Συμπίεση των Ανοικτών Πωλήσεων και Ζήτηση Spot

Οι αγορές έχουν δει την ισχυρότερη μηνιαία απόδοση τιμών από τον Οκτώβριο του 2021, τροφοδοτούμενες τόσο από την ιστορική ζήτηση spot, όσο και από μια σειρά short squeezes. Σε αυτή την έκδοση, διερευνούμε τη δυναμική που λαμβάνει χώρα τόσο στις αγορές παραγώγων, όσο και στα ανταλλακτήρια spot.

Συμπίεση των Ανοικτών Πωλήσεων και Ζήτηση Spot

Το ράλι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα, με τις τιμές του Bitcoin να φτάνουν στο υψηλό των $23.9k το βράδυ της Κυριακής. Τον Ιανουάριο οι αγορές Bitcoin σημείωσαν την καλύτερη μηνιαία επίδοση τιμών από τον Οκτώβριο του 2021, φτάνοντας πάνω από το +43% μέχρι σήμερα. Αυτό φέρνει τις τιμές του Bitcoin στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, και ένα κέρδος +6,6% από τα εβδομαδιαία χαμηλά των $22,4k.

Σε αυτή την έκδοση, θα διερευνήσουμε μερικούς από τους μηχανισμούς που διέπουν αυτό το ράλι τόσο στις αγορές παραγώγων όσο και στα ανταλλακτήρια spot. Θα καλύψουμε:

  • Την πρόσφατη συμπίεση shorts (ανοικτών αρνητικών θέσεων πώλησης) των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και την επιστροφή τους σε θετική βάση, παρά τη μείωση της συνολικής μόχλευσης σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς.
  • Την επικρατούσα μείωση των ισοζυγίων spot (άμεσης απόδοσης) στα ανταλλακτήρια, παρά τη μειούμενη κυριαρχία της δραστηριότητας των ανταλλακτηρίων που σχετίζεται με την  αλυσίδα.
  • Το σπάσιμο της αγοράς πάνω από τη μέση τιμή απόσυρσης για αρκετές ομάδες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της τάξης του 2019+, των πελατών της Binance και της Coinbase και των Whales (Φάλαινες) από την τάξη του 2017.

🪟 Δείτε όλα τα διαγράμματα που καλύπτονται σε αυτή την έκθεση στο The Week On-chain Dashboard

🔔 Οι έξυπνες ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση μπορούν να οριστούν μέσα στο Glassnode Studio.

Η  Συμπίεση των Shorts

Μετά από ένα μακρύ, επώδυνο και εξαντλητικό 2022, το νέο έτος άνοιξε με μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της πτωτικής τάσης κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Όπως συμβαίνει συχνά, τέτοια ράλι συνήθως τροφοδοτούνται από κάποιο βαθμό συμπίεσης των short στις αγορές παραγώγων, και αυτό το ράλι δεν διαφέρει.

Μέχρι σήμερα, έχουν ρευστοποιηθεί, σε τρεις φάσεις, πάνω από $495M σε short συμβόλαια προθεσμιακών συμβολαίων (short futures contracts), κυρίως με φθίνουσα κλίμακα καθώς εξελίσσεται το ράλι.

Live Professional Chart

Μπορούμε να δούμε ότι η αρχική συμπίεση των short στα μέσα Ιανουαρίου αιφνιδίασε πολλούς traders, θέτοντας ένα ιστορικά χαμηλό 15% για την κυριαρχία των long ρευστοποιήσεων (που σημαίνει ότι το 85% των ρευστοποιήσεων ήταν short). Αυτό είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τα long που ρευστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του FTX (κυριαρχία του 75% των long), δείχνοντας πόσο offside ήταν πολλοί traders.

Live Advanced Chart

Τόσο στα συμβόλαια εις το διηνεκές (perpetual swap) όσο και στα ημερολογιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (calendar futures), η βάση cash and carry έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αποδίδοντας αντίστοιχα, 7,3% και 3,3% σε ετήσια βάση. Αυτό έρχεται μετά από ένα μεγάλο μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπου παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση (backwardation) σε όλες τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων και υποδηλώνει την επιστροφή του θετικού κλίματος, και ίσως με μια πλευρά κερδοσκοπίας.

🪟 Σχετικοί Πίνακες: Διαθέτουμε αρκετούς πίνακες ελέγχου για τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), συμβολαίων μελλοντικής ανταλλαγών εις το διηνεκές (perpetual swaps), και δικαιωμάτων προαίρεσης (options), τόσο για το BTC όσο και για το ETH.

Live Professional Chart

Ωστόσο, παρά την επιστροφή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σε μια θετική βάση, το συνολικό ανοικτό ενδιαφέρον (open interest) σε σχέση με την Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς (Market cap) του Bitcoin έχει μειωθεί από τα μέσα Νοεμβρίου. Η αξία των ανοικτών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (open futures contracts) σε BTC έχει μειωθεί κατά 36% σε αυτό το διάστημα, πέφτοντας από 650k BTC στα μέσα Νοεμβρίου, σε 414k BTC σήμερα.

Σημειώστε ότι το 40% αυτής της πτώσης μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην απώλεια ανοικτού ενδιαφέροντος, αξίας 95k BTC, που πραγματοποιήθηκε στο ανταλλακτήριο του FTX.

Live Advanced Chart

Αν συγκρίνουμε το ονομαστικό μέγεθος των ανοιχτών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (open futures contracts) με το υπόλοιπο BTC στα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, μπορούμε να μετρήσουμε τη σχετική κλίμακα μόχλευσης στην αγορά. Εδώ μπορούμε να δούμε ότι αυτή η αναλογία μόχλευσης έχει μειωθεί από το ανοιχτό ενδιαφέρον που ήταν ίσο με το 40% των υπολοίπων spot (άμεσης απόδοσης) του ανταλλακτηρίου, σε μόλις 25% κατά τις τελευταίες 75 ημέρες.

Συνολικά, αυτό αντικατοπτρίζει μια σημαντική καθαρή μείωση της μόχλευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και μια ρευστοποίηση κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος για short (Ανοικτές Αρνητικές Θέσεις Πώλησης). Ενδεχομένως σηματοδοτεί επίσης μείωση των βραχυπρόθεσμων θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου. Σε σχετική βάση, και παράλληλα με την αύξηση της παρατηρούμενης στροφής προς την αυτοδιαχείριση εντός της αλυσίδας (46η Εβδομάδα), αυτό δίνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στις αγορές spot (Άμεσης Απόδοσης) ως βασικό παράγοντα της τρέχουσας δομής της αγοράς.


Live Advanced Chart

🏴‍☠️ Το The Week On-chain μεταφράζεται στα Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Φαρσί, Πολωνικά, Αραβικά, Ρωσικά, Βιετναμέζικα και Ελληνικά

📽️ Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You tube ή επισκεφθείτε το Video Portal για περισσότερα βίντεο και μαθήματα σχετικά με τις μετρικές.


Επιθεώρηση Τιμών Spot (Άμεσης Απόδοσης) των Ανταλλακτηρίων

Η τάση της εκροής νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια σε τιμές spot είναι ένα σημαντικό θέμα από τον Μάρτιο του 2020, το οποίο μέχρι σήμερα σηματοδοτεί το υψηλότερο υπόλοιπο νομισμάτων όλων των εποχών. Σήμερα, το συνολικό υπόλοιπο BTC που κατέχεται στα ανταλλακτήρια που παρακολουθούμε είναι περίπου 2,251 εκατ. BTC, που αντιπροσωπεύει το 11,7% του κυκλοφορούντος αποθέματος, και ένα πολυετές χαμηλό που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2018.

Live Advanced Chart

Ο συνολικός όγκος των νομισμάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα ανταλλακτήρια σήμερα είναι περίπου $625M την ημέρα και προς τις δύο κατευθύνσεις (δηλαδή συνολικά $1.25B την ημέρα). Καθαρά, υπάρχουν περίπου $20M σε καθαρές ημερήσιες ροές, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μόλις το 1,5% του συνόλου και δείχνουν ότι οι ροές των ανταλλακτηρίων βρίσκονται σε αξιοσημείωτα ισορροπημένη κατάσταση. Αυτό διαφέρει από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπου τα ανταλλακτήρια είδαν περιόδους καθαρών εκροών της τάξης των $200M έως $300M ανά ημέρα.

Live Advanced Chart

Η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή νομισμάτων στην ιστορία σημειώθηκε αυτή την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, φτάνοντας σε εκροές τα -200k BTC/μήνα σε όλα τα ανταλλακτήρια. Σήμερα, οι καθαρές εκροές των ανταλλακτηρίων έχουν επιστρέψει σε ουδέτερη κατάσταση, αντανακλώντας την υποχώρηση των εκροών. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια επιβράδυνση της νέας ζήτησης σε σχέση με τις πρόσφατες δαπάνες (4η Εβδομάδα), τώρα που η αγορά έχει σημειώσει ράλι πάνω από 43% από την αρχή του έτους.

Live Advanced Chart

Μια Εξελισσόμενη Οικονομία

Αυτή την εβδομάδα οι συναλλαγές εντός της αλυσίδας για το Bitcoin αυξήθηκαν σε περισσότερες από 50k συναλλαγές την ημέρα, ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε αντίστοιχη αύξηση στις καταθέσεις ή στις αναλήψεις των ανταλλακτηρίων. Οι συναλλαγές που σχετίζονται με τα ανταλλακτήρια, επί του παρόντος, αντιπροσωπεύουν μόλις το 35% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών, με την κυριαρχία αυτή να παραμένει σε πτωτική τάση από την κορύφωση της αγοράς τον Μάιο του 2021.

Αυτή η αιχμή στον αριθμό των συναλλαγών είναι επίσης ορατή στην Entity-Adjusted data (Προσαρμοσμένα Δεδομένα ανά Οντότητες), γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν σχετίζεται με μια ενιαία οντότητα ή με την εσωτερική διαχείριση πορτοφολιού. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσφατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας λαμβάνει χώρα αλλού εντός της οικονομίας του Bitcoin.

Live Advanced Chart

Ο όγκος σε δολάρια ΗΠΑ που εισέρχεται και εξέρχεται από τα ανταλλακτήρια ήταν σχετικά σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η σχετική κυριαρχία του όγκου συναλλαγών στην αλυσίδα που σχετίζεται με τα ανταλλακτήρια έχει αυξηθεί από 2,5% σε πάνω από 16%.

Όπως σημειώσαμε στην και 3η Εβδομάδα, ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών για το Bitcoin έχει μειωθεί κατακόρυφα από τον Νοέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα μια αντανάκλαση της μείωσης των υπερβολών, των συναλλαγών μεγάλου όγκου εντός της αλυσίδας που συνέβησαν μεταξύ Αυγούστου-2021 και Νοεμβρίου-2022, κυρίως λόγω της απομόχλευσης σε ολόκληρη τη βιομηχανία και της κακής διαχείρισης πορτοφολιών από την οντότητα FTX/Alameda.

Live Advanced Chart

Συνήθως, η ισχύς της αγοράς συνοδεύεται από αύξηση του συνολικού όγκου των συναλλαγών στην αλυσίδα, καθώς οι επενδυτές και οι έμποροι γίνονται πιο ενεργοί. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να δούμε ότι παραμένει μια αρνητική συνολική δυναμική των όγκων μεταφοράς εντός των ανταλλακτηρίων. Ο μηνιαίος μέσος όρος αρχίζει να αυξάνεται, ωστόσο παραμένει σε αυτό το στάδιο πολύ κάτω από την ετήσια βασική τιμή.

🔔 Έξυπνη Ιδέα: Exchange Inflow or Outflow Volume [USD] (30D-SMA) που ξεπερνά τα $875M θα σηματοδοτούσε μια αύξηση των πρόσφατων ροών που σχετίζονται με το συνάλλαγμα προς την ετήσια βασική γραμμή.

Live Advanced Chart

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις οντότητες Whale (Φάλαινες), που κατέχουν πάνω από 1k BTC, μπορούμε να δούμε μια αύξηση τόσο του όγκου των καταθέσεων όσο και των αναλήψεων στα ανταλλακτήρια. Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι οντότητες Whale συνέβαλαν μεταξύ $185M και $215M στις συνολικές εισροές (και εκροές), με μια καθαρή προτίμηση περίπου $25M σε καθαρούς όγκους αναλήψεων.

Live Professional Chart

Μια Μέση Τιμή Απόκτησης

Με τόσο μεγάλους όγκους νομισμάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα ανταλλακτήρια, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη μέση τιμή απόκτησης για διάφορες ομάδες της οικονομίας του Bitcoin. Αυτό το πρώτο διάγραμμα μοντελοποιεί τη μέση τιμή απόκτησης ανά ετήσια κατηγορία, ξεκινώντας τον υπολογισμό την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και μοντελοποιώντας ένα είδος μακροχρόνιας βάσης κόστους DCA (Dollar Cost Averaging - Μέσος Όρος Κόστους του Δολαρίου).

Κατά τη διάρκεια της πτωτικής τάσης του 2022, μόνο οι επενδυτές από το 2017 και νωρίτερα απέφυγαν να υποστούν καθαρή μη πραγματοποιηθείσα ζημία, με την τάξη του 2018+ να βλέπει τη βάση κόστους τους να αφαιρείται από το κόκκινο κερί του FTX. Το σημερινό ράλι, ωστόσο, έχει ωθήσει την τάξη του 2019 ($21,8 χιλ.) και νωρίτερα σε μη πραγματοποιημένα κέρδη.

🗜️ Συμβουλή Workbench (πάγκου εργασίας): Αυτή η μέση τιμή ανάληψης μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση συνολικού αθροίσματος και ορίζοντας μια καθορισμένη ημερομηνία έναρξης cumsum(m1,since?)

Live Advanced Chart

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο μοντέλο ανά ανταλλακτήριο, με το παρακάτω διάγραμμα να δείχνει ότι η πρόσφατη δράση των τιμών τέμνει τρία βασικά επίπεδα βάσης κόστους:

  • 🟠 Η τιμή ανάληψης όλων των συναλλαγών, όλων των εποχών, διασταυρώθηκε στα $16.7k και παρείχε μια μορφή στήριξης κατά τη διάρκεια του εύρους σταθεροποίησης στο τέλος του έτους.


  • 🟡 + 🔵 Η μέση τιμή ανάληψης από τον Ιούλιο του 2017 για την Coinbase και την Binance, τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, μόλις διασπάστηκε γύρω στα $21k.

Σύμφωνα με την έκθεσή της περασμένης εβδομάδας, αυτό μπορεί επίσης να φανεί σε μετρήσεις όπως το Ποσοστό Προμήθειας σε Κέρδος (Percent Supply in Profit), το οποίο έχει αυξηθεί δραματικά καθώς οι τιμές αυξάνονται πάνω από την τιμή απόκτησής τους στην αλυσίδα.

Live Advanced Chart

Τέλος, επιστρέφουμε στη ομάδα των Whale (Φαλαινών) που συζητήσαμε νωρίτερα, ωστόσο αυτή τη φορά εξετάζουμε τις μέσες τιμές εξαγοράς τους από τα κατώτατα σημεία της αγοράς. Ξεκινώντας αυτά τα ίχνη από τα χαμηλά της αγοράς, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πιο ευνοϊκές δυνατές τιμές αυτής της ομάδας.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και ο μέσος whale, που ήταν ενεργός από την αγορά του 2017 🟡, είδε τις συμμετοχές του να οδηγούνται σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες το 2022, καθώς οι τιμές έσπασαν κάτω από τα $18k. Η ομάδα από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 έχει τιμή απόκτησης $23.8k, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις τιμές spot τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο.

Και τα τρία αυτά μοντέλα καταδεικνύουν πόσο αδυσώπητη ήταν η πτωτική αγορά του 2022-23, οδηγώντας τις ομάδες ακόμη και με τις πιο ευνοϊκές αφετηρίες σε μη πραγματοποιημένες απώλειες.

Live Professional Chart

Περίληψη και Συμπεράσματα

Καθώς πλησιάζει το τέλος του Ιανουαρίου, οι αγορές Bitcoin σημείωσαν την ισχυρότερη μηνιαία επίδοση τιμών από τον Οκτώβριο του 2021, τροφοδοτούμενες τόσο από την ιστορική ζήτηση spot όσο και από μια σειρά από short squeezes. Αυτό το ράλι έφερε μεγάλο μέρος της αγοράς ξανά σε κέρδη και είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων να διαπραγματεύονται σε υγιή contango (ΣτΜ: η συνήθης κατάσταση κατά την οποία η spot ή η cash τιμή ενός εμπορεύματος είναι χαμηλότερη από την προθεσμιακή τιμή.) Σημειώνουμε επίσης ότι η αρχική ώθηση των εκροών από τα ανταλλακτήρια, μετά το FTX, έχει ηρεμήσει σε ουδέτερο επίπεδο και τώρα εξισορροπείται από νέες εισροές με κίνητρα.


Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα έκθεση δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Όλα τα δεδομένα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Καμία επενδυτική απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δικές σας επενδυτικές αποφάσεις.


Product Updates

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας σχετικά ήσυχος μήνας για τις αγορές, αλλά η ομάδα της Glassnode εξακολουθούσε να εργάζεται σκληρά για την δημιουργία της νέας λειτουργίας Discovery Page, 4x νέων ταμπλό και 23x Workbench constructions. Δείτε την τελευταία μας Ενημέρωση Product Update for December για μια πλήρη επισκόπηση.

December Product Update

Μεταφρασμένα Κανάλια

Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάσαμε νέα κοινωνικά κανάλια για:


  • Ακολουθήστε μας στο Twitter
  • Συμμετέχετε στο κανάλι μας στο Telegram
  • Επισκεφτείτε το  Glassnode Forum για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλύσεις. for long-form discussions and analysis.
  • Για on-chain μετρικές, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, επισκεφτείτε το  Glassnode Studio
  • Για αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, on-chain μετρικές και δραστηριότητα στα ανταλλακτήρια, επισκεφτείτε το Glassnode Alerts Twitter