να διαπραγματεύεται τώρα σταθερά πάνω από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price) ($19,78k), η αγορά διαπραγματεύεται σε μια φάση που ιστορικά ήταν μια μακροοικονομική μεταβατική φάση (όπως το καλύπτουμε στην 12η και στην Εβδομάδα). Αυτό το καθεστώς οριοθετείται γενικά από δύο μοντέλα τιμολόγησης:

 • Το κατώτερο όριο από την Πραγματοποιημένη Τιμή (Realized Price)🔵 ($19,8k), που αντιστοιχεί στη μέση τιμή απόκτησης όλων των νομισμάτων του αποθέματος, εντός της αλυσίδας.
 • Το ανώτερο όριο από την Αναλογία Πραγματοποιημένης Τιμής προς την Ζωτικότητα (Realized Price-to-Liveliness Ratio) 🟠 ($33,2k), μια παραλλαγή της Πραγματοποιημένης Τιμής που λαμβάνει υπόψη το σχετικό βαθμό δραστηριότητας νομισμάτων εντός της αλυσίδας.

Αξιολογώντας προηγούμενες ανακάμψεις της αγοράς από παρατεταμένες πτωτικές αγορές 🟦 σε μια μεταβατική φάση 🟧 διαπιστώνονται πολλές ομοιότητες με την τρέχουσα δομή. Όπως καλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα (13η Εβδομάδα), υπάρχουν σχετικά λίγες δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους μακροπρόθεσμους κατόχους. Αυτό προκαλεί την άνοδο του Λόγου Πραγματοποιημένης Τιμής προς Ζωτικότητα (Realized Price-to-Liveliness Ratio) 🟠, γεγονός που υποδηλώνει μια υψηλότερη «τεκμαρτή αξία HODLer» ως σημείο δυνητικής ισορροπίας.

Live Advanced Workbench

Η Ανταπόκριση των Επενδυτών στο Απόθεμα

Καθώς κλείνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές του BTC έχουν αυξηθεί πάνω από 68%, επαναφέροντας πολλούς επενδυτές σε κέρδη. Η αντίδραση των κατόχων Bitcoin ως απάντηση μπορεί να παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας τα κύματα της Πραγματοποιημένης Κεφαλαιοποίησης των Hodler (Realized Cap HODL), τα οποία παρακολουθούν τη σχετική κατανομή του πλούτου που είναι αποθηκευμένος σε διάφορες ηλικιακές ζώνες νομισμάτων. Εδώ εξετάζουμε αυτές τις ηλικιακές ζώνες από δυαδική άποψη:

 • Απόθεμα ηλικίας 3 μηνών ή λιγότερο (Hot Money – Καυτό Χρήμα)
 • Απόθεμα ηλικίας 3 μηνών ή περισσότερο (HODLer Money – Χρήμα των hodler)

Επανεξετάζοντας προηγούμενους κύκλους της αγοράς, βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο περιστροφής του πλούτου από τα Hot Money προς τα HODLer Money κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών (φθίνων απόθεμα < 3 μηνών), και αντίστροφα κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών (καθώς οι HODLers ρευστοποιούν σε ακριβές τιμές).

Το μερίδιο του Hot Money βρίσκεται σήμερα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του κύκλου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% έως 15% του αποθηκευμένου πλούτου. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των προηγούμενων περιόδων διαμόρφωσης πάτου. Η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς ενθάρρυνε ένα μικρό κύμα μεταφοράς πλούτου από τα HODLer Money στα Hot Money, οδηγώντας το μερίδιό τους σε άνοδο κατά 4,9%, καθώς λαμβάνονται κέρδη.

Live Advanced Chart

Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της έννοιας του δυαδικού αποθέματος, αναπτύξαμε μια παραλλαγή του λόγου RHODL [Αναλογία Πραγματοποιημένου HODL (Realized HODL Ratio)] (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 6η Εβδομάδα). Ο δείκτης αυτός συγκρίνει τον πλούτο που κατέχουν οι Μακροπρόθεσμοι Κάτοχοι ενός κύκλου (6μηνών-2ετών) με τους νεότερους Βραχυπρόθεσμους Κατόχους (1μέρας-3μηνών). Ο δείκτης αυτός αποσκοπεί στη μέτρηση της εναλλαγής μεταξύ των ακραίων σημείων HODLing, και των σημείων διανομής.

Η τρέχουσα δομή της αναλογίας RHODL υποδηλώνει μια ιδιαίτερα απότομη περιστροφή του κεφαλαίου που ξεκίνησε από την κατάρρευση του FTX, με τη μεταφορά νομισμάτων από τους μακροχρόνιους κατόχους προς μια νέα ομάδα αγοραστών. Αυτή η απότομη πτώση της αναλογίας της RHODL μπορεί να παρατηρηθεί σε προηγούμενους κύκλους ως σημείο καμπής, που υποδηλώνει την αλλαγή της τάσης.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα αποτίμησης για το Bitcoin είναι η Αναλογία της Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς προς την Πραγματοποιηθείσα Κεφαλαιοποίηση [Market Capitalization to Realized Capitalization (MVRV)]. Η MVRV θεωρείται καλύτερα ως ένας συνολικός πολλαπλασιαστής μη πραγματοποιηθέντος κέρδους που κατέχεται εντός του αποθέματος των νομισμάτων.

Για να κατασκευάσουμε ένα εργαλείο αξιολόγησης του κατά πόσον η αγορά βρίσκεται κοντά σε μια «δίκαιη αξία», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό στατιστικό πλαίσιο που βασίζεται σε ιστορικές τιμές. Αυτό παρέχει μια μορφή πυξίδας που δείχνει τις αποκλίσεις του λόγου της MVRV 🟠 από τη μέση τιμή όλων των εποχών 1,8 🔵.

 • Ύφεση (Depression): MVRV < Χαμηλή Ζώνη 🟢
 • Ανάκαμψη (Recovery): 🟢 < MVRV < Μεσαία Ζώνη 🔵
 • Ενθουσιασμός (Excitement): 🔵 < MVRV < Υψηλή Ζώνη 🔴
 • Ευφορία (Euphoria): Υψηλή Ζώνη 🔴 < MVRV

Η MVRV διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,4 το οποίο ευθυγραμμίζεται περισσότερο με μια φάση ανάκαμψης. Ο μέσος όρος όλων των εποχών της MVRV στο 1,8 υποδηλώνει μια τιμή γύρω στα $36.1k, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί σημείο ψυχολογικής σημασίας, έχοντας παρακινήσει έντονες λήψεις κερδών το 2016, το 2019-20 και τα μέσα του 2022.

Live Advanced Workbench

Η Βαθμολογία Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) αντικατοπτρίζει τη συνολική μεταβολή του υπολοίπου των πορτοφολιών εντός της αλυσίδας κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, με υψηλότερη βαρύτητα στις μεγαλύτερες οντότητες (όπως οι whales (φάλαινες) και τα πορτοφόλια θεσμικού μεγέθους). Ιστορικά, τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης της αγοράς τείνουν να προκαλούν ένα βαθμό διανομής 🔴, επιστρέφοντας βαθμολογίες τάσης κάτω από 0,25.

Το πρόσφατο ράλι προς τη βασική γραμμή του κύκλου 2021-22 (~ $30k) έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο μοτίβο συμπεριφοράς των επενδυτών με το 2019, επιστρέφοντας τη βαθμολογία τάσης πάνω από 0,75 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες 🟢.

Live Advanced Chart

Μπορούμε να επιθεωρήσουμε περαιτέρω τα συστατικά στοιχεία της Βαθμολογίας Τάσης Συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) για να παρέχουμε μια πιο λεπτομερή ανάλυση των υπολοίπων πορτοφολιών των  διαφόρων ομάδων. Εδώ μπορούμε να δούμε ότι η συμπεριφορά σε πολλές ομάδες πορτοφολιών μετατοπίστηκε προς την αύξηση του υπολοίπου στα μέσα Μαρτίου, με μόνη εξαίρεση τις οντότητες whale που κατέχουν >10k BTC.

Live Professional Dashboard

Εκτός από τις ομάδες πορτοφολιών, η συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά μπορεί να αξιολογηθεί από την οπτική γωνία του HODLer, μετρώντας τη μεταβολή του αποθέματος με βάση τους χρόνους διακράτησης. Η Μεταβολή της Καθαρής Θέσης (Net Position Change) HODLer παρουσιάζει την κυλιόμενη μεταβολή 30 ημερών των νομισμάτων που παλαιώνουν στα πορτοφόλια:

 • Θετικό 🟩 όταν τα νομίσματα γερνούν και ωριμάζουν με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι οι δαπάνες.
 • Αρνητικό 🟥 όταν οι ρυθμοί δαπάνης νομισμάτων υπερβαίνουν τη συσσώρευση και τη συμπεριφορά HODLing.

Μετά από μια σύντομη περίοδο καθαρών δαπανών κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του FTX, η ωρίμανση κυριαρχεί και πάλι, φτάνοντας πάνω από +60k BTC/μήνα και υποδεικνύοντας ότι η εμπιστοσύνη των κατόχων παραμένει σταθερή.

Live Professional Chart

Τέλος, μπορούμε να επιθεωρήσουμε την κατάσταση των πρόσφατα συσσωρευμένων νομισμάτων μέσω της Καθαρής Θέσης Μεταβολής Μη Ρευστού Κυκλοφορούν (Illiquid Supply Net Position Change). Αυτό το εργαλείο περιγράφει την καθαρή ροή νομισμάτων από/προς πορτοφόλια με μικρό έως καθόλου ιστορικό δαπανών, τα οποία είναι γενικά το αντίθετο των hot wallets των ανταλλακτηρίων.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο δείκτης αυτός δείχνει ότι έχουν απορροφηθεί ~36,6k BTC/μήνα από αυτή την μη ρευστοποιήσιμη πλευρά της εξίσωσης του αποθέματος. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις προηγούμενες παρατηρήσεις μας που σχετίζονται με τους HODLers και παρέχει πρόσθετες αποδείξεις για μια περίπτωση συνεχιζόμενης εμπιστοσύνης στο κλίμα της αγοράς, παρά το σκηνικό της ρυθμιστικής πίεσης.

Συμπέρασμα

Η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται υπό την πιο έντονη ρυθμιστική πίεση των τελευταίων ετών, αλλά η πεποίθηση και η εμπιστοσύνη των κατόχων Bitcoin φαίνεται να είναι ακλόνητη. Πρόκειται για μια αρκετά αξιοσημείωτη παρατήρηση δεδομένου του σκηνικού.

Ενώ η Binance βρέθηκε στο στόχαστρο της CFTC αυτή την εβδομάδα, συνολικά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι επενδυτές φεύγουν από το ανταλλακτήριο. Η κύρια παρατήρηση είναι μια διαρθρωτική μετατόπιση στα stablecoins που φιλοξενούνται στη Binance, καθώς το BUSD εισέρχεται σε λειτουργία redeem-only (μόνο εξαργύρωση) και το USDC βλέπει την παγκόσμια κυριαρχία να μειώνεται.

Ωστόσο, αυτό αξίζει να σημειωθεί καθώς, το συνολικό απόθεμα stablecoin έχει υποστεί μείωση 22% από την κορύφωση πριν από 1 χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια καθαρή εκροή κεφαλαίων από τον κλάδο, ωστόσο μπορεί επίσης να είναι μια δύναμη που ενισχύει τους μεγάλους BTC και ETH, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην κατοχή των πιο αξιόπιστων εξασφαλίσεων.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
 • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
 • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio